петък 17 април 2009 - 02:41:54
15.04.2009 г.
Ваксините скараха лекари и фармацевти
Георги Дурков
Пазарът им гонел 26 млн. лв. годишно
Въпросът кой ще продава ваксини у нас, скара две от най-големите съсловия
- тези на лекарите и фармацевтите. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов съобщи, че след приетите от парламента на първо четене поправки в Закона за лекарствата 80% от търговията на имунопрепара-тите ще отиде в ръцете на личните лекари. Това стана на провелата се вчера кръгла маса на тема „Дискусия за режима на продажби на детски храни и ваксини в аптеките". Според Костов по този начин се създавал конфликт на интереси между този, който предписва, и този, който продава ваксините. По думите му фирмите и сега стимулирали лекари да предписват определени медикаменти. Промяната пък им давала още по-големи възможности да предлагат на пациентите си точно определен продукт, от който имат пряка материална изгода. Според медици пазарът на ваксини у нас гони 26 млн.
в. Деветнадесет минути – стр. 5

Нов шеф на агенцията по лекарства
Доц. Жасмина Мирчева, досегашен шеф на кабинета на здравния министър, ще оглави Изпълнителната агенция по лекарствата, съобщиха вчера от ресорното министерство. Тя наследява на поста д-р Емил Христов, чийто мандат изтече.
Доц. Мирчева беше назначена на досегашната си длъжност от проф. Радослав Гайдарски и запази поста и при д-р Евгений Желев.
Завършила е медицина в София и аспирантура по имунология. 3 г. е работила в институт за медицински изследвания в Париж.
в. 24 часа – стр. 8

Здравната каса фалира наесен?
Лиляна ФИЛИПОВА
Здравната каса няма да издържи и ще фалира през септември, обяви вчера д-р Евгений Душков от "Подкрепа", който е и в УС на организацията.
Заради кризата осигурените за здраве намалявали драстично. През януари редовните платци се стопили с над 3000, а с през февруари -с близо 40 000. Неосигурени-те гонели 1 млн. За първите 3 месеца очакваните приходи били едва 339 млн., или с 210 по-малко.
Новият позитивен списък с 314 лекарства без ограничения в изписването щял да увеличи потреблението. Смяната на едни лекарства с други ще повиши допълнително разходите в доболничната и болничната помощ - за прегледи при специалист и лечение по клинични пътеки, прогнозира Душков. В списъка имало препарати за ревматоиден артрит по 21 000 лв. 930-те млн. за болнично лечение, което също е ангажимент на касата, нямало да стигнат, тъй като имало подписани договори с модерни по-скъпи болници. Новият ред бил пълен с парадокси. За лекарство от 2,60 лв. например пациентът трябвало да чака близо месец, докато вземе протокол, а за медикамент от 7000 лв. била достатъчна само рецепта.
в. 24 часа – стр. 10

Агенцията по лекарствата е с нов директор
Доц. Жасмина Мирчева е новият директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Тя е назначена от министъра на здравеопазването Евгений Желев, след като изтече мандатът на досегашния шеф Емил Христов. Мирчева беше началник на кабинета на Желев и предшественика му Радослав Гайдарски. Агенцията по лекарствата контролира целия фармацевтичен пазар.
в. Дневник - стр. 5

