сряда 02 март 2016 - 22:36:00
Почетоха паметта на загиналите медици в Освободителната война
news.bg Автор: Веселина Станчева

С едноминутно мълчание пред Докторския паметник в София бе почетена паметта на загиналите за Освобождението на България медици.

„Ще бъдем тук, докато сме живи“, се зарече председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров, допълвайки, че този паметник е символ на голяма признателност.

В навечерието на 138-годишнината от Освобождението на България БЧК организира традиционното поклонение пред паметника.

Свещеници от храма „Свети Николай“ отслужиха панахида в памет на загиналите. Офицери и гвардейци от Националната гвардейска част отдадоха военни почести.

Военномедицинска академия също почете загиналите в Руско-турската освободителна война лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари.

Върху каменните блокове са изсечени имената на 531 души, „медицински чинове“, заплатили с живота си в името на свободата на България. На четирите стени на паметника са обозначени местата, където са загинали най-много медици: Плевен, с. Мечка, Пловдив и връх Шипка.

Венци бяха поднесени от президентската институция, председателя на Народното събрание, МВР, ВМА, БЧК, посолството на Русия и други.

-линк-


Категории новини