сряда 01 април 2009 - 08:12:07
01.04.2009 г.
И течен аналгин - вече с рецепта
Диана ТЕНЧЕВА
Забраната да се продават без рецепта медикаменти, в чието указание за употреба пише, че се пият само по лекарско предписание, важи от близо 20 години. Но едва от няколко седмици това правило се изпълнява на практика. Вместо да похвалят фармацевтите, че най-по-сле си вършат работата като в Европа, гражданите масово недоволстват. Защото дори за едно прахче аулин (обезболяващ противовъз-палителен препарат) трябва да тичат до джипито си за рецепта.
факт е обаче, че след като през февруари здравният министър д-р Евгений Желев одобри правилата за добра фармацевтична практика, вече не можете да си вземете антибиотик или хапче за сърце без рецепта. Един от текстовете в правилата гласи дословно: „Действията на магистър-фармацевти-те гарантират лекарствена употреба, насочена към постигане на максимална полза за пациентите и правилна употреба на лекарствени продукти." С прости думи -фармацевтите следят за стриктното продаване на медикаментите по лекарско предписание само срещу рецепта.
В края на април Българският фармацевтичен съюз (БфС) започва масови проверки и ако открие, че колега не спазва правилата, го чака порицание, глоба или дори отнемане на фармацевтичните права за период от 3 месеца до 3 г. Това съобщи вчера Мирослав Ненчев, председател на БФС.
Само срещу рецепта вече ще вземате познатите лекарства за сърце - атенолол, беталок зок, бизогама, антистенокардин, верапа-мил, нифедипин, или срещу неврологични заболявания - дианксит, тегретол и др. Разбира се, и всички антибиотици.
Без рецепта остават препаратите, които не са по лекарско предписание. Например аналгин (но само таблети, ампулите са с рецепта), аспирин, упсарин, пара-цетамол, панадол, фервекс, тайлол хот, сиропи и т.н.
„Ако колегите започнат стриктно да спазват правилата за добра фармацевтична практика, със сигурност до края на годината ще спре продаването на медикаменти по лекарско предписание
без рецепта", заяви Габриела Ву-тева, главен секретар на БФС. Тя напомни, че има два вида рецепти - за еднократна и за многократна употреба. Последните важат за 6 месеца и съдържат максималното количество, което пациентът може да си купи за половин година.
„За да не ходи човек за всяко пакетче аулин например до личния лекар, джипито му може да му предпише примерно 10 опаковки за 6 месеца. Човекът отива в аптеката, ние му поставяме печат с дата, от този момент започва да се отчита половин година и когато болният се почувства зле, си купува нужните опаковки. Но до описаните 10 броя", разясни Вутева.
в. Труд – стр. 2

През май разрешават повече от 4 аптеки
Съветът по европейските въпроси, ръководен отевро-министърката Гергана Паси, обсъди полученото на 2 февруари т.г. официално писмо от Еврокомисията за въведеното в края на лятото м.г. ограничение в България всеки да може да притежава аптека, но до 4 на брой.
Това съобщиха вчера от кабинета на г-жа Паси. Оттам добавиха, че Европейската комисия е категорична, че така заложеният модел у нас ограничава действащото в Евросъюза право на установяване.
Затова Съветът по европейските въпроси приел заключенията на ЕК и вече са предприети действия за отстраняване на нарушението. По този повод е изготвен и одобрен проект от правителството за изменение и допълнение на лекарствения закон. В края на февруари т.г. законопроектът е внесен в Народното събрание и се очаква промените да бъдат гласувани до средата на май, увериха вчера от кабинета на Гергана Паси.
в. Труд – стр. 2

