понеделник 30 март 2009 - 02:14:53
По аптеките масово се твърди, че трябва да имаме рецепта за всяко лекарство
Николай Костов, председател на Националната асоциация на собствениците на аптеки,
по телефона д-р Емил Христов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства
Водещ: Председателят на Националната асоциация на собствениците на аптеки, г-н Николай Костов, гост в студиото. Здравейте.
Николай Костов: Здравейте.
Водещ: Ще търсим връзка и с д-р Емил Христов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Да започнем първо с това, което много вълнува гражданите. Беше тук здравният министър. Той отрече това, което масово по аптеките се твърди, че трябва да имаме рецепта, едва ли не, за всяко хапче, за всяко лекарство.
Николай Костов: Прав е.
Водещ: Нали така? Става дума за антибиотици, за лекарства за високо кръвно, за бъбреци и за какво още?
Николай Костов: За тях се изисква рецепта.
Водещ: За тях се изисква.
Николай Костов: Но има един списък още от близо 1 000 лекарствени продукта, за които не се изисква рецепта. И той е официален списък. Има го на сайта на ИАЛ.
Водещ: Хора ни звъняха и питаха, трябва ли за зъбобол, когато ни е нужно обезболяващо аулин да ходят при личния лекар, да се редят на опашка?
Николай Костов: Аулин, да.
Водещ: Така ли? Защо така?
Николай Костов: Аулин е лекарство по лекарско предписание. Той съдържа нимезулид и е изключително опасно лекарство.
Водещ: Мислех си, че е нещо, което мога сам да си предпиша.
Николай Костов: Да, де, ама не е така.
Водещ: Добре. Ще пострадат ли пациентите от достъпа си до тези лекарства, които действително са им необходими, свикнали са да ги употребяват, не знам до колко грамотно и до колко не? Пак казвам, при зъбобол, при главоболие, при болки в корема. Имаме ли тези лекарства, които спокойно да ...
Николай Костов: Има доста обезболяващи, които са без рецепта и такива за корема, както казахте. Например Но шпа.
Водещ: Какво?
Николай Костов: Е без рецепта.
Водещ: Без рецепта.
Николай Костов: Има голям избор.
Водещ: Не е трагично това.
Николай Костов: Не, не е трагично. Но все пак лекарства по лекарско предписание, затова са по лекарско предписание, защото трябва да се внимава много с тяхната употреба и те представляват потенциална опасност за пациентите.
Водещ: Т. е. одобрявате тази стъпка, така да кажем. На много места явно, фармацевти, които са предпочитали без рецепта да продават скъпи антибиотици, по някакъв начин малко понаплашват хората и саботират /.../. 6 млн. опаковки четох, че годишно пием, което е доста.
Николай Костов: При всички случаи ще са по-малко.
Водещ: Да кажем сега за другия вид проблем. Той звучи като по-частен, Ваш личен проблем, но може би ще засегне пациентите, защото ще намали броя на аптеките драстично. Това предупреждавате и твърдите, че са Ви много малки надценките, от които да печелите и да се издържате реално, така ли става?
Николай Костов: Да. Не е само това проблемът. Проблемът е комплексен. Целият пазар се променя. Данните, които изнесох всъщност не са наши данни. Те са данни на най-известния международен доставчик на данни.
Водещ: Какъв е проблемът?
Николай Костов: Проблемът е, че пазарът се свива. 7, 2 % се сви в брой опаковки. Нарастват разходите. Намаляха надценките. И като цяло ...
Водещ: Срещу кое е Вашият гняв и Вашият протест? Срещу по-малките надценки, от които печелите, така ли?
Николай Костов: Първо надценките, те ще се оправят така или иначе с влизането на новия позитивен списък в сила, въпреки, че има опити да не се оправят. Всъщност това беше причината, за да изнесем тези данни. Другата причина е въпросът с храните. Той е пряко свързан.
Водещ: От кога има такава забрана да се продават детски храни в ...
Николай Костов: Всъщност истината е, че не са били разрешени никога, защото ние работи по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, а това е храна.
Водещ: Говорим за какво, за бебешка храна за кърмачета, на прах? Друго?
Николай Костов: Да. Пюрета, каши, сокчета. Това са храните, детските храни.
Водещ: И това нещо съставлява сериозен дял във Вашите продажби и искате да си го продавате, както досега, така ли?
