БЪЛГАРСКИ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДНИ ‘2007

неделя 24 юни 2007 - 23:53:17
БЪЛГАРСКИ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДНИ ‘2007
[lightbox=https://www.pharmclub.info/e107_images/newspost_images/bfd.jpg|Български фармацевтични дни 2007||left][/lightbox]
На 23 и 24 юни 2007 г. в гр. Пловдив се състояха първите Български фармацевтични дни, организирани от Българския фармацевтичен съюз (БФС). На Бала на фармацевтите бяха раздадени и наградите на БФС в следните категории:
- Статуетката за Магистър фармацевт на годината беше връчена на маг. фарм София Захариева. Отличени бяха и маг. фарм. Руен Иванов, маг. фарм. Маргарита Филипова, маг. фарм. Димитрия Стайкова и маг. фарм. Антон Краев.
- За активното си участие в съсловния живот на БФС със статуетка за Фармацевтична колегия на годината беше удостоена Регионална фармацевтична колегия (РФК) Перник.
- Статуетката за Принос във фармацията бе присъдена на Парламентарната комисия по здравеопазване за приноса й за въвеждане на етичния модел в лекарствоснабдяването у нас. Почетни отличия в тази категория бяха връчени и на д-р Емил Райнов, зам. Министър на здравеопазването, на д-р Руденко Йорданов – депутат от ПГ на КБ, на инж. Ваня Цветкова – депутат от НДСВ, на д-р Васил Паница – депутат от ПГ на ДСБ и на д-р Лъчезар Иванов – независим депутат. Почетно отличие в тази категория получи посмъртно и маг. фарм. д.ф.н. Елина Кръстева за цялостната си професионална дейност.
- Производител на годината стана “Бьорингер Ингелхайм” за етичното си поведение на българския пазар и добрата съвместна работа с фармацевтите у нас.
- За Дистрибутор на годината беше отличена компанията “ГлаксоСмитКлайн”, заради високотехнологичния си Дистрибуционен център в София, който обслужва 12 държави на Балканите, Азиатски и Кавказки републики.
- За Медия на годината беше обявена телевизия “TV7” и по-конкретно предаването “Репортажът”, тъй като професионално и задълбочено разглежда проблемите във фармацевтичния сектор.
- Журналист на годината стана младият стажант в “24 часа” Георги Караманев, заради обективното отразяване на дейността на БФС.

Присъдиха се и награди за лекарствени продукти, хранителна добавка и продукт на растителна основа. За максимална обективност при избора, бе съставена комисия, включваща хабилитирани медицински специалисти, фармаколози и фармацевти, сред които и представители на УС на БФС.
- За Лекарствен продукт на годината, отпускан по лекарско предписание беше обявен Серетид дискус на “ГлаксоСмитКлайн”, заради съвременната си лекарствена форма, високата си ефикасност и поради облекчения достъп до лекарството за астматично-болните пациенти, осигурен благодарение на социалната програма на компанията. Отличие в тази категория получи и антихистаминът Ксизал на “Ю СИ БИ”.
- Призът за Лекарствен продукт на годината, отпускан без рецепта беше връчен на Аспирин Протект на “Байер”, заради социалната значимост на превенцията на сърдечносъдови заболявания, доброто съотношение между качество и цена, както и поради сериозния ръст на пазарния му дял. Отличия получиха и “Шеринг Плау” за Кларитин, медикаментите за облекчаване на симптомите за простуда и грип Колдрекс Макс Грип и Тайлол Хот, респективно на “ГлаксоСмитКлайн” и на “Нобел Фарма”, както и продуктът срещу кашлица Проспан на “Engelhard Arzneimittel”, ексклузивно представени на българския пазар от Либра.
- За първи път фармацевтичното съсловие отличи Хранителна добавка на годината, като наградата получи естественият продукт за отслабване и моделиране на фигурата – БиоАктив К.Л.К. 1000, на датската фирма “Фарма Норд”, заради високото качество на производство. Отличия в тази категория се присъдиха и на Геритамин Нео™ на Актавис, Мерц Специал Драже на Merz Pharmaceutic и Лактофлор на “Кенди”.
- Продукт на растителна основа на годината е категория, която също е включена за първи път и се присъди на Флора Есенс на компанията “UMC”, заради комбинацията от съставки, сертифицирано отглеждани по методите на органичното земеделие.

