“Средиземноморският ЕС” направи алианс за по-евтини лекарства

петък 02 юни 2017 - 10:27:16
Investor.bg
Бранислава Бобанац 01.06.2017 -линк-

Шест държави-членки от европейския юг заедно ще преговарят с международните фармацевтични гиганти, за да облекчат достъпа на гражданите си до медикаменти.

Първо по рода си транснационално сътрудничество започнаха шест средиземноморски страни-членки на Европейския съюз. Кипър, Малта, Гърция, Португалия, Италия и Испания се обединиха в “алианс за по-евтини лекарства”. Те се споразумяха да работят заедно с “пълно доверие, солидарност и прозрачност”, за да гарантират на своите граждани по-ниски цени на медикаментите, по-добър достъп до нови иновативни лекарствени средства. Тези техни договорености бяха записани в

“Декларацията от Валета”,


която шестимата здравни министри подписаха на 8 май в столицата на Малта, ротационен председател на ЕС в момента.

Докато в европейския дневен ред стои въпросът за “Европа на различни скорости”, шестте държави-членки от Средиземноморския регион използваха възможността за “обединение по интереси” и насочиха общгата си политика към фармацевтичния пазар. Декларацията от Малта изразява политическата воля на правителствата им да предприемат серия от практически стъпки, включително съвместно договаряне с големите фармацевтични компании, за да постигнат възможно най-добрите цени на лекарствата, като същевременно гарантират устойчивостта на здравните си системи.

Инициативата за този съюз е на кипърския министър на здравеопазването Йоргос Памборидис. За първи път той постави идеята на неформална среща на колегите си от Общността в Амстердам преди година и половина. Преди година, през април 2016 г., кипърският министър изпрати писмо до европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните д-р Витянис Андрюкайтис, който след това лично подкрепи начинанието и помогна то да се осъществи.

В Кипър ще е и следващата стъпка в новото сътрудничество. През юни в Никозия ще се проведе първото заседание на сформирания съвместен Технически комитет. С него на експертно ниво започва координацията на практическите действия за изпълнение на политическото споразумение.
Високите цени на медикаментите са хронична болест,

от която страдат особено малките страни. Техните ограничени по мащаб пазари и потребление оскъпяват навлизането на фармацевтичните гиганти, като изискват повече разходи от тях за регистрации и изпълнение на местните законови изисквания за малки партиди внос.

Малта и Кипър са най-малките страни-членки на ЕС. С население от близо 850 000 жители /без окупираните северни територии/ и с икономика за малко над 17 млрд. евро инициаторът на “фармацевтичния съюз” дава едва 0.2% от брутния вътрешен продукт на ЕС. На другия средиземноморски остров – Малта, живеят само 420 000 души.

“Каква сила могат да имат тези две страни, които трябва да преговарят с мултинационални гиганти, чиито обороти са по-големи от целия ни собствен брутен вътрешен продукт? Затова създаването на механизми за съвместно договаряне на цени, за съвместно предлагане на иновативни лекарства и технологии може да укрепи позицията на малките държави, за да се даде възможност за равен достъп на европейските граждани и пациенти до лечение”, подчерта министър Йоргос Памборидис, представяйки постигнатите договорености.

За да се засили бъдещото влияние и общо “относително тегло” на групата, много важно за инициаторите при подготовката на споразумението е било да убедят 1 - 2 от големите страни да подкрепят усилията им, каза още кипърският министър. Така със своите малки съседи от региона се обединяват Испания и Италия.

Само ден след срещата във Валета и подписването на декларацията, която е отворена за всички страни-членки на ЕС, към нея се присъединяват Румъния и Ирландия, Словакия също проучва възможността да се включи.

България засега не е проявила интерес, казаха за Investor.bg от Министерството на здравеопазването на Кипър. Тя обаче евентуално може да получи косвен бъдещ ефект. Четири от членките на “Групата от Валета”, които заедно ще се стремят да намалят цените на лекарствата на пазара си – Гърция, Португалия, Италия и Испания, са сред основните референтни държави за България. По техните най-ниски цени страната ни регулира пределните цени на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание и цените на лекарствените продукти, включвани в Позитивния лекарствен списък и заплащани с публични средства у нас.

Средиземноморската инициатива ще се реализира в два етапа.


