сряда 01 април 2009 - 07:57:16
Лекарствата поевтиняват от юни
Силвия НИКОЛОВА
Отпускат безплатно 15 нови медикамента срещу рак
Според разчетите на здравното министерство
Близо 500 лекарства, отпускани по рецепта за сметка на Националната здравноосигурителна каса, ще поевтинеят от юни, съобщиха от Комисията за позитивния лекарствен списък. Средно те ще се продават на болния по рецептурна книжка с около 15 на сто по-изгодно, отколкото ако той си ги купи на свободни цени от аптеката. Цените на някои традиционни хапчета срещу високо кръвно дори ще паднат наполовина.
Цените ще паднат както на познати досега медикаменти, така и на нови, включени в списъка от тази година. Листата вече е готова и днес ще бъде обявена от Комисията по позиции и наименования, увери нейната председателка доц. Йорданка Узунова.
Отпусканите досега медикаменти ще струват между 10 и 15 процента по-малко, а на новите, които са последно поколение и на европейския пазар, намалението ще бъде дори до 30 на сто. Сред тях са и 15 нови медикамента за лечение на онкологични заболявания, уточни доц. Узунова.
За пръв път НЗОК ще плаща и домашното лечение на някои генетични редки заболявания, като болестта на Краун, а също така и ще поема и голяма част от стойността на медикаментите срещу ревматоиден артирит, които досега бяха изцяло за сметка на болния.
В позитивния списък за пръв път са включени и 2 нови водещи лекарствени препарата, прилагани при психични заболявания и отпускани по Наредба 38, и половин дузина такива за неврологични заболявания. В новия лекарствен списък за безплатно отпускане или с намаление на лекарства са включени повече от 1350 медикамента.
Той ще влезе в сила от 31 март, но на практика Националната здравноосигурителна каса, която основно осигурява лекарства по него, ще започне да отпуска включените в него лекарства от 1 юни, тъй като дотогава тя трябва да сключи нови договори с аптеките, а болниците да предоговорят старите договори с фирмите доставчици.
Общо 2300 заявления от фирми са били внесени в комисията за включване в списъка. От тях около 100 лекарства не са включени в списъка, съобщи още доц. Узунова. Основна причина за това е, че не се заплащат от здравноосигурителните фондове на три от осемте референтни страни и нямат регистрирана цена за позитивен списък към настоящия момент в България.
Не съществуват заболявания, за които да не са включени медикаменти, заяви председателят на комисията.
Позитивния списък няма да бъде закован, а в него ще могат да бъдат включвани лекарства за поемане от касата през цялата година, щом бъдат одобрени от комисията. В него са включени лекарствени продукти, обособени по фармакологични групи, със съответните международни непатентни наименования, с разрешените за употреба дози.
****
По-евтините лекарства за сметка на НЗОК ще бъдат продавани в аптеките от 1 юни.
в. Монитор – стр. 9

Около 15 нови лекарства ще се плащат от здравната каса
Между 12 и 15 нови медикамента ще бъдат включени в новия позитивен лекарствен списък, съобщи вчера председателят на комисията по одобряване на тези лекарства Йорданка Узунова. Това означава, че новите хапове ще бъдат заплащани частично или напълно от здравната каса, обясниха експертите. В момента в позитивния лекарствен списък са включени 1350 медикамента за лечение на тежки заболявания.
в. Новинар – стр. 4

