петък 03 април 2009 - 18:04:22
Лекарствата на държавата по-евтини? Друг път
Мария КАРАБОЙЧЕВА
Цените на лекарствата, заплащани от държавата и Здравната каса, са много шарени. Новият позитивен списък излезе днес и според него за доста лекарства ще се плаща по-скъпо, а не както бе обявено — с 10-15 процента надолу.
Има важни медикаменти, които досега са били поемани напълно, а в новата листа са платени. Например „Варапамил", който се ползва от много хора срещу високо кръвно. По-голямо доплащане ще има за още един препарат срещу хипертония - „Дехидратин нео". Засега в списъка липсва „Плавикс", изписван при пациенти със стентове на сърцето. Отсъстват и капките за очи, поставяни при болни с глаукома, „Ксалатан".
Препарати за понижаване на холестерола (статини) ще се доплащат солидно. За ,Аторис" досега пациентите даваха по 2,91 лева. Според новия позитивен списък ще вадят 7,72 лева от джоба си, направиха справка фармацевти. Препаратът се изписва много често. Новата листа влиза в сила от 1 юни. Дотогава аптеките ще работят по стария списък, но с цени, публикувани на сайта на здравното министерство. Всичко е толкова сложно, че ще трябва да го разучаваме с дни, коментираха вчера фармацевтите, объркани от ценовите листи.
01.04.2009 в. Марица – стр. 4

Хапче без рецепта затваря аптека
Глобите за аптеки, които продават лекарства без рецепта, са при първо нарушение порицание, при второ - до пет минимални работни заплати и при трето -затваряне на аптеката. Това съобщи вчера председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. По думите му завишеният контрол обърква хората, защото са много случаите, при които пациент отива при личния си лекар, за да поиска рецепта за витамини или аналгин, което не е нужно. От 20 години има закон, който забранява да се продават лекарства без рецепта, ако производителят на медикамента е написал, че тя е необходима. Доскоро фармацевтите нарушаваха закона заради липсата на контрол.
Според Габриела Вутева - главен секретар на БФС, хората масово пият лекарства, които са им препоръчани от познати или са им предписани преди 7-8 години.
Още едно ограничение се въведе тази седмица - в аптеките вече не могат да се продават детски храни и добавки.
01.04.2009 в. Марица – стр. 4

Фармацевти: Законът за детските храни е абсурден
Марияна ДИМИТРОВА
Пазарджишките фармацевти реагираха остро срещу забраната за продажба на детски храни в аптеките, които вече могат да продават само диетични храни за специални медицински цели. Това стана с промени в Закона за лекарствата, публикувани в Държавен вестник в петък. Парламентът забрани на аптеките да търгуват с адаптирани млека, пюрета и диетични храни.
Тези промени са абсолютна глупост, заяви председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пазарджик Анжела Мизова. Нормално е една майка, като влезе в аптеката, да може да получи пълно обслужване от капчиците за колики до млеката, шишетата и бибероните. Освен това, при много от млеката е необходима съответната консултация. В много от европейските държави млеката за деца до 6 месеца задължително се продават само в аптеките, има и такива страни, където е разрешено навсякъде, но няма държава, в която да е забранено детските млека да се продават в аптеките. Ние направихме един абсолютен прецедент, категорична е Анжела Мизова. Доста сме изненадани от решението на депутатите, защото ще се задълбочат проблемите затова ще се опитаме да лобираме в посока промяна на този текст от Закона за лекарствата, допълни фармацевт-ката, която днес ще участва в организираната в столицата пресконференция на Българския фармацевтичен съюз.
Според Анжела Мизова определено ще има проблем със снабдяването с детски храни в малките селища, защото малките населени места до голяма степен са покрити от аптеки, а аптечната мрежа има перфектен начин на снабдяване и може да предоставя млека и по заявка.
Досега аптеките държаха 40% от продажбите на млека.
нас това не е основна дейност, категорична е Мизова. Тя подозира намеса на финансови интереси, а не немарливост, недоглеждане и незнание от страна на депутатите заради скоростта, с която бе приет текстът и обърнато мнението им. Много интересен е и друг факт - че дрогериите получават разрешение да продават диетични храни, което е много широко като понятие и включва и млеката, които на нас практически ни ги забраняват, каза още Анжела Мизова. Очакванията й са след разговорите в столицата да стане ясно какви точно стъпки ще се предприемат от Българския фармацевтичен съюз и регионалните колегии по места за отмяна на абсурдната забрана. Това е доста налудно решение на депутатите. Те изглежда не се интересуват бебетата да получават качествени млека, недоволства пазарджиклийката Николета Стоянова. Потърсихме за коментар депутатът д-р Иван Колчаков, но не успяхме да се свържем с него в рамките на вчерашния ден.
31.03.2009 в. Марица - Пазарджик - стр. 2