Здравната каса свършва парите
Аида ОВАНЕС
Месечните й приходи били намалели с около 70 млн. лева, синдикат иска да бъде спрян позитивният списък
Наличните в НЗОК средства ще са крайно недостатъчни, за да покрият всички разходи на касата за лекарствата в позитивно-реимбурсния списък до края на годината. Това заяви членът на УС на касата и секретар на КТ "Подкрепа" д-р Евгени Душков по време на пресконференция. Той се позова на анализ на НЗОК, според който новите 314 медикамента, включени в списъка, ще доведат до ръст в потреблението и разходите. Като причина за това се посочва липсата на ограничения в начина на предписване на скъпите медикаменти. Разходи ще се генерират и от смяната на лечението на много пациенти с новите скъпоструващи продукти. Проблем имало и с факта, че в списъка има лекарства и форми, които не следва да се заплащат от касата (напр. инфузионни форми и опаковки, които се прилагат в болница, а не са за домашно лечение).
Установено било и наличието на 11 медикамента, чиито цени били по-високи от регистрираните пределни за страната. Липсата на пари в НЗОК за заплащане на лекарствата се обуславя и от факта, че намаляват парите, събирани от здравни вноски, коментира д-р Душков. Средномесечно приходите и трансферите за здравно осигуряване от републиканския бюджет трябва да бъдат в рамките на 200 млн. лв. На този етап обаче равнището на приходите е намалено с около 70 млн. лв. на месец. Тревожни са и равнищата на разходите в болничната помощ за първото тримесечие на 2009 г. Душков припомни, че за нея НЗОК разполага с 930 млн. лв., като точно толкова е имала и през 2008 г. Същевременно заявките на средства за дейността през април са за 98 млн. лв., а средномесечният остатък на средства за болнична помощ е 80 млн. лв. Освен това цените на всички медицински дейности, заплащани от НЗОК, са увеличени с 10%, очаква се и сключването на договори с 13 нови лечебни заведения, което допълнително ще утежни положението на бюджета.
На този фон изчерпването на бюджета на здравната каса изглежда неминуем през октомври, смята д-р Евгени Душков. По думите му КТ "Подкрепа" вижда решението на проблема или в отлагането на влизането на позитивния списък в действие, или той да бъде пуснат за 3 месеца, след което обаче да се направи преоценка на разходите.
в. Дума - стр. 2

Изпълнителната агенция по лекарствата е с нов директор
Със заповеди на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев доц. д-р Жасмина Мирчева е назначена за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, а д-р Нина Ръсина - за директор на дирекция "Лекарствена политика" в МЗ.
Доц. Мирчева е завършила Медицинския университет в София и редовна аспирантура по имунология в Института по обща и сравнителна патология на БАН, работила в Националния институт за медицински изследвания на Франция - INSERM в Париж. Била е директор на Националния институт за контрол на лекарствените средства, а от 1998 до 2005 г. е директор за Централна и Източна Европа към Европейската асоциация на производителите на безрецептурни лекарства в Брюксел. От септември 2005 г. до 13 април 2009 г. е началник на кабинета на министрите на здравеопазването проф. д-р Радослав Гайдарски и д-р Евгений Желев.
Д-р Нина Ръсина е назначена за директор на новата дирекция в МЗ - "Лекарствена политика". До заемането на този пост д-р Ръсина е ръководела такъв отдел в дирекция "Национална здравна политика". Д-р Ръсина е завършила медицина в МУ - София. Има две специалности - по педиатрия и по здравна политика и здравен мениджмънт. Докторант е по информационни системи в медицината и здравеопазването.
в. Дума - стр. 5

Здравната каса фалира
Соня АНГЕЛОВА
Няма да се покриват лекарствата на осигурените, предупредиха от НЗОК
След като написа тревожно писмо до премиера, че парите на здравната каса не стигат за новия позитивен списък с лекарствата, вчера шефът на НЗОК Румяна Тодорова поиска и спешна среща със здравния министър и шефа на комисията за самия списък проф.Йорданка Узунова.
На нея тя обяснила, че най-късно до септември бюджетът ще свърши и няма да може повече да покрива разходите за хапове на здравноосигурените българи. Почти по същото време към катастрофалната картина се присъедини и членът на УС на НЗОК и секретар на КТ "Подкрепа" д-р Евгений Душков, който обяви, че парите наистина не стигат, понеже вече скъпите лекарства не се ограничавали. Например досега при болните от Паркинсон комисия от национални консултанти решаваше на кои да ги изпише и на кои - не. С новия списък обаче всички с тази диагноза имат право на илачи. Листите на чакащи от по 400-500 човека са отпаднали и това тревожи чиновниците в касата. Според д-р Душков обаче НЗОК щяла да фалира към октомври. Анализът на ведомството показвал, че новите 314 медикамента, включени в позитивния списък, ще доведат до ръст в потреблението и на разходите.
От своя страна шефът на комисията по позитивния списък проф. Йорданка Узунова призна, че е останала изненадана от подобна реакция. Понеже в комисията участват и 2-ма членове на касата, нейното ръководство през цялото време е знаело какви са разчетите. Нашият списък е стъпил върху изчисленията на самата каса, поясни проф. Узунова. Преди позитивния списък НЗОК е заплащал 1100 лекарства, сега вече те са 1159, като голяма част от тях са поне с 10% по-евтини. Тя дипломатично обясни, че опасенията на Тодорова са нереални. Пред здравния министър все пак предложила след 3 месеца да се съберат отново, за да видят как върви изпълнението на бюджета и дали има опасност от преразход. Преди това няма никакви основания за паника, смята проф. Узунова. Общо включените в списъка препарати са вече 2000, като част от тях са и за болниците.
НЗОК обаче настоява за точно определяне на цените, които да плаща тя, пациентът, търговецът, както и на начина, по който ще се ограничават хората с право на реинбурсиране. Изключително важно е да се опише как да става предписването на скъпите лекарства, настояват още от ведомството. Според проф. Узунова касата не може да прехвърля част от своите отговорности върху комисията по позитивния списък. Тя смята, че в него има достатъчно ограничения, понеже има цяла графа със специални кодове за тази цел. Миналата година НЗОК завърши с поне стотина спестени милиона, които през декември районните й каси раздаваха дори за неизвършени още услуги. Завърши и с първия в историята ни колективен иск на болните от хроничен хепатит Б, които имат право, но не получават безплатни лекарства.
в. Експрес – стр. 5

