петък 17 април 2009 - 02:17:55
13.04.2009 г.
Антибиотиците в Румъния на печалба за нашенци
Повечето антибиотици, които родните лекари изписват на пациентите си у нас, могат да се купят на половин цена от Румъния. Това установи репортерска проверка на „Монитор" в няколко аптеки в граничния румънски град Гюргево. По-евтини са и много други лекарства и козметични продукти. По-скъпи са презервативите и противозачатъчните.
Опаковка от популярния антибиотик "Оспамокс" например в произволно избрана русенска аптека струва 5,53 лв., а в Гюргево може да се купи за 5,33 леи, което е около 2,70 лв. "Аугментинът" при нас е 29,39 лв., а при комшиите - 27,41 леи, или около 13,70 лв., "Зинатът" е 20,19 лв. срещу 15,59 леи, или 7,80 лв. в Румъния. "Амоксиклавът" и "Азитроксът" обаче са на приблизително същите цени като у нас.
Евтино излизат и лекарствата за сърце и високо кръвно налягане, които редовно вземат повечето възрастни хора у нас. Нитроглицеринът в Русе е 2,69 лв., а в Гюргево - 3,62 леи, или около 1,80 лв. "Нифедипинът" е на приблизително същата цена като у нас. Аспиринът, витамин С, парацетамолът и аулинът струват с до 30 процента по-евтино в румънските аптеки. Изгодно могат да се купят и лекарствата за ставни заболявания "Индометацин", "Диклак", "Диклофенак дуо" и "Волтарен".
За да отиде човек с автобус от Русе до Гюргево обаче, плаща 14 лв. в двете посоки, а еднопосочният билет струва 10 лв.
в. Монитор - стр. 6

Отпада ограничението за собствеността на аптеките
Ограничението за не повече от 4 аптеки на един собственик на територията на България да отпадне, предвижда проект за изменение на Закона за лекарствените продукти, съобщи "Здраве.нет". Промяната е внесена от Министерския съвет по предложение на здравното министерство. В началото на тази година Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу страната ни заради наличието на такова ограничение, въпрос на месеци е да бъдем осъдени и да плащаме сериозни санкции, заяви заместник здравният министър Валери Цеков. Към момента всички процедури са спрени и се изчаква решението на Европейския съд, което ще излезе на 19 май, заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. И запита защо в такъв случай България бърза да въведе промените. Според зам .-министър Цеков обаче това не отговаря на истината. Процедурата тече с пълна сила и крайният срок наближава, категоричен бе той.
в. Монитор - стр. 6

Падат цените на ваксините до 22 на сто
Незадължителните ваксини като тази за грип, които не са залегнали в имунизационния календар, ще поевтинеят осезателно. Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти, внесен в парламента от депутатите Ива Станкова, Станка Маринчева и Нигяр Джафер. Според проекта джипитата ще се снабдяват с ваксини директно от търговците на едро.
Така ще отпадне необходимоста пациентите самостоятелно да търсят необходимите имунологични продукти в аптечната мрежа, ще им се спести и стойността на аптечните надценки от 18-22%, мотивират се вносителките на проекта.
в. Монитор - стр. 6

Болни останаха без животоспасяващи лекарства
Болни, страдащи от таласемия, както и родители на деца със същата болест, протестират, че не получават редовно животоспасяващото лекарство Deferasirox (Exjade). Това съобщи за "Класа" представителката на пациентите Мария Данева. Препаратът се използва за извличане на желязото от организма, натрупано следствие на задължителните кръвопреливания, които дават шанс на болните за живот.
През 2008 г. Комисията за разпределение на скъпоструващи лекарства към Министерството на здравеопазването е одобрила за този вид хелатираща терапия 38 пациенти с таласемия.
Те са подбрани от приблизително 250-те българи, страдащи от тази болест. От началото на 2009 г. медикаментът Deferasirox (Exjade), необходим за тези 38 пациенти, се осигурява нередовно и в недостатъчни количества. Това води до прекъсване на терапията за повече от 60 дни, което е недопустимо за болни хора, които трябва да прилагат доживотно това лечение.
"Многократните ни опити за разговори с Министерството на здравеопазването не дават адекватно решение на проблема ни. Обезпокоени сме за здравето на пациентите с таласемия, защото това лекарство е техният единствен шанс за живот", каза Мария Данева, чийто 6-годишен син Данаил страда от същата болест.