Не трябва да се създава паника и да се уискат рецепти за витамин C или аналгин
Рецепта ше се изисква само за такива продукти, 6 листовката за употреба на които се изисква такава. Няма промяна 8 количеството на лекарствата, които се отпускат с рецепта, Ь такива, които са без рецепта. Наредбата, която определя кои лекарства се продават с рецепта и кои без рецепти, е факт от 20 еодини. Това етана ясно по Време на пресконференция на Български фармацевтичен съюз (БфС). Според БФС не трябва да се създава паника и да се искат рецепти за лекарства като витамин С или аналгин. От съюза правят опит да прекратят порочната практика за даване на всички лекарства без рецепти. Всички рецепти ще се описват 8 специален регистър, преди да се върнат на потребителя. Рецептите са за еднократна и многократна употреба, като лекарят, който изписва рецептата, трябва изрично да упомене това на самата бланка. С публикувана Наредба 8 Държавен вестник се прави промяна в Закона за лекарствата, която забранява продажбата на детски млека в аптеките. Детските храни мога^т да се продават 8 супермаркетите или бензиностанциите, но не и 8 аптеките. Има само няколко млека, които са за строги специфични болести при бебета и те могат да се продават 8 аптеките. Това са млека, които се заплащат от НЗОК. Но останалите млека не могат да се продават 6 аптеките. Направен е списък с продукти, които могат да се продават в аптеките, като млеката за бебетата и малките деца не са упоменати в този списък. От първи април детските млека трябва да бъдат извадени от аптеките, защото иначе подлежат на глоби, ако продават бебешки млека.
01.03.2009 в. Посоки - стр. 5

