петък 03 април 2009 - 18:18:53
Софарма се обяви срещу забраната за продажба на детски храни в аптеките
Софарма Трейдинг АД се разграничава и противопоставя на приетите на второ четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това съобщиха от фармацевтичната компания. Софарма категорично се противопоставя на забраната за продажба на адаптирани и преходни храни в аптеките. „Смятам, че като страна членка на ЕС ние ще бъдем единствената страна, приела подобна забрана, което е прецедент”, смята изпълнителният директор г-н Димитър Димитров. Според него, това би довело не само до влошаване на конкурентната среда, но и до унищожаване на дистрибуционен канал, който към момента е добре разработен и познат на крайния потребител”.
„Подкрепяйки браншовите асоциации в несъгласието им с тези промени, ние призоваваме за преразглеждане на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и осигуряване на ясна и регламентирана възможност за продажбата на тези храни в аптечната мрежа”, се казва още в изявлението на Софарма.
02.04.2009 zdrave.net

Множество нарушения откри ИАЛ в аптеки в Ихтиман и Ботевград
В аптеките в Ботевград и Ихтиман се отпускат лекарствени продукти с режим на отпускане “по лекарско предписание”, без да бъде поискана рецепта, както от фармацевти така и от помощник фармацевти. Извършва се продажба на лекарствени продукти от лица без фармацевтично образование. Това са установили от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) при проверка на лекарствоснабдителната мрежа в градовете.
В аптека в Ботевград проверката е установила съхранение на неразрешени за употреба в България лекарствени продукти “с висока степен на риск” от приложение №3 на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, с опаковка и листовка на официалния език на Македония. Инспекторите на ИАЛ са констатирали и случаи на съхранение в приемното помещение на аптеките на лекарствени продукти, които според нормативната уредба трябва да се съхраняват в отделен шкаф със секретно заключване, както и съхранение на лекарства с изтекъл срок на годност.
Не се спазват изискванията за съхранение на термолабилни лекарствени продукти, съобщават още от лекарствената агенция. В дрогериите се съхраняват и продават лекарствени продукти с режим на отпускане “по лекарско предписание”, е показала проверката на ИАЛ .
За констатираните нарушения агенцията ще наложи съответните административни наказания по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
02.04.2009 zdrave.net

Дарик радио - Новини 12:00 ч.
Пловдивската фармацевтична колегия ще иска от Министерството на здравеопазването да отмени поправката в Закона за лекарствените средства, която забранява на аптеките да продават детски пюрета и адаптирани млека, съобщи председателят й Димитрия Стайкова. Според нея никоя друга страна в Европейския съюз не е забранила на фармацевтите си да продават продуктите за бебетата, тъй като е важно те да бъдат съхранявани и следени, както и лекарствата. Най-засегнати от поправката обаче не са аптеките, а майките и потребителите, които искат гаранция за хигиена, каквато не всички хранителни магазини могат да осигурят, коментира Стайкова.
Аптеките в Пловдив все още обаче зареждат от детските храни и не се притесняват от санкциите до 10 хил. лв, които РИОКОЗ заплашва да налага, каза пред Дарик управителят на аптека Ангел Влахов. Според него една такава санкция няма да издържи в съда, тъй като към поправката в Закона липсва списък със забранените лекарства и храни, коментира Влахов. Списъкът обаче ще стане факт съвсем скоро, подчерта директорът на РИОКОЗ д-р Янка Барганова, чийто екип от вчера започна проверка по аптеките за наличието на млека, каши и пюрета.
четвъртък, 2 април 2009

