сряда 15 април 2009 - 18:01:38
04.04.2009 г.
Сексиграчките вече и на лизинг
Българите забравиха да си купуват кондоми, пестят за хляб
Продажбите на предпазни средства и на различни сексиграчки са намалели през последните няколко месеца, оплакаха се фармацевти и магазинери при проверка на „Новинар”. Причината за спада в продажбите пък е финансовата криза, смятат аптекарите и консултантите от еротичните магазини.
Така например през миналата година по същото време хората много по-често са купували презервативи и лубриканти, докато сега тези продажби са спаднали значително. Намалели са продажбите и на виагра. В сексшоповете хората предпочитали да влизат единствено за да разгледат или пък да си купят само някоя евтина играчка или бельо, обясниха магазинери.
Глобалната криза се отразява не само на пазара на този сектор у нас. Някои от собствениците на сексмагазини дори вече обмислят да дават част от по-скъпите атрибути на лизинг, за да не губят всеки месец от инвестициите си.
Според експерти потребителите вече предпочитат да свият разходите си, като се въздържат от шопинг из сексмагазините. Това беше потвърдено и от световните агенции, които отбелязаха, че еротичната и сексиндустрията във Франция например регистрират значителен спад в продажбите си. Клиентите, макар да продължават да купуват, избират по-евтиното за сметка на скъпото и ефектното, отбелязват експертите.
в. Новинар – стр. 1

Стъпка към създаването на контрацептивно хапче за мъже
Денят, когато ще се появи ефикасно противозачатъчно хапче за мъже, се приближава, след като американски учени откриха генетичен дефект, който причинява безплодие у някои мъже, съобщиха в. "Дейли мейл" и в. "Индипендънт".
Дефектният ген засяга движението на сперматозоидите и не им позволява да проникнат през външната обвивка на яйцеклетката, за да влязат в нея и да я оплодят. Откритието може да се използва, за да се лекуват страдащи от тази рядка форма на безплодие и да се разработи ефикасно контрацептивно хапче за мъже.
Екипът на д-р Майкъл Хилдебранд от Университета на Айова случайно направил откритието, докато търсел причини за наследствена глухота в ирански семейства. Генът е от група, която преди е била свързана с безплодието у мъжки мишки. Анализът на ДНК е идентифицирал един-единствен ген Catsperl, който бил причина за наследствена форма на безплодие в две ирански семейства. Противозачатъчното хапче за жени бе разработено преди повече от 40 години и се оказа ефикасен метод за семейно планиране. Досегашните опити да бъде създаден орален контрацептив за мъже са неуспешни поради огромния брой сперматозоиди, които един здрав мъж произвежда всеки ден. Резултатите от изследването дават нови идеи за пътищата за създаване на лекарства, които нарушават оплождащата способност на сперматозоидите.
в. Класа - стр. 10

Пиано звучи в "Александровска"
Концерт за пиано по случай празника на здравния работник ще се състои на 7 април в градинката на Университетската болница „Александровска". Спонсор на културното мероприятие е фармацевтичната компания „Медика", а домакини са Медицинска академия и „Александровска" болница. Концертът ще бъде предшестван от кратка официална част, на която са поканени ректорът на Медицински университет - София, и директорът на Университетска болница „Александровска".
в. Телеграф - стр. 3

Местят тонове отрова
Валери РОЕВ
Тонове боклуци от отровно сметище край летище Доброславци от два дни се извозват към столичния район "Враждебна", видя "Телеграф". Още миналата есен жителите на Нови Искър пропищяха от отрупаните недалеч от домовете им отпадъци. По думите им по-продължителен престой на човек край незаконното бунище докарва на човек повръщане и главоболие. Фермери, които имат ниви до сметището, пък се оплакаха от обриви. Според тях почвата е замърсена с отпадъци от лекарствени продукти от цех на "Софарма" в квартал "Илиянци". При разравянето на сметището преди няколко дни дори открихме ампули на "Фармахим" отпреди десет години, разкри пред "Телеграф" адв. Николина Чакърова от инициативния комитет на Нови Искър. Не От фармацевтичната фирма обаче отричат да имат връзка със замърсяването. Нашата теза е, че такова сметище има, но не трябва "Софарма" да се свързва с него, обясни вчера изпълнителният директор на компанията Огнян Донев. По думите му бунището е образувано още през януари миналата година, а там незаконно са хвърляни всякакви отпадъци от различни фирми. "Въпреки това ние се ангажирахме да извозим отпадъците, като информираме надлежно Министерството на околната среда и водите", обясни той, добавяйки, че направените досега експертизи не са доказали, че отпадъците са опасни за здравето. Според местните жители обаче пробите са взети само от повърхността на сметището, а отровите са заровени на няколко метра дълбочина. От два дни обаче те са разкопани и се извозват с камиони към депото в квартал "Враждебна". Още през ноември миналата година "Софарма" получи предписание от столичната екоинспекция да изчисти отпадъците. Това решение обаче беше оспорено в съда и в крайна сметка потвърдено на горна инстанция през януари. Разравянето на сметището вече е факт, но преместването на отпадъците и стоварването им във "Враждебна" носи опасност от замърсяване на столицата, предупреждават еколози.
в. Телеграф - стр. 7

