неделя 17 февруари 2008 - 16:00:09
Пререгистрацията на аптеките беше удължена
Срокът за пререгистрация на аптеките се удължава до 31 декември 2008 г., решиха окончателно депутатите. Предвиденият в закона за лекарствата гратисен период за това изтичаше на 13 април тази година, но парламентът прецени, че времето е недостатъчно и ще затрудни администрацията на здравното министерство. Освен това има реална опасност много фармацевти да не успеят да се справят и да отпаднат от пазара.
До този момент са се пререгистрирали само 5% от всички аптеки. Процедурата се налага, защото има законодателно изискване само магистър-фармацевти да притежават аптеки. По-голямата част обаче са собственост на хора извън гилдията. Затова те трябва да ги прехвърлят или да ги затворят. Проблемът засяга и общинските аптеки.
Срещу идеята за удължаването на срока остро протестираха от Българския фармацевтичен съюз. Съсловната организация смята, че целта е да се защитят икономическите интереси на собствениците на вериги аптеки. Това е първата стъпка към бъдещото премахване на ограничението само фармацевти да могат да отварят аптеки, смятат от съюза. В същото време от Асоциацията на собствениците на аптеки подкрепиха промяната. Според тях промените в срока ще дадат възможност да се изчака решението на Европейския съд в Люксембург по казуса с образованието.
в. Дневник – стр. 6

