сряда 01 април 2009 - 07:55:29
31.03.2009 г.
Новият лекарствен списък още тъне в мъгла
Процентите, които държавата и НЗОК покриват, се запазват в новия лекарствен списък, а за някои медикаменти процентът на реимбурсация ще бъде по-висок в сравнение със сега. Остава неясно обаче с колко точно лекарствата от новия списък ще бъдат по-евтини от тези в сегашния. Известно е само, че цените им ще бъдат с 10-15% по-ниски от тези на свободния пазар. И макар че от Комисията по позитивния списък съобщиха в понеделник, че не са допуснали процентите, покривани от държавата и НЗОК, да бъдат намалени в новия списък, стана ясно, че те могат да бъдат ревизирани два пъти годишно. Това може да стане например ако се види, че бюджетът на НЗОК не е в състояние да покрие насрещните разходи за лекарства, каквито индикации има. В понеделник, ден преди да изтече крайният срок, в който списъкът трябва да е готов, председателят на комисията доц. Йорданка Узунова съобщи, че листата включва 1350 медикамента. Тя увери, че няма заболявания, за които да не са включени препарати.От думите й стана ясно обаче, че лекарства, които се реимбурсират по сегашния списък, са изпаднали от новия. Според Узунова обаче тези лекарства са заменени с други, поради което няма повод за притеснения. Досега НЗОК е заплащала напълно или частично за 1100-1200 продукта, а включените в новия списък са между 950 и 1050. Макар списъкът да е готов, той ще влезе в сила от 1 юни. Едва тогава хората ще започнат да купуват лекарствата, които НЗОК плаща, на новите цени. Не е ясно и кога медикаментите с новите цени ще стигнат до болниците, тъй като търговете за закупуване на лекарства вече са проведени и лечебните заведения ще работят с тях до изчерпване на количеството. Така новите медикаменти от списъка ще достигнат до болниците след допълнителни търгове и то ако в бюджета на здравното министерство има пари за това. В новия списък са включени между 12 и 15 нови оригинални медикамента, силно са застъпени и генериците. Узунова обясни, че при лекарствата за хипертония в новия списък процентът на реимбурсация от 25% е запазен, а при част от тях той достига и 50%. Пламен Попиванов от Клиника по ендокринология на Александровска болница съобщи, че за този тип заболявания процентите също се запазват. За остепорозата е въведена диференциация като лекарствата, които намаляват в най-голяма степен риска от фрактури се покриват на 50%, а тези, които в по-малка степен намаляват риска от фрактури се покриват на 25%. Новият позитивен лекарствен списък ще бъде публикуван на сайта на комисията във вторник.
30.03.2009 mediapool.bg

Пускат евтини хапове на всеки три месеца
Евтини лекарства, чиито цени ще се плащат частично от Националната здравноосогурителна каса (НЗОК), ще бъдат пускани на пазара на всеки три месеца. Засега одобрените от Комисията по позитивния лекарствен списък медикаменти са общо 1350, като за 15 от тях касата ще дава пари за пръв път, съобщи шефката на комисията доктор Йорданка Узунова.
Междинният списък ще стане публичен утре и от него ще станат ясни възможно най-високите цени, на които аптеките ще имат право да продават лекарствата. За тези медикаменти, които се изписват при едни и същи заболявания, ще се посочва цената на най-евтиното от тях, увери ендокринологът от Александровска болница и член на комисията доктор Пламен Попиванов.
Одобрение
На 15-и април списъкът ще бъде връчен на НЗОК, но медикаментите ще се намират по дрогериите на новите цени чак от първи юли. Касата си има свои процедури, които изискват повече време", обясни забавянето Узунова. По думите й комисията ще заседава всяка седмица и всички желаещи фирми могат да кандидатстват за списъка целогодишно. Така, нови по-евтини лекарства могат да се вписват на всеки седем дни. Касата пък обещава да плаща за нововъведените медикаменти в рамките на три месеца.
Заместители
Общо 100 медикамента не са били одобрени от комисията заради изтекли разрешителни или липсващи цени. Сред тях обаче няма такова лекарство, което да няма заместител в списъка", категорична е Узунова. Според нея комисията се е погрижила да няма болест, за която да не са предвидени лекарства. Новите хапове са главно ракови, като според доктор Нина Ръсина от Лекарствена политика" в здравното ведомство проблемът с лекарствата на онкоболните от миналата седмица вече е решен.
Петя Дикова
30.03.2009 deltanews.bg

