вторник 31 март 2009 - 01:36:37
30.03.2009 г.
Фармацевтичен гигант оглави Топ 10 на US компаниите за 2009 г.
Microsoft се подготвя за още по-тежки времена, продажбите на MasterCard скочиха с 23%, но печалбата й намаля
За 13-а поредна година en. BusinessWeek състави Топ 50 на компаниите в най-голямата световна икономика. Ето как изглежда първата десетка за 2009 г.:
1. Gilead Sciences
Сектор: Фармацевтика Продажби*: 5,3 млрд. долара Нетна печалба: 2 млрд. долара
Gilead Sciences е един от водещите производители на лекарства за инфекциозни болести. За последната година продажбите на компанията достигнаха до 5,3 млрд. долара, като за последните три години ръстът е средно от 38%. Едно от големите преимущества на компанията е, че успя да комбинира няколко лекарства за СПИН в едно-единствено хапче, с което улесни режима на болните.
84% от приходите идват от три вида лекарства за болни от СПИН, поради което компанията търси начини за диверсифициране. През 2008 г. лекарството против хепатит С Hespera донесе 341 млн. долара приходи и изследователите в компанията в момента работят по други медикаменти за третиране на хепатит. Този месец компанията съобщи, че възнамерява да купи CV Therapeutics за сумата от 1,4 млрд. долара.
2. CF Industries Holdings
Сектор: Химикали и торове Продажби*: 3,9 млрд. долара Нетна печалба: 685 млн. долара През 2008 г., печалбата достигна 685 млн. долара, което е увеличение от 84% спрямо 2007 г. Въпреки че търсенето на химикали и торове намалява в последните месеци, компанията е в процес на битка за придобиването на някои други фирми, сред които Terra Industries.
3. Diamond Offshore Drilling
Сектор: Енергиен сектор Продажби*: 3,5 млрд. долара Нетна печалба: 1,3 млрд. долара Базираната в Хюстън Diamond Offshore е основана през 1953 г. Миналата година печалбата се увеличи с 55% до 1,3 млрд. долара. Има опасност приходите да намалеят поради поевтиняването на стоките, но главният изпълнителен директор Лорънс Дикерсън казва, че не се притеснява, защото има дългосрочни договори на стойност 10 млрд. долара.
4. Windstream
Сектор: Телекомуникации Продажби*: 3,2 млрд. долара Нетна печалба: 435 млн. долара Windstream е телефонен оператор, като предлага още цифрова телевизия и широколентов интернет в 16 щата. Тъй като не предлага уайърлес, прогнозите за растеж не са така амбициозни, като на другите телекоми.
5. Colgate-Palmolive
Сектор: Козметика и санитарни продукти Продажби*: 15,3 млрд. долара
Нетна печалба: 1,96 млрд. долара
Colgate-Palmolive е модел за оцеляване в трудни времена. Чрез стратегията си за разумно увеличаване на цените и намаляване на разходите компанията изпреварва най-големия си конкурент Ргосter&Gamble. Делът на Colgate на пазара на пасти за зъби в света е на рекордното ниво от 44,8% благодарение на силните й позиции на пазарите в развиващите се държави. Въпреки това анализатори-
те считат, че Colgate-Palmolive трябва да се постарае в разработването на нови продукти.
6. С.Н. Robinson Worldwide
Сектор: Транспорт Продажби*: 8,6 млрд. долара Нетна печалба: 359,2 млн. долара
Транспортният сектор е в лош период заради рецесията, но компанията поддържа силни позиции.
С.Н. Robinson Worldwide е основана през 1905 г. и самата тя не разполага със собствени превозни средства, а е посредник в мрежа от над 50 000 превозвача в целия свят. Сред клиентите й са големи корпорации като PepsiCo, WalMart и др.