Близо 500 лекарства поевтиняват от юни
Гергана ДИМИТРОВА
За пръв път НЗОК ще плаща и домашното лечение на някои редки генетични заболявания
Близо 500 лекарства, отпускани по рецепта за сметка на Националната здравноосигурителна каса, ще поевтинеят от юни. Новината огласиха от Комисията за позитивния лекарствен списък. Средно те ще се продават на болния по рецептурна книжка с около 15 на сто по-изгодно, отколкото, ако той си ги купи на свободни цени от аптеката. Цените на някои традиционни хапчета срещу високо кръвно дори ще паднат наполовина. Цените ще паднат както на познати досега медикаменти, така и на нови, включени в списъка от тази година. Листата вече е готова и днес ще бъде обявена от Комисията по позиции и наименования, увери нейната председателка доц. Йорданка Узунова. Отпусканите досега медикаменти ще струват между 10 и 15 процента по-малко, а на новите, които са последно поколение и на европейския пазар, намалението ще бъде дори до 30 на сто. Сред тях са и 15 нови медикамента за лечение на онкологични заболявания. За пръв път НЗОК ще плаща и домашното лечение на някои генетични редки заболявания, като болестта на Краун, а също така и ще поема и голяма част от стойността на медикаментите срещу ревматоиден артрит, които досега бяха изцяло за сметка на болния. В позитивния списък за пръв път са включени и 2 нови водещи лекарствени препарата, прилагани при психични заболявания и отпускани по Наредба 38, и половин дузина такива за неврологични заболявания. В новия лекарствен списък за безплатно отпускане или с намаление на лекарства са включени повече от 1350 медикамента. Той влезе в сила от вчера, но на практика Националната здравноосигурителна каса, която основно осигурява лекарства по него, ще започне да отпуска включените в него лекарства от 1 юни, тъй като дотогава тя трябва да сключи нови договори с аптеките, а болниците да предоговорят старите договори с фирмите доставчици. Общо 2300 заявления от фирми са били внесени в комисията за включване в списъка. От тях около 100 лекарства не са включени в списъка, съобщи още доц. Узунова. Основна причина за това е, че не се заплащат от здравноосигурителните фондове на три от осемте референтни страни и нямат регистрирана цена за позитивен списък към настоящия момент в България.
Не съществуват заболявания, за които да не са включени медикаменти, заяви председателят на комисията. Позитивният списък няма да бъде закован, а в него ще могат да бъдат включвани лекарства за поемане от касата през цялата година, щом бъдат одобрени от комисията. В него са включени лекарствени продукти, обособени по фармакологични групи, със съответните международни непатентни наименования, с разрешените за употреба дози. През целия период на работата си комисията се е придържала стриктно към разпоредбите на ЗЛПХМ и подзаконовите нормативни актове. Постъпилите заявления за включване са били 2 300, от които комисията е разгледала 1 500 заявления. Не са включени около 100 медикамента по различни причини: не се заплащат от здравноосигурителните фондове на 3 от 8-те референтни страни, нямат регистрирана цена за ПЛС към настоящия момент, изтекли разрешения за употреба. Сред отхвърлените лекарствени продукти има и такива, които досега са били реимбурсирани от НЗОК, но за тях има предвидени заместители, заяви председателят на комисията доц. Узунова. Тя изтъкна, че в новия списък не съществуват заболявания, за които да липсват лекарства. Процентът на реимбурсация, който тази година за първи път се посочва изрично в списъка, е запазен за всички продукти и даже е повишен за някои от лекарствата. Не съществува опасност с новия позитивен списък бюджетът на касата за лекарства да се изчерпи преждевременно, защото нивата на реимбурсация са съобразени с действащите до момента. Нормативно е заложена възможност нивото на реимбурсация да се променя два пъти годишно, казаха членовете на комисията. Обявените цени са пределни и над тях лекарствата не могат да се продават, защото в тях са включени и надценките на дистрибуторите и на аптеките, разясни доц. Узунова.
01.03.2009 в. Посоки - стр. 6

Позитивният лекарствен списък включва 4 части:
1. За лекарствени продукти, предназначени за лечение на заболявания, което се заплаща по реда на Закона за здравното осигуряване.
2. Заплащани от бюджета на лечебните заведения по чл. 5 от Закона за лечебните заведения и от бюджета на лечебните заведения с държавно и/или общинско участие по чл. 9 и 10 от Закона за лечебните заведения.
3. Предназначени за лечение на заболявания извън обхвата на Закона за здравното осигуряване, заплащани по реда на чл. 82, ал. 1, т. 8 от Закона за здравето.
4. Предназначени за лечение на редки заболявания и СПИН, както и за профилактика и лечение на инфекциозни заболявания.
01.03.2009 в. Посоки - стр. 6

Села в Плевенско масово остават без аптеки заради фалити
Гергана ДИМИТРОВА
Има реална опасност селата и по-малките градове да останат без аптеки, тъй като пазарът на лекарствата се е свил в резултат на кризата. Това алармираха от Асоциацията на собствениците на аптеки.
В последните години обстановката в този бранш се е влошила в нормативен план. През февруари 2008 г. аптеките в София са били 1150, към този момент те са намалели на 865. Сега аптеките в цялата страна са около 3700. От тях 500 държат едва 5 на сто от пазара, което означава, че на практика са фалирали. Прогнозата на браншовата организация е, че до края на 2009-а. от тях ще останат едва 1000.
По мнението на аптекарите влошеното състояние на мрежата е в намаляването на потреблението на лекарствата и все по-трудното получаване на кредити от банките. Близо 180 млн. лв. дължат те сега към дистрибуторите, но не е ясно кога ще имат пари, за да се разплатят с тях.
Забраната за продажба на адаптирани млека и детски храни в аптеките, която депутатите гласуваха с промяна на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина преди броени дни, ще наруши свободата на избор на пациента. Занапред те ще се търгуват само в магазините за детски храни и в супермаркетите. Промяната бе наложена заради обстоятелството, че те не се регистрират по смисъла на Закона за лекарствените средства, а по този за храните. Около 40% от продажбите на аптеките са детски храни,но в селата достигат и 60 на сто. Някои от тях се предписват от педиатъра с рецепта, каквато в супермаркета не могат да разчетат. В селата пък хората няма да има откъде да ги купуват на бебетата си след закриването на аптеките.
01.03.2009 в. Посоки - стр. 6