Бивш съветник на Първанов пое агенцията по лекарствата
Янина ЗДРАВКОВА
Здравният министър Евгений Желев назначи шефката на кабинета си в министерството Жасмина Мирчева за директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, съобщиха от МЗ. Той е освободил от поста досегашния директор д-р Емил Христов, тъй като мандатът му изтече в понеделник.
Една от основните функции на агенцията е контролът върху производството и търговията на лекарства у нас. Пазарът на медикаменти в България е за около 2.5 млрд. лв. По закон директорът се назначава от министъра на здравеопазването след одобрението на премиера, като за мястото не се провежда конкурс.
Преди да стане шеф на кабинета на здравния министър през 2005 г., Мирчева беше съветник на президента Георги Първанов. Сега оглавява агенцията по лекарствата отново с негова благословия, твърдят запознати. Тя беше и кандидат за евродепутат от листите на БСП през 2007 г., но не успя да влезе в европарламента.
Братът на Мирчева - Димитър Мирчев, е собственик на "Конвекс", фирма, която според собствения си сайт се занимава с клинични изпитания на лекарства. По закон обаче всеки тест се разрешава и контролира именно от агенцията по лекарствата,т.е. новият директор влиза в конфликт на интереси. Освен това преди месец се оказа, че съпругът на Мирчева доц. Милко Сираков е назначен в работната група, която направи правилника за работата на фонда ин витро към МЗ, който ще разпределя 10 млн. лв. за асистирана репродукция.
в. Сега - стр. 3

Безплатните хапчета в девета глуха
СОФИЯ. Пациентите може да останат без лекарства от 1 юни. До полунощ ще работи здравната каса днес, за да приема документи на фармацевтичните компании по новата листа с безплатни хапчета. Ако те не ги внесат, касата няма как да плаща медикаментите им от юни. В момента касата работи със 130 фирми, до вчера обаче едва десетина компании бяха подали документи.
Повечето производители чакаха днешния ден, тъй като в позитивния списък до вчера се прибавяха нови медикаменти, които касата да плаща от юни. Фондът обаче ще се опита да покрива само 900-те медикамента, които бяха в списъка на 1 април. За тази цел касата е заверила нотариално всяка страница от него, научи "Стандарт". Медикаментите, които са включени в списъка по-късно пък, касата ще плаща от 1 септември.
Другата причина за проблемите с безплатните хапчета е, че цените на лекарствата са много намалени. Ако няма промени, някои производители няма да подадат документи, защото не им e изгодно. Най-голям срив ще настъпи, ако документи не внесе някоя от инсулиновите компании.
Дори всички фирми да подадат документи, пак ще има проблеми с осигуряването на лекарства за хората. Бюджетът ни няма да стигне, обясни вчера Евгений Душков член на УС на фонда. Причината е, че в новия списък на касата за първи път се включиха 300 медикамента, които никак не са евтини. Някои от тях са между 100 и 2000 лв., а лекарите имат право да ги изписват без контрол, както "Стандарт" вече писа. Ако нещо не се промени, фондът ще свърши бързо парите. Затова влизането на списъка трябва да се отложи, смята Душков.
в. Стандарт - стр. 6

