петък 03 април 2009 - 18:03:11
02.04.2009 г.
Церят клептомани с лек за наркомани
Лекарство, масово използвано за лечение на алкохолна и наркотична зависимост, може да помогне за обуздаване на порива да се краде сред клептоманиаците. Според д-р Джон Грант от Университета в Минесота лекарството налтрексон помагало да изчезне "възбудата", която кара някои клептомани да крадат. След прилагане на лекарството поведението на зависимите от присвояването на вещи се променило и те нямали нужда да крадат. Приемащите налтрексон съобщили значително по-малко настроено към кражби свое поведение сравнено с тези, които вземали безвредни съставки. Лекарството се предлага под търговските марки "Ревиа" и "Депад" и е одобрено за употреба срещу злоупотреба с алкохол и опиати.
в. Експрес – стр. 23

Захаросан мед в носа спира хъркането
Д-р Атанас МИХАЙЛОВ
Хомеопатия и билки помагат да дишаме безшумно през нощта
Хъркането е сериозен проблем, който тероризира околните и вреди на този, който произвежда децибелите. За съжаление обаче не всички осъзнават здравословната заплаха.
Много мои пациенти се жалват: "Докторе, помогнете. Мъжът ми хърка ужасно силно и просто нямам никакво желание да си легна. Чакам да ми се приспи безкрайно и със сетни сили в последния момент да се хвърля в леглото."
Хъркането издава здравословни проблеми. При децата например може да сигнализира за астма. Някои хора хъркат през цялата нощ, докато други само когато заспиват или спят по гръб. Трети хъркат, когато вземат медикаменти, други - когато са настинали. Статистиката сочи, че около 45% от възрастните хора хъркат само понякога, а 25% - постоянно. Проблемът засяга всеки втори мъж и всяка четвърта жена, особено онези над 40-годишна възраст. Според Националната агенция за безопасност на движението на САЩ в страната всяка година стават 100 000 автомобилни катастрофи, 71 000 травми и 1550 смъртни случаи, свързани с нарушения на съня. Една от причините за това е хъркането, което накъсва нощната почивка и намалява работоспособността сутрин
Проучване сред австралийски деца на възраст от 2 до 5 години сочи, че 11% от тях хъркат, а тези, които го правят повече от 4 пъти седмично, са застрашени да развият различни видове кашлица. Близо 62 процента вече имали и нощна кашлица.
Учените предупреждават, че ако състоянието не се лекува, то може да докара сърдечни проблеми, диабет, високо кръвно налягане, стенокардни пристъпи, склонност към депресии, намалено либидо, потентност или дори мозъчен удар. Какво причинява хъркането? При дълбок сън мускулите на небцето, езика и гърлото се отпускат. Преминавайки оттам, въздухът кара този мускул да вибрира което предизвиква силните дразнещи звуци.
Известно е, че алкохолът също отпуска мускулите, затова употребата му преди лягане не се препоръчва. Една от най-честите причини за "нощните концерти" е затлъстяването. Затова е важно теглото да се поддържа в норма и да се спортува. Ако човек няма възможност да посещава фитнес зала, може да ходи повече пеша, но с по-бързо темпо.
Успокоителните и сънотворните лекарства - подобно на алкохола, влияят на централната нервна система. Те отпускат прекомерно много мускулите - включително и на тези в гърлото. В допълнение те увеличават задръстването и спират още повече дишането, като потискат способността на мозъка да се събужда и да "рестартира" дишането.
Сънотворните засилват опасността от усложнения, защото потискат дихателния център. Възможно е те да предизвикат по-чести и продължителни паузи на апнея. Оттам нараства рискът от инфаркти, инсулти и пр. Затова хъркащите трябва да заменят сънотворните и успокоителните лекарства с природни средства и хомеопатия. Няколко препарата имат доказан ефект. Sedatif PC е хомеопатичен препарат, подходящ за изнервени и подложени на стрес хора. Освен това съставките на препарата имат известно тонизиращо действие върху мускулатурата на дихателната система. Дозата е три пъти по една таблетка, а при изнервящи и стресови ситуации през половин час се пие по една таблетка. Добър е ефектът на хомеопатичния препарат Euphorbium spray. От него се впръсква по 1- 2 пъти в лявата и в дясна ноздра преди лягане.
Три зрънца Arnica 5 CH могат да се смучат по 2 - 3 пъти дневно. Арниката тонизира мускулатурата. Ако се намери настойка от билката, може да се използва за подсилване на соления разтвор за гаргари и смъркане. В чашата със солена вода се накапват 30- 40 капки и се прави 3- 4 минути гаргара.
***
РЕЦЕПТИ
Не са за пренебрегване и домашните средства:
ЯЗАХАРОСАН МЕД. Сложете във всяка от двете ноздри малко парченце захаросан мед. То не бива да е по-голяма от грахово зърно.
ЯМАСЛО ОТ ПШЕНИЧЕН ЗАРОДИШ (бадемово масло). То помага при алергична хрема. Във всяка ноздра се капят по 4 - 3 капки, 5 - 6 пъти на ден.
ЯКЛЕЕВА ТИНКТУРА. Във вода или физиологичен разтвор добавете клеева тинктура, като на 10 мл вода се слагат 5 - 10 капки от тинктурата. Използва се като капки за нос.
ГАРГАРИ. Помагат и гаргари и смъркане на солена вода преди сън.
В една чаша обикновена чешмяна вода разтваряме 1 равна чаена лъжичка морска сол. Температура на разтвора трабва да е близка до тази на тялото - около 37 градуса. Слагаме от разтвора в шепа и смъркаме последователно първо с едната, а след това и с другата ноздра. Това се повтаря 3 - 4 пъти непосредствено преди сън в продължение на 3 - 4 седмици. Със същия разтвор в продължение на 3 - 4 минути се прави и гаргара. Тя действа тонизиращо на мускулатурата на мекото небце.
Може да се използват и маслените разтвори на витамин А (ретинол), като във всяка ноздра на 2 часа се накапват по 1 - 2 капки. Добре е двете процедури да се редуват. Те нямат странични ефекти и могат да се прилагат дори при бебета..
в. Монитор – стр. 27

