понеделник 30 март 2009 - 02:13:19
Хирургът д-р Димитър Димитров: В Израел има 4 здравни каси, всички пациенти са осигурени, не заплащат и стотинка за престой в държавна болница, празничното дежурство на лекар е 600 лв., колкото заплатата ми у нас
СЛЕД 11 ГОДИНИ МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА ЗАД ГРАНИЦА
Д-р Димитър Димитров е роден в град Разлог. Завършил е с пълно отличие Киевския медицински институт. Постъпва на работа в благоевградската болница през 1990 г., има придобита специалност по обща хирургия. През 1997 г. той заминава със семейството си в Израел, където завършва медицина по американските стандарти. Работил е като хирург в Хилел Яфе Медикал център, чете лекции в престижния Медицински университет в град Хайфа. Две поредни години - 2006 и 2007, е номиниран за преподавател на годината. Съпругата му д-р Виктория Димитрова е стоматолог.
***
- Д-р Димитров, как се решихте да заминете за Израел, какво се случи там?
- Семейството ми имигрира от България през 1997 година, съпругата ми д-р Виктория Димитрова е родена в Украйна, но има еврейско потекло, и затова решихме да се установим там. Държавата Израел осигурява гражданство, ако бабата или дядото са евреи. Техните внуци и децата стават автоматично израелски граждани и държавата помага за реализацията им. Когато пристигнахме там, не знаехме езика, отпуснаха ни помощи, за да научим иврит, който е официалният език. Израел не признава нито една диплома освен американските. Там системата на обучение е друга и трябва да се докажеш, като издържиш изпитите. Веднага започнах 6-месечно обучение за изучаване на езика и медицинската терминология. Израел е държава със съвършена социална политика. Обучавах се безплатно, а получавах и стипендия. Държах изпит, който включва цялата медицина - вътрешни болести, акушерство и гинекология, инфекции и други специалности. Много се различаваше от това, което аз знаех. Разбира се, основната теоретична медицина е една, но като цяло имаше съществени разлики от наученото тук. Продължителността на изпита бе 8 часа и половина, или минута и 15 сек. на въпрос, т.е. задават ти въпрос и веднага искат отговор. Имаше 320 въпроса, разделени на две части. Явихме се 2000 лекари, само 20-30% издържахме успешно. Получих израелска лицензия за работа като лекар, която бе временна, за 1,5 г. За постоянна трябва да работиш минимум 1 година в призната болница - държавно лечебно заведение, едва тогава получаваш сертификат. На 7 август 2001 година получих такъв документ с право да работя като общопрактикуващ лекар. За щастие и съпругата ми д-р Виктория Димитрова, която е стоматолог, издържа успешно изпитите. Има лекари, които се отказват, вижда им се много трудно, защото психическото и физическо натоварване е огромно и държавата им предоставя възможност за преквалификация в друга професия. Малко над година работих в частна клиника, след което започнах работа в държавната болница “Хилел Яфе Медикал център”. Началникът на отделението ме одобри и предложи за специализация. Придобих специалност “Обща хирургия” след 6 години и половина. От 2000 до 2006 г. работих и се обучавах едновременно, както е и тук. Специализацията е много интензивна, по американската система, като включва научна работа извън отделението. Моята работа бе на тема “Времето на трахеостомия при тежко болни”, като се правят изследвания кога е най-подходящото време - между 10 и 14 ден или по-рано, да се прави трахеостомия на тежко болни в реанимация. Тя бе публикувана в голямото европейско списание “CRITICAL CARE”. Имам публикация и за рядко срещана патология - спонтанна перфорация на киста на жлъчни пътища при деца в сп. “Israel Medical Association Journal”, септември 2006 г.
- Д-р Димитров, едновременно с работата си като хирург Вие сте бил и преподавател.
- Да, преподавах от 2004 до 2008 г. в катедрата по хирургия в престижния Technion Haifa /медицински университет в град Хайфа/, с декан проф. д-р Щернберг. В Израел, за да работиш като преподавател в медицински институт, изискванията са много големи. Всяка група студенти, която съм обучавал, в края на учебната година попълва анкета. Проучването е организирано от самия университет, оценяването е по петобалната система за всеки преподавател и в зависимост от резултатите и след преценка от ръководството оставаш да преподаваш през следващите години. Длъжен бях да съм на върха, на гребена на вълната. В Израел цената на обучението е много висока - 12 000 долара на година. Обучавал съм младежи, различни по етнос - мароканци, французи, англичани, американци и други, предимно евреи, които са се репатрирали от различни страни. Две години поред - 2006 и 2007, студентите ме избираха за преподавател на годината, което е огромно признание.
