петък 17 април 2009 - 01:48:14
07.04.2009 г.
Медицински университет учреди почетен знак за особени заслуги
Медицинският университет-София учреди почетен знак за особени заслуги към университета. Първите носители на наградата са министър-председателят Сергей Станишев и министрите Пламен Орешарски и Даниел Вълчев. Връчването на почетния знак стана вчера по време на тържественото отбелязване на патронния празник на Медицинския университет-София. Според ректора на учебното заведение проф. Ваньо Митев, министър Вълчев е "най-достъпният министър". Почетният знак на премиера Сергей Станишев бе връчен за усилията на правителството и подпомагането на МУ-София. Министър Пламен Орешарски каза, че тази награда "ще заеме особено високо място в моята ценностна система като академична награда . Медицински университет-София получи приветствия за празника си от президента Георги Първанов, Българския лекарски съюз (БЛС), Българския фармацевтичен съюз (БфС), Медицинския университет-Варна, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), "Софарма", "АстраЗенека" u "файзер".
Текст под снимка
Министър Вълчев и ректорът на МУ-София проф. Ваньо Митев в гореща прегръдка минути преди връчването на почетния знак.
в. Класа - стр. 4

Агенцията по лекарствата
сменя адреса си през месец май. В момента тя се намира в сградата на Центъра по заразни и паразитни заболявания на бул. "Мадрид". През следващия месец обаче ще се премести в ремонтираната сграда до Ендокринологичната болница на ул. "Дамян Груев" №8.
в. Стандарт - стр. 5

Болница слага лимит за пациенти
Ели КУМАНОВА
ПЛОВДИВ. Лимит за пациентите, които ще лекуват, слагат в пловдивската болница "Св. Георги". Това съобщи директорът й д-р Илия Баташки вчера. Причината за рестрикциите са в орязаните средства, които здравната каса е заложила за болницата през тази година. Те са с 16 милиона или с 26% по-малко в сравнение с миналата година. Според лекарите това се дължи на факта, че болницата лекува най-много хора в страната и заработва много средства. Заради орязания бюджет обаче сега трябва да приемем с 12 000 души по-малко, сметнаха медиците. За да се справят с кризисната ситуация, в болницата са решили да въведат лимит на пациентите. Затова при прегледите медиците ще преценят строго дали трябва да приемат за лечение един човек. Ще се въведат и рестриктивни програми за консумативите. Съкращения няма да има, но вероятно ще паднат заплатите на персонала, тъй като те се формират на базата на заработеното по клинични пътеки.
в. Стандарт - стр. 5

Нова 5-членка казва кой става за доктор
Силвия АНГЕЛОВА
Петчленна акредитационна комисия от хора на Българския лекарски съюз и на Съюза на българските медицински дружества ще решава занапред кой лекар има всички необходими специализации, за да може да практикува определена специалност и не изостава в новостите на световната медицина, съобщи председателят на сдружението доц. Тодор Попов. Петч-ленката ще следи за качеството на полученото обучение, но на първо време няма да налага санкции, ако се окаже, че даден лекар не може да работи по евростандартите.
Медицинското образование остарява на всеки 2 години, затова лекарите наваксват непрекъснато с конференции и семинари, обясни доц. Попов. В Германия например от юни влиза изменение в закон, според което на доктор, който не може да докаже, че е взел 250 кредита допълнително обучение, ще му се режат 10% от заплатата, а при по-малко събрани точки от специализации дори 25 на сто от възнаграждението.
в. Монитор - стр. 9

Лекарите честват днес професионалния си празник
Зоя ИВАНОВА
Днес е международният ден на Здравето.Като такъв той се чества от 1950 година. С разпореждане на Министерски съвет от 1964 година този ден се чества като ден
на здравния работник в България. Това е денят в който подбираме най-добрите думи За хората, които се грижат за нашето здраве. Да бъдат професионалисти, да бъдат винаги отзивчиви към болките на хората, отговорни пред предизвикателствата които ежедневието поставя пред тях. Макар и празничен днешният ден За голяма част от хората с бели престилки ще мине в отделения, кабинети, лаборатории -там където всички отиваме с нашите болки. Там където всеки търси някаква надежда, че не всичко е толкова зле, колкото е в представите ни. И всеки от нас, признавайки го или не търси не само лекаря в медика, този който ще напише рецептата за необходимите илачи, но и човека, който ще е съпричастен с неговите тегови.
в. Съперник - стр. 1