БТВ - bTV Новините 19:00 ч.
Какво се случва след като се възстанови изискването лекарствата по лекарско предписание да се продават само срещу рецепта? Фармацевти успокояват, че при спешен случай всеки пациент ще може да си купи лекарство от аптеката, дори и да няма рецепта за него. Изискването лекарства по лекарско предписание да се продават само срещу рецепта важи повече от десетилетие. Практиката обаче – ще си назнача лечение и ще си купя нещо да ми мине, все още е факт, дори след затягането на контрола по продажбата на медикаменти по лекарско предписание, показа наша проверка със скрита камера. Този човек е собственик на аптека от 18 години. Той е „за” по-строгия контрол, но споделя, че наредбата не е съвсем домислена.
„Значи, трябва човек да умре пред аптеката и да не му дам нищо. Защото актът за това нещо е 1000 лева. Кочаните с рецепти – всеки един лекар може да ви даде 5 кочана. Вие ще дойдете тук да си напазарувате, пише ви имената, пише ви рецепта, взима ви 2.50 за рецептата и си отивате.”
„Но има просто казуси и казуси. Има случаи, в които примерно асматик на улицата му прилошава и е животоспасяващо да си вземе инхалатора, който дефакто е по лекарско предписание.”
Въвеждането на старите нови правила обърква и пациентите. Фармацевтите все пак успокояват, че при спешен случай, дори и без рецепта, можете да си купите лекарство по лекарско предписание.
„Има много голям набор от лекарства, които могат да се отпускат при спешности, които не са толкова драстични, и които могат да отложат прегледа от 3 часа по среднощ до сутринта. Но така или иначе трябва да се знае, че практиката, по която пациентите звънят по телефона си и личният лекари или някой лекар диктува по телефона, вече не върви. Телефонна рецепта няма.”
Контролът ще се осъществява от здравното министерство и Изпълнителната агенция по лекарствата.
четвъртък, 2 април 2009