Николай Костов: Да, искаме просто да бъде регламентирано. Точно затова Българският фармацевтичен съюз, и ние настоявахме пред депутатите това да бъде регламентирано, да бъде узаконено, да бъде вписано. Обаче, вместо да бъде вписано, те забраниха на практика всички групи храни с изключение на диетични храни за специални медицински цели, които са една шепа храни.
Водещ: Да чуем д-р Емил Христов, който е директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Здравейте, добро утро.
Емил Христов: Добро утро, г-н Николаев.
Водещ: Дали имате коментар от чутото до момента, или направо да Ви питам за тези храни, които твърдят собствениците на аптеки, че са им важни да ги продават, и че са си ги продавали до сега без проблем? Ние, клиентите сме свикнали да ги купуваме от там.
Емил Христов: Аз бих взел отношение по отношение на храните, но преди това бих искал да кажа за лекарствените продукти по лекарско и без лекарско предписание. Това не е нещо, което се е появило от вчера, както се насажда в общественото мнение. Това са разпоредби от 1995 година, когато е приет първият закон за лекарствата в Република България, който е напълно съвременен и още тогава е бил твърде модерен.
Водещ: 13 години не се е спазвал този закон, значи?
Емил Христов: Нищо ново не се е случило. Ако Ви интересуват данните от контролната дейност на агенцията, аз мога да Ви дам данни от 2004 година, ежегодно между 100 и 200 магистър-фармацевта биват глобяване от агенцията за такава прескрипция, която е извън правилата.
Водещ: Между другото, никога не ми се е случвало да ми откажат без лекарско предписание лекарства. Антибиотици съм си купувал така. Може би съм от тази група на неграмотните пациенти, които по телефона съм ги предписал, но не ми се е случвало да ми отказват. Затова, може би се приема като новост, защото е започнал да се контролира този процес, узаконен иначе на хартия преди 13 години.
Емил Христов: От няколко месеца имаме двойна система за контрол. Т. е. от една страна е законът и наредбата за устройство, ред и организация на аптеките, където единственият контролен орган е агенцията и териториалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве.
Водещ: Разбрах. Затегнат е вече режимът и глобите са по-сериозни.
Емил Христов: Ако позволите, само едно изречение. Фармацевтичната професия е саморегулираща се професия. Това е интимна професия. Имаме фармацевт и пациент. Те двамата са сами в аптеката. Как ще се появи контролният орган между тях в ига на продажбата? Никак. Направо е невъзможно и г-н Костов го знае много добре. От няколко месеца, обаче, се разписа етичният кодекс на фармацевтите ...
Водещ: Д-р Христов, имаме един разяснителен репортаж, който ще пуснем. Кажете за другото, за тая болка на аптеките, че им се забранява да продават храни, които наистина сме свикнали да ги купуваме оттам за бебета, за малки деца. Какъв е проблемът да ги оставите отново да си ги продават, за да не фалира масово в условията на криза този сектор?
Емил Христов: По отношение на храните аз искам да изразя своето удовлетворение от еволюцията в това, което говори г-н Костов. Той вчера каза, че всичко е забранено. Днес каза, че никога не е било разрешено.
Николай Костов: Няма такова нещо.
Емил Христов: А с разрешението нещо се ограничавало, което изключително ме задоволява.
Николай Костов: Около 10 пъти го казах, г-н Христов, не е така. И на пресконференцията.
Емил Христов: Никога в аптеките не е било разрешено да се продават храни и хранителни продукти.
Николай Костов: Точно така. Нямаме спор никакъв.
Емил Христов: 2005 година беше разширен предметът на дейност на аптеките и се добави възможност да се продават хранителни добавки.
Водещ: Какъв е проблемът да се продава мляко, от тези на прах, за едно новородено дете, за дете на 6 месеца, в една аптека, в която отиваме и си купуваме чай, четки за зъби, паста за зъби, антибиотик по лекарска рецепта, какъв е проблемът там да можем да си купим апарат за кръвно налягане в някои по-големи аптеки и това мляко на прах?
Емил Христов: Значи, г-н Николаев, може би трябва да кажем дефиницията какво може да се продава в една аптека и след това ще говорим за храните.
Николай Костов: Аз ще кажа.
Емил Христов: Това са лекарствени продукти по лекарско предписание, лекарствени продукти без лекарско предписание, медицински изделия, където влиза апаратът за кръвно, който Вие казахте, санитарни и козметични продукти и средства, свързани със защита здравето на населението. За всички тези групи продукти има дефиниции, които са европейски дефиниции.
