понеделник 30 март 2009 - 02:11:34
28.03.2009 г.
Списък (без) лекарства
Освен ден на шегата 1 април може да се окаже и ден на излъганите очаквания за три милиона и половина души. Толкова хора зависят от безплатни или частично платени лекарства, осигурявани от здравната каса, Министерството на здравеопазването и болниците. Много от тях скоро ще трябва или да плащат повече за сегашните си, или да получават други лекарства. Причината - от 1 април в позитивния списък на медикаментите, за които плащат обществените фондове, остават 1300 лекарства при досегашни 4800.
Все още не е ясно кои точно продукти вече няма да се плащат, тъй като списъкът е търговска тайна до 31 март. Според източници от Министерството на здравеопазването (МЗ), пожелали анонимност, сред отпадналите има медикаменти за лечение на СПИН, диабет, сърдечносъдови и ревматологични болести, някои форми на рак.
"Не съществуват заболявания, които да не са покрити от този списък", заявява обаче доц. Йорданка Узунова, председател на комисията по позитивния списък. (интервюто с доц. Узунова четете на -линк-. Здравното министерство и правителството са се постарали да подобрят достъпа до лекарства и тяхното заплащане в годината на икономическа криза и увеличаваща се безработица, твърди тя.
Не е ясно обаче как с едва 1300 лекарства ще се лекува нещо, за което преди са били необходими 4800. "Освен ако лекарствата не са се превърнали в мултивитамини, с които да се лекуват по 30 болести, те вероятно няма да стигнат за всички пациенти. Точно в тази година ще видим още по-ясно проблемите на сегашната неефективна и непазарна здравна система, от която ще пострадат пациентите, а не чиновниците", коментира Георги Ангелов, старши икономист на институт "Отворено общество".
Освен това някои медикаменти, например инсулините или сърдечносъдовите, не са взаимозаменяеми или пък има опасност цели групи пациенти да влязат в болница за смяна на лечението.
Още по-притеснителен от внезапната смяна на терапията и липсата на някои лекарства е въпросът колко ще доплащат пациентите за медикаментите, които остават в списъка. По думите на доц. Узунова комисията се е съобразила с бюджета на здравната каса за тази година. "Опитали сме да се придържаме към сегашната система и процент на заплащане от НЗОК", казва тя. Дали са успели ще стане ясно другия месец.
По най-груби оценки досега на позитивната комисия цените на медикаментите, за които плащат обществените фондове, ще намалеят със средно 30%. Това обаче не означава, че гражданите ще доплащат с 30% по-малко. Миналата година Българският фармацевтичен съюз (БФС) осъди здравната каса и тя вече е длъжна да плаща пълните надценки на частично платените лекарства, както се плаща на свободния пазар. За това НЗОК ще изразходва 30 млн. лв. от бюджета си. "Две трети от бюджета на НЗОК се изразходват за малко на брой, но 100% платени лекарства. С останалите 105 млн. лв. трябва да се покрият частично лекарствата за близо 1.2 млн. хронично болни. Изобщо не е сигурно дали пациентите ще доплащат по-малко", коментира председателят на БФС Мирослав Ненчев.
Какво губят компаниите
Разбираемо фармацевтичните компании официално не коментираха сериозния проблем, тъй като обществените фондове са най-големите им клиенти (те държат около 36% от покупките). За оригиналните лекарства включването в списъка е единственият начин да бъдат продадени, защото са научни изобретения и са много скъпи. Генеричните лекарства (копия на оригиналните след изтичане на патента) пък трябва да бъдат включени, за да пестят обществен ресурс. Държавата обаче въведе ограничението цената им да е до 80% от тази на оригинала. Така след изтичането на патента, когато оригиналният продукт вече се е изплатил, цената му може да бъде такава, че да елиминира конкуренцията. Според прогнозите точно това ще се случи с много продукти.