Проверки по аптеките за незаконна продажба на пюрета
В Пловдив започват масирани проверки на аптеките, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве. Новите, по-високи глоби за фармацевтите, които продават адаптирани млека и бебешки пюрета, са между 5000 и 10 000 лева, припомнят експертите. Миналата седмица депутатите забраниха продажбата на детски храни в аптеките. Проверяващите ще следят дали фармацевтите продават и нерегистрирани хранителни добавки и дали имат книга за описване на рецептите.
в. Новинар - стр. 4

Евродепутатите одобриха правото на лечение в чужбина
Европейски омбудсман ще помага на недоволните пациенти
Депутатите от здравната комисия в Европарламента одобриха с множество поправки здравната директива, която улеснява гражданите на ЕС да търсят медицинска помощ и лечение извън родината си, в друга страна от съюза. Директивата, която буксува повече от година, най-сетне мина първото си препятствие в Европарламента, предстои вот в пленарна зала и окончателно решение на страните-членки.
Проектодирективата на Еврокомисията уточнява правата на пациентите в Европа и регламентира достъпа им до здравеопазване. Според разпоредбите й всеки гражданин на страна от ЕС има право да посети лекар в която и да е друга страна, като разходите по прегледа се поемат от здравната каса, в която е осигурен, в размера, който тя е определила за съответната услуга. Ако българин отиде например на очен лекар във Великобритания, здравната каса у нас ще му покрие разноските в размер, колкото би платила и на български очен лекар. Не така стоят нещата за болничното лечение. Там решението за реимбурсиране е изцяло в ръцете на националните здравни закони и каси. В здравната комисия евродепутатите успяха да внесат поправки, които в известна степен улесняват вземането на решение от националните здравни власти за болнично лечение в чужбина. Докладчикът Джон Боуис от групата на ЕНП предложи компромисно предложение за въвеждане на система за предварително уведомление на националните здравни власти. Ако пациентът извести касата, че му се налага болнично лечение в чужбина и получи писмено разрешение за това, сметките в клиниката ще бъдат изплатени директно от националната каса.
Социалистите в групата - 20 депутати, гласуваха вкупом "въздържал се". Те настояват за по-стриктни правила при болничната помощ навън и искат пациентите да получават изрично разрешение от местните здравни власти да се лекуват в друга страна от ЕС. Такава е позицията на голяма част от правителствата на страните-членки. "Искаме да сме наясно, че здравните услуги са отговорност на правителствата. Няма да има Европейска здравна служба", заяви британската социалистка Линда МакЕйвън, цитирана от "Юропиън войс". Проектодирективата получи одобрението на 31 депутати, 3-ма бяха "против".
***
Пробив
Пациентите с редки болести ще имат право на лечение където и да е в ЕС, дори и ако терапията за заболяването им не се покрива от националното здравно осигуряване. Евродепутатите решиха да се създаде и институцията на европейски здравен омбудсман, който ще разглежда оплаквания на пациенти за реимбурсиране и достъп до лечение, след като пациентите са изчерпали всички възможности на националното законодателство.
в. Сега – стр. 8

