В аптеките масово продават лекарства без рецепти

четвъртък 27 февруари 2014 - 16:05:04
Оказва се, че Хипократовата клетва остава само на хартия, когато в играта влезе търговския интерес

Масови нарушения на Закона за лекарствените продукти установи наша проверка. Магистър-фармацевти продават лекарства по "лекарско предписание" без да изискват рецепта за тях. Само за два дни наш екип обиколи 50 аптеки в София. Репортаж на Живко Константинов.

Мога да си направя цял коктейл от медикаменти, за които по принцип трябва да имам рецепта, а нямам. От 1000 до 3000 лева - толкова е глобата за магистър-фармацевт, отпуснал лекарство без рецепта от клиента. Оказва се обаче, че високите санкции не притесняват огромна част от аптекарите.

Кортикостероиди, силни приспивателни, успокоителни за нерви, хапчета за хипертония и разреждане на кръвта, антибиотици и силни болкоуспокояващи. Законът е пределно ясен - такива лекарства се изписват само срещу рецепта от лекар.

Срещаме се с действащ магистър-фармацевт. Моли ни за анонимност. „Когато ти подадеш едно лекарство по лекарско предписание без да е представена рецепта всичко отива на твоя отговорност, на твоята съвест и колегите са дали клетва преди това, че няма да навредят на здравето на клиентите!”, обяснява магистър-фармацевтът.

Оказва се, че Хипократовата клетва остава само на хартия, когато в играта влезе търговския интерес.

Продажбата на медикаменти по закон подлежи на контрол от Агенцията по лекарствата. От началото на годината от там са проверили 44 аптеки. Само в рамките на 2 дни от нашия експеримент ние проверихме повече.

И още малко данни за ролята на държавата- от проверените 44 аптеки, за които стана дума, само 8 са доказани нарушители, а от нашите 50, в 40 аптеки си купихме лекарства без проблем. По-малко от 10 ни отказаха категорично.

Потърсихме и здравното министерство и Агенцията по лекарствата. Обясниха ни, че правят регулярни проверки. А ние продължаваме с откритите от нас нередности тази неделя в Темата на Нова.

novanews.bg