сряда 01 април 2009 - 08:15:36
Затварят аптеки за хапове без рецепти
Ако хванат 3 пъти аптека да продава лекарства без рецепта, тя ще бъде затворена, обявиха вчера от Българския фармацевтичен съюз. При 2 нарушения наказанието ще е глоба в размер на 5 минимални заплати. Аптекарите предупредиха, че ще ни искат рецепта само за лекарства, в чието упътване е отбелязано специално, че се взимат по л'екарско предписание. Наредбата, която определя кои илачи се продават с рецепта и кои не, е една и съща от 20 години, напомниха вчера от Български фармацевтичен съюз. От съсловната организация обаче препоръчаха клиентите да не се паникьосват и да искат рецепти дори за витамини или аналгини. Всички рецепти ще се описват в специален регистър, преди да се върнат на потребителя. Рецептите са за еднократна и многократна употреба и лекарят трябва изрично да отбележи това на самата бланка. При 2 засечени нарушения аптеките ще бъдат глобявани до 5 минимални работни заплати, а при 3 може да бъдат дори затворени, твърдят от съсловната организация.
в. Експрес – стр. 5

Антибиотикът под ключ
Мария МИЛКОВА
От 1 януари 2011 г. антибиотикът във всяка аптека ще бъде прибран в шкаф и заключен.
Това предвижда наредба на здравното министерство. Според текста всяко лекарство, което се продава само срещу рецепта от лекар, няма да може да се излага на витрината. Всички такива илачи ще трябва да бъдат прибрани в шкафове под ключ, обясниха от Българския фармацевтичен съюз (БФС). На видно място ще могат да останат само онези, които купуваме, без да сме ходили на лекар, плюс козметиката и санитарните продукти.
"Изискването влиза след 2 години, за да могат собствениците на аптеки да си закупят необходимите шкафове, където да ги съхраняват", обясниха още от БФС. От януари
2011-а обаче аптекар ще бъде глобяван, ако на витрината си има например антибиотик. Кои са точно лекарствата с рецепта, може да се провери в списък, качен на сайта на здравното министерство, който непрекъснато се обновява.
Гратис
От днес пък в аптеките е забранено да се продават детски млека. Мярката идва след промяна в Закона за лекарствата. Те ще могат да се купуват в магазини, супермаркети и бензиностанции. От млеката остава само малка част - около 2%, които все пак ще се продават от фармацевтите. Те са за специфични болести при бебетата. Например когато детето е алергично към всички други млека. Тези видове се заплащат от здравната каса, обясниха от БФС. Оттам отпускат гратисен период от една седмица за аптекарите, в която да си продадат стоката, която вече са закупили. Чак от другата седмица започват проверките.
Рецепта
В края на април БФС започва и хайка за фармацевти, които си позволяват да продават лекарства без рецепта. Така те ще бъдат инспектирани от 4 контролни органа - Агенцията по лекарствата, РИО-КОЗ, РЦЗ и съсловната организация. Хванатите от БФС ще бъдат наказвани с порицаване при първо нарушение, глоба от 5 минимални работни заплати при второ и отнемане на права и затваряне на аптеката при трето.
Вече няма да можем да си купуваме лекарства като силни болкоуспокояващи, мазила за стави, ампули, някои видове витамини и т. н. Без рецепта остават лековете за грип.
Междувременно Висшият административен съд'
определи за незаконно въведените миналата година по-ниски надценки на лекарствата в аптеките. Тогава с указание на управителя на НЗОК беше въведена пределна цена за тях. Според аптекарите това ги е ощетило с около 10 млн. лева.
***
1 млн. остават без хапчета
Около 1 млн. българи са заплашени да останат без лекарства, тъй като те не са здравно осигурени, алармираха от фармацевтичния съюз. Тези хора нямат личен лекар, не могат да бъдат преглеждани и съответно не могат да си купят лекарства с рецепта, обясниха аптекарите. Досега неосигурените си набавяха лековете без проблем в аптеките, но през последните седмици повечето фармацевти са настръхнали да не бъдат хванати в нарушение и изискват лекарско предписание.
От БФС прогнозират, че след затягането на контрола с купуването на лекарства ще зачести фалшифицирането на рецепти.
в. Телеграф – стр. 4

