сряда 22 март 2017 - 23:27:45
pharmclub.info четвъртък 22 март 2017 - 23:27:45

Участниците оценяват идеите в здравеопазването на кандидат-управляващите

Снимка: На пресконференцията присъстваха представители на различните участници, които обобщиха и обясниха засегнатите теми във виртуалната дискусия

2500 лекари, фармацевти, други медицински специалисти и представители на фармацевтичната индустрия са провокирали кандидат-управляващите да заявят своите визии за решение на горещите проблеми в здравеопазването, стана ясно на пресконференция в БТА на 22 март.. Това се случва в рамките на виртуална дискусия за промени в здравеопазването, организирана от платформата CredoWeb и в.”Животът днес”. От партиите в дебата се включват АБВ, БСП, ГЕРБ, ДПС, РБ. Дискусията продължава 1 месец (от 20 февруари до 20 март) и обхваща три сектора от здравеопазването – лекарствена политика, болнична и доболнична помощ.

Снимка (от ляво надясно): Д-р Георги Ставракев, председател на Асоциацията на специалистите от доболничната помощ, д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, проф. Асен Гудев, председател на Съюза на българските медицински специалисти, Владимир Афенлиев, зам;-председател на БГФармА ивицепрезидент на Европейската асоциация на генеричните фармацевтични производители, Деян Денев, директор на ARPharm.

В панела за лекарствена политика се дискутират достъпът до лекарства, промяната на ставката за ДДС върху лекарствата, прогенеричната политика, таксата за обработка на рецепта. „Всички кандидати засегнаха това да има прогенерична политика, но когато им зададох въпроса: как, отговорите бяха от сорта: „Да живее демокрацията!”, каза Владимир Афенлиев, зам.-председател на БГФармА и вицепрезидент на Европейската асоциация на генеричните фармацевтични производители”. Според него отговорът е, че всички знаят, че го има и че е полезно, но как – това вече не се знае. По думите му фалшивото усещане, че цените на лекарствата са високи е и защото реимбурсацията на лекарствата е най-ниска, с прогенерична политика това би се променило. Според него така могат да се направят икономии, за да се закупят оригинални медикаменти. Директорът на ARPharm Деян Денев обясни, че са поставили семпли въпроси – за отпадане на ДДС и дефицитните медикаменти. „Партиите, които имат шанс да влязат в парламента, бяха уклончиви, партиите, които нямат висок шанс – са категорични”, заяви той. Според него почти всичко в здравеопазването е освободено от ДДС, това, което не е са лекарствата и медицинските изделия. „Относно дефицитите в износа беше заявено, че ще се решат. Тази воля означава, че след изборите най-вероятно ще има дебат – лекарствата да остават в България и да достигат до пациентите”, заяви той.

Снимка: Дискусията се състои на платформата Credoweb

На партиите е зададен въпроса: „Каква е позицията ви за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за лекарствата?”. От ГЕРБ отговарят, че първо трябва да се реализират всички възможни механизми в сферата на лекарствената политика, които да доведат до подобряване достъпа до качествени и ефикасни медикаменти и при изчерпани възможности евентуално да се търси данъчна промяна. Според РБ с тази мярка ще се освободи публичен ресурс за задоволяване на все по-нарастващите нужди от лечение: „При въвеждане на 10% за лекарства, би се генерирал допълнителен ресурс в рамките на около 100 млн лв”. От БСП смятат, че е порочно да се говори фанфарно и с лекота да се твърди, че трябва да се намали ДДС върху лекарствата, върху книгите, върху учебните помагала, защото ДДС е основният данък, от който излизат пенсиите на българските пенсионери. Според социалистите всякопипане на ДДС без сериозна финансово-правна консултация и обосновка може да доведе до изкривявания, които да предизвикат недоволството на гражданите. ДПС считат промените за задължителни. „За нулева ставка не можем да говорим, защото ще засили паралелния износ, а там мерките за контрол и мониториране не дават кой знае какъв резултат. По-лесният вариант е диференцирана ставка на ДДС, както е в по-голямата част от европейските държави”, заявяват от партията.

Д-р Георги Ставракев, председател на Асоциацията на специалистите от доболничната помощ, обяви, че за тях е важно да отпаднат ограниченията. По думите му средната заплата в България е 1000 лв, а на един лекар трябва да бъде 2 до 3 000 лева и това не бива да учудва никого. Д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, подчерта, че трябва да има реално остойностяване на медицинската услуга и управляващите да предложат от къде да дойдат тези средства. Според него се избягва темата какъв е обемът от работа, който се извършва у нас и от колегите им от ЕС. Той смята, че това се дължи главно поради организационни ограничения. По думите му трябва да има възможност лекарите, които искат да увеличат обема си на работа, да могат да го направят. Той коментира и появилите се „огромен” брой болници, докато броят на лекарите остава същият и според него трябва да се контролира броя на персонала спрямо броя на дейностите. Д-р Дечев застъпи и идеята да има non-profit болници (с нестопанска цел). Проф. Асен Гудев, председател на Съюза на българските медицински специалисти, заяви, че обществото трябва да се стреми да има заможни и знаещи доктори. Той подкрепи и продължаващото медицинско обучение с думите, че медицината е на прага на революция, а ние сме неподготвени за нея.

Снимка (от ляво надясно): Петър Галев, в. „Животът днес”, Людмила Филипова, CredoWeb, д-р Георги Ставракев, председател на Асоциацията на специалистите от доболничната помощ, д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Снимки и текст: pharmclub.info

Категории новини