Поне 50 лекарства отпадат от безплатния списък на НЗОК
Янина ЗДРАВКОВА
Все още има много неясноти как и по какви цени касата ще плаща медикаменти
Здравната каса ще спре да плаща десетки лекарства, които поемаше досега. Засега в новия позитивен списък ще има 950-1050 медикамента, които се поемат от НЗОК, съобщи шефът на комисията, изработила листата, проф. Йорданка Узунова. В момента касата плаща 1100-1200 препарата.
По закон списъкът трябва да бъде публикуван днес. Той обаче е отворен - в него постоянно могат да влизат, но и да отпадат лекарства. Очаква се парламентът да приеме поправки, според които касата ще работи с медикаментите от позитивната листа от 1 юни. Причината е, че на НЗОК са й нужни 2 месеца, за да сключи нови договори с аптеките за цените. Освен това в този период комисията по позитивния списък ще може да включи още задължителни препарати.
Няма заболяване, което да не е покрито с лекарства, а всички отпаднали имат аналози, твърди Узунова. Извадените от списъка медикаменти са или твърде скъпи, или не се плащат с публични пари в 3 от 8-те европейски държави, с които се съобразява нашата листа.
Още не е ясно на какви цени са препаратите, които ще плаща НЗОК. Те би трябвало да са по-ниски на ниво производител, но след влизането в сила на списъка, касата ще трябва да плаща по-високи надценки на аптеки и търговци. В НЗОК се притесняват, че новите стойности не са съобразени с бюджета им и парите може да не стигнат. Към момента не се знае и какво става със скъпите лекарства за хепатит, множествена склероза, бъбречна недостатъчност и др., които НЗОК поема. В момента те се отпускат по програми с лимити, тъй като няма достатъчно пари за всички нуждаещи се. Позитивната листа и законодателството обаче не предвиждат лимитите да се запазят. Ако скъпите препарати трябва да се покриват както останалите - за всеки, който има нужда, в бюджета за лекарства ще зейне дефицит, опасяват се от касата.
Освен касата, по листата ще работят и здравното министерство и болниците. Със задължителните за тях медикаменти, позициите в списъка стават общо 1350 към момента. Не е ясно кои препарати, които сега се плащат от МЗ, са отпаднали. Общо цените, постигнати в списъка, са с около 10-15% по-ниски, отколкото на свободна продажба в аптеките, заяви Узунова. 12-15 нови медикамента, сред които за астма, психиатрични болести, рак и пр., са включени в позитивния списък.
в. Сега - стр. 5

