петък 03 април 2009 - 18:17:50
Вкарват лекарски кабинет в ДАНС
Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще се сдобие с медицински пункт, реши вчера кабинетът с промени в устройствения правилник на Военно-медицинска академия, която ще обслужва служителите на родното ФБР. В ДАНС, както е и във войсковите единици на Българската армия, ще има медицински пункт, който е в състава на ВМА и е на подчинение на председателя на агенцията Петко Сертов.
в. Телеграф – стр. 4

Има лекарства за онкоболните, кълнат се от здравното
Новите лекарствени продукти за пациенти с онкологични заболявания, включени в Наредба 34, са получени в лечебните заведения. Това увериха от пресцентъра на здравното министерство във връзка с десетки запитвания защо медикаментите се бавят.
Справката на отдел „Лекарствена политика" към МЗ след извършена проверка показала, че всичко е наред и място за паника няма. Не на това мнение обаче са болните, които имат проблем с намирането на хапчетата. Проверката е направена във връзка с постъпили запитвания. Установено е, че болниците са получили всички лекарствени продукти по направените от тях заявки. На дистрибуторите са връчени за изпълнение заявките разпределения за новите медикаменти РЕМЕTREXED. BEVACIZUМАВ, SUNTTINIB, BORTEZUMIB, CETUXIМАВ. В Министерството на здравеопазването е постъпила обратна информация, че доставките са извършени и лекарствените продукти вече са в наличност в лечебните заведения, обясниха от пресцентъра на ведомството.
в. Земя - стр. 4

Мария Игнатова, тв водеща: Притеснява ме, че ще искат рецепти за всичко
Единственото, което ме притеснява по отношение на лекарствата, е това, което чух - че въвеждат като задължително изискване за всяко хапче да имаш издадена
рецепта. Не мога да си представя как ще тичам до лекаря само за да си купя например аспирин. Смятам, че това ще се отрази неблагоприятно на голяма част от хората, които се нуждаят от медикаменти.
Иначе аз и близките ми, слава Богу, сме добре и нямаме нужда от лекарства, затова и не мога да преценя дали напоследък са поевтинели заради кризата.
Разбира се, намирам за съвсем нормално, когато се отнася за хронично болни пациенти или за лекарства с опасни странични ефекти, те да се изписват от джипито.
в. 168 часа – стр. 32

До 50% спад в цените на лекарствата
Иван БУТОВСКИ
Фармацевти искат ДДС да отпадне
ПРЕДЕЛНИТЕ цени на десетки вносни лекарства са намалени с от 10 до 50% и това създава опасност за развитието на бизнеса, оплакват се фармацевти.
Причината е, че Здравната каса няма право да плаща лекарства на по-високи цени от пределните и затова изисква от аптеките незабавно да ги намалят.
Фармацевтите предлагат това да стане за сметка на начисления от държавата ДДС.
„С оглед намаляване на цената на лекарствените продукти за пациента икономическите разчети показват, че ДДС за лекарствените продукти трябва да отпадне или поне намален и да бъде в съответствие с данъците на страните в Европейския съюз. Факт е, че в България съществува една от най-високите ставки з& ДДС За лекарствени продукти
- 20%, за сравнение дори в една Румъния той е едва 9%
- обяснява за „168 часа" магистър-фармацевт Габриела Вутева, главен секретар на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Аптекарите са
недоволни и от нови разпоредби, които според тях ще ги принудят да работят
на загуба
Една от тях е и новото изискване за регистрация освен по Закона за лечебните заведения и по този за храните.
„Не бива да се забранява храната за кърмачета и така наречените преходни храни да се отпускат в аптеките. Независимо от това, че дейността на аптеките е предмет на национално законодателство, би трябвало да се хармонизираме с чуждия опит, още повече че в случая се изпада в смешното положение клиентът да Закупи продукта от хранителен магазин, след което по указание от етикета да отиде да се консултира със своя фармацевт. Освен това по данни на Фармацевтичната група към Европейския съюз при тях няма данни
За подобни ограничения", възмущават се от Българския фармацевтичен съюз. „Не е вярно, че фармацевтичните обекти ще работят на загуба - не може едно и също лекарство, и то внесено от същия производител, в съседна Гърция да струва два пъти по-евтино, отколкото у нас", категоричен е д-р Тодор Кумчев, зам.-председател на здравната комисия към парламента.
„330 млн. лв. са заделени в бюджета за позитивния списък за лекарствата, това са изключително много пари и в никакъв случай не може да се каже, че цените са прекалено занижени
- допълни депутатът. „Не е необходимо да се спекулира в общественото пространство и с изискването за регистрация на аптеките по Закона за храните, защото то ще бъде
извършено служебно
Нормално е за тези храни да се носи отговорност по Закона за храните заради тяхното специално предназначение", коментира още за „168 часа" д-р Кумчев. По мнението на на-родния4представител, промените няма да се отразят негативно на лекарствения бизнес у нас.
„Проблемът с отпадането на ДДС за лекарствените средства по принцип е сложен, въпреки че съм съгласен, че за в бъдеще може да се помисли и по този въпрос, но е съмнително доколко премахването му ще има положителен ефект за обикновения човек", допълни д-р Кумчев.
в. 168 часа – стр. 32