„ЛЕКАР НА БЪЛГАРИЯ" СА ПРОФ. ГЕНЧО НАЧЕВ И ВИОЛЕТА ДИМИТРОВА
Новите носители на професионалното звание "Лекар на България" са проф. Генчо Начев - кардиохирург, изп. директор на УНСБАЛ "Св. Екатерина", и проф. Виолета Димитрова - национален консултант по хирургия, началник на Първа хирургия при УМБАЛ "Александровска". Това съобщиха от в. "Български лекар". Званието се връчва от МЗ, Националния алианс "Живот за България", Съюза на учените в България, Съюза на българските медицински дружества, Пловдивското лекарско общество и в. "Български лекар" по повод Световния ден на здравето - 7 април.
в. Дума - стр. 3

Coca-Cola била създадена да лекува
Елеонора СИМЕОНОВА
Първата версия струвала 5 цента
В САЩ смятали, че газираното е полезно за здравето
Газираните напитки ­ те са навсякъде. В супермаркета, по павилиончетата, в хладилника. Има ги по много и различни ­ жълти, зелени, червени, примамват деца и възрастни. Кой обаче си дава сметка, че най-голямото изкушение сред газираните безалкохолни напитки е с убийствен черен цвят?
Бутилката с червен етикет, която днес е може би най-продаваното безалкохолно в света, е била създадена през XIX век. В края на март 1886 г. американецът Джон Пембъртън решава да създаде лекарство, което без проблем да може да се купува без рецепта. Така се ражда Coca-Cola. Напитката е съдържала вино, кофеин и кокаин, които, съчетани заедно, успешно се справяли с главоболието. След забраната на алкохола в Джорджия в края на същата година обаче се налага виното в рецептата да бъде заменено с безалкохолен сироп. Медикаментът се предлагал срещу пет цента на чаша в автоматите за газирани напитки, които били хит в САЩ по това време.
През първата година от пускането є в продажба колата не е особено харесвана. През първите осем месеца са продавани едва по 9 чаши на ден.
Пембъртън започва да се отчайва, но изведнъж нещата се обръщат на 360 градуса. Факт е, че през XIX век в САЩ се смята, че газираните напитки са изключително полезни за здравето.
Разпространяването на този факт кара хората бързо да започнат да търсят сладникавите безалкохолни. Заради обезболяващото си действие колата успява да измести от челните позиции останалите напитки на пазара и бързо става предпочитана.
Д-р Пембъртън обаче не осъзнава потенциала на безалкохолното и започва да продава части от компанията си на свои съдружници. Малко преди смъртта си през 1888 година той продава цялата останала част от фирмата на бизнесмена Ейза Кандлър. Той изкупува и останалите дялове и придобива 100% от компанията. Собствеността, която Кендлър всъщност придобива, му струва едва 2300 щатски долара. За няколко години усетът на бизнесмена към рекламата увеличава продажбите на сиропа почти десетократно.
Той решава да закрие фармацевтичната си фирма и заедно със съдружниците си основава Coca-Cola Company. Кандлър започва да събира фенове на безалкохолното, като раздава стотици талони за безплатна напитка.
Компанията продължава да се разраства и през 1894 година в град Далас, щата Тексас, е построена първата фабрика извън Атланта. Следващата година са открити и заводи в Чикаго, Илинойс и Лос Анджелис. През 1895 г., три години след създаването на компанията, Кандлър обявява, че Coca-Cola ще се пие във всеки щат и на цялата територия на САЩ. Мащабната рекламна кампания дава резултат и по времето на своята 50-годишнина напитката вече се е превърнала в национален символ на Америка.
Coca-Cola напуска САЩ за първи път през 1900 година, когато най-големият син на Кандлър ­ Чарлс ­ взима със себе си шише от напитката, когато заминава за Англия. Малко по-късно в Атланта получават поръчка за пет галона сироп, което е и първото експортирано количество.
През 1985 по време на силна рекламна кампания компанията прави опит да промени рецептата на напитката. Собствениците решават да използват ванилин (синтетичен заместител на ванилията) вместо ванилия. Това, разбира се, води до огромен провал и е тежък удар за ръководството на компанията, тъй като по онова време Coca-Cola е най-големият потребител на естествен екстракт от ванилия в света. Освен че води до тежка икономическа криза в Мадагаскар (основната страна износител на ванилия), промяната в рецептата предизвиква недоволство от страна на потребителите.