БТВ - Тази сутрин 06:50 ч.
Масова продажба на лекарства без рецепта, въпреки строгите забрани
Водещ: Вчера направихме една проверка със скрита камера в няколко аптеки. Сега ще видите всъщност какво показа разследването на нашата колежка Диляна Димитрова, която отиде и съвсем свободно и без никакъв проблем, и без рецепта, и напълно анонимно, и дори с фалшифициране на данни успя да си купи лекарства.
Репортер: Влязохме в няколко произволни аптеки и поискахме да си купим популярни обезболяващи. Още в първата аптека, в която влизаме, без проблем ни дават лекарството.
В следващите аптеки също не ни отказаха. Макар и значително по-малко, имаше фармацевти, които да не ни дадат лекарство, обяснявайки ни защо.
Аптекарка: /.../ направените рецепти.
Репортер: От кога е това нещо?
Аптекарка: Много е нашумяло, особено напоследък. Всички са в стрес.
Репортер: Откога е влязло това...
Аптекарка: Нали ви казах /.../
Репортер: Обикаляйки из аптеките, успяхме да уловим и реакциите на пациентите.
Пациент: /.../
Аптекарка: Много неща. Обаче /.../ за диабета, за болката, за...
Пациент: /.../
Аптекарка: И той е с рецепта.
Пациентка: Не вярвам.
Репортер: В същата аптека, въпреки че изчерпателно отговарят на въпросите на хората, кои медикаменти вече не могат да си купят без рецепти, все пак ни дават лекарството, което търсим. На всичкото отгоре ни вписват в регистъра на аптеката.
Аптекарка: С рецепта е.
Репортер: От кога това.
Аптекарка: От днес. Продаваме и /.../ Да не е за едно прахче да ми кажат... Колко прахчета е?
Репортер: Пет.
Аптекарка: Така - пациент, име?
Репортер: Диляна Димитрова.
Аптекарка: Адрес някакъв?
Репортер: Малко по-късно посетихме повторно тази аптека, за да попитаме фармацевтите какво мислят за правилата да не продават без рецепта и защо ги нарушават.
Няколко въпроса във връзка със забраната за продажба на лекарства по лекарско предписание без рецепта.
Аптекар: Безплатни интервюта ли правите?
Аптекарка: Защото управителката каза, че не може.
Репортер: Все пак открихме за коментар двама фармацевти. Пред камерата ни застана и собственик на аптека.
Новите правила затрудняват ли ви?
Аптекарка: Да, не е домислено като хората, защото принципно трябва рецептите да бъдат в два екземпляра. Единият да остава в аптеката, за да се докаже, че рецептата е обслужена както трябва.
Аптекар: 18 години имам аптеки и съм за рецепти, но не по този начин, както са измислени рецептите. Трябва да бъдат два броя, както бяха в началото, когато отворих аптека.
Репортер: Много ли хора търсят лекарства, които са по лекарско предписание по принцип?
Аптекарка: В смисъл да ги търсят без рецепти?
Репортер: Да.
Аптекарка: Как да кажа. Хората, които си пият редовно , които са хронично болни, с високо кръвно, с други хронични заболявания и си ги пият с години лекарствата се случва да си търсят с кутийките.
Особено пациенти, които са с хронични заболявания, които от много години си ползват едни и същи лекарства, и си ги знаят до милиграм, и до брой таблетки в опаковка, на тях просто без проблем сме отпускали, защото и ги познаваме, и те самите са наясно със своята терапия. По-скоро на хората ще се отрази, на пациентите, не толкова на бизнеса.
Репортер: Днес на мен ми продадохте лекарство, което е с рецепта.
Аптекарка: ...лекарство по лекарско предписание – да, но то е едно от най-масовите обезболяващи, които са много популярни у нас.
Аптекар: Значи вие сте издебнали момента, дали сме ви... Трябва човек да умре пред аптеката и да не му дам нищо, защото актът за това нещо е 1000 лева. Човек трябва да бъде бъде жесток към хората, които са болни и се нуждаят от лекарства, значи да му умират пред аптеката и той да не му даде лекарството необходимо да му спаси живота.
Репортер: Днес имах случай с една редовна клиентка, която си е възрастна жена. Записала си час при личния лекар, но тя е взела /.../, дотогава няма лекарства, какво прави?
Аптекарка: Има просто казуси и казуси. Има случаи, в които примерно астматик на улицата му прилошава и е животоспасяващо да си вземе инхалатора, който де факто е по лекарско предписани. Аз като човек, който работи в сферата на здравеопазването не мога да му откажа да му дам без рецепта това, което му е жизненоважно. Затова сме тук с белите престилки, да носим отговорност за това, което правим.
Репортер: Ще ви се отрази ли на бизнеса?
Аптекар: Не, печеля. Защото хората не гледат колко струва медикамента, а гледат да го вземат, докато преди проверяваха по аптеките къде, колко струва, къде е най-изгодно да го купят. Сега вече никой не проверява къде е изгодно да го купят, а къде може да го вземе без рецепта. Аптеките печелят.
Репортер: Значи това стимулира аптеките да продават без рецепта и да нарушават закона, така ли.
Аптекар: Стимулира ги. Аз ще изляза навън, ще дебна, ще видя дали са проверяващи, дали не са проверяващи, ще му напиша тук една рецепта и пак ще си излезе с рецепта пациентът.
Репортер: Има начин как да се фалшифицира, така ли?
Аптекар: Не да се фалшифицира. Защо да се фалшифицира? Кочаните с рецептите – всеки един лекар може да ми даде пет кочана. Вие ще дойдете тук да си напазарувате – пиша ви имената, пиша ви рецепта, взимам ви 2.50 лева за рецептата и си отивате.
Репортер: Изводите от проверката на bTV сочат, че 75% от аптеките продължават да продават лекарства без рецепти. Забраната не е от вчера. Лекарства се продават само с рецепта поне от 20 години насам, поне по закон. Колкото и да са добри намеренията на законодателя обаче, законът не предвижда конкретните случаи. А с тях се сблъскват онези, които имат пряк контакт с пациентите.
четвъртък, 2 април 2009

