петък 17 април 2009 - 02:26:53
14.04.2009 г.
Собственици на аптеки ще се жалват в Комисията за защита на конкуренцията
Асоциацията на собствениците на аптеки подготвя сигнал до Комисията за защита на конкуренцията във връзка с последните законови промени, според които се забранява в аптеките продажбата на детски храни. Това съобщи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов на кръгла маса вчера. „Ние не можем да продаваме други храни освен тези, които се реимбурсират от НЗОК. Това са под 1 % и за миналата година касата е реимбурсирала храни за 270 000 лв." добави той. Другото притеснение на собствениците на аптеки е, че миналата седмица с промени в закона се е разрешило на общопрактикуващите лекари да продават ваксини. Третият проблем пък е разрешаването всички ОТС-продукти, т.е. тези без рецепти, да се продават в дрогериите. Те са около 1000 на брой у нас. „Това са лекарства, а в дрогериите няма изисквания да работят хора с фармацевтично образование", твърди Костов. „Здравната комисия не е имала намерение да либерализира или рестриктира пазара. Намерението беше да се регламентира продажбата на
храни, които се реимбурсират от НЗОК", обясни народният представител от НДСВ Антония Първанова. Тя допълни, че храните за деца по силата на българското законодателство не са с медицинско предназначение. „Ако се разреши на аптеките продажбата на детски храни и храни за диабетици, то те ще заприличат на супермаркети и изискването за квадратура трябва да се увеличи от 30 на 50 кв. м." категорична е Първанова.
в. Земя - стр. 4

Аптекари: Лични лекари продават ваксини на 3 пъти по-висока цена
Едва 4-5% от населението се имунизира по желание
Най-сериозната последица от решението на парламента лекарите да продават ваксини на пациентите е конфликтът на интереси и корупцията, която се предполага. Това каза вчера председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. По думите му определени ваксини, които в момента се продават в лекарските кабинети незаконно струват 2 и 3 пъти повече, отколкото в аптеките. Такъв прецедент има с продажба на ваксини срещу рак на маточната шийка, а една такава ваксина струва около 260 - 280 лв. Костов обясни, че с тази промяна над 80% от пазара на ваксините ще може да се продават в лекарските кабинети. "Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Български фармацевтичен съюз и ние бяха против този текст и въпреки това предложението беше гласувано на първо четене", каза Костов. По думите му така се създава конфликт на интереси между този, който предписва и продава тези ваксини. Фирмите и сега стимулират лекарите да предписват определени медикаменти, а с промяната ще им е още по-лесно, заяви Костов.
През 2008 г. продадените противогрипни ваксини у нас са 361 000 на стойност 4,1 млн. лв. Пазарът на всички ваксини като цяло е около 3 пъти по-голям. Става дума за един сериозен пазар и пореден икономически удар срещу аптеките, коментира Костов.
Епидемиологът Ангел Кунчев добави, че България е на последно място по брой имунизации. По думите му едва 4-5% от населението се имунизират срещу грип. За рисковите групи този процент е или по-малък, или същия. Според него сигурно много трудно може да се контролира процеса, но ако искаме по-добър имунизационен ефект, това може да се постигне чрез лекарите. "Много страни го правят през джипитата. И в тези страни имунизацията е с по-голям процент", добави Кунчев.
в. Атака – стр. 4

Бизнесът на част от депутатите
Радослав Гайдарски, опериращ хирург, свързан с частна болница във Видин Атанас Щерев, собственик на болница „Д-р Щерев“ и амбулатория за индивидуална практика Ива Станкова - притежава болница за активно хирургично лечение „Медива“ Симеон Василев - бивш шеф на болницата в Перник Борислав Великов - притежава „Аквахим“, представител на фармацевтичен гигант Тодор Кумчев - лекар, собственик на „ЕТ-Тодор Кумчев“ Антония Първанова - държи 2.5% от „Алианс Медика“
в. Дневник - стр. 5

