понеделник 12 юни 2006 - 22:54:17

Болниците в София докарани до фалит

В столичния медицински холдинг ремонтират шефски кабинети за 60 000 лв.

 СОФИЯ. Лошо управление, ниски наеми и апетити за скрита приватизация доведоха болниците и поликлиниките в София до фалит, твърдят от общината, която е 100% собственик на медицинския холдинг.
Показателно за разточителството там е ремонтът на два шефски кабинета в холдинга за грандиозната сума от 60 000 лв., научи "Стандарт". За цялостния ремонт на офисите пък сумата е в пъти повече. В същото време дълговете, натрупани само за последната година, са 427 000 лв.

Грандиозен скандал ще гръмне всеки момент в София. На път е да се срине цялото общинско здравеопазване. Предстоящ фалит заплашва софийските болници и поликлиники. Затова по нареждане на кмета Бойко Борисов бившият шеф на ГДБОП Красимир Младенов влезе в потайностите на столичния медицински холдинг. Той и колегите му от Столичния инспекторат ще направят пълна проверка на всичките 45 лечебници.  
Скоро столичани няма да има къде да се лекуват
Фото "Стандарт"
Проверките установиха, че помещения от столичните ДКЦ-та са давани за аптеки и оптики на много ниски цени. Така вместо да печелят, поликлиниките са трупали загуби.
Наемът, който плащат лекарите, излиза под 1 ст. за квадрат. Някои от докторите наематели са преотдавали кабинетите си на пазарни цени, твърдят от управлението на холдинга. В болниците пък са натрупани задължения към фармацевтични фирми, за пране, храна и консумативи. Хронично не се плащат ток и парно в няколко медицински центъра, сочат балансите на дъщерните дружества на обединението.
В общия му капитал цари пълен хаос. На някои от имотите собственик се води холдингът, на други - самите поликлиники и болници, а на трети - общината като принципал. Така в някои ДКЦ-та капиталът надхвърля 100%, а в други "изчезват" помещения и терени. В балансовата стойност на многобройните сгради също има нелепости. Поликлиники с почти еднакви сгради са оценени с разлика от 500 хил. лева. Общината е разпратила писма до всички здравни заведения, в които се съобщава, че инспекторите ще влязат на проверка. Започваме с уставите на дружествата и ще проследим дали се спазват, каза шефът на Столичния инспекторат Гален Ганчев. Ръководствата се задължават да предоставят цялата документация. Ще се проверяват най-малко за година назад всички харчове - от ремонтите до представителните пари на шефовете.
Лили Войнова
Сияна Севова

[Публикувано от SIV]

Категории новини