петък 03 април 2009 - 18:16:45
03.04.2009 г.
Волен Сидеров в Силистра: Пенсиите могат да се утроят без печатане на пари
Пенсиите на българските граждани може да се удвоят и утроят, без за това да се налага печатането на пари и увеличаване на инфлацията. Това заяви Волен Сидеров в сряда пред препълненатата зала на драматичен театър "Сава Доброплодни" в Силистра. Стотици привърженици на националистите аплодираха думите на лидера на АТАКА. Сидеров пък разясни как може да се постигне увеличението, което е залегнало в предизборната програма на патриотите: то ще стане чрез преразпределяне на бюджетния излишък в полза на пенсионерите, вместо тези средства да се харчат за партийни обръчи от фирми, купуване на гласове за избори или разходи за лукс на държавните чиновници. Самата държавна администрация е твърде раздута, там има много синекурни агенции, създадени да отхранват партийни протежета на управляващите. Това е паразитна администрация, която трябва да се съкрати, категоричен бе лидерът на патриотите.
Пред стотиците симпатизанти той каза още, че ако дойде на власт, АТАКА ще премахне ДДС върху лекарствата и основните храни на населението.
Текст под снимка
Пенсиите могат да се увеличат чрез преразпределяне на бюджетния излишък в полза на пенсионерите, вместо тези средства да се харчат за партийни обръчи от фирми и купуване на гласове за избори, заяви в Силистра Волен Сидеров.
в. Атака - стр. 1

Волен Сидеров в Силистра: Пенсиите могат да се утроят без печатане на пари
Венци ЛАКОВ
АТАКА предлага отпадане на точковата система и съкращаване на раздутия чиновнически щат
Пенсиите на българските граждани може да се удвоят и утроят, без за това да се налага печатането на пари и увеличаване на инфлацията. Това заяви Волен Сидеров в сряда пред препълненатата зала на драматичен театър "Сава Доброплодни" в Силистра. Стотици привърженици на националистите аплодираха думите на лидера на АТАКА. Сидеров пък разясни как може да се постигне увеличението, което е залегнало в предизборната програма на патриотите: то ще стане чрез преразпределяне на бюджетния излишък в полза на пенсионерите, вместо тези средства да се харчат за партийни обръчи от фирми, купуване на гласове за избори или разходи за лукс на държавните чиновници. Самата държавна администрация е твърде раздута, там има много синекурни агенции, създадени да отхранват партийни протежета на управляващите. Това е паразитна администрация, която трябва да се съкрати, категоричен бе лидерът на патриотите.
Волен Сидеров припомни, че точковата система за изчисляване на пенсиите бе въведена преди 10 години от правителството на Иван Костов и че тя е ощетила стотици хиляди български пенсионери. Възрастните хора заслужават достойни пенсии, каквито получават гражданите в страните от ЕС, защото цените у нас вече са европейски, а често и по-високи от европейските, подчерта националистът.
Защо "левият" премиер Станишев не промени унизителната пенсионна точкова система на Костов, попита риторично лидерът на националистите. И обясни, че това е така, защото Станишев следва същата дясна политика, каквато беше на Костов.
Станишев и Костов служат на едни и същи господари - българските олигарси
посочи Волен Сидеров. От прехода се облагодетелстваха именно шепа олигарси, каза още той, като се аргументира с факти: през 1989 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е бил 5710 долара, а след 19 години "успешен преход", през 2008 г., БВП е 5136 долара. "Какъв е този преход, който ни води надолу? Защо управляващите не признаят, че той беше грешка? Вървим напред, но към пропастта", възмути се националистът. Според него няма да има положителна промяна и ако Бойко Борисов получи властта. Защото ГЕРБ и Борисов искат да водят същата дясна политика като своите предшественици. Израсналият в комунистически инкубатор Станишев и Бойко Борисов спорят за проценти на данъците, но не за коренната им промяна, която трябва да е върху принципа на солидарността. В повечето страни богатите плащат по-високи данъци от бедните, а у нас плоският данък ощетява именно хората с ниски доходи за сметка на богатите, поясни Волен Сидеров.