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Единствени в Европа забранихме детските храни в аптеките!
Диана ЖЕЛЯЗКОВА
- Защо се стигна до забрана на продажбата на детски храни в аптеките, г-н Костов, след като десетилетия наред те се предлагаха точно там?
- Наистина практиката тези храни да се продават в аптеките е от десетилетия. Така е и в цяла Европа, а и не само в Европа, и не само детски храни се предлагат в тях. Трудно ми е да отговоря защо.
Винаги, когато ме попитат какви са аргументите тези продукти да останат в аптеките, аз към категоричен, че по-скоро трябва да се обосноват хората, които искат да ги махнат. Защото естествената ситуация е детските храни да се продават в нашите обекти.
Неслучайно Европейският съюз чрез различни директиви е постановил, че консултациите за детските продукти трябва да се правят от лекар, фармацевт или друг специалист. Това определя къде е тяхното място.
- Особено що се отнася до продуктите за деца до 6 месеца, които е много важно да се купуват след разяснения от лекар или аптекар, нали така?
- Да. Неслучайно тези продукти се наричат храни със специално предназначение, което изразява по-различното отношение на регулаторните органи към тях. Има поне 4 директиви, няколко регламента на ЕС и наредби, които определят съдържанието, надписите и качеството им. По повод възникналия спор за това трябва ли да има забрана на детските храни в аптеките, искам да уточня, че темата е силно профилирана и специфична. Изобилства от терминология, която депутатите изобщо не са длъжни да знаят. По тази причина аз не мога да виня нито един от народните представители
за случилото се {бел. ред. -че гласуваха миналия пе-тън забрана на продажбата на детските храни в аптеките). Просто не е тяхна работа - до такава задълбочена степен и професионално да познават нещата. На мен самият ми беше трудно да навляза в тематиката. Затова доста четох. Затова и на заседанието на здравната комисия, а и в пленарната зала по-късно, се ползваха експерти. Като основен експерт в случая беше д-р Емил Христов, шеф на агенцията по лекарствата.
- Който на практика въведе забраната и остави в аптеките единствено 5 вида хуманизирани и 3 вида медицински млека?
- Да. Стана така, че от неговите коментари и тълкувания на термините, от неговите притеснения да не се разшири твърде много асортиментът на храните в аптеките, депутатите бяха заблудени.
И то не само в здравната комисия, но и в пленарната зала, където д-р Христов също се изказва. Нещо повече - той категорично заяви, че адаптирани млека за здрави кърмачета ще могат да се продават в аптеките. Истината обаче е, че за продажба са разрешени само млека, които се реимбурсират (бел. ред. - плащат) от здравната каса. Които са строго специфични и са единствено за болни деца и възрастни (става дума за млека, които не формират и 1% от пазара). А всичко останало - млека и други детски храни, които са за широка употреба, бяха забранени за предлагане в аптеките.
- Нека уточним - има ли друга страна, в която да е въведена такава забрана?
- Не, няма. Обаждахме се в експортния офис на „Хума-на". Обяснихме какво е положението ни. Попаднахме на шефа на направлението -
беше руски говорещ, който каза само една дума: „Дура-ки" {бел. ред. - от руски: глупаци). Това беше неговият коментар. Обиколил съм държави в различни краища на света - никъде не видях подобно нещо.
- Кой ще спечели от промяната в закона?
- Искам да припомня, че преди близо 2 г. пак чиновници от агенцията по лекарствата се опитваха да въведат забрана и срещу продажбата на хранителни добавки в аптеките. Ако депутатите тогава ги бяха послушали, ние пак щяхме да сме единствената страна в Европа, а може би и в света, в която витамини и минерали щяха да се купуват от бензиностанциите, но не и в аптеките. Да, хранителни добавки и по света се предлагат в магазините, но не са забранени за търговия в аптеките!
- Преди време бяхте казали, че годишният пазар на детските храни е 50 млн.лв. Е, това не е ли достатъчно основание да се направят промени в закона и много лесно аптеките да загубят правото си на търговия с тях, съответно и парите от тях...
- Всъщност става дума за много по-големи финансови интереси. Защото продажбата на храни е пряко свързана с децата. Както знаете, в аптеките и дрогериите се продават и бебешки аксе-соари - памперси, шишета, биберони, козметика. Т.е4 като спре да купува млека от аптеките, майката вече едва пи ще идва специално и за памперси, като всичко това ще може да си набави примерно от хипермаркета. Или от дрогерията. Впечатление прави и фактът, че д-р Христов положи сериозни усилия и медикаментите не по лекарско предписание също да се продават в дрогериите!
- Нека обясним как реално ще се отразят промените в закона на майките?
- Самият факт, че в аптеките вече няма да се продават адаптирани млека, ще затрудни достъпа до тях. Ще изчезне възможността за консултации по този проблем със специалист. А аптеките са силно регулиран канал за дистрибуция, затова гарантират сигурност на потребителя.
Второ - на много места в България няма супермаркети и аптеките са единственото място, където родителите се зареждат с храна за децата си. Много от обектите ни работят денонощно, което също улеснява достъпа. Но, вижте, пак ще повторя - не смятам, че ние трябва да се аргументираме защо детските храни трябва да останат в аптеките.
- Най-интересното е, че д-р Емил Христов и пред „Труд" заяви, че с промяната в закона се разширява предлаганият от аптеките асортимент...
- Да, същото го каза и в пленарната зала. Заяви, че в аптеките ще може да се продават млека и за здрави деца. По този начин обаче той се поставя над закона, даже призовава в някаква степен да не се спазва, защото постановява точно обратното. Още нещо - промяната в закона ще влоши финансовото състояние на аптеките, което и сега не е цветущо. Ще се стигне до затварянето например на обектите, които правят оборот до 100 л в. на ден. Според официални данни на Ай Ем Ес Хелт - посочените аптеки, а те са 500 на брой, формират само 5% от пазара. Което на практика означава, че са фалирали. Вижте, в момента на 20% от обектите ни отговарят 50% от пазара. В ЕС има практика 20% от аптеките да съставляват 80% от пазара. Това означава, че у нас предстои преразпределение на 30-те процента. И ще бъдат засегнати много аптеки.
в. Труд – стр. 2-3

