сряда 15 април 2009 - 18:04:38
05.04.2009 г.
Aceнa Стоименова, председател на Комисията по качество в БФС: До пет заплати глоба за илач без рецепта
Изискването да не се дават без рецепта лекарства, които се отпускат само по лекарско предписание, залегна още през 2005 г. в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. За жалост обаче не се спазваше. Една от причините беше заниженият контрол. Малкото инспектори в Изпълнителната агенция по лекарствата нямаше как да обхванат 4400 аптеки. Сега за нарушителите фармацевти е предвидена парична санкция от една до пет минимални работни заплати. Освен това те ще отказват да изпълняват рецепта на хроничноболен, ако след 6 месеца той не я е актуализирал при доктора си. Целта е пациентите със социално значими заболявания да се лекуват ефективно. Сега има хора, които с години си купуват определени хапчета, без да са видели очите на джипито си. При продължителна употреба обаче организмът привиква към дадено лекарство и то спира да изпълнява лечебната си роля. Предвидено е също фармацевтите да звънят на лекуващия лекар в случай, че се усъмнят, че предписаните медикаменти са несъвместими или в продължителността на лечебния курс.
в. Стандарт - стр. 22

В аптеките ще ни мерят кръвното и захарта
Румяна МИЛЕВА
Например отива пациент с наднормено тегло в аптеката, за да вземе поредната опаковка срещу високо кръвно. Макар че лекарството му е препоръчано от лекуващ лекар, фармацевтът ще зададе няколко въпроса. Целта е
да накара хипертоникът да се замисли Например: "Прекалявате ли с висококалорични храни?", "Преяждате ли вечер?", "Движите ли се достатъчно?"
Все повече млади хора се оплакват от високо кръвно и това е тревожно. Дори деца на 10 години имат по-високи показатели от нормата, алармираха наскоро специалисти. Профилактиката е особено важна, защото повечето килца водят след себе си риск не само за покачване на кръвното, но и на захарта в кръвта, на лошия холе-стерол и триглицеридите. А оттам започват да страдат сърцето и всички органи.
В Западна Европа редица аптеки предлагат допълнителни услуги като мерене на кръвното налягане и захарта в кръвта. У нас тези практики също ще започнат да се налагат, убедени са експертите на Българския фармацевтичен съюз (БфС).
Хора в активна възраст тичат в аптеката, за да си купят "хапче за глава", без да си дават сметка, че причините за главоболието могат да бъдат толкова много, изтъква Асена Стоименова, председател на Комисията по качество към фармацевтичния съюз. Неразположението може да се дължи на преумора и просто да е необходима почивка. Може да е от непроветрено помещение. Или индикация за друго заболяване. Тогава?
"Ако до 3 дни болката не отшуми, трябва да се консултирате със специалист". Такъв съвет ще дават магистър-фарма-цевтите. Подготвяме указания за отговорно самолечение, които ще предоставим в аптеките, изтъкна Стоименова. Според нея хората ще започнат да си дават сметка, че да си купиш лекарство не е като да си пазаруваш хляб и че хапчетата съвсем не са бонбони. Те ще спрат да се учудват, когато аптекарят ги попита: "Взимали ли сте преди този препарат?" или "Какви хронични заболявания имате?"
Лекарствата без рецепта също могат да са опасани, изтъква Асена Стоименова. Честата употреба на аспирин може да провокира язва или подагра, изтъква тя. Лекарствени продукти пък, които съдържат пара-цетамол, могат да се употребяват
без лекарски контрол само 3 дни Злоупотребата с тези продукти може да доведе до увреждане на бъбреците и черния дроб.
Дори при купуването на хранителни добавки и витамини хората пак имат нужда от допълнителна информация, казва експертката. Някои билки се отразяват благотворно на едни, на други не действат, а на трети дори не им понасят.
Организмът на всеки е уникален. Понякога обаче хората не могат да се ориентират в изобилието от здавословни продукти, които се предлагат. Именно аптекарите ще са тези, които ще бъдат промоторите на природните продукти. Те ще обръщат внимание и на това, че трябва да се внимава, когато билката или хранителната добавка са част от лечебния процес.
