12.02.2008 - пресклипинг

неделя 17 февруари 2008 - 16:05:11
Витамини, който не яде...
Лили ВОЙНОВА
Всички хора знаят, че храната трябва да е богата на витамини и минерали, но в съвременния напрегнат живот все по-рядко се приемат разнообразни и добре балансирани продукти. Обикновено се хапва някакъв сандвич на крак, солети, шоколад или нещо друго, колкото да се залъже гладът. Затова обаче доста често се стига до недостиг на витамини и минерали. Авитаминозата може да се изразява в косопад, чупливи нокти, отпадналост. Недостигът на желязо води до анемия. Липсата на витамин Д, калций и фосфор пък причинява рахит.
Наблюденията на лекарите сочат, че голяма част от хората не приемат достатъчно витамини Е, В1, В6, цинк и магнезий. Освен това повечето витамини и минерали, които се съдържат в хранителните продукти, са неустойчиви на термична обработка, а витамин С от прясно изцедения лимонов или портокалов сок се разгражда, ако престои по-дълго. Затова плодовете трябва да се консумират сурови, а фрешът -да се пие веднага. Лекарствата убиват витамините
Медикаментите обикновено имат странични ефекти и негативно действие върху витамините и минералите. Аспиринът например намалява съдържанието на цинк и витамин С в организма. Антибиотиците разграждат витамин К. Хаповете за сърце намаляват количеството на калций, калий и витамин В6.
Желязото, което се приема при умора и анемия, трябва да се съчетава с витамин С, Е, магнезий и цинк. Лекарствата срещу гастрит пък разрушават витамините А и В1. Антидиабетичните и противоязвени лекарства атакуват витамин В12. Медикаментите срещу холестерол намаляват количеството на витамин А, Д, Е, К, В9 и бета-каротин. Има диуретични лекарства, които намаляват калия, калция и магнезия. Хормоналното лечение е опасно за витамините В, Е, С, магнезий и цинк. Затова, когато се пият такива препарати, е добре да се добавят и съответните витамини и минерали.
За да се запазят витамините и минералите в организма, трябва да се ограничат и някои продукти, които помагат да бъдат изхвърлени, без да се абсорбират от кръвта. Такива са:
Кафето
Кофеинът разгражда витамин В1, калция и магнезия, затова консумацията на кафе трябва да се сведе до 2 чашки дневно.
Чаят
Въпреки че е богат на антиоксиданти, чаят съдържа субстанция, близка до кофеина (теин), така че казаното по-горе за кафето важи и за чая. Той разгражда и желязото. Никога не бива да се приключва яденето с тази напитка, тъй като тя пречи на организма да усвои желязото, което се съдържа в месото.
Зехтинът
Когато са на диета, много жени заместват олиото със зехтин. Той е богат на вита-
мини А, Е, Д, К и бета каротин. Не е желателно обаче да се консумира повече от 2 лъжички зехтин дневно. Слабителни средства
Жените, които на всяка цена искат да имат плосък корем, както и тези, които страдат от хроничен запек, често прибягват до подобни продукти. А това не се препоръчва, защото те разграждат запасите от калий и цинк. Според експертите слабителните средства са възможно най-лошото решение за отслабване. За да се справи човек с ленивите черва, също има по-добри начини - релаксация и хранене, богато на плодове и зеленчуци. Алкохолът
Чаша вино или бира на ден са дори препоръчителни. Бирата прочиства бъбреците, а червеното вино е антиканцерогенно. Така че няма нищо лошо да се пийва алкохол с мярка. Опасно е, когато се прекалява. Тогава съществува риск да се получи недостиг на витамини от групата В.
Пушенето Цигарите са опасни не само за белите дробове, но и за сърцето. Редовните пушачи страдат от недостиг на витамин С. Освен това тютюнопушенето уврежда обонянието, рецепторите за вкус и намалява апетита. Ето защо пушачите се хранят нередовно и предпочитат по-мазни продукти, бедни на витамини. А нуждата им от витамин Сес 20-30% по-голяма
от тази на непушачите. Единственият разумен начин да се справим с проблема е да престанем да пушим.
