петък 17 април 2009 - 02:08:27
10.04.2009 г.
Лекарствата искат определени напитки
Сокът от грейпфрут не е препоръчителен, когато се пият лекарства. Изследване, направено през 2000 г., доказва, че той в никакъв случай не бива да се употребява едновременно с медикаменти за сърдечносъдови заболявания, тъй като в състава му влиза вещество, което взаимодейства с някои от тях и увеличава скоростта на тяхното усвояване в стомашно-чревния тракт.
Сокът от грейпфрут не трябва да се приема и от жени, които използват противозачатъчни таблетки, а също така с антидеп-ресанти.
Но най-голяма опасност представлява съчетаването на този сок с хиполипи-демичните препарати. Докато черният дроб е "зает" с разбора на съставните части на сока от грейпфрут, лекарствата циркулират из организма, тяхната концентрация в кръвта нараства и достига опасно ниво.
Страничните ефекти -поражение на мускулите и остра бъбречна недостатъчност.
Много медикаменти е най-добре да бъдат приемани с вода, но това правило не е универсално. Има много препарати, които трябва да се пият не с вода, а с точно определена течност, за да се постигне желаният ефект.
Еритромицинът например трябва да се приема с минерална вода или с мляко. Минералната вода е препоръчителна и при гълтането на аспирин, сул-фаниламиди (бисептол, сулфодиметоксин). Минералната вода засилва усвояването на аналгина, тетрациклина и успокояващите средства.
Индометацинът е най-добре да се поглъща с мляко. Това се отнася и за мастноразтворимите витамини (Д, К, А, Е), както и за препаратите, съдържащи йод.
За сметка на това
млякото намалява ефективността
на лекарствата, сходни
по строеж с белтъчините -сърдечните гликозиди, кофеина, препаратите против язва (циметидин, рани-тидин), ферментите (пан-креатин, мезим). То дезактивира препаратите на основа на тетрациклина, тъй като съдържащият се в млякото калций образува с компонентите на лекарството неразтворими съединения.
Плодовите сокове (особено киселите) унищожават ефекта на антиацидни-те препарати, които намаляват киселинността на стомашния сок. Не си струва да приемате със сок (или компот) и сърдечните гликозиди (дигоксин и други), и сулфаниламидите (стрептоцид, сулфален и други), които са алкални по своята химична природа (а в соковете се съдържат плодови киселини).
Киселите плодови и зеленчукови сокове влияят отрицателно и на ефективността на антибиотиците, и обратно - значително засилват активността на аспирина, парацетамола, ибупрофена.
При приемане на лекарства се въздържайте от чая. Танинът в него може да образува неразтворими съединения или да застави някои лекарства да се превърнат в утайка (папаверин, кодеин, еуфи-лин).
Кафето пък не е подходящо
при използването на успокоителни.
Антибиотиците не трябва да се приемат с газирани напитки(особено с кола), тъй има опасност от образуването на неразтворими комплекси, съдържащи желязо, а това намалява ефективността на антибактериалната терапия.
Единственото универсално средство за приемане на лекарства си остава водата. Обикновено е достатъчна 1/4 чаша, но при някои лекарства (например салицилати) се препоръчва по-голямо количество.
в. Уикенд – стр. 61

Страх лекарства пази
Безконтролното продаване от аптеките на антибиотици например довежда до масова резистентност, а оттам и до масова заболеваемост от така наречените "победени" болести. Това е само един от многото примери, заради които съм твърдо "ЗА лекарствата с рецепти. BRAVOLOG Явно искат да върнат драстично намалелите постъпления от по 2.40 ле. в лекарските кабинети. А това, че някой си купува грешно лекарство, си е на негов риск. Пресметнал си е загубите и ползите и е взел решение. Ако законът се спазва стриктно, в което се съмнявам, просто ще се увеличи броят на лекарствата, които се продават без рецепта. РОСИ БРАВО! Най-накрая това, което го има във всички цивилизовани страни, ще го има и в България! Може би само за наркоманите и за опитните зайчета, които сами си определят диагнозата, това не е предимство. VICOOL
в. Икономически живот - стр. 2

Френски лекари за пръв път присадиха лице и ръце
Първата в света комбинирана трансплантация на ръце и лице беше извършена в парижката болница "Анри Мондор" миналия уикенд. Заслугата е на два екипа от 40 души, между които 20 хирурзи и 10 анестезиолози, работили без прекъсване повече от денонощие.