в. Класа - стр. 4

Лекарство от пчела бори алергии
Над 5000 са хомеопатичните средства, като някои са от растителен, други от минерален произход. "Има препарат, който се прави от пчела и е предназначен за лекуване на алергични обриви и други алергични оплаквания. Това е законът на подобието - подобното се лекува с подобно, което е основен принцип в хомеопатията". Това обясни д-р Дора Пачова, директор на Центъра за здраве и образование "Едикта", представител на България в Международната медицинска хомеопатична лига и председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. На Цветница в Южния парк се събраха стотици столичани на градинското парти, организирано от дружеството "Приятели на хомеопатията" с подкрепата на фармацевтична компания "Либра" и с медийното партньорство на ДУМА. Тазгодишната Световна седмица на хомеопатията е посветена на лечението на алергиите с хомеопатечни средства. "С хомеопатия могат да бъдат повлияни тенденции в организма, които не могат да се лекуват по друг начин. За да се случи това, е необходимо индивидуално интервю с всеки пациент", обяснява д-р Пачова. Тя пояснява, че хоме-опатичните средства са различни от стандартните химически лекарства и от билковите продукти, защото се произвеждат по специална процедура на разреждане и енергизира-не - те са динамизирани лекарства. Най-добре е пациентите да се обръщат към специалист хомеопат още в началото на болестта, защото тогава лечението е по-лесно, а и хо-меопатите познават доста механизми, по които да разберат какви са тенденциите на тялото към разболяване и могат да осъществят профилактика, обяснява д-р Пачова.
Най-честото алергично заболяване е алергичният ринит (сенната хрема), но само 45% от засегнатите търсят лекарска помощ, казва д-р Пачова. През последното десетилитие заболеваемостта от алергичен ринит е нараснала с 1,5-2 пъти. Според проучване на столичната РИОКОЗ 4.1% от хлапетата на 4-6 г. страдат от алергичен ринит. Според лекарите специалисти близо 80% от хората с нелекуван алергичен ринит развиват астма.
в. Дума - стр. 5

Свалят ограничението за 4 аптеки на един собственик
Ограничението един собственик да не може да притежава повече от 4 аптеки на територията на страната отпадна. Това решиха депутатите като за пореден път промениха Закона за лекарствените продукти, внесен от Министерски съвет по предложение на здравното ведомство. Промените са приети засега на първо четене.
В началото на тази година Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу страната ни заради съществуването на такова ограничение, въпрос на месеци е да бъдем осъдени и да плащаме сериозни санкции, заяви зам.здравният министър Валери Цеков. Към момента всички процедури са спрени и се изчаква решението на Европейския съд, което ще излезе на 19 май, съобщи председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. И запита защо в такъв случай България бърза да въведе промените. Според Цеков обаче процедурата тече с пълна сила и крайният срок наближава.
в. Атака – стр. 4

Опашки за румънски илачи и джакпот
Жанета ЙОРДАНОВА
Новината за свръхпримамлив джакпот от € 7,4 млн. в румънското тото бързо премина Дунава и много нашенци веднага се "командироваха" в Гюргево с надежда да ударят великденските милиони.
И друго тегли нашенците към Румънско напоследък - евтините лекарства, чиито цени са до два пъти по-ниски от тези в родните аптеки.
Дни преди Цветница много българи минаха границата със северната ни съседка, за да пуснат фиш за румънското лото „6 от 49". Други пък използваха пътуването си по работа до Румъния и не пропуснаха възможността да се кандидатират за печалбата, която се натрупа в джакпота у комшиите. Румънският вестник „Котидианул" съобщава в петъчния си брой, че сумата е набъбнала до рекордните 7,4 милиона ев-ро. През декември миналата година румънец внезапно забогатя, като уцели шестте късметлийски числа и оттогава печалбата в играта се увеличава непрекъснато.
Тото туризмът не е ново явление в отношенията между двете съседни страни. Румънци масово минаваха границата и атакуваха родните ни тото пунктове, когато през 2007 г. джакпотът у нас мина 2 милиона лева. В предишни години имаше случаи, когато българи са уцелвали печалби в румънското лото и са прибирали немалка сума пари.
Лекарства
Повечето антибиотици, които родните лекари изписват на пациентите си у нас, могат да се купят на половин цена от Румъния, показа проверка на "Телеграф" в Гюргево. Поевтини са и много други лекарства и козметични продукти. Не са на далавера обаче презервативите с утвърдена марка, както и противозачатъчните хапове. Те имат или близки до нашите цени, или са по-скъпи от тях.