Гинко билобата например трябва да се взима 2 часа преди или 2 часа след приема на друго хапче, даде пример експертката. Причината е, че съставките на двете субстанции се борят за едни и същи ензими и взети заедно, лечебните им ползи намаляват.
В някои случаи пък, независимо че четат листовката, пациентите имат нужда от важни уточнения, изтъква Стоименова. Например как си взаимодейства дадено лекарство с друго, какви храни и напитки са подходящи по време на приема му, кога се увеличава рискът за нежелани реакции.
***
Говорим си на четири очи
Идеята фармацевтите да ни съветват никак не е лоша. Дано обаче това се приложи на практика, защото несъмнено ще им отнема повече време. Докато аптекарят ни задава въпросите, другите на опашката ще по-тропват с крак. Но по-доб-ре да се забавиш с 10 минути и да бъдеш обслужен качествено, отколкото през куп за грош.
Хора с някои заболявания обаче няма да искат всички да чуват здравните им несгоди. Именно затова според новите правила пациентите имат право на конфиденциална консултация с фармацевта. Разговорът ще става на четири очи в специално помещение. Там, където няма такава възможност, фармацевтът ще консултира по телефона или чрез електронната поща.
Тази практика отдавна е наложена в старите членки на ЕС. За да имат обаче смисъл съветите от разстояние, фармацевтът трябва да познава добре здравословния статус на човека. Хората ще се убедят, че имат нужда от личен фармацевт както от личен лекар или зъболекар, твърдят експертите.
в. Стандарт - стр. 26

На близо три хиляди души в Община Опан, Старозагорска област, им се налага да пътуват до съседни градове, за да си купят лекарства.
Причината е, че в цялата община няма нито една аптека. Местните жители, повечето от които възрастни, с различни заболявания, се оплакват, че пътните разходи за лекарства натоварват допълнително и без това скромните им пенсии.
Единствената аптека в село Опан, която в продължение на години обслужвала и жителите на останалите 12 села в общината, затворила врати преди шест месеца.
Анкетиран: От Стара Загора ходя да си взимам лекарствата, а тук ми е джипито, да. И плащам шест лева пътни, да отида да взема лекарствата и да се върна.
Анкетиран: Какво правим ли? Караме сина да си идва от Стара Загора, да си остави работата, да дойде д ни донесе лекарства, тъй като баща му е сърдечно болен.
Хората се жалват, че аптеката в селото им била затворена, защото фирмата - собственик на помещението искала висок наем, а пък оборотът не бил голям. Местните жители дори с направили подписка с искане в селото им да има аптека.
Анкетиран: 190 човека са разписани, имаше и още, но прекратихме, като ходихме при кмета и каза, че няма да може да стане.
Кметът на Опан Минчо Чавдаров обяснява, че е предложил на собствениците на аптечното помещение да го продадат на общината, но те се отказали. Другият вариант в селото отново да има аптека, бил да се преустрои общинско помещение, но пак нямало гаранция, че някой фармацевт ще прояви интерес да го наеме.
Минчо Чавдаров: Нямам законово правомощие да назнача аптекар или пък да започна да развивам аптечна дейност.
Въпреки всичко, хората в Опан не губят надежда, че някой ще ги съжали и ще дойде да отвори аптека в селото им.
Нова телевизия - Календар - информационна емисия 19:00 ч.

“Само презервативи и аспирин без рецепти” е водещо заглавие от страниците на в. “Марица – Пловдив” .