НЗОК ще поема по-малко лекарства от 1 юни
Националната здравноосигурителна каса ще заплаща с около 350 лекарствени медикамента по-малко, отколкото досега, от 1 юни, стана ясно, след като Комисията по позитивен лекарствен списък обяви кои медикаменти ще се плащат напълно или частично от бюджета за здравеопазване. По думите на председателя на комисията доцент Йорданка Узунова, въпреки по-малкото лекарства ще има медикаменти за всяко заболяване, за което досега се е заплащало. От комисията не обясниха кои лекарства са отпаднали и защо.
От 1 юни в аптеките ще могат да се закупуват лекарства на цени по новия лекарствен списък. Все още не е ясно дали очакванията за поевтиняване на цените ще се оправдаят, защото нито една институция освен комисията все още няма достъп до списъка и заложените цени на медикаментите.
Доктор Пламен Попиванов, който е член на комисията от квотата на здравната каса, обясни, че очакванията са парите, които пациентите ще доплащат за лекарства, които частично се поемат от касата да са по- малко. По думите му, това е пазар за около 1 млрд. лева, към 600 млн. лева за болници, към 100 млн. лева за министерството и към 300 млн. лева за касата.
От комисията обясниха още, че в новия списък са заложени повече генерични лекарства, отколкото оригинални, защото са по-евтини. Проблемът е, че болниците вече са провели търгове за цени на лекарства и няма да могат да работят по новия списък, докато не изтече срокът на договорите им. От комисията обясниха, че ако парите за медикаменти започнат да свършват, те могат да променят параметрите на списъка два пъти през годината.
До миналата година НЗОК съставяше лекарствения списък, но с решение на Министерски съвет бе създадена комисия, която да определя кои лекарства да се реимбурсират.
В момента касата плаща за 1389 медикамента, а от 1 юни ще поема между 950 и 1050.
30.03.2009 dariknews.bg

Нов позитивен списък на лекарствата
Мария Чернева
Министерството на здравеопазването е готово с позитивния списък с лекарства, които ще се заплащат от касата или държавата и утре ще бъде публикуват в интернет страницата на ведомството. Няма да има увеличение на доплащането от страна на пациентите, в отделни случаи дори то е по-малко - казват от комисията.
В списъка имало някои нови лекарства - като например за паркинсон и остеопороза. Някои от старите липсвали, но всички те имали своите аналози. Списъкът включва 1350 лекарства, други 800 предстои да се разгледат. Но от комисията уверяват, че няма заболяване без предвидени лекарства. А и за първи път от тази година има възможност списъкът с лекарствата да се допълва непрекъснато.
Д-р Пламен Попиванов - комисия по позитивен лекарствен списък:
"Списъкът не е завършен, той е въпрос за постоянно допълване, така че има медикаменти, които не са включени, които са в този списък, това е въпрос както ние да ги разгледаме и да ги включим, така е въпрос на фирмите да пожелаят да бъдат включени, за да заплащат най-ниските в Европа цени. -
Има ли отлив в това отношение? - Да".
30.03.2009 Bnt.bg

Новият лекарствен списък все така тъне в мъгла
Процентите, които държавата и НЗОК покриват, се запазват в новия лекарствен списък, а за някои медикаменти процентът на реимбурсация ще бъде по-висок в сравнение със сега, пише Mediapool.
Остава неясно обаче с колко точно лекарствата от новия списък ще бъдат по-евтини от тези в сегашния. Известно е само, че цените им ще бъдат с 10-15% по-ниски от тези на свободния пазар.
И макар че от Комисията по позитивния списък съобщиха в понеделник, че не са допуснали процентите, покривани от държавата и НЗОК, да бъдат намалени в новия списък, стана ясно, че те могат да бъдат ревизирани два пъти годишно. Това може да стане например ако се види, че бюджетът на НЗОК не е в състояние да покрие насрещните разходи за лекарства, каквито индикации има.
В понеделник, ден преди да изтече крайният срок, в който списъкът трябва да е готов, председателят на комисията доц. Йорданка Узунова съобщи, че листата включва 1350 медикамента. Тя увери, че няма заболявания, за които да не са включени препарати.
От думите й стана ясно обаче, че лекарства, които се реимбурсират по сегашния списък, са изпаднали от новия. Според Узунова обаче тези лекарства са заменени с други, поради което няма повод за притеснения.
Досега НЗОК е заплащала напълно или частично за 1389 продукта, а включените в новия списък са между 950 и 1050.
Макар списъкът да е готов, той ще влезе в сила от 1 юни. Едва тогава хората ще започнат да купуват лекарствата, които НЗОК плаща, на новите цени.
Не е ясно и кога медикаментите с новите цени ще стигнат до болниците, тъй като търговете за закупуване на лекарства вече са проведени и лечебните заведения ще работят с тях до изчерпване на количеството. Така новите медикаменти от списъка ще достигнат до болниците след допълнителни търгове и то ако в бюджета на здравното министерство има пари за това.
В новия списък са включени между 12 и 15 нови оригинални медикамента, силно са застъпени и генериците.
Узунова обясни, че при лекарствата за хипертония в новия списък процентът на реимбурсация от 25% е запазен, а при част от тях той достига и 50%.
Пламен Попиванов от Клиника по ендокринология на Александровска болница съобщи, че за този тип заболявания процентите също се запазват. За остепорозата е въведена диференциация като лекарствата, които намаляват в най-голяма степен риска от фрактури се покриват на 50%, а тези, които в по-малка степен намаляват риска от фрактури се покриват на 25%.
Новият позитивен лекарствен списък ще бъде публикуван на сайта на комисията във вторник.
30.03.2009 expert.bg

