Пет са вече доказаните фалшиви лекарства на черния пазар у нас

четвъртък 22 юни 2006 - 01:04:09
БНТ Новини Талка Симеонова - Сряда 21 Юни 2006

Пет са вече доказаните фалшиви лекарства на черния пазар у нас

Доказаните фалшиви лекарства на черния фармацевтичен пазар у нас вече са 5. След блокирания на 16 юни диуретик Фуроземид, инспекторите на Изпълнителната агенция по лекарствата са открили още 4 фалшиви лекарства в склада на дистрибуторската фирма “Хелън трейдинг” ООД. Това е фирмата, доставила на Областния център за спешна помощ в София фалшивите ампули Фуроземид, които бяха пълни с разтвора за кашлица Бромхексин. Днес в 13.00 часа документацията за петте фалшиви лекарства е предадена на прокуратурата и МВР. Започва изземване на съмнителните партиди от търговската мрежа.
Черният пазар на лекарства в България вече застрашава болниците и спешните центрове. За първи път са разкрити 5 фалшиви медикамента на ампули. Досега са засичани главно ментета на таблетки, които се произвеждат много по-лесно. В 7.00 часа тази сутрин се провела спешна среща на министъра на вътрешните работи, зам.-директора на НС “Полиция” и директора на Изпълнителната агенция по лекарствата.

До късно снощи новите разкрития са докладвани на здравния министър, уведомен е и шефът на НСБОП. Преценява се, че случаят на фалшифициране на масово употребявани лекарства на компанията “Софарама” представлява опасност за здравето на населението в България. Ампули с Аналгин, Бусколизин, Витамин С и антибиотика Амикацин са намерени в склада на фирма “Хелън трейдинг”.

“Иззехме цялото количество на ампулите и никой там не беше в състояние да ни представи документи за произхода на тези партиди”, каза д-р Емил Христов – директор на ИАЛ. Категорично е доказано, че тези лекарства не са произведени от “Софарма”, нито търговецът някога ги е купувал от предприятието. У нас има още трима лицензирани производители на лекарства под форма на ампули и никой от тях няма разрешение за производство на тези медикаменти.

Според фактурите на Областния център за спешна помощ, “Хелън трейдинг” е доставила тази година 1400 ампули от животоспасяващия диуретик Фуроземид от партида 101004. От тях в центъра са останали само 197, повечето от тях фалшиви. Никой не знае какво се е случило с пациентите, на които са били инжектирани ампулите. Засега няма данни за влошаване на състоянието на някого, но е ясно, че хората не са получили адекватна помощ с разтвора за кашлица вместо отводняващото лекарство. Друго доказателство за наличието на черен фармацевтичен пазар е разминаването между количествата ампули, продадени от производителя и реализирани от търговците.

“Търговец на едро е получил 2160 ампули по справката на “Софарма”, а е продал 6280, според своята документация”, каза още д-р Емил Христов. От “Софарма” също са разкрили, че малката фирма “Профармация”, която снабдява болницата в Монтана също е продавала фалшив Фуроземид, купен от “Хелън трейдинг”. От “Софарма” твърдят още, че дистрибутори предлагат на дъмпингови цени лекарства за хора, аналогични на нейните продукти, но произведени в предприятието за ветеринарни медикаменти “Ведпром” – Радомир. Беше даден пример дори с “Пирогов”.

За капак на цялта история “Софарма” и Агенцията по лекарствата взаимно се обвиняват за липса на съдействие и бърза реакция за разкриване на истината. Според директора на “Софарма”, още отначало е било видно, че ампулите Фуроземид са фалшиви, но пред медиите е обвинена фирмата в технологична грешка. “Петък, събота и неделя течеше усилена кампания срещу “Софарма”. Ние смятаме, че нашия престиж е добър и можем да понесем черен PR”, обясни Огнян Донев – изп. директор на “Софарма”.

От компанията заявиха, че Агенцията по лекарствата не спазва правилата за комуникация, че инспекторите са предубедени и не са изпратили навереме полицията при търговеца на фалшивите лекарства. От Агенцията контрират, че “Софарма” не е предоставила веднага оригинални мостри на продуктите и клевети институцията, в която работят утвърдени професионалисти. За болните остава да се молят да не им се падне ампула-менте или поне да имат късмета да ги обслужва бдителната сестра Тодорова, разклрила фалшификатите.