Бизнес калкулатор
Положително
Изискването за въвеждане на пределни цени на лекарства е един от механизмите за поевтиняване лекарствата в България, смятат специалистите. Това ще намери отражение в намаляване на надценките както за търговците на едро, така и за търговците на дребно средно с 4-6 процентни пункта, което при добро управление на аптеката не може да доведе до фалити.
Не на последно място падането на цените на лекарствата ще позволи на здравната каса да включи по-голям брой и количество медикаменти от първа необходимост и това да подобри състоянието на пациентите, които имат нужда от тях. Би могло да се очаква и увеличение на броя на пековете, които ще бъдат напълно покривани с публични средства от НЗОК.
***
Отрицателно
По-големият проблем за потребителите е, че някои лекарства се оказват по-евтини на свободна продажба и по-скъпи, ако пациентите минават през Здравната каса.
В същото време в България ДДС върху лекарствата е най-висок в цяла Европа. С промяната в наредбата за лекарствата, която въвежда и задължителен регистър за продажбите в аптеките, купуването на повечето медикаменти без рецепта става невъзможно.
Очаква се, че по този начин ще се увеличат опашките пред лекарските кабинети, а оттам и броят на нелекуваните болни.
Ще се отрази отрицателно и върху икономиката като цяло, ако се налага на работещите хора да губят поне по един работен ден, за да чакат за изписване на лекарство.
в. 168 часа – стр. 32

Лекари вземат по 15лв. за преглед на здравноосигурени англичани
Надежда ИВАНОВА
Лекари от Велико Търново вземат по 15 лева за преглед на здравноосигурени англичани, оплакаха се потърпевши.
Често срещана практика било лекари от старата столица да се правят на приятно разсеяни и да искат по 15 лева от чуждите си пациенти вместо потребителската такса от 2,40. Английски заселници, които от години живеят в района, разказаха, че въпреки че са с редовни здравноосигурителни права, плащали по 15 лева за всеки преглед. Пациентите недоумяват защо трябва да ги третират по различен начин само защото не са български граждани. „Значи всеки българин може да си плати 2,40 за посещение при джипито, а в мига, в който пред лекаря застане англоговорещ, таксата скача на 15 лева" недоволстват новите българи.
„От две години живея във Велико Търново", разказа англичанката Дженифър. „Често боледувам и се налага да ходя на лекар. Винаги получавам необходимите грижи и всичко се оправя, но по неписана традиция абсолютно винаги ми вземат по 15 лева за прегледите", обяснява Дженифър. Жената твърди, че е здравноосигурена и има международна здравна карта, която да гарантира правото й на медицинска помощ. Въпрекитова всеки път тя чинно си плащала скъпата такса.
„Когато чуждите граждани са здравноосигурени, таксата и за тях е същата като за българските здравноосигурени граждани, а именно 2,40 лв", потвърдиха за „Борба" от пресцентъра на РЗОК -Велико Търново.
в. Борба – стр. 3

Децата ще бъдат лекувани само от 1 гастроентеролог и невролог
686 лекари специалисти сключиха договори с Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) през т.г. Най-ощетени са децата. Само по един лекар в областта на гастроентерологията, неврологията, психиатрията, пневмологията и фтизиатрията ше се грижи за тях по линия на касата.
Сред сключилите договор най-много - 68, са акушер-гинеколозите, съобщиха от пресцентъра на РЗОК. След тях са невролозите, кардиолозите и очните лекари, хирурзите. Те ще работят в 108 индивидуални, 16 групови практики, 9 ДКЦ и 33 медицински центъра. Абсолютният брой на договорите с партньорите на касата е 800.
282-ма ще бъдат през т.г. общопрактикуващите лекари във Варненска област в индивидуални практики. Броят на груповите за изпълнители на извънболнична медицинска помощ е 19, като в тях ще работят 45 лекари. С тях общият брой на джипитата в областта през годината ще бъде 327 при одобрени по здравна карта 321.
РЗОК - Варна, сключи също договори по 287 клинични пътеки с 12 болници във Варненска област, с онкодиспансера и с 8 центъра за специализирана медицинска помощ с разкрити легла за наблюдение и лечение до 48 часа. Ч/п
02.04.2009 в. Черно море – стр. 6