Увеличават реимбурсацията на лекарствата за остеопороза
Протестите на болните от остеопороза спомогнаха за промените в новия реимбурсен списък на лекарствата, който ще бъде публикуван на 1 април, пишат до медиите от Асоциация "Жени без остеопороза". Предвидени са две възможности за реимбурсация на лекарствата за болните от остеопороза - с 25% за лекарства, които намаляват с 30% риска от счупване, и с 50% за лекарства, които намаляват риска от счупване с 60%. Болните от остеопороза ще могат да закупуват своите лекарства с новата реимбурсация от 1 юни. Темата за превенцията, за реимбурсацията на измерванията и лечението от остеопороза бе основна за кръглата маса в хотел "Шипка", обсъдила Европейската харта за правата на пациента.
Десетгодишната борба на пациентите, представлявани от Асоциация "Жени без остеопороза", доведе до първите стъпки, но те все още са незначителни, като се има предвид огромният брой болни и малкото пациенти, които реално се лекуват от остеопороза в страната, коментират от организацията. Целта на обществената инициатива е увеличаване на процента на реимбурсация на лекарствата до 75% на болните с диагностицирана остеопороза и до 100% за претърпелите една остеопорозна фрактура. От асоциацията настояват и за реимбурсация на остеодензитометричните измервания -75% за болните и 100% за претърпелите фрактура, диспансеризация на болните от остеопороза и клинична пътека за лечение в болниците за рехабилитация.
01.03.2009 в. Посоки - стр. 6

Затварят аптека след три нарушения на продажба без рецепта
Глобите за аптеки, които продават лекарства без рецепта са при първо нарушение порицание, при второ - до пет минимални работни заплати и при трето- затваряне на аптеката. Това съобщи председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. По думите му завишеният контрол обърква хората, защото са много случаите, при които пациент отива при личния си лекар, за да поиска рецепта за витамини или аналгин, което не е нужно. От20 години има закон, който забранява да се продават лекарства без рецепта, ако производителят на медикамента е написал, че тя е необходима. Доскоро фармацевтите нарушаваха закона заради липсата на контрол. Още едно ограничение се въведе тази седмица - в аптеките вече не могат да се продават детски храни и добавки. Може би това ще е новата вълна на недоволство, защото фармацевтите не са съгласни в бензиностанции да могат да се продават детски храни, а в аптеките това да е забранено.
01.04.2009 в. Шуменска заря - стр. 14

Здравната каса незаконно определяна цени на илачи
Зоя ИВАНОВА
Съдебният спор между националната здравно осигурителна каса и българския фармацевтичен съюз окончателно приключи с победа за аптекарите.Петчленен състав на висшия административен съд потвърди решението на тричленен с което отменя указание на директора на НЗОК за пределни цени на лекарствата, фармацевти се обединиха против това, че директорът на здравната каса януари миналата година е издал указание с което едностранно намалява надценките на лекарствата и то драстично. фармацевтичният съюз завежда дело и тричленен състав на ВАС постановява, че подобно решение е незаконно и отменя тези цени. Следва обжалване от страна на касата, но и петчленният състав на ВАС потвърждава решението на колегите си. Това е окончателно решение. Националната здравно осигурителна каса няма право да регулира цените на дребно, това е правомощие на комисията по цените на лекарствата към министерския съвет. Касата на практика е иззела правомощията на държавата в този случай - категорични са фармацевти. В медиите беше огласено също че от януари миналата година до сега от здравната каса са удържали пари от аптеки и търговци на едро, които са в милиони лева.
в. Съперник – стр. 1