Водещ: Чай може ли да се продава в аптеката? Това хранителен продукт ли е или е вид лекарство? Чай?
Емил Христов: Ако чаят е хранителна добавка, може. Ако е регистриран като традиционен растителен продукт, може.
Водещ: Къде пише дали е регистриран или е само ... На пакетче чай, мащерка?
Емил Христов: На самото пакетче трябва да напише какво е, защото производителя определя каква е принадлежността на продукта. Това са европейските норми. По отношение за храните, ако позволите. Никога не е било разрешено това нещо. Никога.
Водещ: Да чуем за момент и д-р Костов отново и ще се върнем към Вас.
Николай Костов: Аз съм магистър-фармацевт.
Водещ: Извинявайте.
Николай Костов: На практика какво се получава? Ние нямаме никакъв спор с д-р Христов. Лошото е, че той е прав.
Водещ: За кое е прав?
Николай Костов: Прав е затова, че само една група храни са разрешени. Проблемът е, че останалите не са разрешени. Това е проблемът. И е прав затова, че те не са влизали в списъка за ...
Водещ: Да оставим списъците. Пак към д-р Христов. Да оставим списъците, да оставим регламентацията. Какво пречи да има такива млека на прах, наистина не разбирам? Кое е опасното?
Николай Костов: И аз не разбирам. В цяла Европа се подава.
Водещ: Кое е опасното, д-р Христов, да се забрани да има ...
Емил Христов: Значи, г-н Николаев, ако позволите пак да внесем яснота, ние ще побъркаме населението с този разговор.
Николай Костов: Абсолютно.
Емил Христов: Това, което беше направено миналата седмица за първи път се разрешава официално в аптеките да се продават хранителни продукти от групата диетични храни за специални медицински нужди.
Водещ: А другите?
Николай Костов: Под 1 % от всички храни са това.
Емил Христов: И пациентите трябва да бъдат доволни. Какво влиза в тази група?
Водещ: Кажете пюрета ще мога ли да се продават?
Емил Христов: В тази група влизат, дайте първо млеката да оправим, в тази група влизат всички млека, които са за трите болести, без които децата ще загинат. Атопичен дерматит, фенилкетонурия глутенова ентеропатия. Влизането на тези три млека в аптеките оттук насетне, дава възможност на всяка една аптека, която ги продава да бъде и контрагент на НЗОК, защото това нещо се плаща от държавата на 100 %. Т.е. това е първото разширяване на предмета на дейност на аптеката. Второто разширяване. Агенцията предложи да се разпишат всички преходни храни и всички видове млека от 0 до 3 години.
Водещ: Ще може ли млеката от 0 до 3 години да се продават спокойно в аптеките?
Николай Костов: В момента не може.
Емил Христов: Г-н Костов, не заблуждавайте хората.
Николай Костов: Не може.
Водещ: Момент да го чуем. Може или не може?
Емил Христов: Не заблуждавайте хората, да не кажа, че правите нещо друго в момента. Може, г-н Николаев, агенцията е контролният орган.
Николай Костов: Не може.
Емил Христов: Агенцията е контролният орган и може.
Водещ: Ето, той Ви казва, че може.
Емил Христов: Една майка ...
Николай Костов: Агенцията за лекарства не е компетентен орган по храните.
Емил Христов: Агенцията по лекарствата, г-н Костов, е контролният орган на аптеките, и ако това не го знаете, просто съжалявам.
Николай Костов: Ето, вижте какво пише в...
Водещ: Ще се позовавате, че е казал по телевизията, че може и ще продавате.
Николай Костов: Не е достатъчно мнението на д-р Христов просто.
Емил Христов: Г-н Николаев, може ли да довърша?
Водещ: Да, кажете. И пюре с телешко и тиква може ли да се продава в аптеките, примерно?
Емил Христов: Само да довърша за млякото, моля Ви се, защото това е изключително важен въпрос и ние не трябва да побъркваме населението. Една майка, която е родила и й спира кърмата на втория месец, тя трябва да храни детето със заместително хранене. За тази майка млякото се превръща в медицинска индикация, защото детето ще умре от глад.
Николай Костов: Това се интерпретации на д-р Христов.
