неделя 17 декември 2006 - 19:19:07
Eli Lilly в продължение на 10 години са прикривали, че Zyprexa причинява
затлъстяване и диабет


Прикриваните данни показват, че 30% от пациентите приемащи Zyprexa в продължение на 1 година наддават 10 или повече килограма, а някои пациенти дори над 45 килограма. Мениджърите на компанията се страхували, че оповестяването на тази информация ще се отрази негативно на продажбите и инструктирали медицинските си представители да избягват темата за покачването на телесното тегло при пациентите на Zyprexa. Така лекарството се превърнало в най-продавания продукт на компанията за 2005 г. (4.2 млрд. долара продажби). Още през 2001 г.обаче психиатрите забелязвали, че пациентите лекувани с Zyprexa много по-често развивали хипергликемия и диабет, в сравнение с лекуваните с други лекарства (например лекар от Калифорния докладвал, че 8 от 35-те му пациенти на Zyprexa развили хипергликемия, като при двама от тях се наложила хоспитализация). Миналата година Eli Lilly се съгласили да дадат 750 мил. долара обезщетения на 6000 пациенти заболели от диабет, като извънсъдебно споразумение. Заведени са още хиляди дела.
Документите разкриват, че след доклади от страна на лекари за напълняване на пациентите взимащи Zyprexa, от Eli Lilly се опитали да успокоят лекарите като оповестили, че при 3-годишно клинично проучване е установено, че наддаването на тегло отбелязва плато на 9-ия месец. Обаче спестили данните, че нивото на глюкозата в кръвта непрекъснато се покачвало за периода от 3 години. Още през 2000-2001 г. Eli Lilly направили собствени анкетни проучвания сред психиатрите. Резултатите - 70% от анкетираните психиатри съобщили, че поне един от пациентите им на Zyprexa е развил диабет, докато за Rispolept и Seroquel аналогичният процент е бил около 20%. Eli Lilly скрили и тази информация.
След като истината в крайна сметка започва да излиза наяве някои психиатри смятат да запазят употребата на Zyprexa само за пациенти с по-остри форми на психоза, поради по-бързия ефект в сравнение с други лекарства.
Повече информация можете да намерите тук: http://www.nytimes.com/2006/12/17/business/17drug.html?th&emc=th

[Публикувано от Деян]

Категории новини