Пред стотиците симпатизанти, той каза още, че ако дойде на власт, АТАКА ще премахне ДДС върху лекарствата и основните храни
на населението. Не може в България лекарствата да са в пъти по-скъпи от други страни, това е спекула, поощрявана от държавата, смята патриотът. От тази далавера се възползват търговци, които забогатяват за сметка на болните от рак или с хронични заболявания. Това не са търговци, а мародери. За тях ще има специален закон, който да ги прати в затвора, отсече лидерът на националистите.
Финансовият министър Орешарски твърди, че ДДС не можел да се пипа, защото държавата щяла да се срине. Нищо подобно, намаляването на ставката от 20 на 15 процента няма да се отрази на бюджета, ако този данък се събира, а не се укрива, обясни Волен Сидеров пред силистренци. Именно от този град тръгна скандалът за укриване на ДДС в особено големи размери под чадъра на шефката на НАП Мария Мургина. Сидеров даде за пример олигарха Георги Гергов, свинаря на Гоце, който всеки месец печели милиони от невнесен ДДС.
Затова АТАКА е против досегашния преход и първа предложи мерки за национализация на вече продадени предприятия, но властта посрещна това с насмешка, припомни лидерът на националистите. Сега обаче все повече европейски страни и САЩ предприемат такива мерки и одържавяват предприятия, допълни той. У нас вече има предложение на бизнес асоциация за национализиране на българска банка, а това показва, че идеите на АТАКА се споделят и от българските производители, обясни Сидеров.
Заради участие във властта никога няма да се коалирам с хора като Румен Петков и Румен Овчаров от БСП. АТАКА може да предложи отборен екип, който да управлява с неизкушени хора професионалисти, увери патриотът.
След срещата си с обществеността на Силистра Волен Сидеров раздаде стотици автографи и разговаря с партийния актив на АТАКА в региона.
Текст под снимка
Препълнени зали и жени с хляб и сол посрещаха лидера на националистите Волен Сидеров в Силистренско и Разградско. Йорданка Кънева от с.Гетово, която му поднася погача, стана член на партия АТАКА и получи книжката си от Сидеров.
в. Атака - стр. 2-3

Габриела Вутева, секретар на УС на Български фармацевтичен съюз: НЗОК изнудва аптеките, сключили договор с нея, за още отстъпки
Емилия АНТОВА
Малките селища остават без лекарства, защото хората там са неплатежоспособни
Габриела Вутева е родена през 1970 г. Завършила е Фармацевтичния факултет на Медицинска академия в София. Работила е в Изпълнителна агенция по лекарствата като началник-сектор "Търговия на дребно с лекарства". Главен секретар на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Омъжена, с един син.
- Г-жо Вутева, АТАКА е единствената парламентарно представена сила, която иска намаляване на ДДС за лекарствата. Какво е мнението на вашия съюз за ДДС върху медикаментите? Възможно ли е да има възрастови групи, за които да падне този данък?
- Становището на Българския фармацевтичен съюз (БФС) е основано на добре познатата европейска практика. Ние ползваме икономически разчети, които са правени в другите страни-членки на ЕС. Те показват, че ДДС за лекарствените продукти в България следва да бъде намалено. Понастоящем нивото на ДДС в България е равно или съизмеримо с това в Германия и Дания, но какъв е техният стандарт!? То е значително по-високо, отколкото в страните от региона - например Гърция и Румъния. Страните в Европа имат различен подход към определяне на ставката за ДДС и той се основава на икономическия просперитет на съответната страна. Напълно възможно е да се определят групи заболявания, за които размерът на ДДС да бъде различен от общоприетия за лекарствени продукти.
- Скандално звучи фактът, че надценката на лекарствата е равна на печалбата на държавата. Държавата не иска да се откаже от своето. Това означава ли, че лекарствата у нас ще са все така скъпи? Какво предлагате от БФС?