Пюре и мляко за бебета от днес само в магазина
Глоба до 10 000 лв. грози от днес фармацевтите, които продължат да продават детски храни в аптеките си извън тези, за които плаща здравната каса. С две думи - забраняват се 99% от бебешките храни, а по щандовете се оставят единствено продуктите за болните деца с ато-пичен дерматит, фенилке-тонурия (генетично увреждане) и други редки заболявания.
Това предвиждат промените в лекарствения закон, които бяха гласувани от депутатите на второ четене през изминалия петък.
„По този начин се превърнахме в първата държава в ЕС и Европа, която въвежда подобна практика, съобщи вчера Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки - АСА (виж интревю-то по-долу). Същото мнение на пресконференция вчера изрази и съсловната организация - Българският фармацевтичен съюз, в ли-
цето на председателя си Мирослав Ненчев.
Близо 40% от детските храни (за такива се смятат адаптираните млека за кърмачета, пюретата и храните на зърнена основа за малки
деца) се продаваха в аптеките. Останалите 60% от пазара се поделят между хипермаркетите, магазините за детски стоки и дрогериите (последният е нововъз-никнал и бързоразвиващ се канал). „Най-абсурдното в тази ситуация е, че на дрогериите на практика е разрешено да продават всичко. Но парадоксът продължава с факта, че пак с промените в лекарствения закон аптеките ще трябва да се регистрират по закона за
храните, за да продават специалните млека, плащани от касата. А дрогериите не трябва да го сторят! Без значение, че в тях се продават над 100 пъти повече храни", добави Костов. Това по-
ставя аптеките и дрогериите в абсолютно неравностойно положение.
Асоциацията на собствениците на аптеките е решила да сезира по случая Комисията за защита на конкуренцията, защото промените в закона влошават конкурентната среда и административно унищожават един цял дистрибуционен канал - този на аптеките. А това е канал, който има определени предимства и конкурентите му не могат да
ги предложат. Защото примерно в хипермаркетите до стоките не стоят фармацевти, за да консултират клиентите. Асоциацията ще се обърне и към омбудсмана Гиньо Ганев, защото той
има важната роля да защитава интересите на потребителите. „Най-вероятно ще потърсим контакт с еврокомисаря ни г-жа Метена Кунева, ще се обърнем и към здравния министър д-р Евгений Желев", добавиха от АСА.
Засега фармацевтите обаче са решили да изхвърлят от щандовете си детските храни, защото промените в закона противоречат на дългогодишната практика в Европа.
в. Труд – стр. 3

Съдът отмени пределни цени на касата
Петчленен състав на Върховния административен съд отмени в понеделник заложените от здравната каса през миналата година пределни цени на лекарствата.
Магистратите премахнаха и „максималната стойност, плащана от пациента" за медикаментите. „НЗОК е иззела правомощията на държавата по регулирането на цените на лекарствата", категоричен е съдът.
в. Труд – стр. 3

