сряда 15 април 2009 - 18:08:27
06.04.2009 г.
България е сред 27-те държави с туберкулоза
България е сред 27-те най-засегнати държави от лекарствено-резистентна туберкулоза в света, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО). У нас болестта превзема циганските гета. Отказът от профилактика и лечение води до бързо разпространение на заболяването. Най-засегнати са пловдивските и варненските цигански квартали.
За силно засегнати от болестта, според СЗО, се смятат страни, в които има 4000 или повече случая за година, или 10% от новите случаи на туберкулоза. В четири държави - Китай, Индия, Русия и Южна Африка, са 60% от световния брой на случаи на мултилекарствена резистентна туберкулоза.
За да се справи светът с епидемията, са необходими 15 млрд. долара. Средствата ще бъдат събрани до 2015 година. Ще бъдат увеличени инвестициите за изследване и разработване на нови лекарства, ваксини и методи за диагностициране на туберкулозата. Ще се осигури достатъчно предлагане на висококачествени лекарства; ще се разработят нови методи за справяне с болестта.
в. Атака – стр. 4

Идат ли тежки времена за фармацевтите у нас
Светлана ЖЕЛЕВА
Владимир Джераси е магистър-фармацевт и управлява с още двама съдружници общо 5 аптеки в столицата. Решихме да се сдружим и да разширим бизнеса си, защото поединично щеше да ни бъде по-трудно, лаконичен е той. Първата аптека я създават през 2000 г., втората - година по-късно, третата се появява през 2004 г., а през м. г. откриват още две. Другите бизнес партньори са съпругата му Павлина и една обща приятелка - Юлия Дарашка. Винаги съм искал да се занимавам с фармация, защото е приятно и перспективно занимание, казва Джераси. Аптеките на Джераси и компания са модерни, с обособени две части: в едната фармацевтите се занимават само с продажби и консултации на лекарства, хранителни добавки и други медикаменти без рецепта, а консултант-про-давачите предлагат бяла и декоративна козметика, макияж.
Не е работа на аптекаря да продава шампоани, обяснява Владимир. Всеки ден тримата съдружници са в аптеките, продават и консултират хората. Натиск У нас няма по-променян документ от Закона за лекарствата: частта, в която са поправките, стана по-дълга от самия закон, посочва Джераси. Аптекарите живеем в несигурност, всички мислят, че милиони се въртят при нас, но бизнесът ни е регулиран - има пределни цени на лекарствата, на надценките, висок ДДС. Нова регулация ни притиска с това, че за лекарства, които се заплащат от здравната каса, да нямаме право на надценка върху тях. Например получавам медикамент за 300 лв. и на тази цена трябва да го продам на пациента. И ме карат върху този препарат да плащам ДДС, данъци за моя сметка. Ние сме здравно заведение, но в същото време фирма като всички други, която не трябва да бъде принуждавана да развива социална дейност, разсъждава Джераси.
Ако фалират 5 аптеки в София, това няма да се усети, но ако в Горна Малина или Елин Пелин една аптека се закрие, става много сериозен проблем. Ние сме единственият бизнес, който не иска нищо от държавата - нека само да ни оставят да работим, както сме го правили години наред, аптеките имат достатъчно потенциал да оцелеят, смята фармацевтът. Прогнози В противен случай липсата на печалба ще убие сектора. Заради кризата и рестрикции софийските аптеки прогнозират спад в оборота от 15%. Той ще се усети още в средата на лятото. Покупателната способност на хората пада, повечето пациенти търсят все по-евтини лекарства. Поредният удар срещу аптеките е забраната за продажби на детски млека, това е безумие по всички стандарти на Евросъюза. Такава скоростна поправка от парламента не е имало -за 5 дни я приеха, от второ четене до публикуване в Държавен вестник, ядосва се Владимир. Недомислието на депутатите доведе дотам, че тези детски храни може да се продават в супермаркети и бензиностанции, но не и при нас. Има само няколко млека, които са за строго специфични болести при новородени и те може да се продават в аптеките, защото се заплащат от здравната каса.
в. Пари – стр. 23

Преподават секс в час по история
Румяна МИЛЕВА
София. Школски медсестри ще обучават столичните гимназисти на безопасен секс. Те ще им представят историята на контрацепцията по нестандартен начин - все едно, че са в час по история. Половото съзряване пък ще бъде представено като час по биология. Преди това белите касинки ще преминат обучителен курс, обясни д-р Нели Нешева, шеф на дирекция "Здравеопазване" в Столична община. Сестрите ще работят в колаборация с акушер-гинеколози. Модерната програма е одобрена от МОН. Тя е изготвена от Българското дружество по акушерство и гинекология, Българската асоциация по семейно планиране и фармацевтичната компания "Гедеон Рихтер". Предвижда се през есента да се включат и други градове.
в. Стандарт – стр. 8