Здравната каса плаща най-много за болнично лечение и лекарства
Специалистите, общопрактикуващите лекари и стоматолозите са съответно на трето, четвърто и пето място в общия бюджет за здравеопазване
През м.г. Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Варна е платила медицински услуги на стойност 98 022 670,12 лв., съобщи на пресконференция нейният директор д-р Марио Щилиянов. През 2007 г. плащанията са били в размер на 85 177 278,69 лв., през 2006 г. - на 70 849 413,16 лв.
Най-голям дял от средствата се пада на болничната помощ. За лечение на жители на Варненска област по клинични пътеки (КП) през м.г. са предоставени 61 715 828,37 лв. За сравнение, през 2007 г. са платени 53 157 659,85 лв., през 2006 г. - 41 002 331,67 лв. През м.г. РЗОК е сключила договори за болнична помощ по 290 от общо 298 възможни КП с 21 лечебни заведения.
За специализирана медицинска помощ са дадени 9 286 115, 65 лв., което е 9,47% от всички плащания. По размер това е третият по големина разход на РЗОК след болничната помощ и медикаментите за домашно лечение.
Общопрактикуващите лекари са получили от касата 7 692 367,83 лв. През 2007 г. сумата е била 6 755 016,50 лв.,
през 2006 г. - 5 879 142,99 лв. Средствата, дадени на стоматолозите, са 4 090 098, 61 лв. За медикодиагностични изследвания през м.г. здравната каса е изплатила 3 591 803,24 лв. Най-голям е делът на средствата по пакета за клинична лаборатория. На второ място са рентгенологичните изследвания, следвани от високоспециализираните -
хормонални, компютърна аксиална томография, мамография на млечните жлези и ядрено-магнитен резонанс.
Хората с непрекъснатите здравноосигурителни права в областта, които са записани при общопрактикуващ пекар, към 30 ноември м.г. са 418 896, с 4259 повече в сравнение с 2007 г., съобщи още д-р Щилиянов. Средно на всяко GP се падат по 1271 пациенти. Броят им се е увепичил леко спрямо 2007 г., когато са били 1228.
За граждани на ЕС, които са пребивавали във Варненска област, са изплатени 82 568,19 лв. Почти цялата сума 97,38%, е предоставена за болнично лечение. Най-малко - едва 34,90 лв., е платено за стоматологична помощ на чужденци.
02.04.2009
в. Черно море – стр. 14

350 клинични пътеки са договорили болниците със Здравната каса в Разград
350 клинични пътеки са договорени тази година в трите болници в Разградска област, съобщи говорителят на РЗОК Росица Дякова. Това е пет пъти повече, в сравнения с 2001 г., когато те са били едва 64. Повод за тази равносметка е десетгодишнината от основаването на Районната здравно-осигурителна каса на 1 април 2001 г. Най-голям дял в предоставянето на болнични медицински услуги се пада на „МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Разград, която през 2001 г. е работила по 30 клинични 'пътеки, а през 2009 г. те са 201. На второ място се нарежда МБАЛ в Исперих, която за 2001 г. е работила по 18 клинични пътеки, а през 2009 г. по 96. Най-малък дял заема МБАЛ - Кубрат, която през 2001 г. е работила по 16 клинични пътеки, а за 2009 г е договорила дейности по 53.
Статистиката, направена от здравната институция по повод годишнината, сочи и други любопитни факти. Така например, броят на лечебните заведения, които работят по договор с Районна здравноосигурителна каса Разград, е нараснал с 29% от създаването на институцията. През 2000 г. Здравната каса е сключила договори със 165 изпълнители на медицински и стоматологични услуги, а в началото на 2009 г. вече има 190 договора. В годината след създаването си касата е имала 18 аптеки - договорни партньори, а към днешна дата те са 27. За същия период броят на общопрактикуващите лекари и на лекарите специалисти, работещи по договор с РЗОК, е нараснал от 130 на 173 души.
Първият бюджет на РЗОК Разград, включващ здравноосигурителни плащания за извънболнична и болнична помощ през 2001 г. е възлизал на 5,5 млн. лв. Тази година Здравната каса ще разполага с 3 пъти по голям бюджет или малко повече от 18 млн. лв. Първият самостоятелен реимбурсен лекарствен списък на НЗОК е изготвен през 2001 г. В него влизат 304 международни непатентни наименования на медикаменти, заплащани изцяло или частично от касата. Лекарственият списък на НЗОК за 2008 г., който е валиден и в момента, включва над 1180 лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за над 155 заболявания.
През 1999 г. РЗОК Разград стартира дейността си с 10 служители. За 10 години в Здравната каса са работили 100 души.
Днес в институцията работят 43 души. Общо 5 от служителите продължават да работят в касата от самото й създаване.
РЗОК - Разград се грижи за осигуряването на здравни услуги за близо 140 000 български граждани от област Разград и за четирима граждани на държави от ЕС.
в. Форум Север - стр. 2