Аспиринът стана на 110 години
Един от най-актуалните медикаменти на днешния ден, успокоил болката на милиони хора и обещаващ да направи още много за здравето ни в бъдеще, е бил добре познат на хората преди повече от век: Аспирин на "Байер". Синтезиран за първи път през 1899 г. под формата на прах от германския химик Феликс Хофман, който търсел начин да лекува ревматизма на баща си, аспиринът се оказал незаменим в облекчаването и лечението на други болести, сред които сърдечносъдови, някои видове рак, включително на дебелото черво, болестта на Алцхаймер и диабет. Постоянно продължават проучванията за нови приложения на лекарството като противовъзпалителен продукт, антипиретик и аналгетик. Повече от век Аспирин е най-използваното болкоуспокояващо и облекчаващо треската средство. Влиянието му става още по-голямо, след като през 1948 г. д-р Лоурънс Крейвън забелязва неговите противосъсирващи свойства. Това откритие дава началото на интереса на учените дали медикаментът може да предотвратява сърдечни болести. До 1956 г. д-р Крейвън наблюдава 8000 пациенти, които приемат Аспирин, и установява, че нито един от тях не е покосен от инфаркт на миокарда. Ацетилсали-циловата киселина в него предизвиква необратима загуба на способността на тромбоцитите да се слепват помежду си. По този начин се намалява възможността за запушване на кръвоносните съдове, което лежи в основата на инфаркта и инсулта.Резултатите от проучванията доведоха до създаването на ни-скодозирания Аспирин Протект - медикамент, специално предназначен за профилактика на сърдечносъдовите заболявания. Той съдържа 100 мг ацетилсалицилова киселина, а таблетките имат специална обвивка, което ги прави устойчиви на стомашната киселина и дава възможност резорбцията да настъпи в червата. Аспирин Протект щади стомаха и може да се употребява продъжително време след консултация с лекар. За профилактика се препоръчва по 1 таблетка на 24 часа. Добре е тя да се приема вечер, тъй като рискът от инфаркт или инсулт е най-голям в ранните сутрешни часове. Американската сърдечна асоциация съветва всеки мъж над 40 г. и всяка жена над 50 да приема по 1 таблетка нискодозиран аспирин всеки ден при наличие на рискови фактори за инфаркт и инсулт. Учените по света продължават да търсят потенциалните ползи на Аспирин при други болести. От рака на дебелото черво и други онкологични заболявания, през когнитивните функции и дори високото кръвно налягане, доказателствата за ползата от него звучат все по-обещаващо.
в. Седмичен труд - стр. 21

Тримесечните рецепти за хронично болни - от 1 юни
Янина ЗДРАВКОВА, Десислава КОЛЕВА
Съдът отмени окончателно ниските надценки на здравната каса
Въвеждането на тримесечните рецепти за лекарствата за хронично болни, плащани от здравната каса, отново се отлага, този път за 1 юни. Причината е новият позитивен лекарствен списък, който за НЗОК също ще влезе в сила от тази дата.
Първоначално идеята беше хронично болните да получават рецепти веднъж на 3 месеца още от 1 януари, след това срокът се отложи за 1 април заради липсата на позитивен списък. Досега рецептите важеха 1 месец, което заставяше хронично болните да ходят при личните си лекари през 30 дни и допълнително удължаваше опашките пред кабинетите.
Позитивната листа обаче е факт от вчера. Тя указва кои лекарства и на какви цени ще плаща касата. Към момента списъкът не включва 300-400 лекарства, които НЗОК сега плаща. Касата обаче тепърва ще анализира кои препарати са отпаднали, личните лекари също трябва да се запознаят с листата, качена на сайта на МЗ. Пациентите, които получават отпаднали препарати, ще имат право на тях до 1 юни, а след това терапията им ще "трябва да се промени. Тези, които имат късмета да пият медикаменти, които присъстват и в новите списъци, ще получат рецепти за по-дълъг период. Официално обаче лекарите ще могат да издават 3-месеч-ни рецепти след 1 юни по новия списък на НЗОК.
„Проблеми при изписването може да има само с пациентите, чиито лекарства са отпаднали", смята председателят на националното сдружение на об-щопрактикуващите лека-
ри д-р Любомир Киров.
Здравната каса незаконно е определила надценките, които получават аптеките, работещи с нея, реши петчленен състав на ВАС. В началото на м.г.
касата едностранно наложи на фармацевтите 8% максимална надценка, при положение че законните надценки са до 22 на сто, обясни Мирослав Ненчев, шеф на БфС. Така касата изземва правомощията на държавата по регулирането на цените на лекарствата, са мотивите на съда.
Решението ще влезе в сила от 1 юни заедно с позитивния лекарствен списък. „Дотогава има 2 варианта - аптеките да продължат да продават лекарствата с досегашната минимална надценка или да си сложат пълната", обясни Ненчев. След 1 юни надценките ще се изравнят във всички аптеки, т.е. и тези, които работят по каса, ще ползват до 22%, допълни той.
„От януари м.г. досега НЗОК незаконно е удържала няколко милиона лева от аптеките и търговците на едро. И към момента НЗОК продължава да нарушава закона, като плаща по-ниските цени", заяви Ненчев. Той обясни, че обмисля дали да заведе дело срещу касата за пропуснати ползи.
Тези милиони са спестени от осигуровките на гражданите, отвърнаха от касата. Оттам припомниха, че още не е ясно с какви надценки ще работят от 1 юни и дали в крайна сметка няма да се наложи да плащат по-високи цени за лекарства.
***
Контрол
Лишаване от професионални права от 3 месеца до 3 години на фармацевти, които продават медикаменти по лекарско предписание без рецепта, предвижда пък добрата фармацевтична практика, която смята да въведе Българският фармацевтичен съюз. Това ще става, когато е установено 3 пъти, че аптеката е продавала препарати без рецепти. В края на април БФС започва проверки на аптеките за отпускането на медикаменти.
Продажбата на лекарства по медицинско предписание без рецепта е забранена от много години, но масово не се спазва, признаха от съюза. Наскоро влезе в сила и наредба на МЗ, която принуждава аптеките да водят регистри на продадените лекарства с рецепта, чрез които да се проследява как точно се отпускат препаратите. Понастоящем обаче още не са започнали проверки за воденето на регистри.
в. Сега – стр. 3