Здравната система може да фалира, но НЗОК - не
Янина ЗДРАВКОВА
Бюджетът на институцията е така направен, че би трябвало да издържи на финансовата криза
Касата има доста защити срещу фалит. В по-нормални икономически времена обаче буферите не се приемат като гаранции за стабилност, а като умишлено спиране на парите за болниците.
Колкото и да се правят управляващите, че не забелязват размерите на финансовата криза, тя е тук. Ежедневно се съкращават работни места, хора минават на по-ниска заплата, на по-кратък работен ден или директно в сивия сектор. Ефектът е спираловиден, стига до абсолютно всички сектори и засега никой не може да прогнозира кога ще стигнем дъното и колко страшно ще изглежда то. Или поне никой не желае да прогнозира на глас.
За първите 2 месеца здравната каса е събрала едва 75% от предвидените си по бюджет приходи от здравни осигуровки. Вместо очакваните 400 млн. лв. в НЗОК са постъпили 300 млн. лв., а вноските са единственият финансов източник на касата. На пръв поглед ситуацията изглежда доста сериозна - ако събираемостта продължи с този темп, че и по-зле заради очакваната по-висока безработица, касата може да фалира. А това чисто и просто значи, че с нея фалира и цялата здравна система - лични лекари, поликлиники и болници, които се финансират основно от НЗОК. Не е нужно да се обяснява до какво би довел крах на здравната система.
Все още никой не се е заел да анализира на какво точно се дължи ниската събираемост. Очевидно е, че влияние има съкращаването на работните места и отливът на вноските от самоосигуряващите се - само за януари те са 40 000 по-малко. Януари и февруари обаче по принцип са слаби месеци за осигурителните системи, тъй като в края на годината приключва сезонната заетост, а и първите месеци на годината са по-слаби откъм икономическа активност. Затова от касата очакват скок на приходите през следващите месеци. На фона на задълбочаващата се криза обаче не се знае ще има ли такъв и дали събираемостта от вноски ще успее да стигне до заложените в закона за бюджета на касата 200 млн. лв. месечно.
Рисковете
Освен последиците от кризата, бюджетът на касата може да се окаже застрашен и от други фактори. Тази година за пръв път, откакто у нас здравната система се финансира от вноски, осигуровката скочи от 6% на 8%, което във време на икономически спад е допълнителна причина да не се плащат вноски. Първи от данък "здраве" се отказват самоосигуряващите се. За януари едва 37% от тях са внесли осигуровки. За работодателите наред с другите причини и това е основание за минаване в сивия сектор.
Друг традиционен риск за бюджета е епидемичното разрастване на новите частни болници, както и свръхотчетите на лечебните заведения, които ежегодно ескалират. По закон касата не може да откаже договор на болница, стига тя да покрива елементарни критерии. При бюджет за болнична помощ от 931 млн. лв. за тази година около 100 млн. лв. са предвидени за 12 нови клиники, които тепърва ще работят с НЗОК. Част от тези болници са високотехнологични, работят по скъпи клинични пътеки и гълтат много пари. Освен това при новите частни болници ръстът на приетите пациенти е 4 пъти по-голям годишно, отколкото в старите и държавните болници. Касата опита поне да отложи за края на годината новите договори, но нормативна промяна, измислена от здравното министерство, ще позволи те да сключат договори съвсем скоро.
Другият измислен от касата начин за ограничаване на източването - лимитите за болниците, върши работа дотолкова, доколкото намалява ръста на хоспитализациите, но не го спира.
Тази година пред бюджета има още една въпросителна - лекарствата. На 1 април влиза в сила нов позитивен лекарствен списък, който определя кои точно медикаменти и на какви цени плаща НЗОК. От касата предупредиха, че ако в листата има твърде много лекарства на високи цени, 330-те млн. лв., предвидени за тези цел, може и да не стигнат.
На бюджета може да повлияе още един, макар и субективен, фактор - изборите. В момента УС на касата е доминиран от БСП, директорът на НЗОК също е от квотата на социалистите. Идването на власт на нови управляващи ще доведе и до смени в ръководството на касата. Няма как да се прогнозира към момента дали това ще доведе до добро или лошо.
Буферите
Макар и от една страна здравната система да понася негативи заради по-ниското финансиране, описаните рискове са предвидени до голяма степен в закона за бюджета на касата. Според него прогнозните приходи са 2.4 млрд. лв., но предвидените разходи са едва 1.7 млрд. лв., т.е. върху тях са формирани цени и лимити, по които касата плаща.
Къде отива разликата? Очакваният ръст на приходите от увеличената здравна вноска - 750 млн. лв., е изчислен в приходите на касата, но парламентът реши, че 400 млн. лв. от тях отиват в т.нар. голям резерв на НЗОК в БНБ. Отделно там вече има 370 млн. лв. По закон касата е длъжна да задели и 10% от приходите си, т.е. 240 млн. лв. за т.нар. оперативен резерв. "Големите" пари в БНБ се харчат само с разрешение на парламента, има години, в които те са оставали непокътнати и касата не разчита на тях за покриване на разходи за лечение. "Малкият" резерв ежегодно се разпределя в края на годината за медицински плащания, но не влиза в официалната разходна част.
Това значи, че бюджетът на касата би трябвало да остане стабилен, дори и ако се съберат 1.7 млрд. лв. от вноски вместо предвидените 2.4 млрд. лв. Това обаче е при положение, че НЗОК успее да овладее болниците и техните свръххоспитализации, където ежегодно отива малкият резерв. А това е съмнително.
Оптимистичен вариант
Понастоящем от касата не са особено притеснени - заради спада на събираемостта с 25% просто не остават пари за резерв, а разликата между приходи и реални разходи е 20 млн. лв. месечно, т.е. постъпват 150 млн. лв., а разходите са за 170 млн. лв. Затова засега плащанията към лечебните заведения не са застрашени. В НЗОК очакват през следващите месеци приходите от осигуровки да скочат, а при по-ниска събираемост да започнат масирани проверки по болниците, които да доведат до спад на отчитането на мъртви души и преразходите. Освен това големият резерв в БНБ от предни години е около 370 млн. лв. и касата би могла да тегли оттам с благословията на Народното събрание. Изпразване на целия резерв обаче би било рисковано, още повече, че не се знае каква ще е икономическата ситуация догодина.
Песимистичен вариант
При него събираемостта на приходите продължава да спада или остава на сегашните ниски нива, а ръководството на касата не успява да овладее бюджета с контрол. При подобен развой на събитията дори част от големия резерв на касата не би била достатъчна за запазване на стабилността й. Тогава има две решения. Първото е държавата да отпусне субсидия на НЗОК чрез актуализация на закона за бюджета й. Подобен вариант обаче не изглежда реалистичен, тъй като ниската събираемост важи и за данъци и други осигуровки, т.е. много вероятно е хазната да няма средства, с които да помогне на касата.
Второто решение е най-логично и болезнено - касата ще намали цените, по които плаща на лечебните заведения, и ще ореже лимитите за прием на пациенти. Така тя ще запази стабилността си, но по-драстични рестрикции спрямо болниците ще доведат до тяхната финансова нестабилност. И държавни, и частни болници ще натрупат големи дългове, а кредиторите им - също засегнати от икономическата криза - ще ги заплашват със съд и несъстоятелност. Досега не е имало случай държавна клиника да фалира, но това може да се случи с някои частни. Отделно по-ниските приходи неминуемо водят до увеличаване на рекета в кеш над пациентите и намаляване на заплатите на персонала.
Колко тежко ще се отрази финансовата криза на здравната система предстои да видим. На собствен гръб.
в. Сега - стр. 10