Без дългове и с увеличени заплати е областната болница в Габрово
Без дългове и с увеличени работни заплати на персонала е приключила тримесечието габровската болница, похвали се нейният директор д-р Божидар Паралчев. В момента средната заплата за медицинска сестра е 716 лв., което е с 48% повече от възнаграждението преди година. С 25% е нараснала заплатата на лекар. Средното възнаграждение на лекарите е 1126 лева.
в. Форум Север - стр. 2

Касата спря парите за болници
Здравната каса отказва да изплати до две трети от парите на 8 частни болници за февруари. Мотивът е превишени лимити. Става въпрос за извършени дейности - хирургични, гинекологични, инвазивна кардиология, коментираха разгневени вчера управителите на лечебниците. Неизплатените средства са от 50 000 до 200 000 за различните лечебни заведения.
Уведомиха ни, че сме надскочили лимитите преди два дни. Когато подписвахме анексите, въобще нямаше подобни условия, казаха шефовете на лечебниците. В специална декларация Сдружението на частните болници в Пловдив заявява, че действията на НЗОК са в пряко противоречие със сключените договори за авансово отпускане на средства. В качеството си на монополист касата наложи лимити буквално месец след като Върховният съд обяви това за незаконно, се казва в декларацията. Документът ще бъде изпратен до Лекарския съюз, общината, общинската комисия по здравеопазване. Касата няма да изплати 510 000 лева и на УМБАЛ „Свети Георги". Ще си ги търсим по съдебен път, заяви вчера директорът на най-голямата болница в Южна България доцент Илия Баташки. Договорът, който ни се предлага от април, е рестриктивен. Ще трябва да обслужваме с 1000 пациенти по-малко на месец. Не говорим за спешно болните, подчерта доцент Баташки. Касата вече няма да признава над 5,8 милиона разходи. От декември болницата не е падала под 6,3 милиона. Днес ще има спешен медицински съвет, на който ще се обсъждат ограничителните мерки.
02.04.2009 в. Марица - стр. 2

Погват аптеките за илачи без рецепта
Марияна ДИМИТРОВА
Няма да превръщам проверките в аптеките в Пазарджик в лов на вещици, заяви председателят на Регионалната фармацевтична колегия Анжела Мизова във връзка с предстоящите проверки. Лишаване от професионални права от 3 месеца до 3 години на фармацевти, които продават медикаменти по лекарско предписание без рецепта, предвижда добрата фармацевтична практика, която смята да въведе Българският фармацевтичен съюз. Това ще става, когато е установено трикратно нарушение.
В края на април БФС започва проверки на аптеките за отпускането на медикаменти. Те няма да се отнасят само до продажбата на лекарства. Съсловната организация ще проверява цялостната им дейност. Ще се опитаме да синхронизираме работата, за да е в полза на пациента, а фармацевтите да извършват дейността си нормално, категорична е Мизова. Всяка регионална колегия има комисия по етика и качество. Отпускането на лекарства без рецепта или с рецепта е част от нормите, с които се работи в момента.
Текст под снимка
В края на април БФС започва проверки на аптеките за отпускането на медикаменти
02.04.2009 в. Марица Пазарджик - стр. 2