Съществува и друг проблем. Преди седмица управителният и контролният съвет на здравната каса алармираха правителството и няколко ресорни министри за това, че не знаят какви лекарства ще плащат от 1 април и на каква стойност, тъй като списъкът е търговска тайна. НЗОК няма как да сключи договор с производителите, дистрибуторите и аптеките, както и с лекарите, които изписват лекарства, и да интегрира тази информация в софтуера си. Парламентарната здравна комисия й даде срок два месеца след излизането на списъка да го направи. На практика това означава, че до 1 юни касата ще продължи да плаща сегашната лекарствена листа.
Защо лекарствата си отидоха
От април 2007 г. лекарствата, които плащат обществените фондове, трябва да са с най-ниската цена в ЕС (според изискване на закона за лекарствените продукти). Фармацевтичните компании предупреждаваха две години наред, че това изискване ще предизвика дефицит на медикаменти. Причината е, че България е малък (800 млн. евро) и несигурен пазар (фондовете не поемат твърд ангажимент колко лекарства ще купят). В същото време се изискват цените, по които фирмите продават на най-големите европейски здравни каси.
Компаниите предупреждаваха, че от пазара ще изчезнат минимум 400 лекарства. Сега се оказва, че бройката може да бъде и по-висока. "Решение на всяка фирма е кой медикамент кога и на какъв етап да предложи - дали направо на пазара, дали чрез позитивен списък, дали въобще да не стигне до българския пазар, това е много особено решение", смята доц. Узунова. Тя не отрича, че е имало много административни проблеми, които доведоха до забавянето.
Преговорите за включване на още лекарства в позитивния списък продължават, макар че до края на март едва ли може да се очаква добавянето на много медикаменти. "Хубавото на този списък е, че той е отворен - във всеки момент компаниите могат да отправят искане за включване, както и за изключване от него", казва Узунова. Не е ясно как обаче това ще стане при ограничения бюджет на здравната каса.
С какво лекуват болниците
Позитивният списък би трябвало да се отнася и до болниците. В момента обаче в частта за тях има само около 200 лекарства. Така излиза, че болниците ще могат да купуват само тези медикаменти, а останалите ще трябва да се плащат от пациентите. "Болниците са търговски дружества, те биха могли да си провеждат и търгове за другите им необходими медикаменти", твърди Узунова. Бюджетът на болниците обаче също е ограничен. Непълнотата на списъка дава възможност за хаос при ползването на болничните продукти. Някои от болниците вече са провели търгове и са се запасили с лекарства до края на годината, при други обаче те предстоят и все още няма яснота дали ще се спазва списъкът. По думите на специалисти в здравното министерство болниците трябва да получат право да купуват лекарства извън позитивния списък в специална наредба.
Министерството също проведе търга за лекарства при рак, бъбречни заболявания, трансплантация и СПИН (това са останалите две части на списъка). До края на годината пациентите ще имат такива медикаменти, но те не достигат за всички. Според източници от здравното министерство обаче в позитивния списък не фигурират някои лекарства при СПИН и рак. В момента въпросът е дали здравното министерство ще продължи да ги плаща.
в. Капитал - стр. 19

С детска храна дотук
В аптеките категорично не може да се продава сирене или салам, защото са храни. Този аргумент обаче беше използван от депутатите от здравната комисия за доста странна цел - забраната на продажбите в аптеките на детски храни като адаптирани млека, каши и пюрета.
Ограничението е уникално за целия Европейски съюз. В останалите страни членки никъде не съществува подобна забрана, дори напротив - в някои от тях като Испания детски храни се продават задължително само в аптеките. Единствената надежда на фармацевтите и на неправителствени организации на родители е промяната в лекарствения закон да не мине на второ четене в пленарната зала.
Как започна всичко
От миналата година Българският фармацевтичен съюз и Асоциацията на собствениците на аптеки настояват в лекарствения закон изрично да бъдат записани продуктите, които могат да се продават в аптеките. В момента освен лекарства те предлагат и медицински изделия, санитарни продукти, козметика, хранителни добавки, продукти за отслабване и за спортисти и детски храни, които се продават на принципа "което не е забранено, е разрешено". Министерският съвет и здравното министерство внесоха предложение продуктите да споменат конкретно и в закона. Вместо това обаче депутатите от всички политически сили се противопоставиха и забраниха продажбата на всякакви храни в аптеките. След това се оказа, че част от млеката се заплащат от здравната каса и трябва да се продават в аптеки. За всички останали обаче забраната беше приета от здравната комисия.
