петък 17 април 2009 - 02:01:33
09.04.2009 г.
Лекарите ще продават ваксини
Лекарите ще могат да се снабдяват с ваксини и други имунологични препарати директно от търговците на едро, ако днес парламентарната здравна комисия гласува поправките в Закона за лекарствата, внесени от депутатите Ива Станкова (БСП), Станка Маринчева (БСП) и Нигяр Джафер (ДПС). Според тях по този начин ще се облекчат пациентите, защото няма да се налага да обикалят по аптеките, за да търсят необходимите за имунизациите продукти. Освен това болните ще могат да си спестят от 18 до 22% от стойността заради надценките на аптеките, мотивират се вносителите.
Според фармацевтите обаче това е поредният удар срещу сектора, който ще намали драстично доходите им. След като ни отнеха правото да продаваме детски млека и храни, сега ще се намесят и в пазара на ваксини, който формира значителна част от оборота ни, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според него тази практика ще доведе до конфликт на интереси, при който е възможно някои фармацевтични компании да лобират пред медиците да изписват само техните препарати. Пазарът на ваксини се оценява на около 26 млн. лв. годишно.
Парламентът ще обсъди днес още една поправка в закона, която ще позволи всеки българин да притежава колкото пожелае аптеки. Сега има ограничение собствениците да притежават най-много по четири. Срещу промените се обявиха от Българския фармацевтичен съюз. Според тях по този начин се толерират веригите аптеки и се унищожават малкият и средният бизнес. Мотивите на Министерския съвет са, че тези промени са необходими, защото в момента ЕС води наказателна процедура срещу България за нарушаване на правото на свободно движение на хора и стоки. Николай Костов обаче обясни, че само тази поправка няма да спре процедурата и е необходимо да се разреши и вертикалната интеграция, при която право на аптеки могат да имат и производителите на лекарства - нещо, което в момента официално е забранено у нас.
в. Дневник – стр. 6