Лекарство с 110-годишна традиция спасява живот
Наталия НЕДЯЛКОВА
Живеем в чудна ера на медицински открития и иновации. В днешни дни те се случват толкова често, че понякога даже почти не ги забелязваме. И въпреки това, един от най-актуалните медикаменти на днешния ден - спасил много животи, успокоил болката на милиони и обещаващ да направи още много неща за здравето ни в бъдеще - е бил добре познат на хората преди цял век: Аспирин на "Байер". На 110 години това чудно лекарство е един от най-проучваните медикаменти. Във време на комплексни и високо инженерни лекарства, малката органична молекула, извличана от кората на върбата, има централна роля в лабораторни и клинични изследвания по цял свят.
Синтезиран за първи път през 1899 г. под формата на прах от германския химик Феликс Хофман, който търсел начин да лекува ревматизма на баща си, Аспирин продължава да изпълнява обещания в превенцията, облекчаването и лечението на други болести, сред които сърдечносъдови, някои видове рак, включително на дебелото черво, болестта на Алцхаймер и диабет. Постоянно продължават проучванията за нови приложения на Аспирин като противовъзпалителен продукт, антипиретик и аналгетик. Три големи проучвания доказват свойството на Аспирин да предотвратява инфаркти и инсулти и при мъжете, и при жените.
Ацетилсалициловата киселина в Аспирин предизвиква необратима загуба на способността на тромбоцитите да се слепват помежду си. По този начин се намалява възможността за запушване на кръвоносните съдове, което лежи в основата на инфаркта и инсулта.
в. Труд - Бургас - стр. 6

Радио "Фокус " - Смолян, новини в 15.30 часа
Нововъведенията в аптечната дейност ще създадат трудности най-вече за пациентите, съобщи д-р Елена Ставракева, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Смолян в коментар на това, че лекарствата ще се предоставят само срещу рецепта и ограничението да се продават детски храни в аптеките.. Според нея в действителност в началото нововъведенията ще създадат проблеми, тъй като ще се получи голямо натоварване и при лекарите и при самите фармацевти. Д-р Ставракева изрази съгласие по отношение на лекарствата, че те действително трябва да се дават само срещу рецепта. Колкото до детските храни, специалистът заяви, че до момента няма изрична забрана за това те да се продават в аптеки. В крайна сметка обаче по този въпрос няма яснота, каза Ставракева. Съществува гратисен период от 2 месеца /до 1 юни/, когато трябва вече да е приет списъка с лекарствата които ще бъдат заплащани от касата, да се получи адаптация към програмите на лекарите и фармацевтите и така системата да заработи. Тя каза още, че поне засега в Смолян няма затворени аптеки.

бТВ, новини в 19.00 часа
По-строгият контрол върху продажбата на лекарствата вече увеличава броя на чакащите пациенти пред лекарските кабинети. От днес влезе в сила обновената наредба за изписването и продажбата на медикаменти.
От две седмици при д-р Никифоров все повече идват пациенти за рецепти.
Д-р Никифоров: Понеже контролът вече се затегна по аптеките и на ден идват около четири – пет души за рецепти. Предимно хора, които не са хроничноболни започнаха да идват за лекарства, които са за болки в коремната област, главоболие, но започнаха да идват и хроничноболни пациенти, които дълго време не бяха идвали при нас.
Безконтролното пиене на лекарства е станало проблемно за някои пациенти с високо кръвно, които от години не са ходили при лекаря.
Д-р Никифоров: При един момент лекарствата са спрели да му действат, той има нужда от ново лекарство.
По-строгият контрол при изписването и продажбата на медикаменти засега се приема противоречиво от пациентите.
Анкетиран: Аз бях с алергия, исках да взема нещо да се намажа, за да ми мине алергията. Това е страшно неудобно. Аз трябва да чакам, тук винаги има много опашка, да чакам два часа или един час, за да ми даде една рецепта.
Анкетиран: За едно хапче, да кажем за главоболие, аз трябва да дам 2.40 лева на личния си лекар, за да ми даде рецепта и още два лева примерно, за да си купя лекарството. Е, колко ще излезе, като аз съм пенсионер?
Анкетиран: Лекарят определя болестта иначе аптекарката как ще дава без да знае за какво е и как.
Анкетиран: Да, може да се повреди нещо друго. Да има болест против тези лекарства.
От средата на март фармацевтите предупреждаваха пациентите, че за определени лекарства вече ще се изисква рецепта.
„Без рецепта се дават от т. нар. отиси, хранителни добави и някои лекарства, които са от групата на спазмалтиците, но от по-леките”.
За по-силните обезболяващи е нужна рецепта. Хапчетата за деца също трябва да са изписани от лекар. Документ се изисква и за лекарствата на ампули.
Фармацевтите признават, че е възможно не всички аптеки да спазват правилата, но те са необходими.
„Трябва да вървим по този начин, защото знаем, че на запад навсякъде лекарствата са изключително и само с рецепта”.