Д-р Лоран Лантиери е ръководил присаждането на лицето, а д-р Кристиян Дюмонтие - на ръцете. Пациентът е получил тежки изгаряния при пожар преди пет години. Благодарение на уникалната трансплантация обаче той ще може да започне втори живот, тъй като получените психологически травми са го превърнали в социопат. 30-годишният мъж се сдоби с нови ръце, включително китки, принадлежали на донор в мозъчна смърт. Присадена му е цялата горна част на лицето също на донор - нос, клепачи, чело, скалп и уши. "Това е успех, той се намира в добро състояние. Всичко беше свързано. Нервите, сухожилията, артериите и вените", твърди д-р Лантиери. Пациентът ще остане в реанимация през следващите две седмици.
До този момента бяха извършвали само пет трансплантации на лица, три от тях отново във Франция. Същите лекари от операцията в "Анри Мондор" присадиха за пръв лице и ръце съответно през 2005 и 1998 г. Досега обаче не са присаждани едновременно лице и крайници.
Пациентът обаче е изправен пред много предизвикателства. Ще са необходими между шест месеца и цяла година преди лицевите му мускули да започнат да функционират нормално. Веднага след операцията той е започнал да приема лекарства, които да потиснат имунната му система, която би могла да отхвърли донорските тъкани. Това ще продължи може би през целия му живот.
Алтернативата на трансплантацията на чуждо лице е автотрансплантация на кожа, мускули и нерви от дебели и тънки части на тялото, като например гърба. При тези случаи обаче пациентът ще има само цепки, които да обозначават мястото на очите и ушите. А сега пациентът от "Анри Мондор" е първият в света, който е получил както горни, така и долни клепачи.
Особено драматични са и случаите на трансплантации на вътрешни органи. Сред тях е този на Джейми Шърман, студент по психология в Щатския университет на Аризона. След присаждане на сърце тя изведнъж развила предпочитание към мексиканска храна, а наред с това започнала да следи и спортните новини. До момента на присаждането тя не си и помисляла за това. "Магистър съм по психология, и моите преподаватели ще ви кажат, че всичко е в ума на човека", твърди Шърман. "Но в тях не бие сърцето на някой друг", допълва тя. Сони Греъм от щата Джорджия също получил ново сърце. След това, през 2008 г., той извършил самоубийство по същия начин като донора си - чрез изстрел във врата. Сърцето си той получил от мъж, за чиято съпруга се оженил след инцидента.
Текст под снимка
Изабел Диноар е първият човек, на когото бяха трансплантирани части от лице.
в. Сега - стр. 14

Пускат аптечните вериги
с промяна в закона за лекарствата, одобрена от парламентарната здравна комисия на първо четене вчера. Депутатите приеха да отпадне лимитът от 4 аптеки на един собственик.
Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради това условие, обясни зам. здравният министър д-р Валери Цеков.
Всичко е спряно, чака се становището на Европейския съд на 19 май, контрира Мирослав Ненчев, шеф на фармацевтичния съюз. Според организацията трябвало да се изчака с промяната.