Първоначално ще бъдат обсъдени начините за сътрудничество, ще бъде обменена информация за закупуваните от държавите лекарства и добри практики, ще се направи преглед на нормативната база в различните страни. През май, само дни след подписването на политическия документ, се състоя и първата среща на представители на шестте здравни министерства и ръководствата на фармацевтичните производители в Европа. На нея “Групата от Валета” ясно е заявила позицията си, че двете страни трябва да постигнат консенсусно решение, което ще позволи да се интегрират интересите на държавите и бизнес интересите на компаниите, съобщи министър Памборидис. Вече е създаден и специален комитет на високо равнище, който ще поддържа постоянна връзка между правителствата на страните-членки и висшите мениджъри във фармацевтичната индустрия. Част от тази подготовка е и предстоящата през юни конференция в Никозия.

Конкретните ползи за пациентите се очакват при втория етап - съвместното договаряне на цените и съвместно закупуване на лекарства от всички страни, които се обединиха. Средиземноморският алианс ще преговаря с големите международни фармацевтични компании като единен “клиент”, представляващ заедно шестте си страни-членки, с общо население вече от над 130 млн. души. Така медикаментите ще бъдат закупени и доставени на по-ниски цени.

Кипър е една от най-скъпите страни в ЕС

по отношение на лекарствата. Разходите за тях са не само високи за местния стандрат на живот, но и сред най-високите в ЕС. Според проучване, направено от службата на генералния одитор на страната /Сметната палата/, по 100-те най-често предписвани медикаменти в частния сектор Кипър е четвъртата най-скъпа страна в сравнение с 11 икономики като Германия, Обединеното кралство, Франция, Австрия, Швеция, Испания, Италия, Норвегия, Дания, а също Гърция, с която Кипър има най-близки контакти.

Въпреки предприетите промени в нормативната регулация и намаления на цените пред последните години, ситуацията продължава да предизвиква постоянна критика към здравното министерство и фирмените интереси на големите играчи. Проблемите доведоха и до алтернативно решение – много кипърци специално отиват на пазар за лекарства в северните, окупираните територии на разделения остров, където медикаментите са много по-евтини. Цените им, особено след обезценката на турската лира през тази година, са над 5 пъти по-ниски, а в някои случаи и повече.

Най-сериозното намаление на цените на лекарствата в Кипър бе направено през януари 2015 г. То бе част от изпълнението на програмата за икономическо възстановяване по сключения с тройката международни кредитори меморандум. Тогава Министерството на здравеопазването намали цената на почти 2000 лекарствени продукта средно с около 15.5%, а на някои и с над 80%. Решено бе и че актуализацията на цените на медикаментите ще се извършва веднъж годишно, вместо на две години. При последната промяна, която влезе в сила през март тази година, цените на 704 лекарства, отпускани по рецепта, регистрираха спад средно от 9.3%. Актуализациите не засягат лекарства, продавани без рецепта, и тези с цени до 10 евро.

През април, само месец преди “Декларацията от Валета”, генералният одитор /Сметната палата/ на Кипър представи на здравния министър специален доклад за високите цени на лекарствата. Според него те се дължат както на ограничения пазар и малките количества, така и на липсата на конкурентност във фармацевтичния сектор. Основните забележки обаче бяха към действащото законодателство, което дава на аптеките марж на печалбата от 30%, и към формулата за ценообразуването на лекарствата, която висшият контролен орган препоръча да се промени.

От 2005 г. насам за определянето на цените на фармацевтичните продукти Кипър използва четири референтни държави - Швеция /най-скъпата/, Австрия и Франция /средно ниво на цените/ и Гърция /най-евтината/. За изминалите години обаче икономическите условия и жизненият стандарт както в тези страни, така и на острова са се променили, затова формулата трябва да се преразгледа, отчитайки не само цените на лекарствата, но и реалната покупателна способност на населението, подчерта генералният одитор.

Ако цените паднат рязко и се съкрати регламентираната печалба, това ще доведе до проблеми с разпространение на лекарства на пазара в Кипър, особено на нови, иновативни методи на лечение, и ще предизвика недостиг на някои от тях, предупреждава в своя позиция Кипърската асоциация на научноизследователските и развойни фармацевтични компании /Kefea/.

Съществуващите проблеми с лекарствата в Кипър са на фона на много силната местна фармацевтична индустрия, която е водеща в неговия експорт. Нейните продукти заемат челното място в износната листа от острова, с достигната стойност от над 220 млн. евро през 2016 г. Представител именно на най-мощния кипърски бизнес е фармацевтичната компания “Medochemie”. Фирмата, която през миналата година навърши 40 години, е сред 500-те най-големи производители на генерични лекарствени продукти в света и сред 10-те водещи в Европа по износ. Нейните медикаменти успешно присъстват в над 100 страни, включително и на българския пазар. В крайбрежния град Лимасол, където е основното й производство, е базирана и фирмата “Remedica”, чиито генерични лекарствени продукти също се разпространяват в повече от 100 страни по света.