Продажбата на ваксини от докторите = конфликт на интереси
Аида ОВАНЕС
Проблемите пред аптеките се увеличават
Най-сериозната последица от разрешението на лекарите да продават ваксини е конфликтът на интереси. Това заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, по време на кръгла маса, посветена на режима на продажби на детски храни, ваксини и ОТС продукти в аптеките. Според промяната на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, предложена от народните представителки Ива Станкова и Станка Маринчева от БСП и Нигяр Джафер от ДПС, над 80% от пазара на ваксините може да се "премести" в лекарските кабинети, смята Костов. Предложението докторите да продават в кабинетите си мунологични лекарствени препарати за препоръчителни имунизации и реимунизации е гласувано на първо четене, въпреки че МЗ, Изпълнителната агенция по лекарствата, Българският фармацевтичен съюз и Асоциацията на собствениците на аптеки бяха против този текст. Създава се конфликт на интереси между този, който предписва, и този, който продава ваксината. От друга страна, фирмите ще могат да стимулират лекарите да предписват определен медикамент, прогнозира Костов. Според аптекари продажбата на ваксини от лекарите ще срине системата на ценообразуване, няма да може да се контролира съхранението и изтеглянето на лекарствата. По думите на Костов определени ваксини, които в момента се продават в лекарските кабинети незаконно, струват 2 и 3 пъти по-скъпо, отколкото в аптеките. За пример той дава продажбата на ваксини срещу рак на маточната шийка.
Само противогрипните ваксини, продадени през 2008 г., са 361 000 броя на стойност 4,1 млн. лв. Според Костов пазарът на всички ваксини е около 3 пъти по-голям. Епидемиологът д-р Ангел Кунчев подчерта, че в България едва 4-5% от населението се ваксинира срещу грип. Според него по-добрият имунизационен ефект може да се постигне чрез лекарите.
Освен този проблем собствениците на аптеки са изправени пред още два - забраната за продажба на детски храни в аптеките и възможността в дрогериите да се продават всички ОТС продукти (препарати, които се отпускат без лекарско предписание и рецепта). Според последните промени в закона аптеките не могат да продават други храни освен тези, за които плаща здравната каса. Това са под 1% от детските храни и адаптирани млека и за 2008 г. НЗОК е платила 270 хил. лв. за тях. По думите на Костов в Гърция и Испания детските храни и адаптираните млека се продават само в аптеките.
Третият проблем на аптеките е, че с промените в закона лекарствените средства, отпускани без рецепта, може да се продават и в дрогериите. Става въпрос за около 1000 такива лекарствени средства. Тревожното обаче е, че в дрогериите няма изисквания да работят хора с фармацевтично образование, а ОТС продуктите са всъщност лекарства.
в. Дума - стр. 5

400 милиона лева скараха фармацевти
Силвия НИКОЛОВА
Чакат решение на Комисията за защита на конкуренцията за детските храни
400 млн. лв. скараха аптекари, собственици на дрогерии и магазини за хранителни стоки. На толкова възлизат приходите годишно от продажби на детски храни, адаптирани млека и диетични храни в аптеките, дрогерии и специализирани магазини за детски стоки, стана ясно вчера. Занапред обаче тези стоки ще се предлагат само в супермаркетите, магазините за хранителни стоки и в специализираните щандове за детски артикули. Забраната те да се търгуват в аптеките бе наложена неотдавна с промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
Млеката, кашите и диетичните храни не са регистрирани по смисъла на Закона за лекарствените продукти, а по Закона за храните. Това бе основният аргумент, с който депутатите приеха промяната за изхвърлянето им от щандовете с лекарствата.
Аптеките не са будки за лекарства. Във всички страни на Европейския съюз детските храни се продават именно там. В Гърция и Испания те, както и адаптираните млека, се продават само в аптеките, търгуването им в магазините е наказуемо, заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов по време на кръгла маса на тема „Дискусия за режима на продажби на детски храни, ваксини и ОТС продукти в аптеките", която се проведе в София вчера.
Изправени сме пред поредния нормативен абсурд, който е и прецедент в целия Европейски съюз, коментира той.
Основният аргумент на асоциацията е общоевропейската практика, според която детски храни се продават във всички аптеки. Поне в три директиви на Европейския парламент е заложено задължително изискване върху етикетите на детските храни да има надпис, че преди употреба е задължителна консултация с фармацевт или специалист по хранене.
До дни ще изпратим сигнал до Комисията за защита на конкуренцията, тъй като това е административно нарушаване на конкурентната среда, от което се облагодетелства определен бранш, този на магазините за хранителни стоки, заявиха от асоциацията.
По мнението на експерти от Министерството на здравеопазването предложението на ведомството до парламента е било с промяна на закона продажбата на храни в аптеките да се редуцира до 6 групи, но не и да бъде въведена тоталната им забрана.
Сега ние не можем да продаваме други храни освен тези, които се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса и се предписват от лекарите при определени тежки заболявания. Това са под 1% от всички продукти, тъй като нуждаещите се от тях са незначително. Приходите от тези храни са много малки. За миналата година касата е реимбурсирала храни за 270 000 лева, изчисли Костов.
Има реална опасност селата и по-малките градове да останат без аптеки, тъй като пазарът на лекарствата се е свил в резултат на кризата, алармираха още от Асоциацията на собствениците на аптеки вчера. Забраната на продажбата на детски храни и адаптирани млека в тях ще се отрази пагубно на собствениците им, алармираха още браншовиците. Според тях пазарът на лекарства на дребно вече се е свил в резултат на кризата. Има реална опасност до края на годината около 500 аптеки да фалират.
Като пример за неблагополучията на пазара от асоциацията изтъкнаха факта, че през февруари 2008 г. в София те са били 1150, а към този момент те са намалели на 865. Сега аптеките в цялата страна са около 3700. От тях 500 държат едва 5 на сто от пазара, което означава, че на практика са фалирали, коментира Костов. Прогнозата на браншовата организация е, че до края на 2009-а от тях ще останат едва 1000.
Сериозен проблем според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов фалитът на аптеки ще се усети най-остро в малките населени места, чиито жители ще трябва да пътуват километри, за да си купят най-елементарните медикаменти след затварянето им.
***
Текст под снимка
Аптекарите отсега са притеснени от намаленото търсене на лекарства особено в малките селища с висок процент на безработица.
в. Монитор – стр. 2 - 3

