"Макдоналдс" и "Астра Зенека" взеха награди за най-добри работодатели

събота 14 ноември 2009 - 23:25:37
"Макдоналдс" и "Астра Зенека" взеха награди за най-добри работодатели
От Мишел Гутсузян
Веригата за бързо хранене "Макдоналдс България" спечели първото място в класацията "Най-добрите работодатели в България" за 2009 г. в категорията за големи компании, а при малките и средните за втора поредна година победител стана фармацевтичната фирма "Астра Зенека".
Това показват резултатите от четвъртото национално проучване на мнението и ангажираността на служителите на международната консултантска компания Hewitt Associates и стратегическия й партньор за България "Мандей инсайт".

Докладът изследва качеството на работната среда в организации с над 50 служители на пълен работен ден, които са на българския пазар минимум от 2 години. Тази година в анкетата се включиха 13 176 служители и 353 топ мениджъри от 91 компании.
При класирането 60% от резултата на всяка фирма се определя от мнението на служителите, а 40 на сто е на базата т.нар. индекс на съпоставимост. Той показва до каква степен са хармонизирани гледната точка на топ мениджмънта, нуждите на служителите и практиките по управление на хората в съответната организация.
"Астра Зенека" получи и наградата на "Содексо" и Hewitt за работодател с най-добри социални практики. Специалното отличие за "Най-голям работодател в зоната на успеха" получи "Мобилтел". По този повод управляващият съдружник на "Мандей инсайт" Светла Симидчиева заяви, че все повече от най-големите работодатели в България се включват в изследването. Затова през 2010 г. в проучването ще има отделна класация за компании с над 1000 служители, добави тя.

Победителите - топ 5

Малки и средни компании сектор

1. "Астра Зенека България" - фармацевтична индустрия
2. "Телерик" ИТ
3. "Куинтайлс Клон България" - клинични изпитвания
4. Сейнт-Гобен Вебер България" - производство на строителни разтвори
5. "ГлаксоСмитКлайн" - фармацевтична индустрия

Големи компании

1. "Макдоналдс България" - бързо хранене
2. "Шел България" - търговия с петролни продукти
3. "Авенди" - маркетинг и дистриибуция
4. Общинска банка - банкови услуги
5. "Шнайдер Електрик България", завод в Пловдив - производство

-линк-