Емил Христов: И точно тези млека в това си качество попадат в групата „диетични млека със специална медицинска цел”.
Николай Костов: Не е вярно това.
Емил Христов: И един продукт има двойно предназначение. Млеката могат да бъдат както диетични, така могат да бъдат и с лечебна цел.
Николай Костов: Не е вярно. Д-р Христов, прочетете си наредбите.
Водещ: Вие казвате, че това, което той казва е различно от това, което е написано в наредбата, така ли?
Николай Костов: Абсолютно е различно. Млека не са разрешени, освен за болни деца. Това е положението.
Емил Христов: Изпадаме в абсурдна ситуация, г-н Николаев. Контролният орган да казва, че няма проблеми, че няма да глобява, фармацевтът, който има възможност да продава казва „няма да го продавам, защото някой ще дойде да ме глоби”.
Николай Костов: Трябва да се запише правилно в закона.
Емил Христов: Защо мълчахте в НС?
Николай Костов: Не съм мълчал. Вие говорихте повече от мен тогава.
Емил Христов: Има стенограма и там е ясно. В заключение, г-н Николаев, агенцията и Министерството на здравеопазването подкрепиха предложението на народните представители, за да може във всяка една аптека да се продават всички видове млечни продукти.
Николай Костов: Няма да мога да се продават.
Водещ: Д-р Христов, можете ли да направим отново този разговор, да дойдете в студиото, понеже не е особено равнопоставено в момента участието Ви, по телефон сте, да продължим този разговор, защото е важен за доста хора, струва ми се. Ще приемете ли участие отново в такава дискусия в студиото?
Емил Христов: Аз мисля, че бях достатъчно категоричен. Моята молба към Вас е да успокоим населението и майките, които ползват тези млечни продукти и да не създаваме излишна паника.
Водещ: Ако ги има в аптеките, те ще са спокойни, без да ги успокоявам аз. Те ще са си спокойни, ако нещата, които са намирали до момента, ги намират и за в бъдеще.
Николай Костов: Д-р Христов, може ли и аз да кажа нещо? Има точна дефиниция за т. нар. диетични храни за специални медицински цели. Прочетете дефиницията. Вътре не влизат адаптираните млека за здрави кърмачета, не влизат зърнените храни за кърмачета и не влиза нищо освен за болни хора храни, това влиза.
Емил Христов: Не желая да споря с г-н Костов.
Николай Костов: Ама то няма смисъл да спорите, то има директиви за тази работа. Просто ги прочетете.
Емил Христов: Не желая да споря с Вас. Достатъчно напрежение създадохте в системата ...
Николай Костов: Прочетете нормативните документи.
Емил Христов: Изумен съм за какво се борите всъщност.
Водещ: Благодаря Ви. Ще продължим този разговор. Д-р Емил Христов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, който ще поканим отново за разговор по тази тема в студиото. Ще поканим и Вас. Това засяга много хора. Благодаря Ви.
БНТ - Професия войник: Русалката 13:25 ч.

Продължават напрежението и неприятните ситуации в аптеките.
Както ви разказахме още преди две седмици, вече и широко разпространените лекарства не могат да се купуват без рецепта.
Причината не е в новите закони или разпоредби, а защото вдигнаха глобите за фармацевтите. Новата ни проверка днес показа, че повечето хора продължават да не знаят за мярката. Масово им отказват жизненоважни лекарства и ги връщат от аптеките. От репортажа на Деница Суруджийска вижте чия е вината и как трябва да си купуваме познатите лекарства.
Повечето болни научават, че няма да получат лекарство без рецепта чак когато ги върнат от аптеката, а така не могат да се лекуват навреме.
Гражданка: Аз съм с дископатия, заболя ме кръста и се опитах да си купя, но не можах.
Защо министерството, Агенцията по лекарствата или здравната каса не информираха изрично хората какво се случва и защо изведнъж фармацевтите си спомниха закона от 1994 г., който трябва да спазват.
„Когато наредбата беше в период проект, тя беше качена на сайта на Министерство на здравеопазването. Там стоя в продължение на две седмици. Знам, че много от браншовите организации, а така също и пациенти са чели, запознали са се с нея”.
От здравната каса обясняват, че те имат грижата да отпускат лекарствата, а не да се грижат за продажбата им. Така резултатът от липсата на информация води до подобни ситуации.
