петък 17 април 2009 - 02:13:45
11.04.2009 г.
Как ни взеха здравето
Диана ТЕНЧЕВА
Куп промени в здравните закони и проверки дали старите нормативни документи се спазват текат в последните две седмици в системата.
• Депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазване гласуваха на последното си заседание в четвъртък изменение в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. С него разрешават на общопрактикуващите лекари да продават ваксини. Става дума за тези, които са извън Националния имунизационен календар на България. Депутатите подкрепиха новия текст на първо четене.
• Здравната комисия гласува и предложението на Министерския съвет да
отпадне ограничението всеки у нас да има право да притежада до 4 аптеки. Забраната беше въведена с поредната промяна в лекарствения закон през август м. г. Въпреки че от Асоциацията на собствениците на аптеки многократно заявяваха, че заради ограничението ЕС ще ни атакува. Така и стана.
• От близо 20 г. законът не разрешава да се продават без рецепта медикаменти, в чието указание за употреба пише, че се приемат само по лекарско предписание, но агенцията по лекарствата сега се сети да прави проверки за това.
• Безпрецедентно единствено ние в цяла Европа забранихме да се продават детски храни в аптеките.
Ако някой започне да води записки какви нови практики се въвеждат с даден здравен закон и колко месеца по-късно те се отменят, за да се върне старият модел, ще си помисли, че депутатите се забавляват. С дадената им законодателна дейност. Като при детските магарии. Но това е само на пръв поглед. Заиграването всъщност е на различни лобита. Кой какво ще предложи, та да минат промените. Най-красноречив пример за това е регламентът за собствеността на аптеките. През лятото депутатите заложиха всеки у нас да може да разкрива до четири такива обекта. В четвъртък обаче здравната комисия премахна ограничението. Отхвърли лимита. Това стана след като на 2 февруари т. г. Съветът по европейските въпроси, ръководен от евро-министърката Гергана Паси, получил официално писмо от Европейската комисия. А тя била категорична, че така заложеният у нас модел ограничава действащото в Евросъюза право на установяване. Тоест, ако гражданин на Португалия притежава в държавата си 4 аптеки и пристигне в България да открие и у нас няколко обекта, то няма да има това право. Поради нашенското ограничение за четирите обекта. И след като ЕК ни скастри, бързо-бързо Министерският съвет изготви проект според евронормите. Той беше гласуван положително от здравната комисия.
Друг учудващ факт е, че въведохме новата, никъде незастъпена практика в Европа, да се забрани продажбата на детски храни в аптеките. Защитникът на идеята, шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Емил Христов, напъха отново в кашоните млека, пюренца и други детски храни и от аптеките ги насочи към складовете на големите магазини. Все пак става дума за годишен пазар от 50 млн. лева! Сумата хич не е за пренебрегване...
фармацевтите и разтревожени майки, които трябва да ходят с рецептите за млека по магазините и там да искат акъл от продавачите с какво да хранят децата си, искрено се надяват Министерството на здравеопазването да сложи край на това безумие. И да върне старото положение. Наши експерти, запознати с евроопита, разказаха как е в другите държави:
• В Гърция в момента адаптираните млека се продават само и единствено в аптеките.
• До 80-те години в Германия млеката също са се продавали само при фармацевтите. Сега вече може да се намерят и в магазините.
• Във Франция в аптеките не само че се продават всевъзможни пюрета и храни за децата, но могат да се купят дори супи за отслабване. Явно френските здравни власти нямат притесненията на д-р Емил Христов, че в аптеките ще започнат да се продават кюфтета за малчуганите. На противното становище на д-р Христов е целият Български фармацевтичен съюз, Асоциацията на собствениците на аптеки и родители.
С поредна промяна в лекарствения закон депутатите разрешават на общопрактикуващите лекари да продават ваксини на пациентите, но извън имунизационния календар. Според експерти това може да отвори нова ниша за корупция. Защо? Джипитата ще могат да предлагат примерно противогрипни ваксини. Те са 4 вида. Дали обаче семейният доктор ще зареди с всичките или ще вземе определено количество само от едната? И по-точно от фирмата, която ще му даде по-голяма отстъпка. Та като отиде при него пациентът, даже и да иска да се имунизира с друга ваксина, трудно ще му откаже. Защото на всеки е ясно, че се съобразяваме с лекарите, защото здравето ни е в техните ръце. Още, ваксините срещу рак на маточната шийка също са две. Лекари не крият, че една от дозите на противораковата ваксина продават и за 600 лв., а тя струва 250!
Мотивът да се даде възможност на джипито да продава ваксини е, че така па-
циентът няма да плаща надценката в аптеката. Ама той знае ли всъщност каква е доставната цена за всеки един от изброените продукти?
Да, личните лекари трябва да продават лекарства в общините, където няма аптеки. Така е записано и в закона. Но не и в градовете, където на всяка улица има фармацевт. Дори и Изпълнителната агенция по лекарствата е против. Оттам заявиха, че едва се справят с контрола на над 3500 аптеки в страната, а как ще инспектират още 5000 лични лекари. Ако трябва да бъдем честни, агенцията и в аптеките вече прави два пъти по-малко проверки. Както беше през 2007 спрямо 2006 година.
И един любопитен факт. Лекарите са се отделили от аптекарите още през XIII век с мотива, че става дума за две различни дейности. Интересно защо ние, българите, трябва да ги обединяваме през XXI век?
Наред с проблемите, възникващи от нормативната база, здравната система се задъхва и от недофинансиране. Директорката на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова заяви преди дни пред „Труд", че през септември няма да има пари, за да плаща по клиничните пътеки. Защото събираемостта на вноските е 50%. Българинът просто не се осигурява. Е, това вече ще ни вземе здравето!
Текст под снимка
Единствени в
Европа забранихме продажбата на детски храни в аптеките, фармацевти и майки се надяват здравното министерство да сложи край на безумието.
в. Труд – стр. 16