За да се набавят витамините, които не се получават с храната, трябва да се пият таблетки. Въпреки че те се продават свободно на пазара, все пак е желателно първо да се направи консултация със специалист, защото пресищането с витамини е не по-малко опасно от недостига им. Днес почти всички фармацевтични фирми предлагат комплексни, както и отделни витамини и минерали за подсилване на организма. Има и специално пригодени за деца, възрастни и бременни жени, за хора, подложени на стрес, както и такива за възстановяване след заболяване.
НЯКОЛКО СЪВЕТА
за съхранение на витамините в храната При готвене част от минералите и витамините се разграждат. Затова трябва да се спазват следните правила:
- Не бива да се преваряват продуктите. Дори парната обработка, която се смята за най-безвредна, може да лиши картофите от витамини, ако се просрочи нужното време за обработка.
- Добре е зеленчуците да не се белят, тъй като в кората се съдържат между 20 и 25% от витамините.
- Ограничавайте рафинираните храни. Колкото повече се преработват продуктите, толкова повече се отнемат витамините им. Затова е желателно да се избягват по-финото брашно, бланшираният ориз и рафинираната захар. Решението е всекидневно да се консумират ориз, макарони, пълнозърнест хляб. Поне 2-3 пъти седмично трябва да се готвят бобови храни - леша, грах, боб.
в. Дневник - стр. 18

Пиреос отпусна 500 хил. EUR на Биовет

Банка Пиреос България отпусна кредит на Биовет АД - Пещера. Заемът е на стойност 500 хил. EUR, съобщи Българската фондова борса. Срокът за погасяването на кредита изтича на 30 януари 2009 г. Биовет ще гарантира сумата с ипотека на недвижимо имущество. Компанията от Пещера се занимава с производството на ветеринарни активни субстанции, ензими, хранителни добавки и медикаменти. Банка Пиреос България с главен изпълнителен директор Атанасиос Куцопулус е един от най-бързо развиващите се трезори у нас през последните години. През 2007г. кредитната институция увеличава активите си с близо 127%. Ако в края на 2006 г. банката управлява активи За 1.57млрд. лв., година по-късно те се увеличават до 3.57млрд. лв., сочат данните на Българската народна банка. За последната година Банка Пиреос е увеличила печалбата си с почти 90%. За 2007г. печалбата след облагане с данъци възлиза на Зб.З млн. лв.
в. Пари - стр. 6

14 играчи се точат на здравната баница

Битката ще е за над 600 млн. лева, ако падне монополът на касата
Частни играчи ще бъдат пуснати на терена на Националната здравноосигурителна каса. Решението за това бе взето от тримата големи в коалицията. Премиерът Сергей Станишев, лидерът на ДПС Ахмед Доган и на НДСВ Симеон Сакскобургготски дадоха картбланш за разбиване на държавния монопол. Според решението, огласено след срещата в Хисаря, до средата на март работна група ще трябва да уточни детайлите по либерализирането на сектора. Управляващите лансират идеята да се вдигне вноската за здраве. Предвижда да бъде въведено допълнително задължително осигуряване, което ще отива към частните здравни фондове. По всичко личи, че се задават интересни събития на този пазар, който ще акумулира все повече средства. Частните играчи до момента са 14, а битката ще е за повече от 600 млн. лева годишно, стане ли втората допълнителна вноска задължителна.
Всеки месец човек дава по 6% от доходите си за здраве. Така се набират около 70-80 на сто от парите на здравната каса. С тях институцията плаща на болниците и докторите да лекуват. Този модел на здравно финансиране обаче има много недостатъци. Затова политиците го "променят" от десет години насам. Основната идея на всички правителства пък е като на сегашното: да се увеличи размерът на задължителния здравен налог с 2 до 4 процента. Събраните средства да влязат в частните здравни фондове, които сега не могат да си наберат клиенти
Така ще има повече пари за здраве, ще се даде зелена светлина на конкуренцията в осигурителния бранш и ще се повиши качеството на медицинските услуги.