Дребните търговци не знаят нищо за забраната
Ели КРУМОВА
Малките аптеки в Пловдив все още не знаят нищо за забраната за продажба на адаптирани млека и преходни храни в аптеките, която влиза в сила от днес. "Нищо не знаем. Продължаваме да продаваме бебешки млека", заяви фармацевтка от денонощна аптека до хотел "Санкт Петербург". "Имаме бебешките млека и каши в асортимента на аптеката и ако тази забрана е факт, значи сме в нарушение", се притесни жената. Тя сподели, че новите разпоредби вече са станали толкова много, че фармацевтите всекидневно следят "Държавен вестник", за да не бъдат глобени. "Това е пълен абсурд. Как така ще забранят аптеките да продават бебешки млека? Та магазините за хранителни стоки ли ще продават млеката?", се провикна жена от опашката. Тя уточни, че се е наредила именно за да купи за бебето си мляко на прах. Детето є е вече на 6 месеца и в най-скоро време ще премине на следващата порция млека - от 6- до 12 -месечни бебоци. Майката недоумяваше в бъдеще откъде ще купува храна за детето си при условие, че не вярва особено на магазините за хранителни стоки. "Как е възможно млеката за бебетата да се продават едновременно с краставиците и доматите?", продължи да се възмущава майката. В момента освен от аптеките, адаптирани млека за бебета могат да се купят и от големите търговски вериги като "Метро" и "Кауфланд" в Пловдив.
***
Текст под снимка
Майките са свикнали да купуват бебешките млека и каши от аптеките - за по-сигурно.
в. Монитор – стр. 2

Лекари продават ваксините на двойни цени
Силвия АНГЕЛОВА
България на опашката в Ес по имунизация срещу грип
Общопрактикуващи лекари продават ваксини направо в кабинетите си два и три пъти по-скъпо, отколкото е крайната им цена в аптеките заедно с надценките, скочиха фармацевти от Асоциацията на собствениците на аптеки на форум по проблемите на бранша, който се проведе в столицата вчера.
Най-сериозната последица от разрешението на лекарите да продават ваксини е конфликтът на интереси и корупцията, която се предлага. Така от Асоциацията на собствениците на аптеки коментираха възможността джипитата да могат да купуват и да поставят ваксини в кабинетите си, като например такива за грип, а не пациентите да им ги носят, както досега. Промяната бе направена с изменение в Закона за общественото здраве преди броени дни.
Според експерти на асоциацията с тази промяна над 80% от пазара на ваксините ще се премести в лекарските кабинети и ще се отрази негативно на печалбата на малките аптеки.
Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Българският фармацевтичен съюз и ние бяхме против този текст и въпреки това предложението беше гласувано на първо четене, заяви председателят на асоциацията Николай Костов. По думите му така се създава конфликт на интереси между този, който предписва и продава тези ваксини. Фирмите и сега стимулират лекарите да предписват определени медикаменти, а с промяната ще им е още по-лесно, подчерта той. Според него определени ваксини, които в момента се продават в лекарските кабинети незаконно, струват 2 и 3 пъти повече, отколкото в аптеките. Като конкретен пример той посочи ваксината срещу рак на маточната шийка, която в аптеката струва около 260-280 лв., а докторите я търгуват с около 100 лв. повече.
През 2008 г. продадените противогрипни ваксини у нас са 361 000 на стойност 4,1 млн. лв. Пазарът на всички ваксини като цяло е около 3 пъти по-голям.
Става дума за един сериозен пазар и пореден икономически удар срещу аптеките, коментира Костов.
Ваксините не са решаващи за бизнеса на аптеките, контрира завеждащият отдел "Грип и остри вирусни инфекции" в МЗ д-р Ангел Кунчев. България е на едно от последните места по имунизации срещу грип, едва 4-5% от населението си слагат инжекция срещу заразата, обясни той. Според него по-добър имунизационен ефект ще има и за населението, и за икономиката, ако лекарите продават ваксините в кабинетите си, тъй като ще разясняват ползата от превенцията срещу заразата.
***
Текст под снимка
България е на едно от последните места по имунизации срещу грип.
в. Монитор – стр. 3