- Каква е структурата на държавните болници в Израел?
- За разлика от България, където във всяко едно малко градче има болница, в 6-милионния Израел има неповече от 10-12 болници. Те се разположени по цялата територия, така че да могат да обхванат населението. Територията на Израел е малка и няма големи разстояния от болница до болница, около 100 км. Аз работех в “Хилел Яфе Медикал център”, който е с 450 легла за лежащо болни, с 2 хирургични отделения, 2 ортопедични, урология, АГО, реанимация и спешно отделение за прием на травматични пациенти. Болницата е разположена на главен път между Тел Авив и Хайфа, недалеч от град Натания, който е един от най-красивите курортни градове. В нея се лекуват араби, французи, руснаци, социално слаби, заможни евреи, както и войници.
- Каква е заплатата на лекарите?
- Заплатата е диференцирана. За начинаещ лекар е 1800 лв., но върху нея има допълнителни начисления, а за това, че е специализант, получава още 800 лв.
Между болниците има конкуренция, лечебните заведения сключват индивидуален трудов договор с всеки специалист поотделно. Например 40 000 лв. е началната заплата на известнен кардиохирург, без допълнителните начисления. Но той е утвърден специалист и дърпа болница напред, като довежда пациенти. Всеки пътуващ лекар получава пътни на стойността на автобусния билет. Допълнително върху заплатата се правят начисления за телефон, храна. Около 75-80% от разходите ти се покриват от работодателя. А тук, в България, за да дойда от Разлог до областната болница, половината заплата ми отива за пътни разходи.
Празнично 24-часово дежурство на лекар в Израел, който е шеф на екип, бруто е 600 лв., колкото една месечна заплата на лекар в България. 420 лв. е обикновеното дежурство, което е от 16,00 ч. до 08,00 ч.
Там дежурният лекар разполага със стая за отдих, давал съм по 10-11 дежурства на месеца, общо 211 часа, но максимумът, който съм почивал на работното си място, е 1-2 часа. Всеки сам определя стандарта си на живот, когато работиш повече, получаваш по-голяма заплата. Един път в годината държавата изплаща т.нар. оздравителни 1000 лв., на при условие че си ползвал минимум 7 дни непрекъснат отпуск. Ако не си почивал, и пари няма.
- Д-р Димитров, различава ли се работата на дежурния лекар в Израел от тази в България?
- Травматизмът в Израел е огромен, работата като дежурен лекар е изключително отговорна и тежка. На ден в приемното отделение постъпват по 150-200 пациенти от спешен характер. Болницата имаше готовност да поеме до 250 пострадали едновременно. Мобилизацията е съвършена за транспортиране и първа помощ.
През моите ръце са преминали пострадали от над 35 терористични акта. Един от случаите е през месец януари 2001 г., когато в Натания гръмна автомобил, пълен с взрив. Експлозията стана в оживения център на града. Като шеф на екип отговарях за хирургичната дейност в цялата болница.
- Как започваше работният Ви ден?
- Идвам сутрин в 08,00 ч. на работа до 16,00 ч. е нормалният работен ден, извършвам рутинната работа в хирургия - операции, консултации, обучавам специализанти. След това по график отивам в спешно отделение до сутринта на следващия ден. За да работиш като лекар в приемното отделение, се изисква американска диплома, завършен квалификационен курс за лечение на травматично болен. С тази диплома мога да работя във всяко приемно отделение на Америка като травматолог.
- Медицинската дейност като при нас ли е организирана?
- За разлика от българските болници, там има едно операционно отделение с 10 операционни зали, което дава възможност едновременно да се оперират голям брой пациенти. По-голяма част от операциите, около 70%, се извършват по безкръвен път - лапароскопски, на онкологични заболявания, на дебелото черво, на стомаха, гинекологични. Лапароскопията днес е неделима част от хирургията. Болница “Хилел Яфе” е нов тип 5-етажна сграда, в която 24 часа апаратурата работи без прекъсване. Медицинската техника се подновява на всеки 3 години. Първоначалната обработка на спешните случаи става на място в шокова зала.
Всеки четвърти пациент, пострадал при пътен инцидент, преминаваше през нашата болница. Патологията е почти същата, както в България. Онкологичните заболявания са също разпространени, но профилактиката е изключително развита. Например за рак на млечната жлеза всяка жена над 50-годишна възраст задължително се изследва на мамограф, а жените на 40 години се консултират от хирург. Държавата Израел не пести пари за медицина, разполага с апаратура /скенер/, която може да улови разсейки при злокачествени заболявания с размер до 3 мм. Тук, в България, няма такава апаратура, а там всяка болница разполага.