Нова телевизия - Календар - информационна емисия 19:00 ч.
Повечето фармацевти отказват да се съобразят с новата поправка в Закона за лекарствата. Според изискването те трябва да изхвърлят от аптеките си всички детски храни и млека. Проверка на "Календар" обаче показа, че ден след забраната аптекарите все още масово продават спорните продукти. От здравната комисия в парламента още преди дни обясниха, че не е нужно аптеките да се превръщат в хранителни магазини, щом детските храни не криели рискове. Затова и повечето родители не се притесняват от забраната.
„Ние така или иначе, не си ги купуваме от аптеките. За мен е логично, аптеката е място, където си купуваме лекарства, а не храни. Така си мисля аз.”
Фармацевтите обаче са на друго мнение.
„Това е абсурдно. Всяка млада майка, когато дойде тук, се консултира с нас, тя разчита на нас. Нашите пациенти ни имат доверие.”
„В един супермаркет отиваш и ровиш за храни. Ти не знаеш какво търсиш, не знаеш какво ти трябва. Опасностите: най-много някой да си купи неподходяща храна за детето и оттам да получи проблеми стомашни съответно детето и да трябва да се лекува.”
Повечето фармацевти са категорични, че няма какво да направят с наличните количества детски храни и млека и затова засега ги оставят в аптеките.
„Не би трябвало да ги изхвърля, защото все пак който е собственик, е вложил пари в цялата тази история и не може да ги хвърли. Но същевременно заплашват, че ще ни глобяват.”
Репортер: Какъв е изводът?
„Не знам. В случая не мога да кажа.”
Репортер: Засега няма да има масово хвърляне на млека?
„Ами засега, да.”
Затова повечето аптекари ще продължат да продават детски храни и млека, докато изчерпат запасите си, което означава - най-много още месец.
четвъртък, 2 април 2009

