петък 17 април 2009 - 01:54:13
08.04.2009
Хронично болните с рецепти за тримесечие
Хронично болните вече няма да чакат всеки месец пред кабинета на личния лекар, за да получат рецепта за необходимите лекарства..
Изготвен е нов формуляр, който ще улесни джипитата и по този начин те ще разполагат с повече време за прегледи.Тази новост вече не е пожелателна, а тя е реалност чрез Наредба № 4 на Министерството на здравеопазването. Документът определя условията и реда за отпускане на медикаменти и скъсява срокът от едни на три месеца. За предимствата на новата наредба, за изготвянето на националната здравна карта и за какво най-много се жалват старозагорци от джипитата си, ще научите от директора на РЗОК Стара Загора д-р Славка Йорданова.
Интервюто с нея чуйте в прикачения звуков файл.
07.04.2009 dariknews.bg

Разработиха ново ефективно лекарство срещу рак
Учени от хонконгския Политехнически университет се разработили ново лекарство, което да избави болните от рак от необходимостта да се подлагат на химиотерапия, съобщава в днешния си брой вестник "Саут Чайна Морнинг Пост".
Препаратът под названието ВСА съдържа ферменти, блокиращи основното питателно вещество на раковите клетки, и болните клетки умират от глад. При това новото лекарство не поврежда съседните здрави клетки и за разлика от химиотерапията, не предизвиква болезнени ефекти, като падане на коси и повдигане. Предварителните изследвания са доказали ефективността на препарата в борбата с рак на гърдата, белите дробове, надбъбречната жлеза, кожата. По думите на учените лекарството ще постъпи в масово продажба след серия от продължителни изпитания, които ще отнемат около 10 години. Заслугата на хонконгските учени беше отбелязана с награда на международната изложба за изобретения, нови те технологии и продукция в Женева. /БГНЕС
07.04.2009 bgnes.com

Аптекарите искат отсрочка за веригите
фармацевтите искат отсрочка за пускането на големите вериги аптеки у нас. Идеята на Министерски съвет е да премахне ограничението за допустим брой на аптеки, собственост на един човек. Тази седмица парламентарната здравна комисия трябва да гледа предложението и то да влезе в пленарна зала за гласуване. От съюза на фармацевтите се чудят какво налага това бързане и предупреждават, че щом навлязат на нашия пазар, големите вериги ще диктуват цените и правилата на търговията с лекарства. Според сегашния закон едно лице не може да има повече от 4 аптеки. Чрез различни фирми и в момента забраната се нарушава, като най-големият собственик на верига има например над 60 аптеки. С официалното премахване на ограничението обаче ще се отвори вратата за международните вериги, предупреждават фармацевтите. Те настояват да се изчака с решението, докато Съдът на Европа не се произнесе по случая и чак след това и ние да съобразяваме законодателството си с присъдата му.
в. Експрес – стр. 5

От деня
Фармацевтите против промени в собствеността на аптеките
Да се запази ограничението един собственик да притежава до 4 аптеки, настояват от Българския фармацевтичен съюз (БфС). В момента обаче от правителството предлагат ограничението в броя на притежаваните обекти да бъде премахнато. Така големите вериги аптеки ще се разраснат, а малките ще фалират, прогнозират от фармацевтичния съюз. Мотивът на здравния министър да предложи промяната в закона за лекарствата в хуманната медицина е, че с този текст се нарушава правото на свободна търговска дейност. Европейската група на фармацевтите, която обединява повече от 350 000 професионалисти, е изпратила писма до президента на България Георги Първанов и до премиера Сергей Станишев, с което твърдо осъжда предложението на правителството.
Над 5000 деца записани за ден в списъка за градините
Над 5000 родители са регистрирали децата си за класиранията в столичните детски градини, съобщиха вчера от общината. Тази година приемът ще става по социални и общи критерии, които са гласувани от общинските съветници и важат за всички. Има и допълнителни условия, които всяка детска градина ще въвежда сама по преценка на педагогическите съвети. Няма да има опашки пред градините в София, нито пък има срив в системата, обясниха още от общината.
Масларова отпуска 1.6МЛН.ЛВ. за 7000 работници
Над 1,5 млн. лв. ще бъдат отпуснати за 7457 работници от секторите „Индустрия" и „услуги", които са преминали на намалено работно време. Това е решил вчера Националният съвет за насърчаване на заетостта към министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова. С парите ще се осигурят по 120 лв. месечно на работниците, които ще получават помощите в срок от три месеца.
в. Новинар - стр. 4