УВОЛНЕНИ И НАЗНАЧЕНИ
Д-р Нина Ръсина от вчера е назначена за шеф на дирекция „Лекарствена политика" в Министерството на здравеопазването. Досега тя водеше отдел за лекарствената политика, но в дирекцията „Национална здравна политика". Ръсина е със специалност по педиатрия и по здравен мениджмънт.
в. Труд – стр. 10

Големият дявол и лекарствата
Мира РАДЕВА
Орязват броя на хапчетата (без рецепти!), които ще се продават в дрогериите. Правилно. Там няма фармацевти, които да съветват клиентите за медикаментите. Но да не викаме „Ура!" за начинанието. Дрогериите са малкият дявол в лекарствената ни политика. Големият дявол си остават цените на препаратите. Стига са ни мотали, че били сред най-ниските. Защото сме се равнявали по страните от ЕС. Хайде, де! Да прескочим Дунав за шопинг в румънските аптеки. Ще си купим антибиотиците оспамокс, аугментин, зинат, гълтани почти от всеки, както и таблетки за сваляне на кръвно, поне на половин цена от нашите. Дали защото северната ни съседка има добър фармацевтичен мениджмънт, или пък не затрупва с огромно ДДС лекарствата, не е ясно. По- важното е, че българинът изнемогва от харчове по тях. Бюджетът на здравната каса също се топи. Тъй че фармацевтите да не се мусят, защото отпадало ограничението човек да отваря само четири аптеки. В големите вериги цените винаги са по-ниски. А интересът на болния е далеч по-важен от техния. Нали?
в. Труд – стр. 14

Аптекари атакуват пред КЗК забраната да продават детски храни
Асоциацията на собствениците на аптеки подготвя сигнал до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради последната промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, която забрани продажбата на детски храни в аптеките. Това обяви вчера председателят на асоциацията Николай Костов. По думите му поправката, приета от депутатите, нарушава конкурентната среда. Сега аптеките нямат право да продават други храни освен диетични, които се поемат частично от НЗОК.
Депутатът от НДСВ и член на здравната комисия в парламента Антония Първанова
обаче заяви, че храните за деца според българското законодателство не са с медицинско предназначение, а депутатите са искали да регламентират продажбата на храни в аптеките така, че да се пласират само продукти, които се реимбур-сират от НЗОК. "Сега в аптеките има различни храни за децата - сокове, пюрета, адаптирани млека, бисквити. Ако се разреши на аптеките продажбата на Детски храни и храни за диабетици, то те ще заприличат на супермаркети", каза Първанова. Тя посочи, че ако се разреши на аптеките да се продават всички продукти, изискването за квадратурата
им трябва да се увеличи от 30 на 50 кв. м.
Костов обаче контрира: "В целия ЕС детските млека се продават в аптеките, само здравната комисия смята, че не трябва да се продават там".
Собствениците на аптеки се бунтуват и срещу законовите промени, позволяващи на семейните лекари да продават някои ваксини. По думите на Костов така се създава конфликт на интереси, тъй като този, който предписва, едновременно и продава тези ваксини. Аптекарите са против и даденото на дрогериите разрешение да продават всички ОТС продукти (лекарства без рецепта).
Медикаментите без лекарско предписание са около 1000 на брой у нас. Аргументът на аптекарите е, че все пак става въпрос за лекарства, а в дрогериите няма изискване да работят хора с фармацевтично образование и по този начин пациентите не могат да получат адекватна консултация. "Няма държава в ЕС. в която всички ОТС продукти да се продават в дрогериите. Обикновено има списъци и става въпрос за не повече от 200 медикамента", смятат от асоциацията.
14.04.2009 в. Добруджанска трибуна – стр. 14

Аптекари скачат срещу забрана за детски храни
Асоциацията на собствениците на аптеки подготвя сигнал до Комисията за защита на конкуренцията. Това съобщи на кръгла маса на тема „Дискусия за режима на продажби на детски храни, ваксини и ОТС продукти в аптеките" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, предаде агенция "Фокус". Сезирането на комисията е във връзка с последните законови промени, според които на собствениците на аптеки се забранява продажбата на детски храни. Според председателя по този начин административно се нарушава конкурентната среда. Представител на Министерството на здравеопазването коментира, че предложението на ведомството е било по-различно - в аптеките да се продават 6 групи храни.
14.04.2009 в. Народно дело - стр. 7