Няма обществено място в Израел, било то учреждение, училищно заведение или увеселително, където да няма дефибрилатор за оказване на първа помощ на нуждаещ се. Системата на доболнична помощ е прекрасна, тя е като нашата, но много по-добре организирана. Има разкрити центрове, които се занимават само с транспорт на спешни случаи от мястото на инцидента или от дома до болницата. В големите градове със задръствания в движението се използват мотори. Парамедикът разполага с необходимата апаратура - дефибрилатор, кислород, набор за интубация и други. Той преценява на място състоянието на болния, диагностицира със специална апаратура, при леки случаи се придвижва с линейка без лекарски екипи, а при животозастрашаващи състояния се използва реанимобил. Спешно отделение е с два блока - терапевтичен и хирургичен. Терапевтичният е с 30 легла, там се настаняват пациентите с кардиологични, неврологични и други заболявания. А в хирургичния, който също е с 30 легла, се приемат с хирургични проблеми, травми, урологични заболявания. Има шокова зала за спешни манипулации, когато няма време болният да се транспортира в отделението, защото има риск за живота му. Понякога минути и секунди решават съдбата на болния.
- Какви са договорните отношения със Здравната каса там?
- Тези условности, които Здравната каса налага на болниците тук, в Израел, не съществуват. Там има 4 здравноосигурителни каси, които са в конкуренция и огромен брой застрахователни дружества за медицински дейности. Всяко лечебно заведение преценява с коя Здравна каса да сключи договор.
Здравната система в Израел е стройно организирана и много гъвкава. Всяка каса си има представител в болницата, който задължително е лекар-специалист. Всеки ден този представител събира от регистратурата информация за приетите болни, къде е настанен пациентът и история на заболяването. С този набор от данни експертът на Здравната каса отива в отделението, за да разбере какво е състоянието на болния, има ли настъпили усложнения. За всеки конкретен случай се преценява колко дни да бъде болничното му лечение. Разликата е, че Здравната каса не налага никакви норми за лечение, например задължителни изследвания - ултразвукови и томографски, не определя какво лекарят да направи, не вкарва медицинската дейност в норми. Има стандарти на лечение, но за всеки болен се решава от лекуващия лекар или консилиум, не се налага схема, както е в България. За здравните каси в Израел е важно пациентът да бъде адекватно излекуван. Там не съществува такова нещо като лимит на издадени направления от личния лекар за специалист. Всичко зависи от нуждите.
100% от пациентите са здравноосигурени. Богатите плащат процент от заплатата, на бедните и безработните държавата им изплаща 1000 лв. помощи, от тях те задължително внасят около 30-40 лв. за здравна осигуровка. Няма значение пациентът каква здравна осигуровка внася, нивото на медицинска услуга за всички, постъпили в държавната болница, е еднакво. Щом съпругът плаща здравна осигуровка, автоматично осигуровка получава и съпругата му. За децата до 19-годишна възраст лечението е напълно безплатно. Лежащо болният не заплаща нито стотинка за лечение, няма такси за болничен престой.
Говорим за медицината на 21 век, която се развива изключително бързо. Това е застрахователна медицина.
За да привлекат повече пациенти Здравните каси, освен пакета услуги, който предлагат, дават възможност за допълнителна осигуровка. Например семейството плаща допълнително 50 лв. на месец, но това включва: избор на лекуващ лекар по ранг професор, консултаци и операции в чужбина, отпускане на средства при прием на скъпо струващи лекарства. Здравната каса при такива случаи поема до 85% от стойността на лекарството.
България, след като стана член на Европейския съюз, работи по западните стандарти, но с тази разлика, че тук Здравната каса продължава да се меси в лечебния процес.
в. Струма – стр. 9

700 аптеки затварят до края на годината София
Ива ГЕОРГИЕВА
До края на годината около 700 аптеки в страната ще затворят врати заради спад на потреблението и намаляване на надценките на лекарствата, обяви вчера председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.