Гражданка: Аз нямам такава информация дали все още е без рецепта или с рецепта, просто отидох в аптеката и разбрах, че вече е с рецепта. Не дават информация, казват: не можем да ви дадем без рецепта; имаме проверки.
Попитахме фармацевтите: какво ще правят, ако пациент с болно сърце не знае за новото изискване и поиска да си купи предписаното му лекарство, но си е забравил рецептата?
Фармацевт: Не би трябвало да дадем лекарство. Трябва да звънне в „Бърза помощ”, да дойде лекар, да изпише лекарство и тогава в денонощните аптеки.
Изводът: Ако случаят е спешен, се налага да почакате. За да разберете дали все още може да си купите познатото лекарство без рецепта, трябва да проверите в Интернет. В случай, че не можете, остава да се разходите до най-близката аптека. А ако някой се чуди защо режимът се затегна изведнъж, обяснението е просто. Фармацевтите споделят, че законовата разпоредба за изискване на рецепта съществува отдавна, но те я спазват отскоро заради завишените глоби.
„Затова трябва много коректно да се спазва и за самия пациент е добре, за да не се бърка и лекарството”.
„Смятам, че би следвало да може и без рецепта да си взимат лекарството, щом са животоспасяващи”.
„Не приятно всеки път да се ходи до личния лекар”.
Въпреки възраженията, мярката е окончателна. За да не посещавате постоянно личния си лекар обаче, той може да ви дава рецепти за многократна употреба до три месеца.
Нова телевизия - Календар - информационна емисия 23:30 ч.

Стоките, които могат да се пренасят през граница
Кая Гарабедян, началник на отдел "Нетарифни мерки" към дирекция "Тарифна политика" в Агенция "Митници"
Водещ: Какво можем и какво не можем да пренасяме през границата. Хрумвало ли ви е, че има ограничения за прехвърлянето през граница примерно на стоки като лекарства или пък обувки от крокодилска кожа? Е, оказва се, че е така. преди да тръгнете за чужбина или пък се прибирате от екскурзия е добре да сте наясно какво можете да пренесете през границата. Иначе рискувате да ви бъде конфискувана например скъпа чанта от крокодилска кожа, ако митничарят се усъмни, че тя е изработена от защитен вид крокодили. Сега, какво можем и какво не можем да пренасяме през границите и какви са ограниченията ще научим от репортажа на Нели Тодорова.
Репортер: Прибирайки се от командировка или пък от екскурзия в чужбина, едва ли се замисляте можете ли да внесете дадена стока, която там, от където се връщате, се продава напълно свободно. Според Кая Гарабедян от Агенция "Митници" всяка държава си има свои регламенти и е добре да сте ги проучили преди да тръгнете на път.
Кая Гарабедян: Моята препоръка е преди даден човек да пътува за някъде или идвайки си отнякъде, предварително да се поинтересува, да попрочете какви са изискванията към определени неща.
Репортер: Добре е да сме наясно с какви документи трябва да разполагаме, когато внасяме у нас животни например. Мога ли да внеса ваймуна?
Кая Гарабедян: По принцип има стриктно законодателство, задължение на всичките държави-членки за регулиране на търговията със застрашени видове на дивата флора и фауна. В зависимост от това дали маймуната ще се третира като застрашен вид, за нея ще бъдат изискуеми редица документи. Ако тази маймуна е, да речем, в обхват на един специален регламент на общността, трябва да има разрешително от министерството на околната среда и водите. А и самата маймуна трябва да бъде придружавана от един сертификат, който се издава от страната на износ. Без тези документи ще се счита, че това е нелегален внос, тази маймуна трябва да бъде задържана и отнета в полза на държавата.
Репортер: У нас почти няма случай някой да се опитва да внася животни без сертификат. Хората или са добре информирани, или пък не разполагат с достатъчно пари, които да вложат в закупуването на екзотично животно, което след това да им наложи да оставят на митницата, смята Кая Гарабедян. Примерно, аз с кучето си мога ли да пътувам?
Кая Гарабедян:Вие можете да пътувате с кучето си. Тома куче трябва да бъде съответно ваксинирано срещу бяс, трябва да имате ветеринарен сертификат, издаден от ветеринарен орган и съответно този сертификат, заедно с паспорта на кучето, трябва да бъде представен при преминаване на границата.
Репортер: Ако не сте еколог и решите, че искате чанта или обувки от крокодилска кожа например, пак поискайте сертификат. Нали не очаквате митничарят на границата да е наясно дали обувките ви са от защитен вид крокодил или пък не. Но усъмни ли се, оставате без тях.