АКТАВИС дари 25 000 лв. на ”Пирогов” за изграждане на информационна система
Актавис - най-голямата фармацевтична компания в България, дари на УМБАЛСМ ”Н.И. Пирогов” сумата от 25 000 лв. за внедряване на автоматизирана компютърна система “Медицинско обслужване”.
Компютърната система ще обслужва обработката на информацията в складовите програми на звено “Аптека” и сектор “Медицински консумативи и апартура” в УМБАЛСМ ”Н.И.Пирогов”. Системата ще улеснява контрола на разходите за лекарства и консумативи и ще улеснява комуникацията и снабдяването с медикаменти в клиниките към болничното заведение.
“Компютърната система, която стартираме с помощта на Актавис, е първата стъпка към съвременното обслужване на пациентите в нашите клиники”, сподели ст.н.с.II ст. Димитър Радков Раденовски, дм. - изпълнителен директор на УМБАЛСМ ”Н.И.Пирогов”.
“През май 2008 г. Актавис дари на УМБАЛСМ ”Н.И.Пирогов” 7 броя цветни пациентни монитора, които служат за наблюдение на жизнени показатели и се използват в Централен операционен блок за мониториране на пациенти по време на операция, както и в зали за реанимация. Щастливи сме, че с осигуряването старта на автоматизираната компютърна система ще помогнем за началото на едно съвременно медицинско обслужване”, споделя
в. Струма – стр. 2

Алкохолът и самоубийството – най-чести диагнози в токсикологията
Предупрежденията, че случаите на алкохолизъм като диагноза се увеличават постоянно, са само върхът на айсберга, предупреждава шефът на токсикологията във Военна болница д-р Снежа Златева. През уикенда лекарите са се борили за живота на 18-годишно момиче с тази зависимост. Поводът за хоспитализацията обаче не е бутилката, а опитът на девойчето да сложи край на дните си с намерените у дома лекарства. Съвсем наскоро докторите регистрирали втора тежка интоксикация на 19-годишно момиче, което прекалило със спирта на два пъти в рамките на около 4 месеца. „Имайте предвид, че за да поставим диагноза алкохолизъм, това означава, че тези жени пият редовно минимум от 2 години“, коментира д-р Златева. Според нея тепърва леглата в клиниката ще се пълнят с толкова млади зависими, тъй като според официални проучвания във варненските училища всеки пети тийнейджър пие редовно.
Лошите икономически условия в момента и произтичащото напрежение в семействата подтиква все повече жени да посягат или към чашката, или директно към самоубийство. За това свидетелства 36-годишна дама, която постъпила в клиниката през уикенда с тежко медикаментозно отравяне. 47-годишна алкохоличка пък така прекалила, че се свлякла в несвяст директно на улицата.
31.03.2009 в. Народно дело - стр. 5