Ще превърнат в писари джипитата
Стела СТОЯНОВА
Аулинче ли? Ами вече само с рецептичка. Така ме посреща дежурната в кварталната аптека, въпреки че доскоро ми подаваше въпросното лекарство още като ме види. Вероятно умалителните са предназначени да тушират в зародиш негодуванието, кипящо у поредния клиент, на когото отказват медикаменти заради липсващо лекарско предписание. Проблемът обаче далеч не е за умаляване, защото в най-скоро време ще превърне джипитата в конвейери за писане на "рецептички". И като се има предвид останалата бумащина, която здравната каса им натресе, май вече съвсем няма да имат време да преглеждат пациенти. В основата си намеренията на въпросното решение са наистина благородни. Защото е вярно, че българинът се самолекува на поразия. Че си предписва антибиотик, защото помогнал на баба му, или си избира хапчето за болка в ставите по рекламата - като прах за пране. Дали обаче заздравяването на режима ще подобри нещата? Или просто ще увеличи натоварването на личните лекари, които сега ще безпокоим и заради едното аспиринче. В момента те дават рецепти на хронично болните, като просто възложат на медицинската сестра да събере рецептурните книжки и препише медикаментите от миналия месец. Най-вероятно по същия начин ще подходят и при рецептите за аналгини и аспирини. Като се има предвид колко са дефицитни направленията им, отпуснати от здравната каса, няма да се втурнат да пращат по специалисти хората, дошли само за рецепта. Просто ще им я напишат, за да им се махнат от главата, и ще проклинат поредната наредба, увеличила болките в ставите на онази ръка, с която държат химикала. А още по-голяма е вероятността десетки пенсионери да предпочетат болката, отколкото да се бръкнат с 2,20 лева потребителска такса само заради едната рецепта. Така на практика мярката със задължителните рецепти ще се превърне в едно административно бреме повече - и за пациенти, и за лекари. И всичко под мотото, че така е в Европа. Едва ли обаче там личните лекари са се преквалифицирали в писари, а потребителската такса при доктора е дневната хранителна дажба на една баба.
в. Стандарт - стр. 13

Самолечението е руска рулетка
Габриела ВУТЕВА, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз
Знаем, че пациентите са изключително недоволни от по-строгите мерки в аптеките. Колегите споделят, че някои хора дори са откровено агресивни, когато им откажат лекарство без рецепта. Но се надявам пациентите да разберат, че правилата са в тяхна полза. Не искаме да рекетираме болните. Но те трябва да разберат, че е по-добре днес да дадат 2 лв. за рецепта при личния си лекар, вместо да скъсят живота си пет години. Или, не дай, Боже, да го рискуват, вземайки неподходящ медикамент. Като фармацевт признавам, че няма безвредни лекарства. Хапчетата помагат за едно, но вредят на друго. Затова в аптеката трябва да има бариера. Пациентите да получават компетентен съвет. И да се приключи със самолечението, което е опасен феномен в България. Неслучайно някои медикаменти могат да се употребяват само с рецепта. Правилото обаче се нарушава най-често с антибиотиците. Хората си купуват, каквото ги е посъветвал съседът. Без да си дават сметка, че може да им е излишно или че ще си навлекат хронична инфекция например. Обезболяващите също не са безобидни - особено аулинът или течният аналгин. В никакъв случай не бива да се вземат на своя глава. Затова нека е ясно, новите правила са единствено и само в полза на пациента.
Ако трябва да сме честни, за нас е най-лесно да продаваме лекарства на поразия и да правим голям оборот. Но искаме друго - да работим като в Европа. Ползата за пациентите е, че ще запазят здравето и живота си. А за нас - че ще подобрим имиджа на фармацевтите.
в. Стандарт - стр. 13