Хормони убийци
Седем лекари и фармацевти са изправени пред съда в Париж в един от най-големите процеси в историята на страната за погрешно лечение на хора
Той се казваше Илясил беше на 15 години. Засегнат от хипофизарен нанизъм - изоставане в растежа, дължащо се на намалена продукция на хипофизния соматотропен хормон - той бе пораснал до метър и четиридесет сантиметра, лекуван между 7-ата и 12-ата си година с растежни хормони с човешки произход. Така френският вестник "Монд" започва тъжната история на едно от 110-те децата, платили с живота си поради лекарска грешка във Франция в периода 1960-1988 г. В юношеските си години у Илясил се проявяват сериозни неврологични усложнения и му поставят диагноза: болест на Кройцфелд-Якоб - човешкият аналог на т. нар. "луда крава". На 2 декември 1991 г. баща му подава жалба за "причиняване на вреди по непредпазливост", но седмица по-късно Илясил умира.
Това е началото на едно предълго юридическо разследване със 17-годишна давност, което ще приключи с края на процеса срещу седем лекари и фармацевти, обвинени в "небрежност и пренебрегване на задълженията". Всички жертви са били заразени с болестта чрез инжектиране или серии от лечение с хормони "France Hypophyse".
Препаратът започва да се произвежда във френския институт "Пастьор" през 1974 г. и постепенно търсенето нараства. Откритието, че изтегленият от човешка хипофиза хормон предизвиква растеж при деца с по-нисък ръст е направено през 50-те години в САЩ. Разследването е установило, че опитите с лекарството са правени при съмнителни условия. Една част от тях са проведени върху трупове на починали в неврологични и психиатрични отделения, а друга част дори не са извършени във страната, използван е биологичен материал от Франция, България, Румъния и Унгария. През 80-те години от България действително е изнасян биологичен материал - и за Италия, Швейцария и Швеция - хипофизи на починали пациенти, с цел извличането на хормон на растежа, коментираха български лекари. Институтът "Пастьор" е последната част от веригата, където са произведени лекарствата, причинили заболяванията на децата, обясни пред агенция "Фокус" доц. Атанас Щерев, зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване.
Съмнението за опасността на медикамента е повдигнато за първи път през 1980 г. от проф. Люк Монтание и потвърдено в САЩ през 1984 г. едва след смъртта на 21-годишен американец. През следващите години различни страни начело със САЩ и Великобритания забраняват този метод на производство на хормони, замествайки го със синтетичен. Във Франция забраната влиза в сила чак през 1988 г. Нещо повече - освен леталния изход болестта може да бъде развита до 30-40 години след заразяването, а лекарството е прилагано върху общо 1698 деца.
В рамките на тези 4 години във Франция обаче лечението на деца с хормони е продължавало, без родителите да са били предупредени за рисковете. Стига се дотам, че през 2004 г. 58% от случаите на болестта на Кройцфелд-Якоб в световен мащаб са диагностицирани в страната. В миналото "France Hypophyse" заедно с института "Пастьор", Националния институт за здравеопазване и медицински изследвания (Inserm) и Фармацевтичната болнична централа получават монопола върху предоставянето на хормона на растежа и организират национална банка за хипофизи. Те са били извличани и пречиствани от "Пастьор", центъра по аналитична радиоимунология (URIA), а после предоставяни във вид на прах на Фармацевтичната болнична централа, която се е заемала с опаковането и дистрибуцията. Прекалено централизираната френска система, която задължавала пациентите да приемат единствено препаратите на "France Hypophyse", конкурираща се по това време с три индустриални производители на медикамента в целия свят, усложняват допълнително случая.
Обвиняемите по случая отричат вината си, тъй като са действали в съответствие с научното познание по това време. Те отдавна са прехвърлили пенсионната възраст. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите може да получат между три и десет години затвор. Съдът разполага с 4 месеца да определи наказанието, което да понесат замесените в здравната катастрофа. Трудно от гледна точка на заплетените в случая медицински и административни отговорности. Делото за хормона на растежа, водено от съдия Мари-Одил Бертела-Жефроа следва да проправи път между рисковете от просрочката на възбуждането на съдебни преследвания и нововъведенията на закона "Фошон" (2000 г.), който предлага нова дефиниция на непредумишлените престъпления.
Хронологията на събитията не е никаква утеха за отчаяната майка на Бенедикт Делбрел. Момичето е лекувано с от една до две хормонални инжекции седмично от между 12-14-ата си година (1984-1986 г.). С горчивина Франсин Делбрел се разкайва за предприетото лечение на Бенедикт, която не била болна, а "просто малко по-нисичка". Първите симптоми се появяват през 1990 г., когато девойката навършва пълнолетие - внезапни необясними пристъпи на тревога, които се редуват с неспирни грипни състояния. Две години по-късно се отприщва същинската трагедия - Бенедикт губи равновесие, говора и зрението си, тя не може да контролира тялото си. Тогава за лекарите случаят представлява енигма. Родителите препускат от кабинет на кабинет и дори се подлагат на семейна терапия при психиатър, който им намеква за "истерия". В един момент момичето е настанено в психиатрия, където рухва окончателно, а на родителите й е забранено да я виждат.
Най-накрая диагнозата е поставена съвсем случайно. Бенедикт запитала стажант, който й се сторил нисък като нея, дали и на него не са му предписвали хормони на растежа. Той веднага свързал фактите, тъй като бил чувал за риска от предаването на Кройцфелд-Якоб чрез извлечените от хора вещества. На 4 май 1993 г. Бенедикт напуска този свят, едва навършила 21 години. Оттогава родителите издирват и други семейства, чиито деца са били заразени. Заедно те създават асоциацията "Болестта Кройцфелд-Якоб, причинена от заразени хормони на растежа", за да дадат гласност на скандала. От процеса започнал на 6 февруари Франсин очаква всичко и нищо. Тя желае да чуе "как виновниците ще обяснят нарушенията" и така да получи някакъв вид успокоение. "Никога няма да простя страданията на дъщеря си, повтаря майката, но само един процес ще ни позволи да превъзмогнем омразата, която задушава нашия живот", въздъхва Франсин.
***
Жан-Клод Жоб, 85 г., лекар, бивш директор на "France Hypophyse"; Фернан Дре, 85 г., лекар, бивш ръководител на научните лаборатории URIA (Институт "Пастьор"), Анри Серсо, 70 г., фармацевт, бивш директор на Фармацевтичната болнична централа; Марк Моле, 83 г., бивш завеждащ отдел във Фармацевтичната болнична централа; Жак Дангумо, 72 г., бивш директор на отдел фармация и медикаменти в министерството на здравеопазването; Мишлин Комбурьо-Гурмлен, 71 г., лекар; Елизабет Мюние, 59 г., лекар са имената на седемте обвиняеми. Шест от тях са разследвани за "убийство по непредпазливост" и "нарушения, извършени при утежняващи вината обстоятелства".
в. Дума – стр. 15

Продават 10% повече коли
Продажбите на коли се забавят, сочат данните на Националния статистически институт. През декември ръстът в продажбите на автомобили и мотоциклети е само 10,8%, при двойно по-високи стойности година по-рано. Търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали през декември дори бележи спад с 4,7%. В резултат общият ръст на продажбите на коли и търговията с горива за цялата 2007 г. е 11,2%. През декември е отчетен висок ръст в търговията с текстил, облекло и обувки - 16,8%, и в търговията с фармацевтични и медицински стоки - 9%.
в. Стандарт – стр. 8

Категории новини