неделя 17 февруари 2008 - 16:11:41
Стачка срещу ниски пенсии спря живота в Гърция
Национална 24-часова стачка срещу готвената от правителството реформа в пенсионната система парализира вчера Гърция. Не работиха държавните и обществените служби, блокирани са частният сектор, банките, здравните и учебните заведения, транспортът и медиите. Стачката е организирана от двата най-големи гръцки синдиката - Общата конфедерация на гръцките трудещи се и Синдиката на държавните служители. В нея участваха адвокати, учители и университетски преподаватели, банкови служители, лекари и болничен персонал, фармацевти. От 6:00 часа вчера сутринта стачкуваха и журналистите и работещите във вестниците, радиото, телевизията и електронните медии. Електронните медии не излъчваха информационни предавания и новинарски емисии, а днес няма да излезе нито един вестник.
Блокиран бе и градският транспорт и международното летище в Атина, както и държавната железопътна компания и морския транспорт. Метрото, електрическата железница, тролейбусният и трамвайният транспорт в столицата работиха само 4 часа. Стачката е вторият за тази година национален протест на трудещите се в страната срещу промените в системата за социално и пенсионно осигуряване, които се очаква да представи в парламента в петък премиерът Костас Караманлис. Според някои информации, социалната реформа предвижда сливането на някои социални каси от различни сектори и създаването общо на 6 основни социални каси, 8 допълнителни и 2 за социална помощ, както и премахване на възможностите за пенсиониране преди 60-годишна възраст, намаляване на пенсиите с 8% при предсрочно пенсиониране вместо с 4,5% както е в момента и др. В Атина се проведе митинг на участниците в стачката, който завърши с демонстрация пред парламента.
в. Атака – стр. 10

И животоспасяващи лекарства в информационна система

В края на февруари - началото на март предстои обявяването на тръжна процедура за изпълнител на централизирана информационна система за закупуваните от Министерството на здравеопазването медикаменти. Тя ще бъде въведена в периода 2008-2009 г. Това заяви на конференция "Информационни и комуникационни технологии в системата на здравеопазването" зам.-министърът на здравеопазването Валери Цеков. Системата ще позволи на министерството да притежава актуална информация за наличността на дадено животоспасяващо лекарство в аптечната мрежа, както и проследяването на лекарството от самия пациент. Тя ще бъде изградена за 8-9 месеца и ще струва 1,5 млн. лв. Предвижда се и създаването на електронна система за съхранение на регионалните картотеки, които засега съществуват само на хартиен носител. Системата ще позволи създаването на електронно копие и на досиетата на ТЕЛК. Ще бъде създадена и база данни за лечебните заведения и наличните медицински специалисти. Тази информационна система ще позволи на здравното ведомство да изготвя анализи за миграцията на медицински специалисти. Внедряването на информационните системи за развитите европейски държави е продължил двайсет години.
Електронно здравеопазване в България се гради от 2005 г. насам, но едва през 2007-а започна дейността си първият успешен проект за въвеждане на здравни карти в град Сливница. В пилотния проект, завършил през декември м.г., са участвали 1000 пациенти, 4 аптеки и 7 лекари.
в. Дума – стр. 4

Виртуална аптека ще спасява живот

Жулиен ЛАМБРЕВ
Онлайн система за лекарствата ще започне у нас тази година.
Това стана ясно на проведената вчера конференция „Информационни и комуникационни технологии в системата на здравеопазването" в хотел "Шератон".
Електронната система ще съставлява списък на всички медикаменти у нас и ще позволи на пациентите да откриват, къде се намира дадено животоспасяващо лекарство. Освен медикаментите, продавани у нас, тя ще обхване и ТЕЛК, лечебните заведения, специалистите, работещи в тях и допълнителни услуги, които предлагат.
Информация
"Изготвянето на информационната система ще започне в края на февруари и ще обхване закупуваните от Министерството на здравеопазването медикаменти. Планира се да бъде въведена в периода 2008 - 2009 година", заяви на конференцията заместник-министърът на здравеопазването Валери Цеков. Той обясни също, че тази система ще позволи на министерството да притежава актуална информация за наличността на дадено животоспасяващо лекарство в аптечната мрежа. Валери Цеков обясни още, че системата ще позволи създаване на електронно копие на досиетата на ТЕЛК, като по този начин на пациента ще бъде давано електронното копие, вместо оригинала.
Базата данни ще бъде изградена за период от 8 месеца и ще струва 1,5 милиона лева, като парите идват от бюджета на здравното министерство.
Полза
В момента се разработва дизайнът на тази система, а до месец ще стане ясен изпълнителят на централизираната информационна система.
Активни опити за внедряване на електронна база в здравеопазването има от 2005 г., като ползите от нея са спестяването на средства от администриране и по-удобното съхранение на регионалните картотеки, които сега съществуват само на хартиен носител и често се губят при употреба.
в. Телеграф - стр. 7

Следят електронно къде има лекарства

Румяна ГОЧЕВА
Информационна система ще проследява в реално време къде се доставят скъпоструващи лекарства и къде свършват най-бързо. По този начин ще има възможност да се реагира и да се достави ново количество медикаменти, ако на някои места липсват. Самите пациенти от своя страна ще могат да проследяват дали поименно отпуснатото им животоспасяващо лекарство е в наличност в аптеката, откъдето те си го взимат. Това ще става чрез електронни карти, които съдържат потребителско име и парола.
Идея за създаването на подобна система дадоха преди време от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Този път обаче проектът е на здравното министерство. Процедурата по избор на изпълнител на проекта ще започне до месец- два, а самата система може да заработи за около 8-9 месеца, обясни зам.-министърът на здравеопазването Валери Цеков. Средства за изграждането й ще бъдат заделени от бюджета на здравното ведомство, като цената ще бъде около 1,5 млн.лв. От Центъра за защита на правата в здравеопазването обаче смятат, че тази сума е повече от висока. От организацията са изчислили, че за създаването на подобна база данни само за онкоболните са необходими 126 000 лв.
в. Новинар – стр. 3

