вторник 23 май 2017 - 23:53:16
24 май е един от най-големите български празници. Ден, в който се гордеем с българската писменост, просвета и култура. Припомняме си святото дело на светите първоапостоли и първоучители св. св. Кирил и Методий. Благодарни и горди сме, защото със създаването на славянобългарската писменост и нейното утвърждаване в България се разкрива пътят към Златния век, полагат се основите на славянската цивилизация и се прогласява пред цяла Европа правото на всички народи да имат самобитна култура, като използват своя роден език.

Превеждането на Библията на роден език било едно от най-големите събития в духовния живот на всички европейски народи. Знаем, че просветените българи разполагали с превод на Библията още през IX-X век, докато на немски е преведена в края на XIII, на френски – в първата половина на XVI, на английски и чешки – през XIV, на италиански – едва през XVIII век. Това и не само то, е повод да възкликне прочутият приятел на България Дмитрий Лихачов: „България толкова време е била под чуждо робство – и османско, и византийско-гръцко, а така добре е запазила славянското богатство. … Езикът, фолклорът, литературата, книжнината църквата – тези явления на културата са обединявали повече народа, отколкото войската, отколкото държавните граници, които общо-взето са били слаби … И ако в България не винаги е имало държава външна, то винаги е имало държава вътрешна – съществувала е държава на духа. Държава на духа!”

Нека днес по-често се обръщаме към духовните начала на нашия народ, към културата и просветата, да се гордеем се с културното си наследство. Нека не сме нихилисти, а отстояваме идеалът от Златния век на България. Нека всеки един от нас всекидневно допринася за това България да бъде държава на духа.

Честит празник!

Екипът на e-Club Pharmacist​

Категории новини