Лекарите честват днес професионалния си празник
Една много известна мисъл на проф. Франкъл е "Медицинската професия дава възможност на лекаря да прояви своята личност, да извърши онова, което стои над професията и в нея да направи човешкото, което придава смисъл на неговата работа. Тук е заложена възможността не само да се осмисли професията, но и чрез нея лекарят осмисля живота си". Днес десетки лекари и медицински персонал от пернишката многопрофилна болница "Рахила Ангелова" ще празнуват. Доволни от това, което са постигнали в трудното време в което живеем и с надежда за по-добри дни в близкото бъдеще. В интерес на всички ония хиляди жители на областта, които се стичат към отделенията и специализираните кабинети на областната болница.
Съперник винаги е бил на предна линия, когато е трябвало да се отразяват и проблемите и успехите на нашите лекари. В известен смисъл имаме дълг към тях, че недостатъчно в определени моменти сме давали гласност на успехите от тяхната работа. А такива има - и те са ежедневие. Ежедневно специалистите се борят за нечии живот, но когато всичко свърши добре, техните усилия остават някак на Заден план. Остава само онова истинско "благодаря докторе" на пациента и неговите близки. По неписан балкански синдром всички търсим сензацията и когато има и само една негативна новина от определено отделение тя става централна. Преди няколко дни, точно в този контекст, в разговор с репортер на изданието д-р Емил Милачков сподели - една негативна новина, един негативен резултат има лавинообразен ефект. Разпространява се толкова бързо и това веднага се отразява в отношението на хората към нас. Обратно -ние всеки ден правим толкова добри неща, връщаме толкова усмивки в лицата, на хората, но това сякаш остава в сянка. Нека днес бъдем по-добри, да се обърнем към хората в бели престилки и да им кажем едно простично "Докторе благодаря! Благодаря че ви има и благодарение на вас ни има и нас! Не е толкова трудно. Нали и старите хора са казали, че добрата дума железни врати отваря.
в. Съперник - стр. 4

Разкриха нарушения в аптеки
в Ботевград, констатираха от изпълнителната агенция по лекарствата. Проверката е установила, че се продават медикаменти с режим на отпускане "по лекарско предписание", без да бъде поискана рецепта както от фармацевти, така и от помощник фармацевти. Извършва се и продажба на лекарствени продукти от лица без нужното образование. В един от обектите е разкрито предлагане на неразрешени за употреба в България лекарствени продукти "с висока степен на риск", с опаковка и листовка на официалния език на Македония. Засега не се съобщава точно коя е въпросната аптека, тъй като се води разследване. Инспекторите са констатирали и случаи на съхранение на продукти в аптеките, които според нормативната уредба трябва да се държат в отделен шкаф със секретно заключване.
06.04.09 в. Конкурент - стр. 4

Д-р Катя Бекярова, изп.директор на МБАЛ „Проф.д-р Ст.Киркович": Държавата е длъжник на здравеопазването
Медицинската професия винаги е била една от първозначните професии в обществото, без значение в кои векове е тръгнала и се е развивала. Всеки, който е облякъл бялата престилка, знае, че от момента, в който я облича, той се обрича на грижата за здравето на пациента и това има първостепенно значение за него. Това ни ръководи и нас, многочисленият колектив в МБАЛ"Проф.д-р Ст.Киркович", от години в работата ни. Но какво още не ни достига?
Недостатъчна е признателността на лекарската професия. А това е една от най-авторитетните професии. Но в много случаи забравяме да кажем едно най-обикновено „благодаря". Може би това е пречупено на фона на болката, която пациентът изпитва и затова забравя да го каже.
В нашата болница работят 218 лекари, от които 200 са със специалност. В болницата няма текучество, нито на лекари, нито на медицински сестри. При 488 медицински специалисти да има 20 вакантни места, от които 10 да са по член 68, аз мисля, че няма текучество. От 218 лекари в последните 10 години да се напуснали около 15 лекари, това също не е текучество. Т.е. хората, които работят тук, са добри професионалисти, са хора, които уважават професията си, уважават също и лечебното заведение и държат на неговия авторитет.
Затова те трябва да получат своята признателност.
В една голяма част от Европа, в която влязохме вече, но към която продължаваме да се стремим и да се усъвършенстваме, по-точно да се адаптираме, делът от БВП за здравеопазване е много по-голям от това, което е у нас, голяма част от дейностите в здравеопазването се дотират от държавата. Така в това отношение тя е длъжник.
в. 7 дни Стара Загора - стр. 6

