четвъртък 22 юни 2006 - 02:20:50
Четвъртък, 22 Юни 2006 | МОНИТОР Брой: 2607

Държавната агенция подкрепя черния пазар

Черният пазар на лекарства у нас е толериран от Изпълнителната агенцията по лекарствата, заяви шефът на "Софарма" Огнян Донев на специална пресконференция час след изявата на Емил Христов.
Той се аргументира със заповед на агенцията, според която от Спешна помощ трябвало да върнат фалшивите медикаменти на дистрибутора "Хелън Трейдинг", а не на предполагаемия производител "Софарма", както е по закон. Пуснахме сигнал до полицията в събота, за да спасим веществените доказателства, съобщиха от компанията.
За 3 дни ИАЛ насочил вниманието на обществото в погрешна посока, като фирмата била уличена и почти осъдена за фалшификата. Това било направено, за да се укрият следите на фалшификаторите и говорело за "желание да се услужи на някой конкурент".
Според Донев по време на проверката в завода "ръководството на ИАЛ по половин час е обяснявало на служителите на "Софарма", че са престъпници и ще бъдат вкарани в затвора", водени били дълги заплашителни разговори.
Скандалът между компанията и държавната агенция започна по-рано, когато Христов заяви, че в "Софарма" възпрепятствали проверката и проявили престъпна небрежност за "Фуросемид". "Лъжа е, че не сме оказали съдействие. Не е възможно и ние да се сме го произвели. Това означава, че моята съпруга трябва да го е направила с капкомер в кухнята", обясни Донев. "Ние не водим война с агенцията. Но вместо да ни отговорят на всички въпроси за черния пазар е по-лесно да обвиниш компанията, на която знаеш адреса", каза той.
Собствено разследване установило, че в болницата в Монтана има още 20 фалшиви ампули "Фуросемид". Ментетата в Монтана били разпространявани от фирмата "Профармация". Тя е собственост на Георги Пасков - бивш служител на "Търговска лига" и бивш зам.-военен министър, освободен от поста заради скандала с "Терем".
Една от неофициалните версии за случая с фалшивите лекарства е, че нелегалното производство умело е било използвано за дискредитиране на "Софарма" с цел да падне цената на компанията. Скандалът неслучайно гръмна с медикамент за спешни състояния, чиято употреба може да е фатална. При останалите ментето можеше да мине и незабелязано.
Всеки ще иска да си купи "Софарма" за 10 лева, заяви Донев.

Категории новини