25 000 лв. дари „Актавис" на „Пирогов"
Фармацевтичният гигант „Актавис" направи дарение за 25 хил. лв. на „Пирогов" вчера. Със сумата ще бъде внедрена автоматизирана компютърна система „Медицинско обслужване". Тя ще обслужва обработката на информацията в складовите програми на звено „Аптека" и сектор „Медицински консумативи и апаратура" в „Пирогов". Системата ще улеснява контрола на разходите за лекарства и консумативи и ще улеснява комуникацията и снабдяването с медикаменти в клиниките към болничното заведение.
„Компютърната система, която стартираме с помощта на „Актавис", е първата стъпка към съвременното обслужване на пациентите в нашите клиники", сподели ст. н. с. II степен Димитър Радков Раденовски - изпълнителен директор на „Н. И. Пирогов". „През май 2008 г. „Актавис" дари на болничното заведение 7 цветни пациент-ни монитора, които служат за наблюдение на жизнени показатели и се използват в централния операционен блок за мониториране на пациенти по време на операция, както и в зали за реанимация. Щастливи сме, че с осигуряването старта на автоматизираната компютърна система ще помогнем за началото на едно съвременно медицинско обслужване", каза Илия Пашов - изпълнителен директор на „Актавис" ЕАД.
в. Вяра - стр. 8

Затварят аптеки за продажба на илачи без рецепта
Аптеките, които продават лекарства без рецепта, ще бъдат затваряни принудително на третото провинение. Първото наказание е порицание, при второ нарушение ще им бъде налагана глоба в размер до пет минимални работни заплати. Това съобщи председателят на Българския фармацевтичен съюз (БфС) Мирослав Ненчев. Той призна, че новите изисквания объркват хората, защото са много случаите, при които пациент отива при личния си лекар, за да поиска рецепта за витамини или аналгин, което не е нужно. Забраната важи предимно за антибиотици, лекарства за кръвно, обезболяващи и други по-силни медикаменти. Всъщност от 20 години има закон, който забранява да се продават лекарства без рецепта, ако производителят на медикамента е написал, че тя е необходима. Доскоро обаче фармацевтите нарушаваха закона заради липсата на контрол. Според Габриела Вутева - главен секретар на БфС, хората масово пият лекарства, които са им препоръчани от познати или са им предписани преди 7-8 години. „Един човек с хронични заболявания години наред взима един и същ лекарствен продукт, който вече може въобще да не му действа", коментира Вутева. Тя обясни още и защо едно от широко употребяваните болкоуспокояващи лекарства - „Аулин", трябва да е с рецепта. Аулинът е продукт, за които категорично се изисква рецепта и това не е самоцел. Той може да е опасен за пациенти с проблеми в храносмилателната система. Още едно ограничение се въведе тази седмица - в аптеките вече не могат да се продават детски храни и добавки. фармацевтите обаче не са съгласни в бензиностанции да могат да се продават детски храни, а в аптеките това да е забранено. От Българската педиатрична асоциация смятат, че детските и преходните храни след периода на кърмене трябва да се предлагат и в аптеките. Това не са обикновени храни и е необходимо лекар или фармацевт да даде препоръки как да се използват и кои са по-подходящи в конкретния случай, заяви главният секретар на асоциацията Димитър Калайков. Той коментира, че забраната не е удачна от гледна точка на здравето на децата. Владимир Джераси – член на УС на БфС, припомни, че съществува наредба, синхронизирана и с европейска директива, в която изрично е упоменато, че етикетите на храните за кърмачета трябва да съдържат текст, който препоръчва консултация с лекар или фармацевт.
в. Вяра - стр. 17

Купуваме по-евтини хапчета
Тина ИВАНОВА
От 1 юни в аптеките ще могат да се закупуват по-евтини лекарства. По-ниските цени на медикаментите са резултат от новия Позитивен лекарски списък. В него са включени 1350 лекарства, за които частично ще плаща НЗОК. Това съобщи председателят на Комцсията по позитивния списък доц. Йорданка Узунова. От комисията не казаха точно с колко ще поевтинеят медикаментите, но се очаква цените да бъдат с около 10-15% по-ниски от цените на свободна продажба. От постъпилите общо 2300 заявления за включване на лекарства в списъка, разгледани са били 1500, от които около 100 са отхвърлени. Новият позитивен списък ще бъде публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването днес. От комисията са категорични, че ще има лекарства за всички заболявания. Медикамен-
тите, които не са в списъка, ще имат заместители. В списъка фигурират нови хапове за артрит и остеопороза.
31.03 в. Марица – стр. 1