Аптеките махнаха детските храни
Лъчезар Илиев Аптеките в центъра на града вече не продават бебешки млека, каши, пюрета и лечебни храни, установи новинарска проверка. От вчера влезе в сила забрана, гласувана от депутатите в здравната комисия, която предвижда адаптирани храни и хранителни добавки да не се продават на аптекарските щандове. По този повод в цялата страна текат проверки. По-правилно е детските храни да бьдат в аптеките. Забраната е недоразумение на Министерството на здравеопазването. В нито една страна членка на ЕС не съществува подобно нещо, дори в някои от тях е задължително адаптираните храни да се продават само в аптеките, коментира председателката на местното фармацевтично сдружение Янка Табакова. Тя добави, че това е пореден удар срещу Българския фармацевтичен съюз. Не е нормално родилките да се консултурат с продавачи в супермаркети и бебешки магазини, които в много случаи нямат нужната квалификация и образование, коментираха вчера фармацевти от по-големите аптеки. Сред тях се говори, че при 3 еднакви последователни нарушения лицензът на съответната аптека се отнема. Минималната глоба започвала от 1000 лева.
02.04.2009 в. Новинар юг – стр. 2

60% спад на оборота в плевенски аптеки за месец
Нела ПЕЕВА
Самолечение или нелекуване - въпрос на рецепта
С около 60 процента е намаляла работата в плевенски аптеки, заради изискването за рецепта при продажба на масовите лекарства, споделиха заети в бранша. Глобата за нарушаване на разпоредбата е от 1 000 до 5 000 лева. Условието се спазва стриктно, тъй като вече има санкционирани аптеки в града, коментират засегнати. Неосъзнали се от първоначалния стрес, фармацевтите получиха нов удар със забраната да продават бебешки млека, влязла в сила от 1 април. В сряда аптеките масово бяха прибрали всички млека за бебета, макар разпоредбата да казва, че доплащаните от Здравната каса остават при тях. Пълно объркване цари сред фармацевти и пациенти, установи проверка на “Посредник”. Забраната за продажба без рецепта е изпълнена с недомислици, коментираха засегнати и посочиха следния
парадокс - препаратът за отхрачване АСС 200 - студена напитка се дава с рецепта, а АСС 200 - топла напитка - без
Най-засегнати от забраната са възрастните и хронично болните хора, които ползват от години едни и същи лекарства като например - дрозонал, за разширяване на кръвоносните съдове, който се взема при шум в ушите. Дори спазмалгон и бусколизин са с рецепта, затова
аналгинът се превръща в пенкилер
коментираха фармацевти, тъй като хората за 1 спазмалгон не се навиват да ходят на лекар. Баба с патерици сме връщали за рецепта, споделят аптекари и се възмущават, че макар затягането на пазара за продажба на лекарства да продължава от месец, все още не са виждали т.нар. рецепти за многократно ползване.
Липса на време и пари е основната причина много тежки заболявания да се откриват в късен стадий, признават лекарите. Тези два фактора обаче остават в сила за пациентите и след влизане в сила на новите разпоредби. Заради тях обаче гражданите не биха могли да реагират, разчитайки на познанията на фармацевтите, дори на по-леки заболявания. Това надали ще подобри общото им здравословно състояние.
Забраната за продажба на бебешки млека е другият голям законодателен парадокс, смятат аптекарите.
Защо няма гратисен период за бебешките млека
недоумяват фармацевтите и се питат, какво да правят с вече заредените количества. Те изразиха недоумение относно мотивите млеката да се продават в хранителните магазини, а не в аптеките, където специалистът може да помогне на младите родители при избор на подходящото за детето им мляко или да препоръча друго при проблем. Междувременно в интернет излезе информация, че в Пловдив местната РИОКОЗ е започнала масирани проверки и неизрядните аптеки са заплашени от глоби между 5 и 10 000 лева, ако продават адаптирани млека и пюрета.
Сред продаваните продукти има такива, които предизвикват запек или разстройство при малчуганите, и в тези случаи фармацевтът може да го смени с друго. Това в супермаркет или на бензиностанция не може да стане.
Стагнацията на пазара за лекарства е голяма. При тези условия се очакват фалити на множество малки аптеки
Ще устоят само веригите, категорични са заетите в бранша
коментирайки, че направените промени обслужват именно тях. В Плевен аптеките са 80. Повечето от тях са представителства на национални фармацевтични вериги. Застрашени са обаче по-малките - едноличните търговци, собственост на фармацевти с по 30-40 години стаж в бизнеса.
Фармацевтите - еднолични търговци са отчаяни. Готови са да подкрепят всяка инициатива за промени, които да решат тези недомислици.
02.04.2009 в. Посредник - стр. 1, 4