Масирани проверки в аптеките в Пловдив
Масирани проверки в аптеките започват инспекторите от РИОКОЗ-Пловдив, съобщи радио Пловдив.
Глоби от 5000 до 10 000 лева заплашват аптеките, които в нарушение на разпоредбите продават адаптирани млека и пюрета за бебета.
Припомняме, от Асоциацията на собственици на аптеки реагираха изключително остро на забраната на специална пресконференция по темата. Те бяха категорични, че подобни ограничения за продажбата на детски харни в аптеките, не съществуват в никоя страна от ЕС.
Инспекторите ще следят и за наличие на нерегистрирани хранителни добавки. От РИОКОЗ-Пловдив припомнят, че фармацевтите трябва да имат специална книга, в която да описват изпълнените рецепти.
01.04.2009 г. News.bg

Затягат контрола над аптеките, антибиотиците - само с рецепта
Затягането на контрола върху изискването да имаме рецепта, когато отиваме в аптека предизвика остри реакции. Според хората е изключително неудобно всеки път да търсим личния си лекар, за да си купим някои често употребявани болкоуспокояващи.
Вчера от Фармацевтичния съюз уточниха, че всъщност няма промяна в списъците на лекарствата, които могат да се купят без рецепта и които се продават само по лекарско предписание.
Въвежда се по-строг контрол на аптеките, защото за по-голям оборот много от тях досега продаваха свободно медикаменти, които всъщност трябва да са с рецепта.
Ако досега пациент сам си е назначавал лечение с антибиотик и го е купувал без рецепта от аптека, с влезлите в сила нови правила, фармацевтът ще откаже да му продаде лекарството.
"Рецепта ще се изисква само за тези лекарствени продукти, в разрешението на които изрично е описано, че е необходима такава. От друга страна няма промяна нито на количеството на лекарствата, които са по рецепта, нито на тези, които са без рецепта", заяви Габриела Вутева.
Сред медикаментите, отпускани без рецепта, са витамини, някои болкоуспокояващи и лекарства, за които се знае, че не крият сериозен риск за здравето.
"Повечето лекарства, които са за хронични заболявания, са рецептурни. Това са повечето лекарства за сърце, за неврологични заболявания. Най-добре е, ако човек пие едно лекарство да отвори листовката на медикамента или върху кутията да види - там ясно и точно е написано- отпуска се без лекарско предписание или с лекарско предписание", обясни Владимир Джераси.
При изписването на рецептите лекарите трябва да упоменат дали терапията е еднократна или медикаментът може да се отпусне за по-продължително лечение. При продажбата съответната аптека ще поставя печат и дата на гърба на рецептата. Тези правила са стари, но от години не се спазват, коментираха от съсловната организация.
Фармацевтите ще връщат пациенти с рецепта, ако тя е издадена преди повече от 6 месеца.
Регионалните комисии по етика и качество на съсловната организация ще следят спазват ли се правилата и при нарушения ще налага санкции.
От днес влизат в сила помените в Закона за лекарствата. Фармацевтите недоволстват, че те им забраняват продажбата на адаптирани млека и детски храни. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата коментира, че адаптираните млека се водят храни за специални медицински нужди и могат без проблем да се продават в аптеките. Забраната обхваща пюретата.
01.04.2009 plovdiv24.com