Два основни проблема обаче спираха промените. Първият е, че никой от управляващите не смееше да увеличи налога на избирателите си. Преди две години обаче те намериха разрешение: да вдигнат здравната вноска за сметка на осигуровките за пенсии или данъци. Вторият проблем обаче остана нерешен и до днес - как точно да си поделят баницата от допълнителните вноски, които ще влязат в частните дружества. Ако се въведе допълнителна вноска от 3%, в здравните фондове ще постъпват общо 600 млн. лв. на година. Яснота по този въпрос явно скоро няма да има. Доказателство за това е и последната идея на участници в коалицията. Според слуховете всички частни здравни фондове ще трябва да се пререгистрират като застрахователни дружества. Сега те имат лицензи за осигурителни. Отделно на пазара има и много застрахователни компании, които предлагат здравни застраховки. Не е ясно дали ще са нужни промени и при тях. Така или иначе новото изискване ще постави в затруднение осигурителните фондове и ще даде възможност да се пренареди този пазар.
В момента той не е никак голям. До ноември миналата година приходите на дружествата са малко над 22 млн. лв. или колкото бюджета на една неголяма болница
Те бяха толкова и по-миналата година. От 13 обаче фондовете станаха 14. Новият участник се казва "Токуда здравноосигурителен фонд". Наскоро се заговори и за появата на още едно дружество. Негов директор трябва да стане бившият шеф на "Пирогов" д-р Спас Спасков. Все още обаче не е ясно кое ще е то. До момента обаче най-голям дял от четиринайсетте фонда са направени с червени пари. Безспорният лидер на пазара е дружеството на "Дженерали Закрила", което в края на миналата година имаше пазарен дял от 59%. В момента то е собственост на "Дженерали холдинг", СИбанк и Българската стопанска камара, сочи справка в "Дакси". Компанията беше основана от червения депутат Добромир Гущеров.
Бившият здравен министър от правителството на Жан Виденов Мими Виткова пък управлява здравния фонд "Доверие". Основен негов собственик е Цонко Недялков, брат на банкера Олег Недялков. Наскоро дял от фонда придоби и директорът на "Софарма" Огнян Донев, който беше близък със Стефан Софиянски и ССД.
Румен Сербезов и банка "Токуда" пък се спрягат като едни от собствениците на "Здравноосигурителен институт". Основният притежател на фонда обаче е застрахователната компания "Лев инс". Дружеството на ДЗИ също влиза в графата на червените собственици. След смъртта на Емил Кюлев то премина в ръцете на съпругата му.
Голяма част от собствениците на фондове са медици и фармацевти. 15% от ДЗИ е собственост на Българския Червен кръст, начело на който стои
собственикът на дистрибуторска фирма за лекарства
Христо Григоров. Деканът на Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София проф. Цекомир Воденичаров пък е собственик на един от големите фондове - "Медико 21". Бившият здравен министър от правителството на Иван Костов - Илко Семерджиев, управлява друго от дружествата - "ДОМ Здраве".
Трета група притежатели и управници на фондове са работодателите. Освен Божидар Данев, който е в управата на "Дженерали", в тази дейност участва и банкерката Петя Славова. Шефката на Инвестбанк е сред собствениците на "България Здраве".
Сред най-интересните играчи е и Румен Гайтански - Вълка. Само преди няколко месеца той си направи фонд "Всеотдайност". Много скоро след това около него избухна скандал, свързан с търг за здравно обслужване с едно от най-големите предприятия у нас.
Българинът се сеща за здравните вноски само като е заплашен от страшни глоби
в. Стандарт – стр. 14

Димитър Димитров, изпълнителен директор на „Софарма Трейдинг": Лекарствата не са скъпи, доходите ни са ниски!

Диана ГЕНЧЕВА
Димитър Димитров е изпълнителен директор на дистрибуторската компания „Софарма Трейдинг" от три години. Завършил е „Корпоративни финанси" в стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. Преди да поеме „Софарма Трейдинг"е бил изпълнителен директор на „Санита", както и шеф на дистрибуцията на фирмите за бързооборотни стоки в сферата на битовата химия - „Хенкел" и „Рекит Бенкизер" за България.
- Здравното министерство постоянно твърди, че цените на лекарствата падат. Как медикаментите чувствително могат да поевтинеят, г-н Димитров?