Лекари взимат пазара на фармацевтите
Светлана ЖЕЛЕВА
Аптеките са против промени в Закона за лекарствата
Поправките в Закона за лекарствата, гласувани на първо четене от парламентарната здравна комисия, са сериозен удар срещу аптеките. Това алармира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, на дискусия за промените в закона.
ваксини
Една от промените е разрешаването на общопрактикуващите лекари да продават в своите кабинети до 80% от ваксините. През 2008 г. пазарът на ваксини у нас е малко над 12 млн. лв., това е сериозен пазар, от който аптеките не искат да се лишат, заяви Костов.
Без рецепта
Разрешаването на продажбата на всички лекарства без рецепти и в дрогериите е другият сериозен проблем за аптеките. В България за около 1000 медикамента
не се изисква рецепта. Много от тях са лекарствени форми за деца или големи опаковки с много таблетки и се иска фармацевтично образование за тяхната продажба, заяви Костов. Подобна практика има и в другите страни от ЕС, но там лекарствата без рецепта са сведени до около 200.
Реакция
И министерството, и агенцията по лекарствата, и Българският фармацевтичен съюз бяха против много от тези текстове, но въпреки това депутатите от здравната комисия ги гласуваха, подчерта Костов. Става въпрос за класически конфликт на интереси, подчерта и депутатката от НДСВ Антония Първанова. Тя добави и че в парламентарната здравна комисия има най-сериозен конфликт на интереси. По думите й 90% от членовете на комисията са или изпълнители на медицинска помощ, или работят в лечебни заведения.
***
Текст под снимка
Законовите поправки свиват пазара на аптеките, заяви Николай Костов
в. Пари – стр. 8

Лекари продават незаконно ваксини
Янина ЗДРАВКОВА
Легализацията на тази практика ще доведе до корупция, смятат фармацевтите
В момента лекари продават незаконно ваксини, при това на 3 пъти по-високи цени от разрешените от държавата, обяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Практиката засягала основно ваксините за човешки папилома вирус, който е сред основните причини за рак на шийката на матката. Има обаче подобни случаи и с противогрипни ваксини.
Понастоящем у нас е забранено лекари да продават каквито и да било лекарства, освен медици в малки населени места, където няма аптеки. Миналата седмица обаче здравната комисия в парламента прие на първо четене промяна в закона, която позволява на лекарите да продават препоръчителни ваксини, т.е. извън задължителния имунизационен календар на страната. Това са около 80% от ваксините на пазара, а най-популярните от тях са имунизации за рак на шийката на матката, против грип и хепатит А и В. Най-скъпата - тази за рак на шийката на матката, струва около 250 лв. за един прием, като са нужни 3 приема. Общо пазарът на препоръчителни ваксини е за около 12 млн. лв., твърди Костов.
Сега тези ваксини могат да се купят само от аптеките. Мотивът на вносителите Ива Станкова от БСП и Нигяр Джафер от ДПС е, че така имунизациите ще се по-достъпни за пациентите, те няма да се разкарват между лекарския кабинет и аптеката по няколко пъти и промяната би довела до повишаване на броя ваксинирани.
Според Костов обаче става дума за лобизъм и конфликт на интереси, а промяната би довела до корупция. "Не може този, който предписва, и да продава лекарства. Пациентите пък не могат да откажат на лекаря препоръчаната ваксина. Ако този текст влезе в сила, у нас няма да остане неваксинирана срещу рак на шийката на матката жена", предрече фармацевтът. Вносителите са в пряк конфликт на интереси, смята и депутатът от НДСВ Антония Първанова. Твърди се, че и двете вносителки имат лечебни заведения, които биха могли да продават ваксини.
Текстът е спорен и защото не е ясно как ще се контролират цените, продажбата и съхранението на ваксините. "Лекарите у нас са 30 000 - как агенцията по лекарствата ще може да ги следи?", попита Костов.
***
ПОЗИЦИЯ
Здравното министерство и агенцията по лекарствата се обявиха срещу поправката. "Въпреки това трябва да се мисли за промяна, която да стимулира хората да си поставят препоръчителни ваксини", смята шефът на противоепидемичния отдел на МЗ Ангел Кунчев. Например у нас против грип се имунизира по 4-5% от населението, а препоръката на Световната здравна организация е този дял да е 75 на сто.
в. Сега – стр. 5

