сряда 01 април 2009 - 07:59:10
Дарик радио - Новини 18:00 ч.
От 1 юни Националната здравноосигурителна каса ще заплаща с около 350 лекарствени медикамента по-малко, отколкото досега. Това стана ясно, след като Комисията по позитивен лекарствен списък обяви кои медикаменти ще се плащат напълно или частично от бюджета за здравеопазване. По думите на председателя на комисията доцент Йорданка Узунова, въпреки по-малкото лекарства ще има медикаменти за всяко заболяване, за което досега се е заплащало. От комисията не обясниха обаче кои лекарства са отпаднали и защо. От 1 юни в аптеките ще могат да се закупуват лекарства на цени по новия лекарствен списък. Все още не е ясно дали очакванията за поевтиняване на цените ще се оправдаят, защото нито една институция освен комисията все още няма достъп до списъка и заложените цени на медикаментите в него. Доктор Пламен Попиванов, който е член на комисията от квотата на здравната каса, обясни, че очакванията са парите, които пациентите ще доплащат за лекарства, които частично се поемат от касата, да са по- малко.
„Това е един пазар за около 1 млрд. лева, към 600 млн. лева за болници, към 100 млн. лева за министерството и към 300 млн. лева за касата. По принцип сигурно 95 на сто са паднали, с други думи, те ще доплащат по-малко.”
От комисията обясниха още, че в новия списък са заложени повече генерични лекарства, отколкото оригинални, защото са по-евтини. Проблемът е, че болниците вече са провели търгове за цени на лекарства и няма да могат да работят по новия списък, докато не изтече срокът на договорите им.
понеделник, 30 март 2009

Дарик радио - Новини 15:30 ч.
От 1 юни Националната здравноосигурителна каса ще заплаща с около 350 лекарствени медикамента по-малко, отколкото досега. Това стана ясно, след като Комисията по позитивния лекарствен списък обяви кои медикаменти ще се плащат напълно или частично от бюджета за здравеопазване. По думите на председателя на комисията доцент Йорданка Узунова, въпреки по-малкото лекарства ще има медикаменти за всяко заболяване, за което досега се е заплащало. От комисията не обясниха обаче кои лекарства са отпаднали и защо. От 1 юни в аптеките ще могат да се закупуват лекарства на цени по новия лекарствен списък. Все още не е ясно дали очакванията за поевтиняване на цените ще се оправдаят, защото нито една институция освен комисията все още няма достъп до списъка и заложените цени на медикаментите в него. Доктор Пламен Попиванов, който е член на комисията от квотата на здравната каса, обясни, че очакванията са парите, които пациентите ще доплащат за лекарства, които частично се поемат от касата да са по- малко.
„Това е един пазар за около 1 млрд. лева, към 600 млн. лева за болници, към 100 млн. лева за министерството и към 300 млн. лева за касата. По принцип сигурно 95 на сто са паднали, с други думи, те ще доплащат по-малко.”
От комисията обясниха още, че в новия списък са заложени повече генерични лекарства, отколкото оригинални, защото са по-евтини. Проблемът е, че болниците вече са провели търгове за цени на лекарства и няма да могат да работят по новия списък, докато не изтече срокът на договорите им. От комисията обясниха още, че ако парите за медикаменти започнат да свършват, те могат да променят параметрите на списъка два пъти през годината.
понеделник, 30 март 2009

Дарик радио - Новини 15:00 ч.
В новия позитивен лекарствен списък към момента са включени повече от 1350 медикамента, заяви председателят на Комисията по позитивния лекарствен списък доцент Йорданка Узунова. Новият списък влиза в сила от 31 март и беше официално представен пред журналисти в здравното министерство. Новост в него е, че освен включените медикаменти, присъства и техният процент за изплащане от здравната каса. Другата новост е, че болниците ползват списъка при осъществяване на обществени поръчки за осигуряване на лекарства за болничната помощ, не съществуват заболявания, за които да не са включени медикаменти, заяви още председателят на комисията. Списъкът съдържа и нови продукти за онкологични заболявания, между 12 и 15 оригинални медикамента. Цените на лекарствата включени в списъка са между 10 и 15 на сто по-ниски от тези предназначени за свободна продажба.
понеделник, 30 март 2009

