четвъртък 24 януари 2008 - 18:12:28
24.01.2008 г.

Болниците отказват договори с касата
Болници в страната масово отказват да сключват договори със здравната каса, въпреки че крайният срок за подаване на документите е 27 януари. Лечебниците протестират срещу ниските бюджети, които им е определила НЗОК. С изключение на университетските и специални болници /правителствената "Лозенец" , военната и на МВР/ касата сама определя обемите и цените на медицинските услуги във всички лечебни заведения.Срещу този монопол трети ден протестираха доктори, медсестри и джипита. Здравната каса да публикува какви са бюджетите на всички болници, настоя вчера шефът на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов. Той допълни, че при 85 млн. лв., изразходвани и през ноември, и през декември, за първите 3 месеца на 2008 г. НЗОК предлага по 65 млн. лв., което е с 30% по-малко. Орязаните бюджети и очакваната инфлация от 20% обричат на фалит малките болници, категорични са от съюза. По данни на МЗ касата отпуска по 125 лв. средно за цялата година за лечението на всеки здравноосигурен. В общинските болници обаче средствата са още по-мизерни. В Кюстендил например, се падат по 75 лв. на човек.Едночасовите протести на лекарите ще продължат до събота. След среща на БЛС с Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ и със съсловните организации на медсестрите и фармацевтите, ще бъде определена евентуалната дата на общонационалната стачка в здравеопазването. На среща с кметове вчера министър Гайрадски призна, че неговото ведомство има "много малко общо с управлението на общинските болници" и виновен за това е законът. Трябвало да има промени в законодателството в унисон със здравната стратегия.Грипна епидемия в още пет града Грипна епидемия обявиха вчера в Плевен, Ловеч, Априлци, Смолян и Кюстендил. Тазгодишният вирус "Соломонови острови" е непознат за Европа и страната ни, той не се повлиява от традиционните ваксини и затова е особено опасен. Най-податливи на заразата са кърмачетата децата до 4 годишна възраст и между 11 и 14 години.Детските отделения в Смолян, Кърджали, Кюстендил и Монтана са вече препълнени с болни от грип и бактериални пневмонии. Детското отделение в смолянската болница има 28 легла, а са приети 48 малки пациенти. Тъй като няма противовирусни средства за деца, степента на евентуалните усложнения зависи от това как имунната система на хлапето ще се справи с инфекцията. В Кюстендил около 25 % от 'децата не ходят на градина или ясли, макар не всички те да са болни. Често родителите оставят малчуганите у дома, за да избегнат евентуално заразяване.
в. Атака – стр. 4

Фармацевтите искат да подписват договора с НЗОК

Фармацевтите ще настояват да станат страна по изготвянето на договора, сключван между аптеките и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това каза председателят на Районна фармацевтична колегия София-Столична Венелин Сапунаров. Договорът е за отпускане на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК. Решението за това искане е взето на заседание на колегията.
Осем торби жълти стотинки за такса смет
Пловдивчанин плати такса смет за гаража си с осем торби жълти стотинки. Това не е първия случай на подобен бойкот. Миналата година негов съгражданин протестира като плати сметката си ток по същия начин, предаде Би Ти Ви. Костадин Генчев ползва един от гаражите на улица “Храбрец” в Столипиново, но тъй като близо девет месеца не си бил плащал таксата за него, му се натрупали задължения от 180 лева. Преди дни той получил писмо от Районното кметство, че ако не си ги плати, ще съборят гаража. Костадин платил с 60 лева в банкноти и със 120 лв. в жълти стотинки.
в. Монитор - стр. 6