7. Exelon
Сектор: Комунални услуги Продажби*: 18,9 млрд. долара Нетна печалба: 2,7 млрд. долара
Кризата не се е отразила сериозно на компанията благодарение на увеличението на цените на услугите във Филаделфия и Чикаго и високата производителност в 17-те ядрени електроцентрали. Главният изпълнителен директор предвижда печалбата да остане непроменена през 2009 г., но казва, че дългосрочната перспектива е благоприятна.
8. Microsoft
Сектор: Софтуер Продажби*: 62 млрд. долара Нетна печалба: 17,2 млрд. долара
Изпълнителният директор Стив Балмър казва, че се приготвя за тежки времена с оглед на това, че търсенето на компютри в света намалява, а пазарът е за-
лят от нетбук устройства за по 500 долара. Наскоро компанията обяви първите масирани съкращения от известно време насам.
9. Best Buy
Сектор: Търговия с електроника Продажби*: 43,7 млрд. долара Нетна печалба: 1,2 млрд. долара Последните няколко месеца бяха период на много промени за Best Buy. Изпълнителният директор Брад Андерсън напуска, след като компанията смени собственика си. Новият СЕО ще бъде Брайън Дън, а междувременно най-големият конкурент Circuit City обяви ликвидация. Конкуренти на компанията сега са .Wal-Mart, Amazon.com и Costco.
10. MasterCard
Сектор: Кредитни карти Продажби*: 5 млрд. долара Нетна печалба: 253,9 млн. долара
Приходите на MasterCard скочиха с 23% до 5 млрд. долара през 2008 г., въпреки това печалбата пострада, след като компанията се съгласи да изплати 862 млн. долара за извънсъдебно уреждане на спор с Discover u American Express.
--Финансовите данни са за 2008 г., информацията е на en. BusinessWeek
***
Текст под снимка
Продажбите на калифорнийската Gilead Sciences за последната година достигнаха до 5,3 млрд. долара, като за последните три години ръстът е средно от 38%.
***
Текст под снимка
Собственикът на Microsoft Бил Гейтс отново е милиардер номер I в света.
***
Текст под снимка
Diamond Offshore Drilling има сключени дългосрочни договори за 10 млрд. долара.
***
Текст под снимка
Exelon е сред компаниите с най-висока производителност на труда.
***
Текст под снимка
Козметичният гигант Colgate-Palmolive все още се радва на добро финансово здраве по света.
в. Класа – стр. 22

Живачните термометри забранени от април
Силвия АНГЕЛОВА
Живачните термометри ще бъдат забранени до дни. 3 април е последната дата, до която те могат да бъдат продавани в нашата страна. Те вече са забранени от Европейския съюз. Живачните прибори, сред които термометри и барометри, бяха забранени с решение на Министерския съвет от 3 октомври 2007 г. Двугодишният период от вземане на решението от Европейската комисия до прекратяване на продажбата им бе предвиден, за да се избегне натрупването на стотиците килограми опасни токсични материали, които биха замърсили околната среда.
От 1000 до 5000 лева варира глобата за продавачи на дребно и на едро на забранени медицински изделия, припомниха от Изпълнителната агенция по лекарствата. Оттам допълниха, че пускат свои инспектори на проверка в произволни аптеки, както и в такива, за които вече имат сигнали от граждани.
Живачни термометри все още могат да се купят свободно в някои централни софийски аптеки, установи още репортерска проверка на "МОНИТОР". Европейската промишленост използва около 300 тона живак всяка година, но много малка част от тях отиват за производството на термометри и барометри.
в. Монитор – стр. 9

Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите: Намираме се в зоната на зоомедицината
Петя БАХАРОВА
Положението на българския пациент е по-тежко, отколкото на обвиняем
- Г-н Таушанов, преди дни имаше обсъждане на нов законопроект, който трябва да защитава правата на пациентите. Ще кажете ли по-конкретно за какво става дума?