д-р Инго Юнге, лекар: Всичко, което расте над земята, е изключително полезно
Дима ТОНЕВА
- Д-р Юнге, какво представлява медицинската астрология?
- Това е една древна мъдрост, която някога хората са развивали и за която са се грижили. Наричала се е медицина на мистериите. В днешно време има само това, което е останало от Хипок-рат. След като 400 години е потъвала в забрава,
ЧРЕЗ РУДОЛФ ЩАЙНЕР И АНТР0П0С0ФИЯТА ТЯ Е БИЛА СЪЖИВЕНА И ОСЪВРЕМЕНЕНА От изключително значение е дали този вид медицина се практикува с популярните хомеопатични лекарства или човек променя целия си начин на мислене.
- Вие самият как се запознахте с нея?
- Бях действащ хирург. В КАРИЕРАТА МИ НАСТЪПВАШЕ
АПОГЕЙ И ТРЯБВАШЕ ДА СТАНА ШЕФ НА КЛИНИКА Но се запознах с тази медицина и всичко друго остана зад гърба ми - пред мен се отвориха възможности, за които дори не бях предполагал, че съществуват и че са възможни. Много от това, което по-късно преживях, практикувайки тази медицина, не бих го повярвал, ако някой ми го разкаже, но аз съм го преживял.
- Има ли болести на нашето съвремие, кои са те, според медицинската астрология?
- Има такива. Преди всичко това са
ЗАБОЛЯВАНИЯТА, КОИТО НИЕ ПРЕДИЗВИКВАМЕ ИЗКУСТВЕНО
чрез химически лекарства. Някога автоимунни болести изобщо не са съществували, те са се появили след като е започнало използването на химическите лекарства. Например ау-тизмът. Той се появява, когато хората започват да бъдат ваксинирани.
- Няколко правила за добро здраве?
- Най-важно е храненето. Ако се храним пълноценно и здравословно, много от проблемите ни се решават от само себе си.
Вземете картофите... В МОМЕНТА, В КОЙТО ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА ЯДАТ КАРТОФИ, СЕ ПОЯВЯВАТ ДВЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
които преди това са били непознати - туберкулоза и сърдечен инфаркт. Може да го приемем за случайност, но ако поискаме, можем да намерим и научните доказателства за това. Тези болести се дължат на факта, че картофът съдържа много голямо количество бензоди-азепин - вещество, познато в психофармацията. Другата причина картофът да не е добра храна за европееца е, че в червата на човека той не се хра-носмила изцяло. ФУНКЦИИТЕ НА ХРАНОСМИЛАНЕ ОТ СТОМАХА СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ В МОЗЪКА където изобщо не е мястото да бъдат преработвани вещества. Това води до умствена умора. Направете си експеримент - едно хранене само с картофи. Ще усетите, че след това задължително ще имате нужда от чаша силно кафе, за да не заспите.
- Коя е добрата храна?
- Зърнените култури. Всичко, което расте над земята, е изключително полезно за човека. И всичко, което е зряло на слънчева светлина. Консервантите и изкуствените торове по-скоро допринасят за това храната да ни разболява.
- Правилата за добро здраве?
- Най-важно е храненето. Много важно за бъдещото здраве на човечеството е да се погрижим за възпитанието на децата и да ги отглеждаме правилно.
МНОГО ЧЕСТО ДНЕШНИТЕ ДЕЦА СА ОТГЛЕЖДАНИ КАТО ВЪЗРАСТНИ и това създава у тях едни нездрави тирани.
- Какво не бива да ядат те?
- До около третата година всяко дете чувства много добре какво не му понася и го плюе. Най-добре е да не бъдат карани насила на каквото и да било. В днешно време има и твърде много сладки неща, които са индустриални и водят до поведенчески нарушения и свръхактивност. Добре е да се ограничава консумацията им.
в. Национална бизнес поща – стр. 26

Фармацевти връщат млеката в аптеките
За нова промяна в Закона за лекарствените продукти, която да върне хуманизираните млека в аптеките, настояват фармацевтите. Изменението, което бе гласувано преди време от депутатите, забрани продажбата на заместителите на майчиното мляко в аптеките. "Важно е тези млека да са при нас, тъй като има доста видове и към някои от тях децата имат непоносимост. Консултацията с фармацевт винаги е полезна", обяснява аргументите на гилдията Димитрия Стайкова, председател на регионалното сдружение.
в. Труд Пловдив – стр. 3