Бойко Борисов палува в детски дом
Мира РАДЕВА
Вестник „Труд" u „Търговска лига", най-големият наш дистрибутор на лекарства, вече за шести път предоставят за Великден дарения на домовете за изоставени деца и възрастни хора. Тази година медикаментите ще бъдат на стойност 150 000 лв. Това са антибиотици, витамините „Витал" на „ Чайкафарма", противовъзпалителни препарати, таблетки против кашлица, лекарства срещу язва и др. Дарения ще получат 60 сиропиталища и старчески домове във Враца, Сливен, Шумен, Русе, Габрово, Велико Търново, Бургас, Лом, Пловдив, Перник, Хасково и др.
***
Това е Бойко Борисов, малчуган от дома за изоставени деца „Хисарлъка" в Кюстендил. По-големите батковци и каки му викат Кмета. Заради името му, еднакво с това на столичния градоначалник. И защото все се тикал напред, посрещал и изпращал гостите, измислял лудории. На самия него не му е съвсем ясно кой е този голям Бойко, на когото го оприличават. Простено му е, защото е само на четири годинки. Сигурно затова и не се ядосва, като тичат след него и му викат: „Кмет пишка в памперс" Това за „Хисарлъка" не е кой знае какво събитие. Повечето от малките питомци на дома са на същия хал. Някои по рождение са с увреждания.
- Вече едва смогвам да отделям по 500 лв. месечно за памперси - казва директорката Росица Илиева. Не й е лесно на жената. Нафтата свърши и в „Хисарлъка" настана сибирски студ. Кой ти е очаквал, че в края на март ще се върне снежната зима. В стаите на малките пуснаха климатиците на топъл режим. Символично. Защото токът е много скъп. Дългите коридори обаче заприличаха на хладилници, а и тези деца нали трябва и да се къпят, добавя директорката. Персоналът започна да кове пердетата по прозорците, поне да не духа. Защото за ПВЦ дограма тук и не могат да мечтаят. С просия все пак са намерили малко пари. Те стигнали за прозорци само на едно помещение За другите стаи, в които живеят 44 деца, лишени от родителски грижи, трябва да се чакат по-добри времена. В дома обаче се радват на официалното обещание, че средствата за отглеждането на едно детенце ще бъдат увеличени. Засега обаче още са 5920 лв. годишно. Стоп! Не става дума само за храната и дрешките му. От същата сума се взема за заплати на учителките и лелките, за осигуровките им. Покриват се и всички харчове за нафта и ток, лекарства... - Те са ни една от най-големите грижи, споделя медсестрата Теменужка Стоянова. - Защото медикаментите станаха много скъпи. Затова и в „Хисарлъка" с голяма радост посрещнаха екипите на „Търговска лига" и в. „Труд", които донесоха кашони с антибиотици и витамини. Сестрата уточни, че те са особено ценни в края на тежката зима, когато защитните сили на дечицата са намалели. Иначе служителите в дома, който е общински, правят всичко, за да гледат добре малчуганите. Десет години не са си позволили да похарчат и лев за нови дрешки - всички блузки, панталонки и роклички са подарени от добри хора и институции. Но децата винаги са чисти и изгладени, добре нахранени. Мляко тук никога не липсва. Готвачката преди ден им приготви за обяд супа от леща, яхния с пиле, а за десерт - ябълки. Вярно, неугледни. Първо човъркаха с ножчета изгнилите им части. Голямата беда в сиропиталището е, че таванът на мизерната кухня всеки момент ще падне. При всеки дъжд и сняг персоналът бърза да слага кофи и легени по пода. Иначе наводнението не мърда. Хладилникът е стар, а млякото идва два пъти в седмицата и трябва да се пази от разваляне. Микровълнова печка, картофобелачка и машина за миене на съдовете в кухнята няма. - Ако добри хора подарят на децата велосипедчета, голяма радост ще бъде -казва Росица Илиева. Тя си спомня как преди две години дарители са осигурили на дома 120 000 лв. А от фирма „Порше БГ подарили и микробус. Без него са загубени - с какво ще возят малчуганите на училище?
***
Текст под снимка
Малчуганът вляво е четиригодишният Бойко Борисов. По-големите го задяват, че уж бил кмет, а още пишкал в памперси.
в. Труд – стр. 21

Хайки в аптеките за лекарства без рецепти
Тръгват хайки по аптеките в цялата страна за продажба на лекарства без рецепти. Свободното купуване на илачи по лекарско предписание е забранено от 2005 г., но не се спазваше. С новите правила за добра фармацевтична практика това вече няма да е възможно. Антибиотици и дори обезболяващият аулин ще се взимат само с рецепта, подчерта шефът на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. В края на месеца фармацевти от 28-те регионални етични комисии към съюза тръгват на проверки. При нарушения те ще глобяват от една до пет минимални работни заплати. При по-голям гаф ще се отнема и лицензът. Аптекарите ще отказват лекарства на хронично болни, ако през 6 месеца докторът не е актуализирал терапията. Те ще дават съвети за хапове без рецепта и хранителни добавки.
в. Стандарт - стр. 7