На пациенти, лекари и фармацевти тези дни определено ще им трябва консултация с психиатър. Здравната каса ги побърка с указания, които самата тя издаде, а после отмени. От месец докторите предписват лекарства на бяла принтерна хартия, тъй като от 1 април трябваше да отпадне старата индигирана рецепта, използвана досега. Оказа се, че има проблем с номера на разпечатване и касата няма да плати парите на аптеките. Пациентите бяха принудени да обикалят из кварталите, а фармацевтите и лекарите да преписват рецепти до среднощ. Ситуацията е много нервна, такъв батак никога не е имало, коментираха объркани аптекарите. След неколкодневна каша НЗОК издаде указание, което определя реда за издаване на рецепти. Важните инструкции бяха разпратени вчера. От тях става ясно, че индигираните бланки ще важат до 31 май. Ще се приемат и белите, влезли в сила от 1 април. Дотук няма проблеми. След внимателно разучаване на указанието обаче става ясно, че в новите рецепти няма да има ЕГН на лекаря, както беше в старите. Докторът ще фигурира само с т. нар. УИЙГ - уникален идентификационен номер. Проблемът е в това, че до 31 май ще се отчитаме по старите образци, в които има ЕГН на лекаря, каза председателката на Съюза на фармацевтите в Пловдив м.ф. Димитрия Стайкова, допълва вестникът. “Глоби от 1000 лева за незаконна реклама”, пише вестникът. Работниците от фирма „Чистота" започнаха да махат с пароструйка афишите, разлепени на непозволени места. Плакатите бяха свалени вчера по обяд в подлеза под Централната поща на „Гладстон". Безпрецедентната чистка е разпоредена от кмета Славчо Атанасов. Рекламата вече ще се слага само на места, определени със заповед на градоначалника. Те са предложени от шестимата районни кметове. Рекламните агенции са поканени в понеделник на разговор при зам.-кмета по обществения ред и сигурност Руси Панчев, допълва вестникът. “Без 55-метровата кула и мост до Трихълмието”, отбелязва изданието. Рухна недовършеният музей на тракийската култура от южната страна на Тунела. Дни наред багери събаряха триетажната конструкция от стомана и бетон. От площадката в съседство с Понеделник пазара са извозени близо 15 000 тона строителни отпадъци, каза инж. Димитър Георгиев, управител на парфюмерийна компания. Бизнесменът е собственик на земята под тъй наречения някога Археологически музей. Разчистването на терена ще приключило двадесетина дни, обясни инж. Георгиев. След това пак ще продължават археологическите разкопки, допълва вестникът. “30.5 милиарда лева пари назаем управляват фирмите в България, сочи статистиката на Централната банка към края на февруари”, пише вестникът. Кредитите за бизнеса през втория месец от годината обаче са се увеличили само с 49.315 милиона, докато нарастването през януари е било с 242.3 милиона, допълва в. “Марица – Пловдив”.
Информационна агенция “Фокус” - Общество

Акция на седмицата – Българска роза Севтополис АД
От: Красимир Йорданов
Книжата на Българска роза Севтополис бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в традиционната съботна рубрика „Акция на седмицата“. Във вторник казанлъшкото дружество обяви прогноза за бъдещата финансова картина за настоящата година. През седмицата капитализацита на компанията се повиши с 1,25% и в момента тя струва общо 7,8 млн. лв. През последните пет работни дни над 33 хил. акции смениха притежателя си. През 2009 г. Българска роза ще търси възможности за намаление на себестойността на произвежданата продукция чрез оптимизиране на преките производствени разходи, намаляване на разходите до пълна себестойност и увеличаване натоварването на производствените мощности като резултат от реализацията на инвестиционната програма. Тъкмо поради това компанията прогнозира увеличение на печалбата от 4 пъти до 1,75 млн. лв. и ръст на продажбите от 15 на сто до 14,328 млн. лв. Печалбата на Българска роза Севтополис за миналата година спадна три пъти до 434 хил. лв. в резултат от намаления обем производство и натоварване на мощностите на 78% от капацитета, неритмични доставки на активни фармацевтични субстанции от внос, увеличение на себестойността на продукцията заради нарастване на изкупните цени на растителните суровини и негативното развитие на курса на щатския долар спрямо лева. За 2008 година в производството на таблетни лекарствени форми се наблюдава спад от близо 6 на сто спрямо 2007, което е резултат от големи забавяния на доставките от внос на основни суровини за таблетното производство като производствените мощности са с натовареност на капацитета от 78 на сто. Количеството от реализираната продукция от тази група също бележи спад от 7,5% спрямо миналата година. Основният клиент на компанията от Казанлък е Софарма АД, като дружеството има сключен дългосрочен договор с последното до 2013 година. 96% от продажбите на Българска роза Севтополис са към Софарма АД. Основни акционери в Българска роза Севтополис АД са Софарма АД с дял от 46 на сто, Телсо АД, което притежава 6,3% и УПФ Доверие с дял от 6,76%. Основната сфера на дейност на Българска роза Севтополис е концентрирана във фармацевтичното производство на готови твърди лекарствени форми и фитохимично производство на субстанции на основата на растителни суровини. Миналата година инвестираните средства от Българска роза са на стойност 5,327 млн. лв., по-голямата част от които са за доставка на машини, съоръжения и оборудване, както и за изграждане и пуск в експлоатация на нов цех. За 2009 са планирани инвестиции на стойност 6,7 млн. лв. Инвестициите през настоящата година ще са насочени към технологично обновяване на производствената база с цел намаляване на разходите и увеличаване производителността.