Оборот за 50 млн. лв.
Детските храни се продават в три вида обекти - аптеките, магазините за детски стоки и супермаркетите. Аптеките, които депутатите гонят от бизнеса, държат около 40% при продажбите на детски млека и храни и имат оборот от тези продажби около 50 млн. лв. годишно. Според прогнозата на председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, ако забраната влезе в сила, тя ще засегне и още множество артикули, които се продават в аптеките - бебешки аксесоари и козметика. Това пък ще е поредният удар върху аптеките, които от миналата година са в тежко състояние.
Асоциацията и Българският фармацевтичен съюз се противопоставиха на ограничителния текст с аргумента, че европейското законодателство е създало специална регулация за т.нар. детски и преходни храни (до навършване на тригодишна възраст на детето). Към тези продукти има специални изисквания и засилен контрол по отношение на съдържанието и качеството. Според директивата за детските храни върху етикетите им, включително и в България, пък е написано, че родителите задължително трябва да се консултират преди употребата с лекар, фармацевт или консултант по храненето.
"Наистина ще е смешно родителите да ходят с рецепти до супермаркета. Тази храна трябва да бъде консултирана, трябва някой да може да даде изчерпателни отговори за дозировка, съдържание и съхранение. За мен ще е истинско чудо, ако продавач в магазина може да обясни какво значи галактоолигозахарид (захарта, която се съдържа в майчиното мляко), който се съдържа в тези продукти", казва Николай Костов. По думите му с лека ръка се закрива един от трите начина да се пазарува удобно и да се получава професионална консултация, особено в малки населени места, където няма хипермаркети.
Производителите на детски храни са особено притеснени от проектозакона. "Никъде в ЕС няма такова ограничение. От дебатите на депутатите се разбира, че бебетата и малките деца могат да ядат едва ли не храна за възрастни", коментира Ирена Гизбрехт, продуктов мениджър на Humana за България. По думите на производителите разпространението през аптеките се смята за най-престижно и производителите разчитат, че фармацевтите ще консултират родителите за правилния начин на употреба на млякото или храната. Освен това е на път да се роди парадокс - детето се разболява, а родителят трябва първо да отиде до аптеката за лекарство, а след това в магазина да търси лечебно мляко.
Финансовата болест на аптеките
Според данни на IMS Health в момента аптеките дължат на доставчиците си 180 млн. лв. Тъй като получават минимални надценки за продажба на лекарства, плащани от здравната каса, фармацевтите са принудени да търсят допълнителни източници на приходи, сред които са и детските храни. След две години членство в ЕС България беше принудена да започне да изпълнява законовото изискване фармацевтите да продават медикаменти по лекарско предписание само срещу рецепта. Така само през февруари продажбите по брой опаковки са спаднали спрямо предишния месец със 7.5%. Заради конкуренцията през 2008 г. броят на аптеките е намалял от 4200 на 3700, а до края на годината заради икономическата криза и затрудненото кредитиране се очаква да фалират още 500 аптеки, прогнозират от асоциацията на собственици на аптеки.