в. 24 часа – стр. 7

Аптеки работят на загуба
Зоя ИВАНОВА
Новият позитивен списък на националната здравно осигурителна каса вече е факт и по него трябва да работят фармацевтите от страната. Както е известно обаче всички които имат илачи и от старият ще работят и по него. В момента в списъка са включени 1350 лекарства, като той остава отворен и в него ще могат да се правят промени- коментират специалисти. По него Здравната каса ще плаща частично или напълно илачите. Аптеките в Перник не правят разлика от тези 6 цялата страна и ще търпят доста за" губи от фиксираните цени на лекарствата в позитивния списък - категорична е и председателката на съюза на фармацевтите 6 Перник Величка Бочкова. Самата тя е потърпевша в този момент, като признава, че загубите и са близо 1500 лева. Фармацевтите, които са заредили аптеките си с лекарствените продукти преди влизането в сила на новия списък трябва да търсят начин възможно най-бързо да ги продадат на цените в момента на доставката, за да не претърпят по-големи загуби от определяне на новите им стойности. В пернишка област нито една аптека не работи на пределни цени, всички работят с големи отстъпки твърди шефката на съсловната организация за областта.
в. Съперник - стр. 1

Тримесечните рецепти за хроничноболните - след 1 юни
Хроничноболните здравноосигурени българи вече няма да чакат всеки месец пред кабинета на личния лекар, за да получат рецепта за необходимите лекарства. Изготвен е нов формуляр, който ще улесни джипитата и по този начин те ще разполагат с повече време за прегледи. Тази новост става реалност чрез Наредба No 4 на Министерството на здравеопазването от 20 март 2009 година. Документът определя условията и реда за отпускане на медикаменти и скъсява срока от един на три месеца.
"Макар че в наредбата няма фиксиран срок за старта на тримесечните рецепти, от НЗОК е определено това стане от 1 юни, или третото тримесечие, което всъщност е за удобство и на общопрактикуващите лекари, и на пациентите", съобщи за "Старозагорски новини" д-р Славка Йорданова, директор на Регионалната здравноосигурителна каса. Дотогава (до 31 май т.г.) хроничноболните ще получават т.нар. бели рецепти от джипитата. Определен е и краен срок 15 април, в който ще са все още валидни бланките на старите рецепти. които отпаднаха в началото на годината, за което "Старозагорски новини" своевременно информира.
Т.нар. тримесечни рецепти ще имат по три отрязъка за всеки месец. Съгласно Наредба 4 на Здравното министерство, до 15 дни след издаването на документа ще бъде валиден първият отрязък, или А. Вторият отрязък, или В, ще е валиден 45 дни, а третият отрязък - С, от рецептурната бланка ще важи 75 дни. Отделните отрязъци на бланката ще се изпълняват последователно в определени срокове, считано от датата на издаване - до 15 календарни дни за отрязък А, от 30 до 45 календарни дни - за отрязък В, и от 60 до 75 календарни дни - за последния отрязък С. Протоколите имат срок на валидност до 6 месеца след датата на заверяване в Регионалната здравноосигурителна каса.
09.04.2009 в. Старозагорски новини – стр. 4

Страх и скандали заради рецепти в аптеките
Йорданка ИНГИЛИЗОВА
Пишете, пишете/ Скандали избухват всеки ден, ей сега се карахме с
един господин. Хората не искат рецепти, мислят, че играем комбина с джипитата и ги пращаме при тях, за да им дават пари. Пълно неразбиране на сложността на ситуацията", посрещна ни гневната
Катя Мънева от денонощната аптека "Кедър" в центъра на Бургас. Тя има 2-годишен стаж на магистър-фармацевт и за краткия срок е натрупала опит с пациентите, но не крие, че през последните дни с колежките си отиват със страх на работа, защото не знаят кой ще се изправи до гишето.
"Най-опасни са хората, които търсят антидепре-санти. Проблемът при тях е емоционален, не
разбират, че лекарствата им са едни от тежките, изпадат в кризи, като им кажем, че няма да им дадем хапчетата".