Пресата днес: Край на лекарствата без рецепта, този път наистина
Директорът на касата д-р Румяна Тодорова опроверга вчера твърдения на Василев, че здравната каса участва в проекта му. Това пише в днешния си брой „Класа” по повод думите на министъра на държавната администрация, че подпис от НЗОК стои под договора за изграждане на електронния здравен портал. „Миналата седмица независимите депутати Мария Капон и Антонела Понева обвиниха министъра на държавната администрация Николай Василев в безстопанственост и източване на близо 1,2 млн. лв. за "безсмисления" по техните думи проект”, припомня материалът и допълва, че министърът е отрекъл твърденията им и заявил, че имал договор с НЗОК.
Вчерашната пресконференция на все по-недоволните фармацевти е широко отразена в печата. Повечето издания акцентират върху това, че почти всички медикаменти вече ще се продават само с рецепта.
„Антибиотиците, лекарствата за хронични заболявания, високо кръвно, антидепресантите и други популярни медикаменти вече ще се продават в аптеките само с рецепта. Тази регулация е от 20 години, но досега не се спазваше, обясниха във вторник от Българския фармацевтичен съюз”, пише „Дневник”. Аптекарите уточниха, че не става въпрос за препарати като витамини, минерали, аналгин, аспирин, парацетамол и хранителните добавки, които по принцип се продават без рецепта, допълва изданието. Към изброените от „Дневник” медикаменти „Стандарт" включва още половината от сиропите за кашлица, капките за очи и част от капките за нос. Към тези, които можем да си купим без рецепта пък изданието добавя „някои препарати за сваляне на температурата и прахчета за настинки”. Всяка аптека ще трябва да вписва отпуснатите и наличните лекарства в регистър. Там ще се записват и медикаментите, отпуснати по рецепта. Агенцията по лекарствата пък ще прави ревизии на продадените и наличните препарати. По този начин здравните инспектори ще могат да засичат дали има свободно продадени медикаменти, за които е трябвало да се изиска рецепта”, пояснява „Стандарт”. Ако инспекторите засекат, че дадена аптека продава свободно лекарства, които трябва да се отпускат само по лекарска препоръка, те могат да бъдат глобени или дори затворени за срок до 3 години, допълва ежедневникът.
„Труд” пък цитира главният секретар на БФС Габриела Вутева, която припомня, че има два вида рецепти – за еднократна и за многократна употреба, като вторите важат за шест месеца.
Дали „новите” правила се спазват, ще стане ясно още от края на април, научаваме от „Стандарт”. В публикацията се твърди, че тръгват хайки по аптеките в цялата страна за продажба на лекарства без рецепти. „В края на месеца фармацевти от 28-те регионални етични комисии към съюза тръгват на проверки. При нарушения те ще глобяват от една до пет минимални работни заплати. При по-голям гаф ще се отнема и лицензът”, пише в материала.
01.04.2009 Zdrave.net

Задължителни рецепти стопират самолечението
Васил ВАСИЛЕВ
Новите мерки за продажба на лекарства само срещу рецепта се въвеждат, за да се спре безразборното им използване и в никакъв случай не е опит за допълнителна бюрокрация. Това коментира Габриела Вутева, секретар на Българския фармацевтичен съюз пред Frognews.bg по повод новите ограничения за доскорошната свободна търговия с медикаменти. Тя е изненадана, че продажбата на повечето лекарства с рецепта се приема толкова негативно от пациентите. “В закона за българското здравеопазване фактически промени няма. От 20 години насам има практика всеки отделен лекарствен медикамент да притежава свое уникално досие, чрез което да се определя дали то трябва да се продава в аптеките свободно, или само срещу рецепта от лекар.”, поясни Вутева. Различното сега ще бъде налагането на по-строг контрол над приемането на медикаментите сред пациентите, за да се избегнат неприятните инциденти, особено сред децата и по-младите. Оторизираният орган, който ще определя статута на всяко лекарство, дали да се предлага свободно или само срещу лекарски документ в аптеките ще бъде Изпълнителната агенция по лекарствата. На въпрос дали няма да се получи разминаване в критериите за статута на медикаментите с цел нелоялна конкуренция, Вутева беше категорична: „Субективният фактор е сведен до минимума, тъй като всяко лекарство има точни и определени съставки, които се записват в досието му. Т.е., няма как аналогични препарати, произведени от две различни фирми да получат различен статут”. Тя добави още, че пациентите трябва да проявят разбиране и да помогнат на реформата, която съществувала във всички еврочленки, а не да я приемат като опит за бюрокрация.
01.04.2009 Frognews.bg