04.04.2009
investor.bg

Страх лекарства пази
Медикаментите да се продават с рецепта е изискване от 1990 г., но никой не го спазва
Отново неразбория с лекарствата. Поредната. Този път спорът не е до включването на едно или друго лекарство като безплатно в „позитивния" списък на НЗОК, или пък с дефицит на някое животоспасяващо средство. Сега на преден план излезе задължителното въвеждане на продажбата на лекарства срещу рецепти - изискване, което се стовари като гръм от ясно небе върху пациентите.
Всъщност изискването трябваше да бъде въведено още през 1990 г., когато е приет тогавашният Закон за лекарствените продукти. Той „де юре" въведе задължителното използване на рецептите. Изключение са т. нар. ОТС продукти (абревиатурата идва от английски), които са свободни и се търгуват без лекарско предписание. Повод за въвеждането на „забравеното правило" стана приетата от Българския фармацевтичен съюз (БФС) и одобрена от Министерството на здравеопазването Добрата фармацевтична практика - закъсняла, но необходима стъпка.
В резултат аптекарите започнаха да връщат пациенти с оправданието, че били нередовни. Тръгна слухът, че вече всичко на лавиците се продава с рецепта. По този повод главният секретар на съюза Габриела Вутева казва: „Порочната практика си вървеше безпроблемно и никой не ограничаваше свободните продажби. Сега обаче вече не е така." Всъщност няма нищо ново - броят на лекарствата, които досега се продаваха с рецепти, е същият. Както преди са и лекарствата, които сега се предлагат свободно.
Ползите
Започнаха спекулациите, някои дори питаха дали и витамините вече не са с рецепти. Всъщност отговорът бе съвсем прост: на лекарствата, на чиято опаковка е записано, че се отпускат по лекарско предписание, изискването е в сила, останалите - можеш да купуваш свободно. Това се определя от Изпълнителната агенция по лекарствата, която издава разрешенията за употреба според състава на лечебния препарат, посочен в паспорта му от производителя (вносителя). Магистър фармацевтът Владимир Джераси, който е член на УС на БФС, казва, че преценката на производителя не е случайна, защото преди серийното производство лекарството е минало клинични изпитания.
Ползата от подобна мярка е, че след първоначалната вълна от пациенти в коридорите пред лекарските кабинети, системата ще заработи нормално, но така пациентите ще се предпазят от безразборното пиене на лекарства. Някои лекарства след продължително използване могат да станат безполезни, без самите пациенти да знаят това, коментират фармацевти. Дори хапчетата антибебе, които са хормонални препарати, са противопоказни за жени с няколко типа заболявания. Медикамент за лечение на Паркинсон, комбиниран с алкохол, постига ефекта на опиатите и затова се използва от учениците.
Не всички рецепти са еднократни
Успокоение сред пациентите донякъде настъпи, след като се изясни, че за почти всички хронични заболявания важат рецепти с шестмесечен срок на действие. Което ще спести чакането пред кабинетите на личните лекари. Според Владимир Джераси хронични са например неврологичните заболявания, сърдечните също. Коментирайки новия режим на работа на аптеките, общопрактикуващ лекар призна, че засега няма завишено търсене на рецепти над обичайното. На опашките са обикновено възрастни хора с рецептурни книжки за купуване на лекарства с намаление.
Борбата за кърмачетата
Аптеките се оказаха потърпевши и заради промяната на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина от август 2008 г., който отвори пътя към дрогериите без ограничение на всички хранителни продукти за деца. А те съставляваха около 40% от аптечните артикули. Съюзът на фармацевтите ги обедини в шест групи и предложи те наново да се продават в аптеките.