Следят хапчетата с компютър
Контролът на използваните лекарства в различните клиники на "Пирогов" вече ще става по компютъра. 25 000 лв. за изграждане на информационна система дари вчера на спешната болница фармацевтична компания "Актавис". Проверката ще става за минути, коментира за "Стандарт" шефът на "Пирогов" доц. д-р Димитър Раденовски. През м. г. "Актавис" дари на "Пирогов" 7 цветни монитора за наблюдение на жизнените показатели на пациентите.
в. Стандарт - стр. 7

Консултират ни и за аспирина
Фармацевтите ще консултират за хаповете без рецепта, обясни Асена Стоименова от фармацевтичния съюз. Безразборната употреба на аспирин може да докара язва, даде пример тя. Главоболието пък невинаги е безобидно. Ако до 3 дни не отшумят тревожните симптоми, да се ходи на доктор, ще съветват аптекарите. Пациентите вече имат право на конфиденциална консултация с фармацевта в специално помещение. Където няма такава възможност, уточненията ще стават по телефона или интернет.
в. Стандарт - стр. 7

Дават лекарствата с рецепта най-много за 6 месеца напред
Георги КАРАМАНЕВ
Поне по веднъж на шест месеца ще трябва да ходят при доктора си пациентите с хронични проблеми, за да могат да купуват лекарствата си. Причината е в затягането на контрола върху продажбата на медикаменти, за които задължително се искат рецепти. Ще се издават еднократни и многократни рецепти, които ще важат най-много половин година. Според шефа на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев от 20 години у нас не е променян регламентът за продаване на такива лекарства, но чак сега щяло да има истински контрол.
Регионалните комисии по качеството на фармацевтичния съюз ще започнат проверки в края на април. Наказанията за аптекарите започват с глоба и стигат дотригодишно лишаване от права, обясни още Ненчев.
На всяка еднократна рецепта ще се слага печат, че е изпълнена. Данните от нея пък ще се записват в специален журнал, задължителен за всяка аптека. Там обаче не се вписва името на продаденото лекарство, което ще попречи на това контролът да е пълен, обясни Ненчев. Промяната е за да се защити здравето на пациента, категорични са от съсловната организация. Щяла да се спре практиката да вземаме лекарствата, помогнали на приятел.
От вчера аптеките нямат право да продават детски храни. От фармацевтичния съюз са против, защото майките нямало да получават нужните им съвети. Срещу промяната се обявиха и от дружеството на педиатрите.
в. 24 часа – стр. 8

Хапче 5 в 1 вещае чудо в медицината
Учени създадоха хапче, което комбинира 3 лекарства срещу високо кръвно, едно лекарство за понижаване на холестерола и аспирин, съобщи Би Би Си. Новият лек сваля кръвното налягане и може да предотврати сърдечен удар. Опити, проведени в Индия върху 2053 души, показват, че той намалява и нивото на холестерол и хомоцистеин в организма. Не са били наблюдавани сериозни странични ефекти.
Хапчето 5 в едно е предназначено предимно за хора над 50-годишна възраст, намалява двойно възможността от сърдечни болести и потенциално би могло да спаси живота на десетки милиони. Изобретяването на безопасно лекарство за множество болести и симптоми е дългогодишна мечта на фармацевтичната индустрия. Очаква се вълшебната таблетка да бъде сравнително евтина. Съставките й включват атенонол, рамиприл, тиазид, зокор и бебешки аспирин. Според експерти съществува опасност откритието да измести ударението от промяната в стила на живот на болните и рисковите групи. Те напомнят, че проблемите на засегнатите следва да бъдат разрешавани основно с физическа активност и диети, а не чрез приемането на нови лекарства. Според други критики вълшебният илач няма да бъде подходящ за всички. Пациенти с високо кръвно могат да нямат висок холестерол, и обратното.
Изследване на ефекта от подобно хапче провежда от години и проф. Симън Том от Импириъл Колидж в Лондон. Според него опити преди пускането на пазара вероятно ще отнемат още поне 5 г.
в. 24 часа - стр. 24