Конфликт на интереси и при ваксините
Най-сериозната последица от разрешението на лекарите да продават ваксини е конфликтът на интереси и корупцията, която се предлага. Това каза на кръгла маса на тема "Дискусия за режима на продажби на детски храни, ваксини и ОТС-продукти в аптеките" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Той обясни, честазипромяна над 80% от пазара на ваксините ще може да се продават в лекарските кабинети. "Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Българският фармацевтичен съюз и ние бяха против този текст и въпреки това предложението беше гласувано на първо четене", каза Костов. По думите му, така се създава конфликт на интереси между този, който предписва и продава тези ваксини, фирмите и сега стимулират лекарите да предписват определени медикаменти, а с промяната ще им е още по-лесно, коментира Костов. И сега определени ваксини, които в момента се продават в лекарските кабинети незаконно, струват 2 и 3 пъти повече отколкото в аптеките. Такъв прецедент има с продажба на ваксини срещу рак на маточната шийка, а една такава ваксина струва около 260-280 лв., каза още Костов. През 2008 г. продадените противогрипни ваксини у нас са 361 000 на стойност 4,1 млн. лв. Пазарът на всички ваксини като цяло е около 3 пъти по-голям. Става дума за един сериозен пазар и пореден икономически удар срещу аптеките, сочат данните на асоциацията. Депутатът от НДСВ Антония Първанова коментира случая с думите: "Става въпрос за класически конфликт на интереси". Тя добави, че в парламентарната Комисия по здравеопазване има най-сериозен конфликт на интереси. Тази комисия, по новия закон за конфликт на интереси, трябва да се промени, да се види как работи, защото се вижда, че има проблеми, заяви Първанова. По думите й, 90% от членовете на комисията са или изпълнители на медицинска помощ, или работят в лечебни заведения, или са собственици на такива. България е на последно място по брой имунизации, съобщи епидемиологът Ангел Кунчев. По думите му, едва 4-5% от населението се имунизират срещу грип. За рисковите групи този процент е или по-малък, или същият. Според него, сигурно много трудно може да се контролира процесът, но ако искаме по-добър имунизационен ефект, това може да се постигне чрез лекарите. "Много страни го правят през джипитата. И в тези страни имунизацията е с по-голям процент", добави Кунчев. Накрая Антония Първанова предложи Министерството на здравеопазването да създаде национална имунизационна програма и да регламентира кой може да продава ваксини и при какви условия.
14.04.2009 в. Шуменска заря - стр. 4

Собственици на аптеки алармират за абсурди в тяхната работа
Зоя ИВАНОВА
Против приетите 6 последните месец два изменения и забрани касаещи дейността на аптеките в страната се обявиха на поредната кръгла маса в столицата представителите на асоциацията на собствениците на аптеки в страната. От срещата стана ясно, че аптекарите от страната, / в това число и Перник, както Съперник вече писа/ масово недоволстват от ограниченията да се продават детски храни в аптеките, от приетото изменение в Закона за лекарствените продукти според което лекарите ще могат сами да си набавят ваксини и възможността във всички дрогерии да се продават ОТС продукти. Това напрактика се оказаха и трите основни проблеми които създават спънки в работата на аптеките. Както е известно с новите промени в аптечната мрежа на страната не може да се продават детски храни - нещо което според специалисти се прави във всички страни на европейския съюз- Народното събрание прие и това джипитата да могат от търговците на едно само да си вземат необходимите ваксини. Аптекарите твърдят че това е абсурдна ситуация и трябва да се промени. Що се отнася до това ОТС продукти да се продават в дрогериите, аптекарите протестират, тъй като в дрогериите работят хора които нямат съответното образование. А в момента тези продукти, които са около 1000 на брой в България и се продават без Рецепти.
в. Съперник - стр. 4