Нова телевизия - Здравей, България – сутрешен блок 07:00 ч.
Мирослав Ненчев: Трябва да мине известен период от време, за да се промени мисленето на потребителите на лекарства у нас
Борислав Китов, председател на здравната комисия в парламента, Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз
Водеща: Защо забраниха продажбата на лекарства без рецепти, позициите на фармацевтите и на законодателите. Депутатът Борислав Китов, председател на здравната комисия в парламента, и Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз.
Борислав Китов:Много некоректно като заглавие. Това никога не е било разрешено. Откакто има аптеки, винаги законът е изисквал те да се купуват с рецепти по лекарско предписание.
Водеща: А купуват ли се?
Борислав Китов:Разбира се, и сега има препарати, които се наричат общи продукти, които са без лекарско предписание.
Водещ: Кои са те? Един, два, три...
Борислав Китов:Повече, много повече от два-три са. И така е в цял свят.
Водещ: Защото има някакви неща, които...
Борислав Китов:Разбира се, не се спазваше досега законопроектът, пък и контролът беше по-малък.
Водещ: Законът.
Борислав Китов:Това се случваше, да, не се спазваше законът.
Водеща: А сега?
Борислав Китов:Сега просто са доста по-големи глобите и фармацевтите са принудени да го спазват. Това е истината.
Водеща: Какви са тези глоби?
Мирослав Ненчев:Глобите са от 1000 лева нагоре. По-малка глоба няма.
Водеща: Ако продадеш без рецепта?
Мирослав Ненчев: А би могло да стигне и примерно да 20 хиляди лева.
Водещ: Добре, ето, човекът казва има си закон, трябва да се спазва законът и край. Какъв е проблемът?
Борислав Китов: За нас проблемът е никакъв.
Водещ: А за кого?
Мирослав Ненчев: Ами за пациента. Защото трябва да мине известен период от време, за да му се промени мисленето. Защото няма как фармацевтът да отпусне такъв лекарствен продукт по лекарско предписание, ако преди това лекарят не го е предписал. Лекарят няма да го предпише, ако пациентът не е отишъл при него. Аз не случайно казах в едно свое изказване преди около два-три месеца, че ние като съюз сме изцяло зад това, обаче ние считаме, че само с нашите усилия не може да се постигне успех, а трябва синхронизирано Българският фармацевтичен съюз, Българският лекарски съюз, министерството и медиите. Виждате, в последните дни вдигнахме голям шум по медиите. Населението разбра, че това нещо трябва да се случва. Вярно е, че има известно неудобство и ще има моментно струпване на опашки пред общопрактикуващите лекари, но с новата наредба, с която се дава право на хронично болните да се изписва многократно, примерно една рецепта може да се изпише до шест месеца, мисля, че проблемът ще бъде преодолян.
Водеща: Но това са какви лекарства?
Водещ: Ами за амидофен примерно. За амидофен трябва ли рецепта?
Борислав Китов: Той да каже. Аз по списъка общия продуктите не ги знам.
Мирослав Ненчев: Никой не е длъжен да ги помни всички тия продукти. Защото още със самото им регистриране в България производителят определя какъв да бъде начинът им на продажба. Също така и на опаковката, и в листовката е написано дали е по лекарско предписание или не. Аспиринът, както и всички, които ги виждате в момента, са без лекарско предписание. Разбира се, те са над 1000 продукта тия, които са без лекарско предписание.
Водещ: Не, защото нас ни изплашиха, казаха ето какво се случва, тука едва ли не за най-дребното лекарство...
Борислав Китов: Г-н Ненчев абсолютно има основание да каже, че трябва взаимно с Лекарския съюз, с министерството. Сега наистина се изписва за шест месеца. Една рецепта ще важи за шест месеца. Никакъв проблем не е дори малко по-голямо количество да се вземе, за да може тези, които често ги употребяват, човек да има вкъщи. Така е и в Западна Европа. Шест месеца не е малко време. Не е тайна, че има една полипрагмазия в смисъл прекомерна употреба на лекарства в България, която по някой път носи и вреди.
Водещ: Искате да им врътнете кранчето.
Борислав Китов: Това нанася вреди, разбира се, не са виновни фармацевтите.
Водеща: Ама това е установено, че българинът обича да си взима хапчета.
Борислав Китов: Не, в цяла Европа. В цяла Европа.