БНТ - По света и у нас 18:00 ч.
Министерството на здравеопазването е готово да публикува позитивния списък с лекарства, които ще се заплащат от касата и от държавата и утре ще бъде публикуват в интернет страницата на ведомството. В списъка са включени и нови лекарства. Някои от старите липсват, но всички те имали своите аналози. Така уверяват от комисията. Списъкът включва 1350 лекарства, други 800 все още не са разгледани. Кои са новите лекарства, включени в този списък? Ще има ли доплащане от страна на пациентите? За всичко това сега ще разговаряме с репортера Мария Чернева. Какви са новите лекарства, включени в този списък и сред тях имало ли е такива, за които дълго време се е чакало да бъдат включени?
Репортер: За съжаление днес от Комисията по позитивния списък бяха доста лаконични. „Утре ще видите”, казват те. Утре ще бъде публикуван в интернет. Имало около 15 нови лекарства. Около. Успях да изкопча информация със зор за две от тях. Едното е едно доста по-добро и наполовина по-осигурено, лекарство за остеопороза - доста пренебрегвано заболяване досега. И също така за първи път са включени лекарства за лечение на Паркинсон.
Водещ: А има ли болести, които няма да бъдат покрити, т.е. списъкът завършен ли е или той подлежи на още някакво разширяване?
Репортер: Уверяват ни, че всички заболявания са покрити, само че, за разлика от стария списък, липсвали някои лекарства. Но за тях имало аналози. Но много добре знаеш, че пациентите са много чувствителни...
Водещ: И са свикнали с едно и също лекарство.
Репортер: Така че предполагам, че утре ще има известни драми в този смисъл. Но пък най-хубавото е, че този списък за първи път е предвидено да бъде актуализиран непрекъснато. Какво значи това?
Д-р Пламен Попиванов, комисия по позитивен лекарствен списък : Списъкът не е завършен. Той е въпрос за постоянно допълване. Така че има медикаменти, които предстоят да се включат, които не са включени, които са в този списък. Това е въпрос, обаче, както ние да ги разгледаме и да ги включим, така е въпрос на фирмите да пожелаят да бъдат включени, за да заплащат най-ниските в Европа цени.
Репортер: А има отлив в това отношение от фирмите, така ли?
Д-р Пламен Попиванов, комисия по позитивен лекарствен списък: Да.
Водещ: И сега нещо, което много интересува хората, особено тези, които са с хронични заболявания. Има ли увеличение на доплащането на лекарства от страна на пациентите?
Репортер: Не дават много точни данни, но пък нивата на реимбурсация твърдят, че при повечето са запазени. За някои случаи дори пациентите ще плащат по-малко. Не ме питай за кои!
Водещ: Да, за кои щях да те попитам.
Репортер: Не, не обясниха за кои. Друга комисия се занимава с цените. Не било тяхна работа. Утре ще стане ясно, като излязат списъците. Във всеки случай се очаквало, че пределните цени са около 10% по-ниски. Знаеш, че има такъв един механизъм за намаляване на цените...
Водещ: Т.е. няма да бъдат по-високи? Това е, което интересува хората. Няма да бъдат по-високи, отколкото са сега.
Репортер: Не, няма да бъдат по-високи. Даже очаквания са, че може би, би трябвало да се доплаща по-малко.
Водещ: А дадоха ли информация за онколекарствата? Ще има ли болни там? Всички знаем, че има драма с този контингент пациенти.
Репортер: Да. И тук нещата са в зоната на здрача. Не е ясно колко и какви лекарства има в новия списък, но със сигурност е ясно едно. Тъй като държавата вече си е направила търговете по тези лекарства по стария позитивен списък, независимо, че има нов, до края на годината ще си седи старото статукво. Единствено ако бюджетът позволява, можело да се направят някакви търгове по новите лекарства, но това е толкова теоретична възможност...
Водещ: Този списък, обаче, съдържа за първи път и процента, аз поне така го разбрах като четох, на реимбурсиране на лекарствата от здравната каса. Какъв е той? Имаш ли информация за това?
Репортер: Утре ще стане ясно. Надявам се да не е по-лош.
понеделник, 30 март 2009