Плащаме по-малко за хапчета
Мария ЧИПИЛЕВА
СОФИЯ. От 1 юни хората ще доплащат по-малко за хапчетата на здравната каса, стана ясно вчера. Причината е, че тогава фондът ще започне да работи с новата позитивна листа. В нея са цените на медикаментите, които ще купуват болниците, министерството и касата. Засега става въпрос за 1350 продукта. Цените на тези лекарства за държавата са с 10-15% по-ниски, отколкото когато човек си ги купува сам от аптеките. Освен това занапред касата ще покрива по-висок процент от хапчетата отколкото досега, обясни доц. Йорданка Узунова, председател на комисията. В списъка са включени и нови медикаменти за някои диагнози като болестта на Крон, рак, ревматоиден артрит и паркинсон. Въпреки това броят на илачите, които плаща касата, ще намалее. В момента фондът покрива 1200 продукта, а от 1 юни те ще са 1050. Заради прекалено ниските цени някои компании може да оттеглят вече включени медикаменти, каза Деян Денев, председател на асоциацията на чуждите компании. Става дума за хапчета, които се плащат на 100 процента.
в. Стандарт – стр. 5

Аптеките си искат детските храни
СОФИЯ. Фармацевтите искат отново да продават детски храни в аптеките. Преди няколко дни депутатите промениха закона за лекарствата и забраниха млеката да се разпространяват там. Майките вече ще ги търсят само в суперите и детските магазини. Това е неудобно за хората и намалява приходите ни, категорични са обаче фармацевтите. В момента те са на ръба на оцеляването.
в. Стандарт – стр. 5

Лекарствата поевтиняват
Деяна ПАВЛОВА
По-ниски цени за медикаментите, които се поемат от касата
По-евтини за пациентите в сравнение с миналата година ще са лекарствата в новия позитивен списък.
При изготвянето му този път е използвано ново ценообразуване. Чрез него цените на медикаментите ще паднат средно с 10-15% от тези при свободната им продажба. Процентите на реимбурсация (частта, която се плаща от Здравната каса) са или същите, или малко по-високи от предходната година. Например при част от медикаментите за хипертония са запазени старите проценти, но други от тях ще са с 50% реимбурсация. Така пациентите ще доплащат по-малко за необходимите им лекарства. Това обясни д-р Пламен Попиванов, член на Комисията по позитивния лекарствен списък.
Ново
Позитивният списък, който определя каква част от лекарствата за различни болести ще се поемат от касата и каква от пациентите, ще се допълва до 15 април. От 1 юни списъкът ще заработи, допълни специалистът. До момента в него са включени 15 чисто нови медикамента, като част от тях са за ракови заболявания. Има лекарства за болестта на Крон (появата на язвени изменения в храносмилателния канал), които ще са напълно безплатни. Както и за ревматоиден артрит. Съвсем съвременни медикаменти ще има и за болестта на Паркинсон.
Първоначално комисията разгледала 1500 молби с предложения за включване на лекарства в списъка. От тях 100 са били отхвърлени. Сред последните е имало медикаменти, които предишната година са присъствали в реимбурсния списък. За отпадналите лекарства обаче са предвидени заместители. Няма заболяване, което ще остане без лечение, бяха категорични от комисията, изготвила списъка.
Промени
С новия списък са въведени и други промени, сред които и ограничение на цените на генеричните лекарства (те са копие на оригинала и се въвеждат на пазара след изтичането на патентния му период). Така те могат да са на цени до 80% от тези на оригинала.
Самата комисия ще работи непрекъснато през годината. Така към реимбурсния списък може постоянно да се добавят нов и лекарства.
в. Телеграф – стр. 5