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: През последните две години умишлено се пречи на бизнеса с аптеки
Лили ВОЙНОВА
Решението на депутатите да забранят продажбата на детски млека и храни в аптеките предизвика бурното недоволство на фармацевтичната гилдия и на дистрибуторите на лекарства. Според тях ограничението е уникално за целия Европейски съюз и ще доведе до фалит повечето от малките аптеки. За проблемите, които поражда новата регулация, и за начините за разрешаването им разговаряме с Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
- Г-н Костов, как се получи така, че детските млека и храни ще могат да се продават в бензиностанциите, но не и в аптеките?
- Това е абсурдна ситуация, която според мен започна с грешка в парламента и неосъзнаване на проблема и продължи с манипулации от страна на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата, който твърдеше, че продажбата на млека за бебетата е разрешена в аптеките и че ние само създаваме напрежение. Накрая дойде обаче логичният завършек - от регионалните центрове за контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) започнаха да правят проверки и предупредиха, че ще налагат глоби на аптеките, които продават детски млека и храни.
- Какви ще бъдат последствията от това решение на парламента?
- Забраната ще нанесе много сериозен удар върху аптеките. Пазарът на тези продукти не е много голям - около 50 млн. лв. Проблемът обаче е, че продажбата им е обвързана с други стоки за деца - биберони, козметика, памперси, хранителни добавки. Когато майките спрат да влизат в аптеките за млеката, ще загубим и този пазар, който е в пъти по-голям и е значим за нас. Ние положихме много усилия той да се развива. Борихме се и се конкурирахме в неравностойна битка със супермаркетите, за да запазим част от пазара за аптеките и на края с едно махване на ръка, с една недомислица всичко отиде на вятъра. Забраната ще затрудни и майките с деца. Проблемът е особено голям при адаптираните млека, защото досега 60% от тях се продаваха при нас и това е абсолютно логично. Това са проблемни, специфични храни. Те са по лекарско предписание и поне първите рецепти трябва задължително да се изпълняват в аптеките и да се консултират с фармацевт.
- Това според вас битка на лобита ли е или недоглеждане?
- Наистина не мога да преценя. Надявам се да е грешка. Всеки може да прочете стенограмата от заседанията на здравната комисия и да види кой е бил най-активен при въвеждането на забраната. Не знам дали нарочно или от некомпетентност, но депутатите бяха заблудени и в крайна сметка се получи този абсурден текст, който наистина няма аналог в Европейския съюз.
- В нито една страна от ЕС ли няма подобна забрана?
- Това е абсолютен рекорд за Европа. Ние проверихме, няма такова нещо никъде в ЕС. Освен това Българският фармацевтичен съюз по отделен канал също направи проверка и установи, че в нито една от всичките 27 страни в ЕС няма такава забрана.
- Какво ще направите с млеката и храните, които са в складовете ви?
- Абсурдите в лекарствената политика са цял списък. Първият е забраната да се продават бебешки млека в аптеките, като на всичкото отгоре няма и гратисен период за въвеждането й. Така в аптечната мрежа и в търговците на едро залежава стока за милиони левове, но дистрибуторите нямат право да продават тези храни на магазините и са в задънена улица. В момента се връщат бебешки храни в складовете, а това пък е незаконно по ХАСЕП - европейската система за безопасност на храните, която и ние сме въвели. В същото положение са и вносителите. Те нямат процедура по ХАСЕП, която да им позволява изтеглянето на детските храни. Абсурдите продължават с факта, че дрогериите, които също като аптеките се регулират по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, могат да продават на практика всички храни. Освен това за тях няма изискване да се регистрират по Закона за храните, въпреки че депутатите задължиха аптеките да се регистрират служебно и по този закон. Така изобщо не може да се говори за равнопоставеност. Не знам дали е нарочно, но поставянето на пречки пред аптеките започва да става система. Ако проследите дискусиите назад във времето, ще видите, че същите хора преди години се опитаха да забранят и продажбата на хранителните добавки. Слава Богу, това не се случи, защото щяхме да поставим още един нормативен рекорд в Европейския съюз. През последните две години бяха направени много стъпки, които навредиха на аптечния пазар. Една от най-сериозните е разрешението всички лекарства без рецепта да могат да се продават в дрогериите -над 1000 продукта. Това е поредният абсурд, защото наистина в другите европейски държави лекарства без лекарско предписание могат да се търгуват извън аптеките, но те са в силно стеснен списък. В него не влизат лекарства за кърмачета, за малки деца, сиропи и такива продукти, които изискват специален режим на съхранение. Всичко е много добре прецизирано дори в страните с най-либерален режим като Англия и САЩ. Списъците обикновено не надхвърлят 200 продукта, като се има предвид, че номенклатурата в тези страни е в пъти по-голяма от българската..
- Ще има ли фалити?
- За съжаление преди няколко дни излезе нова наредба на здравното министерство, която нанесе поредния удар върху дейността ни. Според нея аптеките няма да могат да си начисляват абсолютно никакви надценки при продажбата на медикаменти, които се покриват изцяло от здравната каса. Мисля, че това е антипазарна мярка. Преди месец направихме един разбор на икономическото състояние на аптеките според данните, които получихме от анализаторската компания IMS Health, и установихме, че положението никак не е розово. По данни на IMS в София от 1150 аптеки към края на октомври през февруари реално са развивали дейност едва 865. Общо в страната аптеките са 3700, от които 500 правят само 5% от пазара и до края на годината вероятно ще затворят. Аз вече назначих на работа няколко колеги, които се отказаха от собствен бизнес. Почти всяка седмица ми предлагат и аптеки за купуване.
- ВАС реши, че ръководството на касата е намалило незаконосъобразно надценките за аптеките. Как ще защитите правата си?
- Това също е поредният абсурд. Здравната каса е глобена със 100 хил. лв. за незаконно намаление на надценките, а тя е взела десетки милиони левове от аптеките. Очевидно тази глоба не е пропорционална на нанесените щети и затова от институцията ще продължат да работят по същия начин. Сега трябва да започнат индивидуални искове от аптеките към здравната каса за нанесени щети, които, ако бъдат удовлетворени, на касата ще й отиде половината от бюджета за покриването на исковете.
- Казвате, че аптеките не печелят достатъчно, но в същото време пациентите са недоволни от високите цени на лекарствата…
- Лекарствата у нас са едни от най-евтините в ЕС, но върху тях се слага 20% ДДС, докато в повечето страни в Европа този процент е значително по-нисък. Така крайната цена става по-висока, отколкото в Румъния и Гърция например. Нашето мнение е, че ДДС трябва да се намали, особено за лекарствата, които се плащат с обществени средства. Относно лекарствата за свободна продажба въпросът е дискусионен, защото ще паднат приходите в бюджета.
- Какви стъпки ще предприемете, за да решите проблема с адаптираните млека и бебешките храни?
- В момента пишем писма до Европейската комисия и до Комисията за защита на конкуренцията и до дни ще ги пуснем. Обсъждаме и различни форми на протест, които при всички случаи ще бъдат синхронизирани с Българския фармацевтичен съюз.
в. Дневник – стр. 14