Кая Гарабедян:Задължително трябва да имате едно на ум. Защото тези международни законови норми са именно, за да се опазят видовете в природата.
Репортер: Да речем, ако съм някъде и решавам да купя някакъв продукт, било чанта или обувки, как мога аз да знам дали този крокодил, от който е направена, е застрашен или не или в магазина сертификат някакъв трябва да исакм?
Кая Гарабедян: Би трябвало, точно това е задължението ви, да изискате този сертификат, с който да се докаже законният улов или законовото изработване на даденото изделие.
Репортер: Представят ли подобни сертификати? Аз съм, да ви кажа, направо изненадана.
Кая Гарабедян: Да, да.
Репортер: Хората, които си внасят крокодилски обувки в България, си идват със сертификата?
Кая Гарабедян: По принцип там, откъдето го е закупил, трябва да бъде контролирана тази търговия в тази трета държава и на практика той трябва да има документ, който да представи, като касовата бележка грубо казано, че законно...
Репортер: Но не касовата бележка.
Кая Гарабедян: Не, не касовата бележка...
Репортер: В магазина, в който търгуват с продукта, би трябвало да са наясно, че трябва да има...
Кая Гарабедян: Да, да. Защото тази търговия се контролира и в магазина.
Репортер: От екзотичното към тривиалното. Какво е нужно да знаем, когато тръгваме на път и трябва да вземем лекарства със себе си или пък, когато тези лекарства трябва да бъдат внесени в България?
Кая Гарабедян: За България как е регулиран този въпрос? Чрез Закона за лекарствените продукти е дадена възможност временно пребиваващите или постоянно пребиваващи да носят със себе си лекарствени продукти за лични нужди като в тези случаи трябва да има рецепта, която да предписва необходимата дозировка и тези лекарства да бъдат в оригиналната си опаковка. По принцип нека хората предварително да се интересуват , защото всяка държава си е определила свои норми за лекарствените продукти. Някои държави са въвели ограничение до колко опаковки лекарствени продукти могат да се пренасят за лични нужди, други нямат такова ограничение. Затова преди да пътува даден човек за дадена трета държава или за друга държава в ЕС е хубаво да прочете на сайта на тази държава какви са ограниченията.
Репортер: Аз си купувам, да речем, популярни лекарства, които така или иначе се купуват без рецепта. Само че тръгвам нанякъде и смятам да си ги нося. Ако сега реша да пътувам, да си мина през личния лекар и да ми даде една рецепта, на която всичко, което искам да взема, да бъде описано?
Кая Гарабедян:Това е добрият вариант, но и предварително да видите тази приемащи държава какви ограничения е въвела.
Репортер: Нужно ще е да разполагате и с документ в случай, че решите да купите от страната картина или икона, за да я занесете като подарък на близък зад граница. Съветите на Кая Гарабедян:
Кая Гарабедян: Законодателството е твърде рестриктивно и в тази област, тъй като целта е да се опази културно-историческото наследство. В случаите, когато даден предмет с художествена стойност вие искате да го изнесете, за да го подарите на ваш близък човек в дадена трета страна, в тези случаи предвид това, че и за митническите служители е трудно да разпознаят дали този предмет представлява част от културно-историческото наследство е предвидена една не много трудна мярка. Този предмет трябва да го представите в най-близкия музей, където има експертно-оценителни комисии и издават удостоверения, в което удостоверение те вписват, че дадената картина или дадената икона, която да е нарисувана от съвременен автор, че тя не представлява национално богатство.
Репортер: Добре е да помислите какво слагате в багажа си преди да тръгнете на път или пък преди да се приберете у нас. Искайте си нужните документи. Иначе рискувате да заминете без подарък за приятел или пък да се приберете без странния си домашен любимец, за който се платили доста пари.
БНР (Хоризонт) - Покана за пътуване 10:05 ч.

Приспособления за инвалидите имат аптеките в Петрич.
По този начин хората със затруднено движение са улеснени при достъп за закупуване на лекарства и медикаменти, което изисква и една от Наредбите на здравното министерство. Всяка аптека,според условията си е подходила различно- при някои рампите са дървени и подвижни,при други те са постоянни,излети от бетон. Аптекарите споделиха, че инвалидите по-малко идват при тях, по-често покупките им правят техни близки и роднини.