- Това не е специален закон, който да защитава правата на пациентите, какъвто трябваше да бъде, а обсъждахме промени в Закона за здравето. Към него ще има раздел от около 10 члена, които ще третират правата на пациентите. Идеята беше да се обхванат повече неща, включително и т. нар. гаранционен фонд за обезщетение на увредени, заразени и всякакви други пациенти.
В 12 европейски държави има специален Закон за правата на пациентите. У нас досега са подготвени три проекта, които отлежават от 2002 г. Съветът по законодателство в НС обаче е написал много ясно, че не стават. Мотивът е, че не решават нищо съществено за правата на пациентите. Идеята беше от тези три законопроекта - на БСП, НДСВ и ДСБ, да се вземе най-доброто и да се направи закон. Вносителите обаче са толкова ревниви, че не се съгласиха. През 2005 г. нашата асоциация, заедно с Антония Първанова, инициира създаването на нов закон. Това не стана.
При сегашните условия, при липсата на политическа воля, няма как да се приеме специален Закон за пациентите в България. Така че се опитахме да направим поне това, което е възможно, а то е да вкараме промени в Закона за здравето. В тази поправка сложихме всички права на пациентите, които в Европа са по Хартата за правата на пациентите.
- Въпреки ревността на политическите сили към техните законопроекти защо не използвахте най-доброто от тях във вашите поправки към Закона за здравето?
- Защото тези законопроекти се занимават предимно с информираното съгласие и някакви общи декларативни права, които и сега съществуват. А фактически правата, свързани с достъпа, с качеството на медицинските услуги, с жалби и обезщетения, използване на иновативни методи за лечение и т.н., са неща, много по-необходими от това да имаме информирано съгласие.
- Информираното съгласие не се ли прилага и сега в българското здравеопазване?
- Да, и сега имаме информирано съгласие. Но то е на принципа отиваш в болницата, подхвърлят ти някакъв пожълтят лист и те карат да го подпишеш. В него обикновено е описано кой ще плаща. Ако например трябва да ти правят химиотерапия, в документа за информирано съгласие, който дават у нас, не се обяснява какви са възможните усложнения от нея. Въпреки че в сега действащия Закона за здравето изрично е записано, че информираното съгласие трябва да показва какви методи за диагностика и лечение могат да бъдат прилагани. С две думи информираното съгласие не съществува в нашата страна. А в края на краищата лекарят трябва да даде различните методи на лечение, на диагностика, алтернативите, рисковете при различните видове лечения. Тогава вече ще има т. нар. информиран избор. В нашата страна на пациента не се дава нито право на информация, нито на избор. Положението му е по-тежко, отколкото на обвиняем. Има и още нещо. У нас дори ако не си дал информирано съгласие и въпреки това те оперират и умреш, това не е престъпление. Води се за административно нарушение. Затова нашата асоциация е категорична, че подобно нещо трябва да бъде основание за повдигане на наказателна отговорност и търсене на гражданско обезщетение.
- У нас изобщо ли не се изплащат обезщетения на пациентите?
- Изплащат се. Но максималните, които се дават за смърт, достигнаха 150-180 хиляди лв. Освен това у нас няма сериозна застраховка на лекаря, от която пациентът или застрахователният фонд да вземат пари за обезщетение. Нашите лекари са формално застраховани за професионална отговорност като адвокатите за по 20-30 хиляди лв. Ние по-скъпо си застраховаме колите, отколкото лекарите или живота. Ако ви прави впечатление, дотук коментираме само едно право на пациента - информираното съгласие. А има 14.
- Ще ги опишете ли по-подробно тези пациентски права?