Няколко пациенти купуват лекарства с една рецепта
Аптекарите масово отпускат антибиотици без предписание
Аптекарите масово продават лекарства без рецепта въпреки забраната на здравното министерство, която е в сила от броени дни. Това показа проверка на „Новинар” из столичните аптеки. В началото на месец април бе обнародвана наредба на здравното министерство, с която се затяга режима за продажба на лекарства по лекарско предписание.
Според документа само с рецепта могат да се купят половината от сиропите за кашлица, всички антибиотици, капките за очи и част от капките за нос. Без лекарско предписание пък хората могат да се сдобият с прахчета за настинка, аспирин, парацетамол или витамини. Проверка в аптеките обаче показа, че се продават болкоуспокояващи или антибиотици без подпис и печат от доктора.
Масова практика в момента е да се отпускат лекарствата, но с уговорка, че следващия път пациентът, купуващ хапчета, ще посети първо джипито си. Друг трик, който са измислили фармацевтите, е да пазят рецепти на пациенти, които вече са си закупили лекарството. Така при проверка в момента на продажбата те вадят използваната вече рецепта пред инспекторите.
Все пак в по-големите аптеки се стараят да спазват забраната и отказват да продават дори капки за очи. Най-често фармацевтите изискват рецепта за антибиотик, но ако болният е купил опаковка от същия медикамент преди седмица в кварталната аптека, може да получи лекарствата и без да е посетил отново личния си лекар.
Все пак човекът може да е нямал пари в момента, за да си купи цялата опаковка, обясниха фармацевтите. Така обаче те нарушават друга разпоредба, която забранява продажбата на отделни блистери, тъй като лекарствата трябва да се дават само с указанията за употреба, които се съдържат в една опаковка от медикамента.
Във всички аптеки обаче фармацевтите предупреждават, че глобата, която трябва да платят, ”ако ги хванат”, е около 1000 лв. По наредбата на здравното министерство фармацевтите, които продават свободно лекарства, за които се изисква рецепта, са заплашени от глоби до пет минимални заплати, а ако нарушенията зачестят, се предвижда и отнемане на лиценза на аптеката.
Експертите на Българския фармацевтичен съюз предрекоха бум на фалшивите рецепти, заради новите изисквания. Към момента обаче тази прогноза не се е сбъднала и досега не сме имали пациенти, които да се опитват да се сдобият с даден медикамент чрез фалшива рецепта, обясниха аптекарите.
в. Новинар - стр. 4