Хаосът в аптеките настана с пълна сила в началото на април, когато бе въведено ограничението за продажба на лекарства без рецепта. Единствено свободно могат да се купят аспирин, аналгин, парацетамол и витамини, но явно хората не знаят и започват скандали. Катя Мънева твърди, че е много порочно например да се дава болкоуспокояващо-то "Аулин" без рецепта, защото той поразява черния дроб. Или пък антибиотиците, които при продължителна употреба престават да действат.
"Но те не разбират, че е за тяхно добро. Щом така е било толкова години, така искат да продължава. Лично аз приветствам новите правила, тъй като това е опит да се прекрати лошата практика на самолечение.
Според нея липсата на рецепта понякога води и до сериозни грешки. Огромното разнообразие от лекарства и сходните названия на някои от тях, отличаващи се само по една буква, обърквали и клиентите, и самите аптекари. Случвало се крайно разминаване понякога, например
вместо хапчета за рако-воболни да дават противозачатъчни.
Реално, поне от 20 г.,у нас има закон, който забранява продажбата на лекарства без рецепта, ако това изрично е упоменато на опаковката. Доскоро обаче фармацевтите го нарушаваха заради липсата на контрол.
Сега такъв ще има. Глобите за аптеки, които продават лекарства без лекарско предписание, са в 3 степени. Първо, получават само порицание, при второ нарушение - санкция в размер до пет минимални работни заплати, а при трето
- най-тежкото, затваряне на аптеката. Това оповести в медиите тия дни председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев.
Не против правилата е помощник-фармацевтът Кети Терзиева, но тя се възмущава, че наредбата е подхваната от главата за краката. Вчера жената разказа пред екипа ни за крайно негативната реакция на хората, които смятали, че излишно ги разкарват и че всичко е само за пари. "Трябва да имаме пряка връзка с лекаря, както е в Германия, по райони. А аз обслужих един пациент с рецепта от Ямбол. Най-лошо е за хронично болните, които си знаят дозировките и са свикнали да се оправят сами. Чакаме сега рецепти с 3 или 6-ме-сечна давност, това ще е все пак облекчение".
Според Катя Кралева от друга частна аптека всичко трябва да е по закон, както е било преди много години в държавните аптеки. Тя има 32-годишна практика на магистър-фармацевт и може да сравни ситуациите преди и сега. "Жалко е обаче, че с такова закъснение са предприети мерки срещу само-лечението и по-търговския
подход в дейността на аптеките. Връщаме се към нормалното, както преди беше в държавните заведения, всичко беше с рецепти". И Кралева е имала сблъсък с пациенти, които реагирали много бурно.
"От нямане на пари е цялата работа. Отгоре не е наред здравеопазването. На Запад хората влизат в болница и знаят колко пари могат да платят, а ние тук знаем ли? Някакви пари ни удържат, но къде отиват, кой разполага с тях. И всичко се върти в омагьосан кръг", разсъждава фармацевтът.
Как реагират в новата ситуация личните лекари? Какво се случва в кабинетите им, заплаща ли се услугата "писане на рецепта"?
"Нямаме списък кои медикаменти са свободни и за кои трябва непременно да слагаме подписа си. Идват пациенти и казват - за всичко искаме! Пред кабинета ми стана като на опашка за дефицитна стока. Пиша дори на непознати, които пререждат чакащите. Завчера ми се примоли една жена, баща й живеел на село, можело ли да получи предписание, защото й искали в аптеката, като му купувала лекарствата. Страшно е изнервено и никой сякаш не иска да разбере колко сме затрупани с бумащина. Та аз съм учила медицина, много си обичам професията, не съм искала да ставам пи-сарушка!", сподели вчера личен лекар с кабинет в центъра на Бургас, но по понятни причини не пожела да застане с името си.
И други джипита коментираха напрежението през последните дни, като изразяваха принципно съгласието си с изискването за рецепти. Но не са доволни, че пациентите трябва да ги посещават всеки месец, за да им изписват лекарствата и негодуват, че още не е задвижена наредбата, според която това трябваше да се случва на три месеца. Има изискване и за нови бланки, но някои лични лекари продължават да пишат на старите, като се мотивират с кризата.