Новият режим праща лекарствата с рецепта под рафта
Десислава КОЛЕВА
Вече има фармацевти, които спазват закона и не отпускат медикаменти без лекарско предписание. Това предизвика недоволството на пациентите и одобрението на медиците
Как един закон, който съществува от над 20 години, може да се превърне в новина? Отговорът е прост - като започне да се спазва. От края на миналата година полека-лека започна революция в аптеките - те вече предупреждават клиентите си, че занапред ще отпускат медикаменти, които изискват лекарско предписание, само срещу рецепта. Към момента голяма част от фармацевтите спазват този режим. Години наред това беше немислимо, в аптеките напълно безразборно се отпускаха и най-силните лекарства. Практиката беше толкова удобна за всички, че сега пациентите масово недоволстват, защото някои от най-популярните препарати се оказаха с рецепта и за тях трябва да се ходи при лекар. И сега от едната крайност "аптеките като супермаркет" се минава в другата "аптеките - непревземаеми крепости". Според изискванията лекарствата с рецепта дори не трябва да бъдат по рафтовете, за да не ги виждат пациентите, а в чекмеджетата.
"Това може да доведе до отказ от лечение, още по-голям бум на употребата на хранителни добавки или опашки пред лекарските кабинети", смятат противниците на рецептите. От другата страна стоят лекари и законодатели, които припомнят, че медикаментите могат както да лекуват, така и да убиват, ако се пият безконтролно.
Немислимата и неочаквана промяна започна през декември м.г., когато беше приета наредба на здравното министерство за устройството, реда и организацията на аптеките. През март влезе в сила и друга - за предписването на медикаменти. Факт станаха и правилата за добра фармацевтична практика. И трите нормативни акта уреждат спазването на закон, приет преди цели 20 години, който забранява продажбата на лекарства по медицинско предписание без рецепта.
И започна истерията
Гражданите установиха, че за течен витамин С и течен аналгин ще трябва да висят на опашки пред лекарския кабинет. Други се питат какво ще правят, ако посреднощ получат силен зъбобол и нямат рецепта за аулин. Трети са обезпокоени откъде ще вземат успокоителните, които пият по собствена преценка от години, четвърти знаят как сами да лекуват алергиите си, пети - гастрита, шести нямат нужда от лекар, за да си изпишат антибиотици. Масово хората не смятат, че е нужно да висят пред лекарските кабинети, за да получат препарат, който ползват от години. Затова от Българския фармацевтичен съюз не изключиха и възможността за бум на фалшиви рецепти.
На път е да се появи и движение "Антирецепта" - в интернет се появи петиция срещу наредбите. Онлайн протестиращите, понастоящем над 260 на брой, настояват за промени, така че "да не се налага работещите да губят поне по един работен ден, за да чакат за изписване на лекарство". Те смятат, че с новия ред единствено ще се увеличат опашките пред лекарските кабинети и нелекуваните болни. "Имам високо кръвно и се лекувам с нолипрел. Работя в "Младост" 4, живея в "Света Троица", където ми е и личният лекар. Ще трябва да губя половин ден за една рецепта. За такива като мене трябва да има годишни рецепти", смята Марио Колев. "Майка ми живее на село, там лекар ходи веднъж в седмицата, кога ще й изпише лекарят рецептата, кога ще ми я изпрати тя до града, кога ще й взема лекарствата и изпратя. Ами тя ще умре, докато си получи рецептата и лекарствата?", аргументира се Нина Атанасова от Бургас.
Всъщност все още няма 100-процентов отказ на аптеките да продават лекарства без рецепта. Най-малкото защото е ясно, че възможностите на Агенцията по лекарствата за масови проверки са ограничени. А без проверки и тези наредби ще имат съдбата на закона - няма да се спазват.
Проверка на "Сега" в произволно избрани аптеки в София показа, че все още може да се купи едно от най-масовите болкоуспокояващи - аулин, за който по принцип е нужна рецепта. Навсякъде аптекарите не пропускаха да питат за рецепта, но при отговор "Нямам", в 3 от 6-те аптеки склониха да го продадат, макар и с уговорката, че "това е за последно". Там, където отказаха да продадат без рецепта, аптекарите препоръчваха всички възможни болкоуспокояващи на свободен достъп - аналгин, нурофен, солпадеин и т.н. Макар и по-слаби, те имат същия ефект.
Въпреки че аулинът се пие масово, има причина да е с рецепта. "Много хора може да са пострадали от безразборното приемане на аулин, без дори да знаят. Доказано е, че дългогодишната му употреба може да доведе до сериозни увреждания, особено за хора със стомашни и чернодробни заболявания", обяснява главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Габриела Вутева.
Лекарството е толкова силно и с толкова странични ефекти, че в Ирландия е забранено, а в Германия е абсолютно невъзможно да се купи без рецепта. А у нас, който не иска или не може да иде на лекар, може да замести аулина с редица препарати без рецепта - аналгин, аспирин, беналгин. Общо препаратите без прескрипция у нас са около 1000.