- Според мен у нас се приемат палиативни мерки, за да окаже някакво влияние за намаляване на цените на лекарствените продукти, но всички решения, които до момента се взеха, не доведоха до желания резултат. Ограничиха се надценките на лекарствените продукти, като с това цените ни най-малко не се повлияха. Промени се наредбата за определяне на цената на лекарствените продукти, но и това не оказа ефект. Единствено правилното решение за намаляване на цената е намаляване на ДДС. Облагането на лекарствата с ДДС по същия начин както за цигарите и останалите продукти показва пълна незаинтересованост от проблемите на обществото.
- Излезе информация, че около 700 аптеки в цялата страна ще бъдат закрити заради кризата.
- Твърде е възможно да има закрити аптеки, но не само заради кризата. Това ще стане факт и заради политиката, която се води спрямо фармацевтичния сектор. Ограничава се отпускането на редица групи продукти, имащи значение за здравето на пациентите (например детски храни), разрешава се безконтролно отпускане на медикаменти, които не са по лекарско предписание, в дрогерии и по този начин се ограничават средствата, с които една аптека се издържа. В такъв случай наистина е възможно да има затворени аптеки. Факт е, че всяка година затварят врати около 100 аптеки и това става заради недобрите им икономически разчети, които са резултат от постоянно променящите се към лошо условия, при които са принудени да функционират аптеките в България.
- Има ли реална опасност малките селища да останат без аптеки?
- Такава възможност реално съществува. Знае се, че населението в малките селища не е платежоспособно, което допълнително ще ограничи финансовия ресурс на аптеката. Ние всички виждаме, че разходите по доставката нарастват непрекъснато - цена на гориво, цена на труд и др. Това ще доведе до определено по-високи разходи за поддръжката на една аптека в малко селище и евентуално до нейното закриване. Тук също така трябва да се има предвид и въпросът с броя на населението - колкото е по-малък, толкова е по-ограничен финансовият ресурс.
- Стана ясно, че град като Кюстендил разполага с една-единствена денонощна аптека. Редно ли е това?
- За съжаление и в други градове броят на денонощните аптеки е намалял - от една страна разходите по поддържането на такава аптека са относително високи, а оборотът, който тя прави през нощта - малък. Цените, по които се отпуска един медикамент и през деня, и през нощта, са едни и същи. В тази връзка държавата трябва да предприеме действия, с които да подпомогне денонощните аптеки, тъй като това е и социална функция на аптеката. Какво ще прави човек, който трябва спешно да вземе лекарство през нощта, а няма откъде? Той ще трябва да отиде до друг град, но ако и там няма такава аптека?
- 100 лекарства с НЗОК не са договорени и позитивният списък, който трябваше да бъде готов на 1 април, ще остане отворен. От касата ви обвиняват, че сте алчни и не искате да губите високите си печалби, та затова не сте съгласни с искането за най-ниски цени на лекарствата в този списък. Каква е истината?
- Фармацевтите не са алчни. Държавата намали надценките, от които се издържа аптеката. В надценката са включени всички разходи за аптеката - като се започне от заплати и осигуровки, до ток, вода, заеми и др. Тук се включват и таксите, които се плащат за каквото се сетите към държавата. Тук са включени и охраната и редица други разходи. Колкото до НЗОК, истината е друга - касата изнудва аптеките, сключили договор с нея, за допълнителни отстъпки. Тези проценти не са регламентирани никъде, а само в договорите, които се подписват с касата - ако си съгласен - работиш с касата, ако ли не - довиждане. При всички случаи касата печели един не малък процент от аптеките.
- Защо сте против забраната в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина да се продават адаптирани млека и детски храни в аптеките?
- Забраната не е рационална. Тя е административно наложена и няма практика в Европа, която да подкрепя това ограничение. Ние смятаме, че е напълно нормално, когато майката влезе в аптеката да си купи някакъв лекарствен продукт за детето, тя да може да му вземе и мляко. От друга страна, законът е против Директивата на ЕС за етикетиране на храни, към нея нашето законодателство е синхронизирано, където е разписано, че при покупката на различни видове млека и добавки към храните клиентът трябва да се консултира със своя фармацевт или специалист по хранене. Не е ли абсурдно той да си купи храната в супермаркета и след това да отиде в аптеката, за да се консултира? Ние смятаме, че след като аптеката има условия да съхранява лекарствени продукти, то тя ще има и такива условия за млеката и детските храни. След като фармацевтът е високо квалифициран да дава консултация по лечението, той ще може да прави това и за храните.