Новият позитивен списък тръгва с 1350 лекарства
1350 са включените в позитивния лекарствен списък продукти, за които ще се плаща с публични средства у нас. Това отчете на пресконференция днес председателят на Комисията по позитивния списък доц. Йорданка Узунова. От постъпилите общо 2300 заявления за включване на лекарства в списъка, разгледани са били 1500, от които около 100 са отхвърлени. Те или нямат регистрирани цени, или са изтекли разрешенията им за употреба, или не се реимбурсират от публичните фондове в 8-те референтни държави, посочиха от комисията. Сред отхвърлените лекарствени продукти има и такива, които досега са били реимбурсирани от НЗОК, но за тях имало предвидени заместители. Според доц. Узунова, не съществуват заболявания, за които да липсват лекарства в новия списък.
Няма да има драма в обществото с липсващи препарати от досегашния списък на здравната каса, убедени са членовете на комисията. От там посочиха, че досега НЗОК е заплащала напълно или частично за 1100-1200 продукта, а включените в новия списък са между 950 и 1050. Всички отпаднали лекарства имат заместители, твърди доц. Узунова. Процентът на реимбурсация, който от тази година също се посочва в списъка, е запазен за всички продукти и даже повишен за някои от лекарствата, допълни тя. Нямало опасност с новия списък бюджета на касата за лекарства да се изчерпи преждевременно, защото нивата на реимбурсация са съобразени с действащите до момента, смятат членовете на комисията. Освен това нормативно е заложена възможност нивото на реимбурсация да се променя два пъти годишно.
Здравното министерство вече е провело договарянията за 2009 г., които ще останат в сила и след приемането на новия списък, каза д-р Нина Ръсина от името на ведомството. Възможно е и да се включат нови лекарства, ако бюджета го позволява, но за това тепърва ще се прави анализ.
На днешната пресконференция не стана ясно с колко ще поевтинеят лекарствата след влизането в сила на новия позитивен списък. От Комисията по позитивния списък посочиха, че пределните цени се определят от Комисията по цените, затова не е тяхна задача да правят икономически анализ на цени. Очаквало се обаче цените на лекарствата в списъка да бъдат с около 10-15% по-ниски от цените на свободна продажба.
30.03.2009 zdrave.net

Aптеки и закони или кой как се грижи за вашето здраве
Утре, 31-ви март, от 10 часа в БТА ще се проведе пресконференция на Български фармацевтичен съюз. Темите, които ще бъдат засегнати, са: Защо и кога се изисква лекарско предписание /рецепта/; проблемът с детските храни; правилата за добра фармацевтична практика.
В пресконференцията ще вземат участие маг.-фарм. Мирослав Ненчев, председател на УС на БФС, маг.-фарм. Габриела Вутева, Главен секретар на УС на БФС, маг.-фарм. Владимир Джераси, член на УС на БФС, маг. фарм. Асена Стоименова, Председател на Комисията по качество на БФС и д-р Димитър Калайков – секретар на Българската педиатрична асоциация.
30.03.2009 zdrave.net