в. Капитал - стр. 54

Аптеките се топят заради държавни регулации
Броят на аптеките в страната рязко намалява, а това се отразява негативно на продажбите на лекарства, алармира в четвъртък (26 март) председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Само в София за последните пет-шест месеца обектите за търговия на дребно с медикаменти са се стопили от 1150 на 865, а на територията на цялата страна от 4200 са останали близо 3700 аптеки. „Около 500 от тях държат едва 5 на сто от лекарствения пазар, което на практика означава, че са фалирали, защото правят под 100 лв. оборот дневно", коментира Костов. Прогнозата му е, че до края на годината в България ще има не повече от 3000 аптеки. Причините за негативната тенденция се крият не само в икономическата криза, но и в прекалено строгите държавни регулации на лекарствения пазар. „Изискванията към нас непрестанно растат, а това увеличава и разходите ни", казва Недялка Червенкова, член на управителния съвет на асоциацията. Вече повече от година фармацевтите работят с намалените от здравното министерство надценки и не получават почти нищо за това, че обработват безплатните ре- цепти на здравната каса. В същото време пазарните цени на лекарствата поддържат сравнително ниски нива, тъй като са обвързани с най-ниските им стойности в девет от най-бедните европейски държави. Обстоятелството принуждава търговците на дребно да трупат дългове към дистрибуторите, които вече са достигнали сумата от 180 млн. лв., показват данните на международната анализаторска компания „И Ем Ес Хелт" (IMS Health). „Тъй като разпространението на лекарствени продукти също е свързано с големи разходи, търговците на едро затегнаха контрола върху плащанията и започнаха да се изтеглят от пазара на дребно, защото имат срещу себе си неплатежоспособни клиенти", отбелязва Николай Костов. По думите му това сериозно декапитализира сектора, който вече не разполага с достатъчно пари, за да работи и да се развива нормално. Положението допълнително се усложнява заради затрудненото кредитиране от страна на банките. В тази ситуация фармацевтите са още по-притеснени от намерението на народните представители да забранят търгуването с детски храни в аптеките. Според Костов годишните продажби на тези продукти възлизат на 50 млн. лв., 40% от които попадат в аптеките. „Вярно е, че пазарът на адаптирани млека и пюрета е сравнително малък и не може да се сравнява с този на лекарствата, но е недопустимо държавата да се бърка така безцеремонно в работата на бизнеса", възмущава се колежката му Недялка Червенкова. Независимо че разпоредбата ощетява финансово аптеките, собствениците им твърдят, че проблемът не е толкова в парите, колкото в ограничаването на избора на потребителите. Ако храните за деца до три години се продават само в големите супермаркети и специализираните детски магазини, семействата в малките населени места, където липсват такива обекти, няма да имат достъп до тях. Ще останат и без необходимата им консултация от фармацевта кои са най-подходящите млека и пюрета за децата им, подчертават още от асоциацията. Промените в Закона за лекарствата бяха одобрени от парламентарната здравна комисия миналия четвъртък (19 март) и тепърва предстои да се обсъждат в пленарната зала.
***
Здравната каса с глоба за 100 хил. лева
Тричленен състав на Върховния административен съд потвърди на 25 март решението на Комисията за защита на конкуренцията от май 2008 г., с което Националната здравна каса се задължава да плати глоба от 100 хил. лв. заради противозаконно удържане на аптеките по 8% от цената на медикаментите, които покрива. Санкцията бе наложена след като Българският фармацевтичен съюз сезира КЗК, а касата не се съобрази с нареждането на антимонополния орган да не орязва възнаграждението, дължимо на аптеките за обслужването на здравноосигурените лица. Здравната каса сега може да обжалва наказанието пред петчленен състав на ВАС.
в. Банкер - стр. 19

Бебешки млека и в аптеките
Аптеките ще продават адаптирани млека за бебета, обяви вчера шефът на Агенцията за лекарствата Емил Христов. Вчера последните промени в Закона за лекарствените продукти беше обнародван и от него става ясно, че аптекарите вече ще могат да продават диетични храни за специални медицински цели. В тях влизат млеката за бебета, билковите чайове и всички други препарати, които са регистрирани като хранителни добавки. Д-р Емил Христов напомни, че и досега не е било разрешено в аптеките да се продават храни и хранителни продукти. Според него обаче забраната не засяга млеката, които се дават на децата до 3 г., и са заместител на майчината кърма. Агенцията по лекарствата е контролният орган, гарантирам, че няма да глобяваме никого заради хуманизирани бебешки млека, каза още той.