Пускат евтини хапчета на три месеца
Евтини лекарства, чиито цени ще се плащат частично от Националната здравноосигурителна каса, ще бъдат пускани на пазара на всеки три месеца. Засега одобрените от Комисията по позитивния лекарствен списък медикаменти са общо 1350, като за 15 от тях касата ще дава пари за пръв път, съобщи шефката на комисията доктор Йорданка Узунова,
Междинният списък ще стане публичен днес и от него ще ста-
нат ясни възможно най-високите цени, на които аптеките ще имат право да продават лекарствата. За тези медикаменти, които се изписват при едни и съши заболявания, ще се посочва цената на най-евтиното от тях, увери ен-докринологът от Александровска болница и член на комисията доктор Пламен Попиванов.
На 15 април списъкът ще бъде връчен на НЗОК, но медикаментите ще се намират по дрогериите на новите цени чак от първи юни. Касата си има свои процедури, които изискват повече време, обясни забавянето Узуно-
ва. По думите й комисията ще заседава всяка седмица и всички желаещи фирми могат да кандидатстват за списъка целогодишно. Така, нови, по-евтини лекарства могат да се вписват на всеки седем дни. Касата пък обещава да плаща за нововъведените медикаменти в рамките на три месеца. Общо 100 медикамента не са били одобрени от комисията заради изтекли разрешителни или липсващи цени. Сред тях обаче няма такова лекарство, което да няма заместител в списъка, категорична е Узунова.
31.03 в. Марица – стр. 5

Здравната каса ще плаща за по-малко лекарства от юни
Националната здравно-осигурителна каса ще заплаща с около 350 лекарствени медикамента по-малко от 1 юни. Това стана ясно, след като Комисията по позитивен лекарствен списък обяви кои медикаменти ще се плащат напълно или частично от бюджета за здравеопазване. По думите на председателя на комисията доц. Йорданка Узунова въпреки по-малкото лекарства ще има медикаменти за всяко заболяване, за което досега се е заплащало. От комисията не обясниха кои лекарства са отпаднали и защо. От 1 юни в аптеките ще могат да се закупуват лекарства на цени по новия лекарствен списък. Все още не е ясно дали очакванията за поевтиняване на цените ще се оправдаят, защото нито една институция освен комисията все още няма достъп до списъка и заложените цени на медикаментите.
Доктор Пламен Попива-нов, който е член на комисията от квотата на здравната каса, обясни, че очакванията са парите, които пациентите ще доплащат за лекарства, които частично се поемат от касата, да са по-малко. В момента касата плаща за 1389 медикамента.
31.03.2009 в. Черно море - стр. 8

Новият лекарствен списък още тъне в мъгла
Процентите, които държавата и НЗОК покриват. се запазват в новия лекарствен списък, а за някои медикаменти процентът на реимбурсация ще бъде по-висок в сравнение със сега. Остава неясно обаче с колко точно лекарствата от новия списък ще бъдат по-евтини От тези в сегашния. Известно е само, че цените им ще бъдат с 10-15% по-ниски от тези на свободния пазар. И макар че от Комисията по позитивния списък съобщиха в понеделник. че не са допуснали процентите, покривани от държавата и НЗОК, да бъдат намалени в новия списък, стана ясно. че те могат да бъдат ревизирани два пъти годишно. Това може да стане например ако се види. че бюджетът на НЗОК не е в състояние да покрие насрещните разходи за лекарства, каквитоиндикации има.
В понеделник, ден преди да изтече крайният срок в който списъкът трябва да е готов, председателят на комисията доц. Йорданка Узунова съобщи. че листата включва 1350 медикамента. Тя увери. че няма заболявания. за които да не са включени препарати.
От думите й стана ясно обаче, че лекарства, които се реимбурсират по сегашния списък, са изпаднали от новия. Според Узунова обаче тези лекарства са заменени с други, поради което няма повод за притеснения. Досега НЗОК е заплащала напълно или частично за 1100-1200 продукта. а включените в новия списък са между 950 и 1050.
Макар списъкът да е готов. той ще влезе в сила от 1 юни Едва тогава хората ще започнат да купуват лекарствата, които НЗОК плаща, на новите цени. Не е ясно и кога медикаментите с новите цени ще стигнат до болниците, тъй като търговете за закупуване на лекарства вече са проведени и лечебните заведения ще работят с тях до изчерпване на количеството. Така новите медикаменти от списъка ще достигнат до болниците след допълнителни търгове и то ако в бюджета на здравното министерство има пари за това. В новия списък са включени между 12 и 15 нови оригинални медикамента, силно са застъпени и генериците.
31.03.2009 в. Старозагорски новини - стр. 7