Опаковка от популярния антибиотик оспамокс например в произволно избрана русенска аптека струва 5,53 лв., а в Гюргево може да се купи за 5,33 леи, което е около 2,70 лв. Аугментинът при нас е 29,39 лв., а при комшиите - 27,41 леи, или около 13,70 лв., зинатът е 20,19 лв. срещу 15,59 леи, или 7,80 лв. в Румъния. Амоксиклавът и азитроксът обаче са на приблизително същите цени като у нас.
Евтино излизат и лекарствата за сърце и високо кръвно налягане, които редовно вземат повечето възрастни хора у нас. Нитроглицеринът в Русе е 2,69 лв., а в Гюргево - 3,62 леи, или около 1,80 лв. Нифе-дипинът е на приблизително същата цена като у нас. Аспиринът, витамин С, па-рацетамолът и аулинът струват с до 30 процента по-евтино в румънските аптеки. Изгодно могат да се купят и лекарствата за ставни заболявания индо-метацин, диклак, диклофенак дуо и волтарен.
Презервативите с марка „Дурекс" в гюргевските аптеки струват около 8,80 леи или около 4,40 лв. срещу цена от 3,20 до 3,65 лв. в родните.
„При нас непрекъснато идват българи да си купуват по нещо", каза Екатерина Сандрулеску от централна аптека по бул. „Букурещ" в Гюргево. „Търся_г се най-различни неща - от козметика до антибиотици и лекарства, които се предписват от вашите лекари.
в. Телеграф – стр. 8

Активният маркетинг във фармацевтичната практика
В днешно време, когато хиляди рекламни брошури и плакати ни заливат във всяко едно учреждение, много често посланията на тези материали не достигат до крайната цел, за която са предназначени. Ватова е необходимо да се направи крачка напред в търсенето на нещо иновативно и непознато досега у нас, което да предоставя тази услуга, но u ga достига директно до клиента.
Именно тук е мястото да се отбележи чуждият опит В тази област и мястото на
активния маркетинг при комуникацията с клиентите Добрите практики В ЕВропа и по свяета доказват ефикасността на информационната система, разработена у нас от SonicAd. Тя осигурява Визуализирането на данни,
полезни за Всяко болнично заВедение, клиника или аптека. Предоставя информация В удобен за ползване Вид с цел подпомагане на служителите от различните здравни организации и улеснява пациентите и техните придружители. В същото Време системата постига целите, поставени от маркетинга, за привличане и задържане вниманието на клиента/пациента много по-ефективно от досега познатите методи. Тези системи се характеризират и с висока възвръщаемост на инвестициите,
направени в изграждането и покупката им в сравнение с традиционните и така омръзнали на всички ни печатни материали.
Добър пример в това отношение е Великобритания, където през миналата година най-голямата верига аптеки Lloyd's заложи на активния маркетинг чрез „диджитал
сайнидж" технологията. Екраните там предоставят обяви и информация на клиентите, насърчават използването на услуги като редовното измерване на кръвно налягане, кампании за периодично правене на тестове за диабет и СПИН. Доказано е, че само за дВа месеца рекламите Във фармацевтичните центрове и аптеки са повлияли на търсенето и са повишили продажбите с цели 13 %.
Чрез системата за управление на екраните се позволява постоянно обновление на информацията, без служителите във всяка аптека да имат нужда от специализирано ИТ обучение. Управлението на системата е толкова улеснено, че всеки в своята аптека може да контролира информацията в реално време Отскоро българският пазар също може да се похвали с успешно приложение на подобна система. Реализацията е постигната благодарение на К&К Електроникс, официален представител на Samsung за България, и SonicAd, фирмата, създател на специализирания софтуер. Партньорството между двете компании дава резултат в постигането на богата функционалност на екраните, приложими в различни среди, включително фармацевтичната и медицинската практика. От гледна точка на мърчандайзинга в аптеките активният маркетинг е също изключително полезен. Нещо, което е характерно за повечето фармацевтични центрове у нас, е истинският хаос, който цари в морето от марки - всяка със своята опаковка и характерни цветове. И тук активният маркетинг, изразен чрез „диджитал сайнидж" системата, решава този проблем, като предлага едно универсално решение и концентрира погледа на клиента към една или няколко локации в помещението, грабвайки по този начин вниманието му.
