"Актавис" пусна на пазара първия генерик за полова мощ

събота 14 ноември 2009 - 23:00:59
"Актавис" пусна на пазара първия генерик за полова мощ
От Лилия Войнова
Фармацевтичната компания "Актавис" регистрира и пусна на пазара първото генерично копие* на синьото хапче за еректилна дисфункция (невъзможност за осъществяване на полов акт).
Това стана, след като патентът на оригиналния продукт на фармацевтичния концерн "Пфайзер" падна след 10 години успешно присъствие на световния пазар.
Новият продукт е значително по-евтин (с 40%) и от компанията очакват това да увеличи търсенето му. Досега всички лекарства за подобряване на половата мощ бяха оригинални и скъпи. Според анализаторите на пазара точно това е и причината у нас да се продават едва 0.06 таблетки на глава от населението. В брой на опаковките обаче числото не е толкова малко - около 250 хил. блистера с поне две хапчета.

За да отговори на удара на конкуренцията на генеричните производители, "Пфайзер" също намали цената в опит да си запази пазара.
У нас досега се продаваха три оригинални лекарства за полова немощ - на "Пфайзер", "Байер" и "Ели Лили". Сега този сегмент се увеличава с още един продукт, който ще се произвежда в завода на "Актавис" в Исландия. Медикаментът е в аптеките от два месеца, но вчера беше официалното му представяне. Хапчетата трябва да се използват след лекарско предписание, затова се отпускат в аптеките само срещу рецепта, предупреждават от компанията.
Около 2% от мъжете под 40 години имат някакви проблеми със секса, като не е задължително те да са функционални. Всеки четвърти мъж над 65 години обаче страда от еректилна дисфункция.

*Законът за лекарствата не позволява изписването на имената на медикаменти, които са с лекарско предписание
-линк-