Забраната за продажба на детски храни в аптеките разбунтува бранша
400 млн. лв. скараха аптекари, собственици на дрогерии и магазини за хранителни стоки, съобщава в. "Монитор".
На толкова възлизат приходите годишно от продажби на детски храни, адаптирани млека и диетични храни в аптеките, дрогерии и специализирани магазини за детски стоки, стана ясно вчера.
Занапред обаче тези стоки ще се предлагат само в супермаркетите, магазините за хранителни стоки и в специализираните щандове за детски артикули.
Забраната те да се търгуват в аптеките бе наложена неотдавна с промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
Млеката, кашите и диетичните храни не са регистрирани по смисъла на Закона за лекарствените продукти, а по Закона за храните. Това бе основният аргумент, с който депутатите приеха промяната за изхвърлянето им от щандовете с лекарствата.
Аптеките не са будки за лекарства. Във всички страни на Европейския съюз детските храни се продават именно там. В Гърция и Испания те, както и адаптираните млека, се продават само в аптеките, търгуването им в магазините е наказуемо, заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов по време на кръгла маса на тема "Дискусия за режима на продажби на детски храни, ваксини и ОТС продукти в аптеките", която се проведе в София вчера.
Изправени сме пред поредния нормативен абсурд, който е и прецедент в целия Европейски съюз, коментира той.
Основният аргумент на асоциацията е общоевропейската практика, според която детски храни се продават във всички аптеки. Поне в три директиви на Европейския парламент е заложено задължително изискване върху етикетите на детските храни да има надпис, че преди употреба е задължителна консултация с фармацевт или специалист по хранене.
До дни ще изпратим сигнал до Комисията за защита на конкуренцията, тъй като това е административно нарушаване на конкурентната среда, от което се облагодетелства определен бранш, този на магазините за хранителни стоки, заявиха от асоциацията.
По мнението на експерти от Министерството на здравеопазването предложението на ведомството до парламента е било с промяна на закона продажбата на храни в аптеките да се редуцира до 6 групи, но не и да бъде въведена тоталната им забрана.
Сега ние не можем да продаваме други храни освен тези, които се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса и се предписват от лекарите при определени тежки заболявания. Това са под 1% от всички продукти, тъй като нуждаещите се от тях са незначително. Приходите от тези храни са много малки. За миналата година касата е реимбурсирала храни за 270 000 лева, изчисли Костов.
Има реална опасност селата и по-малките градове да останат без аптеки, тъй като пазарът на лекарствата се е свил в резултат на кризата, алармираха още от Асоциацията на собствениците на аптеки вчера. Забраната на продажбата на детски храни и адаптирани млека в тях ще се отрази пагубно на собствениците им, алармираха още браншовиците. Според тях пазарът на лекарства на дребно вече се е свил в резултат на кризата. Има реална опасност до края на годината около 500 аптеки да фалират.
Като пример за неблагополучията на пазара от асоциацията изтъкнаха факта, че през февруари 2008 г. в София те са били 1150, а към този момент те са намалели на 865. Сега аптеките в цялата страна са около 3700. От тях 500 държат едва 5 на сто от пазара, което означава, че на практика са фалирали, коментира Костов. Прогнозата на браншовата организация е, че до края на 2009-а от тях ще останат едва 1000.
Сериозен проблем според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов фалитът на аптеки ще се усети най-остро в малките населени места, чиито жители ще трябва да пътуват километри, за да си купят най-елементарните медикаменти след затварянето им.
14.04.2009 expert.bg

Съюзът зове лекарите да си платят членския внос
Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив ще проведе тази вечер годишното си отчетно събрание.
Акценти ще бъдат гласуването на Бюджет 2009 на Колегията, избор на председател и нов член на Контролната комисия.
Висшият форум ще излезе и с призив към лекари, които не си внасят редовно членския внос, да бъдат коректни към колегите си.
Около 20 процента в момента е несъбираемостта на членския внос в пловдивската Районна колегия, който се формира преди всичко от общопрактикуващи лекари, разпръснати в различни райони.
Членовете на колегията надхвърлят 3 хиляди и 500 души.
14.04.2009 news.bg

