четвъртък 30 ноември 2006 - 11:54:02

Лекарствената политика на НЗОК: прозрачност и достъп до информация

28.11.2006, zdrave.net, Деница Сачева

Само за пет години парите за лекарства у нас скочиха със сто милиона, а достъпът до тях намаля почти два пъти. Свидетели сме на десетки пациентски протести, ожесточени битки във фармацевтичния сектор, критики от Еврокомисията за конфликти на интереси и корупция в обществените поръчки в здравеопазването. По данни на Трансперанси Интернешънъл – организацията, която изследва корупцията в цял свят – в България здравния сектор е единственият, който бележи 7% увеличаване на недоверието само за една година.

В деня, в който Меглена Кунева беше изслушвана в Европейския парламент за поста Европейски комисар за защита на потребителите, три неправителствени организации организираха среща за лекарствената политика на НЗОК и поискаха повече прозрачност, достъп до информация и гражданско участие в процеса на вземане на решения. Гост на форума беше Бриджит Чернота, ръководител на екипа за присъединяване на България към Евросъюза, чието изказване при откриването публикуваме в пълния му текст. По покана на Международния институт по здравеопазване, Програма Достъп до информация и Трансперанси Интернешънъл-България, повече от 35 представители на здравното министерство, здравната каса, Министерство на финансите, Агенцията за обществени поръчки, фармацевтични асоциации и съюзи, пациентски организации и медии, обсъдиха Консенсус за прозрачност и достъп до информация във фармацевтичния сектор. Целта на документа е да бъде предложен на институциите, отговорни за лекарствената политика в страната, които да бъдат призовани да направят необходимите промени в законодателството, подзаконовата си нормативна уредба и вътрешните си правила за работа.

До следващия понеделник очакваме Вашите мнения, бележки и коментари по документа на адрес gandre@zdrave.net .

Презентациите от кръглата маса можете прочетете тук:

Принципи за прозрачност при използване на публични фондове в здравеопазването и промените в нормативната уредба във връзка с присъединяването на България към ЕС - презентация на адв. Ирина Стоева, (по поръчка на МИЗЗО )

Проблеми на противодействието на корупционни практики при снабдяване с лекарствени средства, презентация на г-жа Катя Христова – Вълчева -Transparency International - България Проблеми на достъпа до обществена информация в областта на здравеопазването, презентация на г-жа Фани Давидова – Програма Достъп до информация Икономическа обосновка на реимбурсирани медикаменти и тяхната достъпност – презентация на д-р Георги Христов, дм, главен асистент, УМБАЛ "Александровска", Клиника по астма и алергология

[Публикувано от jak]

Категории новини