Почитатели на старото безалкохолно основават организацията Old Coke Drinkers (от англ. "Стари пиячи на кола"), която се опитва да съди компанията и лобира за публикуването на формулата на старата напитка. Протестите принуждават компанията да върне старата рецепта под името Coca-Cola Classic.
***
През 1929 намаляват кофеина
Името на напитката идва от листата от кока и плодовете кола, които са били използвани като ароматизатор. Стимулиращият ефект на напитката се предизвиква именно от естественото съдържание на кокаин в листата и от кофеина в ядките кола. От 1929 насам кокаинът се извлича от листата чрез обработка, оставяща физиологически незначителни следи, а количеството на кофеина е намалено.
Основните съставки на формулата обаче са вода и захар.Отличителният вкус идва от смесването на захарта с масла от портокал, лимон и ванилия. Други предполагаеми съставки са карамелът и фосфорната киселина. В наши дни обаче в САЩ Coca-Cola е подслаждана с високофруктозен сироп от царевица..
***
Остатъци от ябълки са в основата на “Фанта”
По време на Втората световна война Coca-Cola Company среща големи трудности в доставянето на концентрата в Германия. Това довежда до създаването на нова напитка ­ "Фанта". Поради забраните за доставка от САЩ към Германия, немските заводи не можели да се снабдят със сиропа и така се появил плодовият вариант на напитката. "Фанта" била направена буквално от подръчни материали ­ остатъци от ябълки в пресата за плодове, пшеница, суроватка, остатъчен продукт от сирене.
По време на войната вкусът се менял непрекъснато, в зависимост от наличните съставки. По-късно безалкохолното било представено в САЩ от Coca-Cola, която купува марката през 1960 г..
***
Знаете ли, че…
Счетоводителят на д-р Пембъртън сметнал, че двете "C" в името ще изглеждат по-добре в рекламите и затова предлага името Coca-Cola.
Първата вестникарска реклама на напитката се появява във вестник „Атланта Джърнъл".
Първият завод, влязъл в действие по време на Втората световна война, е открит в Алжир. По това време заводите е трябвало да бъдат построени в максимална близост до бойните линии в Европа и Тихия океан, за улеснение на войниците.
По време на войната военнослужещите изпиват над 5 милиарда бутилки Coca-Cola.
Армията на САЩ позволява работниците на Coca-Cola да отидат на фронтовите линии като „технически офицери". Тяхната задача е била да осигуряват нужното количество от напитката за войниците.
Coca-Cola започва да се продава в бутилки на 12 март 1894, а първите кутии се появяват през 1955 г.
През 1929 се появява метален хладилен шкаф, който бил отворен в горната част, пълен с лед. Така става възможна продажбата на студена напитка в магазините.
в. Монитор - стр. 25

Фирмата на Юлиян обявена във фалит
Репортер на "Стандарт" успя да намери Юлиян Кирилов в дома му. 35-годишният бизнесмен прояви готовност да излезе от апартамента, но след консултации със своя адвокат се отказа. "Казаха ми, че докато се води следствие, не трябва да давам изявления", заяви бизнесменът.
Все пак Кирилов посочи къде точно е станало отвличането му. Оказа се, че мястото е само на 10 метра от неговата кооперация.
Той бил заплашен с пистолет, който помислил за истински. По-късно се оказало, че оръжието е газово. Пистолетът, белезниците, ключове и качулки са открити по време на обиска на полицията в домовете на двамата нападатели. Там са намерени и наркотици, обявиха вчера от полицията.
Междувременно се разбра, че фирмата "Медиком" на Кирилов за търговия на лекарствени средства, превързочни материали, козметика и парфюмерия е обявена в несъстоятелност. Самият Кирилов е регистриран в сливенската полиция за обсебване. Срещу него има заведени изпълнителни дела от частни лица, каза вчера комисар Чавдар Божурски.
в. Стандарт - стр. 14