Подобен е аргументът и за рецептите за останалите препарати. Към антибиотиците лесно се развива резистентност и когато човек наистина има нужда от тях, може вече да не му подействат. При успокоителните има сериозен риск от пристрастяване, антихистаминовите лекарства могат да увредят черния дроб и т.н. Отделно не винаги пациентът може сам да си сложи диагноза, т.е. не само има опасност да пие ненужни лекарства, но и състоянието му да се влоши, защото не провежда необходимата терапия.
Дали едно лекарство да се отпуска със или без рецепта решава Изпълнителната агенция по лекарства. "Според европейските разпоредби за класификация на лекарствата тези, които се отпускат без рецепта, са с дългогодишен опит в употребата и много голяма терапевтична ширина. Това означава, че дозата трябва да се увеличи много, за да се получи негативен ефект", разяснява д-р Мария Попова, шеф на дирекция "Лекарствена безопасност и информация". "В регистрацията има тенденция лекарствата да преминават на свободен режим, но само ако е доказана безопасността при самолечение", допълни Попова. Някои европейски страни предпочитат да имат максимално много лекарства без рецепта, но никоя не си позволява да пусне антибиотик свободно. България е по средата. Навсякъде в ЕС обаче е немислимо човек да си купи лекарство по предписание, ако няма рецепта.
Фармацевтите
"Спазването на наредбата несъмнено ще доведе до отлив в търсенето на лекарства и вече се отразява на пазара. Хората ще започнат да вземат все повече лекарства, които се отпускат без рецепти, защото са по-лесно достъпни. Това е още един праг пред пациентите, за да се лекуват", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.
"Тази регулация обаче е в правилната посока, защото хората ще свикнат да ходят на лекар, а не да се самолекуват, а лекарите няма да изписват антибиотици по телефона", смята Костов. По-редовното изискване на рецепти той си обяснява с по-големите глоби и "може би волята да се прекрати порочната практика у нас". "Колегите се страхуват, положението е по-затегнато и всичко стана публично. Първоначалната глоба от агенцията по лекарствата за даване на лекарство без рецепта е 1000 лв., но може и да достигне до 8000 лв. или дори затваряне на аптеката", обясни той. Според правилата на БФС пък фармацевти, които системно отпускат препарати без рецепта, могат да бъдат лишени до 3 г. от права за упражняване на професията. Техните проверки ще започнат в края на април.
Защо обаче трябваха 20 години, за да "се затегне положението"? Според Костов това е така заради нелоялната конкуренция между аптеките и липсата на достатъчно контрол. "Това не се случи през годините, защото, ако в съседната аптека дават лекарства без рецепта, а в моята - не, тя ще фалира. Освен това, ако върнете веднъж пациента за лекарство, той няма да се върне във вашата аптека", разказа Костов.
Костов смята, че МЗ е трябвало да организира информационна кампания за пациентите, както и да се подготвят личните лекари, за да могат да обслужват по-бързо. "Джипитата вече се оплакват, че има опашки и хората пред кабинетите са се увеличили в пъти", твърди Костов.
"Засега спазването на наредбата не е създало хаос в работата на джипитата", твърди обаче председателят на националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. Това обаче може да се дължи и на факта, че има достатъчно аптеки, които продължават да не искат рецепти. Според него затягането на правилата е добро и за пациентите, и за лекарите, защото заболяванията ще се установяват в ранен етап, а пациентите няма да продължават да вземат лекарства отпреди 2-3 г., към които вече може би са резистентни. "За да се получат опашки пред кабинетите, трябва да се окаже, че половината българи досега са се лекували сами, а това не е вярно", каза д-р Киров.
***
Рецептите са 2 вида - дългосрочни и еднократни
Най-честото неудобство е, че всеки месец ще трябва да се ходи при лекар за рецепта за препарати, които са им нужни. Наредбата на МЗ обаче предвижда друго - рецептите вече се делят на такива за еднократна и за многократна употреба. Еднократните важат за антибиотици, болкоуспокояващи и изобщо за препарати за остри състояния. Многократните важат 6 месеца и са основно за хронични болести. Пациентът трябва да си носи тази рецепта всеки път, когато си купува лекарството. Когато срокът й изтече, трябва да я поднови при лекаря.
В задължителен регистър аптекарите ще описват отпуснатите лекарства по рецепти за еднократна употреба, в който ще се записват име, възраст и адрес на пациента, име на лекаря и на аптекаря. "Регистърът съществува от 1995 г., но досега никой не го е попълвал", обявиха от БФС. На гърба на рецептата ще се слагат печат с дата и подпис, за да се знае, че точно от тази аптека и точно от този аптекар е взето лекарството. В следващата аптека по същата рецепта на пациентите не би трябвало да се дават лекарства. "Тези хартиени регистри са като от 50-те г. - в тях не могат да се проверяват нито данни, нито да се правят справки - за името на пациента например. Можеше да има електронен носител, в който да може да се търси по име на пациента", критикува изискването Николай Костов от Асоциацията на собственици на аптеки.
***
Текст под снимка
Едно от новите изисквания за устройството на аптеките е всички лекарства с рецепти да се приберат в чекмеджетата. Лекарите са единодушни, че новите правила са уместни. Фармацевтите не смеят да роптаят публично. А пациентите негодуват, че трябва да висят пред лекарските кабинети.
в. Сега – стр. 12