Д-р Петя Дакова, председател на плевенското сдружение на общопрактикуващите лекари: Фармацевтът не може да извърши преглед
Нела ПЕЕВА
- Д-р Дакова, какво мислите за наредбата, ограничаваща продажбата на лекарства само с рецепта?
- Моето лично мнение е, че това отдавна трябваше да се случи, защото факт е, че действително в аптеката всеки можеше да отиде и да получи и антибиотик, и нестероидни противовъзпалителни, и по-силни аналгетици. Просто каквото поиска. Без да е прегледан и консултиран от лекар. Не е задължение на пациента да запомни какво точно е ползвал преди една или две седмици. Досега нямаше и документ, срещу който той е получил нещо в аптеката. Фармацевтът не може да извърши преглед. Без да имам някакъв упрек към тях. Бих казала, че ние сме много добри партньори в нашата взаимна дейност. Ако съответният антибиотик , който лекарят е изписал, го няма, фармацевтът има основателно право да предложи антибиотик от същата група. Но само по казване на два или три симптома - боли ме гърлото или имам висока температура - дайте ми антибиотик, не може. Така пациентът привиква към антибиотиците и тогава, когато се нуждае от антибиотично лечение, ние минаваме на много по-висок клас антибиотици, защото човекът има изградена резистентност в организма към по-нисък клас, който би могъл да свърши работа. Но той се е лекувал с него, примерно за температура. Още повече пациентът има задължение, ден или два преди изтичане на курса на лечение, да се яви на контролен преглед и лекарят трябва да прецени има ли нужда от продължаване на курса на лечение, или да спре, дали да бъде сменен антибиотикът и т.н. Контролният преглед не може да се осъществи в аптека. Лично аз смятам, че това трябваше отдавна да се случи.
- Как ще коментирате затрудненията при пациенти с хронични заболявания, които досега купуваха лекарствата си без рецепта?
- Това се отнася и за медикаменти, които не са попаднали в списъка на Здравната каса, но са подпомагащи основното лечение на даден хипертоник. Прост пример е хлофадон. Това е медикамент, за който пациентът знае много добре кога и при какви случаи трябва да го употребява и би могъл с написана рецепта, валидна за 3 или 6 месеца, да го взима няколко пъти.
- Защо възникна проблемът с лекарствата?
- Имаме затруднения защото и ние сега трябва да пречупим един навик пациентът да отиде в аптеката като в магазина да си купи килограм сирене. Отива и си купува антибиотик, какъвто примерно колежката му е пила при такива симптоми. Вече сме в Европейския съюз и там много отдавна в аптеките без рецепта друго освен хранителни добавки и антипиретици, не може да бъде отпускано. Това трябваше да се случи.
- Хората роптаят срещу това, че всяка рецепта им оскъпява лечението с още 2.40 лева - таксата на личния лекар, а извършва ли се преглед реално?
- За тези пациенти, на които мисленето е в тази посока ще кажа, че съжалявам, че мислят така. Тази потребителска такса е един разрив между лекар и пациент. Но да помислят - ако същият този гражданин, който в момента мисли за 2.40 лева, които ще остави в лекарския кабинет за преглед или за изписване, когато лекарят знае, че към другите лекарства пациентът ползва и тези, как тогава същият този човек отива при адвокат, където неговата такса няма нищо общо с 2.40 лева, без да знае дали той ще поеме разрешаването на неговия проблем. И кое в случая е по-важно - здравето или личният социален проблем или интерес?
02.04.2009 в. Посредник - стр. 4

Аптекари против ограничението за продажба на детски храни
Няма разумни обяснения поради какви причини се промени законът, коментираха за "Топ Новини" фармацевти от Търговище и Шумен. Д-р Тун-чер Кърджалиев от Търговище обясни, че един от аргументите за решението е самата дефиниция "детски храни". Като такива те трябва да се регламентират по закона за храните, а не в закона за лекарствата в хуманната медицина. Според него аргументите са нелепи и народните представители и здравната комисия в крайна сметка ще коригират становището си. Според статистиката 50-60% от детските храни в България се продават в аптеките и то след консултация с професионалист - помощник или магистър фармацевт. Управители на аптеки в Шумен и Търговище недоумяват как в супермаркетите майките и бащите ще търсят някой да ги консултира и да им посочи най-подходящото мляко или детско пюре. Те обясниха, че съществуват десетки марки със стотици видове детски храни и след като те не се продават в аптеките, майките няма да получат точна информация. На кутиите на сухите млека изрично пише, че трябва да се използват след консултация от лекар или фармацевт, уточни управител на аптека в Шумен. Има млека за недоносени бебета, има за алергични и много други. Кой ще обясни това на майките в магазина, питат фармацевтите. В родилния дом лекарите преценяват подходящите храни, но не винаги майките са наясно как се използват и разчитат да им обяснят в аптеките. "Ние вече ще чакаме гражданите да си кажат мнението - дали са съгласни да си купуват такива храни от супермаркета. Мисля, че ще реагират в наша полза", заяви управител на аптека в Търговище. "Някой си прави предизборни агитации на наш гръб, за един месец. Колко пъти се смениха четения на закони и колко пъти се пременяха - ту имаме право да продаваме детски храни, ту нямаме. Категорично не трябва да се съгласяваме с това, защото преминаха всякакви граници", заявиха фармацевти-
определени заболявания, се водят no-скоро като лечебно средство, а не като храна, обясни лекарят. За тях няма ограничение за продажбата им в аптеки, които досега са имали разрешение да го продават. Регистрацията им ще бъде извършена по служебен път - в Министерство на здравеопазването или в Изпълнителната агенция по лекарствата в София, уточни Кърджалиев.
02.04.2009 в. Топ новини - стр. 1, 4