Негативните последствия на позитивния списък
Тежка седмица преживя фармацевтичният сектор у нас. Първият в историята на българското здравеопазване позитивен лекарствен списък бе официално публикуван на 31 март (вторник), но промени в Наредбата за заплащането на медикаментите, обнародвана в „Държавен вестник" същия ден, реално отложиха приложението му с цели два месеца. Българският фармацевтичен съюз се закани да следи под лупа дали аптеките продават лекарства без рецепта, а Националната здравна каса почти се прости с монопола си, защото Върховният административен съд окончателно отмени надценките й за търговците на дребно. Оптимистичните прогнози за бъдещето на фармацевтичния пазар са свързани с по-ниски цени на лекарствата и по-добър контрол върху изписването и продажбата им. Песимистичните обаче вещаят сериозен срив на цялата здравна система. Броени дни след въвеждането на новите правила се оказа, че секторът не само е неподготвен за мащабните промени, но не разполага и с достатъчно пари, за да ги обезпечи финансово. Позитивната листа в този й вид има потенциал да се превърне в един от най-големите провали на сегашната власт. Причината е, че съдържа почти три пъти по-малко медикаменти от предшествениците си (реимбурсната листа на здравната каса и тази на министерството, които се обединяват в новата позитивна листа) и заплашва да създаде невъобразим хаос в лекарствоснабдяването. Първоначалните планове бяха в списъка да се включат 2400 отделни продукта,
но на финала там се озоваха едва 1350 лекарства. От всичките 2300 подадени предложения експертите успяха да разгледат само 1500, независимо че работят по въпроса още от 17 юли 2008-а и крайният срок бе удължаван два пъти. В резултат на разтакаването около 100 медикамента, част от които в момента се заплащат напълно или частично от здравната каса, не намериха място в новата листа и ведомството ще поема между 950 и 1050 препарата вместо 1100-1200, както досега. „Искахме да включим нови медикаменти за онкологични заболявания, но те са твърде скъпи и изискват изследвания на рецептурно ниво, които не са разписани в нормативната уредба и трябва да се поемат от клиничните пътеки", неохотно отбеляза доц. Иванка Атанасова, представител на Изпълнителната агенция по лекарствата в Комисията по позитивния списък. Новите оригинални лекарства в списъка са само 15 и определено не попълват пропуските в лечението на тежките заболявания. „Групата на диабетиците например е чудесно обхваната, но в същото време над 2.5 млн. хипертоници не получават нужната терапия", сподели доц. Атанасова, признавайки, че пистата действително не е перфектна За председателя на комисията Йорданка Узунова обаче това не е повод за притеснение, защото по думите й „няма заболяване, за което да не са осигурени лекарства". Добрата новина е, че поепаоатите в листата ще са с около 10-15% по-евтини от тези на свободна продажба, което ще освободи допълнителни пари за здравеопазване. Но хаосът е налице, защото досега няма никаква яснота кога лекарствата в новия списък ще стигнат до болниците, съответно и до пациентите. За да осигури лечението им през 2009-а, Министерството на здравеопазването проведе търгове още през януари и на този етап не възнамерява да купува допълнителни количества. „Това би могло да стане само след подробен анализ и в рамките на наличните средства", уточни началникът на отдел „Лекарствена политика" в здравното ведомство д-р Нина Ръсина. Малката подробност е, че парите за медикаменти в бюджета на министерството бяха намалени от 142 млн. лв. през 2008-а на 135 млн. лв. за 2009-а и вече са похарчени. С две думи, пациентите с редки и онкологични болести ще усетят ползата от новия лекарствен списък чак догодина, и то ако парламентът увеличи парите за здраве. В подобно „заварено" положение са и голяма част от лечебните заведения, тъй като днес обслужват старите си договори за доставка на медикаменти. Контрактите няма как да бъдат прекратени, без клиниките да платят големи неустойки на търговците, и ще се изпълняват до окончателното им изтичане. Чак тогава ще се обявят нови търгове и препаратите от позитивната листа ще стигнат до пациентите. Проблемът е, че това също може да стане чак догодина, а дори и след три години, защото болниците рядко подписват краткосрочни договори за доставка на лекарства. Ясно е, че дотогава лечението на пациентите няма да се промени драстично, а новите препарати ще фигурират само на хартия в списъка.