Австрийци отвориха дрогерии у нас
Австрийска верига с дрогерии стъпи у нас. Известната по цял свят DM Drogerie Markt отвори два магазина за лекарства без рецепта и хранителни добавки. Те се намират в Пловдив и Видин. До края на годината обаче се очаква да открие дрогерии още в Ямбол и Бургас. У нас са регистрирани малко над 840 дрогерии. Всяка година врати отварят около 100 нови обекта. Най-вероятно броят им ще става все по-голям заради скорошните законови изменения. С тях се даде възможност на дрогериите да продават всички лекарства без рецепта. Това увеличава възможностите им за печалба. В същото време контролът над тях и главоболията с откриването им са доста по-малки от колкото при аптеките. Дрогериите стават още по-атрактивни заради последната забрана фармацевтите да продават детски храни. Също така и заради затегнатия контрол над продажбите на лекарства с рецепта.
в. Стандарт - стр. 19

Върнете детските храни в аптеките
Димитър ДИМИТРОВ, изпълнителен директор на "Софарма Трейдинг"
Забраната за продажба на детски млека в аптеките е прецедент. Това ще влоши конкурентната среда и ще унищожи дистрибуционен канал, който е добре разработен и познат на крайния потребител. Над 60% от покупките на този вид храни се извършва в аптеките. Голяма част от тях, особено адаптираните млека, се изписват след консултация с лекар и рецепта. Тя не би могла да бъде компетентно разчетена другаде освен в аптеката. Освен това само там майките получават професионална консултация за храните от фармацевт. Промените ще влошат и финансовото състояние на по-малките аптеки. Също така те ще доведат до сериозни затруднения в набавянето на храните при хората в по-малките градове. Там липсват големи магазини. Подкрепяйки браншовите асоциации, призоваваме за осигуряването на ясна и регламентирана възможност тези храни да се продават в аптеките.
в. Стандарт - стр. 19

Какво да правим с рецептите
ЗАПОМНЕТЕ
1. Рецептата не е нужна за всички лекарства
За да не ходите напразно до аптеката или до лекаря, трябва да се научите да различавате лекарствата. Те се делят на две основни групи - с рецепта и без рецепта. Това задължително е написано на кутийката и листовката на лекарството. Прочетете и запомнете какъв тип са вашите медикаменти.
2. Има рецепти за многократна употреба
Много важно е да знаете, че има рецепти за многократна употреба. На тях лекарите могат да изпишат медикаменти, които да си купувате от аптеката 6 месеца, без да ходите отново на консултация. Тези рецепти са предназначени за хронично болните хора, които постоянно имат нужда от едни и същи лекарства. Въпреки това е изцяло в полза на пациента през този период да си прави профилактични прегледи при своя лекар. Много вероятно е междувременно да настъпят промени в неговото състояние или да се появят нови възможности за лечение. Може дори да се открие ново заболяване, което хванато навреме да бъде овладяно. Когато високото кръвно например се установи рано, то се лекува и не води до поражения и смърт.
3. Хапчетата без рецепта помагат при изненада
Понякога човек внезапно получава неразположение като главоболие, хранително разстройство или безпокойство. Тогава той би могъл да отиде в аптеката и да се консултира с фармацевта какво лекарство без рецепта може да вземе, както и дали трябва да отиде задължително на лекар по-късно. Това, разбира се, не се отнася за спешни случаи.
4. В спешен случай идете веднага в болница
В спешен случай, когато болките са силни, в интерес на човек е да потърси лекар. Това може да стане при неговото джипи, при съответния специалист или в спешното отделение на всяка болница.
5. Самолечението е опасно, прекратете го
Самолечението е изключително опасно. Нещо, което е помогнало на някой друг или на самите нас в определен момент, в друг може да навреди. Всеки случай е индивидуален и правилната реакция при една бъбречна криза например е да отидеш при лекар, вместо да спориш в аптеката за лекарства.
в. Стандарт - стр. 20-21