До дни избират шеф на лекарствената агенция
• На 13 април т.г. досегашният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Емил Христов ще трябва да освободи поста. Тогава изтича договорът му за управление. За мястото вече се спрягат няколко имена - според запознати с най-големи шансове е доц. Жасмина Мирчева, сегашният началник на кабинета на здравния министър. Тя е била шеф на агенцията от 1995 до 1998 г., след което 7 години работи в Брюксел като директор за Централна и Източна Европа към Европейската асоциация на производителите на безрецептурни лекарства и като началник по регулаторните и научните проблеми към същата асоциация.
Според закона за администрацията договорът с директора на изпълнителната агенция се сключва, изменя и прекратява от министъра. към който е създадена агенцията.
• На 1 септември т. г. изтича тригодишният мандат на директорката на Националната здравноосигури-телна каса д-р Румяна Тодорова. Постът се заема след конкурс в две части: писмена работа - най-често темата, по която се мъчат кандидатите, е „Каква е визията ви за развитието на касата в следващите 3 години", а второто препитване е устно. Изпитването прави комисия. Според досегашната практика в нея влизат членове от управителния и контролния съвет на НЗОК. Преди броени дни д-р Тодорова заяви пред „Труд", че досега не се е замисляла дали би се кандидатирала за втори мандат. Но до септември има много време.
в. Труд – стр. 2

Плащат нови лекарства срещу рак и ларкинсон
Диана ТЕНЧЕВА
Само 1350 медикамента в списъка, финансиран от държавата
Здравното министерство и касата ще плащат нови лекарства срещу рак (над 15), ревматуиден артрит, паркинсон, болестта на Крон (досега лечението й не се покриваше), хипертония и др. В позитивния лекарствен списък, който влиза в сила от днес, са включени близо 1350 медикамента. За първи път в него се посочва какъв процент от стойността ще заплащат министерството и касата.
В досегашната листа имаше 4800 платени препарата. „Въпреки че броят на лекарствата в новия списък е по-малък, няма болест, за която да не е предвидено лечение. Има и още около 800 подадени заявления за включване на препарати, така че платените ще станат над 2000", увери доц. Йорданка Узунова, шеф на комисията за листата. Със сигурност в списъка няма да влязат 100 медикамента. Една от причините е, че те не се покриват от здравните фондове поне в 3 от 8-те референтни за България страни. Става дума за медикаменти за неврология като хлорпротиксен, цитиколин или варениклин (отказващ от цигарите). Има и изключени препарати срещу сърдечни, неврологични, психични болести.
Всички заявления за включване на бетаблокери и на статини са одобрени. В комбинирана терапия последната група препарати намалява два пъти риска от инфаркт и инсулт (ще се плащат не 25%, а 50% от стойността им). А след приемането в Наредба 38 в листата ще влязат и лекарства срещу Алцхаймер, редки болести, болкоуспокояващи и др.
При препаратите от листата, чиято цена на производител е паднала с 5%, обаче реално поскъпване ще има. Защото има два пъти по-високи надценки. По-евтини ще станат само онези, при които понижението е поне с 20%.
в. Труд – стр. 6

1350 лекарства в новия позитивен списък, засега
В новия позитивен лекарствен списък към момента са включени повече от 1350 медикамента, съобщи председателят на Комисията по позитивния списък доц. Йорданка Узунова на пресконференция вчера. Новият лекарствен списък влиза в сила от днес. Комисия, съставена на 17 юни миналата година с решение на Министерския съвет, определя кои лекарства ще се плащат с публични средства, както и нивото на тяхното изплащане от Националната здравноосигурителна каса. Комисията ще работи непрекъснато и ще взема решения за включване на нови, както и изключване на лекарствени продукти в списъка, обясни Узунова. Това ще дава възможност за кандидатстване по всяко време, добави тя. Списъкът съдържа лекарствени продукти, изготвени по фармакологични групи, със съответните международни непатентни наименования, с разрешените за употреба дозови форми. Продуктите за включване в списъка са определени съобразно техните доказателства за качество, ефективност, безопасност, икономически показатели и социална значимост. Списъкът е в четири части. Първата част е за лекарства, предназначени за лечение на заболявания, които се заплащат по Закона за здравното осигуряване. Втората - за медикаменти, които се заплащат от бюджета в лечебните заведения, третата за лекарства за лечение на заболявания, извън обхвата на Закона за здравното осигуряване, и четвъртата част включва хапчета, предназначени за лечение на редки заболявания и СПИН, както и за профилактика и лечение на инфекциозни болести.
Около 100 лекарства не са включени в позитивния списък, посочи още Узунова. Основна причина за това е, че не се заплащат от здравноосигурителните фондове на три от осемте референтни страни и нямат регистрирана цена за позитивен списък към настоящия момент. Новост в списъка е, че освен включените медикаменти присъства и техният процент за изплащане от НЗОК. Друга новост е, че болниците ползват лекарствения списък при осъществяване на обществени поръчки за осигуряване на лекарства за болничната помощ. Не съществуват заболявания, за които да не са включени медикаменти, заяви председателят на комисията. Списъкът съдържа нови продукти за онкологичните заболявания - между 12 и 15 оригинални медикамента. Цените на лекарствата, включени в списъка, са между 10 и 15 на сто по-ниски от тези, предназначени за свободна продажба.
***
Лекарственият списък ще може да се обновява непрекъснато
в. Земя – стр. 4