Чакащите за ин витро сами ще избират аптека
Двойките, които ще бъдат избрани за ин витро по общинската програма на Варна за 2010 г., ще могат да избират сами аптеките, които ще доставят нужните медикаменти за извършване на процедурите. Това решиха съветниците на сесия на ОбС вчера. Дали кандидатите в заварено положение ще имат същите права, или ще бъдат снабдявани с лекарства от определена аптека, ще стане ясно след отваряне на последната - четвърта ценова оферта, подадена за участие в конкурса за избор на доставчик
на медикаментите. Останалите три вече са отпаднали. Вчера д-р Красимир Петров, председател на здравната комисия в местния парламент, предложи конкурсът да бъде прекратен заради опорочаване и двойките веднага сами да изберат аптеки. То обаче бе отхвърлено от колегите му. Ако няма затруднения в провеждането на конкурса, ин витро програмата трябва да стартира до две седмици, а ако има - до месец, поясни Борислав Гуцанов, председател на ОбС.
в. Труд - Варна - стр. 2

Има лекарства за онкоболните, кълнат се от здравното
От здравното министерство обясниха, че лекарствата за онкоболните са достъпни.
Новите лекарствени продукти за пациенти с онкологични заболявания, включени в Наредба 34, са получени в лечебните заведения, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство във връзка с десетки запитвания защо медикаментите се бавят. Справката на отдел „Лекарствена политика" след извършена проверка показала, че всичко е наред и място за паника няма. Не на това мнение обаче са болните, които имат проблем с намирането на хапчетата. Проверката е направена във връзка с постъпили запитвания. Установено, че лечебните заведения са получили всички лекарствени продукти по направените от тях заявки. На дистрибуторите са връчени за изпълнение заявките-разпределения за новите лекарствени продукти PEMETREXED, BEVACIZUMAB, SUNITINIB, BORTEZUMIB, CETUXIMAB. В Министерството на здравеопазването е постъпила обратна информация, че доставките са извършени и лекарствените продукти вече са в наличност в лечебните заведения.
02.04.2009 -линк-

Фармацевтите са "за" продажбата на детски храни в аптеките
Никога досега съвестният фармацевт не е продавал лекарства, за които се изисква лекарско предписание. Това каза в студиото на Дарик радио председателят на Съюза на фармацевтите в Стара Загора Ивана Ангелова. Различното сега е , че контролът ще бъде завишен и чрез глобите ще бъде спряна досегашната практика някои аптекари да нарушават установените правилата.
 
“Пациентът трябва да свикне, че за да използва един медикамент по рецепта,  трябва е получил съвет от своя лекар. В същото време ние се стремим фармацевтите да бъдат тези, които  да съветват и насочват пациента, когато случаят не изисква лекарско предписание”, каза още Ивана Ангелова. Тя подчерта, че това се прави в интерес на хората, а не за да бъдат ощетявани.
 
“Българинът злоупотребява с лекарствата, често си  ги предписва сам  или по съвет на съседи и приятели, а това е опасно ”, коментира Ивана Ангелова.
Според нея се вдига излишен шум около тази тема, тъй като правилата винаги са били такива, както у нас, така и по света.
 
"Ще атакуваме обаче другото ограничение, което беше въведено тази седмица, а именно забраната в аптеките да се продават детски храни и добавки", каза Ивана Ангелова. Според нея това решение е некомпетентно.
02.04.2009 -линк-

Аптеките в Пловдив все още продават пюрета и млека
Пловдивската фармацевтична колегия ще иска от Министерството на здравеопазването да отмени поправката в Закона за лекарствените средства, която забранява на аптеките да продават детски пюрета и адаптирани млека, съобщи председателят й Димитрия Стайкова. Според нея никоя друга страна в ЕС не е забранила на фармацевтите си да продават продуктите за бебетата, тъй като е важно те да бъдат съхранявани и следени, както и лекарствата.
 