Режат 400 евтини лекарства на касата
Анна БОТИНОВА
210 млн. по-малко от вноски'
От 1 юни здравната каса ще работи с 400 лекарства по-малко, сочи анализ на институцията. Те били орязани с първото издание на позитивния списък.
Още чакаме комисията за списъка да даде и разпределението каква част от цената на всеки препарат ще се плаща от касата и колко остава за пациента, обясни Жени Начева, шеф на финансовата дирекция в НЗОК. За това се настоява и в писмо до комисията.
Не е наша работа, комисията включва лекарството в списъка с цената му и процента на заплащане от касата, обясниха от комисията. Според юристи при липсата на нов рамков договор дяловете за пациента трябвало да реши управителният съвет на НЗОК.
Междувременно се разбра, че чуждите фармацевтични компании са потърсили помощ от американското и всички европейски посолства заради хаоса с позитивния списък. Той не бива да се отменя, а да се отстранят пропуските и срокът по закон е 15 април според фирмите.
Касата е получила с 210 млн. лв. по-малко от вноски за първите 3 месеца, каза още Начева. Засега рестрикции няма да има, но се прави анализ. Възможно било и бюджетът за лекарства да не стигне.
в. 24 часа – стр. 7


500 лекари остават без рецепти
Причината е, че не са си платили членския внос на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз. Българите са на едно от челните места по консумация на обезболяващи, и то аналгитици, коментират лекари
08.04.2009
в. Народно дело – стр. 1

500 варненски лекари остават без рецепти
Юлия ИВАНОВА
Поне петстотин лекари от Варна и областта съвсем скоро няма да могат да издават рецепти, тъй като не са си платили членския внос на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз. Това съобщи временният председател на структурата д-р Светлин Митев. Той посочи, че тези дни всички длъжници ще бъдат предупредени чрез публикация в медиите и официално съобщение на сайта на районната колегия. Ако лекарите не си платят дължимото, което е по 6 лв. на месец, БЛС няма да им даде необходимия уинкод, който, ако не фигурира на рецептите, те са невалидни. По думите на д-р Митев все още няма драма във връзка с лекарственото ограничение на аптеките и все още не се наблюдава огромен наплив от пациенти пред кабинетите на джипитата. „Може аналгинът да ви се струва елементарно хапче, но няма безопасни лекарства. Българите са на едно от челните места по консумация на обезболяващи, и то аналгитици“, коментира лекарят.
Той посочи, че вече са започнали преговорите на централно ниво за Националния рамков договор за 2010 г. Докъде са стигнали нещата, той не уточни. За пореден път д-р Митев разкритикува малодушието на политиците, които за пореден път няма да вземат отношение по проблема с хората, които не си плащат здравните вноски под страх, че така ще загубят електората си. „Имайте предвид, че всеки трети работещ българин не е осигурен“, коментира той.
08.04.2009
в. Народно дело – стр. 3

1500 лв. губи аптека от ниски цени
Красимира СТОИМЕНОВА
Аптеките в Перник търпят загуби от фиксираните цени на лекарствата в позитивния списък, твърди Величка Бочкова, председател на Съюза на фармацевтите в града. 1350 са включените в списъка лекарства, за които ще плаща напълно или частично здравната каса. фармацевтите, които са заредили своите аптеки с лекарствени продукти преди влизането в сила на новия позитивен списък, трябва да търсят начин бързо да ги продадат на цените в момента на доставката, за да не претърпят загуби от определяне на новите им стойности. Председателят на Съюза на фармацевтите в Перник Величка Бочкова до този момент вече има в аптеката си загуба за около 1500 лева. „В Пернишка област нито една аптека не работи на пределни цени. Всички предлагаме много големи отстъпки", каза Бочкова. Очаква се цените на лекарствата в списъка да бъдат с около 10-15% по-ниски от цените на свободна продажба.
в. Вяра – стр. 2