Лекарствата поевтиняват с 10-15 процента
Цените на лекарствата в новия позитивен лекарствен списък ще бъдат с около 10-15% по-ниски от цените на свободна продажба, стана ясно след изготвянето на списъка. 1350 са включените в позитивния лекарствен списък продукти, за които ще се плаща с публични средства у нас, отчете председателят на Комисията по позитивния списък доц. Йорданка Узунова. От постъпилите общо 2300 заявления за включване на лекарства в списъка 1500 са били разгледани, а 100 са отхвърлените поради липса на регистрирани цени или изтекли разрешения за употреба. За отхвърлените обаче има необходимите заместители.
Няма да има драма в обществото с липсващи препарати от досегашния списък на здравната каса, защото всички отпаднали лекарства имат заместители. Здравното министерство вече е провело договарянията за 2009 г., които ще останат в сила и след приемането на новия списък. Възможно е и да се включат нови лекарства, ако бюджетът го позволява, но за това тепърва ще се прави анализ.
в. Борба – стр. 1

Фармацевти са против забраната на детски храни в аптеките
фармацевти скочиха против забраната детски храни да се продават в аптеките. Като прецедент и нормативен абсурд в целия Европейски съюз определиха решението на депутатите от асоциацията на собственици на аптеки. Според Стефан Згурев, зам.-председател на асоциацията и собственик на аптеки във В. Търново, навсякъде по света детски храни, адаптирани млека и пюрета се продават в аптеките и те често са по предписание на педиатри и се изисква контрол на качество, съхранение и консултация с фармацевт. По думите на Згурев тази забрана ще създаде изключително голямо неудобство на родителите, защото ще ограничи предлагането на тези продукти. Заради предимството, чев аптеките работят фармацевти, пациентите ни се доверяват, каза още Стефан Згурев. А след като сега детски храни ще се продават в супермаркетите, не сме чували още за „личен касиер", който да дава съвети кос мляко или пюре е подходящо за двумесечно бебе с колики. Европейската комисия чрез нормативи е уредила въпроса за грижата за новородените деца, чието лечение или хранене става след консултация с лекар, фармацевт или диетолог, каза още Згурев. Приета е директива, според която на опаковките на детските храни да има задължителен текст, че се изисква консултация със специалист. Вместо това ние ги караме да пазаруват от супермаркета. Проблем според Згурев ще се създаде в малките селища, където ще е пречка снабдяването на детските млека и пюрета. Ние не искаме да продаваме нищо ново, а да продължим да продаваме това, което винаги сме предлагали, твърдят фармацевти. Стефан Згурев даде примери с Испания, където детските млека се продават единствено в аптеките. В България обаче адаптираното мляко за бебета няма да може да се купува в аптеките. Зам.-шефът на асоциацията определи и като нормативен абсурд аптеките да се регистрират служебно по Закона за храните. В момента аптеките заемат 40 % от продажбите на детските храни на пазара, а за някои адаптирани млека - и 60 %. Тъй като надценките на лекарства непрекъснато намаляват, то аптеките все по-трудно ще се издържат само от продажбата на медикаменти, не скри Стефан Згурев. Затова те компенсират като си помагат с хранителни добавки, козметика, медицински консумативи, детски храни и др. В момента всички детски храни трябва да изчезнат от аптеките и срокът е до 30 март. Парламентът вече прие тези промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина. В края на 2007 г. здравното министерство се намеси като намали надценките им за продажба на лекарства по лекарско предписание. В средата на 2008 г. пък то разреши на дрогериите да продават всички медикаменти без рецепта.
30.03
в. Янтра днес – стр. 4