От Сдружението на личните лекари обясниха, че безпорядъкът е жесток, те не знаят как да продължат, на колко време да пишат рецепти, да уточняват ли за остро заболяване, или за хронично. Липсата на яснота по въпроса им пречи на пряката работа - прегледи и консултации с пациенти. А уж идеята е тъкмо такава, да се спести време, да се постави акцент върху профилактичните прегледи, върху острите случаи, така че системата да заработи по-удобно и за лекарите, и за пациентите.
А иначе в наредбата, публикувана на сайта на здравното министерство, още през декември миналата година има текст, задължаващ всяка аптека да поддържа регистър на лекарствата с рецепта. Очаква се това да улесни Агенцията по лекарствата, когато прави ревизии - получените по фактура илачи, продадените, наличностите и на регистрите с отпуснати по рецепта препарати. Така ще може да се засича дали има продадени в нарушение на закона медикаменти.
По закон глобата за продажба на медикаменти по лекарско предписание без нужната рецепта е от 1000 до 5000 лв. Агенцията още не е започнала да проверява аптеките за новите регистри, тъй като се изчаква няколко месеца фармацевтите да ги направят и*ца започнат да ги попълват с данни.
***
Излишно разкарване, загуба на време и пари
Някои са се ориентирали бързо и навреме. Млада двойка изпреварила датата 1 април и предния ден накупила лекарства по предназначение, той -за язвата си, тя - за често спохождащото я главоболие. "Скандално е, че нещо толкова важно, свързано със здравето на човека, влезе в сила тихомълком", възмущаваше се жената, но пожела анонимност и относно аптеката, за да не навлече проблеми на фармацевта.
Майка с малко дете пък се запасила с пана дол. "Познавам си детето, знам реакциите му, нямам време да ходя при личния лекар при всяка кихавица", обясни тя.
"Голям проблем ми се стовари на главата, усложни ми се лекуването! Имам артроза на коленете, едната ми ръка е почти неподвижна, а под наблюдение ми е и щитовидната жлеза. Дълга и широка става, за да си купя лекарствата. Сега трябва да отида първо при джипито, да ми да-Яде направление за ендокринолога, който контролира състоянието на жлезата, после да се върна пак при лекаря да ми напише рецептата. Трудно се движа, невъзможно ми е да ползвам автобус, а с таксито, където и да мръдна, 4 лева ми е в едната посока", възнегодува 68-годишната Антоанета Кръстева от Бургас. Срещнахме я на входа на една от аптеките, беше изстрадала вече наложената промяна. Съпругът й\ също имал проблем с краката, не можела да разчита на него да я отмени в ходенето насам-натам.
***
Текст под снимка
Според Катя Кралева, която има 32 г. стаж на магистър-фармацевт, отдавна е трябвало да се сложи край на самолечението. "Връщаме се към нормите на онова време, когато аптеките бяха само държавни, тогава всичко беше с рецепти".
***
"Ако имаме пряка връзка с лекаря, както е в Германия, ще е добре, но тук е хаос, въпросната наредба е подхваната от главата за краката", изрази недоволство и помощник-фармацевтът Кети Терзиева, която иначе смята законите за хубаво нещо, стига да са изработени както трябва
09.04.2009 в. Черноморски фар – стр. 4-5

Лекарите ще могат да продават препоръчителни ваксини
Елица ТОДОРОВА
Лекарите в България ще имат право да се снабдяват с ваксини за препоръчителните имунизации от Имунизационния календар директно от търговците на едро. Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти, които бяха приети на първо четене от парламентарната здравна комисия днес. Предложението бе внесено от депутатите Ива Станкова, Станка Маринчева и Нигяр Джафер. По този начин ще отпадне необходимостта пациентите самостоятелно да търсят необходимите имунологични продукти в аптечната мрежа, ще им се спести и стойността на аптечните надценки от 18-22%, посочват вносителките на проекта.