Радио “Фокус” - Сливен - Общество
Акценти в следобедния блок „Навигатор” на радио „Фокус” – Сливен
Сливен. Церемония по връчване на приз „Полицай на месеца” се проведе днес в Сливен. Подробности за събитието ще научим в следобедния блок „Навигатор” на радио "Фокус"- Сливен. Ще има ли протести на животновъди и млекопроизводители по места, ще се блокират ли пътища, ще има ли гражданско неподчинение, има ли участници в протеста в София - по темата Панайот Тодоров, председател на Регионалния млечен борд в Сливен и член на управителния съвет на Националната развъдна асоциация на мляко и месопроизводителите. По телефона ще се включи Гергина Даскалова, еколог. Повод да я потърсим е “Деня на птиците” - 1 април. От днес в аптеките е забранено да се продават детски храни. Съгласни ли са с това фармацевтите, ще чуете мнението на председателя на фармацевтичния съюз в Сливен Драгомир Чернев. С по-важните теми от Ямбол кореспондента ни Ивелина Михайлова.
Тези и още актуални теми – в следобедния блок „Навигатор” от 15 до 18 часа. Водещ на предаването е Валя Марева.

Нова телевизия, новини в 19.00 часа
Продължаваме важна здравна тема. Както вчера ви съобщихме, около един милион души в страната могат да останат без лекарства, по данни на Българския фармацевтичен съюз, а причината е, че аптекарите вече са задължени да искат рецепти за медикаменти, които досега се продаваха свободно. Повечето неосигурени хора обаче нямат средства, за да си платят за прегледи, съответно за нужното им лекарско предписание. Най-голям е проблемът за хората без здравни осигуровки. Според закона, те нямат право на личен лекар и безплатни прегледи и трябва да плащат сами за всяка рецепта. Статистиката сочи, че стотици хиляди българи не се осигурявам, защото нямат пари. За тях и платените прегледи, и взимането на рецепта се оказват непосилен разход.
Гражданин: Ами ще умират.
Гражданин: Явно, така са го измислили, да умират.
Репортер: Защо?
Гражданин: Като не може да си вземе лекарствата, как ще се лекува? Той няма личен лекар, не може да получи никакви лекарства, не може да получи никаква помощ.
22-годишната Александра Александрова няма здравни осигуровки. Може да си ги позволи, но предпочита да не плаща, защото през по-голямата част от годината работи в чужбина. Какво става обаче, когато я заболи главата в България?
Александра Александрова: Аз в момента идвам да си купя хапчета, но нямам рецепта.
Репортер: Тоест трябва да...
Александра Александрова: Тоест ако не ми ги дадат, няма да си ги взема.
Репортер: И какво ще направиш?
Александра Александрова: Ще си тръгна най-вероятно и ще отида при лекар. Ще си направя един бърз преглед. Гадно, нямам просто коментар.
Откъде дойде проблемът? Заради високите глоби фармацевтите изведнъж си спомниха, че трябва да спазват закона отпреди 15 години и да искат рецепти за всички медикаменти, които досега продаваха свободно. Според тях, мерките срещу самолечението щели да предпазят пациентите от безобидни на вид, но иначе опасни лекарства. Хората обаче масово недоволстват.
Гражданин: Ние и без това висим като паяци всеки месец, така че не ни е приятно, но... За кръвно го пия от 50 години. Сега трябва пък да ходя рецепта да взимам. Защо?
Гражданин: Ако аз евентуално съм била ангажирана служебно или с нещо друго и не съм успяла да си взема рецепта, какво правим? Тази вечер аз ще прескоча хапчето за кръвно. Ще ми се отрази. На следващия ден ми се вие свят, чувствам се отпаднала и така нататък.
Гражданин: Примерно два блистера ако си взема, лекарството, което ме и за кръвното, ми излиза по-евтино, отколкото една рецепта да дам.
Решение за част от хронично болните са рецептите за многократна употреба, до 6 месеца. При оплаквания обаче, останалите пациенти имат три изхода: или да се редят за рецепта, или да си платят, или просто търпеливо да изчакат да им мине.

Категории новини