в. Атака - стр. 13

„Санофи-Авенсис“ закупи мексикански производител на лекарства
„Санофи-Авенсис“ закупи мексиканския производител на лекарства „Лабораториос Кендрик“, предаде агенция „Блумбърг“. Сделката, чиито финансови параметри не бяха оповестени, е част от плана на третия по големина производител в Европа да разшири участието си в развиващите се пазари. След новината акциите на „Санофи-Авенсис“ поскъпнаха с 1.2% до 42.40 евро
в. Дневник Компании и Финанси - стр. II

Новите лекарства за онкоболните са осигурени
Лечебните заведения са получили всички нови лекарствени продукти за пациенти с онкологични заболявания, включени в Наредба 34 по направените заявки, съобщиха от Министерството на здравеопазването. На дистрибуторите са връчени за изпълнение заявките-разпределения за новите лекарствени продукти PEMETREXED, BEVACIZUMAB, SUNITINIB, BORTEZUMIB, CETUXIMAB. В МЗ е постъпила обратна информация, че доставките са извършени и лекарствените продукти са в наличност в лечебните заведения.
в. Дума – стр. 5

1 млн. българи аут от аптеките
Соня АНГЕЛОВА
И в болниците се чудят кой ще плаща за неосигурените
Над 1 милион са здравно неосигурените българи, които новият режим за продажба на лекарства в аптеките ще остави зад прага им.
Това предупреди вчера шефът на българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. Те нямат семеен лекар и следователно няма да получават рецепти. Ако допуснем, че имат доходи, но не искат да ги дават за осигуряване, ще си платят поне 20 лв. за свободен прием, за да стигнат до предписанието. Останалите обаче ще трябва да се спасяват с бабини илачи. Според шефа на здравната федерация към КНСБ Иван Кокалов ставало дума предимно за самоосигуряващи се, които имат достатъчно пари за частни прегледи. Магистър Ненчев обаче предполага, че такива са не повече от 50 000, останалите са извън системата заради безпаричие. Шефът на столичната болница "Св. Ана" Димитър Димитров обясни, че само през изминалата нощ са приели и оказали първа помощ на 2 неосигурени. Обичайно на ден им се налага да приемат поне 4-5 човека, изпаднали от системата. Става дума главно за оказване на спешна или неотложна помощ, когато хората не могат да бъдат върнати. Останалите "планови" дейности не се допускат, понеже няма кой да заплати лечението. За миналата година "Св. Ана" е излекувала близо 2500 човека напълно безплатно.
От 4 г. насам УС на здравната каса всяка година гласува решение да не плаща за здравно неосигурени. Но в болницата често попадат хора дори без документи и на докторите им се налага да проявяват детективски способности, за да разберат кой е плащал осигуровки и кой не. Според д-р Димитров е крайно време някой да направи анализ на неосигурените, какви са, на каква възраст са, живеят ли в България или не и след това държавните институции да се разберат кой ще плаща за тях. Теоретично в държавния бюджет има нарочен фонд за тази цел, но според шефа на здравната комисия в парламента Борислав Китов той не се усвоявал, защото хората не отговаряли на изискванията. Според депутатът само 200 000 са бедните, които нямат пари, останалите просто пестят от осигуровки. Той предлага те да си плащат на свободни цени прегледите, лекарствата и лечението в болниците.
в. Експрес – стр. 1, 5

Страх лекарства пази
Oтново неразбория с лекарствата. Поредната. Този път спорът не е до Включването на едно или друго лекарство като безплатно В „позитивния" списък на НЗОК, или пък с дефицит на някое животоспасяващо средство. Сега на преден план излезе задължителното въвеждане на продажбата на лекарства срещу реиепти - изискване, което се стовари като гръм от ясно небе върху пациентите.