В последните години родителите сами се снабдяват с препоръчителните ваксини, а това може да доведе до неправилно съхранение и поставяне, посочи д-р Ива Станкова. И в момента джипита и педиатри поставят противогрипни ваксини, добави д-р Нигяр Сахлим. Практически в България вече действа нов имунизационен календар, различен от официалния за страната, защото родителите стават все по-информирани и искат максималното за здравето на децата си, отбеляза тя. Вносителите изтъкнаха, че подобна практика вече е въведена в Чехия, Полша, Прибалтийските държави и Великобритания.
Категорично против проекта се обявиха от здравното министерство и Изпълнителната агенция по лекарствата. Според зам.-министъра на здравеопазването Валери Цеков, това ще създаде опасен прецедент и ще наруши фундаментални принципи в здравеопазването. Аптеката е здравно заведение, а лекарят – лечебно, и смесване между двете понятия не трябва да се допуска, посочи шефът на ИАЛ д-р Емил Христов. Според него така ще се срине системата на ценообразуване, ще се зачеркнат възможностите за осъществяване на контрол по съхранение и изтегляне на лекарствени продукти, а при наличието на 33 хиляди лекари в страната ще настъпи безконтролна ситуация по отношение на рекламата и промоцията на продуктите. Производители и търговци на едро с практиката си да раздават мостри могат да зарибяват пациентите, опасява се шефът на лекарствената агенция.
Предлаганото нововъведение няма да е в полза нито на лекарите, нито на пациентите, смята председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. Всички имунологични препарати се съхраняват в аптеките според указанията на производителя и ИАЛ, а родителите обикновено ги закупуват непосредствено преди поставянето им и редовно получават указания за съхранение и употреба, посочи Ненчев. Според него промяната ще бъде в интерес само на големите производители и вносители на такива продукти.
Въпреки критиките, проектът бе приет с подкрепата на 9 депутати от здравната комисия. Против гласуваха червените Радослав Гайдарски и Руденко Йорданов. Антония Първанова и Атанас Щерев пък изобщо не гласуваха предложението.
09.04.2009* zdrave.net

Всяко четвърто дете с алергия

Австрийци отвориха дрогерии у нас
Австрийска верига с дрогерии стъпи у нас, пише в. Стандарт. Известната по цял свят DM Drogerie Markt отвори два магазина за лекарства без рецепта и хранителни добавки. Те се намират в Пловдив и Видин. До края на годината обаче се очаква да открие дрогерии още в Ямбол и Бургас. У нас са регистрирани малко над 840 дрогерии. Всяка година врати отварят около 100 нови обекта. Най-вероятно броят им ще става все по-голям заради скорошните законови изменения. С тях се даде възможност на дрогериите да продават всички лекарства без рецепта. Това увеличава възможностите им за печалба. В същото време контролът над тях и главоболията с откриването им са доста по-малки от колкото при аптеките. Дрогериите стават още по-атрактивни заради последната забрана фармацевтите да продават детски храни. Също така и заради затегнатия контрол над продажбите на лекарства с рецепта.
09.04.2009
infobulgaria.info

Николай Костов: Умишлено пречат на аптеките
България е единствената страна в ЕС, в която е забранено в аптеките да се продават детски млека и храни, казва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки в интервю за в. "Дневник"
Решението на депутатите да забранят продажбата на детски млека и храни в аптеките предизвика бурното недоволство на фармацевтичната гилдия и на дистрибуторите на лекарства. Според тях ограничението е уникално за целия Европейски съюз и ще доведе до фалит повечето от малките аптеки. За проблемите, които поражда новата регулация и за начините за разрешаването им Лили Войнова от в. "Дневник" разговаря с Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
Той казва, че абсурдната ситуация е започнала с грешка в парламента и неосъзнаване на проблема и е продължила с манипулации от страна на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата.
