неделя 25 юни 2006 - 14:59:19

ПЕТЪК, 23 Юни 2006

Фалшивите ампули могат да се произведат само в завод
В аптеките ще се появят още ментета
В бизнеса с лекарства цари хаос, което улеснява спекулантите, казва проф. Евгени Минков


Проф. Евгени Минков е шеф на Съюза на фармацевтите в България от 5 години. Работи във фармацевтичния сектор от 1957 г. Отдал е на тази специалност 50 години от живота си. Преподавател е от 1960 г. и е първият доктор на науките по фармация. Според него в България в последните няколко години не съществува никаква лекарствена политика. И резултатът от това безхаберие е не само пълният хаос в бранша, но и появата на фалшиви лекарства в аптечната мрежа.

- Проф. Минков, защо в аптеките и болниците се разпространяват фалшиви лекарства?

- Има няколко възможни причини за появата на тези лекарства. Вероятно при витамин С, аналгина, бусколизина и амикацина става дума за фалшификат на съществуващи лекарства, производство на "Софарма". Въпросът с фуроземида, където има ампула, в която се съдържа бромхексин, обаче е по-особен. Разбира се, тези фалшиви лекарства няма да бъдат единствените, колкото и зловещо да звучи. Много отдавна сигнализирам, че у нас в пазара на лекарства цари хаос. Няма никакъв сериозен контрол, не се знае кое къде се произвежда. Каквото и да говорят от Изпълнителната агенция по лекарствата, фактите сочат друго. Съществуват проблеми с дистрибуторите, в някои аптеки не се знае какво се прави. Вече се готвят промени в закона, които ще създадат още повече проблеми. Тези случаи показват недвусмислено, че в България няма контрол на лекарствата, няма коректна и синхронизирана политика, която да обхваща производство, дистрибуция, аптеки.

- Фармацевтите получиха ли заповед от Изпълнителната агенция по лекарствата да не продават фалшифицираните партиди от ампули?

- Попитах колеги, с които участваме в дните на фармацията във Варна, имат ли подобна заповед. Никой от тях не ми каза, че е получил писмо от ИАЛ. Казват: ние сме изолирани, научаваме от вестниците и от радиото какво се случва.
Прочети още ...

Категории новини