- Веднага ви казвам първото - за превантивните мерки. Такова право у нас няма. Ами правото на свободен избор? На уважение времето на пациента? Няма нужда да висиш пред кабинетите, да те размотават, да те слагат в някаква листа на чакащите. Ами правото за стандарти за качеството? След като в света има еди какъв си реактор за облъчване, то в България също трябва да работи такъв. Може да е един, но трябва да го има. Или пък ако не сме в състояние да си купим, пациентите трябва да се пращат на лечение в чужбина. Положението у нас е такова, че не само не се прилагат тези практики, но дори и не информират пациентите, че съществуват подобни алтернативи. Да не говорим за правото на безопасност. То означава, че всяко лице има право на защита от опасностите, породени от лоши здравни услуги, медицинска небрежност, грешки. Както и правото на достъп до здравни услуги и лечение, покриващи изискванията за висок стандарт на безопасност. Пациентите в Европа също така имат право на избягване на ненужно страдание и болка, право на индивидуално лечение… Заради това, което изброих, в ЕС сме на последно място от всички европейски страни по правата на пациентите.
- Ако моите права според европейската Харта за правата на пациентите са нарушени, но страната ми още не ги е приела, мога ли да търся някакво обезщетение?
- Не. В нашата страна има 28-29 медицински стандарта. Те представляват алгоритъма за извършване на едно или друго лечение. По неведоми пътища обаче досега няма стандарт за лечение на онкоболните или сърдечно болните например. В действителност трябва да има 98 стандарта. В клиничните пътеки също има алгоритъм за лечение, но и той не се спазва. А е така, защото НЗОК е приела минималната цена за лечение на дадено заболяване.
- Въпреки това в болничните заведения вече влизат доста пари. Къде отиват те, след като не се дават за лечение?
- Отиват в администрацията и какви ли не нужди на болницата. И затова лекарят "реве", че взима заплата от 500-600 лв. Общият стремеж на ръководствата на болниците е да вкарат колкото се може повече клинични пътеки. А доколко и как точно се оползотворяват, никой не знае. Масова практика е - по клинична пътека болният трябва да лежи 5 или 10 дни, но го изписват още на втория или третия.
- Казахте, че лекарите не предоставят алтернативи на пациентите, не предлагат различни лечения на дадено заболяване. Защо става така?
- Много от лекарите и най-вече джипитата са обвързани с фармацевтичните фирми. Те са им златни спонсори. Ако например аз съм с висок холестерол, отивам на лекар, но той не ме осведомява, че има 6 вида лекарства за това заболяване, а направо ми пише рецепта с медикамента на неговия "спонсор". Освен това трябва да каже кое лекарство се посреща по касата, кое - не. Пациентът няма откъде да знае тези неща. Изобщо в България се намираме на ниво зоомедицина. Пациентът отива при лекаря си, той го потупва, изписва му лекарството, за което взима пари и това е.
- Какво да правят в такива случаи пациентите?
- Ние, пациентите, само може да се жалим. Въпросът обаче е, че първо няма на кого и второ, като се жалим, няма какво да докажем. Да речем, някой лекар не е поставил правилна диагноза. А той има ли това задължение? Не, защото няма стандарт на медицинска услуга. А кара по някаква си негова преценка. Затова е масова практика джипитата да лекуват болести, от които нищо не разбират, само и само да вземат парите по пътеката, вместо да пратят болния при специалист. Натъквал съм се на потресаващи случаи. Гинеколог например изписва кръвоспиращо на пациентка, без да попита и да види, че тя има разширени вени. А предписаното лекарство се оказва абсолютно противопоказно на състоянието й. До вечерта жената буквално не може да се движи.
- Излиза, че и качеството на медицинското образование не е на ниво, след като лекарят не може да предвиди подобен предсказуем риск?
- Лекарят, който ви давам за пример, е с 20-годишен опит. Просто той е обърнал работата си на конвейер. Той може да е много добър, но не може за 4 часа да обслужи 20 пациентки. Това се прави само и само да минат повече хора, от всеки да взема 20, 30 или повече лева.