Отваря ни се работа, но е за добро
Д-р Роза МИТРЕВА, общопрактикуващ лекар
Пациентите негодуват от затягането на правилата в аптеките. Сигурно защото у нас се наблюдава някаква инфантилна битомания - всеки се лекува, както му падне. Хората гледат реклами по телевизията и хукват към аптеката, за да се самолекуват. Най-фрапираща е злоупотребата с антибиотиците, разбира се. Но и обезболяващите са опасни. Наглед безобидният аналгин или аулин могат да докарат гастрит или язва например. А при пациенти с такива заболявания - да доведат до перитонит. Не знам защо хората са решили, че главоболието е безобидно и могат да го лекуват сами. Обикновено зад него се крие по-сериозен проблем - високо кръвно например. Така че - консултацията с лекар трябва да е задължителна. Безсмислено е пациентите да спестят 2,20 лв. днес, за да дойдат след седмица - вече сериозно болни, защото са се самолекували. Да, за джипитата ще стане още по-натоварено, щом трябва да издават рецепта за всеки медикамент. Но ние не се оплакваме - все пак, това е в името на пациента. Пък и от по-честите посещения ще има положителен ефект. Покрай рецептите за аналгин, може би ще успеем да "хванем" пациентите си за профилактичен преглед. Нещо, което трудно постигахме досега. Надявам се, хората ще разберат, че промените са в техен интерес. Дано и фармацевтите имат волята да ги спазват. В крайна сметка навсякъде в Европа правилата са такива. Лекарствата се дават само с рецепта, след преглед от специалист. А пациентите могат да си "пазаруват" свободно единствено безвредни хранителни добавки.
в. Стандарт - стр. 13

Надниците 3 пъти, колкото хапчетата
Мария ЧИПИЛЕВА
Приходите на болниците са изключително показателни за работата им и нейното качество. Това пък показва доколко е нужно те да съществуват в настоящия си вид. Над 90% от приходите на многопрофилните болници у нас идват от здравната каса. При университетските обикновено те са над 20 милиона на година. Областните заработват по 3-4 млн. Рядко обаче има общинска клиника с подобни приходи. Обикновено те са до 2 млн. лв. Немалко от тях обаче не успяват да заработят дори 1 млн. лв. за година.Огромна пропаст зее между качеството на болниците у нас и възможностите им за лечение. Липсата на реформи ще задълбочава тази тенденция и ще влошава състоянието на всички клиники. Тези изводи се налагат от икономическите показатели на лечебните заведения за периода 2001-2007 г. Три пъти по-високи са надниците на докторите в общинските болници от харчовете им за медикаменти, показват данните на Националния център по здравна информация. Коренно различно е положението в университетските клиники. Там заплатите на медиците са по-малки от разходите за лекарства. Съотношението е показателно за тежестта на случаите, които поемат различните болници и техните възможности.
18,51 лв. са харчели на ден общинските лечебници за човек за медикаменти през 2007. В същото време дневната надница на докторите е 38,03 лв. В университетските болници обаче за хапчета се дават по 56,24 лв., а докторите вземат по 53,64 лв. В областните клиники дневният харч за медикаменти е 19,04 лв., а надниците - 37,96 лв. Това съотношение на разходите е от 2001 г. насам. То доказва, че най-тежките случаи у нас се поемат от университетските клиники, а по-леките отиват в областните. Общинските лечебници пък имат по-скоро характер на социални домове и хосписи.
Показателни за състоянието на болниците са и капиталовите им разходи. У нас те са изключително ниски. Най-голяма част от тях обаче са в университетските клиники. През 2007 г. тези болници са направили ремонти или са купили апаратура за 24,6 млн. лв. Общинските са инвестирали 7,7 млн. лв. Лечебниците в още по-малките градчета са получили техника или ремонти едва за 867 хил. лв.
Въпреки фактите правителството не иска да реформира системата и да даде съответния статут на всяко лечебно заведение. Така обаче всички клиники са губещи. Ограничените средства в системата изтичат за заплати и режийни на лечебници, от които в сегашния им вид няма нужда. В същото време не остават средства, за да се стабилизират и реновират болниците, които наистина лекуват. И това статукво няма изгледи скоро да се промени. За пореден път промени в болничната система не се направиха. Дори до края на мандата управляващите да приемат нова здравна карта, която указва в кои региони какви лечебници трябват, тя няма да има реални последствия. Защото следващото правителство ще започне поредната нова реформа.
В тази безизходица обаче пациентите започнаха сами да се ориентират къде са по-добрите доктори и условия за лечение, показват още данните. С 35% са се увеличили клиентите на клиниките за последните 6 години. През 2007 през болниците са минали 1,5 млн. души. Почти двойно са се увеличили пациентите, които са се лекували в университетските клиники и са станали 291 хил. Те ще продължат да нарастват с най-голям темп и занапред, сочат още анализите на Националния център по здравна информация. Според специалистите болните в тях ще се увеличават с 2,2 до 3,2 процента на година. В същото време университетските клиники разполагат с най-малко легла - около 6000. Най-многобройни обаче остават пациентите на областните болници - 475 хил. за 2007. Броят им занапред ще се увеличава с малко над 1 процент. Тези лечебни заведения разполагат и с основния брой легла у нас - 10 хил. Клиентите на общинските пък ще се множат с 0,9 на сто до 1,8%. Тези клиники имат около 9 хил. легла.
в. Стандарт - стр. 21