Сезират еврокомисията заради забраната да се продават детски храни в аптеките
Ръководството на Асоциация на собствениците на аптеки ще предприеме незабавни действия за промяна на закона, забраняващ продажбата на детски храни в аптеките. “Имаме възможност да сезираме Европейската комисия и ще го направим в най-кратки срокове. Освен това ще подадем сигнал в Комисията за защита на конкуренцията, тъй като насилствено се премахва основен дистрибуционен канал за този вид продукти”, заяви Николай Костов, предсетател на АСА и допълни, че ще ангажира и омбудсана на Република България като основен защитник на правата на потребителите.
От асоциацията припомнят, че миналата седмица ръководството на АСА, подкрепено от организации на българските майки, производители, дистрибутори и вносители на детски храни, както и Българския фармацевтичен съюз, публично се възпротивиха срещу забраната да се дистрибутират детски и други специализирани храни в аптеките. Основният аргумент на ръководството на АСА е, че това решение на депутатите в парламента няма аналог в страните членки на Европейския съюз. Масова практика е навсякъде по света детски храни и адаптирани млека да бъдат продавани в аптеките. Те често са по предписание на педиатрите и се изисква контрол на качеството, съхранението или консултация с фармацевт. Европейската комисия, чрез директиви, е уредила въпроса с грижата за новородените и децата, чието хранене да бъде след консултация с лекар, фармацевт или специалист по хранене. България ще стане прецедент, ако лиши майките от възможността и привилегията да се консултират със специалисти фармацевти при избора на адаптирани млека, преходни храни и други такива, посочват още от организацията.
30.03.2009 zdrave.net

Учат медицински сестри на профилактика на захарния диабет
Клиниката по ендокринология, диабет и генетика към Специализираната болница за активно лечение на детски болести, Дирекция „Здравеопазване” на Столична община и фармацевтична компания Санофи-Авентис организират обучение за над 230 медицински сестри от столични училища. Това съобщиха организаторите. Медиците ще се запознаят с нови тенденции в профилактика и превенция на детското затлъстяване и грижи за деца със захарен диабет. Курсът „Диагноза и профилактика на затлъстяването и захарния диабет сред учениците” ще се проведе на 1 и 2 април 2009 г. в аулата на Военномедицинска академия.
В рамките на обучението на 1 април 2009 г. от 11 ч. в аулата на ВМА ще се проведе и специален брифинг за медиите. На него ще присъства д-р Мая Константинова, ендокринолог в СБАЛДБ, която ще представи данни, показващи че вече и учениците заболяват от Диабет тип 2.
30.03.2009 zdrave.net

Поне още 2 месеца без евтини лекарства
Анна БОТИНОВА
Новите и по-евтини с 10 до 30% лекарства, които ще купуват здравната каса, държавата и болниците, няма да стигнат до пациента веднага.
Те са в позитивния списък, който е готов и влиза в сила от днес, съобщиха вчера.
За първи път позитивният списък се прави с лекарствата и техните цени за всички институции, които договарят медикаменти с обществени пари. Заради сериозното му забавяне обаче здравното министерство и болниците вече са провели търгове за 2009 г. по стария ред. Министерството плаща лекарствата за рак, СПИН и редки болести по наредба 34. Ако позитивният списък включва нови лекарства за тях, няма задължение министерството да ги купи веднага, обясни д-р Нина Ръсина, член на комисията. Пациенти и държава губят и ако лекарства от наличните в наредбата понижават цените си чрез позитивния списък. Бюджетът на МЗ за лекарства е 112 млн. лв.
Болниците също провеждат търгове по Закона за обществените поръчки. Подписаните на по-високи цени договори ще се изпълняват до приключването им - за някои 1 г., но може и да са 6 г., ако някой директор е искал да се запаси, обясниха от комисията. Така позитивният списък става задължителен за тях едва от следващото договаряне. Болниците купуват лекарства за около 600 млн. лв. годишно, каза д-р Пламен Попиванов, член на комисията. Касата ще заработи по списъка от 1 юни. За първи път тя не определя цените, нито нивата, до които ще ги покрива за всяка лекарствена група. Досега тя е работила с около 1200 медикамента, сега са 950 до 1050, уточни проф. Йорданка Узунова, шеф на комисията. Колко от тях ще останат реално обаче, ще се изясни след около 14 дни. Възможно е фирми, недоволни от цените, да изтеглят препаратите си.
За списъка са кандидатствали общо 2000 лекарства, разгледани са 1500 и от тях са включени 1350. Отпадат към 100 лекарства, сред които и плащани от касата. Списъкът е отворен и ще се допълва.
в. 24 часа – стр. 8