С масови протести заплашват пациентските организации заради новия позитивен лекарствен списък.
Според хората липсата на някои медикаменти в него заплашва здравето най-вече на хронично болните. Припомням ви: Здравните експерти, изготвили списъка, миналата седмица обявиха, че лекарствата, които касата плаща, засега са с 200 по-малко от миналата година. От комисията обещаха, че през цялата година ще допълват списъка.
Основните притеснения на пациентите:
Гражданка: В момента липсват доста позиции за различни заболявания. Всички твърдят, че те ще бъдат включени и че заболяванията са покрити, но въпреки всичко ние имаме огромни притеснения.
Освен, че има лекарства, които липсват от списъка, здравните експерти са заменили някои вносни медикаменти с български.
„Преди години, когато излезе, така, смяната на един медикамент с друг за един ден, и нека ме разберат всички правилно, че не говорим за лош медикамент, говорим за човешкия организъм, който е индивидуален. Промяната носи рискове. Един такъв човек замени единия медикамент с другия и влезе в болница, като категорично беше забранено да ползва втория медикамент, който беше осигурила касата”.
„Аз също съм на мнение, че независимо, че някои лекарства имат генеричните съответствия, крайният ефект не е един и същ”. Пациенти с епилепсия вече са се сблъскали с липсите в новия списък.
„Един медикамент, който пък няма заместител в областта на епилепсията, който все още не е включен в списъка и не знаем дали ще бъде включен”.
Репортер: Вече има пациенти, които са...
„Да, те са естествено разтревожени, защото след първи юни какво правят те тоя скъпоструващ медикамент. Нали, те не могат да си го позволят да си го закупят”.
Фармацевтите обясниха, че медикаменти за следоперативно лечение също не са включени в списъка. От комисията към здравното министерство пък призоваха пациентите да запазят спокойствие, докато той бъде запълнен. От касата на свой ред обещаха да коментират новите решения чак след като изготвят своите анализи до седмица.
Нова телевизия, новини в 19.00 часа

От тази година диетичен шоколад и адаптирано мляко за бебетата вече няма да може да се купуват в аптеките,
след като влезе в сила забраната за продажбата на бебешки и детски храни за деца до 3 –годишна възраст след редактиране на Закона за храните. Това каза председателят на Регионалната фармацевтична колегия Анжела Мизова. Става ясно, че това са храни и според парламентарната здравна комисия и Министерството на здравеопазването, те могат да се продават само в магазини за хранителни стоки, като изключение ще правят само хранителните добавки и диетични храни за определени хронични заболявания при деца.
Радио "Фокус" - Пазарджик, новини в 8.30 часа

Предлагат да си купуваме лекарствата директно от лекарите
Лекарите ще могат да се снабдяват с ваксини и други имунологични препарати директно от търговците на едро, ако в четвъртък парламентарната здравна комисия гласува поправките в Закона за лекарствата, внесени от депутатите Ива Станкова (БСП), Станка Маринчева (БСП) и Нигяр Джафер (ДПС).
Според тях по този начин ще се облекчат пациентите, защото няма да се налага да обикалят по аптеките, за да търсят необходимите за имунизациите продукти. Освен това болните ще могат да си спестят от 18 до 22% от стойността заради надценките на аптеките, мотивират се вносителите.
Според фармацевтите обаче това е поредният удар срещу сектора, който ще намали драстично доходите им. След като ни отнеха правото да продаваме детски млека и храни, сега ще се намесят и в пазара на ваксини, който формира значителна част от оборота ни, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.
Според него тази практика ще доведе до конфликт на интереси, при който е възможно някои фармацевтични компании да лобират пред медиците да изписват само техните препарати. Пазарът на ваксини се оценява на около 26 млн. лв. годишно.
Парламентът ще обсъди в четвъртък още една поправка в закона, която ще позволи всеки българин да притежава колкото пожелае аптеки. Сега има ограничение собствениците да притежават най-много по четири. Срещу промените се обявиха от Българския фармацевтичен съюз.
Според тях по този начин се толерират веригите аптеки и се унищожават малкият и средният бизнес. Мотивите на Министерския съвет са, че тези промени са необходими, защото в момента ЕС води наказателна процедура срещу България за нарушаване на правото на свободно движение на хора и стоки.
Николай Костов обаче обясни, че само тази поправка няма да спре процедурата и е необходимо да се разреши и вертикалната интеграция, при която право на аптеки могат да имат и производителите на лекарства - нещо, което в момента официално е забранено у нас.
08.04.2009 г. Money