Румънските лекарства по-евтини, цигарите нагоре
Част от лекарствата в Румъния поевтиняха вчера с 10%. Само медикаментите с най-ниски цени ще се продават с 1% по-скъпо, съобщи министърът на здравеопазването Йон Базак. Промяна ще има и в цените на цигарите. Акцизите за тютюневите изделия в северната ни съседка се увеличават със 7 евро за 1000 цигари и ще се увеличат с още толкова от 1 септември. Така един пакет цигари от категорията най-продавани марки ще струва 7,2 леи, или 3,30 лева, спрямо 6,8 леи преди увеличението на акцизите. От 1 април се въвежда и гарантиран минимален праг на пенсиите. Така най-ниската пенсия ще е 300 леи, или 139 лева, а от 1 октомври ще стане 350 леи. Увеличението на заплатите обаче не е сигурно. То ще бъде дискутирано след 15 април и ще зависи от икономическите показатели за първото тримесечие. Минималната заплата в момента е 600 леи (277 лева), а министърът на труда Мариан Сърбу прогнозира преди две седмици, че най-вероятно ще остане в същия размер през цялата година.
в. Стандарт - стр. 27

SMS замества рецептите
Деяна ПАВЛОВА
Какви ли не странни неща измислят пациентите, за да се снабдят с лекарство, за което им искат рецепта, а те нямат. Последния куриоз е да звънят по джиесема на личния си лекар, който след това им праща като SMS рецептата.
Така господин на средна възраст решил да си купи медикамент, който до този момент взимал свободно. Когато от аптеката му обяснили, че няма как да му го продадат без рецепта, той звъннал на джипито си. Само след минута се върнал в дрогерията и им показал изпратен от личния му лекар SMS, който искал да използва вместо рецепта. "Естествено не се хващаме на подобни измишльотини", обясни продавачът на лекарства.
Контрол
Заради затягането на контрола върху продажбата на лекарства без рецепта пациентите са се принудили да измислят всякакви маймунджульци. От друга страна самите фармацевти понякога прекаляват и
налагат повече ограничения, отколкото са нужни. Това се получавало, защото някои от тях не
били наясно какъв е списъкът на Изпълнителната агенция по лекарствата, където е указано
за кои лекарства трябва рецепта и за кои не.
"Исках да си купя една ампула витамин С, но не ми разрешиха, защото бях без рецепта", разказа учудена майка пред "Телеграф". Аптекарката дори се скарала на жената и й казала, че заради нея нямало да си заложи дипломата. "На опаковката на медикаментите винаги пише дали са за свободен прием или трябва рецепта", обясни фармацевт от XXV поликлиника. Някои от аптекарите пък си държали файл със списъка с позволените лекарства в компютъра си.
Търсене Най-често хората идвали да си купуват успокоителни без рецепта. "Когато ги върнем, защото са без рецепта, някои отиват при личния си лекар за нея, но доста се отказват и после не се връщат", обясни фармацевт от аптеката пред Студентска поликлиника.
Голямо е търсенето и за силни аналгетици (обезболяващи).
в. Телеграф - стр. 10