Надценките на лекарствата са намалели с повече от 25% на свободна продажба и наполовина по линия на НЗОК. В момента в страната действат 3700 аптеки, а до края на годината ще останат само 3000, заяви Костов. В столицата вече се наблюдавал спад в броя на аптеките. През октомври те са били 1150, а сега са 865. От всички 3700 аптеки, 500 държат едва 5% от пазара, което на практика означава, че са фалирали и правят под 100 лв. оборот на ден, обясни Костов. Всички сме поставени в тежка икономическа ситуация. Дистрибуторите на лекарства са силно декапитализирани. Задълженията на аптеките към дистрибуторите са над 180 млн. лв. към момента. Трима от основните дистрибутори на лекарства у нас се продават и никой не иска да ги купи, каза Николай Костов. От Българския фармацевтичен съюз също смятат, че надценките върху лекарствата за търговците на едро и на дребно непрекъснато намаляват за сметка на останалите компоненти в крайната цена. В момента доходите на търговците са на нива, които покриват само минималните необходимо-присъщи разходи, смятат от съюза. Разходите на една аптека са доста различни от тези на един обикновен магазин, обясни Костов. Друг проблем са безкрайните изисквания на НЗОК, които водят до повишаване на разходите за аптеките.Фармацевтите се противопоставиха на предвижданата забрана за продажба на детски храни в аптеките. Миналата седмица парламентарната здравна комисия гласува адаптирани млека за бебета, детски каши и пюрета да не могат да бъдат купени от аптека. Според фармацевтите, ако забраната влезе в сила, това ще е прецедент в целия Европейски съюз. Аптеките имат около 40% пазарен дял в продажбата на такива храни. Със забраната според асоциацията достъпът до адаптираните млека ще бъде силно органичен.
27.03 в. Марица – стр. 5

Здравната каса завела 37 дела за злоупотреби
За най-различни злоупотреби, установени от контролните органи на Районната здравноосигурителна каса във Варна, са заведени 37 дела през миналата година. Под ударите на закона са попаднали както големи болници, така и джипита, аптеки, поликлиники, лаборатории, посочи шефът на РЗОК д-р Марио Щилиянов. По думите му нарушенията на договорните партньори са разделени в три основни групи – пропуски и технически грешки в попълването на документацията, непознаване на нормативната база и, разбира се, умишлено източване на средства чрез документни измами. В третата категория засега не са засечени например операции, които реално не са направени, но за сметка на това някои по-дребни манипулации са представени като по-сериозни и скъпоструващи. Кои са тарикатите в здравния сектор и за какво се отнасят конкретните нарушения, д-р Щилиянов отказа да коментира под предлог, че все още съдът не се е произнесъл. Той допълни, че делата на някои от нарушителите се влачат още от 2003 г. И все пак има случаи, в които вината се доказва, а санкциите са жестоки. Така се е случило с една от варненските болници, която вследствие не си е получила парите по няколко клинични пътеки.
Сред изводите от контролната дейност на касата са, че някои от стоматолозите превишават обема и качеството на договорените дейности. При аптеките основните нарушения са свързани с това, че рецептурните бланки не се попълват в момента на отпускане на лекарствата. Нарушения има и при съхраняването и даването на медикаменти, на които не се поставя маркировка на НЗОК.
***
Една четвърт от пациентите са гастрольори с тежки диагнози
Една четвърт от лекуваните във варненските болници пациенти са гастрольори от други градове, които предпочитат да се оперират именно при местните специалисти. Равносметката от 2008 г. показва, че те са с доста тежки диагнози, затова и средностатистически лечението им е с около 200 лв. по-скъпо, отколкото това на варненци. За изминалата година в морската столица помощ са потърсили общо 23 801 души от други градове. Сред тях най-много са пациентите от Добрич, Шумен и Силистра. Най-честите причини за пътуването са били лечение на катаракта, рак, сърце, както и за раждане.
И като се има предвид, че българинът е на едно от първите места в света по сърдечно-съдови заболявания, не е чудно, че именно кардиолозите през 2008 г. са имали най-много работа. Те са извършили 60 555 първични и 46 460 вторични прегледа. След тях по натовареност са акушер-гинеколозите, които са направили 84 510 прегледа. На трето място пък са офталмолозите само с 4000 консултации по-малко.