Всъщност изискването трябваше да бъде въведено още през 1990 г., когато е приет тогавашният Закон за лекарствените продукти. Той „де юре" въведе задължителното използване на рецептите.. Изключение са т. нар. ОТС продукти (абревиатурата идва от английски), които са свободни и се търгуват без лекарско предписание. Повод за въвеждането на „забравеното правило" стана приетата от Българския фармацевтичен съюз (БфС) и одобрена от Министерството на здравеопазването Добрата фармацевтична практика - закъсняла, но необходима стъпка. В резултат аптекарите
започнаха да връщат пациенти с оправданието, че били нередовни. Тръгна слухът, че вече всичко на лавиците се продава с рецепта. По този повод главният секретар на съюза Габриела Вутева казва: „Порочната практика си вървеше безпроблемно и никой не ограничаваше свободните продажби. Сега обаче вече не е така." Всъщност няма нищо ново - броят на лекарствата, които досега се продаваха с рецепти, е същият. Колкото преди са и лекарствата, които сега се предлагат свободно.
Ползите
Започнаха спекулациите, някои дори питаха дали и витамините вече не са с рецепти. Всъщност отговорът бе съвсем прост: на лекарствата, на чиято опаковка е записано, че се отпускат по лекарско предписание, изискването е в сила, останалите - можеш да купуващ свободно. Това се определя от Изпълнителната агенция по лекарствата, която издава Разрешенията за употре-а според състава на лечебния препарат, посочен в паспорта му от производителя (вносителя).
Магистър фармацевтът Владимир Джераси, който е член на УС на БфС, казва, че преценката на производителя не е случайна, защото преди серийното производство лекарството е минало клинични изпитания. Ползата от подобна мярка е, че след първоначалната вълна от пациенти в коридорите пред лекарските кабинети системата ще заработи нормално, но така пациентите ще се предпазят от безразборното пиене на лекарства. Някои лекарства след продължително използване могат да станат безполезни, без болните да знаят това, коментират фармацевти. Дори хапчетата анти-бебе, които са хормонални препарати, са противопоказни за жени с няколко типа заболявания. Медикамент за лечение на Паркинсон, комбиниран с алкохол, постига ефекта на опиатите и затова се използва от учениците. Не всички рецепти са еднократни Успокоение сред пациентите донякъде настъпи, след като се изясни,
че за почти всички хронични заболявания важат рецепти с шестмесечен срок на действие. Което ще спести чакането пред кабинетите на лич-ните лекари. Според Владимир Джераси хронични са например неврологичните заболявания, сърдечните също. Коментирайки новия режим на работа на аптеките, общопрактикуващ лекар призна, че засега няма завишено търсене на рецепти над обичайното. На опашките са обикновено възрастни хора с рецептурни книжки за купуване на лекарства с намаление.
Борбата
за кърмачетата Аптеките се оказаха потърпевши и заради промяната на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина от август 2008 г., който отвори пътя към дрогериите без ограничение на всички хранителни продукти за деца. А те съставляваха около 40% от аптечните артикули. Съюзът на фармацевтите ги обедини в шест групи и предложи те наново да се продават в аптеките. Освен храните за кърмачета, тук влизаха и т. нар. преходни храни за деца до 3-годишна възраст на зърнена основа, нискокалоричните храни за отслабване, хранителните добавки,препаратите за спортисти и културис-ти, за диабетиците. За да не бъдат ощетявани обаче дрогериите и супермаркетите, предложението бе те да останат на щандовете на магазините.
В началото Българският фармацевтичен съюз получи подкрепа от Министерството на здравеопазването и от здравната парламентарна комисия. По време на второто четене на поправките в Закона за лекарствените продукти обаче последва обрат и всичко остана постарому. Единственото изключение бе, че на аптеките се разреши да продават диетичните храни със специални медицински цели, които се заплащат от НЗОК, сред които например са и млеката за кърмачета с непоносимост към животинските белтъчини. Делът на тия продукти със специални медицински цели е обаче само 2% от общото потребление на детски храни.
