четвъртък 03 март 2016 - 08:12:44
Честит 3 март, българи!

Днес отбелязваме 138 години от Освобождението на България от турско робство. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който се слага край на Руско-турската освободителна война. Тази дата поставя началото на Третата българска държава с обща площ, която възлиза на повече от 170 хил. кв. км. В границите на тази държава, която просъществува само 3 месеца, попадат всички земи, населени с българи. Единствено и само през тези 3 кратки месеца тези българи са под патримониума на българската държава.

Нека си спомним героите, борбата и саможертвата, смелостта и заветите на всички, които са дали живота си за нашата свобода – Бенковски, Раковски, Ботев, Левски, Караджата, Каравелов, опълченците и всички други знайни и незнайни борци за националното освобождение. Поклон пред националните герои, които с дела и слово извоюват освобождението ни и ни завещават свободата. Героите, за които бесилото е славно, скитат се немили-недраги, които след петвековно мъчително и кърваво робство, забравят родната стряха, майка и либе, за да скъсат синджира на роба. За да честваме ние днес 138 години от подвига, благодарение, на който свободно се наричаме българи, имаме собствена държава, говорим свободно на родния си български език - за да се гордеем, че и ние сме дали нещо на света.

Поклон предгероите на нашето освобождение. Позволявам си и да пожелая на всички ни повече национално самочувствие, вяра в българските добродетели, мъдро да пазим свободата, която е извоювана с кръв и сълзи. Нека достойно съхраним идеала на храбрите борци за нашата свобода и продължим делото им!Да живее свободна България! Честит празник!

Венелин Сапунаров магистър-фармацевт
Председател на УС на Регионална Фармацевтична колегия София-столична

Категории новини