в. Infoweek - стр. 9

За рецепта в събота и неделя търсете заместника на GP-to
Ставри ТАРГОВ
Ако пациентите се нуждаят спешно от лекарства в събота, неделя или през нощта, биха могли да се обърнат към заместника на семейния си доктор. Това съобщи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна д-р Светлин Митев във връзка със затегнатия режим в аптеките. Ако състоянието на пациента е животозастрашаващо, неговите близки следва да се обадят на тел. 112 или 150 в „Бърза помощ". Дежурният лекар също може да
изпише лекарства при необходимост, каза още д-р Митев. Той призна, че въпросът с рецептите е по-трудно решим в по-малките селища, където семейните лекари са по-малко, а районите за обслужване - по-големи. В някои страни употребата на аулин (силнодействащ обезболяващ медикамент) е забранена, при нас доскоро се продаваше свободно, каза още шефът на варненските GP. На мен също ми искат вече рецепта в аптеките и това е нормална европейска практика, обобщи той.
11-12.04.09 в. Черно море - стр. 5

БНР (Хоризонт) - Неделя 150 09:30 ч.
Как се приемат законите в месеците преди избори
д-р Антония Първанова, зам.-председател на Парламентарната комисията по здравеопазване, член на Политическия съвет на НДСВ и председател на Съвета по здравеопазване
Водещ: Д-р Антония Първанова, член на политическия съвет на НДСВ и председател на Съвета по здравеопазване, от друга страна д-р Първанова е заместник-председател на Парламентарната комисия по здравеопазване. Би трябвало да кажем, че настъпи един момент, в който има изключителен дефицит на време и това ще влияе и ще ускорява вашите действия в парламента. Но може би най-напред да кажете, има ли нещо странно напоследък в начина, по който се гласува в Народното събрание и каква е ситуацията, която създаде прецедент да се връщате към повторно гласуване, да се опитват различни форми за надделяване? А нещата с повдигането на бариерата за коалиции, също така са впечатляващи от гледна точка на крехкото мнозинство, с което бяха наложени. За вас специално каква е ситуацията, която може да опишете в Народното събрание?
Антония Първанова: Мисля, че такъв край на мандата, както досега в 40-тото Народно събрание не сме имали, защото здравеопазването е типичен пример за това, как се разчистват сметки от недоволство за определено гласуване. И конкретно Закона за права на пациентите по молба на БСП го преработихме като поправка в Закона за здравето, да стане отделна глава, а не цял закон. Имаме положително становище от Министерство на здравеопазването и за най-голямо учудване на първо четене в зала Коалиция за България гласува „въздържал се”, като половината колеги викаха „за”, другата половина викаха „против”. Заместник-министърът Емил Райнов ги привикваше на задния ред да ги агитира, колегата Гайдарски като съвносител казваше: „Гласувайте „за”, това е абсурдно, да се въздържим”. ДПС реши услужливо да гласува „против” и „въздържал се”. Вследствие на което, този законопроект на първо четене падна, защото преди това аз си дадох труда да попитам -защо така странно се държите, отговорът беше - защото по всичко, трябва да се съгласуваме, и тъй като вие гласувахте на Закона за електронните съобщения, т.е. подслушването в интернет, алтернативно, затова сега няма да ви мине права на пациентите. За мен това е ужасяващо.
Водещ: Нещо като отмъстителност?
Антония Първанова: Това си е - да ви го върнем, защото като не искате да ви подслушваме, няма да има права за пациентите. Аз обаче мисля, че това е изключително безотговорно, защото само си представете, когато се гласува за „против” един закон или „въздържал се” на първо четене това означава, че си против философията му. А философията му е да се разпише законодателство, което да отговаря на Европейската харта на правата на пациентите, която България е подписала 2002 година. И, ако си против правата на пациентите аз не знам за какво си, как си социална, как си социалистическа партия, изобщо за какво се борят тези хора, освен за подслушването. А и друг такъв пример имахме, когато беше въпросът за ин витрото. Пак по същия начин - на съвет на коалиция всичко беше добре и след това отново по излишъка за бюджета имаше разправии - и за майчинските, и т.н., и отново наказателен вот. Но това хората гледат и слушат. Вече има толкова много възможности и комуникациите са толкова напреднали, че може да се види в пленарна зала кой как се е изказал, кой какво е казал. И защо трябва да завърши толкова недостойно този парламент, когато какво е посланието каквото дава?
Водещ: Вие как се убедихте, т.е. как решихте, че трябва, така да се каже, да съборите подслушването, достъпа до данни и да гласувате така, както го сторихте против волята на социалистите и ДПС? Обсъждахте ли нещо взаимно, как решихте това?