Режат хапчетата на дрогериите
Мария ЧИПИЛЕВА
СОФИЯ. По-малко лекарства да се продават в дрогериите, поискаха от Асоциацията на собствениците на аптеки на кръгла маса вчера. В момента там се предлагат всички видове хапчета без рецепта. В останалите европейски страни обаче в дрогериите се предлагат само около 200 медикамента. Опасно е хората да купуват лекарства от продавачи без фармацевтично образование, обясни Николай Костов, председател на асоциацията. На това мнение бяха и експертите от здравното министерство. Затова от ведомството ще подготвят списък с хапчетата за дрогериите. Експертите обещаха да направят и списък с млека, които могат да се върнат в аптеките.
в. Стандарт - стр. 8

Доктори незаконно продавали ваксини и то три пъти по-скъпо
Диана ТЕНЧЕВА
Лекари незаконно продават ваксини, въпреки че законът не го позволява.
Знаем за случаи, при които доктори са давали на пациенти срещу 3 пъти по-висока цена от тази в аптеките ваксини срещу рак на маточната шийка. Това съобщи вчера Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА). Става дума за класически случай на конфликт на интереси, добави жълтата депутатка д-р Антония Първанова. Тя визира приетата на първо четене в здравната комисия промяна в лекарствения закон. Изменението позволява на джипитата да продават ваксини. Ако оставим на личните лекари да имунизират, то и вас ще ви ваксинират срещу рак на маточната шийка, д-р Кунчев, обърна се Николай Костов към главния държавен епидемиолог (б. р. - Ангел Кунчев) по време вчерашната кръгла маса на АСА. На нея производители на детски млека и фармацевти категорично се обявиха срещу забраната, въведена преди 2 седмици, да не се продават детски храни в аптеките. Подобна практика няма в нито една страна в Европа. Стига се до абсурда, че майките с рецептите ще отиват в супермаркета и ще молят продавачките да ги упътват за съответното мляко за детето.
в. Труд - стр. 7