БНТ - Акция 18:25 ч.
Министерството на здравеопазването е готово да публикува позитивния списък с лекарствата, които ще се заплащат от касата или държавата. Няма да има промяна в доплащането, което да ощетява пациентите. В отделни случаи дори може да плащат по-малко. В списъка били включени някои нови лекарства, като например за Паркинсон и остеопороза. Някои от старите липсвали, но всички те имали своите аналози, уверяват от комисията. Списъкът включва 1350 медикамента, други 800 все още не са разгледани. Няма заболяване без предвидени лекарства, уверяват от комисията, а и за първи път от тази година има възможност списъкът да се допълва непрекъснато.
Д-р Пламен Попиванов, комисия по позитивен лекарствен списък : Списъкът не е завършен. Той е въпрос за постоянно допълване. Така че има медикаменти, които предстоят да се включат, които не са включени, които са в този списък. Това е въпрос, обаче, както ние да ги разгледаме и да ги включим, така е въпрос на фирмите да пожелаят да бъдат включени, за да заплащат най-ниските в Европа цени.
Репортер: А има отлив в това отношение от фирмите, така ли?
Д-р Пламен Попиванов, комисия по позитивен лекарствен списък: Да.
понеделник, 30 март 2009

БТВ - bTV Новините 19:00 ч.
Лекарствата, които здравната каса частично или изцяло поема, ще поевтинеят от 1 юни. Цените на по-старите медикаментите ще паднат с 5 до 15%, а на новите – с 20 до 30 на сто.
През последните години в позитивния лекарствен списък е имало около 1100-1200 медикамента. В новия до момента са включени около 1000. Тепърва обаче предстои броят им да нараства.
Доц. Йорданка Узунова, председател на Комисията по позитивен лекарствен списък: Не съществуват заболявания, за които да отсъстват медикаменти или група такива.
Нови медикаменти има за лечението на онкоболни, както и за лечението на артрит и остеопороза. От Комисията обаче не съобщиха какъв процент от цената ще се плаща от здравната каса.
Доц. Йорданка Узунова, председател на Комисията по позитивен лекарствен списък: В някои групи сме дали възможност за поне малко по-висок процент на реинбурсиране, но какво точно е – нека да не ви го съобщим, вие ще бъдете утре информирани.
Списъкът ще бъде официално оповестен утре. От здравната каса уточниха за БТВ, че до момента от Комисията не са поискали информация затова с какъв бюджет разполага Касата и дали той ще стигне. Така може да се окаже, че няма да има пари за вече одобрени от Комисията медикаменти.
„Цените падат за пациентите. В смисъл пациентите ще доплащат по-малко.”
Репортер: С колко падат средно?
„Различно, различно. За старите медикаменти с 5-10%, 15, за новите – с 20 до 30.”
Касата ще започне работа с новите цени от 1 юни. На болниците пък ще им се наложи да обявят нови търгове за доставка на лекарства, но едва след като изтекат сега действащите.
понеделник, 30 март 2009