Води се воина за лекарство
Деяна ПАВЛОВА
- Д-р Парунева, разкажете повече за лекарството "Equoral".
- "Equoral" е втора генерация Циклоспорин А, предназначен за предотвратяване и лечение на реакцията на отхвърляне на трансплантанта след алогенна трансплантация на бъбрек, черен дроб, сърце, бял дроб, панкреас или комбинирана трансплантация на сърце-бял дроб. Лекарството има разрешение за употреба на лекарствен продукт, издадено от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) на осми декември 2004 година. Въз основа на този документ и след становище на Специализираната комисия за оценка на терапевтичната ефективност и безопасност на лекарствени продукти "Equoral" е разрешен за употреба на територията на България. За всяка от различните форми на продукта има и решение, което е минало през специализираната комисия и е било прието от • ИАЛ. Молекулата на "Equoral" е защитена с четири патента, които действат в Европа и Съединените щати. Има един документ, за който бих искала да стане дума. Той е издаден от една изключително уважавана в цял свят регулаторна институция - Администрация по храните и лекарствата на САЩ (Food and drug administration, известна като FDA). Ha 25 март 2005 г. тя издава референция, че лекарството е биоеквивалентно и съответно терапевтично еквивалентно на продукта оригинал. Одобренията на ИАЛ и Американската асоциация за лекарствата и храните изрично доказват, че лекарството е изследвано, проверено и е абсолютно безопасно. Предвид това смятам, че всякакви злоупотреби с доброто качество и безопасността на "Equoral" би трябвало да отпаднат. Тези две институции са уважавани и имат своята тежест, затова да се подлага мнението и професионализма им на съмнение или недоверие не би могло да се приеме на сериозно.
- Наистина ли "Equoral" не се използва никъде в Европа, освен в една клиника в Чехия, както твърдят от АПБЗ?
- Продуктът се използва в 39 страни, от които 12 са от Европейския съюз. Сред тях са Австрия, Чехия, Естония, Германия, Ирландия, Литва, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Швеция и пак подчертавам - Америка. Относно тази чешка клиника от статията оставаме с впечатление, че това е едва ли не една полус-
рутена постройка. Всъщност става дума за Институт по клинична и експериментална медицина в Прага, в който през 1966 г. е направена първата трансплантация.
- Колко души се лекуват в него?
- Ще ви кажа. В института се правят по 200 трансплантации на бъбреци годишно. У нас за миналата година са 16 и ли 17. В клиниката в Чехия са направени и над 60 чернодробни присаждания, а у нас те са под 10. Също и над 40 сърдечни трансплантации, отново в България цифрата е някъде под 10. В момента подготвят и трансплантация на тънко черво. Тези хора използват "Equoral" от 2002 година. Според регистър на трансплантационните центрове, направен от "Опелц" в Хайделберг за 2006 г. въпросната чешка клиника е на 12-о място в света (от 250) с 3300 трансплантации. Не смятам, че институт с подобен мащаб на трансплантационна дейност може да бъде класифициран като „една чешка клиника".
- От колко време лекарството се използва в тези страни?
- От 2002 година в зависимост от продължителността на процедурите по регистрация в различните страни. В тези 39 страни около 40 хиляди пациенти се лекуват с "Equoral".
- При някой от тези пациенти имало ли е проблем с лекарството?
- Във всички международни форуми и публикации такъв случай няма. Да не говорим да се случва в рамките на месецдва. Ако говорим за 500 пациента, при които ще има „около 100 души с усложнения при присадените си бъбреци", то това са 20%. Няма здравна институция, която ще позволи лекарство с такъв висок риск да бъде пуснато на пазара. Особено при пациенти с подобни заболявания..
- Знаехте ли за твърденията на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и че те от три години се опитват да спрат използването на "Equoral" в България?
- Да речем, че много неща се чуват, тъй като ние сме в постоянна връзка не само със специалистите, но и с пациентите. В България има пациенти, които се лекуват с "Equoral" и, благодаря на Бога, не сме имали проблем до момента. Поддържаме връзка и с Конфедерацията на пациентите, също и с Фондацията на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализираните в България. В свое писмо те категорично се разграничават от мнението на г-н Димитров. За мен това е необяснима, продължаваща с години война. Ние нямаме достоверни клинични, медицински, международни или български факти, които да подкрепят становище от подобен порядък. Ако имате желание да продължите темата, бихте могли да стигнете до източниците на г-н Димитров.
- На сайта на АПБЗ има три мнения на национални консултанти, които потвърждават твърденията на асоциацията за опасността на продукта. Как те са написали това?
- Не бих искала да коментирам.
- Ще се срещнете ли с г-н Иван Димитров, секретаря на АПБЗ?
- Лично от наша страна - не, но знаете, че има други органи, които се занимават с подобен род изказвания.
- Тоест ще заведете дело срещу него?
- Това е решение на централата, което очакваме всеки момент. Но искам да допълня някои други неща относно написаната от вестника статия. "Equoral" се произвежда от фармацевтичен завод, който е сертифициран от FDA, както и от съответната чешка институция. Лекарствата на този производител се използват в цял свят. Мисля, че ще има право да потърси правата си и да се защити. Другото нещо, което малко се знае е, че този чешки производител е собственост на израелската фармацевтична компания Тева Фармасютикъл Индъстрийз Лимитид, една от десетте най-големи фармацевтични компании в света и в същото време световен лидер сред генеричните фирми
Всички знаем колко много българи със сериозни заболявания събират средства, за да отидат и да се лекуват в Израел. Това е най-големият производител и за израелския пазар и да се говори, че държавата Израел ще позволи употребата на лекарства с 20-процентен риск от сериозни странични реакции мисля, че меко казано е несъстоятелно.
- Лекарството употребява ли се вече от българи?
- Да, има пациенти, които се лекуват с него. Ние също имаме становища от водещи специалисти. Говорих в последните няколко дни с тях. Пациентите им са притеснени от това, което би могло да им се случи и се създава напрежение и недоверие към специалистите, които ги лекуват. Това за хора в подобно състояние най-малкото е нежелателно. Относно мненията на български специалисти ще ви представя извадка от едно от тях, което е представяно на медицински форуми у нас и в чужбина. В нея се казва, че не са били отчетени странични ефекти от лечението с "Equoral", като медикаментът е бил с добра поносимост. Пише още, че той притежава добър профил на безопасност.
- Според АПБЗ "Equoral" е бил избран заради ниската си цена.
- За пореден път искам да заявя, че генеричното лекарство не е дреха втора употреба. То не е евтино, то е достъпно. Целта на генеричната индустрия е да позволи по-голям брой пациенти да получат достъп до съответното лечение. Това са качествени медикаменти, които по нищо не отстъпват на оригиналните. Гениричният продукт влиза на пазара след отпадането на патента на оригиналния продукт. Ето какво пише в предварителен доклад на Европейската комисия, който е от ноември миналата година: "Лекарствата, които са загубили изключителни права за периода 2000-2007 г. представляват съвкупен разход от около 50 млрд. евро в 17-те държави-членки". Предварителният доклад изчислява, че тези разходи са щели да бъдат с 14 млрд. евро повече ако генеричните лекарства не са навлезли на пазара.
в. Телеграф – стр. 13