27.03.2009
в. Народно дело - стр. 3

Аптекари скочиха срещу търговци
Милена МИХОВА
Забраната за продажба на детски храни в аптеките е на път да скара фармацевтите със собствениците на магазини за бебета в Хасково. Ако парламентът гласува промяната в закона за лекарствените продукти, десетки майки няма да могат да купуват адаптирани млека за бебетата си от аптеките, както досега. Храните вече ще се предлагат само в супермаркетите и специализираните магазини. Промяната вече скандализира фармацевтите, които не скриха, че ще загубят около 40% от дневните си обороти заради забраната. По думите им аптеките са най-сигурните места, откъдето родителите могат да си набавят адаптираните каши и млека. Освен това аптеките са единственото място, където може да се пазарува с карта, в магазините се заплаща само кеш. Търговците продават детските храни с 20-30 ст. по-евтино, но това не си струва разхождането от единия край на града до другия, категорични са майки. Още повече цените на млеката са почти фиксирани около 9,80 лв. за кутия. Някои пък изразиха притеснение, че в супермаркетите няма кой да съветва при покупката и избора на марка храна. Ако гласуваната на второ четене в здравната комисия на парламента бъде одобрена и в пленарна зала, единственият вариант за родителите на бебета ще е пазаруването в „Кауфланд“ и специализираните магазини. Такива има на „Кърджалийска“, до областна администрация и в кв. Ручока.…
27.03.2009 в. Марица Хасково – стр. 1,3

700 аптеки затварят до края на годината
До края на годината около 700 аптеки в страната ще затворят врати заради намаленото потребление и намаляване на надценките на лекарствата, обяви вчера председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.
"Надценките на лекарствата са намалели с повече от 25 % на свободна продажба и наполовина по линия на НЗОК. В момента в страната действат 3700 аптеки, а до края на годината ще останат само 3000", заяви Костов.
В столицата вече се наблюдавал спад в броя
на аптеките. През октомври те са били 1150, а сега са 865. "От всички 3700 аптеки 500 държат едва 5 % от пазара, което на практика означава, че са фалирали и правят под 100 лв. оборот на ден", обясни Костов.
"Всички сме поставени в тежка икономическа ситуация. Дистрибуторите на лекарства са силно декапитализирани. Задълженията на аптеките към дистрибуторите са над 180 млн. лв. към момента. Трима от основните дистрибутори на лекарства у нас се продават и никой не иска да ги купи", каза Николай Костов.
От Българския фармацевтичен съюз също смятат, че надценките върху лекарствата за търговците на едро и на дребно непрекъснато намаляват за сметка на останалите компоненти в крайната цена. "В момента доходите на търговците са на нива, които покриват само минималните необходимо-присъщи разходи", смятат от съюза.
"Разходите на една аптека са доста различни от тези на един обикновен магазин", обясни Костов. Друг проблем са безкрайните изисквания на НЗОК, които водят до повишаване на разходите за аптеките. Разходите за дистрибуция от друга страна са огромни. Дистрибуторите са затегнали начините на плащания и са изтеглили парите си от аптечния пазар, който в момента няма средства да работи. Затрудненото кредитиране на аптеките също е причина за намаляването на броя на аптеките.
ВАС потвърди глоба от 100 000 лева за НЗОК заради удръжки на аптеките
Междувременно стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от май миналата година, с което НЗОК бе глобена със 100 000 лева за нарушението на правилата за плащане на аптеките. През ноември 2007г. Българският фармацевтичен съюз сезира КЗК, че НЗОК нарушава Закона за защита на конкуренцията, като едностранно и противозаконно удържа на аптеките по 8% от цената на лекарствата. За същото нарушение КЗК бе глобила вече един път НЗОК през 2005г. През май 2008 г. КЗК
глоби НЗОК повторно със 100 000 за нарушаване на правата на аптеките по Закона за защита на конкуренцията. Причина за високата глоба е, че НЗОК въобще не е изпълнила нареждането на КЗК да не намалява дължимото на аптеките по закон възнаграждение за обслужването на здравно осигурените лица.
След налагане на глобата НЗОК обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд. Със свое решение ВАС потвърди решението на КЗК, като отсъди, че поведението на НЗОК спрямо
аптеките е незаконно и затова НЗОК трябва да бъде санкционирана със 100 000 лева.
Двете организации в бранша са против и забраната за продажба на детски храни в аптеките, която депутатите от здравната комисия приеха миналия четвъртък.
"Аптеките имат около 40 % пазарен дял в продажбата на такива храни. При някои млека делът на аптеките достига до 60 %. 50 млн. лв. е пазарът на детски храни у нас годишно", съобщи Костов. Спорел асоциацията достъпът до такива храни ще бъде силно органичен.
27.03.2009 в. Добруджанска трибуна - стр. 8

Здравната каса може да се окаже без пари
Бюджетът на здравната каса, макар и засега теоретично, е застрашен поради ниската събираемост на данък здраве. Колко пари всъщност са събрани ще стане ясно в края на март. Тогава ще станат ясни договорните партньори на касата, както и кои пътеки по колко пари ще получат. Засега се знае само, че приходите са с около 100 млн. лв. по-малко от заложеното за първите месеци на годината. 40 000 души са спрели да внасят здравните си осигуровки за последните няколко месеца заради икономическата криза.