Мирослав Ненчев: В интерес на истината ние като ръководство и колегите търпим негативи. Много е ясно, че едно такова тотално спиране на продажба без лекарско предписание за няколко месеца оборотите ще паднат рязко. Ясно ни е, че при тази обстановка...
Водещ: Добре, за какво го правят? За да ви цакат оборотите?
Мирослав Ненчев: Не, не. Просто крайно време е да се въведе ред в тая държава. Ние влязохме в ЕС, учредихме Българския фармацевтичен съюз, бяха утвърдени правила за добра фармацевтична практика. Там сме записали в програмата, че за нас са приоритетни интересите на интересите на гражданите. Да им доставяме безотказно висококачествени лекарства като фармацевтична услуга. В края на краищата всичко, което е написано, би трябвало по някакъв начин да се изпълнява.
Водеща: Кой прави контролът? Има ли достатъчно механизми да се извършва този контрол?
Водещ: Да, вие може да си пишете закони и да си ги приемате, обаче отивам аз и ...
Борислав Китов: Контролът се прави от Агенцията по лекарствата преди всичко. Аз не мисля, че те имат достатъчно хора и възможности да направят тотален контрол. Но все пак приветствам това, което каза г-н Ненчев, защото и вие, г-н Цветков, винаги сте казвали, че като има дадени правила, те трябва да се спазват в държавата. Защото в противен случай имаме закон...
Водещ: Така е, но сега се замислям. Ето примерно настинал съм. Какво да правя? Трябва да отида до лекаря си, да му поискам рецепта, за да си взема аспирин...
Мирослав Ненчев: За настинка няма да ви е нужно.
Водеща: Но ако взима антибиотик?
Мирослав Ненчев: Да, ще ви е нужно.
Водеща: Язък.
Водещ: Ама не, това за антибиотика е добре. Защото не може да се гълта антибиотик ей така.
Борислав Китов: Да, и така правим една резистентност на доста антибиотици за всяка специфична, а даже и за по-сложни заболявания, по-сложни настинки, които са с усложнения, да кажем, е добре да се изпробва даже резистентността, за да се знае с кой антибиотик най-добре се действа. Тези неща не са отгоре-отгоре на тях, защото нанася вреди.
Водеща: Валерианът към кои влиза?
Мирослав Ненчев: Значи ако примерно вие казахте за антибиотика, ако действително се интересувате за вашето здраве, примерно, ако се разболеете и идете при лекар, той може да ви изпише някакъв антибиотик, но ако проблемът е сериозен, трябва моментално да се направи една антибиотикограма, за да се види точно кой антибиотик ще ви действа най-добре и всъщност този, който е изписан в началото го пиете само докато излезе резултатът от антибиотикограмата.
Борислав Китов: Разбира се, ако са ви взели за антибиотикограма, тогава пиете. Ако пиете предварително, нищо няма да стане.
Мирослав Ненчев: Да, разбира се.
Борислав Китов: Така че има чалъми, които...
Мирослав Ненчев: Няма да се лъжем, това няма да стане за ден или за седмица. Трябва и пациентът...
Водещ: А фармацевтите ще продават ли без рецепти, защото не искат да им падат оборотите?
Борислав Китов: Вижте, сигурно ще се случва. Сигурно ще се случва и тук съм съгласен с г-н Ненчев, че трябва нещата лека-полека, включително и медиите да обяснят, че това е едно общо правило, световно правило и така и така обществото ще разбере, че това е в негов интерес. Разбира се, ако и колегите, защото е прав г-н Ненчев, в разговора каза, че някои не изписват адреси и се налага след това да бъдат допълвани от фармацевта. Би трябвало да има всички атрибути, които са необходими на една рецепта, да бъдат изписвани както трябва и хората лекарствата, които по-често се употребяват понякога, като аналгетици и други, да си вземат малко по-големи количества. Аз поне така съм го видял в Западна Европа.
Мирослав Ненчев: А всъщност дори не е необходимо да си взимат количества, защото с новите рецепти лекарят може да каже дали еднократно или многократно и за колко пъти. Рецептата важи за шест месеца, аз мисля, че това е достатъчно...
Водеща: Има да си пие...
Мирослав Ненчев: ...дълъг период. Считам, че е добре два пъти в годината все пак да посетите личния си лекар.
Водеща: Ама не могат ли да ви откажат рецепта примерно?
Мирослав Ненчев: Не могат. Не.
Водеща: Добре. Благодаря ви.
Мирослав Ненчев: Единственият проблем е за тези, които не са здравно осигурени.
Водеща: Довиждане.
четвъртък, 2 април 2009