Нова телевизия - Календар - информационна емисия 19:00 ч.
Важна здравна новина. 15 на сто по-малко ще плащаме за лекарствата, отпускани от Здравната каса, от тази година. Това обявиха от Комисията по позитивния лекарствен списък, който ще бъде представен утре. Причината за намалението – повече медикаменти ще се доставят на по-ниски цени, а и Касата ще плаща повече от стойността им, обещават експертите. Лекарствата в списъка обаче засега са по-малко от миналата година. Позитивният списък съдържа всички лекарства, които Здравната каса плаща частично или изцяло, напомнят здравните експерти. Цените при него са с около 10 – 20 на сто по-ниски, отколкото на лекарствата за свободна продажба. Какво е новото в списъка спрямо миналата година?
„Цените падат за пациентите. В смисъл, пациентите ще доплащат по-малко, което е най-доброто. Различно, за старите медикаменти с 5 – 10% - 15, за новите – с 20 до 30.”
Според разчетите поне 95 на сто от лекарствата в списъка ще са по-евтини за пациентите. Още:
„Списъкът ще се обновява непрекъснато, ще попадат нови и нови медикаменти. И бих призовала пациентите да имат повече доверие към своите лекари, които вероятно ще им предложат и нови схеми на лечение.”
Тоест Касата вече няма да плаща доста от познатите лекарства, а само техни заместители. Причината – някои доставчици са излезли доброволно от списъка, а други вече не отговарят на критериите.
„Като погледнете набора от заболявания, това е просто една нищожна капчица за определено заболяване.”
От комисията успокоиха, че нямало да експериментират на гърба на пациентите, но все пак можело да има и още промени. Тоест ако някой хронично болен пациент е свикнал с определено лекарство, но експертите отчетат, че то не се употребява масово, може да го сменят.
„Когато видим, че някои заболявания не изразходват определените им средства, а други имат по-голяма потребност, вероятно ще бъдат преразгледани тези статуси и ще бъдат пренасочени средствата.”
Здравната каса, фармацевтите и пациентските организации отказаха да коментират списъка преди официалното му публикуване утре.
понеделник, 30 март 2009

Информационна агенция “Фокус” - Здравеопазаване
Около 15 нови медикамента са включени в новия позитивен лекарствен списък
Росица ГЕОРГИЕВА
София. В новия позитивен лекарствен списък е направен опит да се покрие максимално групата за лечение на онкологичните заболявания. Това стана ясно при представяне на дейността за изработването на списъка, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Освен традиционните лекарства за лечение на онкологични заболявания, е направен опит да се включат и нови лекарства. Предстои в списъка да влязат още медикаменти. На този етап броят на новите медикаментите, които са включени в позитивния лекарствен списък, са между 12 и 15. След всяко заседание на Комисията за позитивния лекарствен списък той ще се допълва с нови медикаменти. Беше уточнено, че новият списък удовлетворява пациентите, които получават лекарства, реинбурсирани от националната здравна каса. Новият списък ще бъде публикуван утре.
понеделник, 30 март 2009

Информационна агенция “Фокус” - Здравеопазаване
Позитивният лекарствен списък съдържа 1350 лекарства
Росица ГЕОРГИЕВА
София. Позитивният лекарствен списък съдържа 1350 лекарства, а 100 лекарства не са включени в него. Това стана ясно при представяне на дейността на Комисията за определяне на позитивния лекарствен списък, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По време на дейността си комисията е разгледала над 1500 заявления за включване на лекарства в списъка. Към комисията са получени 2300 заявления за включване на лекарства в позитивния лекарствен списък. Списъкът има 4 части като първата част съдържа лекарства, заплащани по Закона за социалното осигуряване. Втората част включва лекарства, плащани от бюджета, третата част съдържа лекарства за лечение на заболявания извън Закона за здравното осигуряване и четвъртата част съдържа лекарства, предназначени за лечение на редки заболявания и СПИН, както и за профилактика на инфекциозни заболявания. Новото в списъка е, че освен списък на лекарствата, той съдържа процентът на реанбурсиране на лекарствата. Беше посочено, че болниците ползват списъка за осигуряване на лекарства за осигуряване на болничната помощ. По време на брифинга беше подчертано, че комисията има непрекъснат цикъл на работа и има възможност да се кандидатства непрекъснато за включване на нови лекарства.
понеделник, 30 март 2009

Информационна агенция “Фокус” - Общество
Комисията по позитивния лекарствен списък ще даде пресконференция
София. Комисията по позитивния лекарствен списък ще даде пресконференция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Пресконференцията ще се проведе на 30 март, понеделник, в 11.00 часа в Заседателната зала на Министерството на здравеопазването - ІV ет.
понеделник, 30 март 2009

Категории новини