Много по-неясен е въпросът за колко и за какви лекарства ще плаща касата през 2009 г. Заделени са 330 млн. лв. На позитивния списък се възлагат големи надежди да смъкне още цените на лекарствата на касата и на здравното министерство. За НЗОК обаче той няма да влезе в сила от 1 април, а чак от юни заради необходимостта от технологично време за провеждане на процедурите за доставка на лекарства.
Така че хаосът е пълен, но най-неясни са правилата за болниците. Не е ясно по какви цени ще плащат те. В позитивния списък се очаква разрешените за тях медикаменти да бъдат посочени с фиксирани цени. По Закона за обществените поръчки пък не може да се договарят лекарства на определени цени. Най-вероятно в неизготвената все още наредба на Министерството на здравеопазването ще бъде написано, че лечебниците ще имат право да купуват лекарствата на цена, не по-висока от тази в позитивния списък. А докато това стане, ще я караме както досега.
в. Над 55 – стр. 3

Защо са тези опашки пред лекарските кабинети
Айча ЗАРАЛИЕВА
Вечният въпрос на хора та, разбирайки, че следвам медицина, е защо се получават опашките пред кабинетите на личните лекари...
Защо трябва хронично болните да ходят на всеки ЗОдни.за да им се предпишат все едни и същи лекарства?
Защо никога няма направления?
Идеята за личния лекар по същество е той да играе ролята на "пазач на вратата". Т.е. когато усетим.че не сме добре, да не търчим веднага при тесен специалист, а все пак да сме консултирани от някого, че наистина сме за този специалист (отиваме на очен лекар.а проблемът е неврологичен,например). Идеята за общо практикуващия лекар (ОПЛ) по своята същност е много добра. Също като комунизма. На практика обаче тя създава каша в медицинското обслужване. Прилагам прост пример. Ставате една сутрин и не чувате с едното ухо, отивате при ОПЛ и той отказва да ви даде направление.понеже е края на месеца. Отивате на специалист уши-нос-гърло, плащате си, трябва да постъпите в болница.обаче не може.понеже нямате направление от личния си лекар. Вариантът е или да постъпите в частна клиника.или да чакате... Или да ви приемат в болницата с направление за хоспитализация,издадено от Спешна помощ...Т.е. вариант има, но никой не знае защо толкова сложно са го измислили. НЗОК плаща на всеки ОПЛ
сума, която се определя от броя на пациентите,които са се записали при него. При това положение,за ОПЛ е най-добре да има възможно повече пациенти. Само че пак заради НЗОК, лекарят има около 10мин. за преглед на човек, освен това трябва да попълни и куп бумаги през въпросните минути. Ето защо пред кабинетите има вити опашки, хората са сърдити от чакането, а лекарят прилича на изцеден лимон... Веднага възниква въпросът.защо пък не се въведе от закона едно ограничение всеки личен лекар да има само 500 пациента в листата си. Тогава би могъл да отделя повече внимание на хората,които идват в кабинета,
да организира 2 пъти годишно профилактични прегледи и като цяло да се подобри медицинското обслужване. Да, това е една прекрасна идея, но за това пак трябват пари. Трябва или-да няма НЗОК и всеки сам да си плаща или самите здравни осигуровки да са по-високи. В крайна сметка.отговорността на ОПЛ е доста по-голяма,отколкото в България разбираме. За нас GP-то е доктор,който не е взел специалност и не разбира нищо.само да ни дава направления и толкова. Което си е пълен абсурд. ОПЛ е човекът,който определя какво ни има, от каква специализирана медицинска помощ се нуждаем, освен това
според закона личните лекари трябва да имат придобита специалност по обща медицина. Ако страдаме от хронично заболяване, специалистът в съответната област назначава терапията ни, а после вееки месец лекарствата се изписват от личния лекар. Защо? Счита се, че ОПЛ познава по-добре здравния статус на пациентите си, отколкото специалиста,през чиито кабинет преминават стотици души всеки месец. А и нека не забравяме за далаверите. Преди години,в зората на демокрацията, често се установяваха злоупотреби от предписване и изпълняване на рецепти за скъпи лекарства на отдавна споминали се хора... Затова сега всеки месец се налага хората да се редят на опашки и да чакат да им се предпишат същите лекарства за следващите 30 дни. Пак заради ролята на "пазач на вратата",личния лекар има определен брой направления за отделните специалисти през месеца. Ето защо се случва да ни отказват на-правление.ако ситуацията не е спешна. Ако просто искате да отидете на контролен преглед при очен лекар например, а са останали 2 направления до края на месеца, ще ви кажат да дойде със същата молба в началото на следващия месец. Замислете за това,че след вас може да дойде някой,който е бил пребит и е с отлепена ретина, например. Той определено се нуждае повече от направлението. Безспорно, промените в здравеопазването не подобриха медицинското обслужване. За много неща положението е по-неприятно от преди. Ст.нар. "Промяна", се промени и идеята за здравеопазване. Да.то все още е право на всеки български гражданин, но само ако той поеме отговорността за здравето си. Така е и по света. Но при нас нещата винаги са леко изкривени,заради поколенията.които са възпитавани с коренно различни ценности. Само че е крайно време да приемаме промените. И да разберем,че здравето ни е ценност.