Докторите ще продават ваксини, надуват цените на лекарствата
Лекарите в България ще имат право да купуват ваксини за препоръчителните имунизации от имунизационния календар директно от търговците на едро. Това предвиждат промени в Закона за лекарствата, приети на първо четене от парламентарната здравна комисия. Такава практика вече имало в Чехия, Полша, Прибалтийските държави и Великобритания.
Против проекта се обявиха от МЗ и Изпълнителната агенция по лекарствата. Според експерти, с продажбата на ваксини от лекари се нарушават фундаментални принципи в здравеопазването, защото аптеката е здравно заведение, а лекарят - лечебно. Ще се срине системата на ценообразуване, няма да може да се контролира съхранението и изтеглянето на лекарствата, а при наличието на 33 000 лекари в страната ще настъпи безконтролна реклама и промоция на продуктите. Предлаганото нововъведение няма да е в полза нито на лекарите, нито на пациентите, смята и председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. Всички ваксини се съхраняват в аптеките според указанията на производителя и ИАЛ. Промяната била в интерес само на големите производители и вносители на ваксини.
в. Атака – стр. 4

Аптечните вериги пак атакуват пазара
Предложенията на правителството за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които премахват ограничението едно лице да открива повече от четири аптеки, ще създаде монопол на пазара и ще ограничи достъпа до медикаменти и лечение. Такива са опасенията на Българския фармацевтичен съюз, който остро разкритикува правителствения документ в официално съобщение, разпространено през седмицата. Въпреки това в четвъртък (9 април) парламентарната Комисия по здравеопазване прие текстовете на първо четене и с 9 гласа „за", 2 „против" и 5 „въздържали се" позволи съществуването на веригите от аптеки. Организацията се страхува, че въвеждането на пълна свобода върху собствеността на обектите за търговия на дребно с лекарства ще „покани"у нас големи чуждестранни корпорации, които ще изкупят съществуващите аптеки и ще се настанят трайно на нашия пазар. „Последното ще доведе до създаване на мощни вериги с господстващо положение и до закриването или фалирането на по-малките обекти", се казва още в становището. Най-тежките последствия обаче ще са за пациентите, смята председателят на фармацевтичния съюз Мирослав Ненчев. „Новите структури (...) ще диктуват пазарните условия не само на потребителите, но и на държавата", предупреждава още той. Болните няма да имат никакъв избор, защото повечето аптеки ще са на един собственик. Хората в малките населени места пък ще бъдат лишени напълно от фармацевтични услуги, тъй като малките търговци ще изчезнат под натиска на силната конкуренция. Протестът на съюза обаче няма как да бъде взет предвид, тъй като всяко ограничение върху собствеността на търговски обекти нарушава европейското право за свободна стопанска инициатива. Това обстоятелство е посочено в мотивите към проектозакона, които припомнят и за производството срещу България, което Европейската комисия започна през юни 2008 г, защото нормативната ни уредба позволяваше само магистър-фармацевти да притежават аптека, и то само една. Малко преди това Конституционният съд обяви текстовете за противоконституционни, а Комисията за защита на конкуренцията постанови, че нарушават свободата на пазара. В края на миналата година депутатите си взеха бележка и позволиха на всеки, който желае, да отваря аптека, но при второто четене на тези текстове изненадващо пак ограничиха броя им - този път до четири. Тъй като решението на Европейския съд по този проблем се очаква да излезе на 19 май, народните представители се опасяват, че санкциите няма да ни се разминат, ако не въведат пълна свобода върху собствеността.
в. Банкер – стр. 20