Забраната ще нанесе много сериозен удар върху аптеките.
Пазарът на тези продукти не е много голям - около 50 млн. лв. Проблемът обаче е, че продажбата им е обвързана с други стоки за деца - биберони, бебешка козметика, памперси, хранителни добавки. Когато майките спрат да влизат в аптеките за млеката, ще загубим и този пазар, който е в пъти по-голям и наистина е значим за нас, твърди Николай Костов.
Според него забраната ще затрудни и майките с деца. Проблемът е особено голям при адаптираните млека, защото досега 60% от тях са се продавали в аптеките. "Това са проблемни, специфични храни. Те са по лекарско предписание и поне първите рецепти трябва задължително да се изпълняват в аптеките и да се консултират с фармацевт", отбелязва председателят на асоциацията.
Според него
нарочно или от некомпетентност, но депутатите са били заблудени
и в крайна сметка се получил този абсурден текст, който няма аналог в Европейския съюз - в нито една страна няма подобна забрана.
След като подчертава, че абсурдите в лекарствената политика са цял списък, Николай Костов заявява: "Не знам дали е нарочно, но поставянето на пречки пред аптеките започва да става система. Ако проследите дискусиите назад във времето, ще видите, че същите хора преди години се опитаха да забранят и продажбата на хранителните добавки."
Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки напомня, че през последните две години са били направени много стъпки, които навредиха на аптечния пазар. Една от най-сериозните е разрешението всички лекарства без рецепта да могат да се продават в дрогериите - над 1000 продукта.
Това е поредният абсурд, защото наистина в другите европейски държави лекарства без лекарско предписание могат да се търгуват извън аптеките, но те са в силно стеснен списък. В него не влизат лекарства за кърмачета, за малки деца, сиропи и такива продукти, които изискват специален режим на съхранение.
Всичко е много добре прецизирано дори в страните с най-либерален режим като Англия и САЩ. Списъците обикновено не надхвърлят 200 продукта, като се има предвид, че номенклатурата в тези страни е в пъти по-голяма от българската. Всичко това показва, че в действията през последните години има логика и аптеките умишлено са докарани до едно много тежко икономическо положение, посочва Костов.
В отговор на въпроса
очакват ли се фалити на аптеки
той обяснява: "Преди няколко дни излезе нова наредба на здравното министерство, която нанесе поредния удар върху дейността ни. Според нея аптеките няма да могат да си начисляват абсолютно никакви надценки при продажбата на медикаменти, които се покриват изцяло от здравната каса.
Това означава, че ще ги продаваме на цената, на която ги купуваме - без 1 стотинка надценка. Мисля, че това е антипазарна мярка. Преди месец направихме един разбор на икономическото състояние на аптеките според данните, които получихме от анализаторската компания IMS Health и установихме, че положението никак не е розово.
По данни на IMS в София от 1150 аптеки към края на октомври през февруари реално са развивали дейност едва 865. Общо в страната аптеките са 3700, от които 500 правят само 5% от пазара и до края на годината вероятно ще затворят.
Всъщност аз вече назначих на работа няколко колеги, които се отказаха от собствен бизнес. Почти всяка седмица ми предлагат и аптеки за купуване. Това стана честа практика в София..."
Николай Костов обяснява
как се формира цената на лекарствата в България:
"Лекарствата у нас са едни от най-евтини в ЕС, но върху тях се слага 20% ДДС, докато в повечето страни в Европа този процент е значително по-нисък. Така крайната цена става по-висока, отколкото в Румъния и Гърция например.
Нашето мнение е, че ДДС трябва да се намали особено за лекарствата, които се плащат с обществени средства. Неразумно е държавата сама да си взима данък. Относно лекарствата за свободна продажба въпросът наистина е дискусионен, защото ще паднат приходите в бюджета. С голяма лекота обаче може да се направи отстъпка за лекарствата, плащани от публичните фондове."
09.04.2009 г. Vesti.bg

Категории новини