сряда 08 февруари 2006 - 12:35:26
Вестник МОНИТОР: брой 2475/08 февруари 2006

Веригите аптеки ще бъдат узаконени с промени в Закона за лекарствата, съобщиха пред "Монитор" фармацевти. Министерството на здравеопазването подготвя поправки, според които всяко физическо и юридическо лице ще може да открива аптека без значение дали не участва на пазара и като производител и дистрибутор на лекарства. Това ще доведе до монопол и фалит на аптеки, прогнозира председателят на Съюза на българските фармацевти проф. Евгений Минков.
В момента законът забранява едно и също лице или група лица да притежават едновременно фирма за търговия на дребно, на едро и за производство на лекарства. Това правило обаче се заобикаля и в момента на пазара има няколко примера за фирми, които са едновременно производители и дистрибутори на лекарства и в същото време притежават аптеки. Това се осъществява чрез свързани лица.
Узаконяването на веригите аптеки ще доведе до конфронтация сред търговците, защото производителите ще дават по-големи отстъпки на притежаваните от тях дистрибутори и аптеки. Така ще има фалити сред по-малките в бранша, заяви пред вестника шефът на Браншовата камара на търговците на едро с лекарства Владимир Найденов. Държавата ще бъде поставена на колене, защото останалите няколко на брой големи фирми ще определят цените без всякаква конкуренция, допълни той.

Категории новини