Д-р Божидар Нанев опровергава публикация за обучението на лекари
Председателят на БЛС д-р Божидар Нанев излезе с опровержение на материал в национален всекидневник от понеделник. Текстът твърдеше, че лекарите ще минават на тестове дали са в час с най-новите постижения в своята област, а журито ще бъде съставено от университетски преподаватели и експерти от Българския лекарски съюз. Според д-р Нанев обаче, думите му са използвани извън контекста и в свободна интерпретация, което изкривява бъдещия модел и е дало повод за негативна реакция от страна на лекари от цялата страна.
„Никъде не се предвижда лекарите да „бъдат изпитвани дали са в час с най-новите постижения в тяхната област”/цитирам/. Няма да има „жури от университетски преподаватели и експерти на Българския лекарски съюз”, нито „през годината ще бъдат провеждани няколко изпита”, посочва председателят на БЛС. Става дума за това, че ще се посещават различни научни форуми, в края на които лекарите „може да попълват тестове”, а „добрата квалификация да бъде обвързана и със заплащане, т.е. при постигане на нужните точки лекарите да получават например 10% по–високо заплащане”, уточнява д-р Нанев.
08.04.2009 г. Zdrave.net

Контра: За спазването на Наредба 4 е нужна подкрепа от лекарите
Не по-малка отговорност, през тези 20 години, носи и държавата в лицето на ИАЛ и РИОКОЗ, които трябваше да контролират спазването на режима на отпускане на лекарствата. Това са институции, които са създадени да контролират разпространението на лекарствата. Нямаше адекватни санкции, успоредно с това в разпространението на лекарства навлязоха много хора без никакво фармацевтично образование. В много аптеки собственици, нефармацевти спокойно продават лекарства събота и неделя или вечер след 18 часа, когато фармацевтите са си тръгнали вече.За съжаление трябва да призная, че в аптека е възможно да Ви отпускат лекарства, хора без фармацевтично образование.
Вина носят и търговци на едро, които явно и в момента снабдяват ДРОГЕРИИ с лекарства, изписвани по рецепта.
Моето мнение е, че за да има успех инициативата за спазване на наредба № 4, е необходима помощ, подкрепа от лекарското съсловие - коректно написани рецепти, изписани на рецептурни бланки, а не продиктувани по телефона; информиране на пациента, че рецептите защитават неговото здраве преди всичко, а не са бюрократична формалност.
Неприятно ми става когато, хора представящи се за доктори, настояват да им отпуснем лекарства без рецепта, като изразяват пренебрежение към рецептите като необходим документ.
Отпускането с рецепти е нормален начин на продаване на някои лекарства в целия свят.
08.04.2009 г. Zdrave.net