Веригите аптеки ще бъдат разрешени
ЛИБЕРАЛИЗЪМ Всяко физическо или юридическо лице ще може да бъде собственик на неограничен брой аптеки, реши парламентарната здравна комисия на първо четене на промяна в закона за лекарствата. През 2007 г. беше позволено само фармацевти да са собственици, и то на една аптека. През миналата година беше разрешено всеки да притежава до четири аптеки. Сегашната промяна е резултат от стартиралата наказателна процедура от Европейската комисия заради ограничението. Здравната комисия прие и лекарите да купуват ваксини за незадължителните имунизации (рак на маточната шийка, грип и др.) директно от търговците на едро. Според вносителите Ива Станкова (БСП) и Нигяр Джафер (ДПС) така ще се спести на пациентите по-високата цена в аптеката. Според здравното министерство обаче ще се създаде опасен прецедент - 33 хил. лекари ще имат интерес да рекламират продуктите, качеството на ваксините няма да може да се контролира, а системата за ценообразуване в сектора ще се срине.
в. Капитал – стр. 4

Жан-Кристоф Гулмо, директор на Pharmagora: Козметичният бранш продава мечти
- Господин Гулмо, ще бъде ли засегнат козметичният сектор от икономическата криза?
- Няма как да бъде засегнат, той е малко по-особен и не съм сигурен, че ще се повлияе от кризата. За разлика от лекарствата потребителите са различни - в козметиката продават мечти. Във високите ценови категории няма да има отражение, защото това е много специален пазар, насочен към хора с много пари. В средния клас може да има влияние - съществува вероятност някои от клиентите да се преместят към продукти с по-ниски цени. Но като цяло това ще бъде един от незасегнатите сектори.
- Кои сектори ще бъдат най-засегнати - производителите на лекарства, дистрибуторите, аптеките?
- Мисля, че най-много ще бъде засегнат секторът на хранителни добавки и продуктите, за които хората трябва да плащат в брой. Това е нормално по време на криза. Но са застрашени и всички лекарства, които се заплащат от здравните каси. Тяхното финансиране зависи от вноските на хората.
- С най-забележимо присъствие са френските Sanofi -Aventis и Pierre-Fabre, а в същото време много добре е представена германската фармацевтична компания Ratiopharm, която се продава. Това нормално ли е, или е опасение за бъдещето?
- На този етап смятам, че кризата не плаши производителите като цяло. Аз мисля, че това ще се случи през второто тримесечие, защото всеки ден хиляди хора остават без работа и този социален проблем ще рефлектира и върху сектора. Договарянето между аптеките и производителите ще става все по-трудно. Може би в края на юни ще наблюдаваме редуциране на цените на лекарствата, намаляване на заплащането от обществените фондове и застрахователите, засилена употреба на генерични лекарства (копия на оригиналните след изтичането на патента им - бел. ред.), много от здравните институции
ще се опитат да намалят разходите за здравни услуги.
- Производителите какво да правят и какво не по време на криза?
- Аз съм само мениджър на изложението, много е трудно в този тежък момент да се даде прогноза, пък и това зависи от различните цели, които имат компаниите. Мисля, че кризата ще повлияе на фармацевтичната индустрия към края на годината. Не е във възможностите ми да кажа - резултатите ще бъдат 5 или 10% по-ниски, мисля, че ще се отрази на някои производители и на някои аптеки.
- Кои са новостите в сектора?
- Всички търговски марки въвеждат на пазара биокозметиката като новост, хранителните добавки от растения.
в. Капитал – стр. 54 - 55

Интернет аптеките подплашиха света
Александър ВАСИЛЕВ
Американско проучване от миналата година откри, че само две от 365 така наречени интернет аптеки са легитимни и продават международно контролирани вещества само с необходимото лекарско предписание. Данните са цитирани от председателя на международния борд за контрол на наркотичните вещества Хамид Годзи. В много държави злоупотребата и незаконният трафик на лекарства се равняват или надхвърлят използването на наркотици от рода на хероин, кокаин и амфетамини, твърдят официални представители на организацията. Освен това много от доставяните чрез интернет продукти са фалщификати и потенциално опасни.
Глобалният мащаб на проблема изисква по-добро сътрудничество между правителствата на отделните държави, за да бъде решен той най-ефикасно, каза г-н Годзи на представителите на страните-членки на ООН по време на двуседмичната конференция на световната организация във Виена, посветена на политиката срещу разпространението на дрога. „Затова бордът реши да предостави една рамка за координирано международно действие и сътрудничество, която описва най-съществените мерки, които трябва да се вземат".
Бордът препоръчва различни мерки, включително регулаторно и законодателно действие за предпазване на гражданите от разпространение на контролирани вещества без рецепта. Трудни за откриване кибераптеки има навсякъде. Те заобикалят националните контроли, за да обслужват растящото пристрастяване към лекарствени средства. Но тези продукти се изкупуват и от трафиканти на дрога, които след това ги продават на улицата.
Все по-голяма тревога предизвиква лесният начин, по който възрастни и деца могат да се сдобият с лекарства, използвайки анонимността в интернет, сподели г-н Годзи. Миналият ноември полицията в девет държави направи проверка на фирми, заподозрени в нелегални доставки на лекарства по интернет. Това беше
първата по рода си мащабна акция, координирана от Интерпол. Конфискуваните продукти включваха лекарства, за които търговците твърдяха, че лекуват диабет, импотентност, затлъстяване,, косопад и растеж на мъжките гърди.
Когато са регулирани правилно, интернет аптеките предоставят полезна услуга с нарастваща конкуренция и достъп до лекарствени продукти в региони с недостатъчен брой традиционни аптеки. Но от друга страна, онлайн вселената е един див Запад, населен с неуловими незаконни амбуланти и трафиканти на лекарства, според регулаторите на международното здравеопазване.
в. Сега – стр. 46