в. Експрес – стр. 5

Аулин с рецепта
Има един списък още от близо 1000 лекарствени продукта, за които не се изисква рецепта. И той е официален списък. Има го на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Това каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в интервю по БНТ вчера. На въпрос дали трябва за зъбобол, когато ни е нужно обезболяващо аулин да се ходи при личния лекар, Костов обясни, че това е лекарство по лекарско предписание. Той съдържа нимезулид и е изключително опасен, посочи още Костов. Лекарствени продукти по лекарско и безлекарско предписание - това не е нещо, което се е появило от вчера, както се насажда в общественото мнение. Това са разпоредби от 1995 U\, когато е приет първият
Закон за лекарствата в Република България, който е напълно съвременен и още тогава е бил твърде модерен. Това заяви д-р Емил Христов, директор на Изпълнителната агенцията по лекарствата, в интервю за БНТ. Той обясни, че от данните от контролната дейност на агенцията става ясно, че ежегодно между 100 и 200 магистър-фармацевти биват глобявани от агенцията за такава прескрипция, която е извън правилата. Д-р Христов обясни, че фармацевтичната професия е саморегулираща се професия. Имаме фармацевт и пациент, те двамата сами в аптеката. По отношение на забраната да се продават храни за бебета и малки деца в аптеките д-р Емил Христов, че никога в аптеките не е било разрешено да се продават храни и хранителни продукти.
в. Дума – стр. 5

Мъжете над 40 г. Губят тестостерон
Аида ПАНИКЯН
Между 16 и 26% при мъжете над 40 г. страдат от тесто-стеронова недостатъчност. Докато в САЩ и Европа близо 80% от мъжете с този проблем се лекуват, у нас процентът е едва 10. Това съобщи проф. д-р Чавдар Славов, завеждащ сектор в клиниката по урология към Александровска болница в навечерието на първия у нас международен симпозиум, посветен на съвременните аспекти на хипогона-дизма (ниските нива на тестостерон) при мъжа. Макар доскоро разглеждан само от ен-докринолози, проблемът е изключително актуален не само защото хипогонадизмът е сред съществените причини за стерилитета при мъжа, категорични са специалистите. Само при 2 на 1000 мъже хипогонадизмът е генетичен проблем, обясни доц. филип Ку-
манов от болницата по ендокринология. При останалите обикновено нивата на т.нар. мъжки хормон започват да намаляват след 45 г. средно с по 1 до 2% годишно, а след 60 г. - с по около 6%. Установено е, че смъртността сред мъжете с хипогонадизъм е близо двойно по-висока, отколкото при връстниците им без този проблем. Ниските нива на те-стостерона, от една страна, са причина за поява на метабо: литен синдром - наднормено тегло и затлъстяване в коремната област, високо кръвно налягане, нарушаване на мастната обмяна и на въглехидратната, което води до поява на диабет. От друга страна - ме-таболитният синдром причинява понижаване на тестостеро-на, обясни началникът на ендокринологията в Александровска болница доц. Владимир Христов. Този хормон е отговорен за здравето на мъжките
кости, кръвоносната система, мозъка, метаболитната обмяна. По тази причина, както и заради увеличената продължителност на живота, за да бъде добро качеството на живота на съвременните мъже, е необходима тестосте-ронзаместваща терапия.
При младите мъже ниските нива на тестостерона може да са една от водещите причини за стерилитет. Съвременната медицина е установила, че причината за безплодие у младите двойки е поделена 50:50 между жената и мъжа. Често мъжете търсят лекарска помощ едва когато се появят проблемите в леглото, но често ерек-типната дисфункция е следствие на ниското производство на хормона, обясни ендокри-нологът от Александровска болница доц. Здравко Каменов. У нас вече трета година е въведено съвременно лечение на проблема, като медикаментите са под формата на инжекции и на гел. Инжекциите се поставят 4 до 5 пъти в годината и когато нивата на хормота се повишат до нормата, организмът започва сам да регулира производството му. Същото се отнася и до гела, който се маже всекидневно по раменете и корема, но не и по гени-талите, предупреждават лекарите. Ново международно изследване е установило, че те-стостеронзаместващата терапия не причинява рак на простатата. Напротив - в 15% от случаите тя предотвратява появата на злокачествения тумор. Но ако вече има рак на простатата един мъж, хормонално за-медстващото лечение е противопоказно, предупреждават лекарите. Очаква се с новия позитивен лекарствен списък здравната каса да поеме част от стойността на двете лекарства.