По-интересното е, че здравната каса, която ще плаща напълно или частично почти три четвърти от продуктите в листата, също не бърза да започне работа по нея. По искане на ръководството народните представители й позволиха да работи по стария си списък до 1 юни, за да има достатъчно време да впише данните за лекарствата в информационната си система и да сключи договори с аптеките. Отлагането обаче означава, че касата ще има по-високи разходи за медикаменти
още два месеца. В същото време наредбата за заплащане на лекарствените продукти, обнародвана в „Държавен вестник" на 31 април, й дава право да изразходва средствата в рамките на наличния бюджет. Тоест при недостиг тя може да изиска Комисията по позитивния списък да намали процента, който поема от цената на лекарствата, и да натовари болните с допълнителни плащания. Под контрол са поставени и търговците на дребно, които пък няма да имат право да продават медикаментите, поемани от касата, на no-високи цени, посочени в листата. По този начин осигурителната институция ще се опита да запази стабилността си за сметка на пациенти и аптеки.
Разбира се, не е изключено сметките да излязат криви, тъй като броят на лекарствата в списъка няма да остане фиксиран, а ще продължи да се увеличава. Експертите в комисията го оставиха отворен, за да дадат допълнителен шанс на фармацевтичните производители и вносители да включат свои продукти в него. Работата е там, че ако в листата попаднат твърде много медикаменти, предвидените за тях 330 млн. лв. в бюджета на касата може и да не стигнат. Индикациите затова дори вече са налице.
За първите два месеца на 2009-а осигурителната институция е събрала едва 75% от предвидените в бюджета й приходи от здравни осигуровки , показват
периодичните отчети. Вместо 400 млн. лв.
постъпленията са около 300 млн.
а разликата е изцяло за сметка на оперативния резерв, в който не постъпват средства. Вноските на гражданите са единственият източник на пари за касата, но броят им застрашително се топи заради масовите съкращения в страната, намаляването на работното време и на заплатите. По данни на Националния осигурителен институт само през януари 40 хил. самоосигурява-щи се не са внесли месечния си данък „Здраве", а немалка част от работодателите са минали в сивия сектор и са си спестили социални плащания. В случай че тенденцията се запази, касата би могла да разчита на 770-те млн. лв. в големия си резерв в Българската народна банка, но само при положение че убеди народните представители да актуализират бюджета й. Вероятно тя ще може да ползва единствено старите си спестявания в размер на 370 млн. лв., тъй като изпразването на целия резерв ще е рисковано от гледна точка на неясната икономическа обстановка в условията на глобална финансова криза.
Истината е, че допълнителните разходи са й в кърпа вързани, но не защото ще плаща за повече лекарства, а защото ще дължи по-високи надценки
на търговците на дребно. Ден преди официалното публикуване на позитивния списък с по-ниските лекарствени цени Върховният административен съд (ВАС) я обвини в злоупотреба с монопол, тъй като еднолично е намалила сумите, които плаща на аптеките, при положение че ценовата регулация е функция на държавата. Делото бе заведено точно преди година от Българския фармацевтичен съюз, след като ръководството на касата отказа да се съобрази с промените в правителствената наредба за надценките при продажба на медикаменти и не коригира цените в собствената си лекарствена листа. Вместо това утвърди крайни стойности, базирани на
надценка за аптеките между 0 и 15 на сто. Само че по това време приетата през декември 2007-а наредба предвижда надценки от 18, 20 и 22% в зависимост от ценовата група на лекарствата. „По този начин само за миналата година ведомството е присвоило над 10 млн. лв., които могат да се докажат", смята председателят на фармацевтичния съюз Мирослав Ненчев. В последна сметка решението на съда е окончателно, не подлежи на обжалване и касата ще е длъжна да преразгледа разходната част на бюджета си и да предвиди допълнителни средства за търговците на дребно. Чака я и глоба от 100 хил. лв. ако петчленен състав на ВАС потвърди решението на тричленката от 25 март. Според него касата е наложила нелоялна конкуренция на лекарствения пазар, като е задължила аптеките да й правят 8% отстъпка от пределната цена на медикаментите в собствения й списък.
В тази ситуация финансовото състояние на здравната каса не изглежда кой знае колко стабилно. Под въпрос е не само способността й сама да поеме разходите си, но и възможността държавата да й осигури допълнително субсидиране.
в. Банкер - стр. 19