Русенци си купуват до 50 % по-евтино лекарства в Румъния
Български рецепти се изпълняват в Румъния, Гърция, Турция, както и обратното - с тамошни рецепти може да се купуват лекарства от наши аптеки. Това показа проверка на наш репортер по запитвания на граждани дали важат нашите рецепти зад граница. Условието да бъде уважена една наша рецепта е да бъде попълнена правилно, а лекарствата да са написани на латински, уточниха русенски аптекари. Според тях обаче,
има пълен отлив на пазаруващи комшии в нашите аптеки и засилено българско търсене на лекарства по рецепта в съседните Румъния и Гърция, където илачите са от 30 до 50% по-евтини. Русенци си купуват лекарства от Румънско, предимно за сърце и високо кръвно. При това сметката на наш пациент, купил лекарства по Каса, излизала поне с 30 лв. по-висока у нас за едни и същи медикаменти, продавани тук и от другата страна на Дунав,
твърдят аптекари. Дори най-простият пример с нитроглицерина за сърце, говори в подкрепа на твърдението. Нитроглицеринът, който дълго време го нямаше у нас и русенци масово си го купуваха от Румъния, пак е двойно по-скъп в аптеките ни, в сравнение с цената му в съседната страна. Като цяло лекарствата по Каса в Румъния са с 30% по-евтини от нашите, а цените на медикаментите без рецепта гонят дори 50 на сто от тукашните, категорични
са фармацевти. Заради по-ниските цени, русенски фармацевти вече са загубили свои редовни клиенти, които не ги посещават и директно в Румъния си търсят лекарствата, каза потърпевш аптекар. Значително по-евтини са и лекарствата в съседна Гърция, от където нашенци купуват антибиотици, твърдят фармацевти. Констатацията отново е в полза на продаваните в Гръцко лекарства, които са с 30% по-евтини от медикаментите в българските аптеки, категорични са аптекари. Основната причина за поевтиняването на лекарствата в съседните страни е, че ДДС-то там е само 5%, докато у нас данъкът върху лекарствата е 20%, обясняват аптекари. Те се надяват цените на илачите в новия позитивен списък на лекарствата, включващ всички медикаменти, изписвани по рецепта, да се доближат малко до съседските. Списъкът се очаква да влезе в сила от 1 юни, твърдят те.
07.04.09 в. Бряг - стр. 3

Задигнаха илачи против настинка
Куп лекарства против настинка, болки и нерви са откраднати от великотърновска аптека. Посегателството станало за времето от 21 ч. в събота до 11 ч. на следващия ден, когато липсите били установени от потърпевшите собственици. Намиращата се на пл. „Славейков" аптека вероятно е била произволно подбрана от крадците. От нея не липсват никакви трудно достъпни медикаменти или вещества с упойващо действие. Крадците разбили входната врата и задигнали пълен кашон с прахчета против грип и настинка „Тайлол хол". Освен това бандитите отмъкнали пачка с петдесет опаковки „Валидол", както и обезболяващи таблетки - то блистера „Аналгин" и петдесет „Беналгин". В аптеката имало и 30 лв., които също са задигнати.
07.04.2009 в. Янтра днес – стр. 3

Мястото на Враца в националното здравеопазване
Иван Узунов, клиничен магистър-фармацевт
Враца е давала, дава и сега на здравеопазването. Първият ректор на Медицинска академия -София е проф. Стефан Димитров. Един от най-изтъкнатите патолого-анатоми проф. Сивчев е врачанин. Врачанин е и покойният панкреатолог и нефролог проф. Маждраков, единственият врачанин и българин, познавал лично световно известния писател Ерих Мария Ремарк. Наш съгражданин е и покойният завеждащ детска коремна хирургия в институт "Пирогов" проф. Иван Иванчев. Покойният доц. Йото Танчев, работил по проблемите на ендемичната нефропатия е роден във Враца.
Да не забравим и интерниста академик Пухлев - един от светилата на националната вътрешна медицина. А така също проф. Цветан Димитров - бивш завеждащ отделението по нефрология в Медицинска академия. И сега наши съграждани, действащи медицински специалисти, са търсени в национален мащаб. Такъв е професор Панайот Танчев - завеждащ клиниката по гръбначно-мозъчна патология към Националния институт по ортопедия и травматология в Горна Баня. Неговият брат доц. Стоян Танчев -завеждащ гинекологията към медицинския университет в Плевен е един от малкото гинеколози ендокринолози в страната. Търсен е и ортопедът доц. Вили Ковачев от плевенската ортопедия. Те са високо ерудирани, хабилитирани медицински специалисти, създаващи професионален авторитет на националното здравеопазване. Завеждащият очна клиника към Военно-медицинска академия доц. Войнов е врачанин. Бившият директор на Военно-медицинска академия ортопедът доц. Златев също е от Враца. При наличие на такива авторитети, които Враца е родила, не е редно здравният статус да е влошен. Враца има кадърни млади медицински специалисти, които могат да променят този статус. Горецитираните медицински величия трябва да им бъдат образец за подражание и стимул във високо благородната им хуманна дейност. Честит празник, здравни служители! Убеден съм, че с вашата висококвалифицирана медицинска помощ, здравето на нашия съгражданин ще бъде подобрено.
07.04.09 в. Шанс нюз – стр. 4