Сезират Еврокомисията за забраната да се продават детски храни в аптеките
Асоциацията на собствениците на аптеки ще сезира Европейската комисия и ще подаде сигнал в Комисията за защита на конкуренцията за закона, който забранява в аптеките да се продават детски храни. "Така насилствено се премахва основен дистрибуционен канал за този вид продукти", заяви Николай Костов, председател на АСА.
От асоциацията припомнят, че миналата седмица ръководството на АСА, подкрепено от организации на българските майки, производители, дистрибутори и вносители на детски храни и млека, както и Българският фармацевтичен съюз, възразиха срещу закона. Това решение на парламента няма аналог в страните членки на Европейския съюз, заявиха от АСА. Масова практика е навсякъде по света детски храни и адаптирани млека да бъдат продавани в аптеките. Те често са по предписание на педиатрите и се изисква контрол на качеството, съхранението или консултация с фармацевт. Европейската комисия, чрез директиви, е уредила въпроса с грижата за новородените и децата, чието хранене да бъде след консултация с лекар, фармацевт или специалист по хранене.
в. Атака – стр. 4

Здравната каса не успя да договори 100 безплатни лекарства
Позитивният лекарствен списък на здравната каса, който трябваше да бъде готов на 1 януари, най-после ще влезе в сила. Той съдържа 1350 лекарства - със 100 медикамента по-малко от предврително заявените. За тях МЗ и фармацевтичните компании не са успели да се договорят.
Това обясниха от Комисията за определяне на позитивния списък. Тя е разгледала над 1500 заявки за включване на лекарства в списъка. Той е от 4 части като първата съдържа лекарства, заплащани по Закона за социалното осигуряване. Във втората част са медикаментите, заплащани от бюджета, третата част съдържа продукти за лечение на заболявания извън Закона за здравното осигуряване. В четвъртата част са медикаментите за лечение на редки заболявания и СПИН, както и за профилактика на инфекциозни заболявания.
Новото е, че освен изброяване на лекарствата, списъкът съдържа процентът на реанбурсиране на медикаментите.
Болниците ще ползват безплатните продукти при осигуряване на медицинска помощ. Списъкът е отворен и може непрекъснато да се договарят нови лекарства.
в. Атака – стр. 4

Здравната каса ще плаща по-малко лекарства
Лили ВОЙНОВА
Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и болниците ще плащат по-малко лекарства, след като влезе в сила новият позитивен списък. „Досега НЗОК е покривала напълно или частично 1100 - 1200 продукта, а в новия списък, който ще бъде публикуван днес, са включени между 950 и 1050. Той обаче остава отворен и в него ще могат да се добавят още лекарства“, обясни председателят на комисията по позитивния списък доц. Йорданка Узунова. Според нея няма да има заболявания, за които да не са осигурени лекарства. Узунова уточни, че касата ще покрива същия или дори по-висок процент от лекарствата, което означава, че пациентите ще доплащат по-малко. Така например част от препаратите за хипертония и за остеопороза, за които касата е плащала 25%, вече ще се покриват на 50%. В списъка са включени между 12 и 15 нови оригинални медикамента. Узунова не каза с колко ще спаднат цените на лекарствата, защото в същото време се увеличават надценките за аптеките и дистрибуторите. Очаквало се обаче в позитивната листа те да бъдат с около 10-15% по-ниски от тези на свободна продажба. Според експертите са необходими промени в нормативната база, за да могат да се включат нови лекарства. Сега в списъка липсват медикаменти за лечение на болестта на Алцхаймер, защото са изпуснати в наредбата, която казва какво да плаща касата. Новият позитивен списък трябваше да влезе в сила от 1 април, но парламентът гласува поредната двумесечна отсрочка и по него ще се плаща от 1 юни. Болниците и здравното министерство вече са провели търговете и ще работят по старите цени до изчерпване на количествата. Междувременно ръководството на Асоциацията на собствениците на аптеки предупреди вчера, че ще сезира Европейската комисия заради решението на парламента да забрани продажбата на детски храни в аптеките.
в. Дневник - стр. 5