***
Фармацевтичната компания „Актавис" дари на спешната болница „Н.И.Пирогов" 25 хил. лв. за внедряване на автоматизирана компютърна система за медицинско обслужване. Специалният софтуер ще обработва информацията в складовите програми на аптечното звено и сектора с медицински консумативи и апаратура. Системата ще улеснява контрола на разходите за лекарства и консумативи и ще подпомага комуникацията и снабдяването с медикаменти в клиниките към болничното заведение.
в. Банкер - стр. 20

***
„ Софарма Логистика " АД е въвело в експлоатация нов склад за готови лекарствени средства във Велико Търново. Разгърнатата застроена площ е 2948 кв. м, а 8 сградата ще работят 70 души.
в. Банкер - стр. 31

***
Министерство на здравеопазването по открита процедура по ЗОП търси доставчик на нововключени лекарства по Наредба №34 за лечение на редки болести за 2009 година. Документи могат да се получат до 30 април.
в. Банкер - стр. 33

„Рош" срещу „Чюгай Фармасютикъл"
Една от най-големите фармацевтични компании в света - швейцарската „Рош Холдинг", по всяка вероятност няма да изкупува миноритарни дялове в четвъртия производител на лекарства в Страната на изгряващото слънце - „Чюгай фармасютикъл Къмпани". Това заяви на 27 март 2009 г. изпълнителният директор на японската компания Осаму Нагаяма. Той добави, че не смята, че „това ще се случи с компанията, нито пък, че има намерение да се занимава с подобна сделка". Понастоящем „Рош" държи 60% в „Чюгай Фармасютикъл" и не може да се надява на останалата част поне докато договорът между двете страни не изтече през 2012 година. Между временно швейцарската компания завърши на 26 март сделката по придобиването на 44% в американската „Дженентек Инкорпорейтид" срещу 47 млрд. щ. долара. Това ще гарантира достъпа й до лабораториите на американците, а също така ще увеличи и прихода й от добре продавани лекарства за лечение на ракови заболявания като „Авастин". Акциите на „Чюгай Фармасютикъл" имаха възвръщаемост от 47% през последната една година, изстрелвайки компанията до първото място по този показател сред родните й конкуренти и на второ сред 119-те, регистрирани по индекса MSCI World Health Index.
в. Банкер - стр. 38

Доброто оросяване на мозъка - гаранция за успешната работа
България е сред първите места в света по заболеваемост от мозъчносъдови заболявания. Броят на засегнатите нараства с напредване на възрастта, от друга страна, се подмладява възрастовата граница на възникването им. Знаем за ползата от „Гинко билобата" например при лечение на мозъчните заболявания или последиците от тях. Но необходимо ли е работещият „здрав" човек да взема лекарства за оросяване на мозъка - хей така, без да има заболяване? Думичката „здрав" не напразно е в кавички. Не сме отишли на изследвания - не са ни установени някакви нарушения. Не че сме по-болнави от прадедите ни, а просто съвременният начин на живот ни уврежда незабележимо. Не е само оправдание. Да погледнем как минава един обикновен работен ден.
Сутрин - звъни будилникът и подскачаме. Ето ти стресова ситуация, свиваща моментално малките артерии и венички. Пътуваме един час до работа - задръствания още сутринта, клаксони, фитипалди - безсмъртно летящ в насрещната автомобилна лента; аромат в превозното средство на градския транспорт; приятна близост с чадъра на пътничката до теб - как да не заподскачаш, дори да не чуваш съвсем добре близката MP тройка. Стрес - така модерен и така ежеминутно присъстващ. И така увреждащ цялото ни същество.
На работното място - принудителна поза поне за 8 часа. Седиш хванал мишката например, взираш се в компютъра. Откъде после идвали вертебробазиларната недостатъчност или радикуло-невритът? Сложни думички, които въобще не свързваш с главоболието, световъртежа, шума в ушите, болката в китката или рамото, изтръпналите пръсти, преди да отидеш на лекар. Но си млад. И здрав. Всички е временно. Дължи се на „слънчевите из-ригвания или зодиакалната прогноза" и ще отмине. Но не е съвсем така.
Ето защо е хубаво работещият, млад, здрав човек да си вземе нещо подпомагащо оросяването. Удачен е билковият продукт „Цефавора".
Комбинация е от всеизвестната „Гинко билоба" - глог и бял ицел. Подобрява кръвообращението и помага не само при налични заболявания и последиците от тях, но и при здравите работещи хора, които още не са свързали дребните, смущаващи усещания с едно нарушено кръвообращение. А тези усещания могат да бъдат както студени пръсти, изтръпването им, шум в ушите, главоболие, така и нарушена памет, нарушена концентрация на работното място, нарушено равновесие и дори задъхване след физическо усилие, стягане и болка в гърдите.
Ефикасен и безопасен билков продукт - „Цефавора" се взима два-три пъти по 20-30 капки. Пригоден е и за диабетици и подрастващи. Стимулира кръвообращението ефикасно и е с отлична ионосимост.
в. Банкер - здраве - стр. 6

