Д-р Мирослав Ненков: Здравната система се върти около индустрията, а не около пациентите и лекарите, които реално изкарват парите

четвъртък 01 декември 2016 - 16:22:57
„Здравна реформа ще има когато се появи мощен политически лидер с голям политически гръб и огромна смелост. Дотогава ще бъде на парче, защото всеки идва с някаква концепция, но тя невинаги е изпълнима”, каза д-р Мирослав Ненков пред bTV.

„Здравната реформа трябва да стане с лопата и кирка. Министър Петър Москов, както всеки един министър, който политически е поел този пост, може да направи много малки промени. Генерална промяна няма как да стане”, смята Ненков.

По думите му въведеният от д-р Москов пръстов идентификатор е тактическо средство за опит за справяне с нелегалните пациенти в болниците. Според него проверяващите органи нямат никакъв механизъм да се справят със злоупотребите.

Д-р Ненков е на мнение, че пръстовата идентификация пречи във Военномедицинска болница. „Ние имаме огромен прием и не правим мошенгии. За малките болници има смисъл”, допълни той.

Системата на здравеопазването се върти около индустрията, около шефовете и някакви въшки, които смучат здравната система. Тя не се върти около пациентите и лекарите, които реално изкарват парите”, смята лекарят.

Според д-р Ненков обвинението към здравния министър в оставка за турските ваксини е следствие от лоша юридическа подкрепа. „Всяко нещо може да се направи по 12 начина. Печен юрист ще ти каже трите възможни”, каза той.

Източник: medicalnews.bg