Преди официалното връчване на наградите, д-р Емил Христов разясни новостите в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), по отношение на лекарствения контрол. Фармацевтите дискутираха правилата на Добрата фармацевтична практика в аптеки и предизвикателствата пред българските фармацевти, по пътя им към осигуряването на европейско качество на фармацевтични грижи.
На събитието присъстваха представители на Парламентарната комисия по здравеопазване, Министерство на здравеопазването, на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), Български лекарски съюз (БЛС), представители на Фармацевтичен факултет и на фармацевтичната индустрия. Опит във фармацията споделиха и маг. фарм. Леополд Шмудермайер, президент на Изпълнителния комитет на PGEU (Pharmaceutical Group of the European Union) и маг. фармацевт Андре Льопаж - вицепрезидент на Европейския фармацевтичен форум и член на Френската национална фармацевтична академия.

С организираното събитие БФС доказа европейското си ниво на работа, а голямата конкуренция сред наградените беше доказателство, че в България има редица професионалисти, които заслужават да бъдат отличени за работата си в съсловието и в името на пациентите.


ОБРЪЩЕНИЕ НА МАГ. ФАРМ. МИРОСЛАВ НЕНЧЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЪЛГАРСКИ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ (БФС), ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДНИ ‘2007

Уважаеми дами и господа:

зам. министър
депутати
членове на парламентарната комисия по здравеопазване
Представители на МЗ
на НЗОК
на съсловната организация на лекарите
на фармацевтичен факултет
на фармацевтични фирми
и на медиите

Уважаеми колеги,
Благодаря на всички Вас, че се отзовахте на поканата да присъствате на първите Български фармацевтични дни Пловдив 2007, организирани от БФС.
Много от Вас логично ще зададат въпроса – защо първите?
В по-ново време магистър-фармацевтите честват организирано Еньовден като професионален празник още през деветдесетте години на миналия век.
Първи организатори на проявата са д-р Тотко Найденов и магистър-фармацевт Владимир Найденов – Председател на Националната браншова стопанска камара на Търговците на едро с лекарства (НБСК на ТЕЛ).
По-късно Съюзът на фармацевтите в България (СФБ) издигна Дните на качествено ново ниво.
През годините тези дни са имали и други имена:
„Ден на българското лекарство и професионално-съсловен Празник на фармацевтите, производителите и търговците на лекарства”
„Дни на фармацията”
Общото е, че през цялото време те се обогатяваха откъм съдържание, нарастваше и международното участие.
Днешния ден, за нас магистър-фармацевтите е голям празник.
За пръв път Българските фармацевтични дни се организират от съсловна организация, която обединява всички магистър-фармацевти, а именно Българския фармацевтичен съюз (БФС).
Приетия от Парламента през 2006 г. Закон за съсловната организация на магистър фармацевтите (ЗСОМФ) значително разшири възможностите на съсловието за саморегулация, но и му вмени доста отговорности.
Досега тези дни винаги са били дни, през които колегите се срещат и обменят идеи, но и дни през които се прави равносметка на постигнатото през годината.
За краткото време от учредяването на БФС до днес ние дадохме становища по редица нормативни документи, успяхме да направим уеб сайт на съюза (www.bphu.eu), да издадем сигналния брой на списание Български фармацевт и да се съберем тук в гр. Пловдив.
Уверени сме, че най-късно през 2008 г. БФС ще стане пълноправен член на PGEU /Фармацевтичната група на европейския съюз/.
В подкрепа на това днес наши скъпи гости са:

маг. фарм. Леополд Шмудермайер – Президент на Изпълнителния комитет на PGEU и Вицепрезидент на Съюза на Австрийските Аптекари

маг. фарм. Андре Льопаж – Вицепрезидент на Европейския фармацевтичен форум и член на Френската национална фармацевтична академия.

Ние сме млада организация, водена от стремежа да изгради още по-сплотено съсловие и да оптимизира достъпа на населението до фармацевтични услуги с гарантирано качество. Вярвам, че ще успеем в начинанията си, тъй като сме изпълнени с ентусиазъм и не ни липсва кураж да поемем отговорностите, които ни възлага ЗСОМФ.

Завършвайки, искам да Ви пожелая ползотворни дискусии на днешния форум, здраве и професионални успехи.

Благодаря за вниманието!