Освен храните за кърмачета, тук влизаха и т. нар. преходни храни за деца до 3-годишна възраст на зърнена основа, нискокалоричните храни за отслабване, хранителните добавки, препаратите за спортисти и културисти, за диабетиците. За да не бъдат ощетявани обаче дрогериите и супермаркетите, предложението бе те да останат на щандовете на магазините.
В началото Българският фармацевтичен съюз получи подкрепа от Министерството на здравеопазването и от здравната парламентарна комисия. По време на второто четене на поправките в Закона за лекарствените продукти обаче последва обрат и всичко остана постарому.
Единственото изключение бе, че на аптеките се разреши да продават диетичните храни със специални медицински цели, които се заплащат от НЗОК, сред които например са и млеката за кърмачета с непоносимост към животинските белтъчини. Делът на тия продукти със специални медицински цели е обаче само 2% от общото потребление на детски храни.
Главният секретар на БФС Габриела Вутева коментира, че на запитването до ЕС дали там има такива ограничения в търговията, отговорът е, че не им е известна такава практика.
Съдебният удар
С цените на лекарствата, продавани в аптеките, е свързано и излязлото на 30 март 2009 г. решение на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) по повод на касационни жалби от директора на НЗОК и от БФС. Те се отнасят до предишното решение на тричленния състав на съда, което отменяше пределната цена за медикаментите от лекарствения списък на Здравната каса и максималната им стойност, заплащана от здравноосигуреното лице. ВАС потвърди решението на тричленния състав с мотива, че НЗОК има правомощие да договаря цените на лекарствата от позитивния списък или за частично заплащане, но не и да регулира пределните цени и максималната стойност на заплащането. Съдът смята, че касата е иззела правомощията на Министерството на здравеопазването, което единствено може да регулира цените на лекарствените продукти.
Глобите
Председателят на БФС м. ф. Мирослав Ненчев твърди, че още с влизането в сила на Добрата фармацевтична практика се повишава контролът върху аптеките. Наистина наказанията за провинилите се са определени в Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите, но без новите европейски норми те били неприложими. Сега санкциите варират от порицание до лишаване от права за дейност от 3 месеца до 3 години.
Глобите са от една до пет минимални работни заплати. За тежки прегрешения ще се смятат отпускането на лекарства без рецепта, аптеките, работещи без разрешения (каквито има през летния сезон по морето), или в които няма назначен магистър-фармацевт. От съюза обаче признават, че въвеждането на Добрата фармацевтична практика ще отнеме време, затова и наказанията няма да се въвеждат тутакси. На въпроса защо при наличието на действащ 20-годишен закон контролните органи в държавата не са упражнявали властта си, от БФС прехвърлиха отговорността върху държавата.
Как се образуват цените
Цената на лекарствен продукт, отпускан по лекарско предписание, извън тези от позитивния лекарствен списък, заплащан с публични средства, при продажба на дребно се образува от фиксирани надценки над цената на производителя. Те са съответно 6, 8 или 9% за търговците на едро и 18, 20 и 22% от производствената цена за търговците на дребно според заявената цена от производителя от 10, от 10.1 до 30 лева и над тази граница.
Пределните цени на лекарствените продукти по лекарско предписание се определят според критерия, че не могат да надхвърлят най-ниската цена на съответното лекарство в Румъния, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Португалия или Испания.
04.04.2009 money.bg

Концерт за пиано посветен на деня на здравния работник
Белият концерт на Медика ще потопи в музика Университетската болница "Александровска" на 7-и април
Концерт за пиано по случай празника на здравния работник ще се състои на 7-ми април в градинката на Университетската болница „Александровска”. Концертът е специален поздрав от фармацевтичната компания „Медика”, а домакини са Медицинска академия и „Александровска”.
Концертът ще бъде предшестван от кратка официална част, на която са поканени Ректорът на Медицински университет – София и Директорът на Университетска болница „Александровска”.
7-и април се отбелязва по целия свят като Световен ден на здравето, след като през 1948 г. на тази дата в Женева е създадена Световната здравна организация.
У нас от 1964 г. 7-и април се чества и като Ден на здравния работник - повод да почетем благородното поприще, на което са посветили живота си лекари, стоматолози, фармацевти, медицински сестри, акушерки, лаборанти и санитари.
04.04.2009 zdrave.net

Категории новини