НЗОК ощетявала с над 10 млн. лв. годишно аптеките
С над 10 млн. лева всяка година е ощетявала фармацевтите Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това заяви вчера на пресконференция председателят на Българския фармацевтичен съюз (БфС) Мирослав Ненчев. Той уточни, че ВАС е потвърдила глобата от 100 000 лв., която касата трябва да плати за неправомерни плащания на аптеките. Но въпреки това НЗОК остава в нарушение до 1 юни, когато ще Влязат в сила цените от новия лекарствен списък и вече ще се работи по тях. Ненчев припомни, че още през ноември 2007 г. БфС сезира Комисията за защита на конкуренцията, че НЗОК нарушава Закона за защита на конкуренцията, като еднолично и противозаконно удържа на аптеките по 8% от цената на лекарствата.
"В решението на ВАС няма такава сума, каквато са заявили от БфС, това е тяхно тълкувание, те могат всичко да кажат", коментираха пред "Класа" от пресцентъра на здравната каса. Според касата не може да се твърди, че НЗОК е в нарушение на решението на ВАС, след като е определено до 1 юни лекарствата да се заплашат по старите цени. След като бе въведено искането за задължително закупуване с рецепти на повечето лекарства в аптеките, първите 1-2 месеца някои фармацевти, които
стриктно спазват закона, могат да претърпят известни загуби, каза още Мирослав Ненчев. Той коментира още, че съсловието само започва проверки за спазването на правилата в аптеките от края на април. За нарушителите са предвидени три вида наказания. При първо уличаване ще има порицание, при по-сериозно нарушение са предвидени глоби в размер до 5 минимални работни заплати. Ако обаче фармацевти бъдат уличени до три пъти, че продават лекарства без рецепти например или в други сериозни нарушения, ще бъдат изключвани от съсловната организация и ще им се отнема разрешителното за практикуване от 3 месеца до 3 години.
От съюза уточниха, че неправомерно продаване на лекарства може да бъде проследено само в момента на извършването му, тъй като в регистрите на фармацевтите не се записва името на продаденото лекарство.
***
Текст под снимка
Представители на Българския фармацевтичен съюз съобщиха Вчера, че от съсловието сами започват проверки в аптеките в началото на април.
в. Класа - стр. 4

Бебешките млека - в супермаркети
Аида ОВАНЕС
Новите промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина забраняват продажбата на адаптирани млека и преходни храни в аптеките. Според новата разпоредба освен лекарства, в аптеките могат да се предлагат само специфични детски млека, които се изписват за лечение на болести при бебета и се плащат от здравната каса. В аптеките може да се предлагат и диетични храни за специални медицински цели, които се отпускат по лекарско предписание. Това обясни Мирослав Ненчев, председател на Управителния съвет на Български фармацевтичен съюз (БФС). Направен е списък с продукти, които могат да се продават в аптеките, като млеката за бебетата и малките деца не са упоменати в този списък. От първи април детските млека трябва да бъдат извадени от аптеките, защото иначе нарушителите подлежат на глоби. От съсловната организация обясниха още, че рецепта ще трябва само за такива продукти, в листовката за употреба на които се изисква такава. Няма промяна в количеството на лекарствата, които се отпускат с рецепта и такива, които са без рецепта. Наредбата, която определя кои лекарства се продават с рецепта и кои без рецепти, е факт от 20 години, категорични са експертите от БФС. По думите им не трябва да се създава паника и да се искат рецепти за лекарства като витамин С или аналгин.
в. Дума - стр. 5