За спъването на равно място, предизборните изяви и други недомислия
С всяка изминала година смятаните за отъпкани пътеки се оказват или задънени улици, или обрасли с трънливи храсталаци, през които тепърва трябва да си пробиваме път. Това впечатление оставят както ежегодните преговори за НРД (неподписан вече трета поредна година), така и, както се оказа този път, позитивният списък. За последното научаваме от „Стандарт”, според който хората ще чакат с месеци, за да получат хапчета от касата за два лева. „В същото време докторите ще могат да изписват без никакъв контрол безплатни лекарства за близо 2000 лв. Причината за гафа е в новия позитивно-реимбурсен списък. В него са поместени всички медикаменти и цените, по които касата ще ги плаща от 1 юни”, пояснява материалът и дава следните подробности:
„Хапчета за епилепсия и проблеми с нервната система, които струват 2,61 лв., ще се дават само с протокол, пише в списъка. Това означава, че всеки пациент ще трябва да чака минимум месец, за да се добере до заветния медикамент. Протоколът трябва да се одобри от комисия към здравната каса. В най-добрия случай тя заседава веднъж месечно. Ако има много молби обаче, одобрението се точи по-дълго. Освен това към комисията се викат между един и четирима външни консултанти, като всеки от тях взима хонорар около 30 лв. Пациентите ще чакат за одобрение на протоколи и при психотропни медикаменти за 10,57 лв. или при антидепресанти за 11,16 лв. И в двата случая касата плаща 50% от тях.” В същото време медикамент за паркинсон, за който касата плаща 1792,33 лв., ще се дава веднага само срещу рецепта от доктора. Без протокол ще се отпускат и антидепресанти за 401 лв. или инжекции за астма за 907 лв. Те също ще се плащат на 100% от касата, уточнява „Стандарт”.
Проблемите в здравния сектор привлякоха вниманието дори на столичния кмет Бойко Борисов, установяваме при преглед на вестниците. Повечето издания информират за посещението му в Пета МБАЛ без коментар. В два ежедневника откриваме различно отношение към кметската визита.
В материал, посветен на политическите апетити на ГЕРБ, „Монитор” отбелязва как формалният лидер на партията е подредил бъдещия кабинет и допълва: „И докато (Цветан Цветанов) обясняваше как ГЕРБ ще сграбчи властта, началникът му се отдаде на поредната си предизборна пиар акция. Явно проблемите в кметството са решени до един, след като по повод международния ден на здравето през работно време Борисов реши да посети Пета градска болница, за да демонстрира съпричастност към проблемите в лечебницата”, пише изданието. В „Стандарт” обаче представянето е различно: „Столичният кмет направи рано сутринта визитация в V градска. Той влезе в операционната, а след това посети и детското отделение. "Ти защо си тука, какво ти е?", питаше той децата и им пожела да оздравяват по-бързо.” Вестникът пише, че кметът поискал държавна субсидия за общинските болници. "Като се има предвид, че това здравно заведение е по-голямо от окръжните на Разград, Търговище, Габрово, но няма държавна дотация за разлика от тях. Въпреки това сега даваме в пъти повече пари, отколкото преди да стана кмет", казал Борисов. „По думите му е сбъркана цялата схема. Кметът настоя за дебат за критериите, по които държавата дава на едни болници пари, а на други – не”, известява още „Стандарт”.
„Монитор” все пак обръща повече внимание на проблемите на самата болница, отколкото на високото посещение. „От болницата щели да поискат през годината 1,8 млн. лв. за ремонти и апаратура. Директорът на здравното заведение д-р Васко Кацаров подчерта, че фасадата на болницата има нужда от освежаване, а плочките пред вратата на клиниката били хлъзгави и изпочупени”, научаваме от публикацията.
За скандал в свищовския общински съвет научаваме от регионалния „Борба”. Според материала, 137 000 евро най-вероятно ще бъдат върнати в Брюксел, защото съветниците не могат да се разберат на кой етаж на местната болница да разположат хоспис. Общината спечелила средствата за изграждането на хосписа с проект по ФАР, който обаче е пред провал. Причината – общинският съвет гласувал хосписът да бъде разположен на осмия етаж на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович”. Ако това бъде реализирано обаче самата идея за хоспис се обезсмисля, тъй като предназначението му е да обслужва хора в последен стадий на заболяването си и хора в тежки инвалидни състояния, посочил авторът на проекта д-р Валери Атанасов. „Той счита, че далеч по-удачно за създаването на хоспис е било първоначалното решение на местния парламент - хосписът да бъде разположен на първия етаж на местната болница, на мястото на закритото инфекциозно отделение. При повторно гласуване по предложение на групите съветници на ГЕРБ и „Атака” решението беше преразгледано и вариантът хосписът да бъде на първия, достъпен за пациенти, етаж отпадна”, разказва „Борба” и допълва, че при създадената ситуация вероятно ще се наложи да бъдат върнати в Брюксел отпуснатите за реализирането на проекта близо 137 хиляди евро.
08.04.2009 г. Zdrave.net

Категории новини