Протестът на медиците търси обществен отзвук
В часа, в който на бял свят на 21 януари се появи 83-тото бебе в шуменското родилно отделение, медицинските специалисти на болницата се събраха за едночасов протест. В препълнената зала дойдоха лекари и медицински сестри от диспансерите, за да защитят професионалното си достойнство. Сигурно вече е поемала първите си глътки въздух новородената Кремена Крумова, когато унизената медицинска интелигенция е гласувала протестната си декларация. Момиченцето дойде на бял свят със секцио, осъществено от екипа в състав: д-р Маринова, д-р Дамянов, акушерките Ангелова, Колева, Маринова. Предани на дълга си останаха всички медици в Шуменска област, но изпратиха свои представители и се присъединиха срещу едностранните решения на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Текстът на документа, подкрепен от колегиите на Българския лекарски съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българския фармацевтичен съюз, завършва така: "Ние протестираме против нарушените права на пациентите; ограничената възможност на лекарите да извършват нормално дейността си; срещу нарушеното право на лекарите и медицинския персонал да получат реално заплащане на своя труд; срещу унизителното отношение на управляващите към съсловието и към здравеопазването; срещу дирижираното противопоставяне на лекарите от лечебните заведения и НЗОК".
Гневът и обидата очертаха "зимата на медицинското недоволство" и в другите общини на Шуменска област. "Всеки сам преценява как да протестира" -предупредиха от съсловните структури. Под контрол са били участниците на някои места, научихме по-късно, а в декларацията четем и за "некомпетентен политически натиск върху НЗОК". Професионалистите с достойнство не се поколебаха да разочароват управляващите. Кой и защо се е включил в протеста - предаваме дословно изявленията на някои от присъстващите в него. Остава ние, техните пациенти, гражданите на ЕС, да ги подкрепим, както те ни призоваха.
***
Текст под снимка
Повече от 30 джипита дойдоха в залата на ДКЦ, за да подкрепят декларациите на своята асоциация и на лекарската колегия.
22.01.08
в. Шуменска заря – стр. 1, 4

Определени фактори пречат на лекарския протест
Йовка ВЕЛИКОВА
"И днес (б.р. - вчера, 22 януари) протестираха 550 лекари от Старозагорски регион. През втория ден на протести имахме голяма подкрепа от лекарите в Казанлък. На 100% протестираха и колегите от общинските болници в Раднево, Гълъбово и Чирпан", съобщи снощи председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Светослав Стоименов. Той обаче изрази съмнение, че определени фактори - най-вече МЗ, всячески се опитват да попречат на протестите, организирани от БЛС. Помолен от "Старозагорски новини" да коментира писмото на лидера на КНСБ д-р Желязко Христов, изпратено до директора на МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович"д-р Катя Бекярова, че лекарският протест не е подкрепян от синдиката, д-р Стоименов отговори лаконично: "Това е дезертиране от актуалния проблем, свързан с финансирането на здравеопазването." "В едночасовия протест вчера участваха и общопрактикуващите лекари, с изключение на около 10 колеги", съобщи вчера и председателят на асоциацията им д-р Маргарита Атанасова. Според директора на РЦЗ - Стара Загора, д-р Мариета Христозова, която вчера беше в Казанлък, повечето лекари там са работили в часовете, определени за протест. "Видях го с очите си, колегите работеха, не че не искат по-добро заплащане", каза д-р Христозова. Тя съобщи още, че не разполага с информация за останалите общински болници в региона. Д-р Катя Бекярова също съобщи, че вчера не е бил нарушен ритъмът на работа в МБАЛ "Проф.д-р Стоян Кирко-вич". Имали натиск от страна на правителството? Вчера Интернет-източници съобщиха, цитирайки БЛС, че Министерството на здравеопазването манипулира лекарите, тъй като при тях през вчерашния ден постъпили множество сигнали за груб натиск над персонала от страна на директори на университетски и някои областни болници, с оглед спиране на протестните действия. Използвали се заплахи за уволнение и други санкции. Това се посочва в декларация на БЛС, изпратена до медиите. В нея се твърди още, че директори на болници са викани в Министерството на здравеопазването и са им обещавани допълнителни средства за здравните заведения при потискане на протеста. "Няма такова нещо, никой не ме е викал в София, нито пък ми се е обаждал по телефона", коментира вчера д-р Бекярова.
Директорът на УМ БАЛ д-р Валентин Стоянов вчера не беше открит за коментар, но негови колеги потвърдиха, че е бил в Стара Загора, а не в София.
"Няма да отстъпим", категоричен е председателят на РК на БЛС д-р Стоименов. Той информира, че на 25 и 26 януари предстои разширен Национален съвет на БЛС. На него ще бъдат поканени представители на Българския фармацевтичен съюз, Асоциацията на специалистите по здравни грижи в България, кметове, председатели на общински съвети и председатели на комисиите по здравеопазване, на който ще се решат по-нататъшните действия.
23.01.2008
в. Старозагорски новини - стр. 3

Категории новини