Достъпни лекарства за болните от остеопороза
Протестите на болните от остеопороза спомогнаха за промените в новия реимбурсен списък на лекарствата, който ще бъде публикуван на 1 април. Предвидени са две възможности за реим-бурсация на лекарствата за болните от остеопороза - с 25% за лекарства, които намаляват с 30% риска от счупване, и с 50% за лекарства, които намаляват риска от счупване с 60%. Болните от остеопороза ще могат да закупуват своите лекарства с новата реимбурса-ция от 1 юни. Темата за превенция-та, за реимбурсацията на измерванията и лечението от осеопороза, бе основна тема на кръглата маса в хотел „Шипка", обсъдила Европейската харта за правата на пациента. „Бих искал да изразя огромното значение, което отдавам на начините и профилактичните методи за предпазване от остеопороза и на Европейската харта за правата на пациентите като основен елемент, гарантиращ защитата на пациентите. Смятам, че мобилността на пациентите и на здравните работници ще се увеличава през идните години в рамките на Европейския съюз, че на всички граждани на ЕС е необходим еднакъв достъп до здравните грижи при спазването на принципите на универсалност, качество, безопасност и солидарност, като по този начин се допринася за социалното и териториалното сближаване на ЕС", сподели проф. Влад-ко Панайотов - член на Европейския парламент в поздравителен адрес до организираната от Асоциация „Жени без остеопороза" кръгла маса. Тя бе посветена на „Правата на пациентите с остеопороза в България" в контекста на европейските инициативи и реал-ностия. Организирането й е свързано и с приближаването на 18 април -Европейски ден за правата на пациента, който ще се чества по региони за втори път в България, а болните от остеопороза настояват той да стане официален в страната. Към борбата за реална политика за защита на правата на болните от остеопороза се присъедини и Националното сдружение на общопрак-тикуващите лекари, което също участва в кръглата маса, събрала болни, представители на МЗ, на обществени организации, медии. Участниците във форума излязоха с обръщение до иституции и управляващи, което гласи: „Независимо че България е сред страните, признали остеопорозата за приоритет на здравната си политика с приемането през 2006 г. на Националната програма за ограничаване на остеопорозата 2006-2010 г., ниската реимбурсация на лечението и ограниченията в реимбурсацията на диагностиката поставят бариери пред достъпа на хората до навременна диагностика и лечение, преди първата фрактура. Не са на необходимото ниво и грижите за хората, получили остеопорозни фрактури по- отношение на рехабилитацията, качеството на живот и социалното подпомагане на обездвижените и инвалидите. Ето защо, отчитайки 14-те права, залегнали в Европейската харта за правата на пациентите, настояваме: профилактиката, диагностиката, лечението и рехабилитацията на остеопорозата да станат реална здравна и социална политика с практически действия и резултати, като се предоставят адекватни ресурси за нейното откриване и лечение."
в. Втора младост - стр. 7

Информационна агенция “Фокус” - Институции
В 82% от селата у нас няма работещ лекар на пълен работен ден, според Асоциацията на българските села
София. В 82% от селата в България няма работещ лекар на пълен работен ден, а продължава тенденцията да се разчита на лекари на повикване от друго населено място. В 42,5% от селата има здравни пунктове, но те не са функциониращи. В 90,5% от селата няма стоматологичен кабинет. Тези данни са били представени на провелия се двудневен форум на Асоциация на българските села( АБС ), на тема “Възможности за реализация на инвестиции в сферата на здравеопазването в селата”, съобщиха от асоциацията.
На форума са присъствали общопрактикуващи лекари, инвеститори в сферата на лечебните и възстановителни дейности, както и желаещи да инвестират в рехабилитационни домове, дневни центрове за възрастни хора, хосписи, спа-центрове, обекти за селски туризъм и др.
По време на срещата Асоциация на българските села е представила инвестиционни профили на села, където има налична материална база и предпоставки за развитие и реконструкция на здравни заведения и лечебници. На форума са представени и проблемите и възможностите за реализация на инвестиции в сферата на здравеопазването и социалните услуги в селата. В дискусията е обърнато внимание за възможностите за реконструкция и оборудване на държавни и общински лечебни и здравни заведения, както и за повишаване броя на добрите клинични и лечебни практики в селата.

Радио "Фокус" - Пирин, новини в 16.30 часа
Новина3
Въпросът с денонощната аптека в Благоевград не е чак толкова фатален. Много градове в България нямат денонощни аптеки и това не е болка за умиране, тъй като спешната помощ се осъществява от Спешен център-Благоевград. Това каза за радио ‘‘Фокус’’ - Пирин председателят на фармацевтичната колегия за Благоевград Дмитрий Тюлеков.По думите му, не е нормално за аптеките да работят през нощта. „Аптека на булевард Св. Св. Кирил и Методий в областния център на Пиринско работи до 1 часа след полунощ. Така че, аптека в Благоевград няма само от 1 часа през нощта до 7 часа сутринта”,допълни Тюлеков.

Радио "Фокус" - Пирин, новини в 10.30 часа
3.новина
Финансовата криза за момента не засяга фармацевтите, а други области. При нас хората идват когато са болни, а не когато имат пари и се чудят как да ги изхарчат. Това каза за радио ‘‘Фокус’’ - Пирин председателят на фармацевтичната колегия за Благоевград Дмитрий Тюлеков. По думите му, към момента се забелязва друга тенденция, вследствие на финансовата криза. Някои от фирмите намаляват цените на лекарства и в момента на пазара има доста лекарства с намалени цени.
На въпрос: Има ли населени места в област Благоевград, в които няма аптека?, Тюлеков каза , че в малките населени места няма аптеки. „В по-големите села, където имаше аптеки и работеха със Здравната каса , прекратиха дейността си поради глоби, които им наложи Здравната каса. Сега жителите на тези населени места са доста затруднени”, коментира още председателят на фармацевтичната колегия за Благоевград Дмитрий Тюлеков.

Категории новини