„Най-засегнати от поправката обаче не са аптеките, а майките и потребителите, които искат гаранция за хигиена,  каквато не всички хранителни магазини могат да осигурят”, коментира Стайкова.
 
Аптеките в Пловдив все още зареждат детски храни и не се притесняват от санкциите до 10 000 лв, които РИОКОЗ заплашва да налага, каза пред Дарик управителят на аптека Ангел Влахов. Според него една такава санкция няма да издържи в съда, тъй като към поправката в закона липсва списък със забранените лекарства и храни, коментира Влахов. Списъкът обаче ще стане факт съвсем скоро, подчерта  директорът на РИОКОЗ д-р Янка Барганова, чийто екип от вчера започна проверка по аптеките за наличието на млека, каши и пюрета.
 
Новини от Пловдив
02.04.2009 -линк-

Аптеките все още продават пюрета и млека – не се притесняват от санкции
Пловдивската фармацевтична колегия ще иска от Министерството на здравеопазването да отмени поправката в Закона за лекарствените средства, която забранява на аптеките да продават детски пюрета и адаптирани млека, съобщи председателят й Димитрия Стайкова.  Според нея никоя друга страна в Европейския съюз не е забранила на фармацевтите си да продават продуктите за бебетата, тъй като е важно те да бъдат съхранявани и следени, както и лекарствата. Най-засегнати от поправката обаче не са аптеките, а майките и потребителите, които искат гаранция за хигиена,  каквато не всички хранителни магазини могат да осигурят, коментира Стайкова.
 
Аптеките в Пловдив все още обаче зареждат от  детските  храни и не се притесняват от санкциите до 10 хил. лв, които РИОКОЗ заплашва да налага, каза пред Дарик управителят на аптека  Ангел Влахов. Според него една такава санкция няма да издържи в съда, тъй като към поправката в Закона липсва списък със забранените лекарства и храни, коментира Влахов. Списъкът обаче ще стане факт съвсем скоро, подчерта  директорът на РИОКОЗ д-р Янка Барганова, чийто екип от вчера започна проверка по аптеките за наличието на млека, каши и пюрета.
 
/Чуйте прикачения звуков файл /
02.04.2009 -линк-

Шефът на БФС се среща с русенски фармацевти
Председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев ще посети Русе. Това каза пред Дарик шефът на регионалната колегия Пламен Ганев. Срещата с русенски фармацевти по актуални теми е насрочена за 19,30 часа в хотел Рига
02.04.2009 -линк-

Позитивният лекарствен списък подлежи на допълване във всеки един момент
1350 медикамента до момента са включени в новия позитивен лекарствен списък (медикаменти, които частично или напълно се заплащат от здравната каса). Професор Йорданка Узунова, председател на Комисията по позитивния лекарствен списък, обясни в студиото на "Денят започва", че той е под публичен надзор и вече е качен на сайта на министерството и всеки гражданин може да дава забележки по съдържанието му.
По закон списъкът трябва да влезе в сила от 1 юни, но той е валиден и за болничните заведения, което означава, че вече е в сила. На практика болниците могат да провеждат своите търгове на базата на списъка - не могат да купуват лекарства на цени, по-високи от зададените в документа. Доц. Узунова обясни, че не се очаква отлив на фирми доставчици на лекарства заради по-ниските цени. Най-новият момент в списъка е, че е предвидена възможност за неговото ежедневно допълване, ако това е необходимо, обясни още тя.
Д-р Станимир Хасърджиев, секретар на "Хепасист", обясни, че в новия списък не са включени няколко лекарства, които са жизнено важни за пациентите с хроничен вирусен хепатит. Доцент Узунова поясни, че фактът, че лекарствата не са в списъка в момента не означава, че те няма да бъдат включени в него по-късно, тъй като комисията има още няколко заседания. Освен това има значение дали фирмите са подали заявка за тези медикаменти. Д-р Хасърджиев попита дали е вярна информацията, че ще има финансов лимит за програмите за лечение - Узунова отговори, че "не би трябвало да има" такива лимити.
Относно лекарствата за болните от множествена склероза Узунова заяви, че квотата от 600 души, които могат да се лекуват с интерферони се запазва, но ако има повече хора, които да имат нужда от това лечение, здравната каса ще им го осигури. Има и 15 нови лекарства за онкоболни, каза още тя.
02.04.2009 bnt.bg

Категории новини