Заради засилен контрол в аптеките масово връщат пациенти
Засилен контрол в аптеките за продажбата на медикаменти без рецепти започва от 1 април. По този начин ще се предотврати порочната практика за отпускане на медикаменти по лекарско предписание без рецепта. Законът е в сила отдавна, но до момента аптекарите масово не го спазваха. С нова наредба обаче се завишават глобите за аптекарите и собствениците на аптеки и това доведе до спазването на правилата.
Репортерска проверка на „Борба" по сигнали на пациенти показа, че в аптеките в старата столица от няколко дни масово не се дават медикаменти без рецепти. Аптекарите обясняват на ядосаните пациенти, че ги заплашват солени глоби, и връщат хората при лекарите, за да си вземат рецепта. Без заветната хартийка от лекаря вече не се дават дори „Аулин" и масово използваните лекарства за високо кръвно налягане. Същото важи и за често използваните антибиотици. Когато занесат рецепта, пациентите получават съответните медикаменти, а аптекарите си задържат рецептата.
С промяна в наредбата за отпускане на лекарства, която влезе в сила през декември, всяка аптека вече е длъжна да поддържа регистър на лекарствата с рецепта, които отпуска на клиентите си, и на рецептите, които е обслужила. Агенцията по лекарствата пък вече ще може да прави ревизии на получените по фактура лекарства, на продадените медикаменти, на наличностите и на регистрите с отпуснати по рецепта препарати. Така ще стане възможно засичането на продажбите на медикаменти. По закон глобата за продажба на медикаменти по лекарско предписание без рецепта е от 1000 до 5000 лв. Според наредбата, рецептите за свободна продажба на лекарства, т.е. извън поетите от здравната каса и Министерството на здравеопазването препарати, са за еднократно и многократно отпускане. Първият вид е за лекарства като антибиотиците например. Рецептите за многократно отпускане на препарати са със срок от 6 месеца и обикновено са за хронични заболявания.
в. Борба - стр. 3

Контролна дейност
През календарната 2008г. РЗОК гр. Ямбол е извършила общо 557 медицински и финансови проверки по изпълнение на договорите с изпълнителите на медицинска и дентал-на помощ, в т.ч. 329 финансови и 228 медицински.
Обект на последващ контрол през годината са били 98 % от договорните партньори,като при голяма част от тези при които са констатирани нарушения са извършени и последващи проверки. В сравнение с предходната година е завишен обхвата на договорните партньори с последващ контрол с 4 %. Абсолютният брой на извършените проверки е завишен с 13%. Като резултат от реализираните контролни функции на РЗОК - Ямбол, бяха констатирани общо 637 нарушения, в т. ч. 265 броя установени от лекари-конт-рольори и 372 от финансови инспектори. При общо констатирани 614 бр. нарушения през 2007 г. се отчита увеличение от 4%, което се дължи преди всичко на увеличение на разкритите нарушения от финансовите контрольори с 25 бр. По отношение на медицинските проверки се запазва нивото на разкрити нарушения от 2007 г.
Основни теми на извършените проверки при изпълнителите на първична извънболни-чна медицинска помощ бяха: профилак-тич ната дейност на здрав-ноосигу-рените лица, диспансерното наблюдение и ред и начин на изписване на лекарствените средства. 194 са извършените проверки на общопрактикува-щите лекари през календарната 2008п,като при 117 от тях контролните органи са установили 160 броя нарушения на:установения ред за работа с първични документи; по изпълнение на вида и обема по пакети извънболнична помощ и по програми; на условията и реда на предписване на лекарства; на установения ред за работа с финансови отчетни документи; нарушаване на поетите задължения за налично и изправно техническо оборудване и обзавеждане, неправомерно отчитане на профилактичните прегледи и др.
Обект на проверка при изпълнителите на дентална помощ основно бе изпълнение на договорения обем и качество на оказаната дентална помощ.
От извършените 181 броя проверки, при 115 контролните органи са установили 193 броя нарушения, отнасящи се до: нарушения на изискванията за качество на договорените дейности; отчитане на услуги, които не са извършени, но са отчетени; неправилно водене и съхранение на първични и отчетни финансови документи в амбулаторията; несъответствие м/у декларирано и налично оборудване и обзавеждане.
Обект на проверка при изпълнителите на специализирана извънболнична медицинска помощ основно бе изпълнение на пакета дейности в частта диспансерното наблюдение на ЗЗОЛ, както и проверки в структурно-организационен аспект. От извършените 89 броя проверки, при 49 от тях контролните органи са установили 78 броя нарушения на: установения ред за работа с финансови отчетни документи; задължения за налична.фун-щионираща и изправна медицинска апаратура и оборудване;нарушения на установения ред за работа с първични документи; на условията и реда на предписване на лекарства; несъответствие на договорената по вид и обем и оказана мед.помощ и др.
За календарната 2008 г. са извършени общо 53 проверки на аптеките, като при 34 от тях са установени 46 бр. нарушения на условията за предписване и отпускане на лекарства от ЛС на НЗОК, указанията за работа с първичните медицински документи, както и изпълнение на рецептурни бланки, в нарушение изискванията на чл.5,ал.1 ИД.
В лечебните заведения за болнична помощ са извършени общо 40 бр. проверки, при 29 бр. от тях са констатирани нарушения, а при петнадесет от извършените проверки са установени и неправомерно получени суми. Констатирани са общо 160 броя нарушения.
През 2008 г. са обхванати с последващ контрол средно 29% от Клиничните пътеки, като при 16 от тях са извършени и вторични проверки. В резултат на завишения контрол над дейността на Л ЗБП се отчита увеличение на броя на разкритите нарушения с 19%.
Най-често установените нарушения при изпълнителите на болнична помощ са: прием на пациенти без индикации за лечение в условията на БП; непълен обем дейности предвиден в алгоритъма на КП; несъответствие на договорената по вид и обем и оказана мед.помощ; нарушения на установения ред за работа с документи по КП; нарушения на установения ред за работа с първични документи и др. В резултат на извършената контролна дейност през 2008 година, на изпълнителите на медицинска, дентална помощ и аптеки са начислени за възстановяване суми, получени без правно основание в размер 65 576лв. и са наложени санкции в размер на 105 370лв.
31.03.2009 в. Делник - стр. 5