Областната здравна карта приеха в Благоевград
Красимира МИРЧЕВА
Областната здравна карта на Пиринско обсъдиха и приеха на съвещание вчера шефовете на РЦЗ и РЗОК в Благоевград д-р Анатолий Тачов и д-р Ангел Каркелев, председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Дафина Тачова, зам.-кметовете на общините Разлог, Кресна и Симитли - Георги Тренчев, Георги Георгиев и Евгения Георгиева, гл. експерт „Здравеопазване" в община Благоевград д-р Антон Билев, председателят на Регионалната колегия на стоматолозите д-р Рускова, управителят на МБАЛ д-р Екатерина Чакалска и др. Ново предложение в здравната карта е 1 общопрактикуващ лекар да обслужва 1476 души, като се създадат обединения от 4 до 8 джипита, оказващи 24-часова помощ. Други предложения включват преобразуването на Областния диспансер по кожно-венерологични заболявания в отделение към МБАЛ. Лечебните заведения в Гоце Делчев, Разлог, Петрич и Сандански се определят като болници 3-о ниво, а 4-ото ниво болнично обслужване се осигурява от МБАЛ в Благоевград.
в. Вяра - стр. 2

Лекарствените ограничения няма да спрат алергичните реакции
Ограниченията при продажба на лекарства, на които и Варна стана свидетел през последната седмица, са като чудо за три дни. Едва ли фармацевтите дълго ще задържат сегашната си позиция да не дават дори един аналгин без рецепта. От гледна точка на самолечението мораториумът е добро решение, но например по отношение на алергичните реакции към определени лекарствени съставки ефект няма да има. „Биха намалели пациентите с подобни оплаквания само ако лекарите се сетят да попитат, но дори и да задават въпроси, рядко болните са наясно“, коментира д-р Петко Маринов от токсикологията във Военна болница. Само през уикенда в клиниката са приети две жени с алергична реакция към едно и също обезболяващо, но в различни форми. Оказало се, че и двете имат проблем с волтарена, който са взели, което в случая е съвпадение, а не закономерност. Слънчевият уикенд за съжаление пропадна и за 61-годишен мъж, който след поредната си алкохолна доза у дома припаднал и семейството му тутакси го поверило на токсиколозите.
06.04.2009 в. Народно дело – стр. 3

Ще има независим акредитационен орган за продължителното обучение на лекарите
Предстои да се изгради независим акредитационен орган за продължителна медицинска квалификация, одобрен от Министерството на здравеопазването, който да функционира в партньорство със Съюза на българските медицински дружества и Българския лекарски съюз. Това съобщи председателят на Съюза на българските медицински дружества доц. Тодор Попов на специална пресконференция в края на международната среща, посветена на тази тема, която приключи днес работата си в столицата. Ще се търсят възможности за промяна на системата, както и начини за обвързването й с нивото на заплащане на лекарите.
Домакинството на българската столица е безспорен атестат за високата оценка на европейските експерти от т.нар „Римска група” за усилията на страната ни да се приобщи към европейските ценности в областта на индивидуалното усъвършенстване на лекарите през целия им професионален път. Участниците във форума имаха възможността да се запознаят с инициатора за създаването на Римската група – италианецът д-р Алфонсо Негри, по чиято идея тя се формира през 2003 г. Една година по-късно – през 2004 г. е приет т.нар. „документ от Рим”, в който са застъпени водещите принципи на продължителното медицинско обучение в Европа и Северна Америка и начините за хармонизирането им и взаимното признаване на кредитите от двете страни на Атлантика. От това време датират и контактите на Съюза на българските медицински дружества с европейските експерти, малко по-късно Съюзът става член на UEMS, авторитетна организация на Стария континент, работеща в тази област.
На форума бяха представени следдипломните квалификационни системи на няколко развити европейски страни. Председателят на UEMS проф. Бернар Майе, който също бе сред участниците в срещата, приветства желанието на страната ни да хармонизира системата си за следдипломна квалификация на лекарите и посочи, че тази стъпка е в съзвучие с такъв основополагащ принцип като свободното движение на хора, стоки, капитали и идеи. Това е и реален път към постигането на високо качество на медицинската помощ, каквато българските лекари ще оказват на европейските граждани в страната си или извън нея.
06.04.2009 Zdrave.net