Новият списък за лекарствата вещае хаос
ВЪЗРАСТНИТЕ ПАК ПОТЪРПЕВШИ
Според новия позитивно-реимбурсен списък лекарствата при заболявания на нервната система и епилепсия, които струват само 2,61 лв., ще се дават с протокол. Той пък трябва да се одобри от комисия към здравната каса, а ако има и много молби... Ще се чака за протоколи и за антидепресанти и психотропни илачи, които струват около 11-12 лв. и касата плаща 50 процента от тях, В същото време рецепта за медикамент за паркинсон, който струва повече от 1700 лв., ще се дава веднага. Такъв е случаят с антидепресанти за 400 лв. или инжекции за астма за 907 лв. И всички тях касата плаща на 100 процента. Тези аномалии не са единствените и иай-фрапиращите. Важното е, че възрастните хора ще кръстосват между джипито и аптеката в очакване на протокол за най-масовите лекарства, за да спестят някоя и друга стотинка.
в. Над 55 - стр. 3

Във Видин въртят бизнес с евтини румънски лекарства
В чужбина ли да ходя, че да си купувам лекарствата? За нашенските не ми стига пенсията... Радко ВАТАЛОВ, Плевен Дано ползвате безплатен транспорт, за да прескочите до Видин. Погранична търговия с евтини лекарства от Румъния завъртяха куфарни търговци от Видински регион. Голямо е търсенето най-вече на обезболяващи средства, хранителни добавки и чайове. Тече договаряне между предприемачи за изграждане на дрогерии на разменни начала във Видин и румънския град Калафат. В аптеките на северната ни съседка най-търсени от българите медикаменти са нитроглицеринът, предпочитан при исхемична болест на сърцето, и алгокалминът - това е румънското търговско име на българския аналгин. Фармацевт от град Калафат, Румъния, казва: „Една опаковка нитроглицерин при нас струва 65 евроцента, а една ампула алгокалмин е само 6 евроцента". Десет пъти по-скъп е течният аналгин във видинските аптеки, а препаратът за стенокардия струва два пъти повече. Много възрастни видинчани месечно заделят повече от половината си пенсия за лекарства. Затова те предпочитат при възможност да поръчат доставка от Румъния.
в. Над 55 - стр. 4

Бургаски фармацевти за евтини лекарства
Фармацевтите да могат да предписват рецепти за хронично болни пациенти предложиха от Регионалния фармацевтичен съюз днес в Бургас. Според тях, по този начин ще бъдат облекчени личните лекари. Те настояват и за това, адаптираните млека и детски храни да продължат да се продават само в аптечната мрежа, след консултация с фармацевт, тъй като в магазините за хранителни стоки клиентите няма как да бъдат адекватно консултирани.
От РФС поискаха да се намали и ДДС ставката на лекарствените продукти. Всички предложения, който имаме са входирани в МЗ, но до момента министерството не излязло със становище, споделиха членовете на съюза."Рецептата е официалния документ, с който лекарят се обръща към фармацевта за отпускане на даден лекарствен продукт. Чрез нея той поема законова отговорност за здравето на пациента." Така председателят на УС на РФК Христо Бургазлиев коментира наредбата, с която правителството реши голяма част от лекарствените продукти да се дават само с рецепта.Още от него чуйте в звуковия файл:
10.04.2009 -линк-

Дискутират продажбата на детски храни в аптеките на кръгла маса
На 13 април (понеделник) от 11 часа в зала 1 на Сентръл Парк Хотел ще се проведе кръгла маса на тема „Дискусия за режима на продажби на детски храни, ваксини и ОТС продукти в аптеките”. Събитието е организирано от Асоциация на собствениците на аптеки.
Поканени да присъстват са народни представители от Парламентарна комисия по здравеопазване, Министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция по лекарствата, Български фармацевтичен съюз, производители и дистрибутори.
10.04.2009 Zdrave.net

Категории новини