Поскъпване на лекарствата по позитивния списък
Само няколко седмици, след като беше съобщена добрата новина, че предстои поевтиняване на лекарства, Конфедерация „Защита на здравето" в писмо до здравния министър д-р Евгений Желев изрази опасения, че има опасност да се случи обратното.
Възможно е цените на лекарствата, заплащани напълно или частично от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), вместо да поевтинеят, да поскъпнат след 1 април с влизането в сила на новия позитивен списък. Досега НЗОК плащаше по-ниски надценки на търговците на лекарства, но по новите правила тази възможност ще отпадне и надценките за здравната каса ще бъдат като на свободния пазар. Здравният министър д-р Евгений Желев призна, че съществува опасност от поскъпване на лекарствата. Той се надява този процес да бъде регулиран от предстоящата наредба, която ще указва как касата ще работи по позитивния лекарствен списък от 1 юни.
в. Трета възраст – стр. 2

Аптеките в Перник работят на ръба на оцеляването
Зоя ИВАНОВА
В Перник от началото на годината няма аптека, която да е затворила врати и да е преустановила работа - научихме от Величка Бочкова, председател на регионалната колегия на фармацевтите. Тя допълни обаче, че голяма част от колегите й работят буквално на ръба на оцеляването и не изключва възможността някои от аптеките в града да преустановят съществуването си до края на годината. Хората купуват най-необходимите и най-евтини илачи. Много често не вземат и тези, които са им изписани от лекарите За лекуване на определено заболяване. По простата причина че нямат средства. В същото време разходите на фармацевтите по подръжката на самите помещения са доста големи и много често в месеца не могат да се покрият нормално. Това създава и големият дисконфорт в работата им.
Надценката на лекарствата е много малка и при тотално сбитият оборот средства не достигат. Както обявиха от националната браншова структура на фармацевтите в столицата вече са Затворени голям брой аптеки, в някои от бившите областни центрове също се забелязва подобна тенденция, макар че там случаите са единични. След тоталната забрана за продажба на лекарства без рецепта ситуацията ще стане още по сериозна. Както е известно сега реално без рецепта можем да си вземем само аналгин, аспирин, витамин.
в. Съперник - стр. 2