Доц. Пилософ: Болничната информационна система е социално-икономически изгодна
Работата в болницата изисква ежедневно максимално достоверна информация за това какво се случва в нея, като всичко трябва да става максимално бързо. Ето защо е необходима качествена информационна болнична система, до която да имат достъп всички работещи в лечебното заведение. Това заяви по време на пресконференция днес доц. Владимир Пилософ, началник на отдела за наука, учебна работа и информационно осигуряване и координатор на интегрираната болнична информационна структура в Националната кардиологична болница. Той отбеляза, че системата се използва главно, за да следи движението на пациентите, медицинските дейности, проходите и разходите на болницата, движението на консумативите и медикаментите, работните графици и изпълнението им.
Доц. Пилософ коментира, че информационната болнична система има за цели на първо място да създаде електронно досие на пациента във връзка с диагностиката и лечението им. Цели са също така подобряване качеството на услугите, което става с намаляване на времето за обслужване на пациентите, оптимално управление на потока пациенти, оптимизиране на разходите и избягване на излишни изследвания. Системата има за цел да улеснява и отчетността към външните организации, като НЗОК.
Същевременно по време на пресконференцията стана ясно, че Националната кардиологична болница е била включена в проучване на Европейската комисия за социално-икономическите ефекти от въвеждането на болнични информационни системи. НКБ е била избрана заедно с още девет лечебни заведения от Европейския съюз като пример за добра практика. Според проучването чистата финансова възвращаемост на инвестицията, направена с въвеждането на системата, но от социално-икономическа гледна точка, е около 7 млн. лв. за период от 10 години. По-голямата част от тази възвращаемост остава в НКБ, като НЗОК също получава малък дял от около 5% заради избегнатите хоспитализации. Освен това ресурси с чиста стойност над 4 млн. лв. можели да се пренасочат потенциално към по-продуктивни дейности.
Доц. Пилософ обясни специално за Zdrave.net, че в случая не може да се говори за финансови изгоди в смисъла на печалба за лечебното заведение. От гледна точка на методиката на Европейската комисия изгодата се изразявала в по-добрата организация на работа на болницата. „Как да измерите в пари, че някой вече не се нервира с инвентаризацията или бързия достъп до информация и нейната достоверност?”, попита кардиологът. След като се пусне информационната система, започват да се виждат много проблеми в организацията, които дотогава не са били ясни. Най-добрият пример в случая е оправянето на бъркотията със залежаването на лекарства по складовете на лечебното заведение, каза доц. Пилософ. След като бъдат изчистени подобни грешки, ще се подобри и икономическата организация и тези грешки няма да бъдат допускани отново.
Относно цената на информационната система доц. Пилософ коментира, че болницата е отделила по-малко от 1% от годишния си бюджет, който е около 30-34 млн. лв. Същевременно по-европейски стандарти за информационни технологии болниците трябвало да отделят всяка година 4% от разходите си. Изграждането на информационната система на НКБ е започнала още през 2002-2003 г. Доц. Пилософ добави, че повечето от нейните цели вече са постигнати, но има още работа по нея.
06.04.2009 Zdrave.net

Радио "Фокус" - Пирин, новини в 9.30 часа
2 новина
Финансовата криза за момента не засяга фармацевтите, а други области. При нас хората идват когато са болни, а не когато имат пари и се чудят как да ги изхарчат. Това каза за радио ‘‘Фокус’’ председателят на фармацевтичната колегия за Благоевград Дмитрий Тюлеков. По думите му, към момента се забелязва друга тенденция, вследствие на финансовата криза. Някои от фирмите намаляват цените на лекарства и в момента на пазара има доста лекарства с намалени цени.
понеделник, 6 април 2009