в. Дума – стр. 5

Кабинетът задължава болните от диабет сами да си плащат лекарствата
Болните от диабет ще трябва сами да си плащат лекарствата, след като стана ясно, че здравната каса все още не е договорила инсулините и другите медикаменти с фармацевтичните компании. Крайният срок за попълване на позитивния списък на НЗОК е 1 април. Дотогава остават работни 2 дни и е невъзможно за толкова кратко време да бъдат разгледани документите на стотици медикаменти, обясниха от фармацевтичната индустрия. Сред чакащите да бъдат одобрени са инсулини и таблетни форми за диабет, препарати за астма и други хронични заболявания. Ако отпадне даден инсулин например, пациентите, които се поддържат с него, трябва да влязат в болница, за да им се изготви нова терапевтична схема с друг препарат. За мнозина сегашните лекарства са оптималния вариант на поддържане. Смяната на препаратите ще влоши състоянието им. Такива случаи вече има. Някои от пациентите са готови да си внасят инсулин от Гърция или Румъния, където той е по-евтин. По-бедните болни обаче са обречени на експериментите на касата.
Повече от 300 лекарства ще изпаднат от позитивния списък, защото време за договаряне практически няма, пък и не всички търгове са проведени. Припомняме, че в края на миналата година фармацевтичните фирми поискаха по-високи цени за медикаментите си. Преди 3 дни здравният министър Евгений Желев е свикал спешно заседание с комисията по позитивния списък и наредил на експертите застрашените от изпускане лекарства да бъдат разгледани в срок /до 1април/. От касата са категорични, че няма да се справят и предлагат списъкът да се допълва между 1 и 20 април.
Друг проблем, освен липсата на около 300 медикамента, са по-високите от сегашните цени на вече договорените. За пръв път позитивният списък не е готов, обичайно лекарствата в него са ясни още на 31 декември предишната година.
в. Атака - стр. 4

Фармацевти скочиха срещу забраната аптеките да продават детски храни
Фармацевтите остро реагираха срещу забраната за детски храни в аптеките. "Изправени сме пред абсурд. Това е прецедент в целия ЕС", заяви Николай Костов, председател на Асоциация на собственици на аптеки. Въпреки възраженията на фармацевтите депутатите приеха, че аптеките могат да продават само диетични храни за специални медицински цели. Това стана с промени в Закона за лекарствата, публикувани в Държавен вестник вчера. Парламентът забрани на аптеките да търгуват с адаптирани млека, пюрета и диетични храни.
Според Костов тази забрана ще създаде изключително голямо неудобство на родителите, защото ограничава до голяма степен предлагането на продуктите. В момента има три канала за продажба на детски храни - аптеките, супермаркетите и детските магазини. Аптеките заемат 40 % дял, а за някои адаптирани млека - 60 %. Костов коментира, че с промените в закона, се ограничава свободата на избор на пациента. Сериозен проблем със снабдяването с детски храни ще се създаде в малките селища.
в. Атака - стр. 4

С това правителство само богатите болни могат да оцелеят
Само богатите болни имат шанс да оцелеят при "лявото, социално" управление на Станишев. Кое време е, а здравната каса още не се е спазарила с фармацевтичните фирми за лекарствата на диабетиците. Една четвърт от годината изтече, а позитивният списък на безплатните медикаменти на НЗОК е празен. Ще рече, който има пари, ще си купува лекарства. Който няма, ще умира бавно.
Същото е с онкоболните. И с осъдените на хемодиализа. Хемодиализните апарати са на 30-35 години, поддръжката им е дадена на близки до властта фирми, които гледат печалбата, а не живота на пациентите.
Здравеопазването, най-солидарната система в едно общество, е в руини. В края на мандата на това управление България се срина до най-болната и най-бързо стопяващата се нация. Докторите и сестрите се разбягаха по света. Хората гинат, изоставени без лекарства и без медицинска помощ. А кабинетът на "социалната справедливост" разпродава болниците с престъпна лекота. Това е безпрецедентен здравен геноцид и не може да бъде оправдан с кризата.
в. Атака - стр. 12

Категории новини