Проверки в аптеките? Да, но без реваншизъм
Диана ТЕНЧЕВА, -имейл-
Инспектори от Българския фармацевтичен съюз тръгват на проверки из аптеките в края на месеца. Безспорно добра новина - гилдията сама ще се контролира. И ще следи дали се спазват правилата за добра фармацевтична практика. Както е в ЕС. Комисия от председателя на районната организация на съюза и още двама независими експерти - било то юристи или други специалисти - ще отсъжда какво да се прави при нарушение. Дали прегрешилият аптекар да бъде порицан, наказан с глоба или дори да му бъде отнето правото да практикува професията за период от 3 месеца до 3 години.
Идеален модел, взет от европейските демокрации. Само че в момента говорим за България. Затова няма как да не си зададем въпроса - има ли вероятност тези проверки да се превърнат в реваншизъм? Защото, ако шефът на комисията има аптека, тя обаче не върви така добре, както на колегата с верига от няколко обекта? И защо да не използва някой неясен член, та да санкционира по него? И ха да го видим тогава конкурента! Изходът е правилата да бъдат написани така ясно и точно, че и най-изобретателните да не могат да спекулират с тях!
в. Труд – стр. 15

На последно място сме по здравни грижи в Европа
България е на последно място в Европа по здравни грижи, сочи доклад оповестен в Брюксел Пред нас са не само румънците, а и македонците, които не са в ЕС Начело по грижи за здравето на гражданите си са Дания, Германия и Швеция. Междувременно стана ясно, че според търговията с лекарства у нас, се затяга контролът при продажбата на медикаменти с рецепта. При първо нарушение аптеката ще бъде предупредена с порицание, а при второ - глобена с до 5 минимални заплати. При третото ще бъдат хлопвани кепенците на некоректните търговци на лекарства.
01.04.2009 г. в. Деветнадесет минути – стр. 5

Забрана за продажба на детски храни в аптеките от днес
Забраната за продажба на адаптирани млека и преходни храни в аптеките влиза в сила днес, съобщиха от Българския фармацевтичен съюз (БФС). Новите промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина забраняват продажбата на адаптирани млека и преходни храни в аптеките. Според новата разпоредба освен лекарства в аптеките могат да се предлагат само специфични детски млека, които се изписват в редки случаи и се плащат от НЗОК, както и диетични храни за специални медицински цели, каза председателят на УС на БФС Мирослав Ненчев.
01.04.2009 в. Черно море – стр. 7