Радио “Фокус” - Благоевград - Общество
Въпросът с денонощната аптека в Благоевград не е чак толкова фатален. Много градове в България нямат денонощни аптеки и това не е болка за умиране, тъй като спешната помощ се осъществява от Спешен център-Благоевград. Това каза за радио ‘‘Фокус’’ председателят на фармацевтичната колегия за Благоевград Дмитрий Тюлеков.
По думите му, не е нормално за аптеките да работят през нощта. „Аптека на булевард Св. Св. Кирил и Методий в областния център на Пиринско работи до 1 часа след полунощ. Така че, аптека в Благоевград няма само от 1 часа през нощта до 7 часа сутринта”,допълни Тюлеков.
понеделник, 6 април 2009

Радио “Фокус” - Пазарджик - Общество
Радио "Фокус" - Пазарджик, новини в 13.30 часа
3.Новина
Проверка на радио „Фокус” – Пазарджик показа, че в голяма част от пазарджишките аптеки вече не се предлагат живачни термометри, а само електронни. Изчезването им от пазара се наложи, след като от 1 април влезе в сила забраната на правителството за продажба на старите уреди. Според фармацевтите новите приспособления, които заместват живачните термометри обаче са значително по-скъпи от старите модели. Според пациентите, а и самите аптекари, електронните уреди не измерват точно температурата.
понеделник, 6 април 2009

Информационна агенция “Фокус” - Здравеопазаване
Да се изгради независим акредитационен орган за продължителна медицинска квалификация, искат медици
Цветомира ГЕОРГИЕВА
София. Предстои да се изгради независим, одобрен от Министерството на здравеопазването, акредитационен орган за продължителна медицинска квалификация. Това съобщи на пресконференция след края на Международната среща по проблемите на продължаващото обучение на лекарите доц. Тодор Попов, председател на Съюза на българските медицински дружества (СБМД), предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Попов този орган трябва да функционира в съдружие с Български лекарски съюз (БЛС) и СБМС.
С поред него в една такава система трябва да има цензурна част, която да определя качеството, да се въведе контрол и пр. Как точно ще изглежда системата не може да се каже, но в следващите месеци ще направим всичко необходимо тя да започне да функционира по европейски образец, бе категоричен Попов.
„Европейският съюз иска от всички свои членове да дадат доказателства, че са узрели в отделните области. За съжаление в областта на здравеопазването няма такива изисквания и се допуска всяка страна да води собствена политика”, коментира доц. Попов. По думите му това многообразие от различни здравни политики може да бъде преодоляно, ако се създаде система за хармонизация, която да наблегне на продължаващото медицинско образование. „Всеки един професионалист в областта на здравеопазването трябва да бъде мотивиран да се самоусъвършенства. Тук е ролята на неправителствените организации да координират всички тези дейности”, каза още той.
По време на срещата участниците в нея са разисквали проблемите в областта на продължителната медицинска квалификация като цяло и как може България да се справи с тях. Системата за продължителна квалификация беше осакатена през 2004 г. с промяна на закона, която доведе монопол върху продължаващото образование от страна на бившия председател на Български лекарски съюз Андрей Кехайов, заяви Тодор Попов. По думите му Кехайов се е стремял към контролирането на продължаващото образование, тъй като в реализирането му има много пари. Това доведе до едно опорочаване на всичко, което беше създадено до тогава, добави той.
„С избирането на нов Управителен съвет на БЛС и нов председател обстановката коренно се промени. Това, което се правеше в тази област беше един вид подигравка с нашия престиж”, каза още председателят на СБМД.
Председателят на БЛС д-р Божидар Нанев коментира, че това би могло да стане чрез създаването на независим акредитационен съвет. Такъв съвет, който да използва сегашните възможности на закона, би могъл да бъде създаден изключително бързо, каза той.
Този орган по закон трябва да бъде създаден от БЛС, но със съдействието и одобрението на Министерството на здравеопазването.
Чуждестранните гости споделиха, че промените в тази област трябва да се правят стъпка по стъпка, а не революционно. Според тях трябва да се гледа в бъдещето и да се изгради нова система за продължаващото обучение на лекарите.
На форума присъстваха представители на ръководството на БЛС, д-р Бернар Майе – председател на Международната организация по продължаващото обучение (UEMS) и др.
понеделник, 6 април 2009

Категории новини