Лекарственият регулатор сезира прокуратурата за нарушения

понеделник 29 септември 2014 - 20:48:16
Лекарственият регулатор сезира прокуратурата за нарушения
Под влиянието на Веселин Марешки агенцията е притискала едни участници и е толерирала други на пазара, се твърди в сигнала

29 сеп 2014, 11:46
в. Капитал

Изпълнителният директор на лекарствения регулатор – Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), е подала сигнал до прокуратурата с молба да бъдат разследвани практиките на работа във ведомството през последната година, научи "Капитал". Директорът на ИАЛ доц. Асена Стоименова потвърди, че е внесла сигнала и е уведомила президента и премиера.

В сигнала, според данни на "Капитал", е посочено, че след встъпването си в длъжност Стоименова се е натъкнала на конфликти на интереси и неравнопоставени условия в контрола и работата с едни участници на пазара за сметка на други. Затова Стоименова иска прокуратурата да разследва дали има данни за престъпления.

Както "Капитал" писа, последните двама директори на ИАЛ бяха свързани с варненския бизнесмен Веселин Марешки, който е собственик на един от най-големите национални дистрибутори "Фармнет" и на най-голямата верига от над 250 аптеки – "Аптеки Марешки". Съпругата на единия от бившите директори – д-р Евелин Благоев, беше управлявала до встъпването му в длъжност козметичния бизнес на веригата. Д-р Кирил Ненов пък е заемал места в листите на партията на Марешки – "Либерален алианс". Оказва се, че в агенцията са работели лелята на бизнесмена и неговата бивша адвокатка, както и много други приближени. В крайна сметка част от участниците на пазара са били проверявани доста по-често, отколкото близките до бизнесмена дружества.

Встрани от натиска, на който целият пазар беше свидетел, агенцията на практика с месеци не работеше. Така бяха бавени влизането на пазара на нови лекарства с по-ниски цени, нови терапии, различни видове медицински изделия, провеждането на клинични проучвания, контролът върху производителите, търговците, аптеките и др. Причината е, че по закон само директорът на ИАЛ може да подписва документацията и липсата му на практика обезглавява лекарствения регулатор, който трябва да контролира процесите на пазар от около 6 млрд. лв. годишно.

"През годините е оказван невъобразим натиск върху част от участниците на пазара и са толерирани други. Регулацията и контролът трябва да се еднакви за всички и в полза само на държавата и гражданите. Част от неработещите и оказващите натиск служители бяха освободени след преструктурирането през последния месец и имаме воля лекарственият регулатор да работи експедитивно и прозрачно", коментира доц. Стоименова. Тя обаче не пожела да разкрие засега подробности от сигнала и допуснатите нарушения.

От репортаж на bTV малко по-късно през деня става ясно, че в сигнала се съдържа информация, че "в началото на миналата година в ключовата дирекция "Контрол на лекарствените продукти" е извършена пълна подмяна на специалистите както на ръководно, така и на експертно ниво. Обособен е бил отдел за контрол на търговията с лекарства само от новоназначени служители без необходимия образователен ценз и опит. Част от тях са в бизнес връзка със собственика на най-голямата верига от аптеки "Марешки".

(Обновена в 17.02 ч.)