Нов хаос в аптеките, доктори преписват рецепти
Мария КАРАБОЙЧЕВА
Лекарите преписват рецепти като луди, след като се получи нов хаос в аптеките. От три седмици медикаментите се изписват върху бели бланки, а не на химизирана хартия, както досега.
След като фармацевтите ги приеха новите рецепти, от НЗОК са заявили, че няма да им изплатят сумите по тях, каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев. Проблемът бил в номера на разпечатване. Върху химизираната хартия той е предварително поставен. Сега не било ясно дали единият отговаря на другия. За да помогнат на фармацевтите, докторите преписват издадените рецепти от новите на старите бланки. Кашата е пълна, каза д-р Калайджиев.
Тъй като липсва яснота, в някои аптеки вземат белите рецепти, в други - не. Има пациенти, които обикалят по кварталите, за да открият фармация, в която да им отпуснат медикаменти.
Последно от Касата ни казаха, че можем да приемаме новите бланки, каза председателят на Съюза на фармацевтите в Пловдив м.ф. Димитрия Стайкова. НЗОК ще излезе с окончателно становище тези дни.
***
ХРАНИ САМО В ДРОГЕРИИТЕ
В аптеките вече няма да се продават продукти, регистрирани като храни. Вътре влизат чайове, адаптирани млека за бебета, някои бонбони за гърло. Те ще се предлагат в дрогериите. Наредбата е на здравното министерство. В аптеките остават само адаптираните млека, които са за по-специфични заболявания - например с недостиг на ензими, обясниха фармацевти. Очертава се сериозен проблем за хората, в чиито населени места няма дрогерии, предупредиха аптекарите. За бебешки млека те ще трябва да се пътуват до градове, откъдето могат да се снабдят с нужната стока.
30.03.2009 в. Марица Пловдив - стр. 2

НЗОК поема по-малко лекарства от 1 юни
Националната здрав-ноосигурителна каса ще заплаща с около 350 лекарствени медикамента по-малко отколкото досега от 1 юни, стана ясно, след като Комисията по позитивен лекарствен списък обяви кои медикаменти ще се плащат напълно или частично от бюджета за здравеопазване. По думите на председателя на комисията доц. Йорданка Узунова въпреки по-малкото лекарства ще има медикаменти за всяко заболяване, за което досега се е заплащало. От комисията не обясниха кои лекарства са от-
паднали и защо.
От 1 юни в аптеките ще могат да се закупуват лекарства на цени по новия лекарствен списък. Все още не е ясно дали очакванията за поевтиняване на цените ще се оправдаят, защото нито една институция освен комисията все още няма достъп до списъка и заложените цени на медикаментите.
От комисията обясниха още, че в новия списък са заложени повече генерични лекарства, отколкото оригинални, защото са по-евтини. Проблемът е, че болниците вече са провели търгове за цени на лекарства и няма да могат да работят по новия списък, докато не изтече срокът на договорите им. От комисията обясниха, че ако парите за медикаменти започнат да свършват, те могат да променят параметрите на списъка два пъти през годината.
В момента касата плаща за 1389 медикамента, а от 1 юни ще поема между 950 и 1050.
в. Вяра – стр. 17

БНР (Хоризонт) - Новини 21:00 ч.
1 350 лекарства съдържа новият позитивен лекарствен списък. Не са включени около 100 медикамента, които нямат регистрирани цени и разрешителни или са с изтекъл срок на употреба. За сметка на това в списъка има около 15 съвсем нови медикамента в областта на онкологията, неврологията, психиатрията. Решават се и проблемите с лекарствата на болните от паркинсон.
Позитивният лекарствен списък става задължителен за Здравната каса и за аптеките от 1 юни.
понеделник, 30 март 2009

БНР (Хоризонт) - Вечерен осведомителен бюлетин 18:00 ч.
Новият позитивен лекарствен списък съдържа 1 350 лекарства. В него не са включени около 100 медикамента, които нямат регистрирани цени, разрешителни или са с изтекъл срок на употреба. За сметка на това в списъка има около 15 съвсем нови медикамента в областта на онкологията, неврологията, психиатрията. Решават се и проблемите с лекарствата на болните от паркинсон.
Според председателя на комисията доц. Йорданка Узунова, не съществуват заболявания, за които да липсват лекарства в новия списък.
Йорданка Узунова: Колко покритие има спрямо стария списък? Касата е работила досега с около 1 100-1 200 медикамента. Сега ние сме покрили между 950-1 050. Значи, разбирайте как списъкът е почти този, който удовлетворява действието на касата. Вътре съществуват заменяеми продукти, така че не е никакъв проблем и не може да става драма в обществото. Вие чухте условието, че сме работили предимно да обслужим пациентите, които получават подкрепата от касата. Цените са смъкнати. Отговорът какъв е? Логично е да бъдат цените, които накрая се рекапитулират малко, дори по ниски.
И едно уточнение: позитивният лекарствен списък става задължителен за Здравната каса и за аптеките от 1 юни.
понеделник, 30 март 2009