Антония Първанова: Ние не сме си сменяли мнението, от самото начало сме били на тази позиция и не смятаме, че тя е обект на пазарлъци. Нещата са принципни. Както за подслушването правихме обществени дискусии, имахме поредица от кръгли маси и има и становище на омбудсмана, правена е и със Съвета по законодателство, с юристите, които са от парламента, са направени консултации, както и с Конституционния съд, така че аз не мога да разбера защо, трябва да се смесват тези неща, какво общо имат? То е много цинично да бъдат смесвани, още повече...
Водещ: Не е ли късно да го разбирате, след като пребиваването ви в това и предишното Народно събрание вероятно ви е убедило в тази, как се нарича, този род отношения, тази взаимна зависимост?
Антония Първанова: Нарича се политически компромис, обаче колегите казват - дотолкова, доколкото БСП изпълнява управленската програма на НДСВ, ще продължаваме да стоим в коалицията, за да не се извършват още по-големи глупости. Само, че вижте какво стана миналата седмица, то тази седмица, с НАП. Наложи се нашите министри да излязат, заради опитите на правителството да даде три сгради в центъра на София на Ирена Кръстева. Така няма търг, няма конкурс, няма прозрачност, няма нищо. Всички знаят с кого и как е свързана Ирена Кръстева и какви интереси медийни и политически обслужва.
Водещ: Всъщност не, никой не знае с кого е свързана Ирена Кръстева.
Антония Първанова: Може би никой не иска да го каже, но аз не мисля че не знае. Но другото нещо...
Водещ: Само за момент, нейният син господин Пеевски е бил член на една от вашите организации на НДСВ, на младежката организация.
Антония Първанова: Той къде ли не е бил всъщност, като погледнете. Беше и заместник-министър от квотата на ДПС, но това са неща, които...Това са всеядни хора.
Водещ: Все още ли е в НДСВ господин Пеевски?
Антония Първанова: Не, разбира се.
Водещ: А с кого друг е свързана, как да кажа, тази двойка?
Антония Първанова: Тази двойка е свързана с медии, които очевидно, поне това, което в кулоарите на парламента...
Водещ: Което напазаруваха.
Антония Първанова: Които напазаруваха. Като погледнете и посоката, в която тези медии, които напазаруваха, се опитват да държат и в известен смисъл дори манипулацията, която провеждат, то се вижда, че обслужват интереси или поне, хайде, за да не получа директния удар, това, което се говори в кулоарите на парламента, е, че обслужват интересите на ДПС. Но има медийни специалисти, има СЕМ, нека се произнесат има ли свобода на медиите, има ли комфорт медийното пространство. Едно мога само да кажа - няма медия, която да бъде наречена „царска”, „жълта”, „ндсевейска” и т.н. Няма нито една от никакъв вид. Другото нещо, което в момента странно се случва - вижте какво става с изборното законодателство. Предлага се трето прегласуване в комисия, само защото не можаха на гласуването да изкарат така, както на тях им харесва за мажоритарните кандидати бройката и за повишаването на процента за коалициите, се наложи да се обяви гласуване, което е напълно легитимно и да се обяви за нелигитимен гласа на колегата Шарков, за да може да се направи трето гласуване. Кога е правено това в българския парламент? Така беше и с опит за трето гласуване по отношение на ЗЕС в зала, защото не мина на второ, на прегласуване т.е., не мина подслушването в интернет, се направи опит за трето гласуване. Добре, че председателя Пирински някакъв разум успя да наложи. Но човек му идва, това е така личното ми усещане, на човек му идва еднолично да излезе от тази коалиция, че и от целия парламент. И понеже има още няколко закона, които касаят здравето, които в следващите няколко седмици трябва да минат това е, искам да ви кажа, единственото нещо, което ме задържа, защото в противен случай биха се случили огромни бели в здравеопазването. Опитаха се да пробутат текстове в Закона за трансплантациите, които бяха толкова лобистки, толкова грубо лобистки и които обслужваха чужди интереси, че човек да се чуди как да се аргументира от парламентарната трибуна.
Водещ: Кого обслужваха според вас?