Д-р Евгения Радивоева: ПОЛЗВАЙТЕ ЛУБРИКАНТ
Всяка жена в един етап от живота си влиза в менопауза. Все по-често това става преди „очакваната" възраст. Все повече млади жени по една или друга причина преди 45 години получават неприятните „послания" на климактериума - топли вълни, нощни изпотявания, наддаване на килограми, влагалищна сухота, безсъние, нервност и повишена раздразнителност. Малко са тези, които нямат неприятни симптоми. Особено неприятна е влагалищната сухота. Тя може да бъде преодоляна с универсалния лубрикант LUBExxx. Той компенсира сухотата и овлажнява достатъчно. Разработен е на водна силиконова основа, не цапа бельото, няма усещане за лепкавост и не дава алергични реакции. Може да се ползва многократно, всеки ден. Той е подходящ за жени в менопауза, при които естественото овлажняване е намалено. Ефикасен е в случаи на временна влагалищна сухота в резултат на различни заболявания, приемане на антибиотици или други лекарства, операции, раждане или стрес.
в. Банкер - здраве - стр. 8

Текст под снимка
ОТ АПРИЛ АПТЕКИТЕ НЯМАТ ПРАВО да продават детски млека и храни и започнаха да се освобождават от тази стока. Междувременно два от големите дистрибутори на лекарства - „Софарма трейдинг“ и „Либра“, се обявиха срещу решението на парламента.
в. Капитал - стр. 50

Влиза в сила забраната за продажба на детски храни в аптеките
Новите промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина забраняват продажбата на адаптирани млека и преходни храни в аптеките.
Според новата разпоредба освенлекарства в аптеките могат да се предлагат само специфични детски млека, които се изписват в редки случаи и се плащат от НЗОК, както и диетични храни за специални медицински цели.
Съществува наредба, синхронизирана и с европейска директива, в която изрично е упоменато, че етикетите на храните за кърмачета трябва да съдържат текст, който препоръчва консултация с лекар или фармацевт.
Категоричното становище на Българската педиатрична асоциация е, че детските и преходните храни (след периода на кърмене) трябва да се предлагат и в аптеките.
02.04.2009
в. Дръстър прес - стр. 4

Заради 260 000 лв. задължения ще се продават гаражи и трафопост
Масивна едноетажна сграда с гаражи и трафопост ще обяви на търг за продажба МБАЛ „Д-р Ст. Христов". Средствата от продажбата ще бъдат насочени за изплащане на задължения за лекарства и консумативи към фирма „Хигия" в размер на около 260 000 лв. Тъй като предстои нов търг за доставка на лекарства, ръководството на болницата иска да изчисти натрупаните стари задължения. Ако това не стане, дори и да се явят много кандидати за доставка на консумативите, общинската фирма ще бъде принудена да избере точно офертата на „Хигия", обясни управителят на болницата д-р Сърдъмов. Той обаче иска да избегне това и настоява за покриване на старите задължения.
Сградата с гаражи и автоработилница е. строена през 1977 г, когато болницата е разполагала с 22 автомобила. В момента здравното заведение има само 4 коли и имотът е ненужен. От болничното ръководство обявиха като несвойствена дейността по поддръжката на трафопоста. „Това е работа на ЕОН. При последната авария МБАЛ е отделила около 6 000 лева за ремонт", коментира шефът на лечебното заведение.
03.04.2009
в. Росица - стр. 2