БНР (Хоризонт) - Новини 15:00 ч.
1 350 лекарства съдържа новият позитивен лекарствен списък. В него не са включени около 100 медикамента, които нямат регистрирани цени, разрешителни или са с изтекъл срок на употреба. Сред отхвърлените лекарства има и такива, които досега са се реимбурсираните от Здравната каса, но за тях са предвидени и заместители, увериха от комисията. За сметка на това в списъка има около 15 съвсем нови медикамента в областта на онкологията, неврологията, психиатрията. Решават се и проблемите с лекарствата на болните от паркинсон.
Според председателя на комисията доц. Йорданка Узунова, не съществуват заболявания, за които да липсват лекарства в новия списък.
Йорданка Узунова: Колко покритие има спрямо стария списък? Касата е работила досега с около 1 100-1 200 медикамента. Сега ние сме покрили между 950-1 050. Значи, разбирайте как списъкът е почти този, който удовлетворява действието на касата. Вътре съществуват заменяеми продукти, така че не е никакъв проблем и не може да става драма в обществото. Вие чухте условието, че сме работили предимно да обслужим пациентите, които получават подкрепата от касата. Цените са смъкнати. Отговорът какъв е? Логично е да бъдат цените, които накрая се рекапитулират малко, дори по ниски.
Позитивният лекарствен списък става задължителен за Здравната каса и за аптеките от 1 юни.
понеделник, 30 март 2009

БНР (Хоризонт) - "12+3" - информационно - музикално предаване 12:20 ч.
Водещ: 1350 лекарства съдържа новият позитивен лекарствен списък. Това обявиха от надведомствената комисия, която отговаря за съставянето му. В новия списък не са включени около 100 медикамента, които нямат регистрирани цени. Не се заплащат от здравни фондове, нямат разрешителни или са с изтекли срокове на употреба. Сред отхвърлените лекарства има и такива, които досега са се реимбурсирали от здравната каса, но за тях са предвидени заместители, увериха от комисията. За сметка на това в списъка има около 15 съвсем нови медикамента, включени са и нови лекарства в областта на онкологията, неврологията, психиатрията, решават се и проблемите с лекарствата на болните от паркинсон. Чуйте още от репортажа на Мая Данчева.
Репортер: В комисията са постъпили около 1300 заявления. От тях са разгледани 1500, съобщи председателят доцент Йорданка Узунова. Според нея не съществуват заболявания, за които да липсват лекарства в новия списък.
Йорданка Узунова: Медикаментите, които в момента са в касата, са направени така, че действително са по-евтини. Това беше потърсено като съдействие от фирмите, които заявяваха своите желания. И с тези по-ниски цени те кандидатстваха, а колко покритие има спрямо стария списък, касата е работила досега с около 1100-1200 медикамента. Сега ние сме покрили между 950-1050. Значи, разбирайте как списъкът е почти този, който удовлетворява действието на касата. Вътре съществуват заменяеми продукти, така че не е никакъв проблем и не може да става драма в обществото. Вие чухте условието, че сме работили предимно да обслужим пациентите, които получават подкрепата от касата. Цените са смъкнати. Отговорът какъв е? Логично е да бъдат цените, които накрая се рекапитулират малко, дори по ниски.
Репортер: Например медикаментите за хипертония, въведени в списъка, са с по-ниски цени. За пръв път съвсем нови медикаменти се реимбурсират на 50%, увери доцент Узунова. В новия списък комисията е искала да включи и нови модерни лекарства. Но те са много скъпи и за тях е необходимо да се направят терапевтични изследвания, които не е изяснено кой да плати. От комисията не изясниха с колко точно ще поевтинеят лекарствата след влизането в сила на новия списък. Стана ясно само, че лекарствата от списъка ще бъдат с цени 10-15 на сто по-ниски от свободните цени на продажба. Комисията по позитивния лекарствен списък ще продължи работата си. Ако преди молби за включване на лекарства в списъка се подаваха веднъж годишно, то сега това ще става непрекъснато и чрез облекчения режим лекарствата ще попадат в него два-три дни след като бъдат одобрени от комисията, твърди доцент Узунова.
Йорданка Узунова: Ако фирмата „Х” днес реши да подаде, а утре има още нещо, получило цена, и иска пак да го подаде, това ще е възможно.
Репортер: Новият позитивен лекарствен списък влиза в сила за аптеките и здравната каса от 1-ви юни.
понеделник, 30 март 2009

Категории новини