Нутрициологията - наука за здравословното хранене
Почти винаги думите оптимално и рационално хранене се свързват с понятието отслабване. Обикновено хората гледат на балансираното приемане на хранителни вещества като на необходимо зло, обслужващо предимно естетическата нужда от оформяне и поддържане на красив силует. Затова прибягват към него само в краен случай, например преди почивката на море. В своята същност обаче балансираното хранене не е само път за постигане на привлекателна външност. То е гарант за собственото здраве и лекарство за не малко болести.
Още преди 2500 години бащата на медицината Хипократ дал следния съвет на учениците си: „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна.“ Томас Едисон от своя страна предрекъл преди 100 години, че лекарите на бъдещето ще ни предпазват от болестите с храна. В средата на миналия век - през 1968 г. - принципът е доразвит от лауреата на Нобелова награда за химия Линус Полинг, въвел термина ортомолекулярно хранене (придържащо се към правилната молекула). Според теорията на американския учен, ако тялото се снабдява с правилните молекули - витамини, минерали, хормони, аминокиселини и др., голяма част от болестите ще бъдат изкоренени. Така постепенно науката за здравословното хранене нутрициология печели позиции в научните среди. Напоследък придобива все по-голяма популярност мнението, че тя ще бъде основата на медицината на бъдещето. А това бъдеще, изглежда, вече е дошло, защото все повече се засилва ролята на професии като диетолог, хранителен терапевт, health lifestyle coach. Терапевтът по хранене вече работи с индивидуални клиенти за установяване и премахване на хранителни, физически и психологически разстройства, отразяващи се на здравето, като целта му е да доведе биохимията на човек до здравословен баланс.
Разбира се, новият метод на хранене не означава, че лекарствата ще бъдат забравени. Те ще продължават да се използват при лечението на тежки болести. Променя се обаче принципът. Идеята е да се погледне през нови очила, които ще разкрият истинските причини за болестите. В повечето случаи те се дължат на погрешното хранене, замърсяването, стреса, липсата на физическа активност. Ортомолекулярните лекари и експертите, занимаващи се с тази проблематика, вярват, че лечението на заразните и дегенеративните болести трябва да се основава на промяна на концентрацията на правилните молекули. Когато те са в оптимални за дадения организъм съотношения, тогава тялото е здраво. Всякакви отклонения и липси обаче го превръщат в уязвим за болестите обект. В същото време оптималното хранене не трябва да се възприема само като начин на профилактика. То е начин на живот, даващ възможност за пълна изява на физическите, умствените и духовните способности, без да се преминава прагът, при който здравето на отделните системи на човешкото тяло бива застрашено. Важно е да се знае, че списъкът на нужните вещества за всяко човешко същество е един и същ, но не и количествата, необходими на съответния организъм. Пропорциите са точно толкова различни, колкото и формите на човешкото тяло. Нуждите на всеки са строго индивидуални и се определят от вида храна, която се приема, физическия, умствения и емоционалния стрес, средата, в която живее и работи човек, биохимическия и психологическия статус. С други думи, универсална дневна дажба от хранителни вещества е невъзможно да бъде определена. Тя трябва да се дифинира индивидуално за всеки организъм.
***
Златните правила на диетата
Въпреки това има някои основни постулати, на които се основава здравословната диета. Според експертите трябва да се спрат цигарите и да се избягват тонизиращите напитки със захар, кафето и алкохола. Препоръчва се пиенето на много минерална вода. Ограничават се животинските мазнини за сметка на растителните, избягват се концентрираните въглехидрати, които се съдържат в белия хляб и бисквитите. Диетолозите съветват да се яде повече боб, леща и други варива, както и ядки, и да се заложи на суровите или задушени зеленчуци. Яжте натурални, необработени храни и риба и хапвайте по няколко пъти на ден плодове, препоръчват още медиците. Според тях трябва да се похапват богати на калций и магнезий продукти като плодовете и зеленчуците, киселото мляко, бадемите, варивата. Важно е храната да се приема в спокойна обстановка, а не на крак и набързо, съветват експертите.
в. Дневник - стр. 12

Успехи в лечението на онкоболестите
България ще плаща за още 15 лекарства срещу рак
Все повече болни от рак в Европа са успели да се излекуват от опасната болест. Продължителността на живота на излекувалите се пациенти не е намаляла, съобщава “Дойче Веле”. В Европа расте делът на пациентите, които напълно са се излекували от рак, показват данните от статистиката, събрана и анализирана от Европейската онкологична организация. Според тях през последното десетилетие на ХХ век най-забележимо са се увеличили шансовете за оздравяване на болните от рак на белите дробове (излекувалите се се увеличили от 6 на 8%), на стомаха (от 15 на 18%) и на дебелото черво (от 42 на 49%). Най-важното е, че очакваната продължителност на живота при излекувалите се пациенти е същата, както и при останалата част от населението.
Учените са отбелязват големи различия в страните - най-лошо е било положението в Полша: делът на излекувалите се е бил 21% при мъжете и 38% при жените. Водещи в Европа по дял на излекувалите се мъже е Исландия (47%), а на жени - Франция и Финландия (59%). У нас 15 нови лекарства срещу рак ще се плащат от държавата
в. Дума - стр. 1