Радио “Фокус” - Благоевград - Общество

Съюза на фармацевтите е против спирането на продажбата на детски храни в аптеките
Видинската организация на Съюза на фармацевтите е против мнението на Асоциацията на собствениците на аптеки, че в аптеките не бива да се продават детски храни.
Зоя Василева, председател на местната структура на Съюза, заяви за радио „Фокус” – Видин: „Смятам че трябва да се разгледа отново закона за лекарствените средства и да се уточни кои детски храни могат да се продават в аптеките, защото това не е регламентирано в момента”. По думите й в аптеките се предлагат специализирани детски храни, които ги няма в търговската мрежа.
На местно ниво действа Комисията по етика и качество към Фармацевтичния съюз, която осъществява контрол върху фармацевтите за спазване на всички законови разпоредби. Във връзка с издадената Наредба №4 за условия и ред за предписване и отпускане на лекарства, са издадени нови рецептурни бланки, на които личните лекари са длъжни да пишат своите предписания.
Радио “Фокус” - Видин - Общество

В Община Кюстендил има 72 населени места, само в 3 от тях има работещи аптеки.
Според кметът на село Грамаждано Милан Иванов селата от Кюстендилска община се посещават по график от общо практикуващи лекари, като се спазва принципа поне веднъж седмично да има лекарско наблюдение над населението.Повечето жители пътуват до Кюстендил за лекарски прегледи, тъй като предпочитат личен лекар от града. В някои от големите села има разкрит здравен пункт с постоянен лекар и медицинска сестра, които отговарят и за околните населени места. Кметът на село Вратца Валентин Точев съобщи, че жителите се снабдяват с лекарства от единствената аптека обслужваща повече от 15 села, която се намира в село Жиленци. Още една аптека, която функционира от няколко години има в село Коняво, тя обслужва и близките села. В тези аптеки обаче няма необходимият асортимент от лекарства и така или иначе, хората пътуват до Кюстендил, за да се снабдят с по-специфични медикаменти.
Радио “Фокус” - Кюстендил - Общество


Комисията по позитивния лекарствен списък ще даде пресконференция
София. Комисията по позитивния лекарствен списък ще даде пресконференция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Пресконференцията ще се проведе на 30 март, понеделник, в 11.00 часа в Заседателната зала на Министерството на здравеопазването - ІV ет.
Информационна агенция “Фокус” - Здравеопазаване

Разрешена ли е продажбата на детски храни в аптеките - спор между фармацевтите и Изпълнителната агенция по лекарствата
Проблемът на аптеките е комплексен. Целият пазар се променя, свива се и това ще доведе до затварянето на много аптеки. Това заяви в студиото на сутрешния блок председателят на Националната асоциация на собствениците на аптеки Николай Костов. Отчетено е 7,2 % намаление в брой опаковки, нарастват разходите, намаляват надценките. Все пак проблемът с надценките ще се реши с въвеждането на новия позитивен списък.
Но особено сериозен е въпросът с продажбата на храни в аптеките. Ние работим по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, а храната не е лекарствен продукт, т.е. продажбата им в аптеки никога не е била разрешена, поясни Костов. Фармацевтите искаха да се регламентира търговията с детски и специализирани храни, но вместо законно разрешение за тази дейност, получиха забрана. Сега в аптеките законно се продават единствено диетичните храни за специални медицински нужди. Според него от тази група продукти категорично са изключени млеката и храните за здравите деца.
Вярно е, че в аптеките никога не е била разрешена продажбата на храни, дори относително наскоро се допусна предлагането на хранителни добавки в аптеки. Това каза по телефона д-р Емил Христов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Такива са европейските норми, с които ние трябва да се съобразим, допълни той. Но твърденията на фармацевтите, че в момента им се налага забрана да продават детски храни са невярни. В списъка на диетичните храни за специални медицински нужди са включени три диетични млека, които се изписват на болни бебета и деца. Но ако една майка няма кърма, тогова и нормалното мляко се превръща в лекарство, обясни д-р Христов. В този смисъл продажбата им се разрешава.
На финала на разговора председателят на Националната асоциация на собствениците на аптеки Николай Костов заяви, че твърденията на д-р Христов противоречат на документите, регламентиращи продажбата на храни в аптеките, в които ясно е казано, че продажбата на детски храни и мляко е допустима само за деца със здравословни проблеми.
