МАСОВ ФАЛИТ НА АПТЕКИ ПОДГОТВЯ КАБИНЕТЪТ

неделя 29 януари 2006 - 19:17:51
Вестник 168 часа: 27 януари - 2 февруари 2006
Изменения в Закона за лекарствата легализират фармацевтичните вериги.
Над 2000 аптеки могат да фалират, ако  парламентът приеме измененията а Закона за лекарствата, подготвени от работна група към Министерството на здравеопазването, алармират от Съюза на фармацевтите.
Това ще остави без препитание над 10 000 души, тъй като едноличните собственици на аптеки няма да издържат конкуренцията на мощните вериги, които ще бъдат узаконени, ако промените бъдат гласувани в Народното събрание.
   Зад тези вериги стоят капитали на производители, вносители и дистрибутори, които могат да продават на дъмпингови цени в своите аптеки.
   Според сега действащия закон у нас всеки магистър-фармацевт може да получи лиценз за откриване на една аптека, в която е длъжен да работи. Хора без фармацевтично образование нямат право да притежават аптеки. Така се спазва т. нар. етичен принцип, валиден в повечето европейски държави, според който търговията с лекарства не може да се подчинява само на законите на пазара и гоненето на печалба. Тук приоритет трябва да имат интересите на пациентите.
   У нас и досега съществуват вериги, тъй като никой не спазва правилата. Публична тайна е, че зад веригите стоят големи дистрибуторски или производствени компании. Това е причината в централната част на София аптеките да са накачулени буквално една върху друга.
Веригите и сега притискат отделните собственици да се включат към тях. При отказ откриват аптека в съседство и продават на дъмпингови цени, тъй като симбиозата производител-търговец на едро-аптекар позволява да се играе с цените. Тяхното узаконяване, залегнало в проектозакона, ще развърже окончателно ръцете на търговците в гоненето на печалби без оглед на морално-етичните норми.
   Основната опасност що бъде монополизирането на пазара от отделни производители и дистрибутори, които предлагат на клиентите си само свои продукти. Това заставя болните да ползват само техните лекарства, което е грубо нарушение на правата на пациентите и в ущърб на тяхното здраве.
   Борбата за узаконяване на веригите се води от няколко години. В края на 2002 г. се разрази бурен скандал в парламента, когато Антония Първанова направи предложение за промяна на чл. 68, в който се регламентира кой има право да открива аптеки. Тогава поправките не успяха да минат въпреки натиска на мощните лобита на производители и търговци на едро. Сега узаконяването на веригите с на дневен ред отново,
   Работна група към Министерството на здравеопазването от 13 души подготви проект за промяна на Закона за лекарствата, формален повод за което е хармонизирането му с европейските изисквания за продажба и клинични изпиталия на лекарства и други. Според проф. Евгений Минков, председател на Съюза на фармацевтите, главата за аптеките въобще не е имала нужда от синхронизация, тъй като няма европейска директива по този въпрос. И затова от Съюза на фармацевтите настояват статуквото да се запази.
   Срещу тяхното становище -един фармацевт да притежава една аптека - е Българската асоциация на фармацевтите, зад
която стоят някои от големите дистрибутори на едро.
   Това е бизнес и е нормално да се приемат поправките - казва Огнян Йорданов, главен секретар на организацията и член на комисията към МЗ. - Предлага не не само фармацевти да имат право да притежават аптеки. Не слагаме ограничения за броя аптеки, които може да притежава едни човек, И сега съществува възможност за вериги от аптеки. Но според мен нещата просто трябва да се регламентират."

   От Съюза на фармацевтите са особено възмутени от аргумента "веригите и без това съществуват". Същите аргументи бяха изтъквани в пленарна зала и през 2002 г., когато пак се водеха спорове по този въпрос. Редовите фармацевти се възмущават от призиви да се узаконява съществуващото беззаконие.
   Твърди се, че зад поправките стои и ръководството на здравното министерство. Надя Димитрова от дирекция "Медицински дейности и лекарствоснабдяване" твърди, че министерството няма официална позиция по въпроса. Но че вероятно ще се стигне до някаква либерализация на фармацевтичния пазар.
   "Въпросът наистина е много спорен - казва д-р Борислав Китов, шеф на парламентарната комисия по здравеопазване. -Това засяга съдбата на много хора. Според мен тук трябва да се вземе политическо решение."
   "В повечето страни от Европейския съюз веригите аптеки са забранени - потвърждава и д-р Атанас Щерев, зам.-председател на комисията в НС. - Но има и крайности като в Белгия, където един фармацевт трябва да умре, за да може друг да отвори аптека на негово място. У нас и сега има вериги, които гравитират около дистрибуторски фирми с недобро име и това силно ме притеснява.
   Според д-р Руденко Йорданов от Коалиция за България решаващо за проблема дали да се узаконят веригите ще бъде приемането на закона за съсловната организация на фармацевтите. Тъкмо това ще бъде лакмусът дали управляващото мнозинство ще даде предимство на професионалистите при решаването на подобни спорни въпроси, или ще даде път на големия бизнес с всичко произтичащи от това плюсове и минуси.
   "Личното ми мнение е, че при търговията с лекарства трябва да се зачита основно мнението на фармацевтите, а не на търговците - категоричен е д-р Йорданов. -Въпросът може да се реши само с политическа воля."

ФИКСИРАНИ ЦЕНИ
ПОЛОЖИТЕЛЕН  момент в готвения проект е опитът за фиксиране на цените на лекарствата, за което фармацевтите отдавна настояват.

Сега МЗ регистрира пределно допустими цени. Така се стигна до факта а България да се продават много по-скъпи лекарства, отколкото в други европейски страни. По правило производителите регистрираха максимално високи цени, а след това си играеха с търговската отстъпка според условията н а пазара. А във веригите от аптеки това позволяваше продажбата на дъмпингови цени. Многобройните жалби от страна на аптекарите до Комисията за защита на конкуренцията на практика не са давели до реален резултат.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ МОДЕЛ
ЗАЩИТНИЦИТЕ на  промените твърдят, че и в Европа се върви към либерализация на този пазар.
Но според техните опоненти това не е така. В Европа всъщност има два модела - либерален, предимно в Англия, и етичен - в повечето останали страни, членки на Европейския съюз. Етичният модел залага на това, че при търговията с лекарства основно значение има здравето на хората. Така например в Германия един фармацевт може да има до 4 аптеки, които са филиал на основната. Във Франция съществуват строги ограничения за откриване на аптека - на определен брой население, на определено разстояние от вече съществуваща аптека и т. н. У нас в това отношение са валидни законите на джунглата. От Съюза на фармацевтите се опасяват, че промяната ще даде възможност и за навлизане на чужди капитали. Според тях по този начин правителството ще съсипе дребния и средния аптекарски бизнес.

ЗИНА СОКОЛОВА
Вестник 168 часа: 27 януари - 2 февруари 2006