Новият лекарствен списък засилва финансовата безизходица на НЗОК
След като стана ясно, че събираемостта на приходите от здравни вноски от началото на годината изостава значително, което поставя под въпрос функционирането на цялата здравна система, сега Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е пред ново изпитание. Предвидените в бюджета на НЗОК за тази година 330 млн. лева за лекарства ще бъдат крайно недостатъчни за покриване на всички разходи на касата след влизането в сила на новия лекарствен списък.Това сочат разчетите на институцията след анализ на новия списък. Притесненията за лекарствената политика на НЗОК не са от скоро. Още преди два месеца от касата изразиха тревога заради неяснотата около списъка.Сега, когато той е вече факт, но официално ще влезе в сила от 1 юни, за НЗОК вече е ясно, че за нея е непосилно да осигури новите по-скъпи лекарства и по-високите проценти на реимбурсация.Д-р Евгени Душков, който е член на УС на НЗОК и секретар на КТ "Подкрепа" съобщи в понеделник, че новите над 300 лекарства, включени в списъка, ще доведат до ръст в потреблението и разходите. "На месец здравната каса разполага средно с около 27 млн. лева за лекарства, но те са разчетени при съвсем друг списък и сега изведнъж в средата на годината влиза в сила нова листа с лекарства без да се прави сметка може ли НЗОК да покрие тези разходи", коментира Душков."Много е хубаво, че се предлагат скъпоструващи лекарства без ограничения на пациентите, които НЗОК трябва да реимбурсира, но това няма как да се случи", коментира Душков. Завишаване на разходите се очаква и от смяната на лечението на пациенти. "В новия списък отпадат медикаменти, които са влизали в стария и са заменени от нови скъпоструващи лекарства", посочи той.Душков каза, че при намалената събираемост на здравните вноски, съчетана с увеличените заявки на болничната помощ и предстоящото сключване на договори с нови 13 болници, бюджетът на касата съвсем се задъхва да посрещне насрещните плащания. "В същото време БЛС иска анекс към Националния рамков договор и увеличаване цените на някои клинични пътеки, а НЗОК ще бъде затруднена и при сегашните нива", коментира Душков.Така през октомври бюджетът на касата може да се окаже изчерпан.От КТ "Подкрепа" предлагат да се отложи влизането в сила на новия лекарствен списък или касата да покрива медикаментите според възможностите на бюджета си.
14.04.2009 -линк-

НЗОК свършва парите през октомври?
Наличните в НЗОК средства ще са крайно недостатъчни, за да покрият всички разходи на касата за лекарствата в позитивно-реимбурсния списък до края на годината. Това заяви членът на УС на касата и секретар на КТ „Подкрепа” д-р Евгени Душков по време на пресконференция днес. Д-р Душков се позова на анализ на НЗОК, според който новите 314 медикамента, включени в списъка, ще доведат до ръст в потреблението и разходите. Като причина за това се посочва липсата на ограничения в начина на предписване на медикаментите, които са скъпоструващи. Разходи ще се генерират и от смяната на терапията на много пациенти с новите скъпоструващи продукти.
Душков отбеляза, че проблем имало и с факта, че в списъка фигурират лекарствени продукти и форми, които не следва да се заплащат от касата. Такива били например някои инфузионни форми и опаковки, които се прилагат в болничната практика, а не за домашно лечение. Установено било и наличието на 11 медикамента, чиито цени били по-високи от регистрираните пределни за страната. Допуснати са и много технически грешки, като неправилен запис на дефинирана дневна доза, разменени цени на лекарства, неправилен запис на наименованието, грешно изписани количества на опаковката и т.н.
Липсата на пари в НЗОК за заплащане на лекарствата се обуславя и от факта, че намаляват парите, събирани от здравни вноски, посочи д-р Душков. Средномесечно приходите и трансферите за здравно осигуряване от републиканския бюджет трябва да бъдат в рамките на 200 млн. лв. На този етап обаче равнището на приходите е намалено с около 70 млн. лв. на месец. Тревожни са и равнищата на разходите в болничната помощ за първото тримесечие на 2009 г. Душков припомни, че за нея НЗОК разполага с 930 млн. лв., като точно толкова е имала и през 2008 г. Същевременно заявките на средства за дейността през месец април са за 98 млн. лв., а средномесечният остатък на средства за болнична помощ е 80 млн. лв. Не бивало да се забравя, че цените на всички медицински дейности, заплащани от НЗОК, са увеличени с 10 на сто. Очаква се и сключването на договори с 13 нови лечебни заведения, което допълнително ще утежни положението на бюджета.
На този фон изчерпването на бюджета на здравната каса изглежда неминуем през октомври, смята д-р Евгени Душков. Той цитира препоръките, които НЗОК е отправила към МЗ и към правителството, относно регулирането на позитивния списък. На първо място било необходимо да се въведе и ясно да се запише стойността на всеки един медикамент от списъка, която касата следва да заплати. Трябва да се определи и цената на лекарствата на ниво търговец на дребно, в това число стойността, която пациентите ще заплащат в аптеките. Изключително важно е в позитивния списък да се въведе информация за начина на предписване на скъпоструващите лекарствените продукти при различни индикации, критерии и изисквания за лечение. Като последна стъпка в препоръките е посочено да се определят действията, които следва да предприемат, когато стане ясно, че средствата в бюджета не са достатъчни за покриване на разходите за лекарства.
Душков коментира, че от КТ „Подкрепа” виждат разрешаването на ситуацията около касата и списъка по следния начин. „Министерски съвет или да отложи влизането на Позитивния списък в действие, или да го пусне за 3 месеца, след което обаче да се направи преоценка на разходите, така че касата да може да плаща за лекарствата според бюджета си”.
14.04.2009 Zdrave.net