Уволнени и назначени
Досегашната шефка на кабинета на здравния министър доц. Жасмина Мирчева е новият директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.
Г-жа Мирчева вече е била на този пост от 1995 до 1998 г. Тя е работила седем години в Брюксел като директор за Централна и Източна Европа към Европейската асоциация на производителите на безрецептурни лекарства и като началник на регулаторните и научни проблеми към същата асоциация.
в. Труд - стр. 10

Под въпрос дали касата ще плаща 400 лекарства
Юридически казус поставя под съмнение заплащането от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на 400 лекарства. Това съобщиха производители на родни и чужди медикаменти.
Посочените 400 медикамента са срещу сърдечни, неврологични, психически заболявания и др. До тревожната ситуация се стигна по следния начин: към 1 април т.г., когато позитивно-реимбурсният списък трябваше да е напълно готов (става дума за листата с препарати, които НЗОК или здравното министерство покриват), 400-те медикамента не бяха включени в него. По различни причини - забавяне заради определянето на цените или други уточнения, които трябваше да се направят по документите им. В НЗОК обаче са на мнение, че ще заплащат единствено за препаратите, които са включени в листата до 1 април (т.е. без тези 400). Към момента касата покрива стойността на 1035 препарата, а се оказва, че от 1 юли (откогато ще се съобразява с новата листа) ще плаща за около 600. От което най-много губи пациентът.
Имахме среща в касата, на която експертите й разбраха колко тежко е положението, обясниха от фармацевтичната индустрия. Представителите й искрено се надяват проблемът да бъде разрешен в името на болните българи. Засега обаче категорично без модерно лечение остават например пациентите с болестта на Крон (хронично възпалително заболяване, свързано с появата на язвени изменения на храносмилателния канал). Въпреки че членовете на Комисията по позитивно-реимбурсния списък многократно обещаваха да помислят за тези болни българи. Техният брой лавинообразно нараства. Подозира се, че около 200 души знаят за страшната си диагноза, а има и много недиагностицирани.
в. Труд – стр. 20

Аптеките трябва да дават лекарствата без рецепти
Аз съм възрастен човек и новите промени в закона за аптеките не са удачни за моите връстници, а сигурен съм, и за останалите българи. Има лекарства, които могат да се купят и без непременното издаване на рецепти. Новостите, според мен, отново се правят, за да печели някой друг от тях, а обикновеният човек отново страда. Ако някой го заболи глава, непременно ли трябва да отиде до личния си лекар, за да му предпише аналгин? Ако вдигнеш висока температура през нощта, трябва ли да тичаш до Бърза помощ ил и трябва вкъщи да имаш необходимите лекарства? Значи какво става - трябва предварително да помоля личния ми лекар да ми предпише рецепта с найнеобходимите лекарства, които да си купя от аптеката, за да ги използвам когато ми се наложи. Това е абсурдно! Според мен, трябва фармацевтите да продават лекарства и без рецепта. Разбира се, тези, които са рискови медикаменти и се предписват единствено след преглед от лекаря, и такива, които приемането им се извършва отново под наблюдение на специалист, трябва да се купуват само с рецепта. За останалите обаче не е необходимо да се търси личният лекар. Какво ще стане, ако някой болен човек получи пристъп пред вратата на аптеката, фармацевтът ще го изгони ли да си търси лекаря, за да му напише рецепта? Недопустимо е. Разбира се, че аптекарят ще му даде необходимото лекарство. Нали именно за това фармацевтите са с медицинско образование и са запознати с медикаментите, които продават. Трябва ли да се тича до лекаря, до болница, за да се изпише лекарство? Да не говорим, че днес личният лекар трудно може да се намери. Ако е на работа, то трябва да чакаш пред кабинета с часове, докато ти призлее. Друг е въпросът, че трудно се намира, защото или е в някое село, или е в отпуск. Какво ще правиш тогава, ще чакаш да се върне ли? Аз дори не познавам личния си лекар. Когато имам нужда от аспирин, отивам и си купувам от аптеката. Имам им доверие. Пак казвам, според мен тези промени са абсурдни. Може ли животът на човек да струва една рецепта за два лева?
*Иван Цветков е жител на Враца
13.04.2009 в. Конкурент - стр. 8

Категории новини