27.03.2009 г. Bnt.bg

Първите фармцевти от МУ ще получат дипломите си днес
Първите дипломанти от фармацевтичния факултет на Медицинския университет ще получат дипломите си днес.Своята клетва ще положат 67 дипломанти, завършили 5 годишното си обучение във Фармацевтичния факултет, които от днес ще бъдат с квалификация "магистър-фармацевт". Поканен на церемонията е министърът на здравеопазването Евгений Желев.
27.03.2009 plovdiv24.com

Една четвърт от аптеките затварят
Около 25% от аптеките ще отпаднат от пазара до края на годината, прогнозира вчера председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, цитиран от в. Сега. 4200 аптеки са имали разрешително за дейност през миналата година, в момента реално работят около 3700, но да края на годината те ще са вече 3000, смята той. В момента около 500 аптеки имат оборот под 100 лв. на ден, т.е. са във фалит, каза още фармацевтът. Само в София от 1150 аптеки през октомври 2008 г. към момента работят вече 856, допълни Костов. Фалитите се дължат на няколко фактора. От началото на годината до сега има 7.2% спад в броя на продадените опаковки лекарства. Дистрибуторите, които също изпитват силни затруднения, затягат начините на разплащане, изтеглят парите си от аптеките и те се декапитализират. Банките не дават лесно кредити. Освен това здравното министерство намали надценките на лекарствата с 25 до 50%. Асоциацията на собствениците на аптеки се обяви срещу приетите промени в закона за лекарствата, според които в аптеките вече няма да могат да се продават детски храни и адаптирани млека. Те ще останат само в специализираните магазини и супермаркетите. 40% от този пазар обаче се държи от аптеките, така ще намалее конкуренцията и ще пострадат потребителите, предупреди Костов. Мотивите на депутатите бяха, че това са храни и ако аптеките получат регистрация за продажбата им по закона за храните, скоро ще започнат да предлагат и кюфтета. Върховният административен съд потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията от 2008 г., с което здравната каса бе глобена със 100 000 лв., съобщиха от Българския фармацевтичен съюз. През 2007 г. фармацевтите сезираха КЗК, че касата нарушава закона за защита на конкуренцията, защото като монополист удържа на аптеките по 8% от цената на лекарствата. За същото нарушение КЗК бе глобила вече един път НЗОК през 2005 г.
27.03.2009 infobulgaria.info

50 лв. глоба за родители, които не водят децата си на задължителни ваксинации
ХЕИ-Шумен глобява с 50 лева родители, които не водят децата си на задължителни ваксинации. Наказанието било предизвикано след като майките не се отзовавали на многократните покани и напомняния от страна на личните лекари. Парични санкции между 200 и 500 застрашават личните лекари, които не успеят да направят задължителните ваксини на малките си пациенти. Семейните лекари изпитват сериозни трудности с родителите, които не осигуряват провеждане на задължителни имунизации на децата си. Най-често става дума за многодетни семейства с ниска здравна култура. Някои от лекарите в Нови пазар например правят опити да ваксинират децата по домовете, но удрят на камък. Д-р Красимира Бунова, семеен лекар, допълва: „Гонят ни и ни заплашват. Стигнах до извода, че ефекта е отчайващ, след като ни видят с хладилната чанта, те се изпокриват и не можем да обхванем половината от тези, които подлежат.” Само при това джипи има съставени десет акта на родители, на които децата нямат имунизации против дифтерия, коклюш, тетанус и туберкулоза. Бунова допълва: „При част от тях майките са напуснали домовете, отишли са а работа в чужбина, гледат ги баби и дядовци, които са възрастни и са още по-затруднени да доведат децата на имунизация”. Ако се разболеят, може да се развие епидемична обстановка и да станат причина за заболяване на много други деца. Но това сякаш не стряска никой. Севда Маринова е майка на три деца, но нито едно от тях не е ваксинирано. „Казаха ми, че ще глобят, ама аз казах каквото направите туй, разказва Севда. Аз зимата на тоя студ как да ходя в болницата.” Майките са готови да ваксинират децата им едва, когато наближи момента да постъпят в детска градина. Според джипитата обаче в продължение на година това не може да стане, тъй като трябва да се спази интервала между отделните ваксини и съответно да им се направи реимунизация.
27.03.2009 Ntv.bg

Категории новини