За рак касата ще плаща още 15 лекарства
Аида ПАНИКЯН
По-евтини медикаменти по линия на здравната каса
Новият позитивен лекарствен списък включва 1350 продукта, за които ще се плаща с обществени средства. Това съобщи доц. Йорданка Узунова, председател на Комисията по позитивния списък. Включените в него медикаменти са средно с около 10 до 15% по-ниски цени от пределните за страната. Тоест цените на лекарствата в списъка се очаква да са с около 10-15% по-ниски от цените на свободна продажба. По думите на доц. Узунова няма заболяване или група заболявания, за които досега касата да е плащала и сега да не плаща. Напротив, за доста от лекарствата е предвидено 100% да се поема стойността им от държавата. Например за остеопороза намалява частта, която ще доплащат пациентите - за лекарствата, които намаляват с 20 до 30% риска от счупване, касата ще плаща както и досега 25%, а за лекарствата, за които е доказано, че намаляват по-сериозно риска от счупване, касата ще плаща 50%. Значително се увеличава процентът на заплащане на лекарствата за диабет, като инсулините си остават 100% платени от НЗОК.
"С новата политика на ценообразуване вече фирмите няма да могат да продават най-скъпо лекарствата си на най-бедната държава", коментираха от комисията. Те поясниха, че в списъка има и около 15 нови лекарства за лечение на различни видове рак. От постъпилите общо 2300 заявления за включване на лекарства в списъка, разгледани са били 1500, от които около 100 са отхвърлени. Те или нямат регистрирани цени, или са с изтекли разрешения за употреба, или в някоя от 8-те страни за сравняване обществените фондове не плащат за тези лекарства, поясниха от комисията. По думите на специалистите сред отхвърлените лекарства има и такива, които досега са плащани частично или напълно с обществени средства, но за тях имало предвидени заместители. Според комисията по лекарствения списък няма да има драма в обществото с липсващи от досегашния списък на здравната каса лекарства.
МЗ вече е провело договарянията за 2009 г. за скъпоструващи лекарства, за които то плаща, поясни д-р Нина Ръсина. Тя поясни, че е възможно да се включат и нови лекарства, стига бюджетът да го позволява, след като бъде направен съответният анализ. Здравната каса ще започне да плаща лекарства по новия списък от 1 юни. Времето до тази дата е необходимо, за да може да се нагласи софтуерът на аптеките, които ще продават лекарства, заплащани от НЗОК. Нямало опасност с новия списък бюджетът на касата за лекарства да се изчерпи преждевременно, защото нивата на реимбурсация са съобразени с действащите до момента, смятат членовете на комисията, която ще работи и ще обновява "листата" непрекъснато.
в. Дума - стр. 5

Предпървоаприлски...
Аида ОВАНЕС
Но не първоаприлска! Дългоочакваният списък с лекарствата, за които ще плащат здравната каса, министерството и болниците, вече е готов. И това далеч не е първоаприлска шега. След едно-две продължения на срока. Радостната новина е, че включените в списъка лекарства струват на държавата по-евтино. Логично е, очаква се и пациентът да доплаща за тях по-малко. Уверенията на експертите са, че именно така ще стане - от 1 юни най-вероятно за лекарствата за кървно, сърце, диабет и прочее, и прочее, отпускани по здравна каса, ще се доплаща по-малко. Отделен е въпросът дали лекарството, което сте вземали досега, е включено във въпросния списък.
Уверенията на експертите са също, че правейки списъка, са се съобразявали и с бюджета на касата. Но касата отдавна се притеснява дали ще й стигнат парите да плаща, защото лекарствата са малко по-евтини, но болните, които ще ги пият, са доста повече от миналата година например. Освен това законът предвиждал 2 пъти годишно да се променя процентът, който поема касата. Значи сега пускаме лекарствата така, че пациентите да доплащат по-малко, а след няколко месеца, като всичко у нас, променяме съотношението така, че пациентът да доплаща повече. Малко по малко...
А дали наистина по-евтините лекарства ще ни излизат по-евтино, ние - потребителите им, ще усетим доста след 1 юни. Но фирмите производители усещат, че в момента им се извиват ръцете. Лошото ще е, ако и те започнат да извиват ръце за лекарства, които нямат заместители. Тогава потърпевшият ще е пак пациентът. Все пак може би има решение на проблема "и агнето цяло, и вълкът - сит". Със сигурност първата стъпка към решаването му се крие в намаляването на ДДС за лекарствата. В противен случай всеки маньовър с лекарствата може да се приеме за предизборен трик или за следизборно неизпълнение на обещанията. А ако хората не са здрави, и електорътът е... болен.
в. Дума - стр. 11