Друг много голям порок, който се наблюдава в последните 3 години, е, че през болниците са минали около 300 000 пациенти повече. Това е абсолютно нереално и означава само едно - източване на здравната каса. Самата каса констатира тази порочна практика, но твърди, че не можела да се справи. Как така? Нужно е само да сложат един критерий в отчетите и веднага ще ги хванат, че лъжат.
- А как ще коментирате тромавата система, по която трябва да мине пациентът, за да достигне до специалист?
- Само в някои страни и то по традиция от колониална Англия, има система на джипитата, както е у нас. А такова нещо като клинична пътека няма никъде в Европа, само в Австралия. У нас е удобна, защото така могат да се източват пари. По света хората се лекуват в медицински центрове, подобни на предишните ни поликлиники. И когато те боли ухо и отидеш в такъв център, не чакаш пред кабинета на джипито, а на специалиста по уши.
- Как се доказват лекарски грешки в България?
- Доказването е абсолютно или почти невъзможно. Като адвокат съм доказвал няколко, но това е неимоверен труд. Защото експертизите, които са необходими за това, се правят от лекари, а пък те няма да тръгнат срещу колегите си. Освен това, както казахме, нямаме достатъчно медицински стандарти. Но най-важното е, че прокуратурата е единственият орган, който може да вкара наказателна отговорност в съда. Но тя или дознателят като не искат да работят по такива казуси и като няма независима експертиза, как да стане доказването на лекарска грешка? Това може да стане само ако има обезпечителен фонд. Тогава няма да търсим лекарската грешка като престъпление. Когато лекарят и болницата се застраховат, тогава ще има и независими експерти, и съответно засегнатите пациенти ще могат да си получат обезщетенията.
***
Визитка
Роден на 31 януари 1955 г.
Завършил е спортен мениджмънт, педагогика и право в УНСС
Работил е в областта на спорта, бил е преподавател в НСА
В момента е адвокат
От 2002 г. е председател на Българската асоциация за закрила на пациентите
в. Монитор – стр. 15

Аптекари сезират омбудсмана заради забраната за продажба на пюрета
Асоциацията на собствениците на аптеки ще сезира омбудсмана Гиньо Ганев за забраната за продажба на детски храни в аптеките. Сигнал ще бъде изпратен и в Комисията за защита на конкуренцията, обясни председателят на асоциацията Николай Костов. В края на миналата седмица депутатите приеха промени в закона за лекарствените продукти, с които разрешиха на аптекарите да продават диетични храни за медицински нужди.
Със същите промени обаче депутатите забраниха продажбата на детски храни в аптеките. Това е прецедент за целия Европейски съюз, смятат собствениците, фармацевтите и организациите на родителите. Според тях детските храни са специализиран продукт, който обикновено се препоръчва от лекари педиатри.
Самата продажба и съхранение е от основно значение за здравето на бебетата и затова е най-подходящо да става в аптеките, където родителите могат да се консултират с магистър-фармацевт, смятат собствениците на аптеки. Те са готови дори да сезират европейската комисия за забраната, въведена от парламента.
Окончателно промените влизат в сила от 30 март. След тази дата бебешките пюрета, каши и адаптирано мляко вече ще се продават само в супермаркетите и магазините за детски стоки.
в. Новинар - стр. 3

ГЕРБ иска двойките сами да избират аптеки за общинските бебета
Даринка ИЛИЕВА, Дияна ЖЕЛЕВА
Групата на ГЕРБ в Общинския съвет ще поиска бездетните двойки, включени в общинската програма ин витро, сами да избират аптеката, от която ще си купуват лекарства за лечението. Предложението ще бъде внесено още на следващата сесия на местния парламент, съобщи общинският съветник д-р Красимир Петров.
"Целта е семействата сами да избират от къде да си купят медикаментите, а не да им бъде налагана определена аптека. Имаше идея парите да се дават на центровете, но тя отпадна. Ние предлагаме всяка двойка да си купува лекарствата, вероятно с ваучери, които след това да се осребряват от общината. Вярно е, че цените на медикаментите са различни в аптеките, но всяка от двойките се бори с проблема от години и хората знаят от къде е най-добре да се снабдят с лекарствата", обясни д-р Петров.