Хомеопатичното лечение на алергиите започва от януари
Аида OBAHEC
Хомеопатията като метод на лечение е холистичен (от гръцки holos - цял, цялостен), т.е. тя разглежда човека в неговата цялост, всички негови органи и системи. Лечението може да започне едва след задълбочен анализ на емоционалното, умственото и физическото състояние, след като се изследва и чувствителността на пациента както към различните алергени, така и в съответствие с различните житейски ситуации, към определени емоционални състояния или определени събития. "Тоест правим цялостен анализ и подбираме лекарство или последователност от лекарства, които помагат на организма като цяло да се балансира. Алергичните пристъпи протичат по-леко и постепенно изчезват само при условие, че е възстановен балансът на т.нар. ПНЕИ система или психо-невро-ендокринноимунната ос на организма. Тя го "управлява" и той вече не е "свръхчувствителен" като цяло", обяснява д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България (АЛХБ) и директор на първото лицензирано училище по хомеопатия "Едикта".
Затова при хомеопатичното лечение подходът към всеки пациент е строго индивидуален. В зависимост не само от алергичните му прояви, но и от типа тяло, от характера, от чувствителността към различните фактори на околната среда се подбира специфично за отделния пациент лекарство. Един и същи препарат може да лекува трима пациенти с три различни типа алергична реакция и същевременно на трима астматици да бъдат дадени три различни хомеопатични средства. Това се определя и от начина, по който протича заболяването, и от нагласите на организма.
Ако пациентът дълги години се е лекувал с медикаменти, например с кортикостероиди, хомеопати чното и традиционното лечение могат да се съчетаят за известен период от време. В идеалния вариант, когато пациентът е заболял наскоро и не е вземал продължително традиционни лекарства, въздействието на хомеопатичните медикаменти е много по-бързо и по-пълноценно, обяснява д-р Пачова.
Хомеопатични средства могат да въздействат както върху остра алергична реакция, така и върху хронична. Ако заболяването е от дълго време, за предпочитане е на пациента да се направи индивидуална програма и месец-два преди сезона (януари-февруари) на алергиите да започне индивидуализирано лечение.
Продължителността на лечението зависи от организма на пациента. На пазара съществуват противоалергични хомеопатични средства, насочени към конкретен проблем. Много лекари вече ги назначават по клинични показания. Но за да се повлияее алергичната настройка на организма в дълбочина, е необходима и консултация с високо квалифициран лекар хомеопат, категорична е д-р Пачова.
в. Дума - стр. 18

Антибиотиците вече ще се продават само с рецепта
Антибиотиците, лекарствата за хронични заболявания, високо кръвно, антидепресантите и други популярни медикаменти вече ще се продават в аптеките само с рецепта. Тази регулация е от 20 години, но досега не се спазваше, обясниха вчера от Българския фармацевтичен съюз. Аптекарите уточниха, че не става въпрос за препарати като витамини, минерали, аналгин, аспирин, парацетамол и хранителните добавки, които по принцип се продават без рецепта. Забраната е за тези медикаменти, на които пише, че се отпускат по лекарско предписание. Без рецепта вече няма да могат да се купуват лекарства като антистенокардин, нифедипин, анетолол, аулин, нурофен форте, верапамил, волтарен, ксеникал. Досега наредбата не се спазваше, тъй като проверките се правеха само от здравното министерство, каза председателят на съюза Мирослав Ненчев. След приемането на Етичния кодекс на фармацевта и Правилата за добра фармацевтична практика този контрол вече може да осъществява и съсловната организация. Ненчев поясни, че проверките ще започнат най-рано в края на април. Наказанията за аптекарите варират от една до пет минимални заплати и лишаване от права за практикуване на професията от 3 месеца до 3 години. Рецептите за лекарствата по лекарско предписание са за еднократна употреба, когато става въпрос за лечение на инфекциозно заболяване (например антибиотик), и за многократно ползване, но в рамките на шест месеца, когато са за хронични болести, казаха от съюза. Рецептите за лекарства, плащани от здравната каса, са за три месеца. Лични лекари съобщиха, че вече има опашки пред кабинетите им за рецепти.
в. Дневник - стр. 5

Антибиотици и капки за очи само с рецепта
Солени глоби за фармацевтите и закриване на аптеки при нарушения
Половината от сиропите за кашлица, всички антибиотици, капките за очи и част от капките за нос ще се продават само с рецепта. Причината за това е специална наредба, с която държавата затяга режима на отпускане на медикаментите по лекарско предписание, обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев.
Пациентите ще могат да си купуват без рецепта някои препарати за сваляне на температурата и прахчета за настинки. Без подпис и печат от доктора могат да се купят и витамини, обясни Владимир Джераси, член на управителния съвет на фармацевтичния съюз.
Всяка аптека ще трябва да вписва отпуснатите и наличните лекарства в регистър. Там ще се записват и медикаментите, отпуснати по рецепта. Агенцията по лекарствата пък ще прави ревизии на продадените и наличните препарати. По този начин здравните инспектори ще могат да засичат дали има свободно продадени медикаменти, за които е трябвало да се изиска рецепта.
Ако инспекторите засекат, че дадена аптека продава свободно лекарства, които трябва да се отпускат само по лекарска препоръка, те могат да бъдат глобени или дори затворени за срок до 3 години. Според закона за лекарствата в хуманната медицина аптекарите нямат право да продават определени медикаменти без рецепта, но това не се спазва от години.
С промените в наредбата обаче глобите за такива фармацевти се увеличават многократно. Така, ако даден аптекар продаде без предписание от доктор лекарство, той може да бъде наказан с глоба до 8000 лв. вместо досегашните 1000 лв., обясниха експертите.
За да могат да си купят хапове пък, неосигурените българи най-вероятно ще прибегнат до посещения в частни клиники, тъй като нямат лични лекари, които да предпишат лекарства, смятат от съюза. Възможно е обаче пациентите да започнат да фалшифицират рецепти, защото нямат пари да си платят за частен преглед, каза още Джераси.
Опашките пред докторските кабинети няма да се увеличат, коментира за „Новинар” председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари у нас Любомир Киров. Причината за това е, че лекарствата за простуда продължават да се продават свободно и няма да има проблем хората да ги купуват при нужда.
Повишеният контрол при отпускането на медикаменти с рецепта ще предпази много българи от самолечение и ще улесни докторите, които ще могат да лекуват навреме болестта, преди да се е усложнила, смята Киров. Така смятат и от пациентските организации, които подкрепиха въвеждането на завишен контрол при продажбата на медикаменти.
в. Новинар - стр. 4