Нова телевизия - Календар - информационна емисия 19:00 ч.
Нова телевизия, новини в 19.00 часа
9.Новина
Злоупотреби за десетки милиони левове в онкодиспансера в Пловдив установи ревизия, извършена по разпореждане на кмета на града Славно Атанасов. В общинското здравно заведение са констатирани 13 фрапиращи финансови нарушения. Кметът предаде на прокуратурата материалите, събрани при ревизията.
Финансовите нарушения в онкодиспансера са събрани в две папки, които в късния следобед отидоха в Окръжната прокуратура. Ревизията обхваща само миналата година. Най-фрапиращи са нарушенията при закупуването на медикаменти.
„През 2008 г. са сключени договори за доставка на медикаменти на стойност 18 670 000. Констатирахме, че през 2007 г. медикаментите са били на стойност 6 млн. лева, т.е. неколкократно за по-висока стойност са подписани договори за доставка на медикаменти. Според нас необосновано поради факта, че скъпоструващите медикаменти в голямата си част се доставят по държавна поръчка”.
В склада на болничната аптека са открити лекарства за 2 млн. лева. Според ревизорите не е било необходимо подобно презапасяване. Освен това медикаменти и консумативи за почти 150 хил. лева са доставени от фирми, различни от тези, с които болницата е имала договор след обществена поръчка. Без документи е плащано за клинични изследвания, стерилизация и пране. Нарушенията са извършени по времето на предишния директор Георги Райчев. Едно от тях е при управлението на сегашния временно изпълняващ длъжността доц. Никола Ананощев. Оказа се, че днес той е в София. Не отговаряше и на мобилния си телефон.
„Не, абсурд е това нещо. Как ще бъдат източвани средства? Аз за първи път чувам, че има разкрити такива неща, които вие току-що споменахте, защото нямам никакъв доклад от общината”.
Бившият директор на онкодиспансера Георги Райчев определи данните от ревизията като, цитирам: „Пълни глупости”.
вторник, 14 април 2009

Информационна агенция “Фокус” - Здравеопазаване
Евгений Желев назначи новите директори на ИАЛ и на дирекция "Лекарствена политика"
София. Със заповеди на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев, доц. д-р Жасмина Мирчева е назначена за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, а д-р Нина Ръсина – за директор на дирекция „Лекарствена политика” в МЗ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Доц. д-р Жасмина Мирчева е завършила Медицинския университет в София и редовна аспирантура по имунология в Института по обща и сравнителна патология на БАН. Има няколко специализации в чужбина, като три години (1990-1993 г.) работи в Националния институт за медицински изследвания на Франция – INSERM в Париж.
В периода 1995 - 1998 г. доц. д-р Мирчева е директор на Националния институт за контрол на лекарствените средства, а от 1998 до 2005 г. е директор за Централна и Източна Европа към Европейската асоциация на производителите на безрецептурни лекарства в Брюксел.
От септември 2005 г. до 13 април 2009 г. доц. д-р Жасмина Мирчева е последователно началник на кабинета на министрите на здравеопазването проф. д-р Радослав Гайдарски и д-р Евгений Желев.
Д-р Жасмина Мирчева има научно звание доцент в областта на имуно-биологичните науки и над 100 публикации в световни научни и научно-популярни издания. Владее писмено и говоримо френски, английски, немски и руски езици.
Д-р Нина Ръсина е назначена за директор на новата дирекция в Министерството на здравеопазването – „Лекарствена политика”. До заемането на този пост д-р Ръсина е ръководела такъв отдел в дирекция „Национална здравна политика”.
Д-р Ръсина е завършила медицина в МУ – София. Има две специалности - по педиатрия и здравна политика и здравен мениджмънт. Докторант е по информационни системи в медицината и здравеопазването. Работила е като участъков педиатър в София, клиничен ординатор и като началник отдел в Централното управление на НЗОК. Владее английски и руски езици.

Категории новини