Няма опашки пред джипитата заради рецепти
Психозата около строгия контрол при купуване на лекарства с рецепти важи и за Стара Загора, показва репортерска проверка на "Старозагорски новини". Фармацевтите и от големите вериги аптеки, и от малките квартални спазват стриктно министерската наредба за продажба на лекарствата с рецепти от 1 април.
"Санкции ще има в края на месеца, следят ни от РЦЗ и РИОКОЗ. При първо нарушение глобата е порицание, при второ - до пет минимални заплати, и при трето-затваряне на аптеката. Така е по целия свят, а в България доста се поу влякохме със самолече-нието. Най-либерален е режимът във Франция, докато в Германия се следи стриктно хапчетата да се продават само по лекарско предписание", ко-ментира фармацевт с дългогодишен стаж от Стара Загора.
Според общопракти-куващия лекар д-р Дже-ньо Дженев, няма струпвания на пациенти пред кабинетите, за да си взимат рецепти. Мярката не била да се увеличават приходите на джипитата от потребителски такси, като издават рецепти. Д-р Дженев пояснява за читателите на областния всекидневник:
"За хроничноболните, чиито лекарства са извън Здравната каса, даваме обикновени рецепти, които са за 6 месеца. За лекарствата по Касата все още се пишат еже-месечни рецепти, но чакаме трайността им да важи за тримесечие. Без рецепта в аптеката всеки може да си купи витамини, минерали, аналгин, аспирин, парацетамол, хранителни добавки. Рецепти ще са нужни, за да си купим антибиотици, лекарства за хронични болести като високо или ниско кръвно или сърдечни болести - антистено-кардин, нифедипин, анетолол, аулин, нурофен форте, волтарен, ксени-кал и др.
В България поне от 20 години има закон, който забранява да се продават лекарства без рецепти, ако производителят на медикамента е написал, че се дава само по лекарско предписание, поясняват от Българския фармацевтичен съюз. Доскоро в аптеките са нарушавали закона, защото нямало контрол.
Новите мерки били в интерес на здравето на българина, който се увличал да пие лекарството, само защото е излекувало комшията му, да речем. Обичайна практика е някой с хронично заболяване да пие медикамент с години наред, а той вече да не му действа. Лекарства панацея няма и затова лекарското предписание е нужно, коментират специалисти от здравния сектор.
03.04
в. Старозагорски новини – стр. 4

Местните аптеки все още предлагат детски храни
Големи количества детски храни и добавки има в старозагорските аптеки ден преди да влезе в сила забраната за тяхната продажба, установи репортерска проверка на "Старозагорски новини".
Някои от проверените аптеки са здраво заредени с бебешки пюрета и адаптирани млека, което означава, че не могат да се продадат до влизането в сила на заораната днес - 3 април.
'Някои от фармацевтите дори не бяха чували за подобна стриктна мярка, но обявиха, че ще спазят закона.
Законът за забраната на детски храни в аптеките се отнася за адаптирани млека и така наречените преходни храни. Той предвижда фармацевтите да предлагат само специализирани детски млека, кои-тосе изписват в редки случаи и се плащат от НЗОК. Разрешени са още и диетични храни за специални медицински цели.
Голяма част от фармацевтите недоумяват, че с тази промяна детски храни ще се продават по бензиностанции и всевъзможни бакалии, а ще са забранени за аптеките.
От Българската педиатрична асоциация също са категорични, че детските и преходните храни след периода на кърмене трябва да продължат да се предлагат в аптеките. Това не са обикновени храни и е необходимо лекар или фармацевт да даде препоръки и обяснения как
да се използват, коментира главният секретар на Асоциацията Димитър Калайков, предаде БТА. Мярката в никакъв случай не е удачна за здравето на децата, смятат старозагорски млади майки и детски лекари.
03.04 в. Старозагорски новини – стр. 4

Хаос с рецепти в хасковските аптеки
Милена МИХОВА
Колко пъти може да се купуват лекарства с една и съща рецепта. На този въпрос не можаха да отговорят хасковските фармацевти. Вече повече от месец в аптеките в областния град трудно може да се купи медикамент без лекарско предписание. В повечето обекти записват данните на клиентите си в специална книга.
Задължават ни от изпълнителната агенция по лекарствата. В случай на пусната на пазара негодна серия от даден препарат, можем по списъка да издирим хората, купили от нея, и да ги предупредим, обясниха фармацевти. Те обаче признаха, че няма норма-
тивна уредба, която да посочва колко пъти може да се пазарува с една рецепта. С антибиотиците е лесно, продаваш ги веднъж, слагаш печата и това е. Но с лекарствата за хронично болни не е ясно как ще се процедира, обясниха фармацевти. Те прогнозираха вълна от недоволство на лекари и пациенти заради нуждата от постоянно издаване на рецепти за хронични заболявания. Междувременно въпреки страха от проверки на изпълнителната агенция, фармацевти продължават да продават на редовни клиенти без рецепта. Пациенти вече се уговарят с „техни“ хора зад щанда, за да купят медикаменти без рецепта.
03.04.09 в. Марица Хасково - стр. 2

Категории новини