FIP публикува ново глобално проучване за цифровото образование във фармацевтичните факултети

вторник 02 февруари 2021 - 11:03:11
Голяма част от фармацевтичните факултети все още не предлагат цифрово здравно образование или обучение, сочат резултатите от ново проучване на Международната федерация по фармация (МФФ/FIP), публикувано на 27 януари. Резултатите са представени в новия доклад на FIP за дигитално здраве във фармацевтичното образование и развитието на цифрова фармацевтична работна сила.

В проучването са участвали 1060 фармацевтични факултети, преподаватели, студенти и практикуващи от 91 държави. Изследването преглежда готовността на фармацевтичното образование по отношение на цифровото здраве и установява пропуски в знанията и уменията на фармацевтите. Проучването също така посочва, че много практикуващи не са запознати с нововъзникващите цифрови здравни технологии като блокчейн, ботове, дигитални лекарства и изкуствен интелект и само малка част от респондентите са получили непрекъснато/продължаващо образование в областта на цифровото здраве.

„Цифровото здраве може да бъде ключът към много незадоволени нужди в здравните услуги. За да се използва пълният потенциал на дигиталното здравеопазване са необходими способни и дигитално обезпечени фармацевти“, казва проф. Aukje Mantel-Teeuwisse, председател на работната група, изготвила доклада.

Тя добавя, че „Фармацевтичното образование е в основата на ускоряването на въвеждането на цифрови здравни технологии при фармацевтичните грижи чрез обучение на настоящите и бъдещи фармацевти“. Училищата и факултетите обаче съобщават за липса на експерти и ресурси, необходими за дигитално здравно образование.

Докладът описва инициативи за дигитално здравно образование от фармацевтични факултети от цял ​​свят и очертава пътища за напредък.

Публикувано от Албена Митева