Лекарствата поевтиняват
Софя ТОМОВА
Безплатен гел за вдигане на тестостерона на стерилни съпрузи
Между 10 и 15% ще поевтинеят лекарствата с новия позитивно-реинбурсивен списък в сравнение със свободната продажба.
Това обявиха вчера неговите автори. От днес всички хапове, както и процентите, които се покриват с публични пари, могат да се видят в интернет. По новите цени обаче ще си пазаруваме чак от 1 юни. Ако сме осигурени, вече ще плащаме само половината за бетаблокерите при високо кръвно и за хапове за остеопо-роза, 25% от хапчетата за диабет II, а екзотичният крем за вдигане на тестостерона ще излиза безплатно.
На него ще имат право обаче само депресираните татковци, които имат затруднения със зачеване на потомство.
Генеричните препарати вече ще са средно до 80% от цената на оригиналните, докато сега често са еднакви.
В новия лозитивно-реинбурси-вен списък са включени общо 1350 препарата, но той ще е отворен и може да се допълва непрекъснато, обяви вчера доц. Йорданка Узунова. От постъпилите 2300 молби 100 са отхвърлени, защото или нямат регистрирани цени, или са с изтекли разрешения, или не се реим-бурсират от публичните фондове в референтните държави. От досегашния списък на касата са
отпаднали малко препарати
но те имали заместители и няма да има заболяване без лекарство. В момента НЗОК плаща част или изцяло 1200 продукта, а в новия са включени 1050 от тях. Комисията, изготвила списъка, твърди, че го е съобразила с бюджета на публичните пари за здраве. Ако обаче ги надхвърли, касата ще има право 2 пъти в годината да променя процента на реинбурсация. Където досега лекарствата не са стигали, пак ще е така - например листата на чакащите при хроничния хепатит С, заради която пациенти съдят НЗОК, остава същата. В онкологията има нови препарати, но някои от тях изискват допълнителни и скъпи изследвания за индивидуална поносимост, които обаче няма кой да плати. Общо новите медикаментите са между 12 и 15, но на всяко заседание Комисията може да допълва номенклатурата с нови препарати. С новия списък би трябвало отговорността на касата да намалее, понеже тя вече няма да преговаря с аптеките, смята д-р Глинка Комитов, зам.-шеф на НЗОК. Той обаче очаква известно напрежение, особено при подмяната на досегашните лекарства с генерични. Вносителите и аптекарите се опасяват от допълнително отпадане от пазара на лекарства поради ниските цени
До седмица ще е ясно кои компании се оттеглят от страната, твърди Деян Денев от Асоциацията на вносителите. И според Николай Костов от сдружението на аптекарите заради финансовата криза, която обезцени доста валути и смъкна цените на някои лекарства, ще има вътрешно ре-фериране по групи, което ще доведе втора вълна на отказване от пазара ни. В момента между 200 и 300 препарата вече са изтеглени заради неизгодните цени. Преди седмици подобен беше случаят с "Амарил" за диабет 2, който от 12 лв. внезапно падна на 4 лв. и изчезна напълно от нашите аптеки. Чак след ревизия на цената се върна отново.
в. Експрес – стр. 1, 5

НЗОК ще поема по-малко лекарства
От 1 юни Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща около 350 лекарствени медикамента по-малко, отколкото досега. Това стана ясно, след като Комисията по позитивен лекарствен списък обяви вчера лекарствата, които ще се плащат напълно или частично от бюджета за здравеопазване. Те са включени в т.нар. Позитивен лекарствен списък. В момента касата плаща за 1389 лекарства, а от 1 юни ще поема между 950 и 1050. Председателят на комисията доц. Йорданка Узунова заяви, че въпреки по-малкото лекарства ще има медикаменти за всяко заболяване, за което досега се е заплащало. От комисията обясниха, че в новия списък са заложени повече генерични лекарства, отколкото оригинални, защото са по-евтини. От 1 юни в аптеките ще могат да се закупуват лекарства на цени по новия лекарствен списък. Проблемът е, че болниците вече са провели търгове за цени на лекарства и няма да могат да работят по новия списък, докато не изтече срокът на договорите им.
в. Класа – стр. 4

Категории новини