Осъдиха НЗОК за незаконни надценки
НЗОК няма законово правомощие да регулира цените на дребно. На практика тя е иззела правомощията на държавата по регулирането на лекарствените продукти. Това реши петчленният състав на Върховния административен съд. Така той потвърди решението на тричленния състав на ВАС, който определи също като незаконни намалените надценки върху лекарствата по настояване на касата. Оказва се, че от януари 2008 г. досега НЗОК незаконно е удържала пари от аптеките и търговците на едро, които възлизат на няколко милиона лева, твърдят от Българския фармацевтичен съюз.
в. Монитор - стр. 2

Наши болни в скандал
Гергана КОСТОВА
Скандал с болни от шизофрения, сред които и българи, и опити с лекарство разтресе Швеция.
Местни фармацевтични компании са привличали жители на "евтини" страни в качеството им на опитни зайчета за тестване на нови лекарствени препарати, пише изданието Svenska Dagbladet. Става дума за клинично проучване на медикамента Seroquel за шизофрения на компанията Astra Zeneca. Според информацията опитите били провеждани през 2005-2006 г, но едва сега получили гласност във връзка с разследване на шведското национално радио. Лекарството било изпитвано в 26 медицински учреждения в България, Русия, Украйна, Полша и Индия. В него участвали 327 болни, които били разделени на две групи - първата получила плацебо, а втората - самия медикамент. Според шведското издание състоянието на 36 души от споменатите държави, включително и българи, се влошило рязко, а надеждите за подобряване се намалили. Един от пациентите дори се самоубил, а проблемът възникнал, след като се оказало, че групата с плацебото трябва да спре всички други лекарства, пише Svenska Dagbladet. Винаги има такива рискове за пациента и при нормалното му лечение, заяви пред "Експрес" националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова. Шизофренията е втората най-честа диагноза в психиатрията, с която пациентите правят опит за самоубийство. Първата е депресия, но опитите на шизофрениците по-често са успешни, обясни професорът. По думите й спирането на лекарствата на проучваните шизофреници и минаването на част от тях на плацебо не може да бъде причина да сложат край на живота си. От Astra Zeneca обясниха, че у нас са правили 10 проучвания, като са спазвали всички законови изисквания и не разбират какъв е проблемът. Нямаме такива сигнали, заяви пред вестника и директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Емил Христов. Подобни проучвания се следят строго както от възложителя, така и от международен комитет и Европейската агенция по лекарствата. Участието на пациенти с диагнози в клинични проучвания не се заплаща, финансови взаимоотношения има само в случаите, когато те са здрави, и то в размер, който не би могъл да бъде единственият стимул човекът да се включи в проучването, коментира той информацията за "евтините" пациенти. Има клинични проучвания на лекарства, при които съпътстващото лечение се спира, и такива, при които не се. Състоянието на пациента обаче се следи много строго от страна на изпитващия екип и всяка промяна се отразява в документацията, казват специалистите. Тайна остава дори за лекарите информацията за това коя част от пациентите им е на плацебо, коя на изпитвания продукт и коя на друг медикамент, с чийто качества се сравнява новият. Споменатият медикамент е един от най-широко използвалите и здравната каса плаща лечението с него. Отскоро има и нова индикация - за потискане на агресията и маниите. Един курс на лечение за месец излиза около 500 лева.
в. Експрес – стр. 5

Категории новини