Той сподели, че вече е получил подкрепа за предложението от част от колегите му в местния парламент.
На търга за избор на аптека, която да осигурява медикаментите за общинската програма ин витро, са се явили четирима кандидати. Само един от тях обаче е представил изрядна документация, научи "24 часа".
Заради протакането има риск част от двойките да платят повторно по около 200 лв. за изследвания, тъй като тези, с които получиха достъп до списъка за общинско финансиране, са с 6-месечна давност и вече са изтекли. Ако размотаването на проблема по етажите на общинската власт продължи, двойки, които останаха в т.нар. листа на чакащите за 2009-а г., може да загубят правата си за дотирано ин витро. Причината -част от дамите, одобрени за тазгодишната програма, ще навършат 40 г. и автоматично ще отпаднат от класацията, тъй като решението на ОбС наложи горна възрастова граница.
в. 24 часа - Варна - стр. 2

Дистрибутори на лекарства прогнозират поскъпване
Зоя ИВАНОВА
Слуховете които се носят в последните седмици-две че се очаква сериозно показване на цените на не едно и две лекарства от първи април най-вероятно ще се потвърдят. Първоначално аптекарите прогнозираха че ще има увеличение на цените, но не се наемаха с реални цифри, от своя страна спецовете побързаха да опровергаят подобна теза и твърдяха, че и от началото на април цените на хапчетата у нас ще се запазят на сравнително поносими цени. Аично шефът на националната камара на дистрибуторите на лекарства у нас обаче обяви пред медиите че от началото на април ще има поскъпване на илачите. В голямата си част това са масови лекарства, не малък процент от които се поемат и от националната здравно осигурителна каса. Това се дължи на факта, че се увеличават надценките, които касата вдига. С увеличението на надценките печалбата на търговците на едно и дребно ще се вдигне с около 4 процента. Преди време националната каса със свое решение намалява
надценките от 8-9 на 4-5 процента за повечето от лекарствата, които се изплащат в нейния списък. Впоследствие административния съд отменя това решение. Сега от касата трябва да освободят цените с реалните надценки от по 8-9 процента и оттук ще дойде увеличението - коментират специалисти.Новият позитивен списък на националната здравна каса трябва да влезе в сила от 1 април. Два месеца е гратисния период през който в аптеките ще могат да се продават хапчета и по стария и по новия списък - обявиха миналата седмица от касата.
в. Съперник – стр. 2

Позитивният списък почти готов, в него липсват куп медикаменти?
Зоя ИВАНОВА
Часове остават до официално обявения краен срок в който трябва да бъде готов позитивния списък по който ще работи националната Здравно осигурителна каса през следващите месеци. Както беше обявени и от министъра на здравеопазването той трябва да е факт на 1 април. Междувременно от различни Здравни сдружения и пациентски структури запознали се по някакъв начин с "черновите" на списъка алармират че в новия такъв липсват куп основни лекарства, които от години се плащат частично или изцяло от здравната каса. Излезе информация ще става въпрос за близо 300 имена на илачи, които се ползват от хипертоници, диабетици и други масови хронични заболявания. Ако сегашното положение се запази и лекарствата които вече са утвърдени отпаднат от списъка, то ще се наложи пациентите които са разчитали на тях отново да тръгнат по пътеката личен лекар-специалист.- изследвания за да могат да се насочат към лечение с плачи, които вече фигурират в списъка. В тази връзка в края на миналата седмица стана ясно, че лично министърът на
Здравеопазването е настоял без отлагане в оставащите дни да се сложи ред в хаоса на списъка и основните лекарства да бъдат върнати в него. Не се изключва и допълване на позитивния списък след изтичане на обявения срок.
в. Съперник – стр. 3

Категории новини