Радио “Фокус” - Варна - Общество
686 лекари-специалисти сключиха договори за лечението на варненци с Районната здравноосигурителна каса през 2009 година, съобщиха от институцията. Най-голям е броят на акушер-гинеколозите, следвани от невролозите, кардиолозите и очните лекари, хирурзите, показва справка на специалистите, които ще бъдат договорни партньори на здравната каса през тази година. Те ще работят в 108 индивидуални, 16 групови практики, девет диагностично-консултативни центъра и 33 медицински центъра. Само по един лекар специалист е сключил договор с касата за лечение на деца в областта на гастроентерологията, неврологията, психиатрията, пневмологията и фтизиатрията.
четвъртък, 2 април 2009

Радио “Фокус” - Велико Търново - Общество
1000 лекарства се отпускат без рецепта. Това информира за радио ''Фокус'' – Велико Търново Мария Лазарова, председател на районната фармацефтична колегия. Според нея тези лекарствени продукти, които се отпускат по рецепта, трябва да се продават точно така. Тя информира, че вече лекарите са започнали да изписват рецепти, но нещата трябва с времето да се канализират. Мария Лазарова съобщи още, че рецептите за лекарства за респираторни заболявания ще са еднократни, а тези за хронични ще се изпълняват за шест месеца, което ще предотврати посещението при лекар всеки месец. Според нея гражданите трябва да се научат да ходят първо при лекар, а не в аптека, както досега е било. ''Дори от ръководството на Българския фармацевтичен съюз казаха, че трябва малко време да се координират и с лекарите и с Министерството на здравеопазването'', допълни още Мария Лазарова.
четвъртък, 2 април 2009

Радио “Фокус” - Велико Търново - Общество
Липсата на фиксирани цени на лекарствата нагнетява напрежение в гилдията, каза за радио „Фокус” – Велико Търново Светла Елмаян, зам.-председател на Регионалната колегия на фармацевтите в Плевен. Конфронтацията е между собствениците на вериги аптеки и свободно практикуващите фармацевти с по 1-2 аптеки. Проблемът може да бъде решен чрез законодателството, според нея. Тя разказа, че скоро се е прибрала от Италия, от където си е купила медикамент с фиксирана цена върху кутийката му. Това е правилният подход, според нея. Когато се уеднаквят цените, доминантата във фармацевтичниата работа ще падне върху професионализма.
четвъртък, 2 април 2009

Радио “Фокус” - Велико Търново - Общество
Купуването на медикаменти само с рецепта ще доведе до рязък спад в оборота на аптеките, притесняват се плевенски фармацевти, каза за радио „Фокус” Светла Елмаян, зам.-председател на Регионалната колегия на фармацевтите в Плевен. Тя обаче е убедена, че много медикаменти не е редно да се продават без рецепта. Такава е била практиката в България още преди 30 години, коментира тя от позицията на фармацевт с дългогодишен опит. Не е редно на свободна продажба да бъдат противоревматични медикаменти, например. Още повече, че повечето от тях трябва да се използват веднъж в месеца, а пациентите ги използват много по-често, едва ли не като панацея, коментира още Елмаян.
четвъртък, 2 април 2009

Радио “Фокус” - Смолян - Общество
Нововъведенията в аптечната дейност ще създадат затруднения за пациентите смята председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Смолян Елена Ставракева. В началото нововъведенията ще създадат проблеми, тъй като ще се получи голямо натоварване и при лекарите и при фармацевтите. Ставракева изрази съгласие по отношение на лекарствата, че те действително трябва да се дават само срещу рецепта, а по отношение на детските храни, специалистът заяви, че до момента няма изрична забрана за това те да се продават в аптеки.
Съществува гратисен период от 2 месеца /до 1 юни/, когато трябва вече да е приет списъка с лекарствата които ще бъдат заплащани от касата, да се получи адаптация към програмите на лекарите и фармацевтите и така системата да заработи.
четвъртък, 2 април 2009

Информационна агенция “Фокус” - Здравеопазаване
Лекарят да може да откаже лечение и консултация, се предвижда с промените в Закона за здравето
Цветомира ГЕОРГИЕВА
София. Лекарят може да откаже лечението и консултацията, когато липсват условия за изпълнението на неговите професионални права и задължения, когато потърсената медицинска помощ е извън неговата компетентност или когато върху него е упражнена принуда. Това приеха на първо гласуване в Закона за здравето депутатите от парламентарната здравна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Проектопредложението е на депутатите Радслав Гайдарски и Антония Първанова. Вносителите на законопроекта бяха упрекнати за предлагания текст от депутата Симеон Симеонов, който заяви, че няма да го подкрепи. Първанова обаче го апострофира с думите, че този текст е по предложение на Български лекарски съюз. Жълтата депутатка коментира, че всички проектопредложения са съгласувани със съсловните и пациентските организации. Законопроектът беше приет в здравна комисия на първо гласуване.
четвъртък, 2 април 2009

Категории новини