25.03.2009 в. Знаме Търговище - стр. 2

По аптеките масово се твърди, че трябва да имаме рецепта за всяко лекарство
Николай Костов, председател на Националната асоциация на собствениците на аптеки,
по телефона д-р Емил Христов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства
Водещ: Председателят на Националната асоциация на собствениците на аптеки, г-н Николай Костов, гост в студиото. Здравейте.
Николай Костов: Здравейте.
Водещ: Ще търсим връзка и с д-р Емил Христов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Да започнем първо с това, което много вълнува гражданите. Беше тук здравният министър. Той отрече това, което масово по аптеките се твърди, че трябва да имаме рецепта, едва ли не, за всяко хапче, за всяко лекарство.
Николай Костов: Прав е.
Водещ: Нали така? Става дума за антибиотици, за лекарства за високо кръвно, за бъбреци и за какво още?
Николай Костов: За тях се изисква рецепта.
Водещ: За тях се изисква.
Николай Костов: Но има един списък още от близо 1 000 лекарствени продукта, за които не се изисква рецепта. И той е официален списък. Има го на сайта на ИАЛ.
Водещ: Хора ни звъняха и питаха, трябва ли за зъбобол, когато ни е нужно обезболяващо аулин да ходят при личния лекар, да се редят на опашка?
Николай Костов: Аулин, да.
Водещ: Така ли? Защо така?
Николай Костов: Аулин е лекарство по лекарско предписание. Той съдържа нимезулид и е изключително опасно лекарство.
Водещ: Мислех си, че е нещо, което мога сам да си предпиша.
Николай Костов: Да, де, ама не е така.
Водещ: Добре. Ще пострадат ли пациентите от достъпа си до тези лекарства, които действително са им необходими, свикнали са да ги употребяват, не знам до колко грамотно и до колко не? Пак казвам, при зъбобол, при главоболие, при болки в корема. Имаме ли тези лекарства, които спокойно да ...
Николай Костов: Има доста обезболяващи, които са без рецепта и такива за корема, както казахте. Например Но шпа.
Водещ: Какво?
Николай Костов: Е без рецепта.
Водещ: Без рецепта.
Николай Костов: Има голям избор.
Водещ: Не е трагично това.
Николай Костов: Не, не е трагично. Но все пак лекарства по лекарско предписание, затова са по лекарско предписание, защото трябва да се внимава много с тяхната употреба и те представляват потенциална опасност за пациентите.
Водещ: Т. е. одобрявате тази стъпка, така да кажем. На много места явно, фармацевти, които са предпочитали без рецепта да продават скъпи антибиотици, по някакъв начин малко понаплашват хората и саботират /.../. 6 млн. опаковки четох, че годишно пием, което е доста.
Николай Костов: При всички случаи ще са по-малко.
Водещ: Да кажем сега за другия вид проблем. Той звучи като по-частен, Ваш личен проблем, но може би ще засегне пациентите, защото ще намали броя на аптеките драстично. Това предупреждавате и твърдите, че са Ви много малки надценките, от които да печелите и да се издържате реално, така ли става?
Николай Костов: Да. Не е само това проблемът. Проблемът е комплексен. Целият пазар се променя. Данните, които изнесох всъщност не са наши данни. Те са данни на най-известния международен доставчик на данни.
Водещ: Какъв е проблемът?
Николай Костов: Проблемът е, че пазарът се свива. 7, 2 % се сви в брой опаковки. Нарастват разходите. Намаляха надценките. И като цяло ...
Водещ: Срещу кое е Вашият гняв и Вашият протест? Срещу по-малките надценки, от които печелите, така ли?