Антония Първанова: Ами кого обслужваха, обслужваха интересите на други страни-членки, които искат да отстранят България от мрежата за обработка на тъкани и клетки, тук даже не е и въпросът в органите, за да могат те да заемат това пространство и да бъдат фактор, и да сключат съответно договор с най-добрите компании, които правят това в света. А в момента България, когато прави този обмен, тя получава безплатно съответните продукти. Нашите пациенти се ползват от това. Но, когато България бъде отстранена, съответно целия този обмен ще мине при друга страна-членка и България ще си остане, ей така, едно бедно сираче. Искам дебело да го подчертая, с най-голям конфликт на интереси в Народното събрание това е Комисията по здравеопазване. 90% от нейните членове са били изпълнители на медицинска помощ, т.е. те имат лечебни заведения или работят в такива, или имат преки интереси. Въпреки това, се изказват, лобират, обръщат гласувания, гласуват и никой не обръща внимание на това. Няма друга такава комисия в парламента, която всичките й членове да участват в системата, която регулират, и да се облагодетелстват от това.
Водещ: Помня, че имаше много сериозен конфликт, когато се създаваше фондацията „Ин витро”. Но какво стана с един конфликт, който беше само бегло отбелязан и то чрез световна медия, между един голям фармацевтичен български търговец и господин Райнов? Заместник-министърът бе обвинен, че е искал подкупи от Тихомир Каменов.
Антония Първанова: Те там нещата двустранно допряха до съд и прокуратура, доколкото съм запозната, тъй като ние в парламента сме бомбандирани ежеседмично с материали.
Водещ: От кого?
Антония Първанова: Първоначално беше от гражданско сдружение, а след това директно от Търговска лига срещу заместник-министър Емил Райнов. И до колкото съм запозната, той поради кампанията срещу него е предприел мерки и е отправил своите претенции към съда. Аз мисля, че ако има основание би трябвало Търговска лига да отправи своите претенции към прокуратурата. Въпросът обаче отново опира до баланса между лобизъм и регулация, защото благодарение на лобизъм сега Търговска лига може да има претенции, тъй като в Закона за здравното осигуряване точно благодарение на този лобизъм беше записано, че здравната каса сключва договори с всички лицензирани лечебни заведения на територията на Република България. Няма такова нещо никъде в света, никъде в Европа. Когато имахме заседание на борда на Федерацията на болниците в Европа, където участват над 30 000 болници от всичките 27 страни-членк,и се оказа, че тази практика е определена като високо корупционна, защото за последните пет години се вижда как броя на хоспитализираните, т.е. на хората, които са в болница, е нараснал три пъти - от 500 хиляди на милион и половина. Което означава, че ние не боледуваме от някаква страшна епидемия, а просто колкото повече болници има, толкова повече те гледат съответно да работят на печалба, да сключват договори и да източват ресурса, който е предвиден да гарантира поне устойчивостта на здравната система, да гарантира равнопоставени услуги толкова, колкото пари има на хората в цялата държава. А не, например, сега са скъпи, то това е най-тежкия пример - най-скъпите клинични пътеки, това са кардиохирургичните пътеки 10 000, 14 000 и т.н. лева Е, всички са хукнали сега да правят кардиологични клиники и да правят кардиохирургии. Добре, обаче с парите, които събираме България не може да си позволи да оперира толкова сърца, колкото да речем тези клиники имат капацитет да направят, а в същото време да умират хора от диабет, да умират хора от мултипленна склероза, да няма пари за ин витро, да умират хора от онкологични заболявания. Защото вижте какво стана, за тази година за бюджета се наложи да бъде намален за хората с онкологични заболявания от 90 милиона с 18 надолу. Това е абсурдно, аз не мога да разбера защо се продължава да се мълчи, защо министърът на здравеопазването не направи ясна стъпка в тази посока към реформа. Защото хората в България боледуват от различни заболявания, но не може по харта да има дискриминация, по вид на заболяването. Колкото пари имаме, трябва да има за всички, за да могат по някакъв начин да бъдат обезпечени гражданите със здравеопазване. И държавата не трябва да излиза от функциите си да допълва системата тогава, когато ресурса не достига. Във всички здравноосигурителни модели го има, с изключение на българския.
Водещ: Вие ме учудвате, че има все още писма и още повече сигнали от Търговска лига към заместник-министъра на здравеопазването? Значи тази преписка продължава?
Антония Първанова: Да, тя първоначално беше с много злостен и директни нападки срещу него, а след това придоби малко по-модифициран вид.
Водещ: Т. е. отпадна обвинението, че той взима подкупи от баснословно число?
Антония Първанова: Очевидно се видя, че народните представители няма много да реагират на това, след като нашата реакция беше - ако е така, има прокуратура, те са компетентният орган. Сега започна лобизъм и натиск - хората от Добрич, Шумен, Варна ще умират, ако вие не вземете решение, ако вие не притиснете, ако вие не накарате касата да сключи договор с тази клиника и т.н.