- Според данните на Евростат за миналата година цените на лекарствата в България са с 32 % по-ниски от средните в Европа. И продължават да падат. Друг ни е проблемът - не са ни високи цените, доходите ни са ниски! Парите, които отделяме за здравеопазване, не са достатъчни. В страните от ЕС се осигуряват средно по 8 % от брутния им вътрешен продукт. В България този процент е едва 4. Още нещо: в западноевропейските държави здравните фондове и каси покриват напълно голям брой медикаменти. Това много облекчава пациента. А у нас? Здравната ни каса се стреми да покрива стойността на повече лекарства, но със средствата, които има, не може да покрие толкова лекарства, колкото очакват обикновените хора. Има и още един проблем - българинът има ниска здравна култура и живее нездравословно: пуши, пие, живее заседнало. А до доктора стига, когато ножът е опрял в кокала, когато вече е болен. Задължително е държавата да работи за профилактика на заболяванията. Но тя изисква много средства.
- Искате да кажете, че когато докторът ни предпише скъпо лекарство за сърце примерно, негодуваме. А всеки ден без да се замисляме вадим дори 5 лв. за цигари?
- Точно така. Искаме да се лекуваме с медикаменти за по 2-3 лв. У нас все още битува митът, че здравеопазването е безплатно.
- През януари всички лекарства у нас имаха служебни цени заради понижените надценки на аптеките. Според здравното министерство така медикаменти поевтинели. Какво стана след 1 февруари с новите цени, заявени от производителите?
- Поевтиняването или поскъпването на лекарствата зависи от много фактори. Ние разпространяваме близо 12 000 артикула и изводите, които правя, са на тази база. Вижте, на този етап никой не може да даде оценка какъв ще е ефектът от служебните цени. Нека изчакаме 15 март т. г. - това е крайният срок, в който Комисията по цените ще публикува списъка с тях. Тогава вече може да се каже дали политиката на министерството е насочена в посока на пациента. Мисля, че е такава.
- Въпреки наредби и разпоредби наши фирми внасят онколекарства от Индия по $ 50, а ги продават на държавата по 1500 лв. Как могат да бъдат спрени подобни процеси и защо в Индия препаратите са толкова евтини?
- Ще приема примера ви чисто условно. Искам да напомня, че като член на ЕС въведохме т. нар. добра производствена практика. Тя изисква сериозни инвестиции от производителя, което неминуемо се отразява на цената. Може би това е една от причините. Стандартът е този, който гарантира, че изискванията на производството са спазени, а това пък гарантира здравето на пациента. Аз не знам дали в системата се е стигнало наистина до ситуация, в която лекарства от 50 евро или долара да се продават за над 1500 лв. у нас, но смятам, че именно основната роля на министерството е да осигури качествено здравеопазване на българите.
- А как са нещата при вас - има ли понижение или повишение на цените на „Софарма"?
- Аз се занимавам с търговия на едро в групата „Софарма". Затова не бих коментирал ценообразуването. Но съм категоричен, че следейки развитието на пазара, компанията ни - като най-големият български производител на лекарства, винаги е била социално ориентирана и с грижа за пациента. Последното увеличение на повечето от цените е било през 2002 г., когато бяхме задължени да въведем 20 % ДДС.
- „Софарма Трейдинг" е водещият дистрибутор на медикаменти за болниците у нас. Има ли лекарства, чиято употреба нараства постоянно?
- Да. Например на медикаментите за лечение на сърдечносъдови заболявания, на инфекциозни и онкологични болести. Увеличава се продажбата и на антибиотиците заради усложненията от грипа през зимата.
- И в аптеките ли е така?
- И през 2007 г. „лидер" в аптеките продължава да е аналгинът. През м. г. сме изпили 11 311 511 опаковки или 226 230 220 таблети аналгин. В топ 10 влизат и осцилококциумът, парацетамолът, фервексът, аспиринът и т.н.
- Редовно ли ви се издължават болниците?
- Въпреки недофинансирането в системата с болниците сме отлични партньори и нямаме неразчистени плащания.
- Възможно е те да нямат задължения към вас, но имат борчове към кредитори за ток, парно, вода.
- Знаете, че касата финансира болниците. Какви средства се харчат за лекарства, зависи от структурата на болницата - дали тя е малка, областна и т.н.
- Какво е мнението ви по въпроса - „един фармацевт-една аптека"?