Главният секретар на БфС Габриела Вутева коментира, че на запитването до ЕС дали там има такива ограничения в търговията, отговорът е, че не им е известна такава практика. Съдебният удар С цените на лекарствата, продавани в аптеките, е свързано и излязлото на 30 март 2009 г. решение на петчленния състав на Върховния ад-министративен съд (ВАС) по повод на касационни жалби от директора на НЗОК и от БфС. Те се отнасят до предишното решение на тричленния състав на съда, което отменяше пределната цена за медикаментите от лекарствения списък на Здравната каса и максималната им стойност, заплащана от здравноосигуреното лице. ВАС потвърди решението на тричленния състав с мотива, че НЗОК има правомощие да договаря цените на лекарствата от позитивния списък или за частично заплащане, но не и да регулира пределните цени и максималната стойност на заплащането. Съдът смята, че касата е иззела правомощията на Министерството на здравеопазването, което единствено може да регулира цените на лекарствените продукти.
***
ГЛОБИТЕ
Председателят на БфС м. ф. Мирослав Ненчев твърди, че още с влизането в сила на Добрата фармацевтична практика се повишава контролът върху аптеките. Наистина наказанията за провинилите се са определени в Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите, но без новите европейски норми те били неприложими. Сега санкциите варират от порицание до лишаване от права за дейност от 3 месеца до 3 години. Глобите са от една до пет минимални работни заплати. За тежки прегрешения ще се смятат отпускането на лекарства без рецепта, аптеките, работещи без разрешения (каквито има през летния сезон по морето), или в които няма назначен магистър-фармацевт. От съюза обаче признават, че въвеждането на Добрата фармацевтична практика ще отнеме време, затова и наказанията няма да се въвеждат тутакси. На въпроса защо при наличието на действащ 20-годишен закон контролните органи в държавата не са упражнявали властта си, от БфС прехвърлиха отговорността върху държавата.
***
КАК СЕ ОБРАЗУВАТ ЦЕНИТЕ
Цената на лекарствен продукт, отпускан по лекарско предписание, извън тези от позитивния лекарствен списък, заплащан с публични средства, при продажба на дребно се образува от фиксирани надценки над цената на производителя. Те са съответно 6,8 или 9% за търговците на едро и 18,20 и 22% от производствената цена за търговците на дребно според заявената цена от производителя от 10, от 10.1 до 30 леВа и над тази граница.
Пределните цени на лекарствените продукти по лекарско предписание се определят според критерия, че не могат да надхвърлят най-ниската цена на съответното лекарство в Румъния, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Португалия или Испания. Из Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране на цените на лекарствата, която е в сила от 11.12.2007 г.
в. Икономически живот - стр. 18

Габриела Вутева, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз: Няма никаква промяна
Нито на лекарствата, които се отпускат без рецепта, нито на ония, за които се изисква рецепта. Затова въпросът не трябва да се преекспонира и да се създава паника, като някои фармацевти изискват рецепти за таблетки аналгин или за други досега общодостъпни лекарства. Имате дори случаи на хора, тръгнали да търсят рецепти за витамин С.
***
Д-р Димитър Калайков, секретар на Българската педиатрична асоциация Детските храни в аптеките Поддържаме това становище, защото те притежават специфични качества. Именно затова лекарят препоръчва как да се използват, а в супермаркетите клиентите няма как да получат този съвет. Самият аз не съм наясно какви са били аргументите на депута-тите, за да отхвърлят предложението на БфС детските храни да се продават и в аптеките.
***
М. ф. Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз: Бяхме прави преди година
Решението на ВАС го потвърждава, но за това време НЗОК е присвоила от търговците на едро и аптеките над Ю млн. лева. И тъй като не го прави за първа година, ако се сумират загубите от намаленото повишаване на цените и пропуснатите ползи, сумата може и да надхвърли 100 млн. лв. Като съчетаем този факт с Наредбата за регулиране и регистриране на цените от декември 2007 г., когато драстично бяха отрязани приходите на аптеките, с промяната на Закона за лекарствените средства от аВгуст 2008 г., когато бе разрешено на дрогериите да продабат Всички хранителни продукти, и със сегашната забрана да се продават детски млека и храни В аптеките, ние търпим чувствителни загуби. Въпреки това приехме нормите на Добрата фармацевтична практика, но заради горните причини ще има забавяне на въвеждането на европейските стандарти.