Водещ: Кой ги пише тези неща?
Антония Първанова: Това го получаваме от Търговска лига. Всъщност получаваме го и от клиниката или от това цялото тяхно дружество, което се занимава с това лечебно заведение.
Водещ: Не става ли дума за един висш, така да се каже, мениджър във фармацевтичното обслужване и нима е възможно с такъв език и така примитивен метод да се действа?
Антония Първанова: Не е моя работа да правя оценки, както се казва - хората гледат, слушат и по делата ще познаят всеки. Но аз не напразно дадох пример с цената на тези клинични пътеки, свързани с кардиохирургия. Защо не правят детски лечебни заведения, защо не правят педиатрии? Защото напоследък започнаха да излизат какви заплати взимат директори на болници, които са във фалит или са с тежки дефицити, започнаха да излизат заплати на лекари, които работят в кардиохирургиите, които ужасяват цялото лекарско съсловие. Например, говори се за заплати 5000 до 20 000 лева, в същото време обаче има лекари, които получават по 500 лева на не по-малко отговорна и тежка работа. Погледнете лекарите в спешната помощ, погледнете лекарите в останалите хирургии, а педиатрите? В България до такава степен от дисбаланс именно на ценообразуването някои специалности са неатрактивни, че България след 10 години изобщо ще остане без педиатри. Няма да има кой да се погрижи...
Водещ: И не само педиатри.
Антония Първанова: И не само педиатри, но давам го, защото много чувствителен е този пример. Ние вече сме останали без съдебни лекари и патоанатоми.
Водещ: Т. е. искате да кажете, че тази държавна администрация, която би трябвало да въведе някаква хармония и да преодолее страшните деформации, е безпомощна?
Антония Първанова: Докато в Министерството на здравеопазването и в Здравната комисия се развихрят лобистки интереси...
Водещ: По комерчески причини, така да се каже.
Антония Първанова: ...абсолютно и по никакви други, дотогава ще има тежки проблеми в здравеопазването. Ето това беше един много ясен пример - през права на пациентите можеше да бъдат регулирани достъпа, разпределението.
Водещ: Нима това не е формален? Тези права на пациентите аз ги възприемам доста абстрактно. Какво биха гарантирали, ако бяха преминали през ...
Антония Първанова: Много е сериозно. Например, те гарантират равнопоставеността в достъпа, т.е. в момента в България това право, а то е и основен пример в здравното осигуряване, но и право по харта, е най-тежко нарушено, защото в България има 350 незаети практики на общопрактикуващи лекари. Това означава, че в 350 малки населени места, но не само, даже практики, защото една практика хваща понякога 6-7 села, няма изобщо лекар. Тези хора нямат достъп до медицинска помощ. Оттам нямат достъп до специалист, нямат достъп до болнична помощ. Те изцяло са аутсайдери за здравната система. Какво по-тежко? Качеството, това е също основно право, право на качествени медицински услуги. Стандартите за качество нито публикувани, нито разработени, нито задължителни. Сигурността и безопасността на медицинските услуги. България е единствената страна в Европейския съюз, която не подава данни за увреждания на здравето или за настъпване на фатален изход за пациентите вследствие на лекарска грешка, вследствие на вътре болнична инфекция, вследствие на административни и организационни пропуски. В другите страни, това което показва доклада на Европейската комисия между 10 и 40 % са уврежданията, усложненията вследствие на такива проблеми. Е, можем ли да си представим, че в България процентът е нула? Най-вероятно не е и то точно Западният блок дава 10% , Германия примерно е така, а Унгария е 40%. Значи Източният блок дава 30-40% проблеми, 1/3 от хората страдат от тези грешки. България обаче няма такива неща, тя не дава данни, сакън да не се разбере, че положението у нас е отчайващо, че всъщност здравеопазването ни в момента буксува. Колегите работят прекосили, няма механизъм, по който да се въвеждат високотехнологични методи за лечение и за изследване, лекарствата недостигат, хората са недоволни, защото има дискриминация. Определено има дискриминация, давам ви тежък пример за дискриминация, нарушаване принципа за солидарността в касата - мултиплената склероза. Не е допустимо, всички плащаме в касата на еднакъв принцип. Не е допустимо касата да плаща по програма, примерно на една група хора, 700-800 души, а останалите трябва да чакат някой да умре от тази програма, за да могат да бъдат включени вътре. Това е цинизъм.