Николай Костов: Първо надценките, те ще се оправят така или иначе с влизането на новия позитивен списък в сила, въпреки, че има опити да не се оправят. Всъщност това беше причината, за да изнесем тези данни. Другата причина е въпросът с храните. Той е пряко свързан.
Водещ: От кога има такава забрана да се продават детски храни в ...
Николай Костов: Всъщност истината е, че не са били разрешени никога, защото ние работи по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, а това е храна.
Водещ: Говорим за какво, за бебешка храна за кърмачета, на прах? Друго?
Николай Костов: Да. Пюрета, каши, сокчета. Това са храните, детските храни.
Водещ: И това нещо съставлява сериозен дял във Вашите продажби и искате да си го продавате, както досега, така ли?
Николай Костов: Да, искаме просто да бъде регламентирано. Точно затова Българският фармацевтичен съюз, и ние настоявахме пред депутатите това да бъде регламентирано, да бъде узаконено, да бъде вписано. Обаче, вместо да бъде вписано, те забраниха на практика всички групи храни с изключение на диетични храни за специални медицински цели, които са една шепа храни.
Водещ: Да чуем д-р Емил Христов, който е директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Здравейте, добро утро.
Емил Христов: Добро утро, г-н Николаев.
Водещ: Дали имате коментар от чутото до момента, или направо да Ви питам за тези храни, които твърдят собствениците на аптеки, че са им важни да ги продават, и че са си ги продавали до сега без проблем? Ние, клиентите сме свикнали да ги купуваме от там.
Емил Христов: Аз бих взел отношение по отношение на храните, но преди това бих искал да кажа за лекарствените продукти по лекарско и без лекарско предписание. Това не е нещо, което се е появило от вчера, както се насажда в общественото мнение. Това са разпоредби от 1995 година, когато е приет първият закон за лекарствата в Република България, който е напълно съвременен и още тогава е бил твърде модерен.
Водещ: 13 години не се е спазвал този закон, значи?
Емил Христов: Нищо ново не се е случило. Ако Ви интересуват данните от контролната дейност на агенцията, аз мога да Ви дам данни от 2004 година, ежегодно между 100 и 200 магистър-фармацевта биват глобяване от агенцията за такава прескрипция, която е извън правилата.
Водещ: Между другото, никога не ми се е случвало да ми откажат без лекарско предписание лекарства. Антибиотици съм си купувал така. Може би съм от тази група на неграмотните пациенти, които по телефона съм ги предписал, но не ми се е случвало да ми отказват. Затова, може би се приема като новост, защото е започнал да се контролира този процес, узаконен иначе на хартия преди 13 години.
Емил Христов: От няколко месеца имаме двойна система за контрол. Т. е. от една страна е законът и наредбата за устройство, ред и организация на аптеките, където единственият контролен орган е агенцията и териториалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве.
Водещ: Разбрах. Затегнат е вече режимът и глобите са по-сериозни.
Емил Христов: Ако позволите, само едно изречение. Фармацевтичната професия е саморегулираща се професия. Това е интимна професия. Имаме фармацевт и пациент. Те двамата са сами в аптеката. Как ще се появи контролният орган между тях в ига на продажбата? Никак. Направо е невъзможно и г-н Костов го знае много добре. От няколко месеца, обаче, се разписа етичният кодекс на фармацевтите ...
Водещ: Д-р Христов, имаме един разяснителен репортаж, който ще пуснем. Кажете за другото, за тая болка на аптеките, че им се забранява да продават храни, които наистина сме свикнали да ги купуваме оттам за бебета, за малки деца. Какъв е проблемът да ги оставите отново да си ги продават, за да не фалира масово в условията на криза този сектор?
Емил Христов: По отношение на храните аз искам да изразя своето удовлетворение от еволюцията в това, което говори г-н Костов. Той вчера каза, че всичко е забранено. Днес каза, че никога не е било разрешено.
Николай Костов: Няма такова нещо.
Емил Христов: А с разрешението нещо се ограничавало, което изключително ме задоволява.
Николай Костов: Около 10 пъти го казах, г-н Христов, не е така. И на пресконференцията.
Емил Христов: Никога в аптеките не е било разрешено да се продават храни и хранителни продукти.
Николай Костов: Точно така. Нямаме спор никакъв.
Емил Христов: 2005 година беше разширен предметът на дейност на аптеките и се добави възможност да се продават хранителни добавки.
Водещ: Какъв е проблемът да се продава мляко, от тези на прах, за едно новородено дете, за дете на 6 месеца,

Категории новини