Скъпите лекарства - в електронен регистър

В края на февруари предстои обявяването на тръжна процедура за изпълнител на централизирана информационна система за закупуваните от здравното министерство медикаменти. Системата предстои да бъде въведена в периода 2008-2009 г. Това заяви вчера на конференция „Информационни и комуникационни технологии в системата на здравеопазването" заместник-министър Валери Цеков. Той обясни, че тази система ще позволи на МЗ да притежава актуална информация за наличността на дадено животоспасяващо лекарство в аптечната мрежа, както и проследяването на лекарството от самия пациент. Системата ще бъде изградена за период от 8 - 9 месеца и ще струва 1,5 млн. лв. Парите за системата са заложени в бюджета на здравното ведомство за тази година. Предвижда се още и създаването на електронна система за съхранение на регионалните картотеки, които засега съществуват само на хартиен носител и при тяхната употреба от гражданите често се губят, добави Цеков. Документите се пазят в Регионалните центрове по здравеопазване, които са общо 28 на брой. Валери Цеков обясни, че системата ще позволи създаване на електронно копие на досиетата на ТЕЛК, като по този начин на пациента ще бъде давано електронно копие вместо оригиналния хартиен носител. Ще бъде създадена и база данни за лечебните заведения и наличните медицински специалисти. Тази информационна система ще позволи
на здравното ведомство да изготвя анализи за миграцията на медицински специалисти. Цеков подчерта, че не повече от десет болници в страната имат интегрирана информационна система.
Електронното здравеопазване се нуждае от Национална стратегическа референтна рамка и нова нормативна база, за да бъде в съзвучие с икономическите цели на България и стратегическите документи на ЕС за изграждането на информационно общество, отбеляза още зам. здравният министър.
в. Земя – стр. 4

Лекарствата в електронна система

Въвеждаме централизирана информационна система за медикаментите, които се купуват от Министерството на здравеопазването.
Тръжната процедура за изпълнител ще бъде обявена до две-три седмици, съобщи вчера зам. здравният министър Валери Цеков.
Системата ще бъде въведена през тази и идната година. Чрез нея министерството всеки момент ще знае наличността на животоспасяващите лекарства в аптечната мрежа.
в. Труд – стр. 6

Електронна карта заменя рецептата за онколекарства

Самуил ДИМИТРОВ
Онкоболните ще получават лекарствата си срещу електронна карта вместо обичайната хартиена рецепта или протокол, предвижда здравното министерство. Картите ще са част от информационната система за контрол на доставките на скъпоструващи лекарства, която МЗ изгражда. „Тя ще проследява в реално време доставките, които правим към болниците. Информацията е нужна, защото в много случаи лекарствата не стигат до крайната точка или пък я достигат в по-малки количества", обясни зам. здравният министър Валери Цеков.
Освен че ще получават лекарствата си срещу картата, с нея пациентите ще могат и да следят в болничните аптеки какво става с медикаментите им и дали те са доставени. Проверката ще се извършва онлайн. Всеки пациент ще има парола и потребителско име. „Ако пациентът изгуби картата си, ще може да взема лекарства и с личната си карта и данните от ЕГН-то", обясниха от министерството.
Въвеждането на електронните карти все още не е окончателно решено. Идеята на министерството е системата да бъде автоматизирана, а информацията да се проследява онлайн от всички, които имат отношение към лекарствата - МЗ, болниците, аптеките, дистрибуторите и пациентите. Нивата на достъп обаче ще са различни, цената и ще е 1.5 млн. лв. Изпълнителят на поръчката трябва да бъде избран до 2 месеца, а системата да заработи от 2009 г. Проблемът с доставките на онколекарства е стар. Болни непрекъснато сигнализират, че има недостиг. В такива случаи от МЗ казват, че болниците не са заявили нужните им количества, а лечебниците обвиняват министерството.
в. Сега – стр. 5

Гайдарски следи лекарствата онлайн срещу 1,5 млн. лева

Николета СТОЙЧЕВА
Здравното министерство (МЗ) работи по проект за информационна система, която ще следи разпределението и доставките на скъпо струващи лекарства. Това съобщи вчера на конференция зам.-здравният министър д-р Валери Цеков. Тези медикаменти се заплащат от бюджета на ведомството и се дават безплатно на пациенти с тежки заболявания.
В края на февруари - началото на март предстои обявяването на тръжна процедура за информационната система, която ще бъде въведена до началото на 2009 г. Изграждането й ще отнеме 8-9 месеца и ще струва на МЗ 1,5 млн. лв. Парите са заложени в бюджета на ведомството за т.г.
Само преди две седмици обаче граждански организации под патронажа на националния омбудсман Гиньо Ганев предложиха на министерството изграждането на същата система за 126 000 лв. При това държавата няма да даде и стотинка от тези средства. "Ще предложим на МЗ ние да направим системата, а тези 1,5 млн. лв. да бъдат дадени за лекарства за онкоболните", разкри вчера пред "Класа" един от инициаторите на проекта Теодора Захариева.
За целта днес ще бъде изпратено писмо на ведомството. Освен това информационната система на гражданските организации няма само да следи движението на медикаментите, а и ще прогнозира какви количества ще са необходими.
в. Класа – стр. 4

Категории новини