- Сложен казус (смее се). Въпросът стана актуален с приемането на новия лекарствен закон през април м.г., „горещ" е и днес. Не е редно оба че да се прави паралел между понятията професионализъм и собственост. Безспорно човекът, който трябва да следи добрата фармацевтична практика в аптеката, да контактува и консултира пациента, трябва да е магистър-фармацевтът. Той има необходимото образование и професионалния опит. В никакъв случай не може да е друго лице. Но кой да е собственикът е съвсем друг въпрос.
- Тоест - „за" или „против" сте?
- Нещата просто са различни. Например в университета фармацевтът учи как да работи като такъв, финансистът как да се справя с финансите, но не учим специалност „собственост". Учим единствено да сме професионално ориентирани. Преди няколко месеца се говореше, че ако фармацевтът не е собственик на аптеката, ще се отрази на професионализма на работата. Обратното също може да бъде валидно. Човек, който държи на своя професионализъм, той ще си изпълнява ангажиментите и работата, независимо дали е собственик или само лицензоносител. Никой не може да накара фармацевта да стане собственик, ако не иска и
няма възможност. И обратното - не можем да искаме предприемачът да се захване с фармацевтичен бизнес, ако той не желае. Разгледаме ли в дълбочина лекарствения закон ще видим, че в него има неща, които са в ущърб и на фармацевтите.
- По-точно?
- Ако един фармацевт управлява добре аптеката си, спечели доверието на пациентите и създаде успешен бизнес, логично е да реинвестира печалбата си. Тъй като магистър-фармацевтът разбира най-вече от фармация, то би следвало да реинвестира в нова аптека. Да, но законът не му дава това право. Друг казус: идва време, в което аптекарят иска да се оттегли и да не е толкова активен в бизнеса. Желае да го повери на децата си, но те например нямат необходимото фармацевтично образование, и тогава остава единственият вариант аптекарят да разпродаде процъфтяващия си бизнес.
- Франция и Италия например са заложили на модела „един фармацевт - една аптека", но са дадени на Европейския съд. За корупция ли става въпрос?
- Не бих могъл да коментирам (смее се). Ако трябва да сме обективни обаче, широкозастъпеният модел в ЕС е либералният (б.р. - т.е. всеки да може да бъде собственик на аптека и да съществуват вериги аптеки). И все повече се налага. Това е така, защото всички държави членки трябва да се съобразяват с директивите за свободно движение на хора, капитали и стоки. Становището на Европейската комисия е, че с нелибералния режим това право се ограничава. По тази причина Италия и франция са дадени на Европейския съд и се очаква между април и май той да се произнесе.
- Ако се увеличи задължителната площ за аптеките от 20 на 30 кв. м, колко от тях ще трябва да затворят?
- По принцип не заставам зад ограниченията. Трудно е да се изчисли каква да е минималната площ. Интересно ми е как са определени точно 30 квадрата? А защо не примерно 25 или 100? Продажбите на пазара се развиват така, че все по-голям процент заемат препаратите без лекарско предписание, хранителни добавки и медицинската козметика. И ако една аптека иска да работи с модерна концепция, трябва да следва тази тенденция. За да я следва обаче, й трябва по-голяма площ. А и как биха се следвали правилата на добрата фармацевтична практика, ако квадратурата е недостатъчна? Ще ви дам следния пример: законът изисква минималната площ за регистрация на склад на търговец на едро да е 100 кв. м. Новият склад на „Софарма Трейдинг" за дистрибуция ще бъде 15 000 кв. м.
- Фармацевтичният съюз непрекъснато ни плаши, че заради ниските надценки и новите изисквания за площ селските аптеки ще фалират.
- В позитивния смисъл на думата селските аптеки са монополисти, те са единствените обекти в големи региони и са близо 400 от всичките 4385. Докато сред аптеките в големите градове, които са много, има и доста по-голяма конкуренция.
- Вие какъв аналгин пиете?
- О, използвате търговското име на аналгина, което значи, че е станал марка-легенда. Аз пия само един аналгин, защото е единствен у нас и е на „Софарма".
- За какво най-често ви молят близките, като знаят на какъв пост сте?
- За това, което най-вероятно ви молят и вашите близки. Не смятам, че постът променя взаимотношенията между хората.
- Обаждали ли са ви се посред нощ за някакво лекарство?
- Много често.
в. Труд – стр. 20