в. Икономически живот - стр. 18

20% от децата с психологични проблеми
20 на сто от европейските деца се нуждаят от специализирана психиатрична или психологична помощ, тези данни се отнасят и за българчетата. Това съобщиха лекари по време на откриването на клиника по детска психиатрия в Пловдив вчера, която е единствената за Южна България. Строежът на здравното заведение възлиза на 168 хил. лева. То ще бъде отворено след месец.
в. Монитор – стр. 8

Изхвърлят масово пюретата от аптеките
Част от аптекарите са започнали да изхвърлят бебешките пюрета, които продават, показа проверка на „Новинар”. Причината за това е, че според поправка в Закона за лекарствените средства аптеките вече нямат право да продават детски пюрета и адаптирани млека. Забраната е в сила от началото на месеца и въпреки че много от аптекарите се надяваха на отсрочка, за да могат да продадат стоката си, това не се случи. Част от регионалните здравни инспекции вече са започнали проверки в аптеките за това дали те все още продават бебешки храни въпреки забраната, каза за „Новинар” Владимир Джераси, член на българския фармацевтичен съюз.
Ако инспекторите установят, че в даден магазин за лекарства се продават бебешки пюрета или млека въпреки забраната, фармацевтите могат да бъдат наказани с глоба до 20 000 лв.
в. Новинар - стр. 4

Да мреш по списък, позитивен
Силвия НИКОЛОВА
"Единственото позитивно нещо у другаря Владимир Илич Ленин е... пробата за васерман". Този виц от времето преди перестройката изплува и се натрапва в съзнанието ми от известно време, откакто се заговори, че позитивният лекарствен списък за тази година е готов. И ако се вярва на уверенията на комисията, която работи по него, там има цяр за всяка болежка. За онези, които не знаят, това е списъкът, в който са включени лекарствата и медицинските продукти, за които здравната каса и Министерството на здравеопазването се разплащат с фирмите дистрибутори, а после ги предоставят чрез болниците, диспансерите и аптеките с намаление или напълно безплатно на пациентите от няколко стотици групи заболявания. В съществуването му няма нищо лошо. Дори е твърде похвално, че вече и в нашата страна съществува такава реимбурсна листа, с каквато разполага всяка държава от ЕС. По този показател сме напълно в час с другите. Но с една малка разлика. Докато в цивилизованите общества позитивният лекарствен списък е нещо, което не търпи коментар, а само изпълнение, и то стриктно от всички здравноосигурителни фондове без изключение. За разлика от нас, където само НЗОК прави задължително здравно осигуряване, в Германия то се осъществява от 16 фонда. Това обаче съвсем не означава, че при едни илачите се плащат, а при други - не. Представете си какво би се случило в България, ако повече от една финансова институция се занимаваше със задължителното ни осигуряване за здраве. То щеше да е хленч и скърцане със зъби, и оправдания - като се започне от това, че няма пари, та се стигне до това, че доставчиците не си изпълняват договорите, дори че пациентите са прекалено много. Впрочем последното оправдание сме чували неведнъж от НЗОК, на която сякаш болните й пречат.
И списъкът се оказва значително орязан спрямо миналата година. Вместо 4800 медикамента има само 1350 позиции. При това упоменатият списък за разлика от други години беше готов едва вчера, което означава фатално забавяне и за НЗОК, и за МЗ, и най-вече за многострадалния болен. Колкото и да се напрягат каса, министерство и аптеки да доставят лекарствата тутакси, това е невъзможно по-рано от 1 юни.
Т.нар. позитивен лекарствен списък, ако не бе опасен със своята неизпълнимост за здравето на българските болни, би могъл да мине само за смешен. Защото как иначе може да се окачестви твърдението на хората от съставилата го комисия, че лекарствата ще поевтинеят дори до 25 на сто, след като на практика цените на производителите са паднали действително с 5 %, но за сметка на това надценките скачат два пъти. Дали пък позитивната листа не е по ленински щедра на обещания не за нещо друго, а просто защото изборите наближават?
в. Политика стр. 6

Категории новини