Водещ: Как са защитени интересите на неосигурените пациенти според този проект?
Антония Първанова: Според този проект, тъй като в Конституцията се предвижда и е записано, че здравното осигуряване има право всеки на него по начин и ред, определени със закон, в този законопроект ние сме заложили това право в закона, което превежда Конституцията в закона. Както и сме записали, че където има здравно неосигурени лица, също със закон по определен ред се извършва и обем тяхното здравно обслужване. И тук не се има предвид тези, които са здравнонеосигурени, да ползват ползват безплатно каквото си искат, а първо да се признае, че има здравно неосигурени лице и не всичките са социално слаби или са маргинали, или са клошари, или са хора без документи каквито се налага, примерно, социалното министерство да им поема.
Водещ: Вие знаете какво огромно число в България не са осигурени, колко е според вас?
Антония Първанова: Към милион и двеста хиляди, поне според мен бяха данните.
Водещ: Значи няма да е лошо да се признае?
Антония Първанова: Да, няма да е лошо да се признае, трябва да се види какви са неговите механизми, защо съществува и какво да се направи. Защото в момента лечебните заведение преглеждат, дават медицински услуги, хоспитализират хора, които не са здравноосигурени, трупат дефицит и няма адекватно плащане. Но най-тежкият проблем, е че дори и да бъде отказано на здравнонеосигурено лице предоставянето на медицинска помощ, има случаи, когато това не може да се случи, когато става въпрос за животоспасяващи, животоподдържащи процедури. Тези хора понякога влизат през спешния портал, те влизат през спешна помощ. Може и да са в кома, може да се целите потрошени. Такъв човек никой няма да го хване и да го извади пред вратата или само да го стабилизира колкото да не умре в следващите 15 минути и да се отърве от него. Този човек е лекуван, след това влиза в болница, лекуван е там.
Водещ: Това е ясно.
Антония Първанова: И затова сме записали, че видът, обема на тези услуги, които се предоставят, трябва да бъдат уредени в закона, защото те се случват. После как се плащат, кой плаща, това само със закон. В момента Министерство на здравеопазването покрива тези разходи, натрупани като дългове.
Водещ: И така, този проект за правата на пациентите колко време и енергия погълна според вас?
Антония Първанова: Три месеца, преди да започне работата по него направихме задание към стажантската програма към Народното събрание за обследване на законодателството в страните-членки, плюс Израел и САЩ. Материалът е огромен, над 200 страници. Пълно разглеждане на всички видове права във всяка една страна-членка, след това още три месеца върху този материал и съответно подготовката му като български закон беше направена от юристи на съсловните му организации на лекарите, на зъболекарите и на професионалистите по здравни грижи - сестри, акушерки и т.н., както и двете пациентски организации национално представени - Асоциацията за защита на пациентите и ...
Водещ: Т. е. можем да кажем жалко. Жалко за пропиляната енергия.
Антония Първанова: Абсолютно жалко, защото ние направихме закон и заради капризи го преобърнахме и го написахме като поправка и глава в съществуващ закон и сега се каза - не и така не става’. Между другото колегите от БСП много се притесниха, когато падна и казаха - Тони, моля ти се, сега между първо и второ четене ще си дадеш ли текстовете от закона да ги включим като поправки отново, и аз казвам – не, няма Тони, Тони отиде да кара Харли Дейвидсън, пък сега доктор Първанова ще ви обясни и на целия български народ каква я свършихте.
Водещ: Това какво общо има с Харли Дейвидсън?
Антония Първанова: Защото има общо, защото няма Тони в тази работа вече, има доктор Първанова. Тази котка ще излезе тигър.
Водещ: В знак на протест вие на направихте това, един вид?
Антония Първанова: Не в знак на протест, в знак на дълбоко несъгласие аз ще стоя в този парламент, за да не допусна следващата и поредна глупост, която ще бъде на гърба на българските граждани. Защото всички ние, тук не се касае само пациенти, всички ние някой ден от живота си можем да бъдем пациенти, нашите родители са пациенти.
Водещ: Вашето изказване много ме потопи в тъга от гледна точка на лобизма и това, което витае в комисии, които са призвани да се грижат за общественото здраве. Въобще този конфликт между лобистите и обществен интерес като че ли се очертава най-сериозната болест, най-сериозната диагноза за парламента, който си отива. Благодаря. Доктор Антония Първанова. Би трябвало да кажем отново, че тя е заместник-председател на Парламентарната комисия по здравеопазван

Категории новини