Специална администрация за снабдяването с лекарства
Зоя ИВАНОВА
Нова дирекция "Лекарствена политика" е създадена към министерството на Здравеопазването с решение на правителството, съобщават от пресцентъра на ведомството. Основната задача на новата бюрократична структура ще е провеждането на лекарствената политика и разработването на проекти на нормативни актове в тази област. Тя ще анализира, оценява и прогнозира процесите на лекарствоснабдяването. Очаква се със създаването й да бъде засилен контролът по реализирането на централните доставки на лекарствени продукти с оглед навременното доставяне до пациентите. Дирекцията ще планира, разпределя и контролиха централните доставки на лекарства и свързаните с тях финансови средства от държавния бюджет. Тя ще бъде и своеобразен помощник на министъра на здравеопазването в изпълнение на правомощията му по закона За лекарствените продукти.
в. Съперник - стр. 2

Бебешки пюрета и каши - само в супермаркетите
Зоя ИВАНОВА
Детските храни, каши, пюрета трябва да изчезнат от рафтовете на аптеките в страната. Това става след публикуваните в края на миналата седмица промени в закона за лекарствените продукти. Това предизвика гнева на фармацевтите, които обявиха че ще сезират омбудсмана и комисията за Защита на конкуренцията за абсурдната ситуация. В аптеките може да се продават диетични храни, но не и детски храни пише в закона. Подобна ситуация според представители на съсловието няма в нито една държава в европейския съюз, което си е пълен парадокс. С оглед на това, че всички твърдят как трябва да сме в крак с европейското законодателство. Логично е детските храни да се продават и в аптеките, а не само в магазинната мрежа, тъй като много често определени детски храни се препоръчват от педиатрите. Много често самите родители се консултират не само с педиатри, но и с аптекари относно това кои храни с какви качества са.
в. Съперник - стр. 2

Паниката, че всичко в аптеките вече е с рецепта, доведе до абсурди.
От престараване се появиха дори лекарски предписания само за аспирин или за витамин С. Затягането на режима сериозно ще ореже печалбите на аптеките, но гилдията днес демонстрира воля да спре самолечението и свръхупотребата на лекарства. Съюзът на фармацевтите дори ще прави свои вътрешни проверки на колегите си.
Без рецепта е почти всичко за настинка - парацетамоли, аспирини, витамини, някои елементарни обезболяващи. За всичко останало - рецепта. Тя трябва да върне пациентите при лекарите им. А не например хронично болни да си купуват лекарства с предписания от преди четири - пет години.
Габриела Вутева, гл. секретар на БФС: Също така се обръщам към тях с апел да ходят по-често при своя личен лекар и да проверяват състоянието си, защото много е много възможно продуктът, който взимат от години, вече да не им действа.
Гражданин: Например аз имам язва на дванайсетопръстника и ползвам хапчета, които са с рецепта.
„Е няма лошо да посетите лекаря си, нали?”
Гражданин: Не, да го посетя лекаря няма лошо, но да го посещавам всяка седмица, за да ми изписва лекарство - това е пълна глупост.
Не е нужно хронично болните да ходят всяка седмица на лекар. Той обаче изрично трябва да отбележи дали предписанието му е еднократно, или не. Рецептата важи до шест месеца. Фармацевтът не я прибира, но слага печат на гърба, че е продал лекарство, и я описва в дневник - кой лекар на кого какво е предписал. Което обяснява опашките в аптеките и мечтите на фармацевтите.
Любомир Гълъбов, магистър фармацевт: По-напредналите страни имат електронни рецепти. Когато човекът дойде с електронна рецепта, идва, вкарва се и не се губи никакво време.
А до тогава лекарите трябва по-стриктно да попълват рецептите си. Да не пропускат идентификационните си номера и да изписват адрес или телефон на пациента. Той трябва да бъде веднага уведомен, ако в мрежата попадне опасно лекарство.
БНТ, новини в 20.00 часа

Новина за универсално хапче.
То явно ще е много полезно, защото проучвания показват, че ежедневното приемане на всевъзможни видове лекарства е голямо бреме за хората със сърдечни заболявания, особено във времена на голям стрес. Решение на проблема може би имат американски учени. Те разработват универсалното хапче, което да лекува по няколко заболявания едновременно. То е смес от няколко вида медикаменти, контролиращи кръвното налягане и нивото на холестерола в организма, съдържа също така аспирин. Учените, разработили формулата, твърдят, че Барак Обама ще приеме радушно идеята в стремежа си към по-добро здравеопазване.
БНТ, новини в 20.00 часа

Категории новини