Отбелязваме Световния ден без тютюнев дим

вторник 30 май 2017 - 23:21:58

Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден без тютюнев дим, като подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се застъпват за ефективни политики за намаляване на употребата на тютюн. Мотото на събитието тази година е: „Тютюнът - заплаха за развитието”. Кампанията подчертава не само икономическото и екологично въздействие, но и неговото разрушително въздействие върху развитието.

Ключови факти, които напомнят от СЗО са, тютюнът убива повече от 7 милиона души всяка година и причинява повече от 1 трилион долара икономически щети. Повече от 6 милиона от тези смъртни случаи са резултат от директното използване на тютюн, а около 890 000 са резултат от излагането на непушачи на вторичен дим. Почти 80% от повече от 1 милиард пушачи в света живеят в страни с ниски и средни доходи. От организацията посочват и че в някои страни децата в бедни семейства често се занимават с тютюнопроизвоство и те са особено уязвими от „зеленото тютюнопушене”, което се дължи на никотина, който се абсорбира през кожата от обработката на влажни тютюневи листа. По информацията на СЗО има повече от 4000 химикала в тютюневия дим, от които за 250 е известно, че са вредни, а за 50 - че причиняват рак. От СЗО посочват, че при възрастни хора вторичният дим причинява сериозни сърдечно-съдови и респираторни заболявания, включително коронарна болест на сърцето и рак на белите дробове; при кърмачетата може да причини внезапна смърт; при бременните жени води до ниско тегло при раждане.

СЗО обръща внимание на това, че пушачите се нуждаят от помощ, за да се откажат. Както и че проучванията показват, че малко хора разбират специфичните рискове за здравето от употребата на тютюн. Повечето от пушачите, които са наясно с опасностите от тютюна искали да се откажат, като от СЗО обясняват, че консултирането и медикаментите могат повече от два пъти да удвоят шанса да успеят.

Според СЗО графичните предупреждения могат да убедят пушачите да защитават здравето на непушачите, като пушат по-малко вътре в дома и избягват пушенето в близост до деца. Отбелязват, че забраните за реклама, промоция и спонсорство на тютюн могат да намалят употребата му, данъците са най-рентабилният начин за намаляване на консумацията на тютюн, а незаконната търговия с тютюневи изделия трябва да бъде спряна.

У нас този ден ще бъде отбелязан с редица прояви. Пред Народния театър „Иван Вазов” в специален информационен център експерти на българския офис на СЗО съвместно с Министерство на здравеопазването ще правят консултации и ще измерват безплатно белодробните показатели на пушачи и непушачи. В цялата страна в регионалните здравни инспекции също има инициативи за борба с тютюнопушенето, насочени към популяризиране на кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето, запознаване с безплатната онлайн платформа iCoach и превантивни дейности за отказване от тютюнопушенето като фотоконкурси, изложби и др.

От МЗ напомнят, че пушачите могат целогодишно да се консултират безплатно как да откажат тютюнопушенето. Това може да стане в 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето (ККОТ) в здравните инспекции. Информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

СЗО пък приканва държавите да ускорят контрола върху тютюна и да поставят действията по контрола над него като основен приоритет в националните и регионалните си планове и стратегии, за да бъде предпазено общественото здраве от вредите, свързани с употребата на тютюн.

По повод кампанията от СЗО се стремят с различни информационни материали да повишат информираността сред хората. На този линк можете да намерите достъпни материали за кампанията – постери, банери, инфографики, брошури, видео клипове: http://www.who.int/campaigns/no-tobacco-day/2017/en/
Сдружение „България без дим” също споделя материали и ресурси с посланието „Нека има повече банери „без дим” в интернет, отколкото билбордове на цигари из улиците!”. Те са достъпни на този линк: http://reklama.bezdim.org/#7