НЗОК незаконно удържала милиони от фармацевтите
Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) незаконно е удържала няколко милиона лева от аптеките и търговците на едро. Това стана ясно, след като петчленен състав на ВАС потвърди решение на тричленния от юни миналата година, с което се отменя указание на директора на НЗОК за пределната цена на лекарствата, заплащана от касата.
През януари миналата година директорът на НЗОК за пореден път издаде указание, с което едностранно надценките на аптеките и търговците на едро бяха драстично намалени. Български фармацевтичен съкзз заведе дело пред ВАС и през 1они 2008 г. тричленен състав на съда определи действието като незаконно и отмени тези цени. "Здравната каса няма законово правомощие да регулира цените на дребно. На практика НЗОК е иззела право мощията на държавата по регулирането на ле карствените продукти", се посочваше тогава в решението. Директорът] на НЗОК няма право да определя цени. Това се прави от комисията по цените на лекарствата към Министерски съвет. От НЗОК обжалваха решението пред петчленен състав на ВАС, но той само потвърди решението, което става окончателно.
01.04.09 в. Черноморски фар – стр. 4

Пак ние ще страдаме
Магдалена ДОБРЕВА
Пак пациентите ще страдат, струва ми се, от новата наредба на Здравното министерство за предписване на лекарства. Това, което така и не стана ясно е кои точно лекарства ще се продават с рецепта и кои не. За някои от тях (антибиотиците, например) е ясно, че ще са с рецепта, но други продължават да са под въпрос. Та, според мен, цялата работа е в това, че пак ние, обикновените хора, ще пострадаме, тъй като един път ще трябва да ходим до аптеката, за да проверим дали лекарството е с рецепта или без, и втори път, евентуално, до личния лекар или специалист, за да ни напише рецептата. Това е така, защото и аз, а може би и много други като мен няма да разберат нищо от сложните наименования на медикаментите в позитивния лекарствен списък. Идеята като цяло е добра, така трябва да бъде, такава е практиката в развитите страни, но защо пак ми струва, че тук тази практика е побългарена и ще предизвика очакван хаос, поне в началото.
01.04.2009 в. Делник – стр. 1

Доц. Йорданка Узунова: Новият позитивен лекарствен списък гарантира достъп до медикаменти за всички заболявания
В позитивния лекарствен списък за 2009 г. са включени над 1350 медикамента, списъкът е отворен и ще продължи да се допълва през цялата година, заяви доц. Йорданка Узунова, председател на Комисията по позитивния лекарствен списък. Предмет на работата на комисията е определянето на лекарствените продукти, заплащани с публични средства и нивото на тяхното реимбурсиране при строго съблюдаване на европейските изисквания за прозрачност на процедурите, посочи доц. Узунова. Тя подчерта, че позитивният лекарствен списък е едновременно регулаторен механизъм и основен инструмент за реализиране на националната лекарствена политика с цел гарантиране интересите на обществото. Включени са лекарства, отпускани по лекарско предписание, необходими за покриване на здравните потребности на населението и заплащани с публични средства. Доц. Узунова поясни, че списъкът включва четири части: за лекарствени продукти, предназначени за лечение на заболявания, което се заплаща по реда на Закона за здравното осигуряване; заплащани от бюджета на лечебните заведения по чл. 5 от Закона за лечебните заведения и от бюджета на лечебните заведения с държавно и/или общинско участие по чл. 9 и 10 от Закона за лечебните заведения; предназначени за лечение на заболявания извън обхвата на Закона за здравното осигуряване, заплащани по реда на чл. 82, ал. 1, т. 8 от Закона за здравето; предназначени за лечение на редки заболявания и СПИН, както и за профилактика и лечение на инфекциозни заболявания.
Постъпилите заявления за включване в списъка са 2300, от които комисията е разгледала 1500 заявления. Взети са решения за включване на над 1350. Не са включени около 100 медикамента по различни причини: не се заплащат от здравноосигурителните фондове на 3 от 8-те референтни страни, изтекли разрешения за употреба и др. Сред отхвърлените лекарствени продукти има и такива, които досега са били реимбурсирани от НЗОК, но за тях има предвидени заместители, обясни председателят на комисията доц. Узунова. Тя изтъкна, че в новия списък не съществуват заболявания, за които да липсват лекарства. Няма да има напрежение в обществото с липсващи препарати от досегашния списък на здравната каса, заявиха членовете на комисията.
в. Ловеч прес – стр. 5

Категории новини