Затварят аптека след три нарушения на продажба без рецепта
Глобите за аптеки, които продават лекарства без рецепта, са при първо нарушение порицание, при второ -до пет минимални работни заплати и при трето - затваряне на аптеката. Това съобщи председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. По думите му завишеният контрол обърква хората, защото са много случаите, при които пациент отива при личния си лекар, за да поиска рецепта за витамини или аналгин, което не е нужно. От 20 години има закон, който забранява да се продават лекарства без рецепта, ако производителя на медикамента е написал, че тя е необходима. Доскоро фармацевтите нарушаваха закона заради липсата на контрол. Според Габриела Вутева
- главен секретар на БфС, хората масово пият лекарства, които са им препоръчани от познати или са им предписани преди 7-8 години. "Един човек с хронични заболявания години на ред взима един и същи лекарствен продукт, който вече може въобще да не му действа, т.е. той да е резистентен", коментира Вутева. Тя обясни още и защо едно от широко употребяваните болкоуспокояващи лекарства - "Аулин", трябва да е с рецепта: "Аулин"-ът е продукт, за който категорично се изисква рецепта и това не е самоцел. Той може да е опасен за пациенти с проблеми в храносмилателната система".
Още едно ограничение се въведе тази седмица - в аптеките вече не могат да се продават детски храни и добавки.
03-09.04.2009 в. Сливенски Новини - стр. 8

Нова телевизия - Календар – информационна емисия 12:00 ч.
Неизвестни апаши ограбиха аптека във Велико Търново. Крадците са взели само лекарства за настинка - кашон с прахчета за простуда и няколко опаковки аналгин, валидол и беналгин. Странният обир обърка фармацевтите в града, а полицаите заведоха дознание срещу неизвестен извършител.
Оказа се, че кризата в съчетание със задължителните рецепти влияе и върху поведението на крадците. Схемата на обира е стара - избира се обект без сигнално–охранителна техника, новото обаче е в предмета на кражбата. Тя е станала след полунощ. С помощта на щанга апашите са разбили ролетната щора. Най-вероятно са търсили пари. След като не са намерили са компенсирали с лекарства.
И въпреки че разполагали с достатъчно време да изнесат цялата аптека, апашите оставили силните успокоителни и скъпите лекарства по рафтовете. Задоволили се с двайсетина опаковки аналгетици, слаби успокоителни и 30 лева на стотинки.
Според потърпевшите, макар и нетрадиционен, обирът в аптеката илюстрира нарасналия брой на кражбите у нас. Откраднатото трудно би могло да се реализира на пазара, тъй като аптеките зареждат само от складове. Така на крадците им остават две възможности - да лекуват простуда и главоболие, ако наистина са болни, или да се отърват от откраднатото в най-близкия контейнер.
вторник, 7 април 2009

Информационна агенция “Фокус” - Здравеопазаване
Сергей Станишев награди военни лекари по случай Международния ден на здравето
Юлиан ХРИСТОВ
София. Премиерът Сергей Станишев награди военни лекари по случай Международния ден на здравето на церемония в Докторската градинка в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На церемонията присъстваха и министърът на отбраната Николай Цонев, началникът на Генералния щаб на българската армия ген. Златан Стойков и началникът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев. „Днешният празник дава повод да изразим нашата признателност към българските военни лекари и медицински сестри, защото вашият живот съчетава две изключително важни дейности – защитата на човешкия живот и защитата на отечеството”, каза премиерът. По думите му, идеята за оказване на почит и признателност към българските офицери и лекари се е зародила при учредяването на организационния комитет за честванията на 100-годишнината от независимостта на страната.
Премиерът връчи „Карта на офицера” на военни лекари от запаса и резерва.
вторник, 7 април 2009

Информационна агенция “Фокус” - Здравеопазаване
Наблюдава се тенденция лекари да заминават на работа в чужбина, най-търсени са хирурзите
Мира МИТЕВА
Хасково. Наблюдава се тенденция лекари да заминават на работа в чужбина заради по-високо заплащане. Зад граница се търсят най-вече хирурзи, това съобщи доктор Владимир Гончев- директор на Районния център по здравеопазване - Хасково по повод Деня на здравния работник, предаде кореспондентът на Агенция "Фокус". 167 индивидуални практики на общопрактикуващи лекари са регистрирани в областта, стоматологичните практики са 228. Броят на лекарите специалисти в областта е 262-ма души. Най-много е броят на общопрактикуващите лекари в Хасково - 40, а най-малък е броят им в общините Маджарово- трима, Минерални бани- четирима, Стамболово - шестима и Симеоновград – осем души. По един са стоматолозите в общините Маджарово и Симеоновград. Броят на лекарите специалисти в община Хасково е 150, в Община Димитровград е 52-ма, а в Община Свиленград – 21. В област Хасково са регистрирани 19 медицински центъра и два диагностично консултативни центъра, като и двата са в Хасково. В общините Хасково и Стамболово има регистриран и по едни хоспис. Групови медицински практики има регистрирани в общините Хасково и Димитровград.
вторник, 7 април 2009

Категории новини